ORDIN Nr
ORDIN
Nr. 382/868/230 din 25 mai 2004
pentru aprobarea Normei cu privire la natura, continutul, fabricarea,
calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea si transportul
tomatelor in conserva
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII
RURALE
Nr. 382 din 25 mai 2004
MINISTERUL SANATATII
Nr. 868 din 30 iunie 2004
AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
Nr. 230 din 15 septembrie 2004
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 891 din 30 septembrie 2004
Avand in vedere prevederile art. 34 din Ordonanta de urgenta a Guvernului
nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii
alimentelor, aprobata si modificata prin Legea nr. 57/2002,
in temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 409/2004 privind
organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii
Rurale, ale Hotararii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea si
functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile
ulterioare, precum si ale Hotararii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea
si functionarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor,
ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, ministrul
sanatatii si presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor
emit urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma cu privire la natura, continutul, fabricarea, calitatea,
ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea si transportul tomatelor in
conserva, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ministerul
Sanatatii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin
directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si a municipiului
Bucuresti, prin directiile de sanatate publica judetene si a municipiului
Bucuresti si prin oficiile pentru protectia consumatorilor judetene si al
municipiului Bucuresti, vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in termen de 12 luni de la data publicarii.
Ministrul agriculturii, padurilor
si dezvoltarii rurale,
Ilie Sarbu
Ministrul sanatatii,
Ovidiu Brinzan
Presedintele Autoritatii Nationale
pentru Protectia Consumatorilor,
Eduard Gabriel Matei
ANEXA 1
NORMA
cu privire la natura, continutul, fabricarea, calitatea, ambalarea,
etichetarea, marcarea, depozitarea si transportul tomatelor in conserva
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
Prezenta norma prevede cerintele minime de siguranta alimentara, igiena
alimentara, calitate si identificare a produsului, care trebuie respectate la
fabricarea si/sau comercializarea tomatelor in conserva pe teritoriul Romaniei,
pentru a putea garanta ca acestea nu prezinta nici un risc pentru consumul uman
si sunt prezentate corect, conform principiilor de baza privind protectia
consumatorului.
Art. 2
Reglementarile prezentei norme nu se aplica tomatelor in conserva preparate
in gospodarii individuale pentru consumul propriu si nici produselor care sunt
in tranzit sau care sunt depozitate temporar ca bunuri care tranziteaza tara,
daca nu prezinta un pericol pentru sanatatea umana sau pentru mediu.
Art. 3
Prezenta norma nu se aplica produselor fabricate si/sau comercializate in
mod legal intr-un stat membru al Uniunii Europene sau in Turcia ori care sunt
fabricate in mod legal intr-un stat semnatar al acordului privind Spatiul Economic
European, cu conditia ca cerintele aplicabile acestor produse in statul
respectiv sa asigure un nivel de protectie echivalent cu cel prevazut in
prezenta norma.
CAP. 2
Natura. Continut
Art. 4
Tomate in conserva este denumirea de produs finit, fabricat in scopul
vanzarii, data in general alimentelor preparate din tomate intregi sau
divizate, conform descrierilor din anexa nr. 1 la prezenta norma, conservate
intr-un mediu fluid, descris in anexa nr. 2 la prezenta norma, in care se pot
adauga diferite ingrediente, descrise in anexa nr. 3 la prezenta norma, sau
conservate fara lichid, introduse in ambalaje care se inchid ermetic, supuse
unui tratament termic, inainte sau dupa introducerea lor in ambalaj, pentru a
impiedica alterarea lor.
Art. 5
Denumirea fiecarui produs trebuie sa indice corect natura alimentului si
pentru aceasta trebuie sa includa cel putin urmatoarele informatii:
a) denumirea materiei prime "tomate";
b) caracteristica "nedepelate" pentru definirea produselor la
care nu a fost indepartata pielita;
c) denumirea mediului in care sunt conservate, de exemplu "pasta de
tomate", "piure de tomate" etc.;
d) denumirea formei sub care se prezinta tomatele: "intregi",
"cuburi" etc.;
e) denumirea plantei aromatice sau a ingredientului vegetal ce confera
produsului caracteristica speciala, spre exemplu: "cu adaos de ...",
sau "cu ...", unde spatiul liber se completeaza cu: "plante
aromatizante", "condimente", "ceapa" etc.
CAP. 3
Fabricare
Art. 6
Alimentul "Tomate in conserva", definit si descris prin prezenta
norma, trebuie sa fie sanatos, salubru, corespunzator pentru consumul uman,
preparat din materii prime si auxiliare sanatoase, fabricat si ambalat in
conditii de igiena impuse de reglementarile in vigoare.
Art. 7
Materia prima folosita la fabricarea tomatelor in conserva, definita si
descrisa in anexa nr. 1 la prezenta norma, trebuie sa indeplineasca cerintele
de calitate si siguranta alimentara pentru legume si fructe proaspete prevazute
de reglementarile in vigoare.
Art. 8
Lichidul sau mediul in care sunt conservate tomatele in conserva, definit
si descris in anexa nr. 2 la prezenta norma, se prepara din tomate si trebuie
sa indeplineasca cerintele de calitate si siguranta alimentara prevazute de
reglementarile in vigoare.
Art. 9
Ingredientele utilizate la fabricarea tomatelor in conserva, definite si
descrise in anexa nr. 3 la prezenta norma, trebuie sa corespunda
reglementarilor in vigoare si sa nu depaseasca limitele maxime admise.
Art. 10
Spatiile in care se fabrica tomatele in conserva, incluzand instalatiile si
echipamentele aferente, trebuie sa indeplineasca cerintele de igiena
alimentara, iar personalul sa indeplineasca cerintele de sanatate si calificare
stabilite prin reglementarile in vigoare.
CAP. 4
Calitate. Siguranta alimentara
Art. 11
Produsul finit "Tomate in conserva" trebuie sa indeplineasca
cerintele organoleptice si fizico-chimice prevazute in anexa nr. 4, respectiv
in anexa nr. 5 la prezenta norma. Produsele care nu indeplinesc aceste cerinte
nu pot fi denumite si descrise conform prevederilor prezentei norme.
Art. 12
Prezenta in produsul finit a microorganismelor, parazitilor si substantelor
generate de microorganisme nu trebuie sa depaseasca limitele maxime admise
prevazute de reglementarile in vigoare.
Art. 13
Se interzic fabricarea si comercializarea tomatelor in conserva, care
contin cantitati de contaminanti si reziduuri pesticide peste limitele maxime
admise prevazute prin reglementarile in vigoare.
CAP. 5
Ambalare, etichetare, marcare, depozitare si transport
Art. 14
Ambalajele care intra in contact cu alimentele definite in prezenta norma
trebuie sa fie confectionate din materiale care indeplinesc cerintele prevazute
de reglementarile in vigoare.
Art. 15
Ambalajele de transport trebuie sa asigure integritatea produsului, sa fie
curate, uscate, in stare buna. Aceste ambalaje pot fi confectionate din lemn,
carton, folie termocontractila sau din alte materiale care trebuie sa
corespunda reglementarilor in vigoare.
Art. 16
Etichetarea si marcarea produselor finite trebuie sa se faca cu respectarea
reglementarilor in vigoare privind etichetarea alimentelor, inscrierea tuturor
informatiilor necesare, astfel incat consumatorul sa fie informat corect la
momentul cumpararii, si trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii:
1. denumirea sub care este vandut alimentul, conform art. 4;
2. cantitatea neta;
3. cantitatea neta fara lichid;
4. lista ingredientelor;
5. conditiile de depozitare, conform art. 18;
6. data durabilitatii minimale, care se inscrie sub forma "a se
consuma, de preferinta, inainte de ...", cu mentionarea lunii si anului;
7. o mentiune care sa permita identificarea lotului (aceasta mentiune nu
este obligatorie in cazul in care data durabilitatii minimale este indicata
prin mentionarea clara si necodificata cel putin a zilei si lunii, in aceasta
ordine);
8. numele si adresa producatorului sau ale ambalatorului ori ale
distribuitorului sau ale importatorului produsului;
9. tara de origine a produsului.
Art. 17
Pentru tomatele in conserva care se comercializeaza pe teritoriul Romaniei
informatiile de pe etichete trebuie sa fie inscrise in limba romana, indiferent
de tara producatoare, fara a exclude insa prezentarea lor in alte limbi.
Art. 18
Depozitarea produsului definit in prezenta norma se face in incaperi
curate, aerisite, ferite de razele solare sau de inghet, la o temperatura de
maximum 20 grade C si o umiditate relativa a aerului de maximum 80% .
Art. 19
Transportul tomatelor in conserva trebuie sa se faca cu vehicule curate,
acoperite, in conditii care sa asigure integritatea ambalajelor si mentinerea
calitatii produselor, precum si protectia contra razelor solare sau a
inghetului.
Art. 20
Fiecare transport de tomate in conserva trebuie sa fie insotit de documente
care sa ateste originea, provenienta si securitatea alimentara.
CAP. 6
Dispozitii finale
Art. 21
Anexele nr. 1 - 5 fac parte integranta din prezenta norma.
ANEXA 1
la norma
MATERIA PRIMA. DEFINITII SI DESCRIERE
1. Tomatele trebuie sa fie proaspete, sanatoase, intregi, ajunse la
maturitate industriala, avand caracteristicile fructului Lycopersicum
esculentum P. Mill din varietatile rosu sau rosu intens si formele sferica,
semisferica sau ovoida.
2. Tomatele in conserva se fabrica in mod curent din tomate depelate carora
li s-au indepartat pedunculii, calicele si miezul fibros, daca textura si
dimensiunile acestuia pot afecta calitatea produsului finit. Cand produsul se
fabrica din tomate nedepelate, in denumirea produsului trebuie mentionat
termenul "nedepelate".
3. Tomatele in conserva se pot fabrica in urmatoarea gama sortimentala:
a) intregi - contin numai tomate intregi in variantele
"nedepelate" sau "depelate";
b) intregi si bucati;
c) cuburi;
d) felii;
e) sferturi;
f) orice alte forme de divizare, cu conditia ca produsele respective sa fie
distincte de cele de mai sus si sa se deosebeasca intre ele, sa indeplineasca
criteriile referitoare la calitate si la siguranta alimentara cuprinse in
prezenta norma.
ANEXA 2
la norma
MEDIUL DE CONSERVARE. DEFINITII SI DESCRIERE
1. Tomatele in conserva pot fi preparate dupa cum urmeaza:
a) simple - tomate simple, dozate in recipient impreuna cu un lichid de
completare;
b) tasate - fara adaos de lichid;
c) condimentate, gatite sau asezonate - tomate cu ingrediente vegetale, cum
ar fi ceapa, ardeii, telina, fara a depasi insa 10% m/m din produs.
2. Lichidele in care se conserva tomatele pot fi:
a) suc de tomate - neconcentrat, nediluat, obtinut din tomate ajunse la
maturitate - intre 5% si 8% s.u.;
b) suc filtrat - rezultat ca produs secundar prin presarea miezului,
cojilor si bucatilor de pulpa rezultate de la prelucrarea tomatelor - minimum
8% s.u.;
c) piure sau pulpa de tomate - concentrat din tomate avand intre 8% s.u. si
24% s.u.;
d) pasta de tomate - concentrat din tomate avand peste 24% s.u.
3. Sucul sau lichidul de conservare dintr-un recipient nu trebuie sa
prezinte mai mult de 50% campuri microscopice pozitive la determinarea
continutului in filamente de mucegai din total.
ANEXA 3
la norma
INGREDIENTE ADMISE. LIMITE MAXIME
________________________________________________________________________________
Ingredientul Limita admisa
________________________________________________________________________________
Tomate Conform anexei nr. 5 la
norma
Suc de tomate, suc filtrat de tomate, pasta de Conform anexei nr. 5 la
norma
tomate, piure sau pulpa de tomate
Sare, zahar invertit, dextroza, sirop de glucoza, Stabilita prin tehnologia de
sirop deshidratat de glucoza fabricatie
Produse vegetale naturale, cum ar fi ceapa, Maximum 10% m/m din produs
ardeii, telina
Plante aromatice, esente din plante aromatice, Stabilita prin tehnologia de
condimente fabricatie
Aditivi alimentari:
a) Agenti acidifianti: acid acetic - E 260, a) Stabilita prin tehnologia
acid citric - E 330, acid lactic - E 270, de fabricatie
acid malic - E 296, acid L-tartric - E 334
b) Agenti de intarire: clorura de calciu - E 509, b) Stabilita prin tehnologia
citrat de calciu - E 333, lactat de calciu - E 327 de fabricatie
________________________________________________________________________________
ANEXA 4
la norma
CERINTE ORGANOLEPTICE
________________________________________________________________________________
Denumirea Criteriul de admisibilitate
________________________________________________________________________________
Aspectul exterior al Curat, ermetic inchis, nebombat, sa nu prezinte fisuri,
recipientului sa nu prezinte pete de rugina la exteriorul sau in
interiorul recipientelor ori pelicula de lac desprinsa
de pe interiorul cutiei, cu eticheta curata, vizibil
imprimata cu toate elementele de identificare, lipita
simetric in planul recipientului; la cutiile metalice
se
admit usoare deformari la corp dar nu la falt
Aspectul continutului:
1. Culoare 1. Caracteristica tomatelor fierte sau fierte in
amestec
cu ingredientele si aditivii alimentari utilizati.
Decolorarile sau brunificarile anormale sunt
considerate
defecte.
2. Gust si miros 2. Caracteristice tomatelor fierte sau fierte in
amestec
cu ingredientele utilizate; nu se admit gust si miros
straine (de fermentat, de mucegai etc.)
3. Corpuri straine 3. In continutul produselor nu se admite prezenta
materiilor prime vegetale straine (frunze, pedunculi,
calice etc.) si fragmentelor cu textura dura si
fibroasa.
4. Uniformitatea 4. Minimum 80% (m/m) tomate intregi sau aproape intregi
unitatilor (la (din masa neta fara lichid)
produsele cu tomate
intregi)
5. Defecte admise:
a) malformatii ale 5.a) Maximum 3,5 cm^2 per kilogram de produs finit
culorii sau texturii (suprafata cumulata pentru media esantioanelor)
tomatelor (valoare
medie)
b) prezenta pielitelor 5.b) Maximum 15 cm^2 per kilogram de produs finit
in cazul tomatelor (suprafata cumulata pentru media esantioanelor)
depelate
c) lipsa pielitei in 5.c) Maximum 30 cm^2 per kilogram de produs finit
cazul tomatelor (suprafata cumulata pentru media esantioanelor)
nedepelate
________________________________________________________________________________
Acceptarea lotului
O proba de tomate in conserva care nu indeplineste una sau mai multe dintre
cerintele organoleptice, exceptandu-le pe cele care se bazeaza pe valori medii,
este considerata necorespunzatoare.
Un lot de tomate in conserva va fi considerat corespunzator calitativ daca:
a) numarul recipientelor necorespunzatoare nu depaseste criteriul de
acceptare (c) al planului de esantionare specific, prezentat in "Planurile
de esantionare pentru produse alimentare preambalate" - Nivel de calitate
acceptabil NCA = 6,5 din Codex Alimentarius; si
b) cerintele de acceptare calculate ca valori medii ale probelor sunt
indeplinite.
ANEXA 5
la norma
CERINTE FIZICO-CHIMICE
________________________________________________________________________________
Denumirea caracteristicii Conditiile de Metodele de analiza
admisibilitate
________________________________________________________________________________
Continutul de tomate Minimum 50% Calculata ca procent din masa
raportat la masa neta sau la (m/m) volumului de apa distilata
masa neta fara lichid continuta de recipientul complet
umplut si inchis, masurata la
temperatura de 20 grade C
________________________________________________________________________________
Gradul de umplere admis Minimum 90% Calculata ca procent din volumul
pentru un recipient cu de apa distilata continuta de
produs recipientul complet umplut si
inchis, masurat la temperatura de
20 grade C
________________________________________________________________________________
Acceptarea lotului
1. Un recipient care nu indeplineste cerintele minime pentru gradul de
umplere se considera necorespunzator.
Un lot de tomate in conserva va fi considerat corespunzator calitativ daca
numarul recipientelor necorespunzatoare nu depaseste criteriul de acceptare (c)
al planului de esantionare specific, prezentat in "Planurile de
esantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de calitate
acceptabil NCA = 6,5 din Codex Alimentarius.
2. La verificarea prin metoda continutului minim de fructe din recipient
(masa neta fara lichid) dupa indepartarea lichidului, se considera ca produsul
corespunde cerintelor daca greutatea medie a continutului tuturor recipientelor
examinate nu este mai mica decat valoarea minima ceruta (50%), cu conditia ca
nici un recipient sa nu prezinte o valoare exagerat de mica.
|