Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 433 din 5 februarie 2010

pentru aprobarea Normelor minime obligatorii privind conditiile de cazare a persoanelor private de libertate

ACT EMIS DE: MINISTERUL JUSTITIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 103 din 15 februarie 2010In temeiul art. 33 alin. (4) din Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, al art. 81 alin. (3) din Regulamentul de aplicare a Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.897/2006, al art. 6 pct. VI.2 şi art. 13 din Hotărârea Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, cu modificările şi completările ulterioare,

ministrul justiţiei emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Normele minime obligatorii privind condiţiile de cazare a persoanelor private de libertate, prevăzute în anexa care este parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - Normele prevăzute în anexă sunt obligatorii la elaborarea documentaţiilor pentru obiective noi de investiţii, modernizare, transformare şi extindere a fondului construit.

Art. 3. - Fondurile necesare vor fi asigurate din subvenţii şi venituri proprii.

Art. 4. - Direcţiile de specialitate din Ministerul Justiţiei, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, precum şi directorii unităţilor de penitenciare vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 5. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Ministrul justiţiei,

Alina Mihaela Bica,

secretar de stat

ANEXĂ

NORME

minime obligatorii privind condiţiile de cazare a persoanelor private de libertate

Art. 1. - (1) Spaţiile destinate cazării persoanelor private de libertate trebuie să respecte demnitatea umană şi să întrunească standardele minime sanitare şi de igienă, ţinându-se cont de condiţiile climatice şi, în special, de suprafaţa de locuit, volumul de aer, iluminare, sursele de încălzire şi ventilaţie.

(2)   Camerele de cazare şi celelalte încăperi destinate persoanelor private de libertate trebuie să dispună de iluminat natural, de instalaţiile necesare asigurării iluminatului artificial şi să fie dotate cu utilităţi igienico-sanitare şi instalaţii de încălzire.

(3) Camerele de cazare din penitenciarele existente trebuie să asigure:

a)  cel puţin 4 metri pătraţi (m2) pentru fiecare persoană privată de libertate, încadrată în regimul închis sau de maximă siguranţă;

b) cel puţin 6 metri cubi (m3) de aer pentru fiecare persoană privată de libertate, încadrată în regimul semideschis sau deschis.

(4) Minorilor, tinerilor, persoanelor arestate preventiv, precum şi persoanelor pentru care nu s-a stabilit regimul de executare le sunt aplicabile dispoziţiile alin. (3) lit. a).

Art. 2. -Administraţia Naţională a Penitenciarelor ia toate măsurile necesare pentru creşterea progresivă a numărului spaţiilor de cazare individuală, precum şi pentru reamenajarea spaţiilor existente, în conformitate cu prevederile art. 81 din Regulamentul de aplicare a Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.897/2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 24 din 16 ianuarie 2007, denumit în continuare Regulament.

Art. 3. - Ferestrele camerelor trebuie să fie suficient de mari, astfel încât persoanele private de libertate să poată citi la lumină naturală în condiţii normale şi să permită pătrunderea aerului proaspăt, iar lumina artificială trebuie să corespundă standardelor tehnice recunoscute în domeniu.

Art. 4. - (1) Camerele de cazare sunt dotate cu mobilier, astfel încât să ofere persoanelor private de libertate condiţii pentru dormit, păstrarea bunurilor şi obiectelor personale, servirea mesei, precum şi pentru desfăşurarea unor activităţi de educaţie.

(2) In măsura în care este posibil, cu respectarea normelor de securitate, unităţile penitenciare asigură servirea mesei de către persoanele private de libertate în săli de mese special amenajate.

(3)  Camerele de cazare sunt dotate cu paturi cu saltele şi cazarmamentul necesar pentru fiecare persoană privată de libertate, potrivit normelor în vigoare, suprapuse pe cel mult două rânduri.

(4) In funcţie de spaţiu, camerele de cazare sunt dotate cu:

a) mese şi bănci sau scaune;

b) dulapuri pentru păstrarea obiectelor şi bunurilor personale.

(5) în mod excepţional, camerele de cazare pot avea paturi suprapuse pe 3 rânduri, cu respectarea asigurării a cel puţin 6 m3 de aer pentru fiecare persoană privată de libertate şi a celorlalte condiţii pentru dotarea camerelor de cazare.

Art. 5. - (1) Grupurile şi instalaţiile sanitare din camerele de deţinere trebuie să asigure accesul permanent la apă potabilă şi să permită fiecărei persoane private de libertate să îşi satisfacă nevoile fiziologice ori de câte ori este necesar, în condiţii de igienă şi intimitate.

(2) Grupurile sanitare se dotează cu instalaţii sanitare şi se amenajează astfel încât să se asigure cel puţin o chiuvetă, un WC şi un duş pentru maximum 10 persoane private de libertate.

(3) Amenajarea camerelor de deţinere trebuie să asigure fiecărei persoane private de libertate condiţii de folosire a surselor de apă curentă şi a articolelor de toaletă pentru menţinerea igienei.

(4)  Prin excepţie de la prevederile alin. (1), grupurile şi instalaţiile sanitare pentru persoanele private de libertate aflate în regimul deschis pot fi amenajate în exteriorul camerelor de deţinere, cu respectarea celorlalte condiţii prevăzute la alin. (1)-(3).

Art. 6. - (1) Instalaţia de iluminat din camerele de cazare pentru persoanele private de libertate se realizează astfel încât corpurile de iluminat să poată fi aprinse şi stinse de către acestea.

(2)  Prizele de alimentare cu energie electrică (220 V) se instalează în interiorul camerelor de deţinere.

(3)  Sistemul de alimentare cu energie electrică permite întreruperea funcţionării corpurilor de iluminat şi prizelor de către personalul penitenciarului.

(4)  Instalaţiile de iluminat şi de alimentare cu energie a prizelor sunt realizate în construcţie antivandalism.

(5)  Iluminatul de veghe, folosit pe timpul nopţii în scopul asigurării supravegherii, permite aprinderea şi stingerea doar de către supraveghetorul de pe secţia de deţinere, din interiorul biroului acestuia.

Art. 7. -In fiecare cameră de cazare se instalează o priză pentru distribuire de semnal TV de la instalaţia de televiziune cu circuit închis, precum şi un sistem de radioficare.

Art. 8. - (1) Instalaţiile de încălzire trebuie să asigure în perioada sezonului rece o temperatură de cel puţin 19° C în camerele de cazare a persoanelor private de libertate şi în spaţiile destinate desfăşurării diferitelor activităţi.

(2) Elementele de reglare a instalaţiei de încălzire se amplasează în spaţii asigurate, în care să fie interzis accesul persoanelor private de libertate.

Art. 9. - (1) Camerele de cazare din locurile de deţinere care urmează să se construiască, precum şi cele care urmează a fi supuse unor reparaţii capitale trebuie să asigure o suprafaţă de cel puţin 4 m2 pentru fiecare persoană privată de libertate, în situaţia cazării în comun, şi 9 m2, atunci când cazarea se face individual.

(2)  Unităţile penitenciare care urmează să se construiască, precum şi cele care urmează a fi supuse unor reparaţii capitale asigură servirea mesei de către persoanele private de libertate în săli de mese special amenajate, cu respectarea normelor de securitate.

(3)  Dispoziţiile art. 1 alin. (1) şi (2), art. 3, art. 4 alin. (1), (3) şi (4) şi art. 5-8 se aplică în mod corespunzător.

Art. 10. - (1) Prevederile prezentelor norme nu se aplică penitenciarelor-spital, care trebuie să respecte prevederile legale speciale în materie.

(2) Camerele de infirmerie, camerele de separare ori camerele de tranzit în vederea prezentării în comun a persoanelor private de libertate la instanţele de judecată vor fi dotate potrivit destinaţiei acestora.


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 433/2010

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 433 din 2010
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat OUG 106 2020
    Aveți nevoie de un împrumut rapid și urgent, cu o rată a dobânzii relativ mică, de până la 3%? Oferim credite de afaceri, credite personale, credite pentru locuințe, credite auto, credite pentru studenți, credite de consolidare a datoriilor e.t.c. indiferent de scorul dvs. de credit. Avem garanția că oferim servicii financiare numeroșilor noștri clienți din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de împrumut, împrumuturile pot fi procesate și transferate împrumutatului în cel mai scurt timp posibil, contactați-ne prin e-mail: (midland.credit2@gmail.com) și asistați la o experiență financiară care schimbă viața.
ANONIM a comentat Legea 198 2017
    Sunt Alexander Magnus, un împrumutat privat și legitim. Căutați un împrumut de afaceri, împrumut de Crăciun, împrumuturi personale, credite ipotecare, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare negarantate, garanție, capital de risc etc. ... Sau pur și simplu refuzați un împrumut de la o bancă sau instituție financiară pentru unul sau mai multe motive? Sunteți soluțiile potrivite pentru credit! Oferim împrumuturi întreprinderilor și persoanelor fizice cu o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3%. Deci, dacă sunteți interesat de un împrumut urgent și garantat. Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne trimiteți un e-mail astăzi Via: alexandermagnus.loan@gmail.com
ANONIM a comentat OUG 153 2002
    Ești bărbat sau femeie de afaceri? Sunteți într-o mizerie financiară sau aveți nevoie de fonduri pentru a vă începe propria afacere? Trebuie să plătiți împrumuturile datoriei lor sau să vă achitați facturile sau să începeți o afacere plăcută? Aveți un scor de credit scăzut și vă va fi greu să obțineți împrumut de capital de la băncile locale / alte instituții financiare? Aveți nevoie de un împrumut sau finanțare din orice motiv, cum ar fi: a) Împrumut personal, extinderea afacerii, b) Înființarea afacerii, educație, c) Consolidarea datoriilor, d) Împrumuturi cu bani grei Oferim împrumut la o rată a dobânzii redusă de 3% și cu garanție și nu Garanție, oferim împrumuturi personale, împrumuturi de consolidare a datoriilor, risc capital Capital, împrumut de afaceri, împrumut pentru educație, ipotecă sau Împrumuturi pentru orice motiv". Cu toate acestea, metoda noastră oferă posibilitatea de a specifica valoarea împrumutului necesar și, de asemenea, durata pe care o puteți permite, vă oferă o șansă reală de a obține fondurile de care aveți nevoie! Aceste împrumuturi personale pot fi aprobate indiferent de creditul dvs. și există o mulțime de clienți fericiți care susțin această cerere. Dar nu veți obține doar împrumutul personal de care aveți nevoie; Aceasta este promisiunea noastră: garantăm cea mai mică rată pentru toate împrumuturile cu beneficii colaterale gratuite. Ne străduim să lăsăm o impresie pozitivă de durată prin depășirea așteptărilor clienților mei în tot ceea ce fac. Scopul nostru este să vă tratăm cu demnitate și respect, oferind în același timp servicii de cea mai înaltă calitate. E-mail: midland.credit2@gmail.com Nume companie: MIDLAND CREDIT HOME Vizitați-ne la: www.midlandcreditonline.com
ANONIM a comentat Decretul 460 2020
    Mi-am luat deja cardul ATM programat și gol pentru a retrage zilnic 5.500 USD timp de șase luni. Sunt atât de fericit de acest lucru, deoarece l-am primit pe al meu săptămâna trecută și l-am folosit pentru a obține deja 33.000 de dolari. Georg Bednorz Hackers dă cărțile pentru a ajuta pe cei săraci și nevoiași, deși este ilegal, dar este ceva drăguț și el nu este ca alte escrocherii care pretind că au cărțile ATM goale. Nimeni nu este prins când folosește cardul. primește-l pe al tău de la Georg Bednorz Hackers astăzi! Trimiteți un e-mail la georgbednorzhackers@gmail.com sau trimiteți-i un mesaj text / WhatsApp prin +1 (262) 355-8285
ANONIM a comentat OUG 75 2005
    Oferim împrumuturi persoanelor care au nevoie de asistent financiar cu o dobândă mică de 3%. Pentru a obține un împrumut cu această companie, puteți spune suma exactă a împrumutului de care aveți nevoie și timpul în care puteți rambursa împrumutul. deci, dacă sunteți interesat, vă rugăm să ne contactați cu detaliile de mai jos. E-mail: protonloan2020@hotmail.com sau WHATSAPP +1 (204) 410-2623
ANONIM a comentat OUG 75 2005
    Oferim împrumuturi persoanelor care au nevoie de asistent financiar cu o dobândă mică de 3%. Pentru a obține un împrumut cu această companie, puteți spune suma exactă a împrumutului de care aveți nevoie și timpul în care puteți rambursa împrumutul. deci, dacă sunteți interesat, vă rugăm să ne contactați cu detaliile de mai jos. E-mail: protonloan2020@hotmail.com sau WHATSAPP +1 (204) 410-2623
ANONIM a comentat OUG 153 2002
    Ești bărbat sau femeie de afaceri? Sunteți într-o mizerie financiară sau aveți nevoie de fonduri pentru a vă începe propria afacere? . Acordăm împrumuturi legitime persoanelor serioase sau firmelor de afaceri care au nevoie de împrumuturi. Suntem o firmă de împrumut înregistrată, care este pregătită să satisfacă nevoile persoanelor care aspiră să fie mai mari în prima linie a acumulării de capital. Împrumuturile noastre sunt oferite la o rată a dobânzii subvenționată, care este favorabilă tuturor cetățenilor din întreaga lume și din diferite țări. .Suntem pregătiți să vorbim cu dvs. despre cum vă putem satisface nevoile financiare. Dacă sunteți interesați de această ofertă extraordinară, contactați-ne astăzi pentru un împrumut urgent. Aveți o idee de afaceri, dar nu aveți finanțe, aveți un istoric de credit slab, solicitați soluții pentru soluționarea problemei dvs. așteptați răspunsul dvs. urgent la acest AD sau trimiteți-ne un e-mail la: (midland.credit2@gmail.com) Imprumuturi personale Împrumuturi pe zi Finanțarea vehiculelor Imprumut pentru casa Consilierea datoriei Împrumut de afaceri Împrumut de student Împrumut de consolidare Împrumut medical De asemenea, sunt disponibile asigurări de viață / proprietate. Contactați-ne astăzi la adresa de e-mail :( midland.credit2@gmail.com) Pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Legea 198 2017
    Sunteţi în nevoie de un împrumut rapid şi urgent cu o rată a dobânzii relativ scăzută la 3%? Oferim credite de afaceri, credite personale, credite acasă, credite auto, student credite, credite de consolidare a datoriilor etc indiferent de scorul de credit. Suntem garantați că vom oferi servicii financiare numeroșilor noștri clienți din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de creditare, împrumuturile pot fi procesate și transferate împrumutatului în cel mai scurt timp posibil, contactați-ne prin e-mail:(midland.credit2@gmail.com) și asistați la o experiență financiară în schimbare.
ANONIM a comentat Ordin 400 2020
    Căutați un împrumut de afaceri, împrumuturi personale, ipoteci, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare a datoriilor, împrumuturi negarantate, capital de risc etc. Sunteți la locul potrivit Soluțiile dvs. de împrumut! Sunt un creditor privat care împrumută persoane fizice și companii la o rată a dobânzii scăzută și la o rată a dobânzii accesibilă de 3%. Contactați-ne prin e-mail: jx.finance447@gmail.com
ANONIM a comentat Legea 535 1945
    Căutați un împrumut de afaceri, împrumuturi personale, ipoteci, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare a datoriilor, împrumuturi negarantate, capital de risc etc. Sunteți la locul potrivit Soluțiile dvs. de împrumut! Sunt un creditor privat care împrumută persoane fizice și companii la o rată a dobânzii scăzută și la o rată a dobânzii accesibilă de 3%. Contactați-ne prin e-mail: jx.finance447@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 433/2010
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu