Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 40 din 11 iunie 1991

privind regimul de control al exporturilor de materiale, substante chimice, agenti biologici, tehnologii, instalatii si componente ale acestora care ar putea contribui la proliferarea armelor nucleare, chimice si biologice, precum si a rachetelor purtatoare de asemenea arme

ACT EMIS DE: MINISTERUL COMERTULUI SI TURISMULUI


SmartCity3

              MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
              MINISTERUL INDUSTRIEI
              MINISTERUL APARARII NATIONALE
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 141 din  8 iulie 1991


    Art. 1
    In conformitatea cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 6/1991, materialele substantele chimice, agentii biologici, tehnologiile, instalatiile si componentele acestora prevazute in anexele nr. 1-4, care fac parte integranta din prezentul ordin pot fi exportate sau importate in scopul reexportului numai in masura indeplinirii conditiilor necesare obtinerii unei licente, conform Ordinului ministrului comertului si turismului nr. 49 din 15.12.1990.
    Agentii economici, o data cu solicitarea licentelor pentru exportul sau importul in scopul reexportului materialelor, substantelor chimice, agentilor biologici, tehnologiilor, instalatiilor si componentelor acestora, care fac obiectul anexelor nr. 1-4, vor asigura respectarea prevederilor rezultate din obligatiile internationale asumate de Romania, pana la data prezentului ordin.
    Art. 2
    Ministerul Afacerilor externe, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Industriei si, dupa caz, celelalte ministere de resort vor analiza periodic pe baza evidentelor existente si a statisticii vamale, licentele de import si export, in vederea luarii masurilor prevazute de intelegerile internationale pe care Romania le-a acceptat.
    Aceste ministere se vor sesiza si se vor consulta reciproc asupra cererilor de export de materiale, substante chimice, agenti biologici, tehnologii, instalatii si componente ale acestora prevazute in anexele nr. 1-4, astfel incat sa se asigure respectarea obligatiilor internationale asumate de Romania in domeniul neproliferarii.
    Art. 3
    Prezentul ordin, inclusiv anexele nr. 1-4 vor fi aduse la cunostinta agentilor economici prin publicare in Monitorul Oficial si prin afisare la sediul ministerelor de resort.
    Art. 4
    Prezentul ordin intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial.

    ANEXA 1

    Art. 1
                    REGULI
privind controlul exporturilor nucleare pentru prevenirea proliferarii armelor nucleare

    SECTIUNEA I
    1.Urmatoarele principii fundamentale de garantii si control ale exporturilor se aplica transferurilor nucleare in scopuri pasnice catre orice stat neposesor de arme nucleare.
    Interzicerea explozivilor nucleari
    2.Tarile furnizoare vor autoriza transferul produselor identificate in lista alaturata numai dupa ce vor obtine asigurari oficiale guvernamentale din partea tarilor beneficiare in sensul excluderii explicite a oricaror utilizari care ar putea duce la realizarea unui dispozitiv exploziv nuclear.
    Protectia fizica
    3. a) Toate materialele si instalatiile nucleare identificate in lista, vor face obiectul protectiei fizice efective pentru a preveni folosirea si manipularea neautorizata. Nivelurile de protectie fizica, care urmeaza a fi asigurate in functie de tipul de materiale, echipamente si instalatii, au fost stabilite de tarile furnizoare in conformitate cu recomandarile internationale.
    b) Guvernul tarii beneficiare este responsabil pentru aplicarea masurilor de protectie fizica pe teritoriul tarii respective. Pentru a se asigura respectarea conditiilor convenite intre tarile furnizoare, nivelurile de protectie fizica vor face obiectul unui acord intre tara furnizoare si tara beneficiara.
    c) in fiecare caz in parte se vor face aranjamente speciale pentru definirea clara a responsabilitatilor legale de transportul obiectelor incluse in lista.
    Garantii
    4. Tarile furnizoare vor efectua transferul obiectelor din lista numai cu conditia aplicarii garantiilor Agentiei Internationale pentru Energia Atomica (A.I.E.A) si a includerii dispozitiilor relevante privind durata si sfera de aplicare, in conformitate cu prevederile documentului A.I.E.A. GOV/1621.
    5. Nu vor fi admise exceptii decat dupa consultari cu tarile participante la prezentul acord.
    Garantii pentru transferul anumitor tehnologii
    6. a) Prevederile paragrafelor 2, 3, 4, si 5 de mai sus se aplica, de asemenea, la instalatiile de retratare a combustibilului nuclear ars, de imbogatire a uraniului sau de productie de apa grea, care utilizeaza o tehnologie transferata direct de tara furnizoare sau care rezulta din instalatiile transferate sau din componente majore critice ale acestora.
    b) Transferul de asemenea instalatii, de componente majore critice ale acestora sau de tehnologii aferente impune asumarea aranjamentelor ca (1) garantiile A.I.E.A. vor fi aplicate oricaror instalatii de acelasi tip (spre exemplu, daca conceptia, constructia sau procesele de functionare sunt bazate pe procese fizice si chimice similare sau asemanatoare cu cele definite in lista), construite in tara beneficiara intr-un interval convenit si ca (2) va fi permanent in vigoare un acord de garantii care sa permita A.I.E.A. sa aplice garantiile ei la asemenea instalatii, indicate de tara beneficiara sau de tara furnizoare, in consultare cu tara beneficiara ca utilizand o tehnologie transferata.
    Control special asupra exporturilor sensibile
    7. Tarile furnizoare vor exercita restrictii asupra transferului de instalatii si tehnologii sensibile si de materiale utilizabile pentru arme nucleare.
    In cazul transferarii unor instalatii, echipamente sau tehnologii de retratare sau imbogatire, tarile furnizoare vor incuraja tarile beneficiare sa accepte, ca alternativa la uzinele nationale, implicarea tarii furnizoare si/sau alte forme de participare multinationala la instalatiile care rezulta.
    Tarile furnizoare vor promova, de asemenea, desfasurarea unor activitati internationale (inclusiv prin A.I.E.A) in legatura cu centrele regionale multinationale pentru ciclul de combustibil nuclear.
    Control special asupra exportului de instalatii, echipamente si tehnologii pentru imbogatirea uraniului
    8. In caz de transfer a unei instalatii de imbogatire sau al tehnologiei pentru aceasta, tara beneficiara va trebui sa fie de acord ca nici instalatia transferata, nici orice alta instalatie bazata pe o asemenea tehnologie sa nu fie conceputa sau exploatata in vederea unei productii de uraniu imbogatit depasind 20%, fara consimtamantul tarii furnizoare, masura asupra careia A.I.E.A va fi informata.
    Control asupra materialelor furnizate sau derivate, utilizabile pentru arme nucleare
    9. In scopul promovarii obiectivelor acestor reguli si al asigurarii conditiilor pentru reducerea in continuare a riscurilor de proliferare nucleara, in acordurile de furnizare a unor materiale nucleare sau a unor instalatii care produc materiale utilizabile pentru arme nucleare, se vor include prevederi stipulind realizarea unor intelegeri reciproce intre tara furnizoare si tara beneficiara cu privire la retratarea, depozitarea, modificarea, utilizarea, transferul sau retransferul oricaror materiale utilizabile pentru arme nucleare.
    Control asupra retransferurilor
    10. a) Tarile furnizoare vor transfera obiectele cuprinse in lista, inclusiv tehnologia prevazuta la paragraful 6, numai in conditiile in care vor primi asigurari din parte tarii beneficiare ca in caz de:
    1) retansfer al unor asemenea obiecte sau de
    2) transfer al unor obiecte, cuprinse in lista derivate din instalatiile initial transferate sau cu ajutorul echipamentelor sau tehnologiei initial transferate de catre tara furnizoare, tara beneficiara a retransferului sau transferului respectiv va da asigurari identice celor cerute de tara furnizoare la transferul initial.
    b) In plus se va solicita consimtamantul tarii furnizoare pentru:
    1) orice retransfer de instalatii, componente majore critice sau tehnologii principale indicate la paragraful 6;
    2) orice transfer de instalatii sau componente majore critice derivate din acestea;
    3) orice retransfer de apa grea sau materiale utilizabile pentru arme nucleare.

                         MASURI DE SUSTINERE
                         Securitatea fizica

    11. Tarile furnizoare vor promova cooperarea internationala in ceea ce priveste schimbul de informatii legate de securitatea fizica, protectia materialelor in tranzit si recuperarea materialelor si echipamentelor nucleare furate.
    Sprijin pentru intarirea eficacitatii garantiilor A.I.E.A
    12. Tarile furnizoare vor depune eforturi deosebite pentru sprijinirea aplicarii efective a garantiilor A.I.E.A. De asemenea, tarile furnizoare vor sustine eforturile agentiei in acordarea de asistenta statelor membre pentru imbunatatirea sistemelor lor nationale de evidenta si control al materialelor nucleare si pentru cresterea eficacitatii tehnice a garantiilor.
    Totodata, tarile furnizoare vor depune eforturi pentru a sprijini A.I.E.A. in adaptarea garantiilor in concordanta cu progresele tehnice si cu numarul rapid crescand de instalatii nucleare si pentru a sprijini initiativele adecvate legate de imbunatatirea eficacitatii garantiilor A.I.E.A.
    Caracteristicile de conceptie pentru instalatiile sensibile
    13.Tarile furnizoare vor incuraja proiectantii si fabricantii de echipamente sensibile pentru a le construi astfel incat sa faciliteze aplicarea garantiilor.
    Consultari
    14. a) Tarile furnizoare vor tine legatura intre ele si se vor consulta, pe caile uzuale, cu privire la problemele legate de aplicarea prezentelor reguli.
    b) Tarile furnizoare se vor consulta cu alte guverne interesate asupra cazurilor specifice sensibile pentru a se asigura ca nici un transfer sa nu contribuie la cresterea riscurilor de conflicte sau instabilitate.
    c) In situatia in care una sau mai multe tari furnizoare apreciaza ca s-a produs o incalcare a intelegerilor dintre o tara furnizoare si tara beneficiara, rezultate din prezentele reguli, si in mod deosebit in cazul detonarii unui dispozitiv exploziv nuclear sau in situatia denuntarii sau incalcarii ilegale a garantiilor A.I.E.A. de catre o tara beneficiara, tarile furnizoare se vor consulta promt pe cale diplomatica, pentru a determina si a evolua realitatea si amploarea presupusei incalcari.
    Pana la incheierea rapida a acestor consultari, tarile furnizoare nu vor actiona in nici un mod care ar putea prejudicia orice masura ce poate fi adoptata de alte tari furnizoare privind contractele lor in vigoare cu acea tara beneficiara.
    In functie de concluziile consultarilor si tinand seama de spiritul art. XII din Statutul A.I.E.A., tarile furnizoare vor conveni asupra unui raspuns corespunzator si a masurilor posibile, care pot include incetarea transferurilor nucleare catre tara beneficiara respectiva.
    15. In analizarea transferurilor, fiecare tara furnizoare va da dovada de prudenta, luand in considerare toate circumstantele pentru fiecare caz in parte, inclusiv orice risc ca unele transferuri de tehnologie, neacoperite de paragraful 6, sau retransferurile ulterioare ar putea duce la producerea de materiale nucleare nesupuse garantiilor.

    Art. 2
    Lista de materiale, echipamente si tehnologii carora li se aplica prezentele reguli

    Partea A - Materiale si echipamente
    1. Materii prime sau materiale fisionabile speciale, asa cum sunt definite in art. XX din Statutul A.I.E.A.; sunt exceptate obiectele specificate din subparagraful a) si exportul de materii prime sau materiale fisionabile speciale catre o tara destinatara data, intr-o perioada de 12 luni, in cantitati inferioare limitelor specificate in paragraful b);
    a) Plutoniu cu o concentratie izotopica de plutoniu 238 de peste 80% .
    Materialele fisionabile speciale cand sunt folosite in cantitati foarte mici de ordinul gramelor sau chiar mai putin, ca element sensibil in instrumente;
    Materii prime de care guvernul s-a asigurat ca vor fi folosite numai in activitati nenucleare, cum ar fi productie de aliaje si ceramici;
    b) Materiale fisionabile speciale - 50 gr. efective
    Uraniu natural- 500 kg
    Uraniu saracit - 1000 kg
    Toriu - 1000 kg.
    2.1. Reactori si echipamente pentru acestia
    2.1.1. Reactori nucleari capabili de a functiona pentru mentinerea unei reactii de fisiune in lant controlate, cu exceptia reactorilor de putere zero, acestia din urma fiind definiti ca reactori cu o productie de plutoniu care nu depaseste 100 gr/ an.
    2.1.2. Vasele de presiune ale reactorilor:
    Vasele metalice, atat ca unitati complete, cat si ca parti majore prefabricate pentru acestia care sunt special concepute sau pregatite pentru a contine zona activa a reactorului, asa cum s-a definit la paragraful 2.1.1. si care sunt capabile sa suporte presiunea de functionare a agentului de racire din circuitul primar.
    2.1.3. Instalatii de incarcare si descarcare a combustibilului reactorului:
    Echipamente de manipulare special concepute sau pregatite pentru introducerea sau scoaterea combustibilului dintr-un reactor nuclear, asa cum este definit in paragraful 2.1.1., capabile sa fie actionate in timpul functionarii reactorului sau care folosesc caracteristici depozitionare sau de aliniere, complexe din punct de vedere tehnic, pentru a permite operatii complexe de alimentare cu combustibil in timpul opririi reactorului cum sunt acelea in care vizionarea directa sau accesul direct la combustibil nu sunt posibile in mod normal.
    2.1.4. Bare de reglaj al reactorului:
    Bare special concepute sau pregatite pentru reglarea vitezei de reactie intr-un reactor nuclear, de tipul celui definit in paragraful 2.1.1.
    2.1.5. Tuburi de presiune ale reactorului:
    Tuburi special concepute si pregatite pentru a contine elementele combustibile si agentul de racire primar intr-un reactor, asa cum este definit in paragraful 2.1.1., la o presiune de functionare de peste 50 atmosfere.
    2.1.6. Tuburi de zirconiu:
    Zirconiu metalic si aliajele sub forma de tuburi si ansamble de tuburi, in cantitati depasind 500 kg/an, special concepute si pregatite pentru folosirea intr-un reactor de tipul celui specificat in paragraful 2.1.1., si in care raportul dintre hafniu si zirconiu este mai mic de 1:500 in greutate.
    2.1.7. Pompe pentru agentul primar de regie:
    Pompe special concepute si pregatite pentru circularea metalelor lichide ca agent primar de racire pentru reactorii nucleari, de tipul celor definiti in paragraful 2.1.1.
    2.2 Materiale nenucleare pentru reactori
    2.2.1. Deuteriu si apa grea:
    Deuteriu si orice compus al deuteriului in care raportul dintre deuteriu hidrogen depaseste 1:5000 pentru folosire intr-un reactor de tipul celui definit in paragraful 2.1.1., in cantitati de peste 200 kg de atomi de deuteriu pentru orice tara destinatara, in orice perioada de 12 luni.
    2.2.2. Grafit de puritate nucleara:
    Grafit avand un nivel de puritate mai bun decat cinci parti pe milion echivalent bor si cu o densitate mai mare de 1,5 gr/cm cub in cantitati ce depasesc 30 tone pentru orice tara destinatara, in orice perioada de 12 luni.
    2.3.1. Uzine de retratare a combustibilului nuclear iradiat si echipamente special concepute sau pregatite pentru acestea.
    2.4.1. Uzine pentru fabricarea elementelor combustibile.
    2.5.1. Echipamente, altele decat instrumentele analitice special concepute sau pregatite pentru separarea izotopilor de uraniu.
    2.6.1. Uzine pentru producerea de apa grea, deuteriu si compusi ai deuteriului si echipamente special concepute sau pregatite pentru acestea.

    Art. 3
    Partea B criterii comune pentru transferurile de tehnologie in cadrul paragrafului 6 din reguli

    1."Tehnologie" inseamna date tehnice in forma materiala, desemnate de tara furnizoare ca fiind importante pentru proiectarea, constructia, functionarea, intretinerea instalatiilor de imbogatire, retratare sau de producere a apei grele ori componente majore critice ale lor, dar exceptand date disponibile publicului, de exemplu, in carti si periodice publicate sau acelea, care au devenit disponibile la nivel international, fara nici o restrictie pentru distribuire ulterioara.
    2. "Componente majore critice" sunt:
    a) in cazul unei uzine de separare a izotopilor de tipul difuziei: bariere de difuzie;
    Acolo unde tehnologia transferata face posibila construirea in statul beneficiar a unei instalatii de urmatorul tip, sau a unor componente majore critice ale acesteia:
    a) o uzina de separare a izotopilor de tipul difuziei gazoase
    b) o uzina de separare a izotopilor de tipul centrifugii cu gaze
    c) o uzina de separare a izotopilor de tipul ajutaj cu jet
    d) o uzina de separare a izotopilor de tipul turbionar
    e) o uzina de retratare a combustibilului folosind procedeul extractiei cu solvent
    f) o uzina de apa grea folosind procedeul de schimb izotopic
    g) o uzina de apa grea folosind procedeul electrolitic
    h) o uzina de apa grea folosind procedeul de distilare a hidrogenului
    b) in cazul unei uzine de separare a izotopilor de tipul centrifugii cu gaze: ansamble de centrifuge cu gaze, rezistente la coroziunea cu UF6;
    c) in cazul unei uzine de separare a izotopilor de tipul ajutaj cu jet: unitati de ajutaj;
    d) in cazul unei uzine de separare a izotopilor de tip turbionar: unitati turbionare.
    3. Pentru instalatiile prevazute la paragraful 6 al regulilor, pentru care nu este indicata nici o componenta majora critica la paragraful 2, daca o tara furnizoare trebuie sa transfere in bloc o parte semnificativa din obiectele esentiale pentru functionarea unei asemenea instalatii, impreuna cu
"Know-how"-ul pentru construirea si functionarea acelei instalatii, transferul trebuie considerat ca un transfer de "instalatii sau de componente majore critice ale acestora".
    4. Definitiile din paragrafele precedente sunt valabile numai pentru paragraful 6 din reguli si Partea B, definitii care difera de acelea aplicabile Partii A a acestei liste, care nu trebuie considerat ca fiind limitat de aceasta definitie.
    5. Pentru aplicarea paragrafului 6 din reguli, urmatoarele instalatii trebuie considerate a fi "de acelasi tip" (spre exemplu daca procedeele lor de proiectare realizare si functionare sunt bazate pe aceleasi procese sau pe procese fizice si chimice similare).
    Urmatoarele instalatii vor fi considerate drept instalatii de acelasi tip:
    orice alta uzina de separare a izotopilor folosind procesele difuziei gazoase orice alta uzina de separare a izotopilor folosind procedeul centrifugii cu gaze
    orice alta uzina de separare a izotopilor folosind procedeul ajutaj cu jet
    orice alta uzina de separare a izotopilor folosind procedeul turbionar
    orice alta uzina de separare a izotopilor folosind procedeul extractiei cu solvent
    orice alta uzina de apa grea folosind procedeul de schimb izotopic
    orice alta uzina de apa grea folosind procedeul electrolitic
    orice alta uzina de apa grea folosind procedeul de distilare a hidrogenului.
----------------------
    NOTA:
    In cazul instalatiilor de retratare, imbogatire si producere a apei grele a caror proiectare, constructie sau functionare sunt bazate pe procese fizice sau chimice, altele decat cele enumerate mai sus, se va aplica o abordare similara pentru a defini instalatiile "de acelasi tip", dar ar putea sa apara necesitatea definirii componentelor majore critice ale acestor instalatii.
    6. Referirea din paragraful 6 al regulilor la "orice alta instalatie de acelasi tip construita in tara beneficiarului " intr-o perioada convenita se refera la astfel de instalatii (sau componente majore critice ale lor) a caror functionare initiala incepe intr-o perioada de cel putin 20 de ani de la data initiala a intrarii in functiune 1) a instalatiei care a fost transferata sau include componente majore critice transferate sau 2) a unei instalatii de acelasi tip construita dupa transferul de tehnologie. Se intelege ca in timpul acelei perioade va exista prevederea ca orice instalatie de acelasi tip a folosit tehnologie transferata. Perioada convenita nu presupune insa limitarea duratei de aplicare a garantiilor impuse sau a duratei dreptului de identificare a instalatiilor ca fiind construita sau functionand pe baza sau cu ajutorul tehnologiei transferate in concordanta cu paragraful 6 b) (2) din reguli.
    Precizari cu privire la obiectivele din lista
    A. Reactor nuclear complet
    (obiectul 2.1.1. din lista)
    1. Un "reactor nuclear" include in mod esential obiectele din/sau atasate direct la vasul reactorului, echipamentele care controleaza nivelul de putere in zona activa si componentele care contin in mod normal sau vin in contact ori controleaza agentul primar de racire a zonei active a reactorului.
    2. Exportul unui set complet de obiecte majore, cuprinse intre aceste limite, se va face numai in concordanta cu procedurile regulilor. Acele obiecte individuale din aceasta categorie care vor fi exportate numai potrivit procedurilor regulilor, sunt mentionate la paragrafele de la 2.1.1. la 2.1.5.
    Guvernul isi rezerva dreptul de a aplica procedurile regulilor si altor obiecte din aceasta categorie.
    3. Nu vor fi exclusi reactorii care ar putea fi modificati, in mod rezonabil, pentru a produce o cantitate depasind cu mult 100 gr de plutoniu/an. Reactorii proiectati pentru functionare la niveluri ridicate de putere, indiferent de capacitatea lor de producere a plutoniului, nu sunt considerati ca "reactori de putere zero".
    B. Vasele de presiune
    (Obiectul 2.1.2. din lista)
    4. Placa superioara a vasului de presiune al reactorului este acoperita de obiectul 2.1.1. ca o componenta majora a vasului de presiune.
    5. Elementele interioare ale reactorului (ex.: coloanele si placile de sustinere a zonei active si alte parti interioare ale vasului, tuburi de ghidaj al barelor de control, ecrane termice, sicane, retea pentru suportul zonei active, placi difuzor etc.), normal sunt livrate de tara furnizoare a reactorului. In unele cazuri anumite componente interne de sustinere sunt incluse in fabricarea vaselor de presiune. Aceste obiecte sunt suficient de critice pentru securitatea si siguranta si functionare a reactorului (si, de aceea, pentru garantiile si responsabilitatea tarii furnizoare a reactorului) astfel incat livrarea lor, in afara aranjamentelor de baza de livrare pentru reactorul insusi nu constituie o practica obisnuita. De aceea, desi livrarea separata a acestor componente unice, care sunt obiecte special concepute si pregatite, deosebit de importante, critice, mari si scumpe, nu vor fi considerate in mod necesar ca fiind in afara sferei de interes, un asemenea mod de furnizare este considerat improbabil.
    C. Bare de reglaj al reactorului
    (Obiectul 2.3.1. din lista)
    6. Acest obiect cuprinde, pe langa absorbantul de neutroni, structurile de sustinere sau suspensie pentru acesta, daca sunt furnizate separat.
    D. Uzine de retratare a combustibilului
    (Obiectul 2.3.1.din lista)
    7. O "uzina pentru retratarea combustibilului iradiat" include echipamentele si componentele care in mod normal vin in contact direct si controleaza direct combustibilul iradiat, materialul nuclear principal si fluxul de tratare a produsilor de fisiune. Exportul unui set complet de obiecte majore de acest tip, situate intre aceste limite, va avea loc numai in concordanta cu procedurile acestor reguli.
    In actualul stadiu al tehnologiei, se considera ca urmatoarele categorii de echipamente se incadreaza in categoria denumita "echipamente special concepute sau pregatite pentru acestea":
    a) Masini de taiere a elementelor de combustibil iradiat: echipamente actionate de la distanta, special concepute sau pregatite pentru folosire in uzinele de retratare, definite mai sus si destinate pentru taierea, tocarea, sau forfecarea ansamblurilor, fasciculelor sau barelor de combustibil nuclear iradiat;
    b) Rezervoare sigure din punct de vedere al criticitatii (de ex.: rezervoare cu diametrul mic, inelare sau tip placa) special concepute sau pregatite pentru folosire in uzine de retratare, definite mai sus, si destinate pentru dizolvarea combustibilului nuclear iradiat, rezistente la lichide fierbinti, puternic corozive si care pot fi intretinute si incarcate de la distanta.
    8. Guvernul isi rezerva dreptul de a aplica procedurile regulilor si la alte obiecte cuprinse in limitele functionale definite.
    E. Uzine de fabricare a combustibilului
    (Obiectul 2.4.1. din lista)
    9. O "uzina de fabricare a elementelor de combustibil" cuprinde echipamentele
    a) care, in mod normal vin in contact direct cu, sau prelucreaza direct, sau controleaza fluxul de productie a materialului nuclear, sau
    b) care etanseaza materialul nuclear in invelis.
    10. Exportul unui set complet de obiecte destinate operatiilor de mai sus se va face numai in conformitate cu procedurile acestor reguli. Guvernul va analiza, de asemenea, aplicarea acestor reguli si la obiectele individuale destinate oricareia dintre operatiile de mai sus, precum si altor operatii legate de fabricarea combustibilului nuclear, cum sunt verificarea integritatii tecii sau etanseitatii tecii si tratamentul de finisare a combustibilului etanseizat.
    F. Echipamente pentru uzinele de separare izotopica
    (Obiectul 2.5.1. din lista)
    11. Expresia "alte echipamente, in afara instrumentelor de analiza, special concepute sau pregatite pentru separarea izotopilor de uraniu" cuprinde fiecare din elementele majore de echipamente special concepute sau pregatite pentru procedeul de separare. Aceste elemente includ, printre altele:
    - barierele de difuzie gazoasa;
    - carcasele difuzorului gazos;
    - ansamble de centrifugi cu gaz, rezistente la coroziune cu UF6;
    - unitati de separare cu ajutaje cu jet;
    - unitati de separare turbionara;
    - compresoare mari centrifuge sau axiale, rezistente la coroziune cu UF6;
    - dispozitive speciale de etanseizare pentru aceste compresoare.

    Art. 4

              CRITERII PENTRU NIVELURI DE PROTECTIE FIZICA

    1. Scopul protectiei fizice a materialelor nucleare este de a preveni utilizarea si manipularea neautorizata a acestor materiale. Paragraful 3(a) din reguli stipuleaza necesitatea unui acord intre tarile furnizoare cu privire la nivelurile de protectie ce trebuie asigurate in functie de tipul de materiale, echipamente si instalatii continand aceste materiale, luandu-se in considerare recomandarile internationale.
    2. Paragraful 3(b) din reguli prevede ca aplicarea masurilor de protectie fizica in tara beneficiara este o responsabilitate a guvernului acelei tari.
    Nivelurile de protectie fizica pe care trebuie sa se bazeze aceste masuri constituie obiectul unui acord intre tara furnizoare si tara beneficiara. In consecinta, aceste cerinte se aplica tuturor tarilor.
    3. Documentul INFCIRC/225 al A.I.E.A., intitulat "Protectia fizica a materialelor nucleare" si alte documente similare care, la anumite nivele, sunt pregatite de grupuri internationale de experti si reactualizate corespunzator pentru a tine seama de modificarile intervenite in stadiul tehnicilor si nivelul cunostintelor cu privire la protectia fizica a materialelor nucleare reprezinta o baza utila pentru orientarea statelor beneficiare in procesul de elaborare a unui sistem de masuri si proceduri de protectie fizica.
    4. Clasificarea pe categorii a materialelor nucleare, prezentata in tabelul anexat sau asa cum va putea fi actualizat, la anumite intervale de timp, prin acord reciproc intre tarile furnizoare, va servi ca baza convenita pentru determinarea nivelurilor specifice de protectie fizica in functie de tipul materialelor, echipamentelor si instalatiilor care contin aceste materiale, conform paragrafelor 3(a) si 3(b) din reguli.
    5. Nivelurile convenite de protectie fizica care trebuie asigurate de autoritatile nationale competente in privinta utilizarii, depozitarii si transportului materialelor prevazute in tabelul anexat vor include, ca o conditie minima, urmatoarele caracteristici de protectie:

    Categoria a-III-a:
    Utilizarea si depozitarea intr-o zona cu acces controlat.
    Transportul in conditiile unor masuri speciale de precautie, incluzand aranjamente prealabile intre partea care expediaza, partea care primeste si partea care transporta si un acord prealabil intre entitatile care se supun jurisdictiei si regulamentelor statelor furnizoare si, respectiv, statelor beneficiare, in cazul unui transport international precizandu-se timpul, locul si procedurile pentru transferarea responsabilitatii de transport.

    Categoria a-II-a
    Utilizarea si depozitarea in cadrul unei zone de protectie la care accesul este controlat, adica o zona aflata sub supravegherea constanta a unui corp de paza sau a unor dispozitive electronice, inconjurata de o bariera fizica cu un numar limitat de puncte de intrare mentinute sub un control corespunzator, sau orice alta zona cu un nivel echivalent de protectie fizica.
    Transportul in conditiile unor masuri speciale de precautie, incluzand aranjamente prealabile intre partea care expediaza, partea care primeste si partea care transporta si un acord prealabil intre entitatile care se supun jurisdictiei si regulamentelor statului furnizor si statului beneficiar, in cazul unui transport international precizandu-se timpul, locul si procedurile pentru transferarea responsabilitatii de transport.

    Categoria I:
    Materialelor din aceasta categorie li se va asigura protectia cu ajutorul unor sisteme de inalta siguranta contra oricarei utilizari neautorizate, dupa cum urmeaza:
    Utilizare si depozitare intr-o zona foarte bine protejata, adica o zona protejata de tipul celei definite in contextul categoriei a II-a de mai sus, la care, in plus, accesul este limitat numai pentru persoane a caror incredere a fost verificata si zona care se afla sub supravegherea unui corp de paza, care mentine o legatura de comunicatii stransa cu fortele de interventie pregatite in acest scop. Masurile specifice luate in acest context vor avea ca obiectiv detectarea si prevenirea oricarui atac, acces neautorizat sau sustragerea neautorizata de materiale.
    Transportul in conditiile unor masuri speciale de precautie, dupa cum au fost specificate mai sus, pentru transportul materialelor din categoriile a-II-a si a III-a si, pe langa acestea, efectuat in conditii de supraveghere permanenta de catre escorte si in conditii care sa asigure o comunicare stransa cu fortele de interventie pregatite in acest scop.
    6. Tarile furnizoare vor cere tarilor beneficiare identificarea acelor agentii sau autoritati care au responsabilitatea asigurarii conditiilor ca nivelurile de protectie sa fie in mod corespunzator respectate si care au responsabilitatea de a coordona la niveluri proprii interne operatiile de interventie/recuperare in cazul utilizarii si manipularii neautorizate a materialelor aflate sub protectie. De asemenea, tarile furnizoare si tarile beneficiare vor stabili puncte de contact in cadrul autoritatilor nationale proprii pentru a coopera in probleme legate de transportul in afara tarii proprii, precum si in alte probleme de interes comun.

    Art. 5

                               TABEL
           Clasificarea pe categorii a materialelor nucleare
   ---------------------------------------------------------------------------
                                                      Categoria:
     Materiale       Forma       ---------------------------------------------
                                      I            a II-a          a III-a
   ---------------------------------------------------------------------------
   1.Plutoniu a) |  Neiradiat b) |2kg. sau mai |Mai putin de 2kg.|500g.sau mai
                 |               |  mult       |dar mai mult de  |  putin c)
                 |               |             |    500g.        |
   ---------------------------------------------------------------------------
   2.Uraniu 235  |Neiradiat b)   |             |                 |
                 |-uraniu imboga-|5 kg sau mai |Mai putin de 5kg.|1kg.sau mai
                 |tit pana la 20%|  mult       |dar mai mult de  |     putin
                 |U235 sau mai   |             | 1 kg.           |
                 |mult;          |             |                 |
                 |-uraniu imboga-|    --       |10kg.sau mai mult|mai putin de
                 |tit pana la 10%|             |                 | 10kg. c)
                 |U235 dar mai   |             |                 |
                 |putin decat 20%|             |                 |
                 |-uraniu imboga-|    --       |      -----      |10kg.sau mai
                 |tit peste nive-|             |                 |    mult
                 |lul naturaldar|             |                 |
                 |sub 10% U235 d)|             |                 |
   ---------------------------------------------------------------------------
   3.Uraniu233   Neiradiat b)    |2kg.sau mai  |Mai putin de 2kg.|500g.sau mai
                                 | mult        |dar mai mult de  |  putin
                                 |             |  500g.          |
   ---------------------------------------------------------------------------
   4.Combustibil                 |             |Uraniu saracit   |
    iradiat                      |             |sau naturaltoriu|
                                 |             |sau combustibil  |
                                 |             |slab-imbogatit   |
                                 |             |(mai putin de 10%|
                                 |             |materiale fisio- |
                                 |             |nabile e)f)     |
   ---------------------------------------------------------------------------
    a) Asa cum este mentionat in lista.
    b) Materiale neiradiate intr-un reactor sau materiale iradiate intr-un reactor care dau un nivel de radiatii egal sau mai mic de 100 rad./h la distanta de un metru fara ecran.
    c) Se exclud cantitatile inferioare unei cantitati semnificative din punct de vedere radiologic.
    d) Uraniul natural, uraniul saracit, toriul si cantitatea de uraniu imbogatit sub 10% care nu intra in categoria a III-a vor fi protejate conform cu practicile gestiunii prudente.
    e) Acest nivel de protectie este cel recomandat, dar statele pot atribui o categorie de protectie fizica diferita, dupa evaluarea circumstantelor specifice.
    f) Alti combustibili, care in virtutea continutului lor original de materiale fisionabile, fac parte din categoria I sau a II-a inainte de iradiere, pot intra in categoria imediat inferioara daca nivelul de radiatii al combustibilului depaseste 100 rad./h la distanta de un metru fara ecran.

    SECTIUNEA a II-a
    Memorandum A
    1. Introducere
    Guvernul a luat in consideratie procedurile referitoare la exporturile de materiale nucleare, in lumina angajamentului sau de a nu furniza materii prime sau materiale fisionabile speciale nici unui stat neposesor de arme nucleare, pentru scopuri pasnice, decat daca materiile prime sau materialele fisionabile speciale sunt supuse garantiilor, in cadrul unui acord cu Agentia Internationala pentru Energia Atomica (A.I.E.A.).
    2. Definitia materiilor prime si materialelor fisionabile speciale
    Definitia materiilor prime si materialelor fisionabile speciale, acceptata de Guvern, este aceea cuprinsa in art. XX din Statutul A.I.E.A.:
    a) Materii prime
    Termenul "materii prime" inseamna uraniu continand amestec de izotopi care apar in natura; uraniu saracit in izotopul 235; toriu; oricare dintre acestia sub forma de metal, aliaj, compus chimic sau concentrat; oricare alt material continand unul sau mai multi dintre acestia intr-o astfel de concentratie pe care Consiliul Guvernatorilor il va determina din timp in timp; alte asemenea materiale pe care Consiliul Guvernatorilor le va determina din timp in timp.
    b) Materiale fisionabile speciale
    (i) Termenul "materiale fisionabile speciale" inseamna plutoniu-239; uraniu imbogatit in izotopii 235 sau 233; orice material continand unul sau mai multi dintre acestia; alte asemenea materiale fisionabile pe care Consiliul Guvernatorilor le va determina din timp in timp; termenul "materiale fisionabile speciale" nu include insa materiile prime.
    (ii) Termenul "uraniu imbogatit in izotopi 235 sau 233" inseamna uraniu continand izotopii 235 sau 233 ori ambii, izotopi intr-o cantitate astfel incat raportul abundentei sumei acestor izotopi fata de izotopul 238 sa fie mai mare decat raportul dintre izotopul 235 si izotopul 238 care apar in natura.
    3. Aplicarea garantiilor
    Guvernul se va preocupa, in primul rand de asigurarea aplicarii garantiilor in statele neposesoare de arme nucleare care nu sunt parti la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (T.N.P), in scopul prevenirii deturnarii materialelor nucleare supuse garantiilor, de la aplicatiile pasnice catre arme nucleare sau alte dispozitive explozive nucleare.
    In cazul in care Guvernul furnizeaza unui astfel de stat materii prime sau materiale fisionabile speciale pentru scopuri pasnice, acesta:
    a) va preciza statului primitor, ca o conditie a furnizarii, ca materiile prime sau materialele fisionabile speciale, ori materialele fisionabile speciale produse in sau prin utilizarea acestora, nu vor fi deturnate spre arme nucleare sau alte dispozitive explozive nucleare; si
    b) se va convinge ca garantiile necesare in acest scop, in cadrul unui acord cu agentia si in conformitate cu sistemul de garantii al A.I.E.A., se vor aplica materiilor prime sau materialelor fisionabile speciale respective.
    4. Exporturi directe
    In cazul exporturilor directe de materii prime sau materiale fuzionabile speciale catre state neposesoare de arme nucleare, care nu sunt parti la Tratatul de neproliferare, Guvernul se va convinge, inainte de autorizarea exportului materialelor respective, ca acele materiale vor fi supuse garantiilor in cadrul unui acord cu A.I.E.A., de indata ce statul primitor isi asuma responsabilitatea asupra materialelor, dar nu mai tarziu decat momentul in care materialele ajung la destinatie.
    5. Retransferuri
    In cazul in care exporta materii prime sau materiale fisionabile speciale unui stat neposesor de arme nucleare care nu este parte la Tratatul de neproliferare, Guvernul va cere asigurari satisfacatoare ca materialele nu vor fi reexportate unui stat neposesor de arme nucleare care nu este parte la tratatul de neproliferare, numai daca au fost perfectate aranjamente corespunzatoare celor de mai sus, pentru acceptarea garantiilor, de catre statul care primeste un astfel de reexport.
    6. Diverse
    Exportul obiectelor specifice in subparagraful (a) si exportul materiilor prime sau materialelor fisionabile speciale catre o tara data, in cursul unei perioade de 12 luni sub limitele specificate in subparagraful (b), nu vor face obiectul procedurilor descrise mai sus:
    a) Plutoniu cu o concentratie izotopica de plutoniu 238 depasind 80 %;
    Materiale fisionabile speciale cand sunt utilizate in cantitati de ordinul gramelor sau mai mici, drept componente senzor in instrumente;
    Materii prime de care Guvernul este convins ca vor fi utilizate numai in activitati nenucleare, cum este productia de aliaje si ceramice.
    b) Materiale fisionabile speciale  ...  50 grame efective
    Uraniu natural ......................  500 kilograme
    Uraniu saracit ..................... 1.000 kilograme
    Toriu .............................. 1.000 kilograme.

    Memorandum B
    1. Introducere
    Guvernul a luat in consideratie procedurile privind exportul anumitor categorii de echipamente si materiale, in lumina obligatiilor sale de a nu furniza echipamente si materiale special concepute sau pregatite pentru prelucrarea, utilizarea sau producerea de materiale fisionabile speciale, nici unui stat neposesor de arme nucleare, pentru scopuri pasnice, daca materiile prime sau materialele fisionabile speciale produse, prelucrate sau utilizate in echipamentele sau materialele respective nu sunt supuse garantiilor in cadrul unui acord cu Agentia Internationala pentru Energia Atomica.
    2. Desemnarea echipamentelor si materialelor special concepute sau pregatite pentru prelucrarea, utilizarea sau producerea de materiale fisionabile speciale
    Desemnarea echipamentelor sau materialelor special concepute sau pregatite pentru prelucrare, utilizare sau producere de materiale fisionabile speciale (cuprinse in lista alaturata) acceptata de Guvern, este urmatoarea (cantitati sub nivelurile indicate in anexa sunt considerate ca nesemnificative pentru scopuri practice):
    2.1. Reactori si echipamente pentru reactori.
    2.2. Materiale nenucleare pentru reactori.
    2.3. Uzine de retratare a elementelor combustibile iradiate si echipamente special concepute sau pregatite pentru acestea.
    2.4. Uzinele de fabricare a elementelor combustibile.
    2.5. Uzinele de separare a izotopilor uraniului si echipamente, altele decat instrumentele analitice, special concepute sau pregatite pentru acestea. 2.6. Uzinele pentru producerea apei grele, a deuteriului sau a compusilor de deuteriu si echipamente special concepute sau pregatite pentru acesta.
    3. Aplicarea garantiilor
    Guvernul se va preocupa, in primul rand, de asigurarea aplicarii garantiilor in statele neposesoare de arme nucleare care nu sunt parti la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare, in scopul prevenirii deturnarii materialelor nucleare supuse garantiilor de la scopuri pasnice catre arme nucleare sau alte dispozitive explozive nucleare. In cazul in care Guvernul furnizeaza unui astfel de stat, pentru scopuri pasnice, obiecte din lista, acesta:
    a) va preciza statului primitor, ca o conditie a furnizarii, ca materiile prime sau materialele fisionabile special produse, prelucrate sau utilizate in instalatia pentru care obiectul este furnizat, nu vor fi deturnate spre arme nucleare sau alte dispozitive explozive nucleare; si
    b) se va convinge ca garantiile necesare in acest scop in cadrul unui acord cu A.I.E.A. si in conformitate cu sistemul de garantii al acesteia, se vor aplica materiilor prime sau materialelor fisionabile speciale respective.
    4. Exporturi directe
    In cazul exporturilor directe catre state neposesoare de arme nucleare care nu sunt parti la Tratatul de neproliferare, Guvernul se va convinge inainte de autorizarea exportului echipamentelor sau materialelor respective ca acele echipamente sau materiale vor fi supuse garantiilor in cadrul unui acord cu A.I.E.A.
    5. Retransferuri
    In cazul in care exporta obiecte din lista, Guvernul va cere asigurari satisfacatoare ca obiectele respective nu vor fi reexportate unui stat neposesor de arme nucleare care nu este parte la Tratatul de neproliferare, decat daca au fost perfectate aranjamente corespunzatoare celor de mai sus pentru acceptarea garantiilor de catre statul care primeste un astfel de reexport.
    6. Alte masuri
    Guvernul isi rezerva dreptul in legatura cu interpretarea si punerea in aplicare a angajamentului sau specificat la paragraful 1, precum si exercitarea dreptului de a cere aplicarea garantiilor la obiectele pe care le exporta, in plus fata de obiectele mentionate la paragraful 2.
    Art. 6
    Clasificarea obiectelor din lista
    (cuprinse in capitolul 2 al memorandumului B)
    1. Reactori si echipamente pentru acestia
    1.1. Reactori nucleari completi
    Reactori nucleari capabili sa functioneaza astfel incat sa mentina o reactie in lant, controlata, autointretinuta, cu exceptia reactorilor de putere zero, acestia din urma fiind definiti ca reactori cu o rata proiectata maxima de productie de plutoniu ce nu depaseste 100 grame pe an.
    Nota explicativa:
    Un "reactor nuclear", in mod esential, include obiecte din/sau atasate direct vasului reactorului, echipamentele de control al nivelului puterii din zona activa si componentele care, in mod normal, contin sau vin in contact direct cu, sau controleaza agentul de racire primar al zonei active a reactorului.
    Nu se intentioneaza a exclude reactorii care ar putea, in mod rezonabil, fi capabili de modificari pentru a produce in mod semnificativ mai mult de 100 grame plutoniu pe an. Reactorii proiectati pentru o functionare continua la niveluri de putere semnificative, indiferent de capacitatea lor pentru producerea plutoniului, nu sunt considerati ca "reactori de putere zero".
    Exporturi
    Exportul unui set complet de obiecte majore, cuprinse intre aceste limite, va avea loc numai in conformitate cu procedurile prevazute in memorandum.
    Acele obiecte individuale, cuprinse intre limitei functionale definite, care vor fi exportate numai in conformitate cu procedurile prevazute in memorandum sunt enumerate in paragrafele de la 1.2. la 1.7. In conformitate cu paragraful 6 al memorandumului, Guvernul isi rezerva dreptul sa aplice procedurile prevazute in memorandum la alte obiecte, cuprinse intre limitele functionale definite.
    1.2.Vasele de presiune ale reactorului
    Vase metalice, cu unitati complete sau componente majore prefabricate ale acestora, care sunt special concepute sau pregatite sa contina zona activa a unui reactor nuclear, asa cum este definit in paragraful 1.1. de mai sus, si sunt capabile sa reziste la presiunea de lucru a agentului de racire primar.
    Nota explicativa:
    Placa superioara pentru un vas de presiune al reactorului este inclusa in obiectul 1.2, ca o componenta majora prefabricata a unui vas de presiune.
    Componentele interne ale reactorului (de ex.: coloane si placi de sustinere pentru zona activa, alte componente interne ale vasului de presiune, tuburi de ghidare a barelor de reglaj, ecrane termice, sicane retele pentru suportul zonei active, placi difuzoare etc.) sunt in mod normal livrate de catre furnizorul reactorului. In anumite cazuri, unele componente interne de sprijin sunt incluse in fabricarea vasului de presiune. Aceste obiecte sunt suficient de critice pentru securitatea si fiabilitatea functionarii reactorului (si, de aceea, pentru garantiile si raspunderea furnizorului reactorului) astfel incat livrarea lor, in afara aranjamentelor de baza pentru livrarea reactorului insusi nu ar fi o practica obisnuita. De aceea, desi livrarea separata a acestor obiecte, unice, special concepute si pregatite, critice, mari si scumpe, nu ar trebui sa fie in mod necesar, considerate a iesi din aria de interes, un astfel de mod de livrare este considerat improbabil.
    1.3. Masini de incarcare si descarcare a combustibilului nuclear
    Echipamente de manipulare special concepute sau pregatite pentru introducerea sau scoaterea combustibilului in/dintr-un reactor nuclear, asa cum este definit in paragraful 1.1. de mai sus, capabile sa fie actionate in timpul functionarii reactorului sau care folosesc caracteristici de pozitionare sau aliniere, complexe din punct de vedere tehnic, pentru a permite operatii complexe de alimentare cu combustibil in timpul opririi reactorului cum sunt acelea in care vizionarea directa sau accesul direct la combustibil nu sunt in mod normal disponibile.
    1.4. Bare de reglaj al reactorului
    Bare special concepute sau pregatite pentru reglarea vitezei reactiei intr-un reactor nuclear asa cum este definit in paragraful 1.1. de mai sus.
    Nota explicativa:
    Acest obiect include, in plus fata de componenta absorbanta de neutroni, structurile de sustinere sau suspensie ale acesteia, daca sunt livrate separat.
    1.5. Tuburi de presiune ale reactorului
    Tuburi care sunt special concepute sau pregatite pentru a contine elementele combustibile si agentul de racire primar intr-un reactor asa cum este definit in paragraful 1.1. de mai sus, la o presiune de functionare mai mare de 50 atmosfere.
    1.6. Tuburi de zirconiu
    Zirconiu metalic si aliaje, sub forma de tuburi sau ansamble de tuburi, in cantitati depasind 500 kg, in orice interval de 12 luni special concepute sau pregatite pentru utilizarea intr-un reactor nuclear, asa cum este definit in paragraful 1.1 de mai sus, si in care raportul intre hafniu si zirconiu este mai mic de 1:500 parti in greutate.
    1.7. Pompe pentru agentul de racire primar
    Pompe special concepute sau pregatite pentru circularea metalelor lichide ca agent de racire primar pentru reactorul nuclear, asa cum sunt definiti in paragraful 1.1 de mai sus.
    2. Materiale nenucleare pentru reactor
    2.1 Deuteriu si apa grea
    Deuteriu, apa grea (oxid de deuteriu) si orice alt compus de deuteriu in care raportul dintre deuteriu si hidrogen depaseste 1:5.000 pentru utilizare intr-un reactor nuclear, asa cum este definit in paragraful 1.1 de mai sus, in cantitati depasind 200 kg de atomi de deuteriu pentru orice tara primitoare, in orice perioada de 12 luni.
    2.2. Grafit de puritate nucleara
    Grafit avand un grad de puritate mai bun de 5 parti pe milion echivalent bor si cu o densitate mai mare de 1,50g/cm cub in cantitati depasind 3.10(4) kg (30 tone metrice) pentru orice tara primitoare in orice perioada de 12 luni.
    3. Uzine pentru retratarea elementelor combustibile iradiate si echipamente special concepute si pregatite pentru acestea
    Nota introductiva:
    Prin retratarea combustibilului nuclear iradiat se separa plutoniul si uraniul de produsii de fisiune puternic radioactiv si de alte elemente transuraniene.
    Procedee tehnice diferite pot efectua aceasta separare.
    Totusi, in cursul anilor, Purex a devenit procedeul cel mai comun utilizat si acceptat. Purex implica dizolvarea combustibilului nuclear iradiat in acid azotic, urmata de separarea uraniului, plutoniului si a produsilor de fisiune prin extractie cu solvent, utilizand un amestec de tributil-fosfat intr-un solvent organic.
    Instalatiile Purex au functii de prelucrare similare una alteia cuprinzand: taierea elementului combustibil iradiat, dizolvarea combustibilului, extractia cu solvent, depozitarea solutiei rezultata din proces. Ar putea, de asemenea, sa fie echipamente pentru denitrurarea termica a azotatului de uraniu, conversia azotatului de plutoniu in oxid sau metal, si tratarea solutiilor deseu de produsi de fisiune intr-o forma potrivita pentru stocarea pe termen lung sau depozitare definitiva. Totusi, tipul specific si configuratia echipamentelor, cu care se realizeaza aceste functiuni, pot diferi intre instalatiile Purex din mai multe motive, care includ tipul si cantitatea de combustibil nuclear iradiat pentru a fi retratat, dispunerea prevazuta a materialelor recuperate si conceptia de intretinere si securitate nucleara prevazuta de proiectul instalatiei.
    O "uzina pentru retratarea elementelor combustibile iradiate" include echipamentele si componentele care, in mod normal, vin in contact direct si controleaza direct combustibilul iradiat si materialul nuclear major si fluxurile de tratare a produsilor de fisiune.
    Aceste procese, incluzand sisteme complete pentru conversia plutoniului si producerea plutoniului metalic, pot fi identificate prin masurile luate pentru evitarea criticitatii (ex.: prin geometrie), a expunerii la radiatii (ex.: prin ecranare) si a pericolului de intoxicare (ex.: prin confinare).
    Exporturi
    Exportul unui set complet de obiecte, situate intre aceste limite, va avea loc numai in conformitate cu procedurile prevazute in Memorandum.
    Parti ale echipamentelor care sunt considerate a fi incluse in intelesul expresiei "si echipament special concepute si pregatite" pentru retratarea elementelor combustibile iradiate, cuprind:
    3.1. Masini pentru taierea elementului combustibil iradiat
    Nota introductiva:
    Aceste echipamente distrug teaca combustibilului pentru a expune materialul nuclear iradiat dizolvarii. Cel mai frecvent sunt utilizate foarfece (ghilotine) pentru taierea metalelor, special concepute, desi pot fi utilizate echipamente mai perfectionate, cum sunt laserii.
    Echipament actionat de la distanta, special conceput sau pregatit pentru utilizarea in uzina de retratare, asa cum este identificat mai sus, destinat sa taie, sa toace si sa foarfece ansamblele, fasciculele sau barele de combustibil nuclear iradiat.
    3.2. Instalatii de dizolvare
    Nota introductiva:
    Instalatiile de dizolvare primesc combustibilul ars, taiat si tocat. In aceste vase, sigure din punct de vedere al criticitatii, materialul nuclear iradiat este dizolvat in acid azotic, iar resturile rezultate din aceste operatii sunt eliminate din fluxul procesului.
    Rezervoare sigure din punct de vedere al criticitatii (ex.: rezervoare de diametru mic, inelare sau tip placa) special concepute sau pregatite pentru utilizare intr-o uzina de retratare, asa cum este identificata mai sus, destinate dizolvarii combustibilului nuclear iradiat si care sunt capabile sa reziste la lichid fierbinte puternic corosiv, si care pot fi incarcate si intretinute de la distanta.
    3.3. Instalatii de extractie cu solvent si echipamente de extractie cu solvent
    Nota introductiva:
    Instalatiile de extractie cu solvent primesc atat solutia de combustibil iradiat de la instalatiile de dizolvare, cat si solutia organica care separa uraniul, plutoniul si produsii de fictiune. Echipamentele de extractie cu solvent sunt in mod normal proiectate sa satisfaca parametri stricti de functionare, cum sunt perioade mari de viata in functionare, fara cerinte de intretinere sau cu adaptabilitate la inlocuire facila, simplitate in functionare si comanda, precum si flexibilitate pentru variatii in conditiile de proces.
    Instalatii de extractie cu solvent, special concepute sau pregatite, cum sunt coloane pulsate sau compacte, mixer-settler (amestecator-decantor) sau contractori centrifugari, pentru utilizare intr-o uzina de retratare a combustibilului iradiat. Instalatiile de extractie cu solvent trebuie sa fie rezistente la efectul corosiv al acidului azotic. Instalatiile de extractie cu solvent sunt produse dupa standarde extrem de ridicate (incluzand sudura si inspectie speciale) precum si tehnici de asigurare a calitatii si a controlului calitatii otelului inoxidabil cu continut redus de carbon, titan, zirconiu sau alte materiale de inalta calitate).
    3.4. Vase de depozitare sau pastrare a substantelor chimice
    Nota introductiva:
    Trei fluxuri principale de proces in solutie rezulta din treapta de extractie cu solvent. Vasele de depozitare sau pastrare sunt utilizate pentru tratarea ulterioara a celor trei fluxuri, dupa cum urmeaza:
    a) Solutia pura de azotat de uraniu este concentrata prin evaporare si trecuta printr-un proces de denitrurare unde este convertita in oxid de uraniu.
    Acest oxid este reutilizat in ciclul combustibilului nuclear.
    b) Solutia cu produsi de fisiune, puternic radioactiva, este, in mod normal, concentrata prin evaporare si depozitata in forma de concentrat lichid. Acest concentrat poate fi, apoi, evaporat si convertit intr-o forma potrivita pentru pastrare sau depozitare definitiva.
    c) Solutia pura de azotat de plutoniu este concentrata si depozitata pana la transferul ei la treptele ulterioare ale procesului. In particular vasele de pastrare sau depozitare pentru solutiile de plutoniu sunt proiectate pentru a evita problemele de criticitate care rezulta din schimbarile in concentratia si forma acestui flux.
    Vase de depozitare special concepute sau pregatite pentru utilizare in uzine de retratare a combustibilului iradiat. Vasele de pastrare sau depozitare trebuie sa fie rezistente la efectul corosiv al acidului azotic. Vasele de pastrare sau depozitare sunt, in mod normal, fabricate din materiale cum sunt otel inoxidabil cu continut redus de carbon, titan sau zirconiu sau alte materiale de inalta calitate. Vasele de pastrare sau depozitare pot fi concepute pentru functionarea si intretinerea de la distanta si pot avea urmatoarele caracteristici pentru controlul criticitatii nucleare:
    1) pereti sau structuri interioare cu echivalent in bor de cel putin doua procente, sau
    2) un diametru maxim de 175 mm (7 in) pentru vasele cilindrice, sau
    3) o largime maxima de 75mm (3 in) pentru vasele inelare sau de tip placa.
    3.5. Sistem de conversie a azotatului de plutoniu in oxid
    Nota introductiva:
    In majoritatea instalatiilor de retratare, acest proces final implica conversia solutiei de azotat de plutoniu in dioxid de plutoniu.
    Functiile principale, implicate in acest proces, sunt: depozitarea si ajustarea materialului de alimentare a procesului, precipitarea si separarea solid/solutie, calcinarea, manipularea produsului, ventilarea, gestionarea deseurilor si controlul procesului.
    Sisteme complete special concepute sau pregatite pentru conversia azotatului de plutoniu in oxid de plutoniu, adaptate in particular pentru a evita criticitatea si efectele radiatiilor si pentru a minimaliza riscurile de toxicitate.
    3.6. Sisteme de producere a metalului din oxid de plutoniu
    Nota introductiva:
    Acest proces, ce poate fi legat de o instalatie de retratare, implica fluorurarea dioxidului de plutoniu realizata in mod normal cu acid florhidric puternic corosiv pentru a produce florura de plutoniu care, dupa aceea este redusa utilizand calciu metalic de inalta puritate pentru a produce plutoniu metalic si o zgura de fluorura de calciu. Functiile principale implicate in acest proces sunt: fluorurarea (ex.: implicand echipamente fabricate din/sau placate cu un metal pretios), reducerea la metal (ex.: folosind creuzete ceramice), recuperarea zgurii, manipularea produsului, ventilarea, gestionarea deseurilor si controlul procesului.
    Sisteme complete speciale concepute sau pregatite pentru producerea plutoniului metalic, in particular adaptate astfel incat sa evite criticitatea si efectele radiatiilor si sa minimalizeze riscurile de toxicitate.
    Exporturi
    In conformitate cu paragraful 6 al Memorandumului B, guvernul isi rezerva dreptul de a aplica procedurile prevazute in Memorandum si altor obiecte, in cadrul limitelor definite functional.
    Art. 7
    4. Uzine pentru  fabricarea elementelor combustibile
    O "uzina pentru fabricarea elementelor combustibile" cuprinde echipamentele:
    a) care in mod normal vin in contact direct cu, sau, in mod direct, prelucreaza sau controleaza fluxul de productie al materialului nuclear, sau
    b) care etanseizeaza materialul nuclear in interiorul invelisului.
    Exporturi
    Exportul unui set complet de obiecte pentru operatiile de mai sus va avea loc numai in conformitate cu procedurile prevazute in Memorandum. Guvernul va analiza, de asemenea, aplicarea procedurilor prevazute in Memorandum la obiectele individuale, destinate oricareia din operatiile de mai sus, precum si altor operatii legate de fabricarea combustibilului, cum sunt verificarea integritatii invelisului sau etanseitatii lui si tratamentul de finisare a combustibilului  etanseizat.
    5. Uzine pentru separarea izotopica a uraniului si echipamente, altele decat instrumentele analitice, special concepute sau pregatite pentru acestea
    Parti din echipament, care sunt considerate a fi incluse in expresia "echipamente, altele decat instrumentele analitice, special concepute sau pregatite" pentru separarea izotopilor de uraniu, cuprind:
    5.1. Centrifugi cu gaz si ansamble si componente special concepute sau pregatite pentru utilizarea in centrifugile cu gaz
    Nota introductiva:
    centrifugile cu gaz constau, in mod normal, din cilindri cu pereti subtiri, de diametre intre 75 mm (3 in) si 400 mm (16 in) continuti intr-o incinta vidata si care se invirtesc cu o viteza periferica mare, de ordinul a 300 m/s sau mai mult, cu ax central vertical. In scopul atingerii unor viteze mari, materialele de constructie ale componentelor rotative, trebuie sa aiba un raport mare intre rezistenta mecanica si densitate, iar ansamblul rotorului si, de aici, componentele sale individuale, trebuie sa fie prelucrate cu tolerante foarte stranse pentru a minimaliza dezechilibrele. In contrast cu alte centrifugi, centrifugile cu gaz pentru imbogatirea uraniului sunt caracterizate prin prin aceea ca au in interiorul camerei rotorului sicane - disc rotative si o dispunere a unui tub stationar pentru alimentarea cu, si extragerea UF6 gazoasa si avand cel putin trei canale separate, din care doua sunt conectate la cause care se extind de la axul rotorului pana la periferia camerei rotorului. De asemenea, in incinta vidata este continut un numar de componente critice care nu se rotesc si care, desi sunt special proiectate, nu sunt dificil de fabricat si nici nu sunt fabricate din materiale unicat. O instalatie cu centrifugi necesita, totusi, un mare numar de astfel de componente, asa incat cantitatile pot da o indicatie importanta asupra scopului final al utilizarii.
    5.1.1. Componente in rotatie
    a) Ansamble rotor complete cilindri cu pereti subtiri sau un numar de cilindri cu pereti subtiri interconectati, fabricati din unul din materialele cu raport mare intre rezistenta mecanica si densitate, descrise in nota explicativa la aceasta sectiune.
    daca sunt interconectati, cilindrii sunt cuplati prin silfoane sau inele flexibile, asa cum este descris in sectiunea 5.1.1. (c) de mai jos. Rotorul este prevazut cu sicane interioare si calote de capat, asa cum este descris in sectiunea 5.1.1.d) si e) de mai jos, daca se afla in forma finala. Totusi ansamblul complet poate fi livrat numai partial asamblat.
    b) Tuburi rotor
    Cilindri cu pereti subtiri, special conceputi sau pregatiti, cu grosimi de 12 mm (0,5 in) sau mai putin, cu un diametru intre 75 mm (3 in) si 400 mm (16 in) si fabricati din unul din materialele cu raport mare intre rezistenta mecanica si densitate, descrise in nota explicativa a acestei sectiuni.
    c) Inele sau silfoane
    Componente special concepute sau pregatite pentru a asigura un suport localizat al tubului rotor sau pentru a cupla impreuna un numar de tuburi rotor.
    Silifonul este un cilindru scurt cu grosimea peretului de 3 mm (0,12 in) sau mai putin, cu un diametru cuprins intre 75 mm (3 in) si 400 mm (16 in), avand un profil determinat (ondulat), fiind fabricat din unul din materiale cu raport mare intre rezistenta mecanica si densitate, descrise in nota explicativa a acestei sectiuni.
    d) Sicane
    Componente sub forma de disc, de diametru intre 75 mm (3 in) si 400 mm (16 in), special concepute sau pregatite pentru a fi montate in interiorul tubului rotor al centrifugii, in scopul de a izola camera de extragere de camera principala de separare si, in unele cazuri de a ajuta circulatia UF6 gazoasa in interiorul camerei principale de separare a tubului rotor, si fabricata din unul din materialele cu raport mare intre rezistenta mecanica si densitate, descrise in nota explicativa a acestei sectiuni.
    e) Calote superioare, calote inferioare
    Componente in forma de disc, de diametre intre 75 mm (3 in) si 400 mm (16 in) special concepute sau pregatite pentru a se fixa la capetele tubului rotor si astfel sa contina UF6 in interiorul tubului rotor, si in anumite cazuri, sa sustina, retina sau contina, ca o componenta integrata, un element al lagarului superior (calota superioara) sau sa contina elementele rotative ale motorului si lagarului inferior (calota inferioara), si fabricate din unul din materialele cu raport mare intre rezistenta mecanica si densitate, descrise in nota explicativa a acestei sectiuni.
    Nota explicativa:
    Materialele utilizate pentru componente rotative ale centrifugii sunt:
    a) Otel special, avand o rezistenta limita la tractiune de 2,05.10(9) N/m(2) (300.000 psi) sau mai mare:
    b) Aliaje de aluminiu avand rezistenta limita la tractiune de 0,46.10(9)N/m(2) (67.000 psi) sau mai mare;
    c) materiale sub forma de filamente potrivite pentru utilizarea in structurile compozite si avand un modul specific de 12,3.10(8) m sau mai mare si o rezistenta limita specifica la tractiune de 0,3.10(8) m sau mai mare. (Modulul specific este modulul Young in N/m(2), impartit la greutatea specifica in N/m(3); "rezistenta limita specifica la tractiune in N/m(2), impartita la greutatea specifica in N/m(3)).
    5.1.2. Componente statistice
    a) Lagare cu suspensie magnetica
    Ansamble lagar, special concepute sau pregatite, constand dintr-un magnet inelar suspendat intr-o carcasa continand un mediu amortizor. Carcasa va fi fabricata dintr-un material rezistent la UF6 (vezi nota explicativa de la sectiunea 5.2). Magnetul se cupleaza cu o piesa sau cu un al doilea magnet fixat de calota superioara, descrisa in sectiunea 5.1.1. e). Magnetul poate fi sub forma inelara cu un raport intre diametrul exterior si interior mai mic sau egal cu 1,6:1. Magnetul poate fi intr-o forma avand permitivitatea initiala de 0,15 H/m (120.000 in unitati CGS) sau mai mare, sau o remanenta de 98,5% sau mai mare, sau o densitate de energie mai mare de 80 KJ/m(3) (10(7) gauss-oersted). In plus fata de proprietatile uzuale ale materialului, exista o cerinta preliminara, aceea ca deviatia axelor magnetice fata de axele geometrice sa fie limitata la tolerante foarte stranse (mai mici de 0,1 mm) sau ca omogenitatea magnetului sa fie impusa in mod special.
    b) Lagare/amortizare
    Lagare special concepute si pregatite, cuprinzand un ansamblu pivot/cupa, montat pe un amortizor. Pivotul este, in mod normal, un ax de otel calit pana la lustru, emisferic la un capat, avand un mijloc de fixare de calota inferioara, descrisa in sectiunea 5.1.1.e), la celalalt capat. Totusi, axul poate avea atasat un lagar hidrodinamic. Cupa este sub forma de pastila, cu o adincitura emisferica pe una din fete. Aceste componente sunt adeseori livrate separat de amortizor.
    c) Pompe moleculare
    Cilindri special conceputi sau pregatiti, avand caneluri interne elicoidale, prelucrate mecanic sau extrudate, si gauri prelucrate mecanic. Dimensiunile tipice sunt dupa cum urmeaza: diametrul intern intre 75 mm (3 in) si 400 mm (16 in), grosimea peretelui 10 mm (0,4 in) sau mai mare, raportul dintre diametru si lungime de la 1 la 1. Sectiunea transversala a canelurilor este de obicei rectangulara si de adancime 2 mm (0,08 in) sau mai mare.
    d) Statoarele motoarelor
    Statoare inelare, special concepute sau pregatite pentru motoare de mare turatie multifazice de curent alternativ, cu histerezis (sau reluctanta) pentru functionare sincrona in vid, in gama de frecvente 600-2000 Hz si gama de puteri 50-1000 VA. Statoarele constau din infasurari multifazice pe un miez din fier laminat cu pierderi mici, continute de straturi subtiri de grosime obisnuita de 2,0 mm (0,08 in) sau mai mica.
    5.2. Sisteme auxiliare, echipamente si componente special concepute sau pregatite pentru fabrici de imbogatire cu centrifugi cu gaz
    Nota introductiva:
    Sistemele auxiliare, echipamentele si componentele pentru uzinele de imbogatire cu centrifugi cu gaz sunt sisteme ale uzinei necesare pentru alimentarea cu UF6 a centrifugilor, pentru a cupla una cu alta centrifugile, in scopul formarii unei cascade sau trepte, pentru a permite imbogatiri progresiv mai mari si pentru a extrage "produsul" si "cozile" de UF6 din centrifugi, impreuna cu echipamentele necesare pentru a actiona centrifugile sau pentru a controla uzina. In mod normal, UF6 este evaporata din starea solida, utilizand autoclave incalzite si este distribuita in forma de gaz la centrifugi prin intermediul unui sistem de conducte principale in cascada.
    "Produsul" si "cozile" de UF6 ale fluxurilor de gaz ce se scurg de la centrifugi sunt, de asemenea, trecute prin intermediul sistemului de conducte principale in cascada catre capcanele reci [functionind la circa 203 K (- 70 grade C )] unde sunt condensate inainte de transferuri mai departe in containere adecvate pentru transport sau depozitare. Deoarece o uzina de imbogatire consta din multe mii de centrifugi, dispuse in cascada, exista multi km de conducte continand mii de suduri cu un foarte mare numar de pozitii repetate. Echipamentele, componentele si sistemele de conducte sunt fabricate dupa standarde de nivel inalt privind vidul si curatenia.
    5.2.1. Sisteme de alimentare / sisteme de extractie a produsului si cozilor
    Sisteme de proces special concepute si pregatite, care includ:
    - Autoclave (sau statii) de alimentare, folosite pentru a trece UF6 in cascadele de centrifugi, la presiuni de pana la 100 KN/m(2) (15 psi) si la un debit de 1 kg/h sau mai mare;
    - Desublimatoare (sau capcane reci) utilizate pentru a extrage UF6 din cascade, la o presiune de pana la 3 KN/m(2) (0,5 psi). Desublimatoarele permit sa fie racite pana la 203 K(-70 grade C) si sa fie incalzite pana la 343 K(70 grade C);
    - Statii pentru "produs" si "cozi" utilizate pentru captarea UF6 in containere
    Aceste uzine, echipamente si conducte sunt in intregime facute din/sau placate cu materiale rezistente la UF6 (vezi nota explicativa a acestei sectiuni) si sunt fabricate dupa standarde foarte ridicate in privinta vidului si curateniei.
    Art. 8
    5.2.2. Sisteme de conducte principale
    Sisteme de conducte special concepute si pregatite pentru manipularea UF6 in cascadele de centrifugi. Reteaua de conducte este in mod normal de tipul sistem cu conducta principala "tripla", cu fiecare centrifuga conectata la fiecare din conductele principale. Exista un numar foarte mare de repetari in forma lor. Acestea sunt in intregime facute din materiale rezistente la UF6 (vezi nota explicativa a acestei sectiuni) si sunt fabricate dupa standarde foarte ridicate in privinta vidului si curateniei.
    5.2.3. Spectrometre de masa pentru Uf6/surse de ioni
    Spectrometre de masa magnetice sau cuadrupolare special concepute sau pregatite, capabile sa preia probe "pe flux" din materialul de alimentare, produs sau cozi, din fluxurile de UF6 gazoasa, toate avand caracteristicile de mai jos:
    1. Rezolutie unitara pentru masa mai mare de 320;
    2. Surse de ioni facute din/sau placate cu crom-nichel, sau monel, sau placate cu nichel;
    3. Surse de ionizare cu bombardament electronic;
    4. Prevazute cu un sistem colector potrivit pentru analiza izotopica.
    5.2.4.Variatoare de frecventa
    Variatoarele de frecventa (cunoscute ca si convertoare sau invertoare), special concepute sau pregatite pentru alimentarea motoarelor, asa cum sunt definite in 5.1.2. d) sau piese, componente sau subansamble ale unor astfel de variatoare de frecventa, toate avand caracteristicile de mai jos:
    1. Iesire multifazica de la 600 pana la 2000 Hz;
    2.Stabilitate ridicata (cu control de frecventa mai bun decat 0,1%);
    3.Distorsiuni armonice mici (sub 2%); si
    4.Un randament mai mare de 80%;
    Nota explicativa:
    Obiectele de mai sus vin in contact direct cu gaz de proces UF6 sau controleaza direct centrifugile si trecerea gazului de la centrifuga la centrifuga si de la cascada la cascada.
    Materialele rezistente la coroziune cu UF6 includ otel inoxidabil, AL, aliaje de AL, Ni si aliaje continand 60% sau mai mult nichel.
    5.3. Ansamble si componente special concepute sau pregatite pentru utilizarea la imbogatirea prin difuzie gazoasa
    Nota introductiva:
    In cadrul metodei prin difuzie gazoasa a separarii izotopice a uraniului, ansamblul tehnologic principal este constituit din bariere de difuzie gazoasa poroase speciale, schimbatoare de caldura pentru racirea gazului (care se incalzeste in procesul comprimarii), vane de etansare si vane de comanda, conducte. Deoarece tehnologia difuziei gazoase utilizeaza hexaflorura de uraniu (UF6) toate echipamentele, conductele si suprafetele instrumentelor (care vin in contact cu gazul) trebuie sa fie facute din materiale care raman stabile in contact cu UF6. O instalatie de difuzie gazoasa necesita un numar important de asemenea ansamble, astfel incat numarul lor poate furniza o importanta indicatie asupra scopului final al utilizarii.
    5.3.1. Bariere de difuzie gazoasa
    a) Filtre poroase subtiri, special concepute sau pregatite, cu dimensiuni ale porilor de 100-1000 A (angstromi), o grosime de 5mm sau mai mica, iar pentru formele tubulare, un diametru de 25 mm sau mai mic, facute din materiale metalice, polimeri sau ceramice, rezistente la coroziune UF6, si
    b) compusi sau pulberi, special preparati, pentru fabricarea unor asemenea filtre. Astfel de compusi sau pulberi includ nichel sau aliaje continand 60% sau mai mult nichel, oxid de AL sau polimeri de hidrocarburi complet fluorurate, rezistente la UF6, avand o puritate de 99,9% sau mai mare, o dimensiune a particulei mai mica de 10 microni si un inalt grad de uniformitate a dimensiunii particulelor, care sunt special preparate pentru fabricarea barierelor de difuzie gazoasa.
    5.3.2. Carcasele difuzorului
    Vase cilindrice, ermetic inchise, special concepute si preparate, cu diametru mai mare de 300 mm si lungime mai mare de 900 mm, sau vase rectangulare de dimensiuni comparabile, care au o conexiune de intrare si doua conexiuni de iesire, toate cu un diametru mai mare de 50 mm, pentru a contine barierele de difuzie gazoasa facute din/sau placate cu materiale rezistente la UF6 si proiectate pentru instalare orizontala sau verticala.
    5.3.3. Compresoare si suflante de gaz
    Compresoare de gaz axiale, centrifugale sau cu dislocare pozitiva ori suflante de gaz, special concepute si pregatite, cu debit volumetric de absorbtie de 1 m cub min. sau mai mult, de UF6 si cu o presiune de refulare de pana la cateva sute de KN/m(2) (100 psi), proiectate pentru functionare de lunga durata in mediu de UF6, cu sau fara un motor electric de putere adecvata, precum si ansamble separate de asemenea compresoare sau suflante.
    Aceste compresoare si suflante au un raport de presiuni intre 2:1 si 6:1 si sunt facute din/sau placate cu materiale rezistente la UF6.
    5.3.4. Sisteme de etansare a axelor rotative
    Sisteme de etansare la vid, special concepute sau pregatite, cu conexiuni de etansare a alimentarii si a refularii, pentru a etansa axul care cupleaza rotorul compresorului sau al suflantei cu motorul de actionare, astfel incat sa se asigure o etansare sigura contra patrunderii aerului in camera interna a compresorului sau a suflantei, care este umpluta cu UF6. Asemenea etansari sunt, in mod normal, proiectate pentru o viteza de patrundere a gazului-tampon mai mica decat 1000 cm cub/min.
    5.3.5. Schimbatori de caldura pentru racirea UF6
    Schimbatori de caldura, speciali conceputi si pregatiti, confectionati din/ sau placati cu materiale rezistente la UF6 (cu exceptia otelului inoxidabil) sau cu Cu ori orice combinatie a acestor metale, si destinate pentru o modificare a vitezei de pierdere a presiunii mai mica de 10 N/m(2) (0,0015 psi) pe ora, la o diferenta de presiune de 100 KN/m(2) (15 psi).
    5.4. Sisteme, echipamente si componente auxiliare pentru folosire la imbogatirea prin difuzie gazoasa, special concepute si pregatite
    Nota introductiva:
    Sistemele, echipamentele si componentele auxiliare pentru uzinele de imbogatire prin difuzie gazoasa sunt sisteme ale uzinei, necesare pentru alimentarea cu UF6 a ansamblelor de difuzie gazoasa, pentru a cupla ansamblele individuale intre ele, in vederea formarii cascadelor (sau a treptelor) pentru a permite obtinerea, in mod progresiv, de imbogatiri mai inalte si a extrage "produsul" si "cozile" de UF6 din cascadele de difuzie. Din cauza proprietatilor superioare inertiale ale cascadelor de difuzie, orice intrerupere in functionarea lor si, in special, oprirea lor, conduc la consecinte serioase.
    De aceea, intr-o uzina de difuzie gazoasa sunt de o importanta mare realizarea unei intretineri stricte si permanente a vidului in toate sistemele tehnologice, protectia automata la accidente si reglajul automat precis al fluxului de gaz. Toate acestea conduc la echiparea uzinei cu un mare numar de sisteme speciale de masura, reglaj si comanda.
    In mod normal, UF6 este evaporata din cilindrii plasati in interiorul autoclavelor si este distribuita sub forma gazoasa la punctul de intrare prin intermediul sistemului de conducte al cascadelor. Fluxurile gazoase de UF6 cu "produs" si "cozi", care circula de la punctele de iesire, sunt trecute, prin intermediul sistemului de conducte al cascadelor, ori catre capcanele reci ori catre statiile de compresie, unde gazul de UF6 este lichefiat inainte de transferul in continuare spre containerele adecvate pentru transportare sau depozitare. Datorita faptului ca o uzina de imbogatire prin difuzie gazoasa consta dintr-un mare numar de ansamble de difuzie gazoasa dispuse in cascade, exista multi kilometri de conducte pentru cascade, care includ mii de suduri cu un numar foarte mare de repetari. Echipamentele, componentele si sistemele de conducte sunt fabricate conform unor stanadarde foarte inalte de vid si curatenie.
    5.4.1. Sisteme de alimentare/sisteme de extractie a produsului si cozilor
    Sisteme de proces, special concepute si pregatite, capabile sa functioneze la presiuni de 300 KN/m(2) (45 psi) sau mai putin care includ:
    - autoclave (sau sisteme) de alimentare, folosite pentru trecerea UF6 catre cascadele de difuzie gazoasa;
    - desublimator (sau capcane reci) folositi pentru a extrage UF6 din cascadele de difuzie;
    - statii de lichefiere in care gazul de UF6 din cascada este comprimat si racit pentru a forma UF6 lichida;
    - statii de "produs" si "cozi", pentru a transfera UF6 in containere.
    5.4.2. Sisteme de conducte principale
    Sisteme de conducte principale si sisteme de conducte special concepute sau pregatite pentru manipularea UF6 in cascadele de difuzie gazoasa. Acest sistem de conducte este in mod normal un sistem cu conducte principale de tip "dublu" avand fiecare celula colectata la fiecare din conductele principale.
    5.4.3. Sisteme de vid
    a) Pompe de vid, conducte colectoare, ramificatii multiple de vid, special concepute sau pregatite, avand o capacitate de absorbtie de 5 m cub /min. sau mai mare.
    b) Pompe de vid, special proiectate pentru functionarea in atmosfere continand UF6, facute din/sau placate cu aluminiu, nichel sau aliaje continand 60% sau mai mult nichel. Aceste pompe pot fi atat rotative cat si cu dislocare pot avea etansari de deplasare si etansari din fluorocarbon (teflon) si care pot folosi fluide de lucru speciale.
    5.4.4.Vane speciale de oprire si comanda
    Vane cu silfon, manuale sau automate, pentru oprire si comanda, special concepute sau pregatite, facute din materiale rezistente la UF6, cu un diametru de la 40 pana la 1500 mm, pentru a fi instalate in sistemele principale si auxiliare ale uzinelor de imbogatire cu difuzie gazoasa.
    5.4.5. Spectrometre de masa pentru Uf6/surse de ioni
    Spectrometre de masa magnetice sau cuadrupolare special concepute sau pregatite, capabile sa preia probe "pe flux" din materialul de alimentare, produs sau cozi, din fluxurile de UF6 gazoase, toate avand caracteristicile de mai jos:
    1. Rezolutie unitara pentru masa mai mare de 320;
    2. Surse de ioni facute din /sau placate cu cromnichel;
    3. Surse de ionizare cu bombardament electronic;
    4. Sistem colector potrivit pentru analiza izotopica.
    Nota explicativa:
    Obiectele enumerate mai sus, fie vin in contact direct cu UF6 gazoasa a procesului, fie comanda direct fluxul in cascade. Toate suprafetele care vin in contact cu gazul de proces sunt in intregime facute din/sau placate cu materiale rezistente la UF6. Pentru scopurile sectiunilor referitoare la obiectele apartinand difuziei gazoase, materialele rezistente la coroziune UF6 includ otelul inoxidabil, aluminiul, aliajele de aluminu, oxidul de aluminiu, nichelul sau aliajele continand 60% sau mai mult nichel si polimeri din hidrocarburi fluorurate complet, rezistente la UF6.
    5.5. Unitati de separare cu ajutaje cu jet
    5.6. Unitati de separare cu vortex
    6. Uzine pentru producerea apei grele, deuteriului si compusilor de deuteriu si echipamente special concepute si pregatite pentru acestea.


    ANEXA 2

                              LISTA
de substante, echipamente, echipamente sau componente utilizabile la producerea de arme chimice, supuse controlului exporturilor pentru neproliferare

    I. Substante chimice
    1. Tiodiglicol
    2. Oxiclorura de fosfor
    3. Dimetil metil fosfonat
    4. Metil fosfonil diflorura
    5. Metil fosfonil diclorura
    6. Dimetilfosfit
    7. Triclorura de fosfor
    8. Trimetil fosfit
    9. Clorura de tionil
    10. 3 hidroxi-1 metilpiperidina
    11. NN, Diizopropil  aminoetil clorura
    12. N, N, Diizopropil  aminoetantiol
    13. 3-Chinuclidinol
    14. Fluorura de potasiu
    15. 2 cloretanol
    16. Dimetilamina
    17. Dietil etil fosfonat
    18. Dietil-N, N, dimetilfosforamida
    19. Dietilfosfit
    20. Dimetilaminoclorhidrat
    21. Etilfosfinil diclorura
    22. Etilfosfonil diclorura
    23. Etilfosfonil difluorura
    24. Acid fluorhidric
    25. Metilbenzilat
    26. Metilfosfinil diclorura
    27. N, N, Diizopropil  aminoetanol
    28. Alcool pinacolilic
    29. QL (O, Etil-2-Diizopropilaminoetil Metilfosfonit)
    30. Trietil fosfit
    31. Triclorura de arsen
    32. Acid benzilic (Acid 2,2-Difenil-2Hidroxiacetic)(Acid 2,2 -
        difenilglicolic)
    33. Dietil metilfosfonit
    34. Dimetil etilfosfonat
    35. Etilfosfinil difluorura (etil fosfonat difluorura)
    36. Metil fosfinil difluorura (metil fosfonat difluorura)
    37. 3-Chinuclidona
    38. Pentaclorura de fosfor
    39. Pinacolona (3,3-dimetil-2-butanona)
    40. Fluorura acida de potasiu (potasiu bifluorura)
    41. Cianura de potasiu
    42. Fluorura acida de amoniu (amoniu bifluorura)
    43. Sodiu bifluorura (fluorura acida de sodiu)
    44. Fluorura de sodiu
    45. Cianura de sodiu
    46. Trietanolamina
    47. Pentasulfura de fosfor
    48. Dietilaminoetanol
    49. Diizopropilamina
    50. Sulfura de sodiu

    II. Echipamente, instalatii sau componente
    1. Instalatii care sunt utilizabile direct sau cu modificari minore pentru producerea de arme chimice sau substante precursoare, functioneaza cu reactori chimici avand un volum de peste 0,1 m cubi si sunt produse din/sau acoperite cu metale care asigura o foarte buna protectie anticoroziva (oteluri inalt aliate cu un continut al componentelor de aliere peste 35% sau aliaje pe baza de nichel, tantal, titan ori zinconiu, din siliciu turnat (Hastelloy sau Monel), sau materiale plastice foarte rezistente (polimeri cu fluorura de carbon) sau sticla, grafit ori materiale ceramice.
    2. Componentele utilizabile pentru producerea de arme chimice care au fost modificate special pentru a fi folosite in instalatiile prevazute la pct. 1:
    - pompe pentru instalatii chimice, panouri de comanda, agitatoare cu ax etansate, tuburi gata de a fi instalate, special utilizabile pentru protectia descarcarii de substante foarte toxice;
    - reactori cu un volum de peste 0,1m cubi (cu exceptia reactorilor emailati cu mai putin de patru straturi de email);
    - schimbatoare de caldura.
    3. Componente special modificate:
    - masini pentru umplut si incapsulat containere cu substante chimice foarte toxice;
    - echipamente cu combustie interna, avand camere de ardere a caror temperat ura este mai mare de 1000 grade C sau mai mare de 350 grade C in cazul arderii catalitice, dotate cu echipament pentru tratarea gazelor de ardere;
    - dispozitive de evacuare cu debite mai mari 3600 m cubi/h, sau dispozitive de evacuare locala dotate ulterior cu echipament pentru tratarea substantelor toxice;
    - echipamente pentru tratarea apei continand substante chimice toxice;
    - dispozitive si componente majore ale acestora pentru avertizarea scaparilor de gaze toxice cu pragul de detectie sub 50 de parti pe miliard;
    - echipamente pentru dispozitivele de siguranta ale descarcarilor din instalatiile sus-mentionate de substante toxice.

    ANEXA 3

                             LISTA
de agenti, echipamente si tehnologii utilizabile pentru producerea de arme biologice sau cu toxine supuse controlului exporturilor pentru neproliferare

    A. 1) Agenti biologici care pot fi utilizati in scopuri militare in vederea producerii de vatamari oamenilor si daune animalelor si culturilor agricole.
    2) Echipamente special proiectate si destinate pentru diseminarea agentilor specificati la pct. 1).
    3) Echipamente special proiectate si destinate pentru detectia si identificarea agentilor biologici specificati la pct. 1) si/sau pentru a facilita lucrul in medii contaminate cu astfel de agenti biologici.
    4) Componente destinate exclusiv pentru echipamentele specificate la pct. 2) si 3).
    5) Biopolimeri speciali destinati sau fabricati pentru detectia si identificarea substantelor chimice de lupta, a agentilor specificati la pct. 1) si a culturilor specifice de celule folosite pentru producerea lor.
    6) Biocatalizatori pentru decontaminarea si degradarea substantelor chimice de lupta si a sistemelor biologice urmatoare:
    (a) biocatalizatori special proiectati pentru decontaminarea si degradarea substantelor chimice de lupta si a agentilor specificati la pct. 1), rezultati din selectia in laborator sau prin manipulari genetice ale sistemelor biologice;
    b) urmatoarele sisteme biologice: vectori pentru transport, virusuri sau culturi de celule continand informatia genetica specifica pentru producerea de biocatalizatori specificati la pct. 6) (a).
    7) Urmatoarele tehnologii:
    (a) tehnologii pentru dezvoltarea, producerea si utilizarea agentilor biologici, precum si a echipamentelor si componentelor specificate la pct. 1)-4);
    (b) tehnologii pentru dezvoltarea, producerea si utilizarea biopolimerilor si a culturilor specifice de celule pentru producerea biopolimerilor specificati la pct. 5);
    (c) tehnologii utilizabile exclusiv pentru incorporarea biocatalizatorilor specificati la pct. 6) (a) in transportoare militare de substante sau materiale militare.
    B. Echipamente si tehnologii special proiectate si destinate exclusiv producerii agentilor biologici si materialelor specificate in grupa A pct. 1)-6)
    1) Echipamente special proiectate sau modificate pentru producerea articolelor specifice in grupa A;
    2) Echipamente si facilitati de testare special proiectate si realizate pentru certificarea, calificarea sau testarea articolelor specificate in grupa A;
    3) Tehnologii de producere, chiar daca echipamentele care utilizeaza aceste tehnologii nu sunt specificate in grupele A sau B;
    4) Tehnologii specifice pentru proiectarea subansamblelor de componente, intretinerea si reparatia instalatiilor complete de productie chiar daca componentele acestora nu sunt specificate in grupele A sau B.

    ANEXA 4

    CAP. 1

                             REGULI
privind controlul exporturilor sensibile relevante pentru rachete
    1. Scopul acestor reguli este de a limita riscurile proliferarii nucleare, prin controlul transferurilor care ar putea contribui la sistemele de transportare la tinta a armelor nucleare, altele decat avioanele pilotate. Regulile nu sunt destinate sa afecteze programele nationale spatiale sau cooperarea internationala in legatura cu asemenea programe, atata timp cat ele nu pot contribui la sistemele de transportare la tinta a armelor nucleare.
    Aceste reguli, inclusiv lista alaturata, formeaza baza pentru controlul transferurilor, spre orice destinatie, in afara controlului sau jurisdictiei Guvernului, de echipamente si tehnologii relevante pentru rachete, ale caror performante privind incarcatura utila si raza de actiune depasesc parametri stabiliti. Se va manifesta retinerea in examinarea oricaror transferuri de articole continute in lista si orice asemenea transferuri vor fi analizate de la caz la caz.
    2. Lista consta din doua categorii de articole care includ echipamente si tehnologii. Articolele din prima categorie cuprinse in paragrafele 1 si 2 ale listei sunt de cea mai mare sensibilitate. Daca un articol din aceasta categorie este inclus intr-un sistem, acel sistem va fi, de asemenea, considerat ca facand parte din prima categorie, cu exceptia cazului in care articolul incorporat nu poate fi separat, detasat sau duplicat.
    Vor fi exercitate retineri deosebite fata de transferurile de articole din prima categorie si va exista o puternica prezumtie de a se refuza astfel de transferuri. Pana la precizari ulterioare, transferul instalatiilor de productie din prima categorie nu va fi autorizat. Transferul altor articole din aceasta categorie va fi autorizat numai in situatii rare si in cazul in care:
    A) Guvernul obtine angajamente obligatorii de la guvern la guvern, cuprinzand garantiile guvernului primitor, prevazute in paragraful 5 al acestor reguli si
    B) Guvernul primitor isi asuma raspunderea de a lua toate masurile necesare pentru a asigura ca articolul este folosit numai in scopul sau final declarat.
    Decizia de transfer ramane la aprecierea unica si suverana a guvernului tarii exportatoare.
    3. La examinarea cererii de transfer pentru articolele din lista, vor fi luati in considerare urmatorii factori:
    A. Preocuparile pentru proliferarea nucleara;
    B. Capacitatile si obiectivele programelor de rachete si spatiale ale statului primitor;
    C. Importanta transferurilor pentru eventuala dezvoltare a sistemelor de transportare la tinta a armelor nucleare, altele decat avioanele pilotate;
    D. Aprecierea declaratiei privind folosirea finala a transferurilor, inclusiv asigurarile relevante date de statul primitor, mentionate in subparagrafele 5 A si 5 B;
    E. Aplicabilitatea acordurilor multilaterale relevante.
    4. Transferul proiectului si al tehnologiei de productie direct legata de oricare din articolele din lista va fi conditionat de un grad de examinare si control egal cu acela al echipamentului insusi.
    5. In cazul in care transferul ar putea contribui la un sistem de transportare la tinta a armelor nucleare, Guvernul va autoriza transferurile de articole din lista numai la primirea garantiilor corespunzatoare din parte a guvernului statului primitor, ca:
    A. Articolele vor fi folosite numai in scopul declarat si aceasta folosire sau articolele respective nu vor fi modificate sau reproduse fara consimtamantul prealabil al guvernului exportator.
    B. Nici articolele si nici reproduse sau derivatele lor nu vor fi retransferate fara consimtamantul guvernului exportator.

    CAP. 2

    Lista de echipamente si tehnologii
    1.Introducere
    Aceasta lista cuprinde doua categorii de articole, care includ echipamente si tehnologii. Articolele din prima categorie cuprinse in paragrafele 1 si 2 ale listei sunt de cea mai mare sensibilitate. Articolele din a doua categorie sunt acele articole din lista care nu fac parte din prima categorie.
    2.Definitii
    Pentru scopul acestei liste se vor aplica urmatoarele definitii:
    a) Termenul tehnologie inseamna informatii specifice care sunt necesare pentru dezvoltarea, producerea sau folosirea unui produs. Informatiile pot lua forma datelor tehnice sau asistentei tehnice.
    b) (1) Dezvoltarea este in legatura cu toate fazele anterioare  productiei de serie cum sunt: proiectare; cercetare-proiectare, analiza-proiectare, conceptie-proiectare; asamblare si testare prototipuri: planurile productiei pilot: datele proiectului; procesele de transformare a datelor proiectului intr-un produs; configuratia proiectului; integrarea proiectului; planuri generale.
    (2) Productie inseamna toate fazele productiei, cum sunt: tehnologie de productie; fabricare; integrare; asamblare (montare); inspectare; testare; asigurari calitative.
    (3) Folosire inseamna: functionare; instalare (inclusiv instalare la fata locului); intretinere ( verificare); reparare; revizie si renovare;
    c) (1) Date tehnice pot lua forme ca: planuri, schite, diagrame, modele, formulare, proiecte tehnologice si specificatii, manuale si instructiuni scrise sau inregistrari pe alte mijloace sau procedee cum ar fi discuri, benzi, memorie Rom.
    (2) Asistenta tehnica poate lua forme cum sunt: instructiuni; calificari; antrenamente; cunostinte de munca; servicii de consulting.
    d) Nota: Aceasta definitie a tehnologiei nu include nici tehnologia din domeniul public si nici cercetarea stiintifica fundamentala.
    (1) in domeniul public, asa cum se aplica acestei liste, inseamna tehnologia care a fost facuta disponibila fara restrictii dupa difuzarea sa ulterioara (Restrictii ale dreptului de autor nu vor schimba tehnologia ca fiind in domeniul public).
    (2) Cercetarea stiintifica fundamentala inseamna activitatea experimentala sau teoretica angajata in principal sa obtina noi cunostinte despre principiile fundamentale ale fenomenelor si faptelor observabile si nu indreptata in principal catre un scop practic specific sau obiectiv.
    e) termenul facilitatii de productie inseamna echipamente si proiecte/ "Software" speciale integrate in facilitatile pentru dezvoltarea prototipului sau pentru unul sau mai multe faze ale productiei de serie.
    f) Termenul echipament de productie inseamna scule, sabloane, matrite, mandrine, mulaje, stante, armaturi de fixare, echipament de testare, alte masini si componente  de acest fel, limitate la acele proiecte speciale sau modificari pentru dezvoltarea prototipului sau pentru una sau mai multe faze ale productiei de serie.
    Categoria I
    Art. 1
    Sisteme de rachete complete (inclusiv sisteme de rachete balistice, vehicule de lansare spatiale si rachete de sondare) si sisteme de vehicule aeriene neprioritate (inclusiv sisteme de rachete croaziera, tinte teleghidate, avioane teleghidate de cercetare) capabile de a purta cel putin o incarcatura de 500 kg la o raza de actiune de cel putin 300 km, precum si facilitatile de productie proiectate special pentru aceste sisteme.
    Art. 2
    Subsisteme complete folosibile in cadrul sistemelor de la art. 1, precum si facilitatile de productie proiectate special si echipamentul de protectie de acest fel, dupa cum urmeaza:
    (a) trepte individuale ale rachetei;
    (b) vehicule de reintrare in atmosfera si echipamentul special pentru acestea, cu exceptia prevederilor din nota (1) de mai jos pentru acele incarcaturi utile proiectate ca nefiind ornamente, dupa cum urmeaza:
    (1) Scuturi calde si componente pentru acestea, fabricate din materiale ceramice sau ablative;
    (2) Scuturi calde si componente pentru acestea fabricate din materiale cu capacitate ridicata la caldura;
    (3) Echipament electronic special, proiectat sau modificat pentru vehicule de reintrare in atmosfera.
    (c) motoare de racheta cu combustibil lichid sau solid, avand o capacitate de propulsie totala de 2,5X 10(5) lb/sec, sau mai mare, cu exceptia celor prevazute in nota (1) de mai jos, pentru acelea proiectate special sau modificate pentru corectia orbitala a satelitilor;
    (d) seturi de ghidare capabile la realizarea sistemului de precizie (CEP) de 10 km sau mai putin, la o raza de actiune de 300 km, cu exceptia prevederii din nota (1) de mai jos pentru acelea proiectate pentru rachetele cu raza de actiune sub 300 km sau avioane pilotate;
    (e) vectori de control al reactie, cu exceptia prevederilor notei (1) de mai jos pentru aceia proiectati pentru sistemele de racheta cu raza de actiune sub 300 km;
    (f) mecanisme de siguranta, armare, fuziune si declansare a focosului, cu exceptia prevederilor din nota (1) de mai jos pentru acelea proiectate pentru sisteme altele decat cele din art. 1.
----------------------
    NOTE:
    la art. 2:
    (1) Exceptiile din paragrafele (b), (c), (d), (e) si (f) de mai sus pot fi tratate ca fiind din a doua categorie, daca subsistemul este exploatat sub rezerva declaratiilor privind folosirea finala si a limitelor cantitative corespunzatoare pentru exceptarea declaratie privind folosirea finala de mai sus.
    (2) CEP (cercul probabilitatilor egale) este o masura a preciziei; raza cercului centrata pe tinta, la o raza de actiune specifica, in care 50% din incarcatura duce la impact.
    Categoria a II-a
    Art. 3
    Componentele de propulsie si echipamentul folosibil in sistemele de la art. 1 precum si facilitatile de productie proiectate special pentru aceasta, dupa cum urmeaza:
    (a) Motoarele turbojet usoare si turbofan (inclusiv amestecul turbo al motoarelor) care sunt mici si eficiente energetic.
    (b) Motoarele "ramjet" sau "scramjet", inclusiv schema combustiei regulate, si echipamentul de productie special proiectat pentru acestea.
    (c) Carcasele motorului racheta si echipamentul de productie special proiectat pentru acestea.
    (d) Mecanismele treptei si echipamentul de productie special proiectat pentru aceasta.
    (e) Sistemele de control ale combustibilului lichid si componentele acestora, proiectate special sa functioneze in mediu de vibratii mai mari de 12 g rms intre 20 Hz si 2000 Hz inclusiv:
    (1) Servovalvele proiectate pentru alimentare cu 24 l pe minut sau mai mult la o presiune de 250 bari si avand suprafata alimentarii de contact facuta 90% sau mai mult din tantal, titan, sau zirconiu, fie separat sau combinat, cu exceptia cand astfel de suprafete sunt facute din materiale continand mai mult de 97% sau mai putin de 99,7% titan.
    (2) Pompe (cu exceptia pompelor de vid) avand toata suprafata de umplere de contact facuta din 90% sau mai mult din tantal, titan sau zirconiu, fie separate sau combinat, cu exceptia cand astfel de suprafete sunt facute din materiale continand 97% si mai putin de 99,7% titan.
--------------------
    NOTA:
    la art. 3:
    (1) Motoarele de la art. 3 (a) pot fi exportate ca parte a unui avion pilotat sau in cantitati adecvate pentru inlocuirea de parti ale avionului pilotat.
    (2) Sistemele de la art. 3 (e) si componente pot fi exportate ca parti ale unui satelit.
    Art. 4
    Combustibili si componenti chimici pentru combustibili dupa cum urmeaza:
    (a) Substante de propulsie:
    (1) Hidrazina cu o concentratie mai mare de 70%;
    (2) Dimetilhidrazina asimetrica (UDMH);
    (3) Perclorat de amoniu sferic cu particule de diametru mai mic de 500 microni;
    (4) Aluminiu pulbere sferic cu particule de diametru uniform mai mic de 500 microni si continut de aluminiu de 97% si mai mare;
    (5) Combustibil metalic in particule mai mici de 500 microni, fie sferic, atomizat, sferoidal, solzos sau pamintiu, constand din 97% sau mai mult din urmatoarele: zicroniu, titan, uraniu, tungsten, bor, zinc si aliaje ale acestora, magneziu; Misch metal;
    (6) Nitroamine (Ciclotetrametilen-tetranitramina HMX ), ciclotetrametilentrinitramina (RDX), cand sunt folosite cu substante propulsive.
    (b) Substante polimerice:
    (1) Polibutadiena cu terminatii carboxi (CTPB);
    (2) Polibutadiena cu terminatii hidroxi (HTPB);
    (c) Componente de rulat propulsate, inclusiv "molded glue", si propulsanti cu grupari nitro si aluminiu cu un continut mai mare de 5%;
    (d) Alti combustibili cu inalta densitate energetica precum bor viscos, avand o densitate energetica de 40 X 10/6 jouli /kg sau mai mare.
    Art. 5
    Tehnologia de productie sau echipamentul special de productie proiectat sau modificat pentru producerea, manevrarea, combinarea, conservarea, transportarea, presarea si acceptarea de testare a propulsorilor lichizi sau solizi si a componentilor propulsirilor asa cum se descriu in art. 4.

    CAP. 3

    Art. 6
    Echipament, date tehnice si procedee pentru productia de componente structurale folosite in sistemele din art. 1 si componente special proiectate si accesorii si softuri special proiectate pentru acestea, dupa cum urmeaza:
    (a) masini cu bobinaj spiralt la care miscarea de pozitie, impachetarea si spirele bobinajului sunt programate si coordonate in trei sau mai multe axe, special destinate la fabricarea structurilor compozite sau laminate din materiale fibroase si filamentare si coordonarea si programarea controalelor;
    (b) masini de scris la care miscarile de pozitionare, tastatura si hartia sunt coordonate si programate in doua sau mai multe axe, special destinate pentru fabricarea de compozitie de cadre si structuri de rachete;
    (c) masini de impletit, inclusiv adaptari si garnituri modificate pentru croit, impletit, fibre pentru fabricarea de structuri compozite, cu exceptia masinilor textile care nu au fost modificate pentru utilizarea finala de mai sus
    (d) echipament special proiectat sau adaptat pentru productia de materiale fibroase sau filamentare, dupa cum urmeaza:
    (1) Echipament pentru transformarea fibrelor polimerice (precum poliacrilonitril, matase artificiala sau policarbosilan), inclusiv asigurarea speciala pentru a intinde fibrele in timpul incalzirii;
    (2) Echipament pentru depozitarea vaporilor elementelor sau componentelor ori substraturilor filamentare incalzite si
    (3) Echipament pentru storcator al ceramicilor refractare (pentru oxid de aluminiu).
    (e) echipament special proiectat sau adaptat pentru tratarea speciala a suprafetelor fibroase sau pentru producerea celor stabilite dinainte.
-------------------------
    NOTA:
    Echipamentul cuprins in acest subarticol include, dar nu este limitat la: rulouri, targi de tensiune, echipament de imbracaminte, echipament de taiat si clichete de matrite;

    (f) date tehnice (inclusiv conditii de producere) si procedee de reglare a temperaturii, presiunii sau atmosferei in autoclave cand sunt folosite pentru productia de componente sau parti de componente.
---------------------------
    NOTA:
    la art. 6:
    Componentele si accesoriile special proiectate sau adaptate pentru masini acoperite de aceste elemente includ, dar nu se limiteaza la: tipare, mandrine, matrite, armaturi si scule pentru realizarea, presarea, tratarea, transportarea, fixarea si sinterizarea structurilor compozite, laminate si fabricate din acestea.

    Art. 7
    Depunerea pirolitica, echipamentul si tehologia de densifcare, dupa cum urmeaza:
    (a) tehnologia de producere a materialelor derivate pirolitic formate dupa sabloane, sau alte substraturi din gaze care se descompun la temperaturi intre 1300 grade C - 2900 grade C si presiuni de la 1 mm coloana de mercur la 150 mm coloana de mercur (inclusiv tehnologii pentru compozitia gazelor precursoare, etape ale desfasurarii acestora si orarele de control a proceselor si parametrilor);
    (b) Ajutaje speciale proectate pentru procesele de mai sus;
    (c) Echipamentul si controalele proceselor, precum si softuri special destinate pentru acestea, special destinate pentru densificarea si piroliza componentelor structurale a ajutajelor de racheta si tipurilor vehiculelor de reintrare in spatiu.
    Art. 8
    Materiale structurale folosite in cadrul sistemelor la art. 1, dupa cum urmeaza:
    (a) Structuri compozite, laminate si lucrate pentru acestea, inclusiv rasini fibroase impregnate si fibre metalice folosite pentru acestea, special destinate pentru folosirea in sistemele de la art. 1 si subsistemele de la art. 2 facute fie cu matrici organice, fie metalice, folosind fibre sau filamente intarite, avand tensiunea specifica mai mare de 7,62x10 (4) m (3x10(6) inci) si un modul specific mai mare de 3,18x10(6) m (1,25x10(8) inci).
    (b) Materiale restaurate pirolitic (de exemplu carbon-carbon) special destinate sistemelor de rachete;
    (c) Grafite fibroase artificiale pentru ajutaje de rachete si tipuri de vehicule  de reintrare in spatiu avand toate urmatoarele caracteristici:
    (1) Densitatea masei de 1,79 ori mai mare (masurata la 293 grade Kelvin);
    (2) Rezistenta de intindere la rupere de 0,7% sau mai mare (masurata la temperatura de 293 garde Kelvin).
    (3) Coeficientul de dilatare la caldura de 2,75x 10(-6) sau mai mic pe grad (in intervalul 293 Kelvin la 1.255 grade Kelvin).
    (d) Materiale compozite ceramice special destinate pentru folosirea in radarele rachetelor.
    Art. 9
    Compasuri, giroscoape, accelerometre si echipament inertial si softuri special proiectate pentru acesteasi componente special destinate pentru acestea folosibile in sistemele din art. 1, dupa cum urmeaza:
    (a) Sisteme instrumentale integrate de zbor care includ girostabilizatori sau piloti automati si softuri integrate pentru acestea, special proiectate sau modificate pentru folosirea in sistemele din art. 1;
    (b) Giro-astro compasuri si alte elemente care schimba pozitia sau orientarea prin modalitati ale sincronizarii automate fata de corpurile ceresti;
    (c) Accelerometre cu o sensibilitate de 0,005 g sau mai mica sau o eroare liniara cuprinsa intre 0,25% din intreaga scala sau ambele, care sunt destinate pentru folosirea in sistemele de navigatie inertiale sau in sistemele de dirijare de toate tipurile;
    (d) Giro cu un grad de libertate directional (grad de decizie) mai mic de 0,5 grade ("1 sigma sau rms) pe ora, in mediu cu 1 g;
    (e) Accelerometre continue care urtilizeaza xerox sau tehnica de balans sau giro, ambele destinate functionarii la un nivel de accelerare mai mare de 100g;
    (f) Sistemele inertiale sau alte echipamente utilizand accelerometre descrise de catre subarticolele (c) si (e) de mai sus sau giro descrise de subelementele (d) ori (e) de mai sus, si sisteme care incorporeaza astfel de echipamente, special destinate softurilor integrate din acestea;
    (g) Echipamente special destinate testarii si calibrarii celor de mai sus;
    (h) Echipamente special destinate pentru productia celor de mai sus, inclusiv urmatoarele:
    (1) Pentru echipamentul inelar al girolaserului, echipamentul urmator utilizat pentru caracterizarea oglinzilor, avand acuratetea foarte buna:
    (i) Scatterometru rectiliniu (10 ppm)
    (ii) Scatterometru polar (10 ppm)
    (iii) Reflectometru (50 ppm)
    (iv) Profilometru (5 Angstromi).
    (2) Pentru astfel de echipament inertial:
    (i) Tester unitar de masura inertial (I.M.U. Module)
    (ii) "Tester platforma I.M.U."
    (iii) Dispozitiv de fixare I.M.U.
    (iv) Dispozitiv de fixare a platformei de balans I.M.U.
    (v) Statie test de acord giro
    (vi) Statie de balans dinamic giro
    (vii) Statie de testare motor/cursa giro
    (viii) Statie de evacuare si alimentare giro
    (ix) Dispozitiv de fixare centrifugal pentru giro
    (x) Statie accelerometru axe
    (xi) Statie testare accelerometru.
-------------------------
    NOTA:
    la art. 9
    Articolele (a) pana la (f) pot fi exportate ca parti ale unui avion pilotat sau satelit sau drept cantitati exacte pentru inlocuirea partilor pentru un avion pilotat.
    Art. 10
    Sisteme de control zbor folosibile in sistemele de la art. 1 dupa cum urmeaza precum si echipament de testare, calibrate, special destinate pentru acestea
    (a) Sisteme de control zbor hidraulice, mecanice, electro-optice sau electromecanice, special destinate sau modificate pentru utilizarea in sistemele de la art. 1;
    (b) Echipament de control al atitudinii destinate sau modificate pentru utilizarea in sistemele de la art. 1;
    (c) proiect tehnologic pentru integrarea fuselajului vehiculului aerian, sistemul de propulsie si ridicarea si controlul suprafetelor pentru optimizarea performantelor aerodinamice, in totalitate, pentru regimul de zbor al unui vehicul aerian nepilotat;
    (d) proiect tehnologic pentru integrarea controlului de zbor, dirijarii si datelor de propulsie intr-un sistem de zbor, pentru optimizarea traiectoriei unui sistem de racheta.
-----------------------
    NOTA:
    la art. 10
    Articolele (a) si (b) pot fi exportate ca parti ale unui avion sau satelit, sau in cantitati exacte pentru inlocuirea partilor pentru un avion pilotat.

    CAP. 4

    Art. 11
    Echipamentele de aviatie special Proiectate sau modificate pentru folosirea in vehicule aeriene nepilotate sau sisteme de rachete si softuri si componentele special destinate pentru acestea, folosite in sistemele de la art. 1 inclusiv, dar nu limitate la aceasta categorie, cum sunt:
    (a) Sisteme radar si laser radar, inclusiv altimetre;
    (b) Senzori pasivi pentru determinarea comportarii la diferite surse electromagnetice (echipament de aflare a directiei) sau a caracteristicilor terenului;
    (c) Echipament special destinat pentru integrarea in timp real, folosit in navigatie, pentru captarea informatiilor rezultate din surse externe;
    (d) Ansambluri electronice si componente special destinate pentru uzul militar, incorporind oricare din urmatoarele:
    1. Suportii structurali integrali, special destinati;
    2. Tehnici pentru transferul de caldura;
    3. Durificarea la radiatii;
    4. Proiecte pentru operatiuni sigure pe termen scurt la temperaturi mai mari de 125 grade.
    (e) Proiectele tehnologice pentru protectia subsistemelor de aviatie si electrice impotriva impulsului electromagnetic (EMP) si a interferentei electromagnetice (EMI) cauzate de surse externe, dupa cum urmeaza:
    (1) Tehnologie pentru proiecte de sisteme de protectie;
    (2) Tehnologie pentru configuratia proiectelor de circuite electrice intarite si subsisteme;
    (3) Determinarea criteriilor de durificare pentru cele de mai sus.
------------------------
    NOTA:
    la art. 11:
    (1) Echipamentele de la art. 11 pot fi exportate ca parti ale unui avion pilotat sau sateliti si in cantitati precise pentru inlocuirea de parti dintr-un avion pilotat.
    (2) Exemple de echipamente incluse in aceste articole:
    - echipament de tratare a hartilor de teren;
    - echipament de trasare harti cu scheme si corelari (atat digitale cat si analogice);
    - echipament Doppler pentru radare de navigatie;
    - echipament pentru interferometre pasive;
    - echipament pentru senzori de imagine (atat active cat si pasive).
    Art. 12
    Echipament de sprijin terestru si de lansare si facilitati utilizate pentru sistemele de la art. 1, dupa cum urmeaza:
    (a) Aparate si dispozitive special proiectate sau modificate pentru asigurare control, activare si lansare de sisteme de la art. 1;
    (b) Vehicule militare special proiectate sau modificate pentru asigurare, control si lansare de sisteme de la art. 1;
    (c) Gravitometre, gravitoradiometre si componente special destinate pentru acestea, proiectate sau modificate pentru folosirea in aeronautica si marina, avand o claritate statica sau functionala de un miligal sau mai mare, cu un timp de afisare a masuratorii de doua minute sau mai mic;
    (d) Echipament telemetric si telecontrol potrivit pentru folosirea in vehicule aeriene nepilotate sau sisteme de rachete;
    (e) Sisteme de sincronizare (reglare) precise;
    (1) Sisteme de reglare care folosesc un translator instalat pe sistemul racheta sau vehicul aerian nepilotat in conexiune fie cu repere de suprafata sau aeriene sau cu sisteme de navigatie prin satelit, care sa asigure masuratorile in timp real a pozitiei de zbor si a presiunii;
    (2) Sisteme "Software" care prelucreaza date inregistrate pentru determinarea pozitiei vehiculului.
    Art. 13
    Calculatoare analogice, digitale sau analizatori digitali diferentiali, special proiectati sau modificati pentru folosirea in vehicule aeriene sau sisteme de rachetare, si folosibile in sistemele de la art. 1, avand unul din urmatoarele caracteristici:
    (a) Posibilitate de functionare continua la temperaturi intre -45 grade C si 55 grade C;
    (b) Echipament ranforsabil sau reezistent la radiatii si capabil sa intruneasca cerinte militare pentru folosirea in echipamente de protectie;
    (c) Modificat pentru folosire militara.
---------------------------
    NOTA:
    la art. 13;
    Echipamentele de la art. 13 pot fi exportate ca parti ale unui avion pilotat sau satelit si in cantitati fixe pentru inlocuirea de parti dintr-un avion pilotat.
    Art. 14
    Convertori analogici si digitali, altii decat voltmetri digitali sau contoare, folosibile in sistemele de la art. 1 si avand oricare din urmatoarele caracteristici: posibilitatea de functionare continua la temperaturi intre -45 grade C si 55 grade C proiectate sa intruneasca caracteristici militare pentru echipament ranforsabil sau modificat pentru utilizari militare; destinati pentru a fi rezistenti la radiatii, dupa cum urmeaza:
    (a) Convertori de alimentare electrici analogici sau digitali avand oricare din urmatoarele caracteristici:
    (1) O viteza de conversie mai mare de 200.000 de conversii complete pe secunda;
    (2) O acuratete mai mare de 1 parte in mai mult de 10.000 de conversii complete, peste curba de temperatura specificata in functionare;
    (3) O valoare de afisare de 1x10(8) sau mai mare (derivata de la numarul conversiilor complete pe secunda, delimitat prin acuratete).
    (b) Convertori analogici si digitali cu microcircuite avand urmatoarele doua caracteristici:
    (1) Un timp maxim de conversie, cu maxima rezolutie, de mai putin de 20 microsecunde;
    (2) O viteza de non-linearitate mai mare de 0,025% din intreaga scala peste cursa de temperatura specificata in functionare.
    Art. 15
    Facilitati de testare si echipament folosibil pentru sistemele de la art. 1, dupa cum urmeaza:
    (a) Echipament de testare a vibratiilor care foloseste tehnici de control digital si echipamente si softuri pentru acesta, capabil de o forta de impartire de 100 KN (22,500 lb) sau mai mare;
    (b) Tunele supersonice (intre 1,4 la 5 Mach), hipersonice (intre 5 la 15 Mach) si superrapide (peste 15 Mach), cu ecceptia celor special destinate pentru scopuri educationale si avand o sectiune interna de mai putin de 25 cm (10 inci);
    (c) Bancuri de testare cu capacitate reala de manevrare a combustibilului de rachete, solid sau lichid, mai mare de 20.00 lb si capabile sa masoare cele trei componente ale presiunii centrice.
---------------------------
    NOTA:
    la art. 15(a):
    Termenul "control digital" se refera la echipamentul ale carei functiuni sunt, partial sau in intregime, controlate automat prin semnale electrice comandate si codificate digital.
    Art. 16
    Softuri special destinate sau softuri special destinate si conexate cu calculatoare analogice sau hibride, pentru modelare, simulare, sau proiecte de integrare a sistemelor de rachete si vehicule aeriene nepilotate, folosite pentru sistemele de la art. 1.
    Art. 17
    Tehnologiemateriale si dispozitive pentru reducerea distantei de observare, precum: reflectori radar, semnale optice, infrarosii si acustice (de exemplu: tehnologie Stealth) pentru aplicabilitate in sisteme de rachete si vehicule aeriene nepilotate si folosibile in sistemele de la art. 1, de exemplu:
    (a) Materiale structurale si de camuflaj - special destinate pentru reducerea reflectivitatii radar;
    (b) Material de camuflaj optic, inclusiv voplsele, special destinate si imbinate pentru reducerea reflexiei optice sau emisiei, cu exceptia cazurilor cand sunt utilizate pentru folosirea controlului termic al satelitilor.
    Art. 18
    Tehnologie si dispozitive speciale destinate pentru folosirea in protectia sistemelor de rachete si vehiculelor aeriene nepilotate impotriva efectelor nucleare (de exemplu: impulsul electromagnetic (EMP), razele X; efectul termic, unda de soc) si folosibile pentru sistemele de la art. 1, de exemplu:
    (a) Microcircuite si detectori destinati sa reziste la radiatii dupa cum urmeaza:
    (1) Doza neutronica de 1x10(12) neutroni/cm patrat (la o singura expunere);
    (2) Debitul dozei de radiatii gama de 1x10(9) rad/sec.;
    (3) Doza totala de 1,500 rad (la o singura expunere).
    (b) Cupole pentru echipamentul radar proiectate sa reziste la un soc termic combinat mai mare de 100 cal./cm patrat, combinat cu o presiune mai mare de 7 pounds pe inch patrat.
--------------------------
    NOTA:
    la art. 18 (a);



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 40/1991

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 40 din 1991
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 40/1991
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu