Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 34 din 17 februarie 2006

pentru aprobarea Normei sanitare veterinare referitoare la monitorizarea zoonozelor si agentilor zoonotici

ACT EMIS DE: AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 199 din 2 martie 2006



Având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia,

văzând Referatul de aprobare nr. 21.117 din 14 februarie 2006, întocmit de Direcţia generală sanitară veterinară din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:

Art.   1.   -   Se   aprobă   Norma   sanitară   veterinară referitoare la monitorizarea zoonozelor şi agenţilor zoonotici, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, institutele veterinare centrale şi direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3. - La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 77/2003 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind măsurile de protecţie împotriva unor zoonoze specifice şi a agenţilor zoonotici specifici la animale şi produse de origine animală, în scopul prevenirii focarelor de toxiinfecţii alimentare şi intoxicaţii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 157 şi 157 bis din 12 martie 2003, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului 92/117/CE.

Art. 4. - Măsurile pe care Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor le adoptă în conformitate cu art. 8 alin. (1) şi cele implementate în conformitate cu art. 10 alin. (1), precum şi planurile aprobate în conformitate cu art. 8 alin. (3) din Norma sanitară veterinară privind măsurile de protecţie împotriva unor zoonoze specifice şi a agenţilor zoonotici specifici  la animale şi produse de origine animală, în scopul prevenirii focarelor de toxiinfecţii alimentare şi intoxicaţii, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 77/2003, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului 92/117/CEE, rămân în vigoare până la aprobarea programelor de control corespondente, în conformitate cu art. 5 din Norma sanitară veterinară referitoare la controlul privind Salmonella şi alţi agenţi zoonotici specificaţi ce se transmit prin alimente, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 23/2006 ce preia prevederile Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 2.160/2003/CE.

Art. 5. - Prezentul ordin transpune Directiva Parlamentului European şi a Consiliului 2003/99/CE referitoare la monitorizarea zoonozelor şi agenţilor zoonotici ce modifică Decizia Consiliului 90/424/CEE şi abrogă Directiva Consiliului 92/117/CEE, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) nr. L 325 din 12 decembrie 2003, p. 31.

Art. 6. - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

Ion Agafiţei

ANEXĂ

NORMĂ   SANITARĂ   VETERINARĂ referitoare la monitorizarea zoonozelor si agenţilor zoonotici

CAPITOLUL I

Prevederi introductive

ARTICOLUL 1

Subiect şi domeniu de aplicare

(1)   Scopul prezentei norme sanitare veterinare este să garanteze că zoonozele, agenţii zoonotici şi rezistenţa antimicrobiană asociată sunt corespunzător monitorizate şi faptul că focarele de toxiinfecţii alimentare fac obiectul unei investigaţii epidemiologice adecvate pentru a face posibilă colectarea la nivel comunitar a informaţiilor necesare pentru a evalua sursele şi evoluţiile relevante.

(2)   Prezenta normă sanitară veterinară reglementează:

a)  monitorizarea zoonozelor şi agenţilor zoonotici;

b)  monitorizarea rezistenţei antimicrobiene asociate;

c)   ancheta epidemiologică a focarelor de toxiinfecţii alimentare; şi

d)   schimbul de informaţii referitor la zoonoze şi agenţi zoonotici.

(3)   Prezenta normă sanitară veterinară trebuie să se aplice fără a aduce atingere anumitor acte normative specifice privind sănătatea animală, nutriţia animală, igiena alimentelor, bolile transmisibile ale oamenilor, sănătatea şi siguranţa   la   locul   de   muncă,   tehnologia   genică   şi encefalopatiile spongiforme transmisibile, transpuse în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene.

ARTICOLUL 2

Definiţii

Pentru scopul prezentei norme sanitare veterinare trebuie să se aplice următoarele definiţii:

a)   definiţiile stabilite de Legea nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 462 din 24 mai 2004, cu modificările şi completările ulterioare, ce transpune parţial în legislaţia naţională Regulamentul Parlamentului  European şi al Consiliului  nr.  178/2002/CE;

b)   zoonoză - orice boală şi/sau infecţie care este transmisibilă natural, direct sau indirect de la animale la om;

c)   agent zoonotic - orice virus, bacterie, ciupercă parazit sau altă entitate biologică susceptibilă de a provoca o zoonoză;

d)  rezistenţă antimicrobiană - abilitatea microorganismelor din anumite specii de a supravieţui sau a creşte în prezenţa unei concentraţii date a unui agent antimicrobian ce este în mod obişnuit suficient pentru a inhiba sau omorî microorganisme din aceeaşi specie;

e)    focar de toxiinfecţie alimentară - o incidenţă observată în circumstanţe date a două sau  mai  multe cazuri umane ale aceleiaşi boli şi/sau infecţii sau o situaţie în care numărul de cazuri observate depăşeşte numărul aşteptat şi atunci când cazurile sunt în legătură sau în mod probabil se identifică cu aceeaşi sursă alimentară;

f) monitorizare - un sistem de colectare, analiză şi diseminare a datelor privind apariţia zoonozelor, agenţilor zoonotici şi rezistenţei antimicrobiene raportate la aceştia.

ARTICOLUL 3

Obligaţii generale

(1)   Datele referitoare la apariţia zoonozelor, agenţilor zoonotici şi rezistenţei antimicrobiene raportate sunt colectate, analizate şi publicate fără întârziere, în conformitate cu cerinţele prezentei norme sanitare veterinare şi cu prevederile adoptate potrivit acesteia.

(2)   Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor desemnează Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală pentru domeniul sănătăţii animalelor şi Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară pentru domeniul sănătăţii publice ca autorităţi veterinare competente responsabile cu implementarea prevederilor prezentei norme sanitare veterinare. In acest caz Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie:

a)    să notifice Comisiei Europene, denumită în continuare Comisia, despre autoritatea veterinară centrală care va funcţiona ca punct de contact pentru legătura cu Comisia;

b)  să se asigure că autorităţile competente cooperează astfel încât să garanteze implementarea adecvată a cerinţelor prezentei norme sanitare veterinare.

(3)   Cooperarea efectivă şi continuă este stabilită între autoritatea competentă sau autorităţile desemnate pentru scopurile prezentei norme sanitare veterinare şi se bazează pe schimbul de informaţii generale, iar atunci când este necesar, pe schimbul de date specifice cu:

a)   autorităţile competente pentru scopurile legislaţiei naţionale privind sănătatea animalelor, transpusă în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene;

b)   autorităţile competente pentru scopurile legislaţiei naţionale privind hrana pentru animale, transpusă în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene;

c)   autorităţile competente pentru scopurile legislaţiei naţionale în domeniul alimentelor, transpusă în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene;

d)  structurile şi/sau autorităţile menţionate la art. 1 din Decizia Parlamentului European şi a Consiliului nr. 2.119/98/CE (acele structuri şi/sau autorităţi care, la nivelul fiecărui stat membru şi sub responsabilitatea acelui stat membru, sunt competente la nivel naţional şi sunt responsabile cu colectarea informaţiilor privind supravegherea epidemiologică a bolilor notificabile);

e)  alte autorităţi şi organizaţii în cauză.

(4)   Oficialii autorităţii competente în cauză sau ai autorităţilor competente menţionate la alin. (2) trebuie să participe, după caz, la o instruire iniţială corespunzătoare, urmată de instruiri periodice în ştiinţe veterinare, microbiologie sau în epidemiologie.

CAPITOLUL II

Monitorizarea zoonozelor şi agenţilor zoonotici

ARTICOLUL 4

Reguli generale privind monitorizarea zoonozelor şi agenţilor zoonotici

(1)   Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să colecteze date comparabile şi relevante pentru a identifica şi caracteriza pericole, pentru a evalua expunerile şi pentru a caracteriza riscurile privind zoonozele şi agenţii zoonotici.

(2)   Monitorizarea trebuie să aibă loc în etapele lanţului alimentar cele mai susceptibile zoonozelor şi agenţilor zoonotici în cauză, adică:

a)  la nivelul producţiei primare; şi/sau

b)   în alte etape ale lanţului alimentar incluzând alimentele şi hrana pentru animale.

(3)   Monitorizarea trebuie să cuprindă zoonozele şi agenţii zoonotici menţionaţi la lit. A din anexa nr. 1 la prezenta normă sanitară veterinară.

(4)  Zoonozele şi agenţii zoonotici menţionaţi la lit. B din anexa nr. 1 la prezenta normă sanitară veterinară trebuie să fie monitorizaţi atunci când situaţia epidemiologică din România o justifică.

(5)   Monitorizarea trebuie să se bazeze pe sistemele existente în România.

ARTICOLUL 5

Programe coordonate de monitorizare

(1)  Dacă datele colectate prin monitorizare de rutină, în conformitate cu art. 4, nu sunt suficiente, pot fi stabilite programe coordonate de monitorizare cu privire la una sau mai multe zoonoze şi/sau agenţi zoonotici, conform procedurii comunitare, în special atunci când sunt identificate nevoi specifice, pentru a evalua riscurile ori pentru a stabili valori de referinţă privind zoonozele sau agenţii zoonotici la nivel de state membre ori la nivel comunitar.

(2)   Atunci când este stabilit un program coordonat de monitorizare, trebuie să se facă referire expresă la zoonozele şi agenţii zoonotici în populaţiile de animale menţionate în anexa nr. 1 la Norma sanitară veterinară referitoare la controlul privind Salmonella şi alţi agenţi zoonotici specificaţi ce se transmit prin alimente, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 23/2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 198 din 2 martie 2006, ce preia prevederile Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 2.160/2003/CE.

(3)  In anexa nr. 3 la prezenta normă sanitară veterinară sunt fixate reguli minime privind stabilirea de programe coordonate de monitorizare.

ARTICOLUL 6

Obligaţiile operatorilor cu activitate în domeniul alimentar

Atunci când operatorii cu activitate în domeniul alimentar efectuează   examene   în   scopul   detectării   prezenţei zoonozelor şi  agenţilor zoonotici supuşi  monitorizării în baza art. 4 alin. (2), aceştia:

a)    păstrează rezultatele şi iau măsuri pentru conservarea tulpinilor relevante pentru o perioadă ce trebuie să fie specificată de autoritatea competentă; şi

b)  comunică rezultatele sau furnizează tulpini autorităţii competente, la cerere.

CAPITOLUL III

Rezistenţă antimicrobiană

ARTICOLUL 7

Monitorizarea rezistenţei antimicrobiene

(1)   Monitorizarea trebuie să conţină date comparabile privind apariţia rezistenţei antimicrobiene la agenţi zoonotici şi la alţi agenţi, în măsura în care aceştia prezintă un risc pentru sănătatea publică, în conformitate cu cerinţele stabilite în anexa nr. 2 la prezenta normă sanitară veterinară.

(2)   Astfel de monitorizare trebuie să completeze monitorizarea tulpinilor umane realizată în conformitate cu Decizia Parlamentului European şi a Consiliului nr. 2.119/98/CE.

CAPITOLUL IV

Focare de toxiinfecţii alimentare

ARTICOLUL 8

Ancheta epidemiologică a focarelor de toxiinfecţii alimentare

(1)   Atunci când un operator cu activitate în domeniul alimentar furnizează informaţii autorităţii competente în conformitate cu art. 19 alin. (3) din Legea nr. 150/2004, cu modificările şi completările ulterioare, produsele alimentare în cauză sau o probă corespunzătoare din acestea sunt conservate pentru a nu împiedica investigaţia acestora într-un laborator ori ancheta focarelor de toxiinfectie alimentară.

(2)  Autorităţile competente responsabile cu supravegherea sanitară veterinară a teritoriului trebuie să facă o anchetă a focarelor de toxiinfecţii alimentare în cooperare cu autorităţile menţionate la art. 1 din Decizia Parlamentului European şi a Consiliului nr. 2.119/98/CE.

(3)   Ancheta epidemiologică trebuie să furnizeze date referitoare la profilul epidemiologie, produsele alimentare posibil implicate şi cauzele potenţiale ale focarelor.

(4)  Ancheta trebuie să includă, dacă este posibil, studii microbiologice şi epidemiologice adecvate.

(5)   Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să transmită Comisiei un raport sumar al rezultatelor investigaţiilor efectuate ce conţin informaţiile menţionate la lit. E din anexa nr. 4 la prezenta normă sanitară veterinară.

(6)  Alin. (1), (2), (3), (4) şi (5) trebuie să se aplice fără a aduce atingere prevederilor naţionale transpuse în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene privind siguranţa produselor, sistemele de alertă precoce şi de reacţie pentru prevenirea şi controlul bolilor transmisibile ale oamenilor, igiena alimentelor şi cerinţele generale ale legislaţiei în domeniul alimentelor, în special cele referitoare la măsuri de urgenţă şi proceduri pentru retragerea de pe piaţă a alimentelor şi hranei pentru animale.

CAPITOLUL V

Schimb de informaţii

ARTICOLUL 9

Evaluarea evoluţiilor şi surselor zoonozelor, agenţilor zoonotici şi rezistenţei antimicrobiene

(1)   Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să evalueze sursele şi evoluţia zoonozelor şi a agenţilor zoonotici, precum şi rezistenţa antimicrobiană pe teritoriul României.

(2)   Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să transmită periodic Comisiei un raport privind evoluţiile şi sursele zoonozelor, agenţilor zoonotici şi rezistenţei antimicrobiene, cuprinzând date colectate în cursul anului anterior în conformitate cu art. 4, 7 şi 8. Rapoartele şi rezumatele acestora trebuie să fie puse la dispoziţie publicului.

(3)  Rapoartele trebuie să conţină informaţiile menţionate la art. 3 alin. (2) lit. b) din norma sanitară veterinară aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 23/2006, ce preia prevederile Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 2.160/2003/CE.

(4)  In anexa nr. 4 la prezenta normă sanitară veterinară sunt stabilite cerinţe minime în ceea ce priveşte raportarea.

(5)   Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să trimită rapoarte Comisiei, la cererea acesteia sau din proprie iniţiativă, atunci când circumstanţele o justifică.

(6)   Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să furnizeze Comisiei rezultatele programelor coordonate de monitorizare stabilite în conformitate cu art. 5 din prezenta normă sanitară veterinară.

CAPITOLUL VI

Laboratoare

ARTICOLUL 10

Laboratoare naţionale de referinţă

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor desemnează Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală ca laborator naţional de referinţă pentru domeniul sănătăţii animalelor şi Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, pentru domeniul sănătăţii publice, şi informează Comisia despre aceasta.

CAPITOLUL VII

Prevederi finale

ARTICOLUL 11

Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezenta normă sanitară veterinară.

ANEXA Nr. 1 la norma sanitară veterinară

A.     Zoonozele şi  agenţii zoonotici  care trebuie monitorizaţi

-   Bruceloza şi agenţii acesteia

-  Campilobacterioza şi agenţii acesteia

-   Echinococoza şi agenţii acesteia

-   Listerioza şi agenţii acesteia

-  Salmoneloza şi agenţii acesteia

-  Trichineloza şi agenţii acesteia

-  Tuberculoza produsă de Mycobacterium bovis

-   Escherichia coli verotoxigenă

B.   Lista zoonozelor şi agenţilor zoonotici care trebuie monitorizaţi în conformitate cu situaţia epidemiologică

1. Zoonoze virale:

-  Calicivirus

-  Virusul hepatitei A

-  Virusul influentei

-   Rabie

-  Virusuri transmise prin artropode

2.  Zoonoze bacteriene:

-   Borelioza şi agenţii acesteia

-   Botulismul şi agenţii acesteia

-   Leptospiroza şi agenţii acesteia

-   Psitacoza şi agenţii acesteia

-  Tuberculoza, alta decât cea menţionată la pct.

-  Vibrioza şi agenţii acesteia

-  Yersinioza şi agenţii acesteia

3.  Zoonoze parazitare:

-  Anisakidoza şi agenţii acesteia

-  Criptosporidioza şi agenţii acesteia

-  Cisticercoza şi agenţii acesteia

-  Toxoplasmoza şi agenţii acesteia

4.  Alte zoonoze şi agenţi zoonotici

ANEXA Nr. 2 la norma sanitară veterinară

CERINŢE

pentru monitorizarea rezistenţei antimicrobiene în conformitate cu art. 7 din norma sanitară veterinară

A. Cerinţe generale

Sistemul de monitorizare pentru rezistenţa antimicrobiană prevăzut la art. 7 din norma sanitară veterinară furnizează cel puţin următoarele informaţii:

1.  specia de animale supusă monitorizării;

2.   specii bacteriene şi/sau tulpini bacteriene supuse monitorizării;

3.  strategia prelevării de probe;

4.  agenţi antimicrobieni supuşi monitorizării;

5.   metodologie de laborator utilizată pentru detectarea rezistentei;

6.   metodologie de laborator utilizată pentru identificarea de tulpini microbiene;

7.  metode utilizate pentru colectarea datelor.

B. Cerinţe specifice

Sistemul de monitorizare furnizează informaţii relevante cel puţin cu privire la un număr reprezentativ de tulpini de Salmonella spp., Campylobacter jejuni şi Campylobacter coli de la bovine, porcine şi păsări, precum şi din alimente de origine animală provenite de la aceste specii.

ANEXA Nr. 3 la norma sanitară veterinară

PROGRAME   COORDONATE

de monitorizare menţionate la art. 5 din norma sanitară veterinară

Atunci când este stabilit un program coordonat de monitorizare, trebuie să fie definite cel puţin următoarele caracteristici ale programului:

-  scopul;

-  durata;

-  zona sau regiunea geografică;

-  zonele şi/sau agenţii zoonotici în cauză;

-  tipul de probe şi alte unităţi de date solicitate;

-  scheme minime de prelevare de probe;

-  tipul de metode de analiză de laborator;

-  sarcinile autorităţilor competente;

-   resursele ce trebuie să fie alocate;

-  estimarea costurilor şi cum sunt acoperite acestea; şi

-   metoda şi calendarul de raportare a rezultatelor.

ANEXA Nr. 4 la norma sanitară veterinară

CERINŢE   MINIME

pentru raportările ce trebuie să fie transmise în conformitate cu art. 9 din norma sanitară veterinară

Raportul menţionat la art. 9 trebuie să furnizeze cel puţin următoarele informaţii:

- pct. A-D se aplică rapoartelor privind monitorizarea efectuată în conformitate cu art. 4 şi 7 din norma sanitară veterinară;

- pct. E se aplică rapoartelor privind monitorizarea efectuată în conformitate cu art. 8 din norma sanitară veterinară.

A. Iniţial trebuie să fie descrise pentru fiecare zoonoză şi agent zoonotic următoarele (ulterior trebuie să fie raportate numai schimbările):

a)   sisteme de monitorizare (strategii de prelevare de probe, frecvenţa prelevării, natura specimenului, definiţii de caz, metode de diagnostic utilizate);

b)  politica de vaccinare şi alte măsuri de prevenire;

c)   mecanism de control şi, după caz, programe de control;

d)  măsuri în caz de rezultate pozitive sau cazuri unice;

e)  sisteme de notificare existente;

f)  istoricul bolii şi/sau al infecţiei la nivelul ţării.

B.  In fiecare an trebuie să fie descrise următoarele:

a)  populaţia de animale susceptibilă relevantă (împreună cu datele la care se raportează cifrele):

-  număr de efective;

-  număr total de animale; şi

-  metode de producţie implicate;

b)   numărul şi descrierea generală a laboratoarelor şi a instituţiilor implicate în monitorizare.

C.   In fiecare an trebuie să fie descrise următoarele detalii referitoare la fiecare agent zoonotic şi la fiecare categorie de date în cauză, cu consecinţele acestora:

a)  schimbări în sistemele deja descrise;

b)  schimbări în metodele descrise anterior;

c)   rezultate ale investigaţiilor şi ale tipizării ulterioare sau altă metodă de caracterizare în laboratoare (pentru fiecare categorie raportată separat);

d)   evaluare naţională a situaţiei recente, evoluţia şi sursele de infecţie;

e)  importanţa ca zoonoză;

f)  importanţa pentru oameni ca sursă de infecţie la om, rezultate obţinute la animale si în alimente;

g) strategiile de control recunoscute că ar putea să fie utilizate pentru a preveni sau a reduce transmiterea de agenţi zoonotici la oameni;

h) dacă este necesar, orice acţiune specifică decisă în România sau sugerată pentru toată Comunitatea în baza situaţiei recente.

D.  Raportarea rezultatelor examenelor

Rezultatele trebuie să fie precizate prin stabilirea numărului de unităţi epidemiologice examinate (efective, probe, loturi) şi numărul de probe pozitive în conformitate cu definiţia cazului.

Atunci când este necesar, rezultatele trebuie să fie prezentate într-o manieră în care arată distribuirea geografică a zoonozelor sau a agenţilor zoonotici.

E.   Date referitoare la focarele de toxiinfecţii alimentare:

a)  numărul total de focare pe an;

b)  numărul de persoane decedate şi bolnave în aceste focare;

c)   agenţii cauzali ai focarelor, incluzând, atunci când este posibil, serotipul sau altă descriere precisă a agenţilor (se va indica motivul neidentificării, atunci când identificarea agenţilor cauzali nu este posibilă);

d)  produsele alimentare implicate în apariţia focarelor şi alţi vectori potenţiali;

e)   identificarea locului unde produsele alimentare incriminate au fost produse/cumpărate/achiziţionate/consumate;

f)   factorii favorizanţi, de exemplu deficienţe în igiena procesării alimentelor.

 


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 34/2006

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 34 din 2006
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decizia 220 2018
    Buongiorno E-mail: giovannidinatale1954@­gmail.­com Offerte individuali in denaro da 2.000 a 5.200.000, con un tasso di interesse è rimborsabile del 3% in un periodo compreso tra 2 e 30 anni. Condizioni ragionevoli se la mia offerta ti interessa contattami di più rapidamente per discutere le modalità e documenti da fornire. giovannidinatale1954@­gmail.­com
ANONIM a comentat Decizia 220 2018
    Buongiorno E-mail: giovannidinatale1954@­gmail.­com Offerte individuali in denaro da 2.000 a 5.200.000, con un tasso di interesse è rimborsabile del 3% in un periodo compreso tra 2 e 30 anni. Condizioni ragionevoli se la mia offerta ti interessa contattami di più rapidamente per discutere le modalità e documenti da fornire. giovannidinatale1954@­gmail.­com
ANONIM a comentat Decretul 358 1948
    What type of loan do you need? Personal loan Car loan Refinancing Mortgage Business capital (start or expand your business) Have you lost hope and think that there is no way out, but your financial problems are still not gone? Do not hesitate to contact us for possible business cooperation. Contact us (WhatsApp) number +918131851434 contact email id : sumitihomelend@gmail.com Mr. Damian Sumiti
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 34/2006
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu