Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 488 din 25 iulie 2003

privind modificarea si completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 640/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind Programul de supraveghere, profilaxie si combatere a bolilor la animale, de prevenire a transmiterii de boli de la animale la om si de protectie a mediului pentru anul 2003, cu modificarile si completarile ulterioare

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 579 din 13 august 2003


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitara veterinara nr. 60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
    in baza Hotararii Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului,
    vazand Referatul de aprobare nr. 155.157 din 16 iulie 2003, intocmit de Agentia Nationala Sanitara Veterinara,

    ministrul agriculturii, padurilor, apelor si mediului emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Anexa la Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 640/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind Programul de supraveghere, profilaxie si combatere a bolilor la animale, de prevenire a transmiterii de boli de la animale la om si de protectie a mediului pentru anul 2003, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 35 din 22 ianuarie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
    1. La litera A "Actiuni de supraveghere sanitare veterinare obligatorii", sectiunea I, litera b) "Actiuni de supraveghere sanitara veterinara a bolilor din lista <<B>> a O.I.E.", punctul 3 "Paratuberculoza" I "La taurine si bubaline: In efective indemne" se modifica conform anexei nr. 1 la prezentul ordin.
    2. La litera A "Actiuni de supraveghere sanitare veterinare obligatorii", sectiunea I, litera b) "Actiuni de supraveghere sanitara veterinara a bolilor din lista <<B>> a O.I.E.", punctul 7 "Tuberculoza" I "La bovinele domestice (taurine, bubaline)" se modifica conform anexei nr. 2 la prezentul ordin.
    3. La litera A "Actiuni de supraveghere sanitare veterinare obligatorii", sectiunea I, litera d) "Actiuni de supraveghere sanitara veterinara a bolilor tumorale", punctul 1 "Leucoza bovina" se modifica conform anexei nr. 3 la prezentul ordin.
    4. La litera A "Actiuni de supraveghere sanitare veterinare obligatorii", sectiunea I, litera b) "Actiuni de supraveghere sanitara veterinara a bolilor din lista <<B>> a O.I.E.", punctul 14 "Maedi Visna" se modifica conform anexei nr. 4 la prezentul ordin.
    5. La litera A "Actiuni de supraveghere sanitare veterinare obligatorii", sectiunea I, litera b) "Actiuni de supraveghere sanitara veterinara a bolilor din lista <<B>> a O.I.E.", punctul 16 "Anemia infectioasa ecvina" se modifica conform anexei nr. 5 la prezentul ordin.
    6. La sectiunea a V-a "Expertiza sanitara veterinara a produselor de origine animala si a furajelor pentru apararea sanatatii publice si sanatatii animalelor", litera B "Supravegherea sanitara veterinara a unitatilor care prelucreaza, depoziteaza si valorifica produse de origine animala sau furaje" se modifica conform anexei nr. 6 la prezentul ordin.
    7. La sectiunea a V-a "Expertiza sanitara veterinara a produselor de origine animala si a furajelor pentru apararea sanatatii publice si sanatatii animalelor", litera F "Expertiza sanitara veterinara a furajelor" se modifica conform anexei nr. 7 la prezentul ordin.
    Art. 2
    Agentia Nationala Sanitara Veterinara, institutele centrale de profil si directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 3
    Agentia Nationala Sanitara Veterinara va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
    Art. 4
    Prezentul ordin se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

            Ministrul agriculturii, padurilor, apelor si mediului,
                              Ilie Sarbu

    ANEXA 1*)

    *) Anexa nr. 1 este reprodusa in facsimil.

 ______________________________________________________________________________
|  3.|  PARATUBERCULOZA B - 059                                                |
|____|_________________________________________________________________________|
| I. La taurine si bubaline:              | 1. Notificarea se face conform     |
| In efective indemne                     |Ordinului MAA nr. 156/27.12.1999    |
| 1. Supravegherea bovinelor in varsta de |pentru aprobarea normei sanitare    |
|peste 12 luni prin examen serologic      |veterinare privind anuntarea,       |
|(ELISA si/sau RFC, AGID) astfel:         |declararea si notificarea unor boli |
| a) toti taurii si bivolii de            |transmisibile ale animalelor.       |
|reproductie la autorizare si de 2 ori    | 2. Testarile serologice se         |
|pe an, in trimestrele II si IV;          |efectueaza la LSVSJ, sau  dupa caz  |
| b) 100% din vacile, bivolitele,         |la IDSA, pe probele recoltate pentru|
|junincile si vitelele din exploatatiile  |bruceloza, leucoza enzootica bovina |
|cu antecedente;                          |sau febra aftoasa.                  |
| c) toate bovinele cu reactii pozitive   | 3. Pentru precizarea diagnosticului|
|la tuberculina de tip aviar, la 14 - 21  |de paratuberculoza se fac taieri    |
|de zile de la TCS, se controleaza        |de animale, cu semne clinice        |
|examen serologic si bacteriologic pe     |suspecte de paratuberculoza,        |
|probe de fecale;                         |serologic, bacterioscopic si/sau    |
| d) toate animalele cu manifestari       |alergice pozitive de la care se     |
|clinice ce conduc la suspiciunea de      |preleveaza portiuni de ileon        |
|paratuberculoza se controleaza prin      |terminal (25 - 30 cm pornind de la  |
|examene alergic (TCS cu PPD bovin si     |valvula ileo-cecala), alte segmente |
|PPD aviar sau PPD-J), serologic,         |de intestin cu leziuni si           |
|morfopalotogic si bacteriologic pe       |limficentrii mezenterici aferenti,  |
|probe de fecale sau, in cazul animalelor |care se examineaza necropsic,       |
|moarte sau sacrificate, pe probe de      |histopatologic si bacterioscopic.   |
|organe.                                  | 4. Boala se declara oficial de     |
|                                         |catre Autoritatea veterinara        |
|                                         |competenta, pe baza buletinului de  |
|                                         |analiza de confirmare, eliberat de  |
|                                         |un laborator veterinar abilitat     |
|                                         |oficial. Medicul veterinar          |
|                                         |teritorial, impreuna cu Inspectorul |
|                                         |veterinar din DSV, intocmesc        |
|                                         |programul de asanare a focarului de |
|                                         |boala.                              |
|_________________________________________|____________________________________|

    ANEXA 2*)

    *) Anexa nr. 2 este reprodusa in facsimil.

 _______________________________________________________________________________
| 1  |                                2                                        |
|____|_________________________________________________________________________|
|         3          |         4         |                   5                 |
|____________________|___________________|_____________________________________|
|  7.|  TUBERCULOZA B - 105                                                    |
|____|_________________________________________________________________________|
| I. LA BOVINELE DOMESTICE (Taurine,     |                                     |
| bubaline)                              | 1. Tuberculinarile se planifica si  |
| 1. In efectivele libere:               |se efectueaza cu cel putin doua      |
| a) tuberculinari generale prin test    |saptamani inaintea actiunilor        |
|unic (TU), de doua ori pe an, in        |imunoprofilactice.                   |
|trimestrele II si IV la toate bovinele  | 2. Cu trei saptamani inainte de     |
|in varsta de peste 6 saptamani;         |tuberculinare se efectueaza          |
| b) animalele care au reactionat        |tratamente interne antiparazitare.   |
|neconcludent la TU se retesteaza dupa   | 3. Nu vor fi supuse testarii        |
|42 zile prin EIA-delta-IFN si/sau TISL, |alergice animalele tratate anterior  |
|animalele care nu au reactionat pozitiv |cu 14 - 21 de zile, cu medicamente   |
|la cea de-a doua testare sunt           |imunosupresoare, cum ar fi           |
|considerate pozitive la testare;        |dexametazona, hidrocortizon,         |
| c) animalele care au reactionat        |prednisolon etc. si animalele in     |
|pozitiv la TU se supun TCS pentru       |ultima luna de gestatie, in primele  |
|stabilirea si mentinerea statusului de  |30 de zile dupa fatare sau cele      |
|efectiv oficial indemn de tuberculoza;  |bolnave. Aceste animale se supun     |
| d) animale care au reactionat          |tuberculinarii dupa expirarea        |
|neconcludent la TCS se retesteaza dupa  |termenelor de restrictie mentionate  |
|42 de zile, iar animalele care nu       |mai sus.                             |
|reactioneaza negativ la acest al doilea | 4. Expedierea animalelor la abator  |
|test sunt considerate pozitive la       |se face cu certificat sanitar        |
|testare;                                |veterinar de transport si sanatate   |
| e) animalele reactionate pozitiv se    |barat cu dunga rosie.                |
|indeparteaza din efectiv si sunt taiate,| 5. Pentru fiecare animal supus      |
|examinate pentru depistarea leziunilor  |testarii, indiferent de sectorul de  |
|de tuberculoza. Se recolteaza probe sub |proprietate, medicul veterinar       |
|supraveghere sanitara veterinara        |oficial intocmeste nota de insotire  |
|(examene histologice si bacteriologice) |cu rezultatele testului tuberculinic.|
|in vederea stabilirii diagnosticului de | 6. Animalele se sacrifica in        |
|tuberculoza. Se aplica masurile de      |abatoare autorizate, in partida      |
|combatere, profilaxie si protectie a    |separata, sub supraveghere sanitara  |
|mediului in conformitate cu legislatia  |veterinara si cu aplicarea masurilor |
|sanitara veterinara in vigoare.         |de decontaminare si protectia        |
| 2. In efectivele contaminate:          |mediului prevazute de lege.          |
| a) este interzisa constituirea de      | 7. Proprietarii animalelor          |
|centre de izolare pentru tuberculoza si |sacrificate pentru precizare de      |
|popularea ingrasatoriilor cu bovine     |diagnostic se despagubesc, indiferent|
|provenite din exploatatii sau curti     |de rezultatele examenelor de         |
|contaminate;                            |laborator.                           |
| b) in centrele de izolare existente nu | 8. De la toate animalele taiate se  |
|se fac tuberculinari, se interzice      |vor preleva, obligatoriu, probe      |
|activitatea de reproductie si se        |individuale, pentru examene de       |
|asaneaza prin depopulare totala;        |laborator astfel:                    |
| c) in efectivele, curtile si           | - limfonodurile capului;            |
|localitatile cu bovine pentru           |retrofaringiene (stang si drept)     |
|reproductie si productie de lapte, in   |mandibulare (stang si drept),        |
|care se declara tuberculoza, se executa |parotidiene (stang si drept);        |
|testari trimestriale prin TCS sau/si    |limfonodurile toracalei prescapulare |
|EIAs-gamaIFN, la 15 - 30 de zile dupa   |(stang si drept), traheobronsice     |
|TCS, la toate bovinele de peste 6       |(stang si drept), mediastinale       |
|saptamani;                              |(anterior si posterior); limfocentrii|
| - bovinele pozitive la TCS si/sau      |mezenterici cu segmente de intestin  |
|EIAs-gamaIFN se elimina obligatoriu prin|(20 - 25 cm) ileon jejun;            |
|abatorizare, iar cele incadrate la TCS  |limfonodurile hepatice;              |
|in categoria "neconcludente" se         | - limfonodurile iliac intern si     |
|izoleaza si se retesteaza dupa 42 zile, |extern, retromamar (superior,        |
|iar animalele care nu reactioneaza      |inferior) si poplitei;               |
|negativ la acest al doilea test sunt    | - portiuni de tesuturi si organe    |
|considerate pozitive la testare;        |(pleura, pulmon, ficat, splina,      |
| - cand procentul de infectie depaseste |rinichi, organe genitale, glanda     |
|10% din efectivul testat si tuberculoza |mamara etc.).                        |
|a fost diagnosticata si la tineret sub  | 9. Este obligatorie si supravegherea|
|varsta de 6 luni, exploatatia se supune |anatopatologica pentru tuberculoza   |
|Programului de asanare prin depopulare  |si de laborator a tuturor bovinelor  |
|totala;                                 |moarte sau taiate fortat, provenite  |
| - cand procentul de reactii            |din exploatatii contaminate.         |
|nespecifice se mentine constant sub     | 10. Tuberculoza se declara oficial  |
|0,1 - 0,2% si examenele de laborator    |pe baza buletinului de analiza emis  |
|repetate (cel putin doua examene        |de LSVS judetean sau IDSA. Pentru    |
|consecutive) pe un numar reprezentativ  |animalele din import sau selectie    |
|de probe sunt negative efectivul poate  |confirmarea bolii se face prin       |
|fi declarat indemn de tuberculoza, iar  |buletin de analiza eliberat de IDSA. |
|masurile de restrictie se ridica dupa   | 11. Dupa declararea bolii           |
|efectuarea actiunilor de sanitatie      |autoritatea veterinara teritoriala   |
|veterinara (deratizare, dezinsectie,    |competenta impreuna cu medicul       |
|decontaminare) si dupa controlul        |veterinar epizootolog de la DSV      |
|eficientei acestora prin testul TAAR,   |judeteana efectueaza ancheta         |
|care trebuie sa fie negativ.            |epizootologica si intocmeste         |
| 3. In ingrasatorii:                    |programul de asanare.                |
| a) tuberculinare anuala (trim. II),    | 12. Notificarea focarului de        |
|prin TU a tuturor bovinelor, cu         |tuberculoza declarat se face la      |
|abatorizarea animalelor pozitive;       |MAA-ANSV in Fisa lunara de evidenta  |
| b) ingrasatoriile in care boala a fost |si evolutia epizootilor.             |
|confirmata si declarata oficial se      | 13. Pentru bovinele importate, DSV  |
|supun masurilor de asanare prin         |vor notifica la MAA-ANSV rezultatele |
|depopulare totala.                      |preliminare ale testelor de          |
|                                        |tuberculinare.                       |
|                                        |Declararea si stingerea oficiala a   |
|                                        |tuberculozei la bovine se face in    |
|                                        |conformitate cu legislatia sanitara  |
|                                        |veterinara in vigoare.               |
|                                        | 14. Decontaminarea si atestarea     |
|                                        |eficientei acesteia se face conform  |
|                                        |prevederilor legale.                 |
|                                        | 15. La ovine, testul intradermic    |
|                                        |comparativ simultan (TCS) se executa |
|                                        |prin injectarea intradermica a cate  |
|                                        |0,1 ml. PPD bovin si PPD aviar in    |
|                                        |puncte separate, pe latura toracelui |
|                                        |posterior articulatiei cotului, iar  |
|                                        |la caprine testul poate fi executat  |
|                                        |ca la bovine, pe latura gatului.     |
|                                        |Citirea si interpretarea reactiilor  |
|                                        |se face ca la bovine in intervalul   |
|                                        |48 - 72 de ore de la inocularea      |
|                                        |tuberculinelor.                      |
|                                        | 16. Ovinele si caprinele reagente la|
|                                        |TCS vor fi supuse testelor           |
|                                        |serologice si examenelor             |
|                                        |bacterioscopice pe probe de fecale   |
|                                        |pentru diagnosticul paratuberculozei.|
|                                        |In acelasi scop, de la animalele     |
|                                        |taiate limfocentrii mezenterici si   |
|                                        |mucoasa intestinala se vor examina   |
|                                        |necropsic, histopatologic si         |
|                                        |bacterioscopic.                      |
|                                        | 17. Lotul de porcine in care s-au   |
|                                        |diagnosticat cazuri de tuberculoza se|
|                                        |trimite integral la taiere. La       |
|                                        |animalele cu leziuni suspecte de     |
|                                        |tuberculoza se executa examene,      |
|                                        |necropsic bacteriologic si           |
|                                        |histopatologic.                      |
|                                        | 18. Respectarea Protocolului/1991   |
|                                        |intre MMA-ANSV si MAPM (AGVPS s.a.)  |
|                                        |cu privire la supravegherea si       |
|                                        |prevenirea unor boli transmisibile de|
|                                        |la animale la om.                    |
|                                        | 19. Arealul in care au fost         |
|                                        |depistati porci salbatici cu         |
|                                        |tuberculoza va fi supus actiunilor   |
|                                        |de vanatoare intensiva.              |
|________________________________________|_____________________________________|

    ANEXA 3*)

    *) Anexa nr. 3 este reprodusa in facsimil.

    d. Actiuni de supraveghere sanitara veterinara a bolilor tumorale

    1.1. MAMIFERE

 ______________________________________________________________________________
|  1.|  LEUCOZA BOVINA B - 108                                                 |
|____|_________________________________________________________________________|
| ENZOOTICA                              | 1. Notificarea se face conform      |
| 1. Supravegherea serologica la bovine  |Ordinului MAA nr. 156/27.12.1999     |
|si bubaline, astfel:                    |pentru aprobarea normei sanitare     |
| a. taurii si bivolii de reproductie la |veterinare privind anuntarea,        |
|autorizare de doua ori pe an, prin ID   |declararea si notificarea unor boli  |
|si/sau ELISA, odata cu bruceloza        |transmisibile ale animalelor.        |
|(B - 103);                              | 2. Examenele se efectueaza la LSVSJ |
| b. toate bovinele si bubalinele in     |si IDSA, dupa caz, pe probe de sange,|
|varsta de peste 24 luni din efectivele  |de regula pe aceleasi probe care se  |
|libere de leucoza enzootica bovina, o   |recolteaza pentru bruceloza, conform |
|data pe an.                             |programului stabilit de A.N.S.V.     |
| c. in ingrasatorii indemne toate       | 3. In cazul unei tumori             |
|bovinele si bubalinele in varsta de     |diagnosticate histopatologic, care   |
|24 de luni odata pe an.                 |permite suspiciunea de LEB, se       |
| 2. Supravegherea histologica a         |examineaza serologic la IDSA intregul|
|efectivelor de bovine de reproductie    |efectiv din care provine animalul    |
|din gospodariile populatiei, fermele si |respectiv, rezultatul final infirmand|
|teritoriile indemne la Leucoza          |sau confirmand diagnosticul          |
|Enzootica Bovina, prin investigatia     |histopatologic prezumtiv.            |
|oricarei tumori observate la examenul   | 4. Declararea bolii se face daca    |
|clinic in cursul inspectiei carnurilor  |unul sau mai multe animale au        |
|in abator sau in cazul necropsiilor     |reactionat pozitiv la examenul       |
|efectuate in intreprinderile de         |serologic.                           |
|ecarisaj si in laboratoarele oficiale,  | 5. Probele pozitive de la LSVSJ se  |
|in cazul in care animalele nu au fost   |trimit pentru confirmare la IDSA,    |
|testate serologic si la care au fost    |dupa caz.                            |
|observate modificari anatomopatologice. | 6. Unitatile si curtile indemne, in |
|                                        |care s-au diagnosticat cazuri de     |
| SPORADICA                              |leucoza, intra in regim de asanare   |
| Examene histologice efectuate la       |prin extractie.                      |
|bovinele moarte in perioada de          | 7. Bovinele din unitatile si curtile|
|carantina profilactica dupa import, cu  |in asanare prin depopulare totala nu |
|precizarea tipului celular de           |se mai examineaza serologic, urmand a|
|proliferare.                            |se proceda la asanarea prin          |
|                                        |depopularea totala.                  |
|                                        | 8. Bovinele reactionate pozitiv la  |
|                                        |examenele serologice, sau dupa caz   |
|                                        |hematologice, din unitatile si       |
|                                        |curtile in asanare prin extractie, se|
|                                        |elimina din efective prin            |
|                                        |abatorizare, sub supravegherea       |
|                                        |autoritatilor veterinare.            |
|                                        | 9. Viteii proveniti din vaci        |
|                                        |reactionate pozitiv la examenele     |
|                                        |serologice vor parasi efectivul numai|
|                                        |pentru sacrificare sub supravegherea |
|                                        |autoritatilor veterinare. Autoritatea|
|                                        |veterinara judeteana competenta poate|
|                                        |acorda o derogare de la              |
|                                        |obligativitatea taierii vitelului    |
|                                        |unei vaci infectate, atunci cand     |
|                                        |acesta a fost separat de mama lui    |
|                                        |imediat dupa taiere. In acest caz,   |
|                                        |vitelul trebuie ca, dupa             |
|                                        |identificare, sa ramana in           |
|                                        |exploatatie pana la varsta de 24 luni|
|                                        |si sa fie testat in concordanta cu   |
|                                        |pct. 1, subpunctul e. (Directiva     |
|                                        |64/432/CEE, cap. I, pct. D,          |
|                                        |subpct. iii).                        |
|                                        |10. Un efectiv de bovine este definit|
|                                        |ca liber de leucoza enzootica bovina |
|                                        |cand: a) nu au fost inregistrate     |
|                                        |cazuri pozitive de leucoza enzootica |
|                                        |bovina de cel putin doi ani;         |
|                                        |b) efectivul de bovine in varsta     |
|                                        |de 24 luni supus testarii a          |
|                                        |inregistrat numai rezultate negative.|
|                                        |11. O regiune devine libera de       |
|                                        |leucoza enzootica bovina atunci cand:|
|                                        |a) cel putin 99.8% din efectivele de |
|                                        |bovine au status de efectiv liber de |
|                                        |leucoza bovina; b) nu exista evidente|
|                                        |oficiale privind prezenta leucozei   |
|                                        |enzootice bovine in regiune de cel   |
|                                        |putin 3 ani; c) toate efectivele de  |
|                                        |bovine in varsta de 24 luni au fost  |
|                                        |supuse testului serologic; d) cel    |
|                                        |putin 10% din efectivele de bovine   |
|                                        |din regiune selectate la intamplare  |
|                                        |au fost supuse cu rezultat negativ   |
|                                        |testului serologic.                  |
|                                        |12. Examenele si precizarea          |
|                                        |diagnosticului histopatologic se     |
|                                        |efectueaza prin metode omologate de  |
|                                        |comitetul tehnic de specialitate si  |
|                                        |aprobate de MAAP. Confirmarea        |
|                                        |diagnosticului histopatologic se     |
|                                        |efectueaza la IDSA.                  |
|                                        |13. Pentru stabilirea destinatiei    |
|                                        |carnii si subproduselor comestibile  |
|                                        |de la animale sacrificate,           |
|                                        |diagnosticate cu leucoza enzootica   |
|                                        |bovina, se efectueaza examene        |
|                                        |anatomopatologice si hematologice in |
|                                        |functie de care se aplica prevederile|
|                                        |legale (Norme si masuri sanitare     |
|                                        |veterinare la Legea nr. 60/1974,     |
|                                        |republicata, cu modificarile si      |
|                                        |completarile ulterioare, partea      |
|                                        |a IV-a, capitolul II, art. 48,       |
|                                        |pct. 13, alineatele a, b, si c),     |
|                                        |astfel:                              |
|                                        | a) carnea si subprodusele           |
|                                        |comestibile de la animale cu forma de|
|                                        |leucoza tumorala generalizata se     |
|                                        |confisca;                            |
|                                        |b) carnea si subprodusele comestibile|
|                                        |de la animale cu leziuni localizate, |
|                                        |precum si de la animalele cu         |
|                                        |modificari hematologice, dar fara    |
|                                        |leziuni, se pot utiliza la fabricarea|
|                                        |preparatelor de carne (preparate,    |
|                                        |semiconserve, conserve), cu conditia |
|                                        |realizarii temperaturii de minimum   |
|                                        |72 grade C timp de 60 minute in      |
|                                        |interiorul batoanelor, calupurilor   |
|                                        |sau continutului cutiilor ermetic    |
|                                        |inchise;                             |
|                                        |c) carnea si subprodusele comestibile|
|                                        |de la animale din efective infectate |
|                                        |sau suspecte, care nu au avut        |
|                                        |modificari hematologice si la care nu|
|                                        |s-au constatat leziuni la examenul de|
|                                        |abator, se dau in consum fara        |
|                                        |restrictii. Organele se dirijeaza sub|
|                                        |restrictii sanitare veterinare la    |
|                                        |fabricile de produse de carne, pentru|
|                                        |realizarea de preparate fierte sau   |
|                                        |conserve.                            |
|________________________________________|_____________________________________|

    ANEXA 4*)

    *) Anexa nr. 4 este reprodusa in facsimil.

 ______________________________________________________________________________
| 14.|  MAEDI VISNA B - 161                                                    |
|____|_________________________________________________________________________|
| Supravegherea serologica:              | 1. Notificarea se face conform      |
| 1.5% din rumegatoarele salbatice       |Ordinului MAA nr. 156/27.12.1999     |
|crescute in captivitate si              |pentru aprobarea normei sanitare     |
|semicaptivitate, din rezervatiile       |veterinare privind anuntarea,        |
|naturale, parcuri si gradini            |declararea si notificarea unor boli  |
|zoologice etc.                          |transmisibile ale animalelor.        |
|________________________________________|_____________________________________|

    ANEXA 5*)

    *) Anexa nr. 5 este reprodusa in facsimil.

 ______________________________________________________________________________
|    |                                                                         |
| 16.|  ANEMIA INFECTIOASA ECVINA B - 205                                      |
|____|_________________________________________________________________________|
| 1. Supravegherea serologica prin ID    | 1. Notificarea se face conform      |
|(testul Coggins) sau ELISA, a           |Ordinului MAA nr. 156/27.12.1999     |
|ecvideelor in varsta de peste 6 luni,   |pentru aprobarea normei sanitare     |
|astfel:                                 |veterinare privind anuntarea,        |
| a) armasarii folositi in statiunile    |declararea si notificarea unor boli  |
|temporare de monta, la autorizare si    |transmisibile ale animalelor.        |
|apoi de 3 ori pe an dupa cum urmeaza:   | 2. Examenele se efectueaza la LSVSJ |
| - cu 15 zile inainte de plecarea din   |si IDSA, dupa caz, pe probe de ser   |
|depozit;                                |transportate in termos cu gheata, nu |
| - cu 15 zile inainte de retragerea din |mai tarziu de trei zile de la        |
|statiunile de monta                     |recoltare.                           |
| - dupa 15 zile de la reintoarcerea lor | 3. Probele de ser pozitive de la    |
|in depozit.                             |LSVSJ se trimit la IDSA pentru       |
| b) armasarii din statiunile permanente |confirmare, dupa caz.                |
|de monta la autorizare, de 2 ori pe an  | 4. Ecvideele reactionate pozitiv la |
|(februarie - martie si octombrie -      |testul Coggins sau ELISA se          |
|noiembrie);                             |dangalizeaza cu litera A pe partea   |
| c) iepele de reproductie, o data pe an |stanga a crupei si se trimit in      |
|(februarie - martie);                   |termen de 10 zile de la primirea     |
| d) ecvideele din herghelii, depozite   |buletinului de analiza la abator     |
|de armasari, hipodroame, asociatii      |pentru taiere la sala sanitara.      |
|hipice si alte unitati specializate, de | 5. Ecvideele care au reactionat     |
|doua ori pe an, (februarie - martie,    |serologic pozitiv, nu se mai         |
|octombrie - noiembrie);                 |recontroleaza.                       |
| e) toate ecvideele in exploatare, o    | 6. Localitatile indemne, in care    |
|data pe an, dupa dezinsectie            |s-au inregistrat mai multe cazuri de |
|(octombrie - noiembrie);                |AIE, se declara contaminate si se    |
| f) ecvideele seronegative din          |aplica masurile sanitare veterinare  |
|localitatile contaminate, ca si cele    |prevazute de legislatia in vigoare   |
|din zona de protectie de 10 km, in      |pentru combatere.                    |
|jurul hergheliilor, depozitelor de      | 7. Se interzice circulatia          |
|armasari, sau altor unitati             |ecvideelor pozitive, indiferent de   |
|specializate, se testeaza o data pe an  |scop, din judete contaminate in      |
|(februarie - martie);                   |judete indemne.                      |
| 2. Supravegherea prin examene          | 8. Se interzice scoaterea de        |
|anatomopatologice si histologice la     |armasari sau iepe din statiuni       |
|ecvinele moarte in perioada de          |temporare de monta, herghelii,       |
|carantina sau in cazul suspiciunii      |depozite de armasari, hipodroame,    |
|bolii.                                  |asociatii hipice sau alte unitati    |
|                                        |specializate, pentru a monta sau, a  |
|                                        |se monta in localitati cu animale    |
|                                        |contaminate.                         |
|                                        | 9. Introducerea de armasari sau iepe|
|                                        |de reproductie din unitatile si      |
|                                        |localitatile contaminate, in         |
|                                        |herghelii, hipodroame, statiuni      |
|                                        |temporare sau permanente de monta,   |
|                                        |depozite de armasari, asociatii      |
|                                        |hipice sau alte aglomerari           |
|                                        |specializate de cabaline, este       |
|                                        |permisa numai dupa doua examene      |
|                                        |negative efectuate la interval de 30 |
|                                        |zile, intr-o perioada de 40 zile,    |
|                                        |inaintea acestui transfer.           |
|                                        | 10. Se interzice folosirea la monta |
|                                        |a armasarilor care au actionat in    |
|                                        |statiuni temporare de monta daca nu  |
|                                        |au fost examinati serologic in       |
|                                        |perioada de carantina, dupa          |
|                                        |reintoarcerea lor in herghelie, din  |
|                                        |statiunile temporare de monta.       |
|________________________________________|_____________________________________|

    ANEXA 6*)

    *) Anexa nr. 6 este reprodusa in facsimil.

    B. SUPRAVEGHEREA SANITARA VETERINARA A UNITATILOR CARE PRELUCREAZA, DEPOZITEAZA SI VALORIFICA PRODUSE DE ORIGINE ANIMALA SAU FURAJE

 ______________________________________________________________________________
|N  |   UNITATEA    |             CONDUITA DE SUPRAVEGHERE SI CONTROL          |
|r. |               |__________________________________________________________|
|   |               | PRIN       | PRIN RECOLTAREA DE PROBE PENTRU EXAMENE     |
|c  |               | INSPECTIE  | DE LABORATOR                                |
|r  |               | Frecventa  |_____________________________________________|
|t. |               |            | Natura      |Frecventa   | Precizari tehnice|
|   |               |            | probei      |recoltarii  |                  |
|   |               |            |             |probelor    |                  |
|   |               |            |             |pentru      |                  |
|   |               |            |             |examenele de|                  |
|   |               |            |             |la litera C |                  |
|   |               |            |             |din program |                  |
|___|_______________|____________|_____________|____________|__________________|
| 1.|Abator         |Pe toata    |tesut        |O data pe   |- In cazul unor   |
|   |a) de          |perioada    |muscular,    |luna pentru |rezultate de      |
|   |capacitate     |activitatii |organe       |fiecare     |laborator         |
|   |mare peste 20  |            |(ficat,      |specie.     |necorespunzatoare,|
|   |UVM/saptamana  |            |rinichi,     |            |frecventa de      |
|   |b) capacitate  |            |splina,      |Conform     |recoltare         |
|   |mica           |            |ganglioni).  |programelor |a probelor va fi  |
|   |               |            |Probe de pe  |specifice.  |reconsiderata pana|
|   |               |            |suprafata    |            |la identificarea  |
|   |               |            |carcaselor   |            |si eliminarea     |
|   |               |            |de bovine,   |            |cauzei.           |
|   |               |            |porcine,     |            |                  |
|   |               |            |pentru       |            |- In cazul in care|
|   |               |            |testarea E.  |            |in urma inspectiei|
|   |               |            |coli si      |            |se suspicioneaza  |
|   |               |            |Salmonella   |            |sau se constata o |
|___|_______________|____________|_____________|____________|neregula care     |
| 2.|Abator de      |Pe toata    |tesut        |O data pe   |necesita          |
|   |pasari         |perioada    |muscular,    |luna pentru |investigatii de   |
|   |a) de          |activitatii |organe.      |fiecare     |laborator se vor  |
|   |capacitate mare|            |Probe de pe  |specie.     |preleva probe     |
|   |peste 150.000  |            |suprafata    |            |pentru efectuarea |
|   |pasari/an      |            |carcaselor   |Conform     |analizelor de     |
|   |b) capacitate  |            |pentru       |programelor |laborator.        |
|   |mica           |            |testarea E.  |specifice.  |                  |
|   |               |            |coli si      |            |                  |
|   |               |            |Salmonella   |            |                  |
|___|_______________|____________|_____________|____________|                  |
| 3.|Depozit        |Pe toata    |Produse      |O data pe   |                  |
|   |frigorific     |perioada    |antrepozitate|trimestru   |                  |
|   |a) de          |activitatii |             |pentru      |                  |
|   |capacitate mare|            |             |fiecare     |                  |
|   |peste 500 tone |            |             |categorie   |                  |
|   |b) capacitate  |            |             |de carne pe |                  |
|   |mica           |            |             |specii.     |                  |
|___|_______________|____________|_____________|____________|                  |
| 4.|Depozit        |Pe toata    |Materii prime|O data pe   |                  |
|   |frigorific cu  |perioada    |receptionate |trimestru   |                  |
|   |sala de        |activitatii |Produse      |pentru      |                  |
|   |transare       |            |finite       |fiecare     |                  |
|   |               |            |             |sortiment.  |                  |
|___|_______________|____________|_____________|____________|                  |
| 5.|Unitati pentru |Pe toata    |materii prime|O data pe   |                  |
|   |prelucrare a   |perioada    |             |trimestru   |                  |
|   |carnii si a    |activitatii |             |pentru      |                  |
|   |subproduselor  |            |             |fiecare     |                  |
|   |comestibile    |            |             |categorie   |                  |
|   |a) de          |            |             |de carne,   |                  |
|   |capacitate mare|            |             |pe specii.  |                  |
|   |peste 5 tone/  |            |_____________|____________|                  |
|   |saptamana      |            |produse      |O data pe   |                  |
|   |b) capacitate  |            |finite       |trimestru   |                  |
|   |mica           |            |             |pentru      |                  |
|   |1. unitati de  |            |             |fiecare     |                  |
|   |transare carne |            |             |categorie   |                  |
|   |2. unitati     |            |             |de produse. |                  |
|   |pentru produse |            |             |            |                  |
|   |din carne      |            |             |            |                  |
|   |tratate termic |            |             |            |                  |
|   |in membrane, in|            |             |            |                  |
|   |recipienti     |            |             |            |                  |
|   |ermetic inchisi|            |             |            |                  |
|   |3. unitati de  |            |             |            |                  |
|   |fabricatie     |            |             |            |                  |
|   |salamuri       |            |             |            |                  |
|   |crude - uscate |            |             |            |                  |
|   |4. unitati     |            |             |            |                  |
|   |pentru         |            |             |            |                  |
|   |producerea     |            |             |            |                  |
|   |carnii         |            |             |            |                  |
|   |preparate      |            |             |            |                  |
|   |(unitati tip   |            |             |            |                  |
|   |carmangerie,   |            |             |            |                  |
|   |unitati pentru |            |             |            |                  |
|   |producerea de  |            |             |            |                  |
|   |semipreparate  |            |             |            |                  |
|   |culinare din   |            |             |            |                  |
|   |carne si mixte)|            |             |            |                  |
|   |5. unitati     |            |             |            |                  |
|   |prelucrare     |            |             |            |                  |
|   |membrane       |            |             |            |                  |
|   |naturale       |            |             |            |                  |
|___|_______________|____________|_____________|____________|__________________|
| 6.|Unitati        |Pe toata    |Materii prime|O data pe   |                  |
|   |depozitare,    |perioada    |receptionate |luna pentru |                  |
|   |transare,      |activitatii |Produse      |fiecare     |                  |
|   |prelucrare     |            |finite       |categorie   |                  |
|   |vanat          |            |             |de carne pe |                  |
|   |               |            |             |specii.     |                  |
|___|_______________|____________|_____________|____________|__________________|
| 7.|Depozit pentru |Pe toata    |Produse      |            |- In cazul unor   |
|   |subproduse     |perioada    |receptionate |            |rezultate de      |
|   |necomestibile  |activitatii |             |            |laborator         |
|   |brute de       |            |             |            |necorespunzatoare,|
|   |origine animala|            |             |            |frecventa de      |
|   |(piei, lana,   |            |             |            |recoltare         |
|   |par, coarne,   |            |             |            |a probelor va fi  |
|   |on-gloane,     |            |             |            |reconsiderata pana|
|   |pene, puf)     |            |             |            |la identificarea  |
|___|_______________|____________|_____________|____________|si eliminarea     |
| 8.|Punct de       |Lunar si in |Produse      |O data pe   |cauzei.           |
|   |colectare      |sezon ori de|receptionate |trimestru.  |                  |
|   |produse din    |cate ori    |             |            |- In cazul in care|
|   |pescuit/       |este necesar|             |            |in urma inspectiei|
|   |cherhana       |            |             |            |se suspicioneaza  |
|___|_______________|____________|_____________|____________|sau se constata o |
| 9.|Antrepozit     |Pe toata    |Produse      |O data pe   |neregula care     |
|   |frigorific     |perioada    |depozitate   |trimestru   |necesita          |
|   |pentru produse |activitatii |             |pentru      |investigatii de   |
|   |din pescuit    |            |             |fiecare     |laborator se vor  |
|   |               |            |             |categorie   |preleva probe     |
|   |               |            |             |de produs.  |pentru efectuarea |
|___|_______________|____________|_____________|____________|analizelor de     |
|10.|Unitati pentru |Pe toata    |Materii prime|O data pe   |laborator.        |
|   |prelucrarea    |perioada    |             |trimestru   |                  |
|   |produselor din |activitatii |             |pentru      |                  |
|   |pescuit        |            |             |fiecare     |                  |
|   |               |            |             |specie      |                  |
|   |               |            |_____________|____________|                  |
|   |               |            |Produse      |O data pe   |                  |
|   |               |            |finite       |trimestru   |                  |
|   |               |            |             |pentru      |                  |
|   |               |            |             |fiecare     |                  |
|   |               |            |             |categorie   |                  |
|   |               |            |             |de produse. |                  |
|___|_______________|____________|_____________|____________|                  |
|11.|Punct pentru   |Ori de cate |Peste si     |O data pe   |                  |
|   |desfacerea     |ori se      |produse din  |trimestru   |                  |
|   |pestelui si    |considera   |pescuit      |pentru      |                  |
|   |produselor din |necesar     |             |fiecare     |                  |
|   |pescuit        |            |             |specie si   |                  |
|   |               |            |             |categorie   |                  |
|   |               |            |             |de produse. |                  |
|___|_______________|____________|_____________|____________|                  |
|12.|Punct de       |Lunar si in |Produse      |O data pe   |                  |
|   |colectare      |sezon ori   |receptionate |trimestru   |                  |
|   |batracieni,    |de cate ori |             |pentru      |                  |
|   |crustacee,     |este necesar|             |fiecare     |                  |
|   |gasteropode    |            |             |specie.     |                  |
|___|_______________|____________|_____________|____________|                  |
|13.|Unitate de     |Lunar si in |Materii prime|O data pe   |                  |
|   |prelucrare     |sezon ori de|             |trimestru   |                  |
|   |batracieni,    |cate ori    |             |pentru      |                  |
|   |crustacee,     |este necesar|             |fiecare     |                  |
|   |gasteropode,   |            |             |specie.     |                  |
|   |fructe de mare |            |_____________|____________|                  |
|   |               |            |Produse      |O data pe   |                  |
|   |               |            |finite       |trimestru   |                  |
|   |               |            |             |pentru      |                  |
|   |               |            |             |fiecare     |                  |
|   |               |            |             |categorie   |                  |
|   |               |            |             |de produse. |                  |
|___|_______________|____________|_____________|____________|                  |
|14.|Centru de      |Lunar*)     |Lapte materie|Intr-un an  |*) Frecventa va fi|
|   |colectare,     |            |prima        |vor fi      |marita in sezonul |
|   |racire si      |            |receptionat  |acoperite   |cald.             |
|   |depozitare a   |            |             |toate       |                  |
|   |laptelui       |            |             |rutele de   |                  |
|   |               |            |             |colectare.  |                  |
|___|_______________|____________|_____________|____________|                  |
|15.|Fabrica de     |Pe toata    |Materii prime|Intr-un an  |                  |
|   |produse lactate|perioada    |             |vor fi      |                  |
|   |a) capacitate  |activitatii |             |acoperite   |                  |
|   |mare peste     |            |             |toate       |                  |
|   |2.000.000 l/an |            |             |rutele de   |                  |
|   |b) capacitate  |            |             |colectare.  |                  |
|   |mica           |            |_____________|____________|                  |
|   |               |            |Produse      |O data pe   |                  |
|   |               |            |finite       |luna pentru |                  |
|   |               |            |             |fiecare     |                  |
|   |               |            |             |categorie   |                  |
|   |               |            |             |de produse. |                  |
|___|_______________|____________|_____________|____________|                  |
|16.|Punct de       |Lunar       |Materii prime|O data pe   |                  |
|   |colectare si   |            |             |luna pentru |                  |
|   |prelucrare a   |            |             |fiecare     |                  |
|   |oualor         |            |             |specie      |                  |
|   |               |            |_____________|____________|                  |
|   |               |            |Produse      |O data pe   |                  |
|   |               |            |finite       |luna pentru |                  |
|   |               |            |             |fiecare     |                  |
|   |               |            |             |categorie   |                  |
|   |               |            |             |de produse. |                  |
|___|_______________|____________|_____________|____________|                  |
|17.|Unitati de     |Lunar       |Miere si     |O data pe   |                  |
|   |prelucrare a   |            |produse      |luna pentru |                  |
|   |mierii de      |            |apicole      |fiecare     |                  |
|   |albine si a    |            |             |categorie   |                  |
|   |altor produse  |            |             |de produse. |                  |
|   |apicole        |            |             |            |                  |
|___|_______________|____________|_____________|____________|                  |
|18.|Depozit        |Lunar       |Produse      |Semestrial  |                  |
|   |alimentar      |            |alimentare   |pentru      |                  |
|   |               |            |de origine   |fiecare     |                  |
|   |               |            |animala      |categorie   |                  |
|   |               |            |             |de produse. |                  |
|   |               |            |             |            |                  |
|___|_______________|____________|_____________|____________|                  |
|19.|Unitate de     |Lunar       |Produse      |O data pe   |                  |
|   |preambalare a  |            |alimentare   |trimestru   |                  |
|   |produselor     |            |de origine   |pentru      |                  |
|   |alimentare de  |            |animala      |fiecare     |                  |
|   |origine        |            |preambalate  |categorie   |                  |
|   |animala        |            |             |de produse. |                  |
|___|_______________|____________|_____________|____________|                  |
|20.|A. Unitati de  |Trimestrial |Materii prime|O data pe   |- In cazul unor   |
|   |alimentatie    |si ori de   |de origine   |an          |rezultate de      |
|   |publica        |cate ori se |animala si   |            |laborator         |
|   |               |considera   |semipreparate|            |necorespunzatoare,|
|   |               |ca nu sunt  |culinare     |            |frecventa de      |
|   |               |respectate  |negatite     |            |recoltare         |
|   |               |conditiile  |             |            |a probelor va fi  |
|   |               |sanitare    |             |            |reconsiderata pana|
|   |               |veterinare  |             |            |la identificarea  |
|   |               |de          |             |            |si eliminarea     |
|   |               |functionare |             |            |cauzei.           |
|   |_______________|____________|_____________|____________|                  |
|   |B. Unitati de  |Semestrial  |Produse      |            |- In cazul in care|
|   |desfacere      |si ori de   |alimentare   |            |in urma inspectiei|
|   |- magazin      |cate ori se |de origine   |            |se suspicioneaza  |
|   |alimentar si   |considera   |animala      |            |sau se constata o |
|   |mixt, punct    |ca nu sunt  |             |            |neregula care     |
|   |alimentar      |respectate  |             |            |necesita          |
|   |               |conditiile  |             |            |investigatii de   |
|   |               |sanitare    |             |            |laborator se vor  |
|   |               |veterinare  |             |            |preleva probe     |
|   |               |de          |             |            |pentru efectuarea |
|   |               |functionare |             |            |analizelor de     |
|   |_______________|____________|_____________|____________|laborator.        |
|   |- supermarket  |Semestrial  |Materii prime|O data pe   |                  |
|   |               |si ori de   |de origine   |semestru    |                  |
|   |- macelarie    |cate ori se |animala      |O data pe   |                  |
|   |               |considera   |             |semestru    |                  |
|   |- hala pentru  |ca nu sunt  |             |O data pe   |                  |
|   |desfacerea     |respectate  |             |semestru    |                  |
|   |produselor de  |conditiile  |             |            |                  |
|   |origine animala|sanitare    |             |            |                  |
|   |- laboratoare  |veterinare  |             |O data pe   |                  |
|   |de cofetarie si|de          |             |semestru    |                  |
|   |patiserie      |functionare |             |            |                  |
|   |_______________|____________|_____________|____________|                  |
|   |C. Cattering   |Pe toata    |Materii prime|O data pe   |                  |
|   |               |perioada    |de origine   |trimestru   |                  |
|   |               |activitatii |animala si   |            |                  |
|   |               |            |semipreparate|            |                  |
|   |               |            |culinare     |            |                  |
|   |               |            |negatite     |            |                  |
|___|_______________|____________|_____________|____________|                  |
|21.|Unitati de     |Bilunar     |Fainuri      |O data pe   |                  |
|   |prelucrare     |            |proteice     |trimestru   |                  |
|   |industriala a  |            |             |NOTA:       |                  |
|   |cadavrelor de  |            |             |Producatorul|                  |
|   |animale        |            |             |are         |                  |
|   |confiscate,    |            |             |obligatia sa|                  |
|   |deseurilor si  |            |             |examineze   |                  |
|   |subproduselor  |            |             |fiecare     |                  |
|   |de origine     |            |             |sarja de    |                  |
|   |animala        |            |             |fabricatie  |                  |
|   |               |            |             |inainte de  |                  |
|   |               |            |             |livrare la  |                  |
|   |               |            |             |parametrii  |                  |
|   |               |            |             |de          |                  |
|   |               |            |             |salubritate |                  |
|   |               |            |             |in          |                  |
|   |               |            |             |laboratorul |                  |
|   |               |            |             |propriu sau |                  |
|   |               |            |             |la un       |                  |
|   |               |            |             |laborator   |                  |
|   |               |            |             |autorizat.  |                  |
|___|_______________|____________|_____________|____________|                  |
|22.|Statii si      |Ori de cate |Solutii de   |O data pe   |                  |
|   |puncte spalare-|ori se      |spalare si de|semestru    |                  |
|   |dezinfectie a  |considera   |dezinfectie, |            |                  |
|   |mijloacelor de |necesar     |teste de     |            |                  |
|   |transport      |            |sanitatie    |            |                  |
|___|_______________|____________|_____________|____________|                  |
|23.|Fabrici de     |Trimestrial |Materii prime|Conform     |                  |
|   |nutreturi      |            |furajere si  |punctului F.|                  |
|   |combinate      |            |nutreturi    |            |                  |
|   |               |            |combinate    |            |                  |
|___|_______________|____________|_____________|____________|                  |
|24.|Ferme de       |Trimestrial |Materii prime|Conform     |                  |
|   |animale        |            |furajere si  |punctului F.|                  |
|   |               |            |nutreturi    |            |                  |
|   |               |            |combinate    |            |                  |
|___|_______________|____________|_____________|____________|                  |
|25.|Unitati de     |Trimestrial |Materii prime|O data pe   |                  |
|   |producere a    |            |Produse      |trimestru   |                  |
|   |hranei pentru  |            |finite       |            |                  |
|   |animale de     |            |             |            |                  |
|   |companie       |            |             |            |                  |
|___|_______________|____________|_____________|____________|__________________|

    ANEXA 7 *1)

    *1) Anexa nr. 7 este reprodusa in facsimil.

    F. EXPERTIZA SANITARA VETERINARA A FURAJELOR

 ______________________________________________________________________________
|Nr. |  Grupa de furaje  | Unitatile  |    Examene de laborator     |Frecventa |
|crt.|                   | controlate |                             |recoltarii|
|    |                   |            |                             |probelor*)|
|____|___________________|____________|_____________________________|__________|
| 1. |Nutreturi de volum |Ferme       |Conform prevederilor Normei  |O data pe |
|    |                   |            |sanitare veterinare aprobata |trimestru |
|    |                   |            |prin Ordinul MAAP nr. 294/02 |          |
|____|___________________|____________|_____________________________|__________|
| 2. |Nutreturi suculente|Ferme       |Conform prevederilor Normei  |O data pe |
|    |                   |            |sanitare veterinare aprobata |trimestru |
|    |                   |            |prin Ordinul MAAP nr. 294/02 |          |
|____|___________________|____________|_____________________________|__________|
| 3. |Fainuri proteice de|Unitati     |Conform prevederilor Normei  |O data pe |
|    |origine animala    |furnizoare  |sanitare veterinare aprobata |trimestru |
|    |(faina de carne, de|            |prin Ordinul MAAP nr. 294/02 |          |
|    |sange, de oase, de |            |                             |          |
|    |peste)             |            |                             |          |
|____|___________________|____________|_____________________________|__________|
| 4. |Nutreturi combinate|Unitati     |Conform prevederilor Normei  |O data pe |
|    |                   |producatoare|sanitare veterinare aprobata |trimestru |
|    |                   |de nutret   |prin Ordinul MAAP nr. 294/02 |          |
|    |                   |combinat    |                             |          |
|____|___________________|____________|_____________________________|__________|
| 5. |Hrana uscata si/sau|Unitati     |Conform prevederilor Normei  |O data pe |
|    |umeda pentru       |producatoare|sanitare veterinare aprobata |luna      |
|    |animale de companie|            |prin Ordinul MAAP nr. 294/02 |          |
|____|___________________|____________|_____________________________|__________|
    *) In cazul unor rezultate de laborator necorespunzatoare frecventa de recoltare a probelor va fi marita pana la obtinerea de rezultate corespunzatoare.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 488/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 488 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu