Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 326 din 12 martie 2007

privind aprobarea Metodologiei pentru delimitarea albiilor minore ale cursurilor de apa care apartin domeniului public al statului

ACT EMIS DE: MINISTERUL MEDIULUI SI GOSPODARIRII APELOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 213 din 29 martie 2007



In conformitate cu prevederile art. 67 din Legea cadastrului şi publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, coroborate cu cele ale pct. 2 din Normele tehnice pentru introducerea cadastrului general, aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei publice nr. 534/2001, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. VIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2004 pentru modificarea şi completarea Legii cadastrului şi publicităţii imobiliare nr. 7/1996, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 499/2004,

în temeiul art. 34 din Legea apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 5 alin. (8) din Hotărarea Guvernului nr. 408/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor, cu modificările şi completările ulterioare,

văzand Referatul Direcţiei siguranţa barajelor şi cadastrul apelor nr. 111.140/AA/5 martie 2007,

ministrul mediului şi gospodăririi apelor emite prezentul ordin.

Art. 1. - Se aprobă Metodologia pentru delimitarea albiilor minore ale cursurilor de apă care aparţin domeniului public al statului, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului agriculturii şi industriei alimentare, al preşedintelui Comitetului Naţional al Apelor şi al ministrului economiei forestiere şi materialelor de construcţie nr. 107.689/30/12.984/1977, publicat în Buletinul Oficial nr. 59 din 6 iulie 1977, se abrogă.

Art. 3. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Ministrul mediului şi gospodăririi apelor,

Sulfina Barbu

ANEXĂ

METODOLOGIE

pentru delimitarea albiilor minore ale cursurilor de apă care aparţin domeniului public al statului

CAPITOLUL I

Prevederi generale

Art. 1. - Prezenta metodologie are drept scop adoptarea unor reguli uniforme pentru definirea noţiunii de albie minoră, precum şi a modalităţilor concrete pentru stabilirea şi delimitarea în teren a acesteia.

Art. 2. - Albia minoră a cursului de apă este o categorie ce furnizează date tehnice sistemului informaţional ce alcătuieşte Fondul naţional de date de gospodărire a apelor.

Art. 3. - In conformitate cu art. 3 din Legea apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, aparţin domeniului public al statului apele de suprafaţă cu albiile lor minore cu lungimi mai mari de 5 km şi cu bazine hidrografice ce depăşesc suprafaţa de 10 km2, malurile şi cuvetele lacurilor, iar conform alin. (3), insulele care nu sunt în legătură cu terenurile de mal la nivelul mediu al apei aparţin proprietarului albiei.

Art. 4. - In sensul prezentei metodologii, prin terenuri aparţinand domeniului public al statului se înţelege terenurile aflate permanent sub apă şi terenurile cu ape stătătoare, terenurile de orice fel, care fac obiectul proprietăţii publice.

Art. 5. - Regimul de folosire a albiilor minore, regimul de servitute şi de exploatare, protecţia albiilor minore, a malurilor şi a lucrărilor de gospodărire a apelor, regimul lucrărilor care se construiesc pe ape sau care au legătură cu apele etc. sunt reglementate de Legea nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 6. - In conformitate cu prevederile Legii nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare - anexa nr. 1, pct. 5 -, albia minoră este suprafaţa de teren ocupată permanent sau temporar de apă, care asigură curgerea nestingherită, din mal în mal, a apelor la niveluri obişnuite, inclusiv insulele create prin curgere naturală.

Art. 7. - Delimitarea, evidenţa, ţinerea la zi, sinteza şi gestionarea datelor tehnice şi economice privind terenurile care aparţin albiilor minore şi care fac parte din domeniul public al statului se asigură şi au la bază respectarea prevederilor Legii cadastrului şi publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, precum şi ale Normelor tehnice pentru introducerea cadastrului general, aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei publice nr. 534/2001, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 8. - Obiectul prezentei metodologii îl reprezintă albiile minore ale cursurilor de apă, inventariate şi codificate pană la ordinul 6, care sunt prezentate în „Atlasul Cadastrului Apelor din Romania", editat în anul 1992 de IGFCOT, în partea I „Date morfo-hidrografice asupra reţelei hidrografice de suprafaţă", ca lungime totală, lungime cu ax de referinţă al albiei minore, şi suprafaţa bazinelor hidrografice de ordinul I şi figurate în partea a II-a „Harta hidrografică a Romaniei", scara 1:100.000.

Art. 9. - Pentru organizarea acţiunii de delimitare a terenurilor cuprinzand albiile minore ale cursurilor de apă care aparţin domeniului public, cuvetele lacurilor artificiale, ale lacurilor naturale şi ale bălţilor amplasate în albiile minore, se vor avea în vedere suprafeţele acoperite cu lucii de apă, stabilite prin „Atlasul Cadastrului Apelor din Romania", aprobat prin Ordinul ministrului mediului şi gospodăririi apelor nr. 1.276/2005, publicat în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.180 din 28 decembrie 2005.

CAPITOLUL II

Criterii de delimitare a albiilor minore

Art. 10. - (1) Albia minoră a cursului de apă este o faşie continuă ce urmăreşte şi include în ea toate zonele mai joase ale cursului de apă, ce asigură prin secţiunile ei succesive continuitatea scurgerii debitelor medii şi a debitelor de formare a albiei, de la izvoare pană la vărsarea în afluentul de grad superior.

(2) La stabilirea formei în plan a albiei minore se va avea în vedere evoluţia naturală a acesteia, generată de caracteristicile proprii cursului de apă: debitul solid, dimensiunea particulelor, debitul lichid şi panta cursului de apă.

Art. 11. - (1) Prin malurile albiei minore se înţelege formele geomorfologice de teren existente la cota corespunzătoare scurgerii apei prin secţiunea respectivă a albiei minore. In cazul în care la cota respectivă se întalnesc forme geomorfologice cu pante abrupte şi înalte, în plan vertical, acestea se vor include pană la cota lor maximă în definirea malurilor şi vor aparţine albiei minore.

(2) Dacă malurile sunt consolidate natural sau prin lucrări, zona consolidată face parte din albia minoră.

Art. 12. - (1) Pentru cursurile de apă ale raurilor, pentru fluviul Dunărea pe sectoarele aparţinand Romaniei, precum şi pentru braţele şi canalele de legătură dintre braţele din Delta Dunării, delimitarea suprafeţei albiei minore se realizează la nivelul determinat prin calcule de specialitate, corespunzător valorii debitului maxim anual cu probabilitatea de depăşire de 80%.

(2)  In cazul unei albii minore instabile, susceptibilă de a-şi modifica poziţia şi mărimea, inclusiv din zona cursurilor de apă în aval de baraje, se va avea în vedere evoluţia naturală a acesteia, generată de caracteristicile proprii cursului de apă, iar suprafaţa aferentă va fi determinată prin studii de specialitate, pe baza analizei variaţiei poziţiei ei în intervalul de timp în care există înregistrări.

(3)   Mărimea suprafeţei albiei minore ce urmează a fi determinată va fi considerată ca înfăşurătoare a poziţiilor extreme consemnate în perioada de timp analizată.

Art. 13. - Pentru lacurile de acumulare permanente, suprafeţele aflate sub nivelul normal de retenţie fac parte din domeniul public al statului, se includ în categoria terenurilor acoperite permanent de apă şi se asimilează cu noţiunea de albie minoră. Pentru cursul de rau din amonte de coada lacului de acumulare permanent, determinarea suprafeţei albiei minore se face la nivelul corespunzător debitului maxim anual cu probabilitatea de depăşire de 80%, rezultat pe baza unui calcul de remuu, în ipoteza lacului plin la nivelul normal de retenţie.

Art. 14. - Pentru lacurile de acumulare nepermanente, suprafaţa albiei minore este asimilată cu suprafaţa ocupată de apă la nivelul corespunzător debitului maxim anual cu probabilitatea de depăşire de 80%, care produce fenomene de depăşire a albiei naturale pe toată lungimea acumulării. Suprafaţa se extinde pană la racordarea acesteia cu suprafaţa albiei minore corespunzătoare de pe cursul de rau din amonte.

Art. 15. - In cazul lacurilor naturale şi al bălţilor situate pe albiile minore ale cursurilor de apă (inclusiv cele din Delta Dunării), cuvetele acestora se consideră pană la nivelurile medii multianuale ce se înregistrează datorită fluctuaţiilor de nivel.

Art. 16. - In conformitate cu prevederile legale, în albia minoră a cursului de apă se includ suprafeţele încadrate după folosinţă, atat terenurile acoperite permanent de apă, cat şi cele acoperite temporar, care, după retragerea apelor, nu pot avea altă folosinţă. In albia minoră a cursului de apă se includ următoarele suprafeţe de teren:

a)  suprafaţa ocupată de luciu de apă în cea mai mare parte a anului, la niveluri mici şi mijlocii, respectiv la nivelurile obişnuite ale scurgerii de suprafaţă în perioadele de ape mari, definite la art. 11;

b)   suprafeţele ocupate de prundişuri, nisipuri şi bolovănişuri care sunt acoperite anual, potrivit precizărilor de la art. 11, de apele care îşi modifică frecvent cursul, inclusiv zonele din care se extrag materiale aluvionare;

c)   suprafeţele ocupate de insule/ostroave ce sunt acoperite periodic (anual) de apele care divaghează, datorită lipsei unei albii stabile, dar care nu sunt în legătură cu terenurile de pe mal la nivelul mediu al apei, indiferent de faptul că sunt sau nu împădurite;

d)  suprafeţele ce reprezintă foste albii minore, părăsite în prezent de cursul principal al apei, dar care în timpul apelor mari folosesc la scurgerea debitelor;

e)   suprafeţele ocupate de lucrări de apărare împotriva efectelor distructive ale apelor, lucrări care nu sunt direct sub influenţa apelor, ca baraje, regularizări, diguri, epiuri, apărări şi consolidări de maluri, cheiuri, precum şi alte lucrări de apărare şi de amenajare a albiei minore;

f)  suprafeţele cuprinse între lucrările de apărare şi mal, precum şi între lucrările de apărare transversale, atunci cand aceste lucrări sunt la o distanţă egală sau mai mică de mal decat zona de protecţie stabilită pentru lucrările respective;

g)  insulele care nu sunt în legătură cu terenurile cu mal la nivelul mediu al apei.

Art. 17. - In cazul existenţei unor maluri înalte, albia cursului de apă se limitează la aceste maluri, care se includ în albia minoră. Dacă malurile sunt consolidate în mod natural sau prin lucrări, zona consolidată face parte din albia minoră. La stabilirea formei în plan a albiei minore se va avea în vedere evoluţia naturală a acesteia, generată de caracteristicile proprii ale cursului de apă.

Art. 18. - In cazul în care pe cursurile de apă s-au realizat lacuri de acumulare, delimitarea albiilor minore din zona amonte şi aval se face ţinand seama de lucrările de amenajare hidrotehnică executate şi de faptul că suprafeţele ocupate de apă la nivelul normal de retenţie fac parte din albia minoră.

Art. 19. - In cazul în care pe cursurile de apă s-au realizat lacuri de acumulare, delimitarea albiilor din zona amonte se face ţinand seama de lucrările de amenajare hidrotehnică executate, în conformitate cu prevederile art. 10 şi 13.

Art. 20. - Delimitarea albiei minore a fluviului Dunărea, precum şi a Deltei Dunării se stabileşte conform legislaţiei interne şi convenţiilor internaţionale la care Romania este parte şi se marchează pe teren, cu avizul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, al Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor şi al autorităţilor de specialitate în domeniul navigaţiei din cadrul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului.

Art. 21. - Pentru Delta Dunării, întreaga suprafaţă integrată în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării" şi zona de protecţie aferentă, vor fi respectate prevederile legislaţiei existente interne şi internaţionale prin care aceasta a fost înfiinţată.

Art. 22. - Suprafeţele ocupate de lucrările de apărare împotriva efectelor distructive ale apelor, lucrări care sunt direct sub influenţa apelor (epiuri, apărări şi consolidări de maluri,  cheiuri,  precum  şi  alte  lucrări  de  apărare şi amenajare a albiei), fac parte din albia minoră a cursului de apă respectiv.

Art. 23. - Suprafeţele cuprinse între lucrările de apărare şi mal, precum şi între lucrările de apărare transversale, atunci cand aceste lucrări sunt la o distanţă egală sau mai mică de mal decat zona de protecţie stabilită pentru lucrările respective, sunt incluse în albia minoră a cursului de apă.

Art. 24. - Pentru baraje şi lucrările lor anexe, suprafaţa ocupată de acestea este asimilată ca făcand parte din albia minoră.

Art. 25. - (1) Delimitarea cuvetelor lacurilor de acumulare permanente se realizează la nivelul normal de retenţie.

(2) Pentru lacurile de acumulare nepermanente delimitarea cuvetelor se face la nivelul corespunzător debitului maxim cu probabilitatea de depăşire corespunzătoare debitului de calcul al amenajării.

CAPITOLUL III

Procedura pentru delimitarea albiei minore

Art. 26. - (1) In sensul dispoziţiilor art. 39 din Legea nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, delimitarea albiilor minore ale cursurilor de apă şi a celorlalte terenuri aparţinand domeniului apelor se realizează de către Administraţia Naţională „Apele Romane", prin unităţile bazinale de gospodărire a apelor, împreună cu o comisie din care fac parte reprezentanţi ai oficiului de cadastru şi publicitate imobiliară, ai autorităţilor care răspund de sistemele informaţionale specifice implicate şi deţinătorii terenurilor riverane.

(2) Modul de organizare şi funcţionare, componenţa şi atribuţiile comisiilor de delimitare constituite vor fi stabilite de Administraţia Naţională „Apele Romane".

Art. 27. - Documentaţia tehnică pentru delimitarea albiei minore şi a zonelor de protecţie aferente, întocmită după executarea reţelelor geodezice de sprijin, îndesire şi ridicare, supusă operaţiunilor de recepţie, va cuprinde:

a)   memoriul tehnic cuprinzand descrierea generală a lucrării, metodele de lucru, instrumentele utilizate, prelucrarea datelor (software folosit, metoda de compensare a reţelei, abaterile standard, elipsa erorilor pentru fiecare punct geodezic nou-determinat), preciziile obţinute, datele hidrologice folosite şi sursa de obţinere a acestora, precum şi altele asemenea;

b)   schema dispunerii punctelor vechi şi noi, inclusiv a bornelor CSA, cu marcarea vizibilităţii (schiţa vizelor);

c)  schema măsurătorilor efectuate (schiţa vizelor);

d)   fişierele ASCII, pe suport magnetic, cu datele rezultate din măsurătorile de teren (denumirea/numărul punctului de staţie, denumirea/numerele punctelor vizate, direcţii măsurate, distanţe măsurate);

e)   descrierile topografice (conform anexei nr. 8 la Normele tehnice pentru introducerea cadastrului general, cu modificările şi completările ulterioare) şi schiţele de reperaj pentru punctele vechi şi noi;

f)   inventarul de coordonate pe conturul albiei minore şi al zonei de protecţie, inclusiv pe suport magnetic (fişier ASCII, conform modelului prezentat în anexa nr. 15 la Normele tehnice pentru introducerea cadastrului general, cu modificările şi completările ulterioare);

g) tabelul din care să reiasă diferenţele dintre coordonatele vechi (puncte de ordinul I, II, III şi IV) şi coordonatele noi ale aceloraşi puncte rezultate în urma compensării reţelei, dacă acestea se prelucrează ca reţea liberă;

h) schiţa reţelei geodezice la o scară convenabil aleasă, de regulă 1:5.000, 1:10.000 sau 1:25.000, cu marcarea dispunerii punctelor vechi şi noi, precum şi a vizibilităţilor dintre puncte;

i) inventarul de coordonate ale tuturor punctelor noi ale reţelei şi descrierile lor topografice;

j) dosarul de verificare, întocmit de o persoană fizică autorizată cu atestat ANCPI de categoria D sau de o persoană juridică cu atestat ANCPI care să aibă ca angajat o persoană fizică autorizată în categoria D;

k) deciziile de numire a comisiei de delimitare şi procesele-verbale de delimitare (conform modelului prezentat în anexa nr. 13 la Normele tehnice pentru introducerea cadastrului general, cu modificările şi completările ulterioare, adaptat corespunzător, în funcţie de necesităţi).

Art. 28. - Realizarea şi redactarea planurilor pentru delimitarea albiilor în format analogic şi digital trebuie să respecte următoarele prevederi standard:

a)  redactarea planului de ansamblu, de regulă la scara 1:5.000, 1:10.000 sau 1:25.000, se realizează pentru fiecare unitate administrativ-teritorială şi conţine întreaga suprafaţă a imobilelor şi toate elementele care reprezintă şi definesc delimitările albiei minore şi ale zonelor de protecţie;

b)   planul de situaţie se întocmeşte la scara 1:2.000 pentru bunuri imobile şi conţine delimitarea albiei minore şi a zonelor de protecţie;

c)  redactarea planşelor (în format analogic nedeformabil) pentru planul de ansamblu şi pentru planul de situaţie se face, la alegerea beneficiarului, în format standard A4, A3, A2, A1 sau A0 în funcţie de reprezentarea la scară a suprafeţei utile;

d)   planurile topografice digitale sunt structurate pe 6 straturi (limita albiei minore, limita construcţiilor aferente albiei minore, traversările peste cursuri de apă care nu au legătură cu lucrările hidrotehnice şi care aparţin diverşilor deţinători, baza geodezică, inclusiv bornele CSA, zona de protecţie aferentă albiei minore şi textul cu denumirea punctelor, parcelelor şi a suprafeţelor);

e)   reprezentarea detaliilor de conţinut se va face, în funcţie de scară, respectand „Atlasul de semne convenţionale pentru planurile topografice la scările 1:5.000, 1:2.000, 1:1.000 şi 1:500", editat în anul 1978, pană la elaborarea, aprobarea şi publicarea unui nou atlas de semne convenţionale.

Art. 29. - Pentru executarea delimitării albiilor minore ale cursurilor de apă şi a cuvetelor bălţilor, lacurilor naturale şi artificiale şi ale zonelor umede se realizează următoarele etape de lucru:

a) identificarea datelor de bază topografice, hidrologice şi din bazele de date existente, a necesarului de lucrări şi de informaţii suplimentare pentru eventuale completări şi a actelor şi faptelor juridice prin care se definesc riveranii şi prin care diferite terenuri au intrat în administrarea unităţilor de gospodărire a apelor, precum şi evaluarea necesarului de resurse pentru realizarea lucrărilor;

b)   stabilirea reţelei geodezice de sprijin adecvate asigurării densităţii optime a punctelor geodezice de referinţă care să permită executarea lucrărilor de introducere şi de întreţinere a sistemului informaţional specific gospodăririi apelor. In cadrul acestei reţele se include şi sistemul de borne ale axului albiilor minore ale cursului de apă;

c)   parcurgerea în teren a traseului albiei minore de către comisia de delimitare, în vederea identificării suprafeţelor care se includ în albia minoră, a punerii în temă cu lucrările şi informaţiile suplimentare care trebuie obţinute, a stabilirii unor eventuale completări ale acestora şi a problemelor pe care le ridică concordarea cu celelalte sisteme informaţionale specifice implicate. De asemenea, comisia va identifica riveranii, folosinţele de teren, lucrările de apărare existente, zonele afectate de eroziuni de maluri, va fi informată asupra problemelor în litigiu şi a celor care se pot ivi în urma efectuării delimitării albiei minore;

d)   executarea lucrărilor de teren şi de birou necesare determinării suprafeţelor de teren ocupate de albiile minore ale cursurilor de apă şi trasarea acestora pe planurile de situaţie;

e)  după prima trasare a suprafeţelor albiilor minore, în scopul concordării cu unele situaţii particulare, specifice din teren, comisia stabilită va executa o deplasare în zonele în care au fost realizate studiile, pentru rezolvarea sau corectarea unor posibile incompatibilităţi sau situaţii ambigue. Corecţiile în teren ale poziţiei suprafeţei calculate vor fi însoţite de procese-verbale semnate de toţi membrii comisiei. Aceste înscrisuri vor fi ataşate la documentaţia finală, care se va prezenta oficiilor de cadastru şi publicitate imobiliară. Cate un exemplar din aceste înscrisuri va trebui să revină, pe langă al executantului lucrării, fiecăruia dintre membrii comisiei;

f)   avizarea şi recepţia lucrării la nivelul bazinelor hidrografice se fac de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară sau de oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară, după caz, cu achitarea taxelor aferente, conform prevederilor Ordinului ministrului administraţiei şi internelor nr. 128/2007 pentru aprobarea tarifelor pentru activităţile desfăşurate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi unităţile sale subordonate.

Art. 30. - (1) Pentru realizarea operaţiei de delimitare a albiilor minore sunt necesare materialele topografice, hidrologice şi de gospodărire a apelor.

(2) Datele şi materialele topografice cuprind:

a)  planuri de situaţie la scara 1:25.000 sau, după caz, 1:50.000 (ansamblu), pe care vor fi trecute poziţiile posturilor şi mirelor hidrometrice existente, amplasamentul bornelor axului albiei minore a cursului de apă, lucrările de apărare existente;

b)   zonele în care există sau au existat perimetre de extragere a materialelor din albii, zonele cu eroziuni importante de maluri, zonele în care se manifestă modificări frecvente ale poziţiei albiei minore;

c)  profilele transversale prin albia minoră a cursurilor de apă şi a lacurilor naturale sau artificiale (permanente) existente pe traseul ce urmează a se analiza vor îndeplini următoarele condiţii: vor fi executate perpendicular pe direcţia de curgere, scara acestora va fi cuprinsă, după caz, între 1:50/1:50 - 1:200/1:100 pentru cursurile de apă interioare şi 1:2.000/1:100 pentru fluviul Dunărea, iar sistemul de referinţă va fi corespunzător axului albiei minore a cursului de apă. Profilele se vor realiza prin întreaga albie minoră a cursului de apă, pană la limita superioară a cotei malurilor sau a grindurilor acesteia (la limita de la care începe dezvoltarea albiei majore) şi pană la nivelul coronamentului în cazul lacurilor de acumulare permanente;

d) pentru determinarea mărimii şi a poziţiei în spaţiu a suprafeţei libere a albiei minore printr-un minimum de profile transversale, se va realiza o sectorizare a cursului de apă pe tronsoane caracteristice şi se vor stabili secţiuni de amplasare a profilelor transversale în următoarele puncte: în secţiunea amonte şi aval ale tronsonului pe care albia minoră are o variaţie cvasiliniară, amonte şi aval (circa 50-100 m) de releveele existente (poduri, praguri, baraje, prize), amonte şi aval de debuşările unor canale de desecare, afluenţi etc, în dreptul secţiunilor în care capacitatea de transport a raului este minimă (maluri joase), ceea ce ar putea conduce la o inundare prematură a albiei majore. Definitivarea alegerii amplasamentelor profilelor topometrice se va executa în urma unor recunoaşteri pe teren, prin:

(i) relevee ale construcţiilor din albii: poduri, prize, praguri, baraje;

(ii) profile în lung, pe tronsonul pe care se face delimitarea suprafeţei albiei minore, realizate la scara 1:25.000/1:100, în sistem de referinţă Marea Neagră 75, care vor cuprinde: poziţia profilelor transversale, poziţiile secţiunilor de mira, cota 0 a acestora, cota talvegului, cotele malurilor, poziţiile afluenţilor, ale canalelor de desecare, poziţiile riveranilor şi denumirea acestora etc;

(iii) profilele de urmărire a evoluţiei geomorfologice a albiei minore în secţiunile critice (eroziuni, divagări) etc.

(3)  Datele şi materialele hidrologice cuprind:

a)   chei limnimetrice măsurate (actual) atat la posturile hidrometrice, cat şi în alte secţiuni caracteristice ale albiei (baraje, prize etc);

b)  valorile debitelor maxime anuale cu probabilitatea de depăşire de 80%;

c)   schema segmentării raului pe tronsoane, pe care debitul la care se face determinarea suprafeţei albiei minore poate fi considerat, şi valorile acestor debite;

d)    studii privind prognoza colmatării cuvetelor acumulărilor pe următorii 20 de ani.

(4)  Datele şi materialele tehnice de specialitate cuprind :

a)  coordonatele bornelor axului albiei minore a cursului de apă, precum şi ale tuturor celorlalte puncte utilizate pentru determinarea coordonatelor bazei şi direcţiei profilelor în momentul executării acestora, precum şi a coordonatelor poziţiilor suprafeţelor albiilor minore în momentul determinării acestora;

b)  fişele tehnice cu evoluţia albiei;

c)  planurile de situaţie ale zonei pe care se realizează operaţia de amplasare finală a suprafeţelor determinate pentru albiile minore. Pe aceste planuri, pe langă poziţiile suprafeţelor albiilor minore rezultate din ultimele determinări, vor fi trecute, în cazul în care informaţiile sunt disponibile, şi poziţiile acestora înregistrate în arhive.

Art. 31. - Principalele lucrări de teren şi de birou necesare trasării suprafeţei albiei minore constau din:

a)   determinarea nivelului corespunzător debitului de calcul, pe baza datelor primare topografice şi hidrologice prezentate mai sus, utilizand una dintre metodele clasice de calcul hidraulic al curenţilor liberi în regim lent sau rapid de mişcare prin albii deschise, şi marcarea acestuia pe profilul transversal;

b)   trasarea nivelurilor corespunzătoare debitului de calcul pe hărţile la scara 1:25.000 şi 1:10.000 în secţiunile stabile şi planimetrarea suprafeţelor corespunzătoare ocupate de albia minoră;

c)   trasarea definitivă pe planurile de situaţie ce evidenţiază albiile minore, poziţionarea celorlalte imobile deţinute de riverani şi, după caz, a limitelor unităţilor administrativ-teritoriale (judeţ, municipiu, oraş, comună);

d)    informarea oficiilor de cadastru şi publicitate imobiliară teritoriale, a comisiilor judeţene şi locale de apărare împotriva dezastrelor, a celor pentru aplicarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a beneficiarilor de folosinţe, a deţinătorilor de terenuri asupra rezultatelor operaţiunilor pentru delimitarea albiilor minore.

Art. 32. - (1) Delimitarea în teren a albiei minore a cursurilor de apă şi a cuvetelor lacurilor artificiale, a lacurilor naturale şi a bălţilor amplasate în albiile minore se face cu borne tip CSA, cu alte repere existente sau prin borne hectometrice la diguri, prin indicarea distanţelor la acestea, lucrările de delimitare fiind legate de axul de referinţă al cursului de apă. In zonele în care nu există ax de referinţă acesta se va realiza concomitent cu operaţia de delimitare a albiei.

(2) Pentru delimitarea în teren se vor utiliza şi respecta obligatoriu prevederile Normelor tehnice pentru introducerea cadastrului general, cu modificările şi completările ulterioare, şi prevederile Standardului Roman - SR nr. 3.446 - 1 /iunie 1996, indice de clasificare G.08 - Măsurări terestre, borne pentru punctele de triangulaţie şi repere azimutale, precum şi ale SR nr. 4.294-73, Forma şi dimensiunile mărcilor la sol.

CAPITOLUL IV

Contestaţii şi mod de rezolvare

Art. 33. - Deţinătorii terenurilor riverane care consideră că prin delimitarea albiei minore Ie-a fost încălcat un drept sau un interes legitim pot depune contestaţii la Administraţia Naţională „Apele Romane", în termen de 30 de zile de la delimitarea fizică în teren a albiei minore.

Art. 34. - (1) Administraţia Naţională „Apele Romane" soluţionează contestaţiile în termen de 30 de zile de la primirea acestora şi comunică decizia, în scris, contestatarului, în termen de 5 zile de la soluţionare.

(2) Contestatarul nemulţumit de modul de soluţionare a contestaţiei se poate adresa instanţei de judecată competente conform legii, în termen de 30 de zile de la primirea deciziei Administraţiei Naţionale „Apele Romane".

CAPITOLUL V

Inregistrare şi evidenţe

Art. 35. - Albiile minore ale cursurilor de apă şi cuvetele lacurilor naturale şi artificiale, precum şi cele ale zonelor umede amplasate în albiile minore delimitate în conformitate cu prevederile prezentei metodologii se înscriu atat în evidenţele cadastrului la categoria de folosinţă „Ape", cat şi în evidenţele Sistemului informaţional de gospodărire a apelor, la grupa „Cadru natural".

Art. 36. - In sensul dispoziţiilor art. 35 alin. (5) şi (6) din Legea nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, unităţile de gospodărire a apelor realizează ţinerea la zi a Fondului naţional de date de gospodărire a apelor şi pun la dispoziţie persoanelor fizice şi juridice, în condiţiile legii, datele înscrise în acesta.

Art. 37. - Albia fluviului Dunărea se stabileşte conform prevederilor convenţiilor internaţionale la care Romania este parte şi se materializează pe teren după cum este prevăzut la art. 12 şi 20.

CAPITOLUL VI

Dispoziţii finale

Art. 38. - Comisiile de delimitare a albiei minore înfiinţate conform prevederilor art. 26 vor efectua, periodic, operaţiuni de recunoaştere în teren după trecerea unor viituri semnificative, cu debite maxime care depăşesc valoarea corespunzătoare debitului maxim cu probabilitatea de 10%. In cazul unor modificări survenite, acestea se vor opera în documentaţiile de delimitare a albiei, cu acordul oficiilor de cadastru şi publicitate imobiliară.

ANEXĂ la metodologie

DEFINIŢII   UTILIZATE

1.   Acumulare permanentă - acumulare realizată prin bararea unui curs de apă pentru obţinerea unei retenţii permanente de apă, utilizată pentru satisfacerea cerinţelor de apă ale folosinţelor.

2.   Acumulare nepermanentă - acumulare realizată prin bararea unui curs de apă sau ca incintă laterală îndiguită, avand rol preponderent de atenuare a viiturilor.

3.   Axul de referinţă al cursului de apă - sistemul de borne geodezice avand coordonatele în sistem de referinţă Marea Neagră 75 amplasate în lungul cursurilor de apă,codificate şi utilizate pentru reperajul albiilor minore ale cursurilor de apă şi al obiectivelor care sunt gestionate prin sistemul informaţional specific domeniului de gospodărire a apelor.

4. Cadastrul general - sistemul unitar şi obligatoriu de evidenţă tehnică, economică şi juridică prin care se realizează identificarea, înregistrarea, reprezentarea pe hărţi şi planuri cadastrale a tuturor terenurilor, precum şi a celorlalte bunuri imobile de pe teritoriul ţării, indiferent de destinaţia lor şi de proprietar.

5.   Sistem informaţional specific domeniului gospodăririi apelor - activitatea de inventariere, clasificare, evidenţă, sistematizare şi sinteză a datelor existente şi a rezultatelor măsurătorilor întreprinse pentru caracterizarea în detaliu a resurselor de apă, a reţelei hidrografice, precum şi a lucrărilor de gospodărire a apelor, realizate pentru valorificarea acestor resurse, pentru combaterea efectelor distructive ale apelor şi pentru protecţia calităţii apelor.

6.   Malurile albiei minore - formele geomorfologice de teren existente la cota corespunzătoare scurgerii prin secţiunea respectivă a albiei minore. In cazul în care la cota respectivă se întalnesc forme geomorfologice cu pante abrupte, în plan vertical, acestea se vor include pană la cota lor maximă în definiţia malurilor şi vor aparţine albiei minore. Dacă malurile sunt consolidate natural sau prin lucrări, zona consolidată face parte din albia minoră.

7.   Niveluri obişnuite - nivelurile corespunzătoare debitelor maxime anuale cu probabilitatea de depăşire de 80%.

8.  Nivel mediu - poziţia curbei suprafeţei libere a apei, raportată la un plan de referinţă, corespunzătoare tranzitării prin albie a debitului mediu pe o perioadă îndelungată (debit modul).

9.   Perioadele cu ape mari - perioadele de timp în care pe rau se tranzitează debite cu valori care depăşesc valoarea debitului mediu multianual.

10.   Plan topografic - reprezentare grafică la o scară adecvată (1:10.000 sau 1:25.000) a cursului de apă pentru care se realizează operaţia de delimitare, cu poziţionarea profilelor transversale, pe care vor fi trasate nivelurile corespunzătoare debitului de calcul, în vederea determinării prin planimetrare a suprafeţelor ocupate de albia minoră.

11.   Profile transversale - reprezentarea grafică a distanţelor faţă de un reper luat ca bază (cu marcarea tipului de folosinţă a terenului) a variaţiei altitudinii punctelor unei secţiuni, perpendiculare pe direcţia de scurgere a apei. Sistemul de referinţă utilizat este Marea Neagră 75.

12.  Profil în lung - reprezentarea grafică în plan vertical (corespunzător unui plan unitar de referinţă) a liniei talvegului, a coastelor şi a liniilor suprafeţelor libere ale apei pentru diferite valori ale debitelor corespunzătoare unor probabilităţi normale de depăşire a valorii acestora.

13.  Puncte de hotar - ansamblul punctelor, materializate pe planuri de situaţie şi în profilele transversale de calcul, corespunzătoare limitelor albiei minore. Punctele sunt determinate planimetric şi nivelitic, avand ca puncte de sprijin bornele axului albiei minore a cursului de apă, alte repere topogeodezice omologate, existente în teren la momentul realizării operaţiei de trasare definitivă a suprafeţei albiei minore.

14.   STEREO 70 - proiecţia cartografică oficială în Romania.

15.   Talveg - linia adancimilor maxime ale albiei minore din profilele transversale succesive.

16.   Unitate de gospodărire a apelor - orice formă organizatorică din structura autorităţilor de gospodărire a apelor (Administraţia Naţională „Apele Romane" - S.A.).


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 326/2007

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 326 din 2007
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 326/2007
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu