Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 38 din 21 februarie 2006

privind aprobarea Normei pentru siguranta alimentelor care stabileste procedurile la importul si exportul de produse alimentare de origine nonanimala supuse supravegherii si controlului pentru siguranta alimentelor

ACT EMIS DE: AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 204 din 6 martie 2006



In baza Legii nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul prevederilor art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia,

văzând Referatul de aprobare nr. 40.118 din 30 ianuarie 2006, întocmit de Direcţia generală siguranţa alimentelor,

preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Norma pentru siguranţa alimentelor care stabileşte procedurile la importul şi exportul de produse   alimentare   de   origine   nonanimală   supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa alimentelor, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - Institutele centrale de profil, direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, punctele de inspecţie la frontieră, autorităţile vamale implicate, operatorii implicaţi în derularea operaţiunilor comerciale de import-export vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.

Art. 4. - La data intrării în vigoare a prezentului ordin se  abrogă  Ordinul  preşedintelui  Autorităţii   Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 55/2005 privind aprobarea Normei pentru siguranţa alimentelor care stabileşte procedurile la importul şi exportul de produse de origine nonanimală supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa alimentelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 528 din 22 iunie 2005.

Art. 5. - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la data publicării.

p. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

Constantin Lupescu

ANEXĂ

NORMĂ PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR

care stabileşte procedurile privind importul şi exportul de produse alimentare de origine nonanimală supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor

TITLUL I

 Definiţii

Art. 1. - In scopul prezentei norme pentru siguranţa alimentelor, următorii termeni se definesc astfel:

a)  produse alimentare de origine nonanimală - vegetale şi produse vegetale: legume (inclusiv cartofi şi sfeclă de zahăr), fructe proaspete sau conservate, seminţe de leguminoase, oleaginoase, seminţe pentru băuturi şi dulciuri, cereale boabe, produse din cereale, condimente, alimente procesate, altele decât cele de origine animală, grăsimile şi uleiurile de origine vegetală, băuturile alcoolice şi nealcoolice, guma de mestecat şi orice altă substanţă, inclusiv apa, încorporate intenţionat în alimente în timpul producerii, pregătirii sau tratării acestora;

b)   certificat de sănătate - documentul emis de o autoritate competentă din ţara exportatoare a produsului importat, care atestă că produsul alimentar de origine nonanimală este conform prevederilor legislaţiei specifice în vigoare din ţara de destinaţie;

c)   post de inspecţie la frontieră - postul organizat în orice aeroport, port, punct feroviar sau rutier, deschis traficului internaţional, aprobat de autoritatea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor centrală, în care se efectuează inspecţii şi controale asupra produselor de origine nonanimală;

d)   inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor - inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor cu atribuţii de control conform fişei postului, astfel cum este prevăzut în Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 90 din 31 ianuarie 2006;

e)   controlul documentelor - examinarea de către inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a certificatelor de sănătate, precum şi a altor documente ce însoţesc un transport;

f)     controlul identităţii - controlul conformităţii transportului cu informaţiile din documentele însoţitoare, efectuat de inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, pentru a se asigura că documentele însoţitoare corespund cu marfa transportată;

g)   control fizic - controlul efectuat de inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor asupra produselor de origine nonanimală, care poate include prelevarea de probe în vederea efectuării testelor de laborator;

h) condiţii de import - cerinţele privind siguranţa alimentelor, stabilite prin actele normative în vigoare, pentru produsele de origine nonanimală supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor, ce urmează a fi importate în România;

i) condiţii speciale la importul de produse de origine nonanimală - cerinţele privind siguranţa alimentelor, stabilite de legislaţia naţională în vigoare pentru anumite produse de origine nonanimală, supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor, ce urmează a fi importate în România;

j) transport de produse importate - cantitatea de produse de origine nonanimală din aceeaşi categorie, acoperite de acelaşi document, încărcată în acelaşi mijloc de transport, cu aceeaşi origine;

k) mijloc de transport - acele părţi ale autovehiculelor rutiere, vehiculelor pe şină şi avioanelor, precum şi calele vaselor, destinate transporturilor de bunuri, şi containerele pentru transportul aerian, terestru sau naval.

TITLUL II

 Dispoziţii generale

Art. 2. - (1) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor stabileşte condiţiile pentru siguranţa alimentelor în care se pot derula operaţiunile de import şi export pentru produsele alimentare de origine nonanimală prevăzute în anexa nr. 1.

(2) Importul şi exportul de produse alimentare de origine nonanimală, ce sunt supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa alimentelor, se efectuează numai în condiţiile stabilite de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

(3)   Transporturile de produse alimentare de origine nonanimala ce sunt supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa alimentelor sunt acceptate la import şi export numai dacă sunt respectate cerinţele prezentei norme pentru siguranţa alimentelor şi dacă îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările naţionale şi internaţionale în vigoare.

(4)    Importul de produse alimentare de origine nonanimala ce sunt supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor se efectuează prin posturile de inspecţie la frontieră aprobate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin decizie a inspectorului Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor de la respectivele posturi de inspecţie la frontieră, în conformitate cu prevederile prezentei norme pentru siguranţa alimentelor.

TITLUL III

Obligaţiile agenţilor economici pentru derularea operaţiunilor de import al produselor de origine nonanimala, ce sunt supuse supravegherii şi controlului

privind siguranţa alimentelor

Art. 3. - (1) Pentru efectuarea operaţiunilor de import de produse alimentare de origine nonanimala, importatorul/ împuternicitul legal are obligaţia să completeze pe propria răspundere, pentru fiecare transport, partea A a Documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimala, în conformitate cu anexa nr. 2.

(2)  Fiecare transport de produse importate trebuie să fie însoţit până la destinaţie de o copie a Documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimala, completat conform anexei nr. 2, cu menţiunea „Conform cu originalul", semnată şi parafată de inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din punctele de inspecţie la frontiera de intrare; copia trebuie să fie prezentată de către importator/ deţinătorul depozitului de destinaţie, ori de câte ori i se solicită.

(3)  Importatorul are obligaţia de a prezenta inspectorului Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din postul de inspecţie la frontieră dovada achitării tarifului stabilit pentru controlul fiecărui transport de produse alimentare de origine   nonanimala importate.

(4)  In cazul în care produsele importate sunt prevăzute în Programul anual de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, punerea pe piaţă a acestora se va realiza doar după ce deţinătorul mărfii face dovada expertizei contaminanţilor, reziduurilor de pesticide, a condiţiilor microbiologice pentru produsele importate şi a conformităţii acestora cu prevederile legislaţiei în vigoare.

Art. 4. - (1) In cazul produselor alimentare de origine nonanimala pentru care se impun condiţii speciale la import, în conformitate cu legislaţia în vigoare, importatorii, persoane fizice sau juridice, au următoarele obligaţii:

a) să prezinte inspectorilor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din punctele de inspecţie la frontiera de intrare documentele solicitate, respectiv certificatul de sănătate şi raportul însoţitor cuprinzând rezultatele prelevărilor oficiale de probe şi ale analizelor pentru determinarea nivelului de contaminare, în conformitate cu legislaţia în vigoare;

b)  să completeze partea A a Documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimala, în conformitate cu modelul prevăzut în anexa nr. 2;

c)   să se asigure că transportul de produse importate este însoţit de documentul de intrare eliberat în original, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, şi de certificatul de sănătate şi documentele însoţitoare în copii cu menţiunea „Conform cu originalul", semnate şi parafate de inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din punctele de inspecţie la frontiera de intrare;

d)   să prezinte originalul Documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimala autorităţii vamale prin împuternicitul legal;

e)   să prezinte dovada achitării tarifelor stabilite pentru controlul fiecărui transport de produse alimentare de origine nonanimala importate, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

(2) La sosirea mărfii în depozitul de destinaţie înscris în Documentul de intrare a produselor alimentare de origine nonanimala, importatorii/deţinătorii de depozite de destinaţie trebuie:

a)   să prezinte, la sosirea transportului la locul de destinaţie, inspectorului din cadrul compartimentului/ serviciului pentru siguranţa alimentelor al direcţiilor judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi a municipiului Bucureşti, în a căror rază se află locul de destinaţie, documentele însoţitoare, respectiv certificatul de sănătate, raportul însoţitor cuprinzând rezultatele prelevărilor oficiale de probe şi ale analizelor pentru determinarea nivelului de contaminare şi documentul prevăzut în anexa nr. 2;

b)  să permită inspectorului din cadrul compartimentului/ serviciului pentru siguranţa alimentelor al direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, în a căror rază se află locul de destinaţie, accesul pentru realizarea prelevării de probe;

c)  să păstreze contraprobele;

d)  să respecte orice alte obligaţii stabilite în conformitate cu legislaţia în vigoare, inclusiv cele legate de plata cheltuielilor pentru analizele de laborator.

TITLUL IV

Obligaţiile ce revin agenţilor economici pentru derularea operaţiunilor de export al produselor alimentare de origine nonanimala, ce sunt supuse supravegherii şi

controlului privind siguranţa alimentelor

Art. 5. - Pentru efectuarea operaţiunilor de export al produselor alimentare de origine nonanimala, exportatorii, persoane fizice sau juridice, au obligaţia să se informeze asupra condiţiilor privind siguranţa alimentelor, pe care le solicită autorităţile din ţara de destinaţie.

Art. 6. - In cazul în care autorităţile din ţara de destinaţie solicită un certificat care să ateste că produsul ce urmează să fie exportat respectă condiţiile impuse privind siguranţa alimentelor, exportatorul are obligaţia să prezinte inspectorilor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul compartimentului/serviciului privind siguranţa alimentelor al direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, în a căror rază sunt situaţi, modelul de certificat solicitat de ţara de destinaţie, precum şi rezultatele analizelor efectuate şi solicitate de ţara de destinaţie.

Atribuţiile şi responsabilităţile inspectorilor direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti şi ale inspectorilor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din punctele de inspecţie la frontieră, privind importul şi exportul produselor alimentare de origine nonanimală, ce sunt supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor

SECŢIUNEA 1

 Pentru import

1. Atribuţiile şi responsabilităţile inspectorilor din punctele de inspecţie la frontieră

Art. 7. - (1) Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din punctele de inspecţie la frontieră prin care se derulează operaţiunea de import a produselor alimentare de origine nonanimală au obligaţia de a solicita la fiecare transport importatorului completarea părţii A a Documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală, în conformitate cu anexa nr. 2, precum şi dovada achitării tarifului stabilit pentru controlul produselor importate, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

(2)   După primirea documentelor prevăzute la alin. (1), inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din punctele de inspecţie la frontieră au următoarele atribuţii:

a)   completează partea B a Documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală, în conformitate cu anexa nr. 2, care, împreună cu partea A a documentului, va fi notificată serviciului/compartimentului pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti de la locul de destinaţie. In cazul produselor importate care au destinaţii diferite se va întocmi un document de intrare separat pentru fiecare destinaţie;

b)   eliberează importatorului/reprezentantului acestuia documentul prezentat în anexa nr. 2, completat corespunzător; originalul documentului prevăzut la anexa nr. 2 se păstrează la punctul de inspecţie la frontieră;

c)   înregistrează şi îndosariază importurile de produse alimentare de origine nonanimală, pentru fiecare transport;

d)   notifică, prin transmiterea Documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală, completat în conformitate cu anexa nr. 2, către serviciul/compartimentul pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti de la locul de destinaţie.

(3)   In cazul transporturilor mai mari de 100 tone, inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din punctele de inspecţie la frontieră informează sosirea transportului şi solicită deplasarea directorului executiv pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti pe a cărei rază se află punctul de inspecţie la frontieră de intrare a produsului sau a înlocuitorului legal al acestuia, pentru a-şi da avizul la importul acestor produse de origine nonanimală.

Art. 8. - (1) In cazul în care se derulează operaţiuni de import în condiţii speciale al anumitor produse de origine nonanimală, supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor, inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din punctele de inspecţie la frontieră au obligaţia să verifice următoarele:

a)  certificatul de sănătate, eliberat de un reprezentant al instituţiei abilitate din ţara exportatoare, în original, obligatoriu în limba română şi într-o altă limbă de circulaţie internaţională;

b)   raportul însoţitor, cuprinzând rezultatele prelevărilor oficiale de probe şi ale analizelor pentru determinarea nivelului de contaminare;

c)   conformitatea ştampilelor aplicate cu cele de pe certificatele oficiale care identifică ţara şi firma exportatoare;

d)  sigiliile mijloacelor de transport;

e)   conformitatea datelor înscrise în documentele însoţitoare cu produsul importat;

f)   dovada achitării tarifului stabilit conform legislaţiei specifice.

(2)  Certificatul de sănătate şi documentele însoţitoare în original se vor reţine la frontieră, iar copiile acestora cu menţiunea „Conform cu originalul", semnate şi parafate de inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din punctele de inspecţie la frontieră, vor însoţi transportul până la destinaţie.

(3)   Dacă inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din punctele de inspecţie la frontieră constată neconformităţi în urma controlului efectuat, interzic intrarea în ţară a transporturilor respective.

(4)   Transporturile respinse sunt notificate Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, conform anexei nr. 3.

(5)  In cazul în care toate condiţiile de intrare în ţară sunt îndeplinite, inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din punctele de inspecţie la frontieră completează partea B a Documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală, în conformitate cu anexa nr. 2, care, împreună cu partea A a documentului, va fi notificată serviciului/compartimentului pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti de la locul de depozitare a produselor importate.

2. Atribuţiile şi responsabilităţile inspectorilor de la nivelul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti

Art. 9. - (1) Inspectorii direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au obligaţia de a păstra copiile documentelor de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală, de a înregistra şi de a îndosaria documentele primite cu privire la importurile de produse alimentare de origine nonanimală.

(2)   In cazul în care produsele alimentare de origine nonanimală importate sunt modificate genetic, inspectorii direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au obligaţia înregistrării şi urmăririi separat a importatorilor de astfel de produse.

(3)  In cazul în care produsele importate sunt prevăzute în Programul anual de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, inspectorii serviciului/compartimentului pentru    siguranţa   alimentelor   din    cadrul    direcţiilor

sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti de la locul de depozitare a produselor importate solicită deţinătorului mărfii să facă dovada expertizei contaminanţilor, reziduurilor de pesticide, a condiţiilor microbiologice, a contaminării radioactive pentru produsele importate şi verifică conformitatea acestora cu prevederile legislaţiei în vigoare.

(4) In funcţie de conformitatea rezultatelor analizelor, inspectorii de la nivelul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti aprobă sau resping punerea pe piaţă a produselor importate, astfel încât produsele să nu prezinte risc pentru sănătatea populaţiei.

Art. 10. - (1) In cazul în care se derulează operaţiuni de import în condiţii speciale al anumitor produse de origine nonanimală, supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor, inspectorii direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au următoarele obligaţii:

a)  să se deplaseze la depozitul de destinaţie, unde se descarcă produsele importate pentru a verifica următoarele: certificatul de sănătate, raportul însoţitor cuprinzând rezultatele prelevărilor oficiale de probe şi ale analizelor pentru determinarea nivelului de contaminare, conformitatea specificaţiilor din documente cu produsul importat, concordanţa dintre codurile de pe certificat, raportul însoţitor şi cele de pe ambalaje;

b)  să preleveze probe şi contraprobe pentru examenul de laborator, conform procedurilor stabilite prin legislaţia în vigoare;

c)  să sigileze, să eticheteze probele şi să sigileze marfa importată din depozit până la obţinerea rezultatelor analizelor de laborator; pe etichetă se va menţiona un cod reprezentând numărul de înregistrare din registrul de probe prelevate;

d)   să întocmească un proces-verbal de prelevare de probe, conform anexei nr. 4, şi o cerere de analiză cuprinzând analizele solicitate laboratorului, conform anexei nr. 5; probele care se transmit laboratorului specializat vor fi însoţite de procesul-verbal semnat de inspectorul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti şi de agentul economic, precum şi de cererea de analiză, conform anexei nr. 5;

e)   să urmărească realizarea examenelor de laborator;

f)  să reţină, să îndosarieze şi să arhiveze documentele întocmite, pe o durată de minimum 3 ani.

(2)   In funcţie de conformitatea rezultatelor analizelor, inspectorii de la nivelul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti aprobă sau resping punerea pe piaţă a produselor importate, astfel încât produsele să nu prezinte risc pentru sănătatea populaţiei.

(3)  In cazul în care probele nu sunt corespunzătoare, inspectorii de la nivelul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti iau următoarele măsuri:

a)   interzic agentului economic importator/distribuitor punerea pe piaţă a produselor importate;

b)   notifică neconformitatea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

SECŢIUNEA a 2-a

Pentru export

1.   Atribuţiile şi responsabilităţile inspectorilor din punctele de inspecţie la frontieră

Art. 11. - Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din punctele de inspecţie la frontieră prin care se derulează operaţiunea de export al produselor alimentare de origine nonanimală au obligaţia de a verifica documentele, conform legislaţiei în vigoare.

2.     Atribuţiile şi responsabilităţile inspectorilor direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti

Art. 12. - In cazul în care autorităţile din ţara de destinaţie solicită un certificat care să ateste că produsul ce urmează să fie exportat respectă condiţiile impuse privind siguranţa alimentelor, inspectorii compartimentului/ serviciului pentru siguranţa alimentelor din direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti verifică rezultatele analizelor efectuate de laboratoarele specializate şi eliberează un certificat conform modelului solicitat de autorităţile ţării importatoare.

TITLUL V

 Dispoziţii finale

Art. 13. - (1) In raport cu evoluţia situaţiei epidemiologice naţionale şi internaţionale, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor poate limita sau interzice, după caz, derularea pe teritoriul României a operaţiunilor de import şi export de produse de origine nonanimală cu impact asupra sănătăţii publice şi care sunt supuse supravegherii şi controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

(2)  In situaţia în care se constată că un transport de produse de origine nonanimală supus supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor, ca urmare a inspecţiei efectuate la punctul de inspecţie la frontieră sau la unitatea de destinaţie, nu îndeplineşte condiţiile pentru siguranţa alimentelor la import, agentul economic trebuie să ia măsurile necesare pentru distrugerea sau, după caz, retragerea produselor neconforme şi să suporte costurile aferente.

(3)  In situaţia prevăzută la alin. (2), agentul economic trebuie să facă dovada către inspectorii compartimentului/ serviciului pentru siguranţa alimentelor din direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti că măsurile au fost luate.

(4)  In vederea aplicării unitare a prevederilor prezentei norme pentru siguranţa alimentelor, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor poate emite dispoziţii sau ghiduri de aplicare.

Art. 14. - In cazul notificărilor primite de la Uniunea Europeană în mod direct, prin sistemul rapid de alertă pentru alimente şi furaje (RASFF - Rapid Alert System for Food and Feed) sau prin intermediul misiunilor diplomatice, agenţii economici au obligaţia să respecte cerinţele prevăzute la art. 13 alin. (2) şi (3).

Art. 15. - Anexele nr. 1-5*) fac parte integrantă din prezenta normă pentru siguranţa alimentelor.

*) Anexele nr. 1 -5 sunt reproduse în facsimil.

ANEXA nr. 1 la norma pentru siguranţa alimentelor

Lista produselor de origine nonanimală supuse supravegherii la import

Poziţia tarifară

a produselor

supravegheate

la import*

Denumirea produsului

Poziţia

tarifară a

produselor

exceptate**

1

2

3

07.01

Cartofi, în stare proaspătă sau refrigerată

0701.10.00

07.02

Tomate, în stare proaspătă sau refrigerate

07.03

Ceapă, hasma, usturoi, praz si alte legume aliacee, în stare proaspătă sau refrigerată

07.04

Varză, conopidă, varză creată, gulii şi produse comestibile similare din genul Brassica, în stare proaspătă sau refrigerate:

07.05

Salată verde (Lactuca sativa) şi cicoare (Cichorium spp.), în stare proaspătă sau refrigerată:

07 06

Morcovi, napi. sfecla roşie pentru salată, barba-caprei, ţelina de rădăcină, ridichi şi rădacinoase comestibile similare, în stare proaspătă sau refrigerată:

07.07

Castraveţi si cornişon, în stare proaspătă sau refrigerată:

07.08

Legume cu păstaie, curăţate sau nu de păstăi, în stare proaspătă sau refrigerată:

07.09

Alte legume, în stare proaspătă sau refrigerată:

07.10

Legume, nefierte sau fierte în apă sau în abur, congelate:

07.11

Legume conservate provizoriu (de exemplu cu gaz sulfuros, în saramură, în apă sulfuroasă sau în alte soluţii care asigură provizoriu conservarea lor), dar improprii consumului alimentar în această stare:

07.12

Legume uscate (altele decât cu păstăi), chiar tăiate felii sau bucăţi sau chiar sfărâmate sau pulverizate, dar nepreparate altfel:

07.13

Legume cu păstăi uscate, curăţate de păstăi, chiar decorticate sau sfărâmate:

0713.10.10

0713.33.10

0713.90.10

07.14

Rădăcini de manioc, de arorut sau de orchis, napi porceşti, batate şi rădăcini şi tuberculi similari, cu conţinut ridicat de amidon sau inulina, proaspete, refrigerate, congelate sau uscate, chiar tăiate în bucăţi sau aglomerate sub formă de pelete; miez de sagotier:

08.01

Nuci de cocos, nuci de Brazilia, nuci de caju, proaspete sau uscate, chiar decojite sau fără pieliţă:

08.02

Alte fructe cu coajă, proaspete sau uscate, chiar decojite sau fără pieliţă:

08.03

Banane, inclusiv din specia Musa paradisiaca (plantains), proaspete sau uscate:

08.04

Curmale, smochine, ananas, avocado, guave, mango si mangustan, proaspete sau uscate:

08.05

Citrice, proaspete sau uscate:

08.06

Struguri, proaspeţi sau uscaţi:

08.07

Pepeni (inclusiv pepeni verzi) şi Papaya, proaspeţi:

08.08

Mere, pere şi gutui, proaspete:

08.09

Caise, cireşe, vişine, piersici (inclusiv piersici fără puf şi nectarine), prune şi porumbe, proaspete:

08.10

Alte fructe, proaspete:

08.11

Fructe, fierte sau nu în apa sau în abur, congelate, chiar cu adaos de zahăr sau alţi

îndulcitori:

08 12

Fructe conservate provizoriu (de exemplu cu ajutorul gazului sulfuros, în saramură, în apă sulfurată sau prin adăugare de alte substanţe care asigură provizoriu conservarea lor), dar improprii alimentaţiei în această stare:

08 13

Fructe uscate, altele decât cele de la poziţiile 08.01 până la 08.06: amestecuri de fructe uscate sau de fructe cu coajă de la acest Capitol:

08.14

Coji de citrice sau de pepeni (inclusiv pepeni verzi), proaspete, congelate, uscate, prezentate în apă sărată, sulfurate sau cu adaos de alte substanţe care asigură provizoriu conservarea lor

09.01

Cafea, chiar prăjită sau decafeinizată; coji şi pelicule de cafea; înlocuitori de cafea conţinând cafea, indiferent de proporţiile amestecului:

09.02

Ceai, chiar aromatizat:

0903

Mate

09 04

Piper (din genul Piper); ardei din genul Capsicum sau din genul Pimenta, uscat sau măcinat sau pulverizat:

09 05

Vanilie

09.06

Scorţişoară şi flori de scorţişoară:

09.07

Cuişoare (fructe întregi, cuişoare şi codiţe)

09.08

Nucşoară, condiment din coajă uscată a nucşoarei şi cardamom:

09.09

Seminţe de anason, de badian, de mărar, de coriandru, de chimen sau de chimion; bace de ienupăr:

09.10

Ghimbir, şofran, curcuma, cimbru, frunze de dafin, curry şi alte mirodenii:

10.01

Grâu şi meslin (amestec de grâu cu secară în proporţie de doi la unu):

1001.90.10

1001.90.91

10.02

Secară

1002.00.00

10.03

Orz:

1003.00.10

10.04

Ovăz

1004.00.00

1005

Porumb:

1005.10

1006

Orez:

1006.10.10

10 08

Hrişcă, mei. seminţe de iarba-canarasului (Phalaris Canariensis); alte cereale

11.01

Faina de grâu sau de meslin:

11.02

Faina de cereale, altele decât de grâu sau de meslin:

11.03

Crupe, gris şi aglomerate sub formă de pelete, din cereale:

11.04

Boabe de cereale altfel prelucrate (de exemplu decojite, presate, sub formă de fulgi, lustruite, tăiate sau zdrobite), cu excepţia orezului de la poziţia 10.06; germeni de cereale, întregi, presaţi, sub formă de fulgi sau zdrobiţi:

11.05

Faină, gris, pudră, fulgi, granule şi aglomerate sub formă de pelete, din cartofi:

11.06

Faina, gris şi pudră din legume cu păstaie uscate, de la poziţia 07.13, din Sago sau din rădăcini sau tuberculi de la poziţia 07.14 si din produsele de la Capitolul 8:

11.07

Malţ chiar prăjit:

11.08

Amidon şi fecule; inulina:

11.09

Gluten de grâu, chiar uscat

12.01

Boabe de soia, chiar sfărâmate:

1201.00.10

12.02

Arahide. neprăjite şi nici altfel preparate termic, chiar decorticate sau sfărâmate:

1202.10.10

1203

Copra

1206

Seminţe de floarea-soarelui, chiar sfărâmate:

1206.00.10

12.07

Alte fructe şi seminţe oleaginoase, chiar sfărâmate:

1207.10

1207.20

1207.30

1207.40.10

1207.50.10

1207.60.10

1207.91.10

1207.99.20

1207.99.91

12.08

Făina şi gris din fructe şi seminţe oleaginoase, altele decât cele de muştar:

12.10

Conuri de hamei, proaspete sau uscate, chiar sfărâmate, măcinate sau sub formă de pudră sau pelete; lupulina:

12.12

Roşcove, alge, sfecla de zahăr şi trestie de zahăr, proaspete, refrigerate, congelate sau uscate, chiar pulverizate; sâmburi şi miez de sâmburi de fructe şi alte produse vegetale (inclusiv rădăcini de cicoare neprăjite din varietatea Cichorium intybus sativum) destinate în principal alimentaţiei umane, nedenumite şi necuprinse în altă parte:

13.02

Seve şi extracte vegetale; substanţe pectice, pectinaţi si pectaţi; agar-agarşi alte mucilagii şi agenţi de mărire a vâscozităţii, derivate din produse vegetale, chiar modificate:

1302.11.00 1302.19.91

15.07

Ulei de soia şi fracţiunile lui, chiar rafinate, dar nemodificate chimic:

1507.10.10

1507.90.10

15.08

Ulei de arahide şi fracţiunile acestuia, chiar rafinate, dar nemodificate chimic:

1508.10.10

1508.90.10

15.09

Ulei de măsline şi fracţiunile lui, chiar rafinate, dar nemodificate chimic:

1509.10.10

15.12

Ulei de floarea-soarelui, de şofran sau de bumbac şi fracţiunile lor, chiar rafinate, dar nemodificate chimic:

1512.11.10

1512.19.10

1512.21

1512.29.10

15 13

Uleiuri de cocos (ulei de copra), de miez de palmier sau de babassu şi fracţiunile lor, chiar rafinate, dar nemodificate chimic:

1513.11.10

1513.19.30

1513.21

1513.29

15.15

- Ulei de porumb si fracţiunile lui: - Ulei brut -Altele

1515.21.10 1515.29 10

15.17

Margarina; amestecuri sau preparate alimentare din grăsimi sau din uleiuri animale sau vegetale sau din fracţiuni ale diferitelor grăsimi sau uleiuri din acest Capitol, altele decât grăsimile şi uleiurile alimentare şi fracţiunile acestora de la poziţia 15.16:

17.01

Zahăr din trestie sau din sfeclă şi zaharoză chimic pură, în stare solidă:

1702

Alte zaharuri. inclusiv lactoza, maltoza, glucoza şi fructoza (levuloza), chimic pure, în stare solidă; siropuri de zahăr la care nu s-au adăugat aromatizanţi sau coloranţi; înlocuitori de miere , chiar amestecaţi cu miere naturală; zaharuri şi melase caramelizate:

17.02.10 şi ale

altor

produse

conform

ordinului

122/23.XI.2005

17.03

Melase rezultate din extracţia sau rafinarea zahărului:

17.04

Produse zaharoase fără cacao (inclusiv ciocolata albă):

18.01

Cacao boabe şi spărturi de boabe de cacao, brute sau prăjite

18 02

Coji, pelicule (pieliţe) şi alte resturi de cacao

18.03

Pastă de cacao, chiar degresată:

18.04

Unt, grăsime şi ulei de cacao

18.05

Pudră de cacao, fără adaos de zahăr sau alţi îndulcitori

18.06

Ciocolată şi alte preparate alimentare care conţin cacao:

1901

Extracte de malţ; preparate alimentare din faină, crupe, gris, amidon, fecule sau extracte de malţ, care nu conţin cacao sau care conţin cacao intr-o proporţie de sub 40% din greutate, calculată pe o baza complet degresată, nedenumite şi necuprinse în altă parte; preparate alimentare din produsele de la poziţiile de la 04.01 până la 04.04, care nu conţin cacao sau care conţin cacao intr-o proporţie sub 5% din greutate calculată pe o bază complet degresată, nedenumite şi necuprinse în altă parte:

19.02

Paste alimentare chiar fierte sau umplute (cu carne sau cu alte substanţe) sau chiar altfel preparate, cum ar fi spaghete, macaroane, fidea, lazane, gnochi, ravioli, caneloni, cuscus, chiar preparat:

1902.11.00

1902.20.10

1902.20.30

19.03

Tapioca şi înlocuitorii săi preparaţi din fecule, sub formă de fulgi, granule, bobite, particule rezultate din cernere sau alte forme similare

19.04

Produse pe baza de cereale obţinute prin expandare sau prăjire (de exemplu corn flakes); cereale (altele decât porumbul), sub formă de boabe sau sub formă de fulgi ori de alte grăunţe preparate (cu excepţia fainei, crupelor şi a grisului), prefierte sau altfel preparate, nedenumite şi necuprinse în altă parte:

19 05

Produse de brutărie, de patiserie şi biscuiţi chiar cu adaos de cacao; hostii, casete goale de tipul celor utilizate pentru medicamente, prescuri, paste uscate din faină, din amidon sau din fecule în foi şi produse similare:

20.01

Legume, fructe şi alte părţi comestibile de plante, preparate sau conservate în oţet sau acid acetic:

20.02

Tomate preparate sau conservate altfel decât în oţet sau acid acetic:

20.03

Ciuperci şi trufe, preparate sau conservate altfel decât în oţet sau acid acetic:

20.04

Alte legume preparate sau conservate altfel decât în oţet sau acid acetic, congelate, altele decât produsele de la poziţia 20.06:

20.05

Alte legume preparate sau conservate altfel decât în oţet sau acid acetic, necongelate, altele decât produsele de la poziţia 20.06 :

20.06

Legume, fructe, coji de fructe şi alte părţi de plante, confiate (uscate, glasate sau cristalizate):

20.07

Dulceţuri, jeleuri, marmelade, paste şi piureuri de fructe, obţinute prin fierbere, cu sau fără adaos de zahăr sau de alţi îndulcitori:

20 08

Fructe şi alte părţi comestibile de plante, altfel preparate sau conservate, cu sau fără adaos de zahăr sau de alţi îndulcitori sau de alcool, nedenumite şi necuprinse în altă parte:

20.09

Sucuri de fructe (inclusiv mustul de struguri) şi sucuri de legume, nefermentate, fără adaos de alcool, cu sau fără adaos de zahăr sau de alţi îndulcitori :

21.01

Extracte, esenţe şi concentrate de cafea, de ceai sau de mate şi preparate pe bază de aceste produse sau pe bază de cafea, de ceai sau de mate; cicoare prăjită şi alţi înlocuitori prăjiţi de cafea şi extractele, esenţele şi concentratele lor:

21.02

Drojdii (active sau inactive); alte microorganisme monocelulare moarte (cu excepţia vaccinurilor de la poziţia 30.02); praf de copt preparat:

21.03

Preparate pentru sosuri şi sosuri preparate; condimente şi produse de asezonare amestecate; faină de muştar şi muştar preparat:

21.04.

Preparate pentru supe, ciorbe sau supe cremă; supe, ciorbe sau supe crema preparate; preparate alimentare compuse omogenizate:

altor produse conform ordinului 122/23.XI.2005

21 06

Preparate alimentare nedenumite şi necuprinse în altă parte:

22 01

Ape. inclusiv apele minerale naturale sau artificiale şi apele gazificate care nu conţin

zahăr sau alţi îndulcitori şi nici aromatizante; gheaţă şi zăpadă:

22.02

Ape, inclusiv ape minerale şi ape gazificate, care conţin zahăr sau alţi îndulcitori sau aromatizate şi alte băuturi nealcoolice, excluzând sucurile de fructe sau de legume de la poziţia 20.09:

22.90.91

22.90.95

22.90.99

22.03

Bere fabricată din malt:

22.04

Vinuri din struguri proaspeţi, inclusiv vinurile îmbogăţite cu alcool; must din struguri, altul decât cel de la poziţia 20.09:

22.05

Vermuturi şi alte vinuri din struguri proaspeţi, aromatizate cu plante sau substanţe aromatice:

22.06

Alte băuturi fermentate (de exemplu cidru de mere, cidru de pere, hidromel); amestecuri de băuturi fermentate şi amestecuri de băuturi fermentate şi băuturi nealcoolice, nedenumite şi necuprinse în altă parte:

22.07

Alcool etilic nedenaturat cu titru alcoolic volumic de minimum 80%; alcool etilic şi alte distilate denaturate, de orice concentraţie:

22.08

Alcool etilic nedenaturat cu titru alcoolic volumic sub 80%; distilate, rachiuri, lichioruri şi alte băuturi spirtoase:

22.09

Oţet comestibil şi înlocuitori de oţet comestibil obţinuţi din acid acetic:

23.02

Tărâţe, spărturi şi alte reziduuri, aglomerate sub formă de pelete, provenite din măcinarea, presarea, cernerea sau din alte procedee de prelucrare a cerealelor sau plantelor leguminoase

23.03

Reziduuri rezultate de la fabricarea amidonului şi reziduuri similare, pulpa de sfeclă de zahăr, resturi rezultate din prelucrarea trestiei de zahăr şi alte deşeuri rezultate de la fabricarea zahărului, depuneri şi deşeuri rezultate de la fabricarea berii sau de la distilare, chiar aglomerate sub formă de pelete:

23.06

Turte şi alte reziduuri solide, chiar măcinate sau aglomerate sub formă de pelete, rezultate din extracţia grăsimilor sau uleiurilor vegetale, altele decât cele de la poziţia   23.04 sau 23.05:

25.01

Sare (inclusiv sare de masă şi sare denaturată) şi clorură de sodiu pură, chiar sub formă de soluţie apoasă sau cu adaos de agenţi antiaglomeranţi sau agenţi care asigură o

bună fluiditate; apă de mare:

25.01 00.51

35.04.

Peptone si derivaţii lor; alte substanţe proteice si derivaţii lor, nedenumite si necuprinse in alta parte; pulbere de piele, tratata sau nu cu crom

* Se includ toate poziţiile tarifare ale fiecărui cod de 4 cifre dacă nu sunt menţionate ca excepţii în coloana 3.

** Poziţiile tarifare exceptate de la codurile menţionate în coloana 1.

ANEXA Nr. 2 la norma pentru siguranţa alimentelor

DOCUMENT DE INTRARE A PRODUSELOR ALIMENTARE DE ORIGINE NONANIMALĂ

A.

1 .Expeditor/Exportator

Ţara de origine a produsului (cod ISO)

2.Număr de referinţa    

Post de inspecţie la frontieră

3. Destinatar/Importator

4.Documente însoţitoare 4.1.Certificat de sănătate

Nr .... /data......................    

4.2.Raportul analizelor de laborator

Nr..... /data......................    

4.3.Alte documente

5.Denumirea produsului

5.1 .Acest produs conţine organisme modificate genetic                                    Da |_|    Nu |_|

6.Cod tarifar vamal

7.Utilizarea produsului pentru

consum uman                         Da |_|       Nu |_|

8. Mijloc de transport

9.Numărul şi natura coletelor 9.1.Greutate brută

9.2.Greutate netă

10. Declarant/reprezentant

Semnătura şi ştampila:

11. Adresa depozitului de destinaţie

B.

12.Control documentar   Da : Satisfăcător       |_| Nesatisfăcător |_|

Nu    |_|

13.Control identitate Da:Satisfacător |_| Nesatisfăcător |_|

Nu    |_|

14.Teste de laborator efectuate

Da    |_|                    Nu  |_|

15. Decizia finală:

Acceptat   |_|                        Refuzat |_|

16.identificarea completă a PIF-ului de intrare şi ştampila oficială:

Numele şi prenumele inspectorului oficial:

Semnătura:

ANEXA nr. 3

la norma pentru siguranţa alimentelor

NOTIFICARE DE RESPINGERE
Nr     /    

Exportator

Denumirea firmei exportatoare:

Adresa:

Ţara de origine/provenienţa:

Destinatar

Denumirea firmei importatoare:

Adresa:

Locul de destinaţie:

Transport

Mod de transport :

Număr mijloc de transport:

 

PIF :

Identificarea transportului

Tipul documentului :

Certificat*:      Da   |_|           Nu |_|

Raportul insoţitor*:       Da   |_|           Nu |_|

Număr document :

Ţara şi locul eliberării :

Data eliberării :

Descrierea părţii respinse:

Denumirea produsului :

Cod tarifar vamal:

Natura coletelor:

Numărul coletelor:

Cauzele respingerii:

Nonconformitate documentară*

       Da |_|           Nu |_|

    

Alte cauze(de precizat)                         

Măsuri luate

Returnare*:       Da |_|               Nu  |_|

Intocmit

Numele şi prenumele inspectorului :

Data:

Ştampila:

PIF:

*se bifează căsuţa corespunzătoare

ANEXA nr. 4

la norma pentru siguranţa alimentelor

PROCES-VERBAL

nr ........ din .............   

de prelevare a probelor în vederea

efectuării analizelor de laborator

-Siguranţa alimentelor -

Subsemnatul............................................................................     , în calitate de inspector  ANSVSA   din   cadrul.......................................................................... ,   atest   că   în   ziua   de............................................................ , ora.................................................................     , s-a realizat prelevarea de probe în vederea efectuării analizelor de laborator, în conformitate cu legislaţia în vigoare, dintr-un lot de.........................................., în cantitate de............. ........................................................................................................................................................................ .............................................................

Datele de identificare a lotului:........................................................................................................................................................................ ...... ........................................................................................................................................................................ ......................................................

Cantitatea de probe prelevate a fost de  .............................................................................................................................................................   

Prelevarea probelor a fost făcută de la agentul economic........................................................     , cu sediul în.................................................... înmatriculat la Oficiul registrului comerţului ........................................................ sub nr ............................    , codul fiscal  ......................................... ,      reprezentat      de      domnul/doamna..........................................................................................................     , născut/născută la data de .................. ..........................     , în localitatea ..................................................    , judeţul / sectorul......................     , domiciliat/domiciliată în localitatea ...................... ............................. , str  ...............................................................    nr  .............   , bl.................., se. ..., ap ...............    , judeţul/sectorul ............................. , cu reşedinţa în  .....................................................  , legitimat/legitimată cu actul de identitate......................... seria ..........nr ..........................    , eliberat de....................................................................... la data de  .....................................................  

Menţiuni: ........................................................................................................................................................................ ............................................... ........................................................................................................................................................................ ..............................................................   

Inspector ANSVSA,     Reprezentantul agentului economic,

ANEXA nr. 5 la norma pentru siguranţa alimentelor

CERERE DE ANALIZĂpentru probele prelevate conform procesului-verbal

1. Către laboratorul

2. Informaţii expediere

Expeditor probă:

Adresa:

Tel./Fax:

E-mail:

Data expedierii probei:

Destinatarul răspunsului

Adresa:

Tel./Fax:

3. Informaţii probe

          Denumirea produsului:

Tipul produsului*:     |_| primar     |_| procesat

Tratamente fitosanitare*:       |_| da      |_| nu

Origine*:        |_| producţie autohtonă      |_| import      |_| export

Cod prelevare probe:

4. Natura probei*

|_| fructe proaspete

 |_| fructe nucifere

|_| fructe uscate

|_| legume proaspete

 |_| seminţe oleaginoase

|_|  altele (de precizat)

|_| cartofi

 |_| seminţe de leguminoase

|_| cereale boabe

 |_| condimente

5. Analize solicitate

6. Numele, semnătura expeditorului:

7. Stampila unităţii:

*se bifează căsuţa corespunzătoare


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 38/2006

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 38 din 2006
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decizia 220 2018
    Buongiorno E-mail: giovannidinatale1954@­gmail.­com Offerte individuali in denaro da 2.000 a 5.200.000, con un tasso di interesse è rimborsabile del 3% in un periodo compreso tra 2 e 30 anni. Condizioni ragionevoli se la mia offerta ti interessa contattami di più rapidamente per discutere le modalità e documenti da fornire. giovannidinatale1954@­gmail.­com
ANONIM a comentat Decizia 220 2018
    Buongiorno E-mail: giovannidinatale1954@­gmail.­com Offerte individuali in denaro da 2.000 a 5.200.000, con un tasso di interesse è rimborsabile del 3% in un periodo compreso tra 2 e 30 anni. Condizioni ragionevoli se la mia offerta ti interessa contattami di più rapidamente per discutere le modalità e documenti da fornire. giovannidinatale1954@­gmail.­com
ANONIM a comentat Decretul 358 1948
    What type of loan do you need? Personal loan Car loan Refinancing Mortgage Business capital (start or expand your business) Have you lost hope and think that there is no way out, but your financial problems are still not gone? Do not hesitate to contact us for possible business cooperation. Contact us (WhatsApp) number +918131851434 contact email id : sumitihomelend@gmail.com Mr. Damian Sumiti
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 38/2006
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu