E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a fost modificat de niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 523/808/351 din 11 august 2003

pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, continutul, fabricarea si etichetarea gemurilor, jeleurilor si marmeladelor de fructe, precum si piureului de castane indulcit, destinate consumului uman

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI


SmartCity3

              Nr. 523 din 11 august 2003
              MINISTERUL SANATATII
              Nr. 808 din 27 august 2003
              AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
              Nr. 351 din 20 octombrie 2003
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 776 din  5 noiembrie 2003

    Vazand Referatul de aprobare al Directiei generale de implementare si reglementare din Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului,
    avand in vedere prevederile art. 34 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, aprobata si modificata prin Legea nr. 57/2002,
    in temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, ale Hotararii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, precum si ale Hotararii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor,

    ministrul agriculturii, padurilor, apelor si mediului, ministrul sanatatii si presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor emit urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Normele cu privire la natura, continutul, fabricarea si etichetarea gemurilor, jeleurilor si marmeladelor de fructe, precum si piureului de castane indulcit, destinate consumului uman, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si a municipiului Bucuresti, prin directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti si prin oficiile judetene pentru protectia consumatorilor, vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 3
    Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor si al ministrului sanatatii si familiei nr. 121/382/2001 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, continutul, fabricarea si etichetarea gemurilor din fructe, jeleului, marmeladei si piureului de castane indulcit, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 610 din 27 septembrie 2001.
    Art. 4
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va intra in vigoare in termen de 12 luni de la data publicarii.

                    p. Ministrul agriculturii,
                    padurilor, apelor si mediului,
                    Petre Daea,
                    secretar de stat

                    Ministrul sanatatii,
                    Mircea Beuran

                    Presedintele Autoritatii Nationale
                    pentru Protectia Consumatorilor,
                    Rovana Plumb

    ANEXA 1

                                 NORME
cu privire la natura, continutul, fabricarea si etichetarea gemurilor, jeleurilor si marmeladelor de fructe, precum si piureului de castane indulcit, destinate consumului uman

    Art. 1
    (1) Prezentele norme se aplica produselor definite in anexa nr. 1.
    (2) Prezentele norme nu se aplica in cazul produselor destinate fabricarii produselor de panificatie, patiserie sau a biscuitilor.
    Art. 2
    Normele generale privind etichetarea alimentelor se aplica in cazul produselor definite in anexa nr. 1, in urmatoarele conditii:
    1. a) Denumirile din anexa nr. 1 se aplica doar produselor cuprinse in aceasta anexa si sunt utilizate, in cazul comercializarii, pentru a le desemna.
    b) Denumirile din anexa nr. 1 pot fi totusi folosite, ca o alternativa si conform traditiei, pentru a desemna alte produse care nu pot fi confundate cu cele definite in anexa nr. 1.
    2. a) Denumirea produsului este insotita de mentiunea privind fructul sau fructele utilizate, in ordinea descrescatoare a ponderii materiilor prime utilizate in fabricatie.
    b) In cazul produselor fabricate din trei sau mai multe fructe, indicarea fructelor utilizate poate fi inlocuita prin cuvintele "amestec de fructe", printr-o mentiune similara sau prin cea a numarului de fructe utilizate.
    3. Etichetarea cuprinde indicarea continutului de fructe, incluzand cuvintele "preparat cu ... grame de fructe pentru 100 grame" de produs finit. In cazul utilizarii extractelor apoase, calculul se face dupa scaderea masei apei utilizate la prepararea extractelor.
    4. a) Etichetarea cuprinde indicarea continutului total de zaharuri, incluzand cuvintele "continutul total de zaharuri ... grame pentru 100 grame", cifra indicata reprezentand valoarea determinata cu ajutorul refractometrului la 20 grade C pentru 100 grame produs finit, supus unei tolerante de grade +/- 3 grade refractometrice.
    b) Continutul de zaharuri nu se indica in cazul in care zaharurile (glucidele) sunt prezentate prin etichetarea nutritionala, conform legislatiei in vigoare.
    5. Elementele descrise la pct. 3 si la pct. 4 lit. a) apar in acelasi camp vizual cu denumirea produsului si in caractere clare, vizibile.
    6. In cazul in care continutul rezidual de dioxid de sulf este mai mare de 10 mg/kg, se indica prezenta acestuia pe eticheta, in lista ingredientelor.
    Art. 3
    La fabricarea produselor definite in anexa nr. 1 pot fi utilizate doar ingredientele enumerate in anexa nr. 2 si materiile prime care sunt conforme cu prevederile din anexa nr. 3.
    Art. 4
    Se autorizeaza comercializarea produselor definite in anexa nr. 1, daca sunt conforme definitiilor si conditiilor stabilite in prezentele norme, incepand cu data intrarii in vigoare a ordinului de aprobare a acestora.
    Art. 5
    Anexele nr. 1 - 3 fac parte integranta din prezentele norme.

    ANEXA 1
    la norme

            DENUMIREA PRODUSELOR, CARACTERISTICI SI DEFINITII

    1. Definitii
    a) Gemul este un amestec cu consistenta de gel, obtinut din zaharuri, pulpa si/sau piureul uneia sau mai multor specii de fructe si apa.
    Gemul de citrice poate fi obtinut din fructul intreg, taiat in fasii si/sau felii.
    Cantitatea de pulpa si/sau de piure utilizata pentru fabricarea a 1.000 grame de produs finit trebuie sa fie de minimum:
    - 350 grame in general;
    - 250 grame in cazul coacazelor rosii, al scoruselor, al fructelor de crusin/patachina, al coacazelor negre, al maceselor si al gutuilor;
    - 150 grame in cazul ghimbirului;
    - 160 grame in cazul merelor anacard;
    - 60 grame in cazul fructelor pasiunii.
    b) Gemul extra este un amestec cu consistenta de gel, obtinut din zaharuri, pulpa neconcentrata a uneia sau mai multor specii de fructe si apa.
    Gemul extra de macese si cel fara samburi de zmeura, mure, coacaze negre, afine si coacaze rosii poate fi obtinut, in intregime sau partial, din piureul neconcentrat din fructele respective.
    Gemul extra de citrice poate fi obtinut din fructul intreg, taiat in fasii si/sau felii.
    Fructele care nu se pot utiliza in amestec cu alte fructe la producerea gemului extra sunt urmatoarele: mere, pere, prune cu sambure aderent, pepene galben, pepene verde, struguri, dovleac, castraveti si rosii.
    Cantitatea de pulpa utilizata la fabricarea a 1.000 grame de produs finit trebuie sa fie de minimum:
    - 450 grame in general;
    - 350 grame in cazul coacazelor rosii, al scoruselor, al fructelor de crusin/patachina, al coacazelor negre, al maceselor si al gutuilor;
    - 250 grame in cazul ghimbirului;
    - 230 grame in cazul merelor anacard;
    - 80 grame in cazul fructelor pasiunii.
    c) Jeleul este un amestec cu consistenta de gel, obtinut din zaharuri si sucul si/sau extractele apoase din una sau mai multe specii de fructe.
    Cantitatea de suc si/sau extracte apoase utilizata la fabricarea a 1.000 grame de produs finit nu trebuie sa fie inferioara celei stabilite in cazul fabricarii gemului. Aceste cantitati se calculeaza dupa scaderea masei apei utilizate la prepararea extractelor apoase.
    d) Jeleul extra este produsul gelificat obtinut prin fierberea cu zaharuri a sucului de fructe si/sau a extractelor apoase de fructe, dintr-o singura specie sau mai multe specii de fructe.
    Cantitatea de suc de fructe si/sau de extracte apoase utilizata la fabricarea a 1.000 grame de produs finit nu trebuie sa fie inferioara celei stabilite pentru fabricarea gemului extra. Aceste cantitati se calculeaza dupa scaderea masei apei utilizate la prepararea extractelor apoase.
    Fructele care nu se pot utiliza in amestec cu alte fructe la producerea jeleului extra sunt urmatoarele: mere, pere, prune cu sambure aderent, pepene galben, pepene verde, struguri, dovleac, castraveti si rosii.
    e) Marmelada este un amestec cu consistenta de gel, obtinut din apa, zaharuri si unul sau mai multe dintre produsele urmatoare, obtinute din citrice: pulpa, piure, suc, extracte apoase si coaja fructelor.
    Cantitatea de citrice utilizata pentru fabricarea a 1.000 grame de produs finit trebuie sa fie de minimum 200 grame, din care cel putin 75 grame trebuie sa provina din endocarp.
    f) Denumirea marmelada jeleu desemneaza produsul care nu contine materii insolubile, cu exceptia unor mici cantitati de coaja maruntita.
    g) Piureul de castane indulcit este un amestec cu consistenta de gel, obtinut din apa, zahar si cel putin 380 grame de piure de castane (Castanea sativa) la 1.000 grame de produs finit.
    2.a) Produsele definite la pct. 1 trebuie sa prezinte un continut de substanta uscata solubila egal cu 60% sau mai mult, determinata cu ajutorul refractometrului, cu exceptia acelor produse in care zaharurile au fost total sau partial inlocuite cu indulcitori.
    b) In anumite cazuri se pot folosi denumirile produselor de la pct. 1 si in situatii in care continutul de substanta uscata solubila este sub 60% .
    c) In cazul amestecurilor de fructe, continutul minim stabilit la pct. 1 pentru diferitele specii de fructe trebuie sa fie redus proportional cu procentele de utilizare.

    ANEXA 2
    la norme

                           INGREDIENTE

    La fabricarea produselor definite in anexa nr. 1 la norme se pot utiliza urmatoarele ingrediente:
    - miere, conform definitiei din actele normative in vigoare, in toate produsele, ca inlocuitor total sau partial al zaharurilor;
    - suc de fructe, numai in gem;
    - suc de citrice, in produsele obtinute din alte specii de fructe, numai in gem, gem extra, jeleu si jeleu extra;
    - suc de fructe rosii, numai in gem si in gem extra obtinut din macese, capsuni, zmeura, agrise, coacaze rosii, prune si rubarba;
    - suc de sfecla rosie, numai in gem si jeleu obtinut din capsuni, zmeura, agrise, coacaze rosii si prune;
    - uleiuri esentiale de citrice, numai in marmelada si marmelada jeleu;
    - uleiuri si grasimi comestibile ca agenti antispumare, in toate produsele;
    - pectina lichida, in toate produsele;
    - coaja de citrice, in gem, gem extra, jeleu si jeleu extra;
    - frunze de Pelargonium odoratissimum, in gem, gem extra, jeleu si jeleu extra, in cazul in care sunt obtinute din gutui;
    - bauturi spirtoase, vin si vin licoros, nuci, plante aromatice, condimente, vanilie si extracte de vanilie, in toate produsele;
    - vanilina, in toate produsele.

    ANEXA 3
    la norme

                             MATERII PRIME

    1. Definitii
    In cadrul prezentelor norme se aplica urmatoarele definitii:
    a) Fruct:
    - fructul proaspat, sanatos, fara deteriorari, continand toate elementele constitutive esentiale si suficient de copt pentru a putea fi utilizat dupa aplicarea procedeelor de spalare, indepartare a petelor, a varfului si a cozii;
    - in cadrul prezentelor norme, rosiile, partile comestibile ale tulpinilor de rubarba, morcovii, cartofii dulci, castravetii, dovlecii, pepenii galbeni si pepenii verzi se considera ca fiind fructe;
    - termenul ghimbir defineste radacina comestibila a plantei de ghimbir in stare proaspata sau conservata. Ghimbirul poate fi uscat sau conservat in sirop.
    b) Pulpa (de fructe): partea comestibila a fructului intreg, daca este cazul fara coaja, seminte, samburi si alte astfel de elemente, care poate fi taiata sau zdrobita, dar care nu a fost transformata in piure.
    c) Piure (de fructe): partea comestibila a fructului intreg, daca este cazul fara coaja, seminte, samburi si alte astfel de elemente, care a fost transformata in piure prin pasare sau prin alt procedeu similar.
    d) Extract apos (din fructe)
    Extractele apoase din fructele care sunt supuse pierderilor in timpul procesului normal de fabricatie contin toate componentele solubile in apa ale fructului utilizat.
    e) Zaharuri
    Se autorizeaza urmatoarele zaharuri:
    1. zaharurile definite conform actelor normative in vigoare;
    2. sirop de fructoza;
    3. zaharuri extrase din fruct;
    4. zahar nerafinat.
    2. Tratamentul materiilor prime
    a) Produsele definite la pct. 1 lit. a), b), c) si d) pot fi supuse urmatoarelor tratamente:
    - incalzire, refrigerare sau congelare;
    - liofilizare;
    - concentrare, in masura in care tehnic este posibil;
    - cu exceptia materiilor prime utilizate la fabricarea produselor "extra", se admite utilizarea dioxidului de sulf (E220) sau a sarurilor acestuia (E221, E222, E223, E224, E226 si E227) ca auxiliari tehnologici, cu conditia sa nu se depaseasca, in produsele definite la pct. 1 din anexa nr. 1 la norme, continutul maxim de dioxid de sulf stabilit prin actele normative in vigoare.
    b) Caisele si prunele utilizate la fabricarea gemului pot fi tratate prin alte procedee de deshidratare decat cele de liofilizare.
    c) Coaja de citrice se poate conserva in saramura.SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 351/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 351 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Legea 243 2021
    Hello everyone, I want to use this medium to thank a great spell caster called Dr Grceondu for transforming my life financially, i have been playing lottery game for long but have never won any reasonable amount, I contacted Dr Graceondu after i red about him on the internet on how he help a lady with a lottery winning numbers and the lady won a very big amount of money, so i contacted him and He instructed me on what to do which i did and he told me to give him some time to prayers, on the second day he sent me some numbers and he said i should go and play them, so i went to play the numbers he gave me, after two day the result came out, and i went to check and to my greatest surprise my name came out as one of the winners i won $45 million, i still cant believe what happened to me that i am now a millionaire over night, i just want to say a very big thank you to Dr Graceondu i have never seen a powerful man like him, I will advice everyone out there to contact Dr Graceondu if you want to win big in your lottery game. You can reach him via his email, drgraceondu12@gmail.com or WhatsApp him +15204677763, you can also visit his Website. https://drgraceonduadodo.com
ANONIM a comentat Decretul 1231 2021
    i will never stop until the whole World knows about the MOST powerful priest maurice whose contact details I saw in a comment section here few weeks ago, so and i decided to contact him because i was badly in need of help TO SAVE MY MARRIAGE, I explained my situation to PRIEST MURICE. that Everything was going down the drain as my husband WAS constantly cheating on me with other women and he physically abuse me. priest maurice promised to help that my husband will change and will love me unconditionally in less than a week as far that my heart still beats for him. I FOLLOWED HIS INSTRUTION and he prepared a spell for me and my husband called me exactly when priest maurice said. He pleaded and said he needs me back since then he have been the sweetest man on earth. anyone out there reading this comment that need a effect spell caster Can reach him on email:psychicspellsolution@gmail.coM whatsapp:+1(571)3573337
ANONIM a comentat Ordin 12 2006
    Mai este in vigoare acest ordin, din moment ce aven Regulamentul (CE) 396:2005, revizuit 2019, referitor la rezidurile de pesticide din alimente, inclusiv din fructe si legume?
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 390 2018
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Rectificare 353 2008
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat OUG 114 2021
    Într-un cuvânt, wow!! Nu pot să cred că banii sunt deja în contul meu. Multumesc, multumesc, multumesc! De obicei, ați transformat o sarcină lungă, consumatoare de timp și intimidantă într-o experiență foarte plăcută și simplificată. Nu pot să vă mulțumesc vouă și doamnei Della Taylor pentru suficientă asistentă. Dna Della Taylor Împrumuturi pentru un sistem excelent și pentru un serviciu excelent. Ambele sunt grozave! dacă aveți nevoie de un împrumut de urgență, îi puteți e-mail la Dellastaylors@yahoo.com WhatsApp pe +1 (209) 251-1529
ANONIM a comentat Decizia 2 2007
    I never use to believe in spell casting until i met Lord Zuma a powerful spell caster who helped me to be a happy person again. i reside in USA. After 4 years of Broken marriage, my husband left me with two kids. I felt like my life was about to end and i almost committed suicide, i was emotionally down for a very long time. Thanks to a Great spell caster called Lord Zuma which i met online on one faithful day when I was browsing through the internet, i came across a lot of testimonies about this particular Great spell caster how he has helped so many people. he has helped people to bring back their Ex lover, some testified that he restores womb, cure cancer and other sickness, and so on. I also came across a testimony, it was about a woman called Sandra, she testified about how his spell made her to be pregnant after so many years of bareness and at the end of her testimony she dropped Lord Zuma's email address. After reading all these, i decided to give it a try and i contacted him and explained my problem to him and he assured me that in less than 48 hours, my husband will call me and beg for forgiveness but i thought it will not work. When he had finished casting the spell, the next day my husband called me and he was begging for forgiveness just as Lord Zuma said. This is not brain washing and after the spell has been cast, i realized that my husband love me like never before and the spell caster opened him up to know how much i love him and how much love we need to share. We are even happier now than before. Lord Zuma is really a gifted man and i will not stop publishing him because he is a wonderful man. If you have a problem and you are looking for a real and a genuine spell caster to solve all your problems contact Lord Zuma now on spiritualherbalisthealing@gmail.com or just visit https://spiritualherbal.blogspot.com and see so many he has helped that are testifying about his good work. He will help you solve all your problems. Once again thank you Lord Zuma for your good deeds. His whatsapp number +1 506 800 1647
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    BEST WAYS TO GET YOUR EX LOVER BACK AND RESTORED YOUR BROKEN MARRIAGE OR RELATIONSHIP FROM SORROW TO HAPPINESS. Help me thank Dromokpo@gmail.com for helping me get my ex husband back to me and my family. This great powerful spiritual man restored my sorrow to happiness. My husband left me some years ago for another woman and they both planned to get married. I am so surprised he just came back to me one cool afternoon on Saturday June, begging and crying for me to take him back and to forgive him for breaking up our marriage home and forsaking me and the children. Dr Omokpo is a true spiritualist savior . He brought my husband back” if you have any worries or you have any problem in your marriages or relationships you can reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 774 2010
    Dear Sir/Madam, Do you need a quick long or short term Loan with a relatively low interest rate as low as 3% ? We offer business Loan, personal Loan, home Loan, auto Loan,student Loan, debt consolidation Loan e.t.c. no matter your credit score. Personal Loans (Secure and Unsecured) Business Loans (Secure and Unsecured) Consolidation Loan and many more. Contact US for more information about Loan offer and we will solve your financial problem. Contact us via email: mbfinance.ltd@gmail.com Phone number: +918099362729 (Call/Whats app) Website: https://www.mbfinanceservice.com Thanks. M B Finance Services
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu