Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 4703/349/5016 din 20 noiembrie 2002

privind intensificarea activitatilor de ordine publica si cresterea sigurantei civice in zona unitatilor de invatamant

ACT EMIS DE: MINISTERUL ADMINISTRATIEI PUBLICE - Nr. 4.703


SmartCity3

              MINISTERUL DE INTERNE - Nr. 349
              MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII - Nr. 5.016
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 885 din  7 decembrie 2002

    Avand in vedere Planul de masuri pentru intarirea sigurantei civice in zona unitatilor de invatamant, analizat in sedinta Guvernului din 13 octombrie 2002,
    in temeiul:
    - art. 9 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 8/2001 privind infiintarea, organizarea si functionarea Ministerului Administratiei Publice, cu modificarile ulterioare;
    - art. 13 alin. 2 din Legea nr. 40/1990 privind organizarea si functionarea Ministerului de Interne, cu modificarile si completarile ulterioare;
    - art. 9 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 23/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Educatiei si Cercetarii, cu modificarile si completarile ulterioare,

    ministrul administratiei publice, ministrul de interne si ministrul educatiei si cercetarii emit urmatorul ordin:

    Art. 1
    Prefecturile si autoritatile administratiei publice locale, inspectoratele scolare si inspectoratele de politie judetene sunt responsabile de indeplinirea prevederilor Planului de masuri pentru intarirea sigurantei civice in zona unitatilor de invatamant, prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    (1) La nivelul fiecarui judet, precum si al municipiului Bucuresti, sub coordonarea prefectului, se va elabora pana la sfarsitul anului 2002 un regulament-cadru de ordine interioara al unitatilor de invatamant de catre specialistii inspectoratului scolar judetean, inspectoratului de politie judetean si ai autoritatilor administratiei publice locale.
    (2) In functie de specificul fiecarei unitati scolare se va elabora si se va aproba, in cursul lunii ianuarie 2003, de catre consiliul profesoral, cu consultarea comitetului de parinti, un regulament de ordine interioara, cu respectarea criteriilor prevazute in regulamentul-cadru de ordine interioara si in Planul de masuri pentru intarirea sigurantei civice in zona unitatilor de invatamant.
    (3) Consiliile profesorale, cu consultarea comitetelor de parinti, vor stabili semnele distinctive pentru elevii unitatii de invatamant respective, uniforma sau ecuson, dupa caz.
    Art. 3
    (1) Autoritatile administratiei publice locale impreuna cu inspectoratele scolare si inspectoratele de politie judetene vor stabili modelul ecusonului de vizitator sau de invitat in incinta unitatilor de invatamant.
    (2) Consiliile judetene vor stabili pana la sfarsitul anului 2002, prin hotarare, in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata si modificata prin Legea nr. 180/2002, sanctiunile pentru faptele care nu prezinta pericolul social al unei infractiuni, dar care tulbura grav activitatea educativa, ordinea publica sau bunele moravuri.
    Art. 4
    (1) Prefectii vor analiza lunar, impreuna cu inspectoratele scolare si inspectoratele de politie judetene, precum si cu autoritatile administratiei publice locale, modul si stadiul de indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
    (2) Prefectii vor inainta lunar cate un exemplar din raportul prevazut la alin. (1) la Ministerul Administratiei Publice, Ministerul de Interne si la Ministerul Educatiei si Cercetarii.

               Ministrul administratiei publice,
               Octav Cozmanca

               p. Ministrul de interne,
               Toma Zaharia,
               secretar de stat

               Ministrul educatiei si cercetarii,
               Ecaterina Andronescu

    ANEXA 1

                            PLAN DE MASURI
pentru intarirea sigurantei civice in zona unitatilor de invatamant

    I. Sinteza fenomenelor care impun regandirea sistemului de paza si ordine in unitatile de invatamant
    Din analiza situatiei operative a evenimentelor inregistrate, semnalarilor mass-media si a altor sesizari se evidentiaza faptul ca in zona unitatilor de invatamant si pe traseele de deplasare a elevilor se produc fapte care afecteaza buna desfasurare a procesului de invatamant, siguranta personalului didactic si a elevilor, constand in patrunderea fara drept in incinta scolilor, terenurilor de sport sau a anexelor, tulburarea ordinii publice, agresarea, acostarea ori talharirea elevilor sau profesorilor, distrugeri de bunuri din patrimoniul scolar, poluarea climatului civic si de moralitate, prin obscenitati si trivialitati verbale, alte fapte de natura penala sau contraventionala, unele dintre acestea fiind savarsite cu violenta.
    De asemenea, se mentine riscul producerii unor accidente de circulatie cu implicarea elevilor, ca urmare a deteriorarii ori a lipsei marcajelor si semnalizarii rutiere, a neatentiei elevilor si indisciplinei conducatorilor auto.
    Cazuistica existenta, precum si faptele ce se reclama demonstreaza ca, preponderent, autorii faptelor de mai sus sunt fosti elevi care au abandonat scoala, grupuri de minori sau alte persoane cu comportament deviant, domiciliate in zona scolilor ori in cartierele invecinate, persoane cu tulburari psihice evidente sau aflate sub influenta consumului exagerat de alcool.

    II. Necesitatea adoptarii unor masuri speciale in unitatile de invatamant
    1. in vederea prevenirii, descoperirii si combaterii faptelor care:
    a) afecteaza ordinea publica si desfasurarea normala a procesului de invatamant;
    b) aduc atingere integritatii si demnitatii persoanei, avutului privat si public;
    2. in scopul descurajarii si dispersarii grupurilor de persoane cu comportament turbulent sau violent, al aplanarii in faza incipienta a situatiilor conflictuale locale, pentru redresarea echilibrului civic general si un climat de ordine corespunzator in zona unitatilor de invatamant, Ministerul Administratiei Publice, Ministerul Educatiei si Cercetarii si Ministerul de Interne vor intreprinde urmatoarele actiuni:

    III. Masuri comune
    1. Intarirea colaborarii dintre politie, jandarmerie, administratia publica locala si unitatile de invatamant in vederea evaluarii periodice si a cunoasterii starii infractionale si contraventionale in mediul scolar, identificarea elevilor "problema", a altor persoane predispuse la comiterea de fapte antisociale in apropierea unitatilor scolare sau care perturba procesul instructiv-educativ
    2. Stabilirea unor actiuni concrete cu conducerile unitatilor de invatamant si comitetele de parinti, referitoare la organizarea supravegherii elevilor, la venire si plecare, precum si in interiorul unitatilor de invatamant
    3. Analiza periodica, in comun, la nivel local, a activitatilor desfasurate, a rezultatelor obtinute si stabilirea modalitatilor concrete de eficientizare a actiunilor necesare asigurarii ordinii si linistii publice. La analiza vor participa cadrele de conducere ale politiei si jandarmeriei locale, directorii de scoli si reprezentantii administratiei publice locale.
    Pe aceeasi tema se vor realiza in comun analize, la nivelul Ministerului Administratiei Publice, Ministerului Educatiei si Cercetarii si al Ministerului de Interne
    4. Unitatile teritoriale ale ministerelor cosemnatare isi vor actualiza permanent planurile de masuri comune cu sarcinile concrete ce le revin din prezentul document si dinamica fenomenului, pentru gestionarea cu eficienta a acestei problematici
    5. Desfasurarea periodica a unor campanii publicitare cu continut educativ-preventiv pe linie de circulatie, droguri, consum de alcool, acte normative nou-aparute si masuri de prevenire a victimizarii.

    IV. Masuri specifice Ministerului Administratiei Publice
    1. Realizarea, sub coordonarea prefectului, de catre autoritatile administratiei publice locale si inspectoratele scolare, impreuna cu unitatile Ministerului de Interne, a unei evaluari privind siguranta civica in zona unitatilor de invatamant, a bazelor sportive si caminelor de pe raza lor de competenta si clasificarea acestora, in functie de gradul de risc, pe urmatoarele criterii:
    a) categoria unitatilor de invatamant, numarul elevilor;
    b) dispunerea unitatilor de invatamant;
    c) situatia operativa din unitatea de invatamant si dinamica acesteia;
    d) starea infractionala si contraventionala constatata;
    e) vulnerabilitatile zonei privind climatul de ordine publica.
    2. Pe baza acestor evaluari autoritatile administratiei publice, reprezentantii in teritoriu ai ministerelor semnatare vor stabili planuri comune, in spiritul prezentelor masuri.
    3. Consiliile judetene si consiliile locale vor asigura paza, in conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1996 privind paza persoanelor, obiectivelor, bunurilor si valorilor, la intrarea in cladirile unitatilor de invatamant, prin personal propriu, contracte cu firme de paza, repartizarea de gardieni publici etc.
    4. Consiliile judetene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucuresti, si consiliile locale vor asigura alocarea resurselor financiare necesare pentru realizarea imprejmuirilor si securizarea cladirilor ce apartin unitatilor de invatamant si pentru asigurarea iluminatului in jurul acestora.
    5. Prefecturile si consiliile judetene vor analiza periodic, in cadrul comisiilor judetene consultative, impreuna cu primarii, modul de indeplinire a masurilor de siguranta civica in zona unitatilor de invatamant.

    V. Masuri specifice Ministerului Educatiei si Cercetarii
    1. Asigurarea supravegherii elevilor, a ordinii si disciplinei in incinta unitatilor de invatamant de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii, prin inspectoratele scolare judetene si prin conducerile scolilor
    2. Organizarea de catre directorii unitatilor de invatamant a serviciului pe scoala al cadrelor didactice, precum si a pazei la intrarea in unitatile de invatamant, astfel incat persoanele straine de scoala sa nu patrunda in cladire decat cu acordul acestora sau al profesorului de serviciu
    3. Organizarea in fiecare unitate scolara a unui loc de asteptare la intrarea in cladire, unde persoanele straine vor stationa pana la primirea avizului de intrare
    4. Informarea imediata a politiei de catre directorii unitatilor de invatamant, precum si de oricare alt cadru didactic care ia cunostinta despre producerea unor evenimente de natura sa afecteze ordinea publica, precum si despre prezenta nejustificata a unor persoane in scoli sau in apropierea acestora
    5. Conducerile unitatilor de invatamant vor asigura impreuna cu dirigintii si comitetele de parinti analize cu privire la starea disciplinara si masurile educative si administrative necesare.

    VI. Masuri specifice Ministerului de Interne
    1. Reanalizarea dispozitivelor de ordine publica realizate de catre Jandarmerie si adaptarea permanenta a acestora, in functie de clasificarea unitatilor de invatamant dupa gradul de risc si evolutia situatiei operative
    2. Constituirea dispozitivelor de ordine publica va fi realizata printr-un sistem de patrule pedestre, posturi de supraveghere fixe si mobile, care sa fie in masura sa intervina operativ pentru rezolvarea unor situatii care afecteaza siguranta civica in zona unitatilor de invatamant.
    3. Mentinerea ordinii publice in unitatile de invatamant si in zona adiacenta a acestora se realizeaza de catre Jandarmerie, numai pe timpul desfasurarii activitatilor cu elevii
    4. Suplimentarea efectivelor de jandarmi cu prilejul desfasurarii examenelor de admitere, a examenului de bacalaureat si a celui de capacitate, pentru a fi in masura sa asigure desfasurarea corespunzatoare a acestor activitati in conditiile participarii unui public numeros
    5. Evaluarea periodica a fortelor si mijloacelor puse la dispozitie de catre unitatile de jandarmi in vederea realizarii dispozitivelor specifice adaptate situatiei operative si stabilirii modului de actiune pentru executarea misiunilor
    6. Includerea unitatilor de invatamant in itinerarele de patrulare auto si pedestre ale politiei, ca punct obligatoriu de stationare si trecere, in special pe timpul sosirii si plecarii elevilor
    7. Descoperirea si aplicarea masurilor legale fata de persoanele ori grupurile de persoane care tulbura procesul de invatamant, agreseaza cadrele didactice sau elevii, produc distrugeri de bunuri.
    8. Destructurarea si dispersarea grupurilor de persoane cu comportament deviant care frecventeaza zonele unitatilor scolare si aduc atingere climatului de normalitate si siguranta civica
    9. Reglementarea si fluidizarea traficului rutier si pietonal in zonele situate in apropierea scolilor si asigurarea traversarii grupurilor de elevi la venirea si plecarea de la scoala
    10. Informarea cadrelor didactice asupra masurilor de autoprotectie impotriva victimizarii elevilor si stabilirea unor modalitati de conlucrare pentru cresterea gradului de siguranta in scoli
    11. Intocmirea, la nivelul unitatilor de politie, a unor mape de obiectiv pentru fiecare institutie de invatamant, care sa cuprinda documente de lucru specifice pentru monitorizarea situatiei operative din zona adiacenta acestora
    12. Pregatirea profesorilor, personalului si elevilor sa semnaleze prezente straine si sa ia masuri interne de verificare a localurilor la deschidere si la inchidere
    13. Asigurarea de catre Politie a sprijinului de specialitate in organizarea pazei, securizarea perimetrului si a cladirilor, verificarea si controlul personalului destinat acestei activitati, in mod special cu privire la interzicerea accesului persoanelor straine, altele decat parintii elevilor, in perimetrul si incinta scolilor
    14. Monitorizarea si descurajarea gastilor de cartier prin avertizarea, sanctionarea sau, dupa caz, cercetarea penala a persoanelor majore si minore care, prin intentiile si faptele lor, pericliteaza siguranta publica din zona unitatilor scolare, in vederea anihilarii acestora
    15. Intensificarea activitatilor de culegere a informatiilor in vederea cunoasterii metodelor folosite de delincventi pentru agresarea elevilor, identificarea celor atrasi in grupuri infractionale, a persoanelor care incearca in randul minorilor crearea de prozeliti ai curentelor sataniste, difuzeaza materiale cu caracter obscen ori atrag elevii la practici sexuale si prostitutie, precum si a celor care comercializeaza sau consuma droguri
    16. Intensificarea masurilor de control pe mijloacele de transport in comun pe traseele de deplasare a elevilor, in vederea prevenirii si combaterii actelor de violenta, acostarilor si furturilor din buzunare si din gentile acestora
    18. Identificarea, luarea in atentie si organizarea de actiuni la agentii economici care comercializeaza bauturi alcoolice, tutun si publicatii cu caracter obscen, situati in imediata apropiere a unitatilor scolare, in vederea aplicarii prevederilor legale in domeniu
    18. Arondarea unitatilor scolare in responsabilitatea unui politist, in scopul desfasurarii activitatilor educativ preventive prin participarea la sedintele comitetului de parinti, la consiliile profesorale si la orele de dirigentie, in vederea cunoasterii problemelor cu care se confrunta unitatea scolara pe linia ordinii publice, prevenirea violentei in scoli si a victimizarii elevilor si cadrelor didactice
    19. Efectuarea unor controale de prevenire a incendiilor si actualizarea planurilor de interventie in unitatile de invatamant.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 349/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 349 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 349/2002
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu