ORDIN
Nr. 391 din 29 august 2002
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate
animala care reglementeaza comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii
Europene si importul din tari terte de carne proaspata de pasare
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 739 din 9 octombrie 2002
In temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitara veterinara nr.
60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
in baza prevederilor Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea
si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor,
vazand Referatul de aprobare nr. 158.292 din 5 august 2002, intocmit de
Agentia Nationala Sanitara Veterinara,
ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate animala
care reglementeaza comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene si
importul din tari terte de carne proaspata de pasare, prevazuta in anexa care
face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Agentia Nationala Sanitara Veterinara, institutele centrale de profil si
directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti vor aduce
la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Agentia Nationala Sanitara Veterinara va controla modul de aplicare a
prevederilor prezentului ordin.
Art. 4
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice alta
dispozitie contrara.
Art. 5
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
NORMA SANITARA VETERINARA
privind conditiile de sanatate animala care reglementeaza comertul Romaniei cu
statele membre ale Uniunii Europene si importul din tari terte de carne
proaspata de pasare
CAP. 1
Conditii generale
Art. 1
Prezenta norma sanitara veterinara stabileste conditiile de sanatate
animala care reglementeaza comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii
Europene si importul din tari terte de carne proaspata de pasare.
Art. 2
(1) In sensul prezentei norme sanitare veterinare, se aplica definitiile
pentru pasari cuprinse in art. 2 din Norma sanitara veterinara privind
conditiile de sanatate a animalelor, care reglementeaza comertul Romaniei cu
statele membre ale Uniunii Europene si importul din tari terte de pasari si oua
de incubatie, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si
padurilor nr. 474/2001, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
nr. 199 din 25 martie 2002.
(2) In sensul prezentei norme sanitare veterinare, se intelege prin:
a) carne - partile din pasare care sunt proprii pentru consumul uman;
b) carne proaspata - carnea care nu a fost supusa nici unui tratament decat
tratamentul prin frig, pentru a asigura conservarea ei, inclusiv carnea
ambalata in vid sau ambalata intr-o atmosfera controlata.
CAP. 2
Conditii care reglementeaza comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii
Europene
Art. 3
(1) Pentru a fi comercializata carnea proaspata trebuie sa fi fost obtinuta
de la pasari care:
1. au fost crescute pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene sau
al Romaniei de la eclozionare sau au fost importate din tari terte in
conformitate cu cerintele cap. III din Norma sanitara veterinara privind
conditiile de sanatate a animalelor, care reglementeaza comertul Romaniei cu
statele membre ale Uniunii Europene si importul din tari terte de pasari si oua
de incubatie;
2. provin dintr-o exploatatie care:
a) nu a fost pusa sub restrictii de sanatate a animalelor in legatura cu o
boala la pasari;
b) nu este situata intr-o zona care din motive de sanatate a animalelor
este supusa masurilor de restrictie, implicand controale ale carnii de pasare
in conformitate cu legislatia sanitara veterinara nationala, ca rezultat al
evolutiei unei boli la care pasarile sunt susceptibile;
3. in timpul transportului spre abator nu au venit in contact cu pasari
bolnave de influenta aviara sau boala de Newcastle; un astfel de transport
printr-o zona care a fost declarata zona infectata cu influenta aviara sau
boala de Newcastle trebuie sa fie interzis, cu exceptia cazului in care sunt
utilizate legaturi rutiere sau feroviare principale;
4. provin din abatoare in care, in timpul taierii, nu a fost inregistrat
nici un caz de influenta aviara sau boala de Newcastle. Carnea proaspata
suspectata ca s-a infectat la abator, in unitatea de transare sau in spatii de
depozitare ori in timpul transportului trebuie sa fie exclusa de la
comercializare;
5. sunt comercializate in conformitate cu art. 4 si 5.
(2) Prevederile prezentului capitol nu se aplica in cazul carnii care:
a) face parte din bagajul personal al calatorilor si este destinata
consumului lor personal;
b) este expediata in pachete mici pentru persoane particulare, cu conditia
ca acestea sa nu fie destinate comercializarii;
c) este destinata pentru consumul echipajului si pasagerilor de la bordul
mijloacelor de transport international.
Art. 4
Carnea proaspata la care face referire prezenta norma sanitara veterinara
trebuie sa poarte marca de sanatate mentionata la art. 3 alin. 1.A lit. e) din
Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate care reglementeaza
producerea si comertul cu carne proaspata de pasare, cu conditia sa respecte
cerintele stabilite la art. 3 pct. 1 din prezenta norma sanitara veterinara si
sa provina de la pasari taiate conform cerintelor de igiena stabilite in norma
sanitara veterinara mentionata anterior.
Art. 5
(1) Carnea proaspata de pasare care nu satisface cerintele stabilite la
art. 3 pct. 2, 3 si 4, fara a aduce atingere prevederilor art. 4 si in masura
in care nu este destinata comertului Romaniei cu statele membre ale Uniunii
Europene cu carne proaspata, poate purta o marca de sanatate in conformitate cu
art. 3 alin. 1. A lit. e) din Norma sanitara veterinara privind problemele de
sanatate care reglementeaza producerea si comertul cu carne proaspata de
pasare, cu conditia ca imediat marca de sanatate sa fie aplicata:
a) fie imprimata astfel incat marca de sanatate definita la pct. 44.1 lit.
a) si b) din cap. X al anexei nr. 1 la Norma sanitara veterinara privind
problemele de sanatate care reglementeaza producerea si comertul cu carne
proaspata de pasare sa fie acoperita de o cruce diagonala constand in doua
linii drepte ce se incruciseaza in unghi drept, cu punctul de intersectie in
centrul stampilei, iar informatiile de pe aceasta sa ramana lizibile;
b) fie inlocuita de o singura marca de sanatate speciala care consta in
marca de sanatate definita la pct. 44 lit. a) si b) din cap. X al anexei nr. 1
la Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate care reglementeaza
producerea si comertul cu carne proaspata de pasare, supraimprimata in
conformitate cu lit. a);
c) fie pentru detinerea si utilizarea instrumentelor de marcat se aplica
prevederile pct. 43 din cap. X al anexei nr. 1 la Norma sanitara veterinara
privind problemele de sanatate care reglementeaza producerea si comertul cu
carne proaspata de pasare.
(2) Carnea mentionata la alin. (1) trebuie sa fie obtinuta, transata,
transportata si depozitata separat, nu in acelasi timp cu carnea destinata
comertului Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene, si trebuie sa fie
utilizata astfel incat sa se evite introducerea ei in produsele din carne
destinate comertului Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene, cu
exceptia cazului in care a fost supusa tratamentului termic mentionat in
legislatia romaneasca referitoare la problemele de sanatate a animalelor care
afecteaza comertul intracomunitar cu produse din carne.
(3) Prin derogare de la prevederile alin. (1) si (2) si in cazul unei
epizootii de boala de Newcastle carnea proaspata de pasare poate sa fie
marcata, in conformitate cu art. 3 lit. a) si e) din Norma sanitara veterinara
privind problemele de sanatate care afecteaza comertul cu carne proaspata de
pasare, cu marca de sanatate descrisa in cap. X pct. 44 lit. a) si b) din anexa
nr. 2 la Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate care
reglementeaza producerea si comertul cu carne proaspata de pasare, cu conditia
ca aceasta carne sa fie de la pasari care:
a) provin dintr-o exploatatie situata in zona de supraveghere, astfel cum
este definita la art. 2 lit. g) din Norma sanitara veterinara privind masurile
de profilaxie, supraveghere si combatere a bolii de Newcastle (pseudopesta
aviara), aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si
padurilor nr. 312/2001, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
nr. 628 din 5 octombrie 2001, dar nu in zona de protectie definita la art. 2
lit. f) din aceeasi norma, si pentru care, in urma unei anchete epidemiologice,
nu a fost inregistrat nici un contact cu o exploatatie infectata;
b) provin dintr-un efectiv in care examenul virusologic efectuat pe un
esantion de probe reprezentativ pentru efectiv cu 5 zile inaintea expedierii
pasarilor a avut un rezultat negativ; prelevarea de probe trebuie sa fie
efectuata de un medic veterinar desemnat de autoritatea veterinara competenta;
c) provin dintr-o exploatatie in care nu au fost depistate semne sau
simptome clinice care ar putea indica prezenta bolii de Newcastle in urma
examinarii clinice efectuate de un veterinar desemnat de autoritatea veterinara
competenta; o asemenea examinare trebuie sa fie realizata cu maximum 24 de ore
inaintea transportului pasarilor;
d) fara a aduce atingere prevederilor art. 3 alin. (1) pct. 1, sunt
transportate direct de la exploatatia de origine la abator; mijloacele de
transport utilizate trebuie sa fie sigilate de medicul veterinar oficial,
curatate si dezinfectate inainte si dupa fiecare transport;
e) sunt examinate in abator in timpul inspectiei ante- si post-mortem, in
vederea detectarii simptomelor bolii de Newcastle. Atunci cand autoritatea
veterinara centrala invoca aceste prevederi, ea trebuie sa informeze alte state
membre si Comisia Europeana despre masurile pe care le adopta in acest sens.
Criteriile generale pentru prelevarea de probe, frecventa prelevarii si orice
alte conditii care trebuie respectate pentru aplicarea prevederilor lit. a), b)
si c) se stabilesc de autoritatea veterinara centrala conform procedurii
nationale.
Art. 6
Prevederile mentionate in Norma sanitara veterinara privind controalele
veterinare referitoare la comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii
Europene cu produse animale si de origine animala trebuie sa se aplice in
special cu privire la organizarea si urmarirea controalelor efectuate de Romania
ca tara de destinatie si cu privire la masurile de protectie ce urmeaza sa fie
aplicate.
Art. 7
(1) Expertii veterinari ai Comisiei Europene pot sa efectueze inspectii la
fata locului in Romania, in masura necesitatii de a asigura aplicarea uniforma
a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare, in colaborare cu
autoritatea veterinara centrala. Comisia Europeana va informa autoritatea
veterinara centrala asupra rezultatului acestor inspectii.
(2) Autoritatea sanitara veterinara trebuie sa acorde expertilor toata
asistenta necesara pentru indeplinirea sarcinilor acestora, in cazul
inspectiilor efectuate pe teritoriul national.
(3) Conditiile pentru aplicarea prezentului articol trebuie sa fie adoptate
in conformitate cu procedura nationala. Regulile care trebuie urmate pentru
efectuarea inspectiilor prevazute in prezentul articol trebuie sa fie adoptate
conform aceleiasi proceduri.
CAP. 3
Conditii aplicabile importului din tari terte
Art. 8
(1) Carnea proaspata de pasare importata in Romania trebuie sa corespunda
conditiilor stabilite la art. 9 - 12.
(2) Acest capitol nu se aplica pentru:
a) carnea de pasare care face parte din bagajul personal al calatorilor si
este destinata consumului lor personal, cu conditia ca aceasta cantitate
transportata sa nu depaseasca un kilogram de persoana si sa provina dintr-o
tara terta sau parte a acesteia care este inscrisa in lista elaborata in
conformitate cu art. 9 si din care importul nu este interzis, in conditiile
art. 14;
b) carnea de pasare expediata in loturi mici persoanelor fizice, cu
conditia ca aceasta carne sa nu fie destinata comercializarii, cantitatea sa nu
depaseasca un kilogram si sa provina dintr-o tara terta sau parte a acesteia
care este inscrisa in lista elaborata conform art. 9 si din care importul nu
este interzis, in conditiile art. 14;
c) carnea pentru consumul echipajului si pasagerilor de la bordul
mijloacelor de transport international. Cand o astfel de carne sau deseurile
alimentare sunt descarcate, acestea trebuie distruse. Nu este necesar sa fie
distrusa carnea cand aceasta este transferata, direct sau dupa ce a fost
plasata provizoriu sub supraveghere vamala, dintr-un mijloc de transport in
altul.
Art. 9
(1) Carnea proaspata trebuie sa provina dintr-o tara terta sau parte a unei
tari terte care este inscrisa in lista cuprinsa in anexa la prezenta norma
sanitara veterinara. Aceasta lista poate fi completata sau amendata de
autoritatea veterinara centrala, in conformitate cu procedura nationala, ori de
cate ori este necesar.
(2) La luarea deciziei daca o tara terta sau parte a acesteia poate fi
inclusa pe lista mentionata la alin. (1) trebuie sa se tina seama in special
de:
a) starea sanatatii pasarilor, a altor animale domestice si salbatice din
tara terta, o atentie speciala fiind acordata bolilor exotice ale animalelor,
precum si de starea sanatatii mediului din acea tara, cand acestea pot sa
pericliteze sanatatea publica si a animalelor din Romania;
b) frecventa si rapiditatea furnizarii informatiilor de catre tara terta cu
privire la existenta bolilor contagioase ale animalelor de pe teritoriul sau,
in special a bolilor prevazute in listele A si B ale Oficiului International de
Epizootii;
c) reglementarile acelei tari terte cu privire la prevenirea si controlul
bolilor;
d) structura serviciilor veterinare din tara terta si competentele
acestora;
e) organizarea si aplicarea masurilor de prevenire si control al bolilor
contagioase ale animalelor;
f) legislatia tarii cu privire la utilizarea substantelor interzise, in
special legislatia referitoare la interzicerea sau autorizarea de substante,
distribuirea lor, comercializarea si regulile cu privire la administrarea si
controlul acestora;
g) garantiile pe care tara terta le poate da cu privire la regulile
stabilite de prezenta norma sanitara veterinara.
Art. 10
(1) Carnea proaspata de pasare trebuie sa provina din tari:
a) in care influenta aviara si boala de Newcastle sunt boli notificabile
prin lege pe intreg teritoriul tarii, in conformitate cu standardele
internationale;
b) libere de influenta aviara si boala de Newcastle sau care, desi nu sunt
libere de aceste boli, aplica masurile de control al acestora care sunt cel
putin echivalente cu cele stabilite in Norma sanitara veterinara privind
masurile de profilaxie, supraveghere si combatere a influentei aviare (pesta
aviara clasica), aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei
si padurilor nr. 312/2001.
(2) Criteriile suplimentare pentru clasificarea tarilor terte din punct de
vedere al alin. (1) trebuie sa fie adoptate in conformitate cu procedura
nationala.
(3) Autoritatea veterinara centrala, in conformitate cu procedura
nationala, poate decide in ce conditii prevederile alin. (1) urmeaza sa se
aplice unei parti a teritoriului tarii terte.
Art. 11
(1) Carnea proaspata de pasare trebuie:
a) sa satisfaca cerintele de sanatate a animalelor, adoptate in
conformitate cu procedura nationala. Aceste cerinte pot sa difere in functie de
speciile de pasari;
b) sa provina din efective care, inaintea transportului, fara intrerupere,
au fost crescute in tara terta sau o parte a acesteia pentru o perioada ce
urmeaza sa fie stabilita in conformitate cu procedura nationala.
(2) Conditiile de sanatate a animalelor trebuie sa fie stabilite pe baza
cerintelor prevazute la cap. II si in anexele la Norma sanitara veterinara
privind conditiile de sanatate a animalelor, care reglementeaza comertul
Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene si importul din tari terte de
pasari si oua de incubatie, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii,
alimentatiei si padurilor nr. 474/2001. Conform procedurii nationale, pot fi
acordate derogari de la caz la caz daca tara terta vizata ofera garantii
similare de sanatate a animalelor care sunt cel putin la un standard
echivalent.
Art. 12
(1) Carnea proaspata de pasare trebuie sa fie insotita de un certificat de
sanatate intocmit de un medic veterinar oficial al tarii terte exportatoare,
care trebuie:
a) sa fie eliberat in ziua incarcarii pentru transportul spre tara de
destinatie;
b) sa fie redactat in limba oficiala a tarii de expediere, a tarii de
destinatie si in una dintre limbile oficiale de circulatie internationala;
c) exemplarul in original trebuie sa insoteasca lotul de produse;
d) sa ateste ca acea carne proaspata corespunde conditiilor prezentei norme
sanitare veterinare si celor adoptate conform acesteia cu privire la importul
din tari terte;
e) sa fie intocmit intr-o singura fila ce poate contine una sau mai multe
pagini;
f) sa fie eliberat pentru un singur destinatar.
(2) Certificatul de sanatate trebuie sa respecte modelul stabilit in
conformitate cu procedura nationala.
Art. 13
(1) Inspectiile la fata locului in tarile terte trebuie sa fie efectuate de
experti veterinari desemnati de autoritatea veterinara centrala, pentru a se
asigura ca toate prevederile prezentei norme sanitare veterinare sunt aplicate
efectiv.
(2) Expertii romani responsabili de aceste inspectii trebuie sa fie
desemnati la propunerea autoritatii veterinare centrale a Romaniei.
(3) Inspectiile trebuie sa se efectueze in numele autoritatii veterinare
centrale din Romania, care suporta cheltuielile ocazionate de vizita expertilor
veterinari.
(4) Frecventa inspectiilor si procedura de inspectie se stabilesc de catre
autoritatea veterinara centrala in conformitate cu procedura nationala.
Art. 14
(1) Autoritatea veterinara centrala poate, in conformitate cu procedura
nationala, sa decida daca importurile dintr-o tara terta sau dintr-o parte a
acesteia urmeaza sa fie limitate la carnea proaspata de pasare de la anumite
specii.
(2) Autoritatea veterinara centrala poate decide ca, in conformitate cu
procedura nationala, sa se aplice cand este necesar restrictii de sanatate a
animalelor dupa import.
Art. 15
Fara a aduce atingere prevederilor art. 8, 10, 11, 12, 13 si 14,
autoritatea veterinara centrala poate decide, in conformitate cu procedura
nationala, sa permita de la caz la caz importul de carne proaspata de pasare
din tari terte. Cand un astfel de import nu respecta dispozitiile art. 8, 10,
11, 12, 13 si 14 conditiile detaliate pentru derularea unui astfel de import
trebuie sa fie stabilite in acelasi timp si prin aceeasi procedura. Astfel
trebuie sa fie oferite garantii de sanatate a animalelor cel putin echivalente
garantiilor de sanatate a animalelor, precizate la cap. II.
Art. 16
Conditiile si principiile generale aplicabile in timpul inspectiilor in
tarile terte sau in timpul inspectiilor carnii de pasare importate din tari
terte si masurile de protectie care urmeaza sa fie aplicate trebuie sa fie cele
stabilite in norma sanitara veterinara care prevede principiile care reglementeaza
organizarea controalelor veterinare pentru produsele de origine animala
importate din tarile terte in Romania.
Art. 17
(1) Pana la aplicarea conditiilor de sanatate a animalelor cu privire la
importul de carne de pasare din tari terte autoritatea veterinara centrala
trebuie sa aplice acestor activitati de import prevederi cel putin echivalente
cu cele care reglementeaza comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii
Europene, in concordanta cu Norma sanitara veterinara privind problemele de
sanatate care reglementeaza producerea si comertul cu carne proaspata de
pasare, si trebuie sa supuna comertul cu carne de pasare cerintelor stabilite
la art. 6 din Norma sanitara veterinara privind controalele veterinare in
comertul dintre Romania si statele membre cu produse animaliere si de origine
animala.
(2) Pentru a asigura aplicarea acestor prevederi pot fi efectuate inspectii
la fata locului de catre experti veterinari ai Romaniei si Comisiei Europene.
(3) Expertii romani responsabili de aceste inspectii trebuie sa fie
desemnati de autoritatea veterinara centrala.
(4) Inspectiile trebuie sa se efectueze in numele autoritatii sanitare
veterinare centrale care va suporta cheltuielile facute de catre expertii
romani.
(5) Autoritatea veterinara centrala are dreptul sa continue inspectiile, in
conditiile unor prevederi legale nationale, pentru orice unitate din tarile
terte care nu a fost inspectata in conditiile procedurii nationale.
(6) O lista a unitatilor care intrunesc conditiile mentionate in anexa nr.
1 la Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate care afecteaza
comertul cu carne proaspata de pasare trebuie sa fie elaborata in conformitate
cu procedura nationala.
(7) Certificatul de sanatate care insoteste produsele la import, precum si
forma si natura marcii de sanatate pe care produsele trebuie sa o poarte
trebuie sa corespunda modelului ce urmeaza sa fie stabilit in conformitate cu
procedura nationala.
CAP. 4
Dispozitii finale
Art. 18
(1) Autoritatea veterinara centrala poate adopta acte legislative sau
prevederi administrative suplimentare prezentei norme sanitare veterinare
pentru a se asigura implementarea si conformitatea cu prevederile prezentei
norme sanitare veterinare.
(2) Autoritatea veterinara centrala va lua masurile administrative sau
penale adecvate pentru a pedepsi orice incalcare a prevederilor prezentei norme
sanitare veterinare.
(3) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei poate modifica, completa sau
abroga total ori partial prevederile prezentei norme sanitare veterinare.
(4) Atunci cand autoritatea veterinara centrala adopta masurile mentionate
la alineatele precedente, trebuie sa faca o referire expresa la prezenta norma
sanitara veterinara.
Art. 19
Anexa face parte integranta din prezenta norma sanitara veterinara.
ANEXA 1
la norma sanitara veterinara
LISTA
cuprinzand tarile terte din care se autorizeaza importul de carne proaspata de
pasare cu conditia respectarii cerintelor de sanatate animala si publica
___________________________________________________________________________
Codul Tara Carne proaspata Observatii
ISO de pasare
___________________________________________________________________________
AR Argentina x
___________________________________________________________________________
AU Australia x
___________________________________________________________________________
BG Bulgaria x
___________________________________________________________________________
BR Brazilia x
___________________________________________________________________________
CA Canada x
___________________________________________________________________________
CH Elvetia x
___________________________________________________________________________
CL Chile x
___________________________________________________________________________
CN Republica Populara Chineza x
___________________________________________________________________________
CY Cipru x
___________________________________________________________________________
CZ Republica Ceha x
___________________________________________________________________________
HR Croatia x
___________________________________________________________________________
HU Ungaria x
___________________________________________________________________________
IL Israel x
___________________________________________________________________________
IS Islanda x
___________________________________________________________________________
KR Republica Coreeana x
___________________________________________________________________________
LT Lituania x
___________________________________________________________________________
LV Letonia x
___________________________________________________________________________
MG Madagascar x
___________________________________________________________________________
MT Malta x
___________________________________________________________________________
MY Malaezia x Doar regiunea
peninsulara vestica
___________________________________________________________________________
NZ Noua Zeelanda x Numai pentru carne
de strut (ratite)
___________________________________________________________________________
PL Polonia x
___________________________________________________________________________
SL Slovenia x
___________________________________________________________________________
SK Republica Slovacia x
___________________________________________________________________________
TH Thailanda x
___________________________________________________________________________
TN Tunisia x
___________________________________________________________________________
TR Turcia x
___________________________________________________________________________
SUA Statele Unite ale Americii x
___________________________________________________________________________
UY Uruguay x
___________________________________________________________________________
ZA Africa de Sud x Numai pentru carne
de strut (ratite)
___________________________________________________________________________
ZW Zimbabwe x Numai pentru carne
de strut (ratite)
___________________________________________________________________________