Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 244 din 12 iunie 2002

pentru aprobarea Metodologiei de monitorizare sol-vegetatie forestiera pentru silvicultura

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 831 din 19 noiembrie 2002


SmartCity3


    Avand in vedere prevederile art. 9 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 38/2002 privind intocmirea si finantarea studiilor pedologice si agrochimice si finantarea Sistemului national de monitorizare sol-teren pentru agricultura, precum si sol-vegetatie forestiera pentru silvicultura,
    in temeiul art. 9 alin. (6) din Hotararea Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor,

    ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Metodologia de monitorizare sol-vegetatie forestiera pentru silvicultura, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Metodologia prevazuta la art. 1 se poate revizui periodic, pe baza cercetarilor care se desfasoara in domeniu si in conformitate cu Programul european de monitorizare forestiera.
    Art. 3
    Directia de specialitate din Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, Regia Nationala a Padurilor si Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice vor aduce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 4
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

             Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
                               Ilie Sarbu

    ANEXA 1

                            METODOLOGIA
de monitorizare sol-vegetatie forestiera pentru silvicultura

    1. DISPOZITII GENERALE

    Monitorizarea solurilor si a vegetatiei forestiere pentru silvicultura se realizeaza la doua niveluri:
    a) nivelul I - constituit din reteaua transnationala (16 x 16 km) si din reteaua nationala;
    b) nivelul II - constituit din reteaua de supraveghere intensiva.
    Supravegherea starii padurilor este coordonata pe plan european, in stransa cooperare, de catre Comisia Economica pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite (UN/ECE), prin Programul international de cooperare privind evaluarea si monitorizarea efectelor poluarii aerului asupra padurilor (ICP Forests), si de catre Uniunea Europeana, prin Schema Uniunii Europene privind protectia padurilor impotriva poluarii atmosferice (anexa nr. 1).

    2. MONITORIZAREA VEGETATIEI FORESTIERE DIN ROMANIA (NIVELURILE I SI II)

    2.1. Reteaua nationala (4 x 4 km)
    Reteaua nationala de sondaje permanente, amplasata sistematic in toate padurile tarii, are o densitate de 4 x 4 km (un sondaj la 1.600 ha). Aceasta retea este destinata atat supravegherii anuale a starii de sanatate a arborilor din cuprinsul suprafetelor de proba permanente (SPP) aferente sondajelor, cat si inventarierii statistice a padurilor la nivel national si regional (din 5 in 5 ani). In aceasta retea nu se desfasoara lucrari privind monitorizarea solurilor forestiere.
    Un sondaj este alcatuit din doua suprafete de proba permanente de forma circulara, amplasate la o distanta de 30 m fata de centrul SPP (pe directia E - V in terenuri plane si pe curba de nivel in terenuri inclinate - fig. 1). Fiecare SPP contine doua cercuri concentrice cu razele de 7,98 m si, respectiv, de 12,62 m, in functie de marimea diametrului de baza al arborilor din cuprinsul acesteia. Atat centrul sondajului, cat si centrele suprafetelor de proba permanente sunt materializate prin borne de metal, lemn sau beton ingropate, capatul superior al acestora situandu-se la 10 - 15 cm deasupra solului. Pentru facilitarea identificarii bornelor sau a locului unde acestea au fost materializate (in cazul disparitiei lor), la baza celui mai apropiat arbore si pe fata dinspre borna se inscriu indicativele "Mi" (pentru centrul sondajului "i", "C1" si "C2" pentru centrele SPP1 si SPP2), precum si distanta exprimata in decimetri pana la borne.
    Numarul "i" al sondajului este unic in cadrul unui ocol silvic si corespunde Listei de sondaje proiectate pe hartile amenajistice ale unitatilor de productie (UP). Conform acesteia, elementele de amplasare in teren ale fiecarui sondaj sunt: unitatea amenajistica (ua) in care se afla instalat sondajul, numarul celei mai apropiate borne amenajistice, unghiul format de directia borna amenajistica - Nord cu directia borna amenajistica - centrul sondajului (azimutul) si distanta de la borna amenajistica la centrul sondajului exprimata in metri. Traseul de la cea mai apropiata borna amenajistica pana la centrul sondajului este marcat prin puncte de vopsea materializate pe arbori la o distanta care sa permita vizibilitatea, dus-intors, la inaltimea ochiului.
    In situatia in care procedeul de materializare in teren a sondajului si, respectiv, a suprafetelor de proba permanente nu este respectat, precum si in situatia disparitiei marcajelor, a indicativelor inscrise pe arbori, a centrelor sondajelor si ale suprafetelor de proba permanente, se va proceda dupa cum urmeaza:
    a) materializarea in teren a sondajului pe baza informatiilor inscrise in Lista de sondaje proiectate la nivel de ocol.
    Operatorul transpune pe harta amenajistica a UP locul de amplasare a sondajului. Daca in urma localizarii pe harta a sondajului operatorul considera ca traseul de la borna amenajistica pana la centrul sondajului este inaccesibil, acesta poate alege un alt traseu, accesibil, de la o alta borna, determinand un alt azimut, respectiv o alta distanta pana la centrul sondajului. Eventualele modificari ale elementelor de amplasare (numar de borna, azimut, distanta) se opereaza in lista sondajelor.

    Fig. 1. - Schema de amplasare a sondajului pentru supravegherea starii de sanatate a padurilor in cadrul retelei nationale (4 x 4 km)

    Figura 1, reprezentand schema de amplasare a sondajului pentru supravegherea starii de sanatate a padurilor in cadrul retelei nationale (4 x 4 km), se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 831 din 19 noiembrie 2002, la pagina 2.

    In teren, stationat in dreptul bornei, operatorul stabileste cu ajutorul busolei azimutul directiei borna - centrul sondajului, iar cu ruleta sau cu panglica masoara distanta redusa pana la centrul sondajului. In acelasi timp, pe arbori, la o distanta care sa permita vizibilitatea, se marcheaza dus-intors traseul stabilit prin puncte de vopsea la inaltimea ochiului.
    Ajuns in centrul sondajului se executa materializarea acestuia printr-o borna de lemn, metal sau beton, ingropata astfel incat capatul superior sa fie situat la 10 - 15 cm deasupra solului, iar la baza arborelui cel mai apropiat si pe fata dinspre centrul sondajului se inscrie indicativul "Mi" (unde "i" reprezinta numarul curent al sondajului corespunzator listei la nivel de ocol) si sub acest indicativ, distanta exprimata in decimetri (dm) de la arbore pana la centrul sondajului (borna).
    Din centrul sondajului, pe directia E - V (in terenuri plane) si pe curba de nivel (in terenuri inclinate), se masoara de o parte si de alta a acestuia 30 m, stabilindu-se astfel centrele celor doua SPP, care se materializeaza in mod asemanator ca si centrul sondajului, cu exceptia indicativului inscris la baza arborelui cel mai apropiat, care in acest caz este "C1" sau "C2" (corespunzator SPP1, respectiv SPP2);
    b) actualizarea marcajelor; in situatia in care nu mai poate fi identificat traseul de la borna la centrul sondajului, acesta se reface prin stabilirea directiei (cu busola) si masurarea distantei (cu ruleta sau cu panglica), pe baza informatiilor preluate din Lista sondajelor proiectate (actualizata daca a fost nevoie). Se reface traseul cu puncte de vopsea pe arbori, la o distanta care sa permita vizibilitatea, dus-intors, la inaltimea ochiului;
    c) actualizarea indicativelor, a centrelor sondajelor si a suprafetelor de proba permanente (bornelor) se realizeaza prin identificarea arborilor la baza carora s-au inscris indicativele ("Mi", "C1" si "C2") si distantele in decimetri pana la borne. Pe baza acestor informatii se restabileste pozitia reala a bornelor, efectuandu-se din nou materializarea lor. Daca nici inscriptiile pe arbori nu mai pot fi descifrate sau arborii respectivi au disparut (inclusiv cioatele acestora), centrele sondajelor, respectiv ale suprafetelor de proba permanente, vor fi din nou amplasate in conformitate cu procedura descrisa la materializarea in teren a sondajelor. Corectitudinea reamplasarii centrelor SPP se va verifica si corecta corespunzator, pe baza informatiilor referitoare la azimut si distanta fiecarui arbore inregistrat cu ocazia inventarierilor anterioare (in anii 1990, 1995, 2000 ...) in suprafata de proba respectiva.
    2.1.1. Inventarierea si evaluarea starii de sanatate a arborilor din cuprinsul suprafetelor de proba permanente
    Pentru inventarierea arborilor din cuprinsul suprafetelor de proba permanente se foloseste metoda cercurilor concentrice, cu razele de 7,98 m (200 mp) si, respectiv, de 12,62 m (500 mp). Diametrul de baza minim al arborilor ce se inventariaza este de 80 mm.
    In cercul cu raza r = 7,98 m (200 mp) se inventariaza toti arborii cu diametrul mai mare de 80 mm, iar pe coroana circulara determinata de cercurile concentrice cu raze de 7,98 m si 12,62 m se inventariaza numai arborii cu diametrul de baza mai mare de 280 mm.
    Operatorul se instaleaza in centrul SPP, stabileste directia nordului cu ajutorul busolei si efectueaza inregistrarea informatiilor incepand cu arborele al carui azimut este cel mai mic, continuand cu arborii urmatori in sensul cresterii azimutului (sensul acelor de ceasornic).
    Daca in cadrul reinventarierii, ca urmare a cresterii in diametru a arborilor, pe raza cercului de 7,98 m, precum si in coroana circulara cuprinsa intre cercurile cu razele de 7,98 m si 12,62 m apar arbori cu diametrul cuprins intre 80 mm si 280 mm si, respectiv, mai mare de 280 mm, care nu au fost inregistrati la inventarierile precedente, acestia se inregistreaza in formularul 1 (anexa nr. 2) in continuare, dupa ce au fost inventariati arborii comuni pentru inventarierea actuala si cea precedenta. Masurarea diametrului se face prin aplicarea clupei pe trunchiul arborelui la nivelul semnului marcat initial (in anul 1990) cu vopsea, iar pozitia de masurare in cazul terenurilor inclinate va fi din amonte. In cazul in care sectiunea transversala este neregulata se masoara doua diametre perpendiculare, iar in formularul 1, de teren, din anexa nr. 2 se va inregistra media celor doua masuratori. Semnul de aplicare a clupei pe trunchiul arborelui se revopseste. Inaltimile se masoara la 3 - 5 arbori din specia preponderenta, la aceiasi arbori la care au fost masurate cu ocazia inventarierilor anterioare (in anii 1990, 1995, 2000 ...), precum si la fiecare al zecelea arbore (arborii nr. 1, 11, 21 ...) din formularul 1 din anexa nr. 2 (SPP1 si, respectiv, SPP2).
    Evaluarea starii de sanatate se realizeaza anual numai pentru lotul de arbori (predominanti, dominanti, codominanti si fara vatamari fizice de intensitate moderata sau puternica) selectat in anul 1990 si reactualizat in anii 1995, 2000 ... (formularul 1 din anexa nr. 2 utilizat in anul 2000, coloana "Nr. arb. in lot."). La reinventarieri, in lotul de proba sunt evaluati numai arborii situati in clasele I, II si III Kraft la momentul respectiv.
    O data la 5 ani evaluarea starii de sanatate se face pentru toti arborii, indiferent de pozitia lor cenotica (clasa Kraft).
    Pentru estimarea starii de sanatate a arborilor este necesar sa se inregistreze vatamarile fiziologice, adica defolierea si decolorarea frunzisului din coroana arborilor, precum si vatamarile fizice cauzate de diferiti factori (formularele 1 si 2 din anexa nr. 2).
    Evaluarea starii de sanatate a arborilor din loturile de proba selectate se realizeaza anual prin estimarea vizuala a defolierii si decolorarii frunzisului coroanelor arborilor, inregistrandu-se totodata si prezenta unor vatamari de natura mecanica existente in coroane sau pe tulpinile arborilor.
    Defolierea reprezinta unul dintre cei mai importanti parametri si exprima pierderea de frunze sau ace din coroana unui arbore, comparativ cu un altul al carui aparat foliar este complet (arbore de referinta). Aceasta se estimeaza prin apreciere vizuala, folosindu-se ca arbore de referinta un arbore din aceeasi specie, cu frunzis complet, situat in imediata vecinatate a locului de proba (sondajului) sau imagini foto aplicabile speciilor din tara noastra. Dat fiind caracterul relativ al estimarii, inregistrarea se face in procente, prin rotunjirea la cea mai apropiata valoare divizibila cu 5 (ex: 0, 5, 10, 15 ...). In arboretele dense, pentru apreciere se va lua in considerare jumatatea superioara a coroanei, iar in cele mai putin dense, treimea mijlocie si superioara a acesteia. Defolierea trebuie sa fie considerata ca o reducere a densitatii coroanei arborilor (transparenta), aceasta fiind mai putin influentata de diferentele morfologice naturale dintre arbori. La estimarea defolierii trebuie sa se ia in considerare pierderea seturilor de ace, defolierea ramurelelor existente, precum si reducerea marimii frunzelor sau acelor. De asemenea, prezenta frunzelor sau a acelor moarte in coroana indica defolierea (acele varstnice avand o pondere mai redusa in apreciere). In cazul reducerii neomogene a densitatii coroanei, aprecierea procentului de defoliere se realizeaza ca o medie ponderata a valorilor estimate separat pentru partile coroanei defoliate omogen, respectiv neomogen. Arborii defoliati 100% se inregistreaza numai in primul an al aparitiei fenomenului, acestia nemaiinregistrandu-se in anii urmatori (daca nu au fost extrasi) decat daca in coroana apar frunze viabile.
    Intensitatea vatamarii arborelui dupa procentul de defoliere a coroanei acestuia se stabileste conform metodologiei adoptate la nivel european, astfel: clasa 0 de defoliere (0 - 10%) - arbore sanatos; clasa 1 de defoliere (11% - 25%) - arbore slab vatamat; clasa a 2-a de defoliere (26% - 60%) - arbore moderat vatamat; clasa a 3-a de defoliere (61% - 99%) - arbore puternic vatamat si clasa a 4-a de defoliere (100%) - arbore mort.
    Decolorarea se apreciaza in procente rotunjite divizibile cu 5 (0, 5, 10, 15 ...), ca si defolierea, exprimandu-se procentul de frunze sau ace (existente in coroana arborelui) a caror culoare se abate transant de la culoarea normala a frunzisului speciei respective (prezinta nuante de la galben la ruginiu). La estimarea decolorarii trebuie avut in vedere faptul ca in perioada de observare (iulie - august) arborii care au suferit atacuri de insecte defoliatoare in anul respectiv prezinta frunze rezultate din a doua infrunzire, frunze de culoare verde-galbui cu pete ruginii pe margini, ce dau impresia unei decolorari.
    Intensitatea vatamarii arborelui dupa procentul de decolorare a coroanei acestuia se stabileste, de asemenea, conform metodologiei europene, astfel: clasa 0 de decolorare (0 - 10%) - arbore sanatos; clasa 1 de decolorare (11% - 25%) - arbore slab vatamat; clasa a 2-a de decolorare (26% - 60%) - arbore moderat vatamat; clasa a 3-a de decolorare (61% - 99%) - arbore puternic vatamat.
    Pentru a evita erorile de apreciere evaluarile trebuie sa se efectueze in perioada de maxima activitate fiziologica a arborilor (inceputul lunii iulie - sfarsitul lunii august), dar nu pe timp de ploaie, ceata sau in perioade ale zilei cu lumina difuza. De asemenea, procesele de inflorire si fructificatie pot simula defolieri si/sau decolorari, prin aparitia unor frunze de mici dimensiuni si usor decolorate. In aceste situatii trebuie efectuata o observare atenta, pentru ca estimarea sa nu fie influentata in mod negativ in ceea ce priveste defolierea si/sau decolorarea.
    In terenuri plane observarea se face folosindu-se binocluri, evitandu-se vizarea catre soare a coroanelor, de la o distanta aproximativ egala cu inaltimea arborelui observat, iar in terenuri inclinate, de la aceeasi distanta, numai ca operatorul se va situa in amonte sau pe curba de nivel. Estimarea defolierii si decolorarii se realizeaza de doi operatori bine instruiti. Daca exista diferente in apreciere, atunci acestia vor schimba intre ei pozitiile de observare pana ce diferentele vor fi de cel mult 5 procente.
    Vatamarile de natura mecanica (fizica) se determina examinandu-se atent starea fizica a tuturor componentelor fiecarui arbore de proba. Cand se constata vatamari ale integritatii fizice la unele componente ale arborelui (decojiri, roaderea frunzelor, crengilor, scoartei, galerii sub scoarta sau in lemn, portiuni de scoarta uscata, lemn mort, putred, loviri cu toporul ori alte obiecte, rupturi ale trunchiului, ale coroanei, arsuri de foc ori ger etc.) se stabilesc cauza si intensitatea vatamarii.
    Vatamarile in functie de cauza au fost grupate in urmatoarele categorii: vanat si animale domestice mari, insecte foliare si xilofage, ciuperci foliare si xilofage, agenti abiotici (vant, zapada, geruri, grindina etc.) vatamari antropice (ciolpaniri, cojiri, cioplaje, rezinaj, vatamari produse de exploatarea si colectarea lemnului), alte vatamari (incendii, poluare etc.).
    Identificarea acestora se face dupa caracteristicile proprii fiecarei vatamari. De exemplu, coaja dislocata de pe arbori de catre urs lasa sa se vada urmele ghearelor, cea roasa de animale mari poarta amprentele dintilor, frunzele roase de insecte defoliatoare au un contur specific etc.
    Intensitatea vatamarii se stabileste pentru fiecare arbore prin aproximari vizuale ale gravitatii acesteia, raportand-o la scara cu urmatoarele clase: 0 - fara vatamare; 1 - vatamare slaba; 2 - vatamare mijlocie; 3 - vatamare puternica.
    Criteriile de incadrare pe clase de intensitate pentru fiecare categorie de vatamare sunt prezentate in anexa nr. 3.
    In formular, in rubrica referitoare la cauza se inscrie clasa de vatamare (1, 2 sau 3), evident, numai pentru arborii vatamati. Un arbore poate avea una sau mai multe vatamari. Informatiile suplimentare referitoare la vatamarile fiziologice si fizice produse arborilor (speciile de insecte, ciuperci, vanat, localizarea atacului, surse de poluare etc.), ce nu au putut fi inscrise in coduri, se vor inregistra la rubrica "Observatii" de pe versoul formularelor 1 si 2 din anexa nr. 2.
    2.1.2. Inregistrarea informatiilor
    Informatiile referitoare la starea de sanatate a padurilor se obtin anual, iar cele referitoare la inventarierea fondului forestier se obtin cu o periodicitate de 5 ani.
    Pornind de la aceste considerente s-au tipizat doua formulare de inregistrare (prezentate in anexa nr. 2), corespunzatoare urmatoarelor situatii:
    - formularul 1 - pentru anii in care se culeg informatii referitoare atat la starea de sanatate, cat si la inventarierea arborilor din cuprinsul SPP;
    - formularul 2 - pentru anii in care se culeg numai informatii referitoare la starea de sanatate a arborilor din loturile de proba selectate inca din anul 1990 si reactualizate in anii 1995, 2000 ... Acest formular este astfel structurat incat permite inregistrarea informatiilor timp de 4 ani consecutivi (corespunzator marimii intervalului dintre doua inventarieri succesive).
    Informatiile de caracterizare a sondajului au aceeasi semnificatie in ambele formulare. Completarea acestor informatii pentru formularul 2 din anexa nr. 2 se realizeaza doar in primul an. In situatia unor modificari ale informatiilor de caracterizare descrise in primul an se va utiliza macheta de pe versoul formularului 2 din anexa nr. 2.
    Structura informatiilor de caracterizare a SPP este specifica fiecarui tip de formular utilizat.
    Valorile din paranteze reprezinta limita inferioara si superioara a codurilor utilizate; semnificatia codurilor folosite in structura de caracterizare generala a sondajului este prezentata in anexa nr. 4.
    Informatiile de caracterizare a arborilor din SPP sunt descrise in partea inferioara a formularului 1 din anexa nr. 2 (SPP1 in partea stanga; SPP2 in partea dreapta). In partea superioara a machetei de descriere a fiecarei SPP sunt inscrise cifrele 1 si 2, reprezentand numarul SPP din cadrul sondajului.
    Simbolurile "C" si "S" reprezinta sistemul utilizat in exprimarea azimutului (centesimal - C sau sexagesimal - S); pentru a indica sistemul folosit se lasa nemarcata cu "x" litera corespunzatoare.

    Structura informatiilor de caracterizare generala a sondajului (Reteaua nationala - formularul 1 din anexa nr. 2)

    D.S.             - directia silvica (1 ... 42)
    O.S.             - ocolul silvic (1 ... 30)
    AD.              - administrator (1 ... 4)
    U.P.             - unitatea de productie (1 ... 20)
    U.A.             - unitatea amenajistica (1A-Z ... 999A-Z)
    Nr. sondaj       - numarul sondajului (1 ... 999)
    Latitudine       - latitudinea (43 37 07 ... 48 15 06)
    Longitudine      - longitudinea (20 15 44 ... 29 41 24)
    Altitudine       - altitudinea (1 ... 2500)
    Nr. borna        - numarul bornei (1 ... 999)
    Azim.            - azimut (1 ... 400)
    Dist.            - distanta (1 ... 1000)
    Incl.            - inclinarea (1 ... 50)
    Expoz.           - expozitia (1 ... 9)
    G.F.             - grupa functionala (1; 2)
    Cat. func.       - categoria functionala
    Tip statiune     - tipul de statiune (1110 ... 9999)
    Humus            - tipul de humus (1 ... 7)
    Tip padure       - tipul de padure (111 ... 9999)
    CRT              - caracterul actual al tipului de padure (1 ... 9, A, B, C)
    REG              - regimul (1 ... 8)
    STR              - structura arboretului (1 ... 4)
    Cons.            - consistenta (0,1 ... 1,0)
    Varsta           - varsta (1 ... 200)
    CLP              - clasa de productie medie a arboretului (1 ... 5)
    Zi               - ziua inventarierii (zz)
    Luna             - luna inventarierii (ll)
    An               - anul inventarierii (aa)
    SPP              - suprafata de proba permanenta (1; 2)

    Structura informatiilor de caracterizare a suprafetelor de proba permanente (formularul 1 din anexa nr. 2)

    Nr. crt.         numarul curent (1 ... 80)
    Spec.            specia arborelui
    Dist.            distanta (1 ... 126)
    Azim.            azimut (1... 400)
    Mod reg.         mod de regenerare (1 ... 8)
    Calitate         clasa de calitate (1 ... 4)
    Cl. Kraft        clasa Kraft (1 ... 5)
    Diam.            diametrul (80 ... 999)
    Inalt.           inaltimea (40 ... 500)
    Def.             defolierea (0 ... 100)
    Dec.             decolorarea (0 ... 100)
    Vatamari         vatamari fizice
    Anim.            vanat, animale mari (0 ... 3)
    Insec.           insecte (0 ... 3)
    Ciup.            ciuperci (0 ... 3)
    Abiot.           factori abiotici (0 ... 3)
    Antr.            factori antropici (0 ... 3)
    Alt. v.          alte vatamari (0 ... 3)
    Nr. arb. in lot  numarul curent al arborilor din lotul de proba (1 ... 15)

    Structura informatiilor de caracterizare a suprafetelor de proba permanente (formularul 2 din anexa nr. 2)

    Zi               ziua evaluarii (zz)
    Luna             luna evaluarii (ll)
    An               anul evaluarii (aa)
    Nr. crt.         numarul curent (1 ... 15)
    Spec.            specia arborelui
    Vatamari         vatamari fizice
    Anim.            vanat, animale mari (0 ... 3)
    Insec.           insecte (0 ... 3)
    Ciup.            ciuperci (0 ... 3)
    Abiot.           factori abiotici (0 ... 3)
    Antr.            factori antropici (0 ... 3)
    Alt. v.          alte vatamari (0 ... 3)
    Def.             defolierea (0 ... 100)
    Dec.             decolorarea (0 ... 100)

    Semnificatia codurilor referitoare la informatiile de caracterizare a suprafetelor de proba permanente (formularele 1 si 2) este prezentata in anexa nr. 3.
    Culegerea, validarea si prelucrarea informatiilor la nivel de ocol si de directie silvica se realizeaza cu programul informatic specializat FIMON.

    2.2. Reteaua europeana (16 x 16 km)
    Reteaua de sondaje permanente, amplasata sistematic in toate padurile Europei, are o densitate de 16 x 16 km (un sondaj la 25.600 ha) si contine pe teritoriul forestier al tarii noastre un numar de aproximativ 245 de sondaje.
    Aceasta retea este destinata atat supravegherii starii de sanatate a arborilor din cuprinsul suprafetelor de proba permanente (SPP) aferente sondajelor, cat si supravegherii starii de sanatate a solurilor forestiere (nivelul I de supraveghere).
    Un sondaj este alcatuit din 4 suprafete de proba permanente, amplasate la o distanta de 25 m fata de centrul sondajului, pe directiile punctelor cardinale (N, E, S, V - fig. 2).
    Materializarea in teren a centrelor sondajelor si a suprafetelor de proba aferente acestora se realizeaza ca si in cazul retelei nationale de supraveghere, iar pentru identificarea locurilor unde acestea sunt materializate (in cazul disparitiei bornelor), la baza celui mai apropiat arbore si pe fata dinspre borna se inscriu indicativele "ME" (pentru centrul sondajului "i"), "N/C1", "E/C2", "S/C3", "V/C4" (pentru centrele SPP1, SPP2, SPP3 si SPP4), precum si distanta pana la borne exprimata in decimetri.
    Numarul "i" al sondajului este unic la nivel de tara si corespunde Listei de sondaje proiectate, mai intai pe harti topografice la scara 1:25000, in functie de coordonatele geografice (latitudine si longitudine) ale fiecarui sondaj, si apoi transpuse pe hartile amenajistice ale unitatilor de productie ale ocoalelor silvice.

    Fig. 2. - Schema de amplasare a sondajului pentru supravegherea starii de sanatate a padurilor in cadrul retelei europene (16 x 16 km)

    Figura 2, reprezentand schema de amplasare a sondajului pentru supravegherea starii de sanatate a padurilor in cadrul retelei europene (16 x 16 km), se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 831 din 19 noiembrie 2002, la pagina 5.

    Pentru fiecare sondaj exista o schita de amplasare a acestuia in teren, care cuprinde borna amenajistica, azimutul directiei de amplasare si distanta de la borna amenajistica pana la centrul sondajului. Traseul de la borna amenajistica pana la centrul sondajului este marcat prin puncte de vopsea care sa permita vizibilitatea, dus-intors, la inaltimea ochiului.
    In situatia in care procedeul de materializare in teren a sondajului si, respectiv, a suprafetelor de proba permanente nu este respectata, precum si in situatia disparitiei marcajelor, a indicativelor inscrise pe arbori, a centrelor sondajelor si a suprafetelor de proba permanente aferente, se procedeaza ca si in cazul retelei nationale de sondaje permanente (pct. 2.1), cu particularitatile specifice retelei europene (16 x 16 km).

    Evaluarea starii de sanatate a arborilor din cuprinsul suprafetelor de proba permanente
    Fiecare SPP aferenta sondajelor din reteaua europeana de supraveghere forestiera (16 x 16 km) contine un numar de cate 6 arbori, cei mai apropiati de centrul SPP (fig. 3), situati in clasele pozitionale I, a II-a si a III-a Kraft si care nu prezinta vatamari de natura mecanica (fizica) de intensitate moderata sau puternica (clasele a 2-a si a 3-a de vatamare).
    Numerotarea arborilor se face in ordine, incepand cu numarul 1, de la arborele cel mai apropiat de centrul suprafetei de proba amplasate pe directia nordului si se continua in urmatoarele SPP amplasate in ordine pe directiile E, S, V, pana la numarul 24. Numarul fiecarui arbore din cuprinsul suprafetelor de proba permanente aferente sondajului se inscrie vizibil cu vopsea, la inaltimea ochiului, pe fata dinspre centrul fiecarei SPP.
    Arborii disparuti din diferite cauze (exploatare, doboraturi produse de vant si zapada etc.) se inlocuiesc cu altii care indeplinesc conditiile de pozitionare cenotica si de intensitate a vatamarii, dupa acelasi procedeu, fiind numerotati in continuarea numarului stabilit initial (24), incepand cu numarul 25, de la SPP amplasata pe directia N pana la cea amplasata pe directia V. Prin urmare, se urmareste mentinerea unui numar constant de 24 de arbori pe sondaj.
    Daca arboretul in care a fost amplasat sondajul este exploatat, sondajul se poate translata in alt arboret din apropiere, pe o raza care sa nu depaseasca 300 m - 500 m. Daca aceasta conditie nu este indeplinita, sondajul se exclude de la evaluare pana la instalarea unui arboret care contine arbori cu diametrul de baza mai mare de 80 mm.
    Evaluarea starii de sanatate se realizeaza anual prin estimarea vizuala a acelorasi parametri (defoliere, decolorare, vatamari de natura mecanica), ca si in cazul retelei nationale de sondaje (pct. 2.1.1).
    Informatiile de teren se inscriu intr-un formular tipizat adoptat de Schema Uniunii Europene, iar structura de caracterizare a acestora se prezinta dupa cum urmeaza:

    Structura informatiilor de caracterizare generala a sondajului (reteaua europeana)

    Tara                                             - 16
    Nr. sondajului                                   - 1 ... 999
    Disponibilitatea de apa pentru specia principala - 1; 2; 3
    Tip de humus                                     - 1 ... 6
    Altitudine                                       - 1 ... 31
    Data observatiei                                 - aa ll zz
    Coordonate latitudine                            - (43 37 07 ... 48 15 06)
    Coordonate longitudine                           - (20 15 44 ... 29 41 24)
    Expozitie                                        - (1 ... 9)
    Varsta medie a arborilor - etaj princip.         - (1 ... 7)
    Numarul arborelui                                - (1 ... 24)
    Specia                                           - (1 ... 199)
    Defolierea                                       - (0; 5; 10; ...; 95; 100)
    Decolorarea                                      - (0; 5; 10;  ...; 95; 100)
    Cauzele vatamarii usor identificabile:
    T1  - vanat, animale domestice (0; 1)
    T2  - insecte (0; 1)
    T3  - ciuperci (0; 1)
    T4  - agenti abiotici (0; 1)
    T5  - actiuni umane (0; 1)
    T6  - incendii (0; 1)
    T7  - poluarea loc. si regionala (0; 1)
    T8  - alte tipuri de vatamari (0; 1)
    Detalii asupra tipului de vatamare:
    T21 - insecte defoliatoare
    T22 - insecte xilofage
    T31 - ciuperci foliare
    T32 - ciuperci xilofage
    T41 - vant
    T42 - zapada
    T43 - grindina
    T44 - ger
    T45 - uscaciune, insolatie
    T46 - exces de apa
    T51 - ciolpaniri
    T53 - rezinaj
    T53 - exploatare
    Alte observatii

    Detaliile referitoare la informatiile de caracterizare generala a sondajului (reteaua europeana) sunt prezentate in anexa nr. 5.
    Culegerea, validarea si prelucrarea informatiilor se realizeaza cu programul informatic specializat EUROMON.

    Formularul de inregistrare a informatiilor privind starea de sanatate a padurilor in reteaua europeana

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    A - DECOLORAREA
    B - VANAT SI ANIMALE DOMESTICE
    C - INSECTE
    D - CIUPERCI
    E - AGENTI ABIOTICI
    F - ACTIUNI UMANE
    G - INCENDII
    H - POLUARE LOC. SI REGIONALA
    I - ALTE TIP. DE VATAMARI
    J - DETALII ASUPRA TIPULUI DE VATAMARE
                                                                           fata
 ______________________________________________________________________________
| TARA (1)                          |R|O| DATA OBSERVARII (6)      |0|7|0|8|8|4|
|___________________________________|_|_|__________________________|_|_|_|_|_|_|
| NR. SONDAJULUI          | | | | | | | | COORDONATE             | | | | | | | |
|      (2)                |3|4|1|2|0|1|6| LATITUDINE   (7)       |+|4|7|5|3|5|2|
|_________________________|_|_|_|_|_|_|_|________________________|_|_|_|_|_|_|_|
| DISPONIBILITATEA DE APA PENTRU      | | COORDONATE             | | | | | | | |
| SPECIA PRINCIPALA (3)               |2| LONGITUDINE  (7)       |+|2|6|3|3|0|3|
|_____________________________________|_|________________________|_|_|_|_|_|_|_|
| TIP DE HUMUS      (4)               |2| EXPOZITIE    (8)                   |5|
|_____________________________________|_|____________________________________|_|
|                                   | | | VARSTA MEDIE A ARBORILOR -         |2|
| ALTITUDINE        (5)             |2|6| ET. PR. (9)                        | |
|___________________________________|_|_|____________________________________|_|
| NUMARUL |SPECIA|DEFOLIEREA|  A |   CAUZELE VATAMARII   |  J  |     ALTE      |
|ARBORELUI|      |          |    |  USOR IDENTIFICABILE  |     |  OBSERVATII   |
|  (10)   | (11) |   (12)   |(13)|         (14)          | (15)|     (16)      |
|         |      |          |    |_______________________|     |               |
|         |      |          |    | B| C| D| E| F| G| H| I|     |               |
|         |      |          |    |__|__|__|__|__|__|__|__|     |               |
|         |      |          |    |T1|T2|T3|T4|T5|T6|T7|T8|     |               |
|_________|______|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|_______________|
|    1    | 1|1|8|    15    |  0 | 1|  |  |  |  |  |  |  |     |- Prezenta unei|
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____| fabrici care  |
|    2    | 1|1|8|    35    |  5 |  | 1|  |  |  |  |  |  |T.2.1| emana SO2 si  |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____| pulberi in    |
|    3    | 1|1|8|    20    |  0 |  |  |  |  |  |  |  |  |     | suspensie     |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|    4    | 1|1|8|    40    | 10 |  |  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|    5    | 1|1|8|    25    |  0 |  |  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|    6    | 1|1|8|    15    |  5 |  |  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|    7    | 1|1|8|    20    |  0 |  |  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|    8    | 1|1|8|    15    |  0 | 1|  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|    9    | 1|1|8|    25    |  5 |  |  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|   10    | 1|1|8|    20    |  5 |  |  |  |  | 1|  |  |  |T.5.2| In ultimii 6  |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____| ani s-au      |
|   11    |  | | |          |    |  |  |  |  |  |  |  |  |     | inregistrat   |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____| secete        |
|   12    | 1|1|8|    30    |  0 |  |  |  |  |  |  |  |  |     | prelungite    |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|   13    | 1|1|8|    45    | 10 |  | 1|  |  |  |  |  |  |T.2.1|               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|   14    |  | | |          |    |  |  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|   15    |  | | |          |    |  |  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|   16    | 1|1|8|    35    |  5 |  |  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|   17    | 1|1|8|    15    |  0 |  |  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|   18    | 1|1|8|    25    |  5 |  |  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|   19    | 1|1|8|    15    |  0 | 1|  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|   20    | 1|1|8|    20    |  0 |  |  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|   21    | 1|1|8|    30    |  0 |  |  | 1|  |  |  |  |  |T.3.2|               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|   22    | 1|1|8|    40    |  5 |  |  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|   23    | 1|1|8|    30    |  0 |  |  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|   24    | 1|1|8|    25    |  0 |  |  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|_______________|

                                                                         verso
 ______________________________________________________________________________
| NUMARUL |SPECIA|DEFOLIEREA|  A |   CAUZELE VATAMARII   |  J  |     ALTE      |
|ARBORELUI|      |          |    |  USOR IDENTIFICABILE  |     |  OBSERVATII   |
|  (10)   | (11) |   (12)   |(13)|         (14)          | (15)|     (16)      |
|         |      |          |    |_______________________|     |               |
|         |      |          |    | B| C| D| E| F| G| H| I|     |               |
|         |      |          |    |__|__|__|__|__|__|__|__|     |               |
|         |      |          |    |T1|T2|T3|T4|T5|T6|T7|T8|     |               |
|_________|______|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|_______________|
|   25    | 1|1|8|          |    |  |  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|   26    | 1|1|8|          |    |  |  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|   27    | 1|1|8|          |    |  |  |  |  | 1|  |  |  |T.5.2|               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|   28    |  | | |          |    |  |  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|   29    |  | | |          |    |  |  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|   30    |  | | |          |    |  |  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|   31    |  | | |          |    |  |  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|   32    |  | | |          |    |  |  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|   33    |  | | |          |    |  |  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|   34    |  | | |          |    |  |  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|   35    |  | | |          |    |  |  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|   36    |  | | |          |    |  |  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|   37    |  | | |          |    |  |  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|   38    |  | | |          |    |  |  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|   39    |  | | |          |    |  |  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|   40    |  | | |          |    |  |  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|   41    |  | | |          |    |  |  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|   42    |  | | |          |    |  |  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|   43    |  | | |          |    |  |  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|   44    |  | | |          |    |  |  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|   45    |  | | |          |    |  |  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|   46    |  | | |          |    |  |  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|   47    |  | | |          |    |  |  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|               |
|   48    |  | | |          |    |  |  |  |  |  |  |  |  |     |               |
|_________|__|_|_|__________|____|__|__|__|__|__|__|__|__|_____|_______________|

    2.3. Reteaua intensiva (Nivel II)
    Reteaua de supraveghere forestiera intensiva este destinata nivelului al II-lea de monitorizare a principalelor ecosisteme forestiere intalnite in tara noastra. Aceasta retea este alcatuita din 13 suprafete de supraveghere intensiva (SSI), amplasate in ecosisteme forestiere reprezentative, situate in imediata apropiere a unor statii ale Institutului National de Meteorologie si Hidrologie (INMH) si aflate sub influenta poluarii de impact si de fond (tabelul 1). O suprafata de supraveghere intensiva este alcatuita din 5 SPP, amplasate astfel: una in centrul SSI, iar celelalte patru, dispuse in cruce pe directiile punctelor cardinale (N, E, S, V), la o distanta de 30 m fata de centrul SSI. Suprafetele de proba permanente au forma circulara, iar marimea lor este de 500 mp. Toate aceste SPP aferente unei SSI sunt amplasate in aceleasi conditii de arboret, suprafata de investigare depasind 0,7 ha (figura 3).
                                        N
     ______________________________________________________________________
    |                              __________                              ^
    |                            /            \                            |
    |                           |     SPP2     |                           |
    |                           |R = 12.62 m O2|                           |
    |                           |--------------|----                       |
    |                           |  S = 500 mp  |   ^               85.24 m |
    |                            \ __________ /    |                       |
    |                                              | 30 m                  |
    |    __________                __________      |         __________    |
    |  /            \            /            \    |       /            \  |
    | |     SPP5     |          |     SPP1     |   |      |      SPP3    | |
  V | |R = 12.62 m O5|          |R = 12.62 m O1|   v      |R = 12.62 m O3| | E
 ---|-|--------------|----------|--------------|----------|-------|------|-|---
    | |  S = 500 mp  |          |  S = 500 mp  |          |  S = 500 mp  | |
    |  \ __________ /            \ __________ /            \ _____|____ /  |
    |                                             30 m            |        |
    |                                  <------------------------->|        |
    |                              __________                              |
    |                            /            \                            |
    |                           |     SPP4     |                           |
    |                           |--------      |                           |
    |       Zona                |R = 12.62 m O4|                           |
    |      tampon               |  S = 500 mp  |             85.24 m       |
    |                            \ __________ /                            v
    |<--------------------------------------------------------------------->
                                        S

    Fig. 3 - Schema de amplasare a sondajului pentru supravegherea intensiva a ecosistemelor forestiere

    Tabelul 1*)

    *) Tabelul 1 este reprodus in facsimil.

    Caracteristici generale ale suprafetelor de supraveghere intensiva (SSI)

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    A - Structura arboret
    B - Consistenta
 ______________________________________________________________________________
|   Denumirea     | Directia |  Ocolul  |U.P.| ua |    Coordonate geografice   |
|      SSI        | silvica  |  silvic  |    |    |____________________________|
|                 |          |          |    |    |  Latitudine  | Longitudine |
|_________________|__________|__________|____|____|______________|_____________|
|Giurgiu-plop     |Giurgiu   |Giurgiu   | II |  56|     +435403  |    +260006  |
|_________________|__________|__________|____|____|______________|_____________|
|Giurgiu-cer      |Giurgiu   |Giurgiu   | IV |117A|     +440432  |    +260346  |
|_________________|__________|__________|____|____|______________|_____________|
|Videle-cer       |Alexandria|Slavesti  |  V |395A|     +441833  |    +253653  |
|_________________|__________|__________|____|____|______________|_____________|
|Videle-garnita   |Alexandria|Slavesti  |  V |394A|     +441827  |    +253647  |
|_________________|__________|__________|____|____|______________|_____________|
|Stefanesti-stejar|ICAS      |Stefanesti|  I |  9B|     +443034  |    +261038  |
|_________________|__________|__________|____|____|______________|_____________|
|Ploiesti-stejar  |Ploiesti  |Ploiesti  | VI | 48A|     +445435  |    +260608  |
|_________________|__________|__________|____|____|______________|_____________|
|Campina-gorun    |Ploiesti  |Campina   |  I | 28E|     +450640  |    +254237  |
|_________________|__________|__________|____|____|______________|_____________|
|Sinaia-fag       |Ploiesti  |Sinaia    |  X |  59|     +452026  |    +253313  |
|_________________|__________|__________|____|____|______________|_____________|
|Predeal-molid    |Brasov    |Brasov    |  X | 61C|     +453025  |    +253521  |
|_________________|__________|__________|____|____|______________|_____________|
|Rarau-molid      |Suceava   |Pojorata  |  I | 94N|     +472654  |    +253351  |
|_________________|__________|__________|____|____|______________|_____________|
|Fundata-fag      |Pitesti   |Rucar     | VI |124C|     +452559  |    +251611  |
|_________________|__________|__________|____|____|______________|_____________|
|Stana de V.-molid|Oradea    |Remeti    |  V | 14A|     +464135  |    +223712  |
|_________________|__________|__________|____|____|______________|_____________|
|Mihaesti-gorun   |ICAS      |Mihaesti  |  I |175B|     +450147  |    +245933  |
|_________________|__________|__________|____|____|______________|_____________|

    - continuare -
 _____________________________________________________________________________
|   Denumirea     |Altitudine|  Tip   |  Tip |Expozitie| A |  B  |Varsta| CLP |
|      SSI        |   (m)    |statiune|padure|         |   |     |      |     |
|_________________|__________|________|______|_________|___|_____|______|_____|
|Giurgiu-plop     |     12   |  9613  | 9611 |  plana  | 1 | 0,7 |  22  |  II |
|_________________|__________|________|______|_________|___|_____|______|_____|
|Giurgiu-cer      |     90   |  9320  | 7131 |  plana  | 1 | 0,7 |  41  | III |
|_________________|__________|________|______|_________|___|_____|______|_____|
|Videle-cer       |    100   |  8312  | 7322 |  plana  | 1 | 0,8 |  46  | III |
|_________________|__________|________|______|_________|___|_____|______|_____|
|Videle-garnita   |    100   |  8312  | 7322 |  plana  | 1 | 0,6 |  46  | III |
|_________________|__________|________|______|_________|___|_____|______|_____|
|Stefanesti-stejar|     86   |  8430  | 6222 |  plana  | 2 | 0,8 |  51  | III |
|_________________|__________|________|______|_________|___|_____|______|_____|
|Ploiesti-stejar  |    150   |  8513  | 6223 |  plana  | 1 | 0,8 |  35  | III |
|_________________|__________|________|______|_________|___|_____|______|_____|
|Campina-gorun    |    520   |  5142  | 5121 |    N    | 1 | 0,8 |  52  |  IV |
|_________________|__________|________|______|_________|___|_____|______|_____|
|Sinaia-fag       |    820   |  4420  | 4131 |    V    | 4 | 0,8 | 130  | III |
|_________________|__________|________|______|_________|___|_____|______|_____|
|Predeal-molid    |   1185   |  3322  | 1231 |    E    | 1 | 0,7 |  85  |  II |
|_________________|__________|________|______|_________|___|_____|______|_____|
|Rarau-molid      |   1400   |  2322  | 1114 |    N    | 2 | 0,8 |  57  | III |
|_________________|__________|________|______|_________|___|_____|______|_____|
|Fundata-fag      |   1300   |  3322  | 4141 |    S    | 1 | 0,9 |  40  | III |
|_________________|__________|________|______|_________|___|_____|______|_____|
|Stana de V.-molid|   1150   |  3333  | 1111 |    S    | 3 | 0,6 | 138  | III |
|_________________|__________|________|______|_________|___|_____|______|_____|
|Mihaesti-gorun   |    500   |  5132  | 5131 |   SV    | 1 | 0,9 |  52  | III |
|_________________|__________|________|______|_________|___|_____|______|_____|

    NOTA:
    Tipul de statiune si tipul de padure se prezinta in coduri conform descrierii parcelare din amenajament.
    Structura se prezinta in coduri dupa cum urmeaza: 1 - echiena; 2 - relativ echiena; 3 - relativ pluriena; 4 - pluriena.

    Materializarea in teren a centrelor suprafetelor de supraveghere intensiva si a suprafetelor de proba permanente aferente acestora se realizeaza ca si in cazul retelelor nationala si europeana, iar pentru identificarea locurilor unde acestea sunt materializate (in cazul disparitiei bornelor), la baza celui mai apropiat arbore si pe fata dinspre borna se inscriu indicativele "Mi/C1" (pentru centrul SSI "i"), "C2", "C3", "C4", "C5" (pentru centrele SPP2, SPP3, SPP4, SPP5) in ordine, dupa directia cardinala (N, E, S, V), precum si distanta in decimetri pana la borna. Numarul "i" al SSI este unic la nivel de tara si corespunde tabelului de mai sus.
    Procedeul de identificare a centrului SSI, respectiv actualizarea marcajelor si a indicativelor acestora, este acelasi ca si in cazul retelelor nationala si europeana, cu particularitatile specifice. Pozitia geografica (latitudine, longitudine) a centrelor SSI se determina cu Sistemul de Pozitionare Globala (GPS).

    Inventarierea arborilor, prelevarea probelor de crestere si evaluarea starii de sanatate a arborilor
    Inventarierea arborilor din cuprinsul suprafetelor de proba permanente aferente fiecarei SSI se efectueaza o data la 5 ani pentru toti arborii cu diametrul de baza (d) mai mare de 80 mm. Aceasta operatiune consta in: masurarea diametrului de baza al arborilor, in amonte, in cazul terenurilor inclinate, si in acelasi loc, marcat cu vopsea printr-o linie orizontala pe trunchiul arborilor, masurarea inaltimii a 2 - 3 arbori din fiecare categorie de diametre, incadrarea pe clase pozitionale (Kraft) si pe clase de calitate a arborilor. Diametrele se masoara cu panglica gradata in milimetri, iar inaltimile cu dendrometrul, la aceiasi arbori la care au fost masurate la inventarierile anterioare.
    Prelevarea probelor de crestere radiala se realizeaza cu burghiul Presler, succesiv pe directia punctelor cardinale (N, E, S, V), de la un lot reprezentativ de arbori (30 - 40), din fiecare categorie de diametre, situati in zona-tampon a fiecarei suprafete de supraveghere intensiva (fig. 3). Acesti arbori se aleg din specia principala, din clase de defoliere diferite (0, 1, 2, 3) si pentru fiecare arbore se masoara diametrul de baza, inaltimea, se apreciaza clasa pozitionala, clasa de calitate si procentul de defoliere a coroanei.
    Reteaua de supraveghere intensiva a ecosistemelor forestiere este destinata unor studii complexe referitoare la: starea solurilor forestiere, starea de sanatate a arborilor, analiza compozitiei chimice a frunzelor si acelor coroanelor arborilor, parametrii climatici, depunerile atmosferice si biodiversitate.
    Evaluarea starii de sanatate a arborilor se estimeaza dupa aceiasi parametri si se utilizeaza acelasi procedeu ca si in cazul retelelor nationala si europeana.
    Informatiile de teren se inregistreaza intr-un formular tipizat a carui structura este adaptata fisierelor informatice solicitate de ICP Forests si Schema Uniunii Europene (anexa nr. 6).
    Culegerea, validarea si prelucrarea informatiilor se realizeaza cu ajutorul programului informatic specializat INTMON.

    3. MONITORIZAREA SOLURILOR FORESTIERE DIN ROMANIA (NIVELURILE I SI II)

    3.1. Obiectivele principale:
    Nivel I: Evaluarea informatiilor (datelor) de baza privind chimia solului si stabilirea acelor proprietati care sunt sensibile la poluare. De asemenea, in perspectiva se urmareste studierea efectelor poluarii in relatie cu schimbarile climatice, implicit cu capacitatea solului de stocare a carbonului.
    Nivelul II: La acest nivel se verifica ipotezele privind mecanismele declinului padurilor si masurile ce se impun pentru redresarea ecologica a acestora, pornind si de la factorul sol.

    3.2. Culegerea datelor de teren si prelevarea probelor de sol
    Culegerea datelor de teren si prelevarea probelor de sol se fac cu o periodicitate de 5 ani.
    3.2.1. Caracterizarea pedologica a suprafetelor
    Aceasta este obligatorie pentru suprafetele de nivel I si nivel II si trebuie sa aiba caracter general, incluzand descrierea locului (statiunii) si caracterizarea morfologica a cel putin unui profil de sol (conform ghidului FAO, 1990). Descrierea se va face o singura data, inaintea recoltarii probelor, si profilul trebuie sa fie reprezentativ pentru actuala zona de recoltare (pentru nivelul II acesta trebuie sa fie localizat in zona-tampon).
    3.2.2. Recoltarea probelor de sol
    3.2.2.1. Amplasarea locurilor de recoltare a solului
    Nivel I:
    - locurile de recoltare pot fi amplasate in interiorul zonei de recoltare, in situatia in care probele sunt recoltate cu sonde (burghie); trebuie evitate zonele din jurul trunchiurilor de arbori (1 m), lacasele de animale, doboraturile de vant si cararile;
    - evidenta clara (schita) a locurilor din care s-au recoltat probele.
    Nivel II:
    - locurile de recoltare se amplaseaza randomizat (intamplator) sau sistematic cu componenta randomizata.
    3.2.2.2. Momentul de recoltare
    Activitatea de recoltare trebuie limitata la perioadele cu activitate biologica redusa, in special in cazul stratului organic.
    3.2.2.3. Straturile recoltate
    Stratul organic de la suprafata solului, care poate consta in unul sau mai multe dintre urmatoarele orizonturi organice: litiera (L), orizontul de fermentatie (F) si/sau orizontul de humus (H), este recoltat separat de stratul subiacent de sol mineral. Straturile organice ingropate sunt recoltate in acelasi mod ca straturile minerale.
    Recoltarea stratului organic
    a) O organic - orizonturi cu straturi cu material organic predominant, acumulat deasupra solurilor minerale sau organice care nu sunt saturate cu apa pentru perioade prelungite si care pot fi localizate la suprafata unui sol mineral sau la orice adancime fata de suprafata, daca sunt ingropate.
    b) H organic - la fel ca O organic, dar saturate cu apa pentru perioade prelungite sau care au fost odata saturate, dar acum sunt drenate artificial.
    Recoltarea orizonturilor organice
    Orizontul L trebuie recoltat separat. Orizontul H trebuie recoltat separat numai daca este mai gros de 1 cm; altfel, acesta poate fi recoltat impreuna cu orizontul F. Optional, orizonturile individuale (L, F, H) pot fi recoltate si analizate separat.
    Aceste orizonturi sunt desemnate ca orizonturi OL, OF, OFH si OH ale solurilor nesaturate cu apa si ca orizonturi HL, HF, HFH si HH ale solurilor saturate.
    Separarea stratului mineral si a celui organic
    Separarea se va realiza pe teren si se va verifica in laborator [conform criteriilor internationale acceptate de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO)]
    Metoda de recoltare
    Este recomandabil un cadru de 25/25 cm, dar sunt acceptabile si alternative cu o suprafata totala de 500 cm^2; pentru mor si humus brut poate fi folosit un burghiu cu diametrul de 8 cm.

    Determinarea greutatii stratului organic
    Volum - greutate uscata, kg/mp
    Recoltarea stratului mineral
    Vor fi recoltate urmatoarele straturi (orizonturi geometrice):
    ______________________________________________________________
              Nivel I                              Nivel II
    ______________________________________________________________
     Obligatoriu     Optional          Obligatoriu      Optional
    ______________________________________________________________
      0 - 10 cm      0 - 5 cm            0 - 10 cm      0 - 5 cm
    ______________________________________________________________
     10 - 20 cm      5 - 10 cm          10 - 20 cm      5 - 10 cm
    ______________________________________________________________
                    20 - 40 cm          20 - 40 cm
    ______________________________________________________________
                    40 - 80 cm          40 - 80 cm
    ______________________________________________________________

    3.2.2.4. Numarul de probe si marimea probelor
    Numarul de probe din probele compuse
    Nivel I: Pentru fiecare strat, obligatoriu o proba compusa din minimum 5 subprobe.
    Nivel II: Pentru fiecare strat, obligatoriu minimum 24 subprobe care trebuie recoltate, pentru a fi combinate in cel putin 3 probe compuse (cel putin 3 probe compuse pentru fiecare 8 subprobe).
    Subprobele trebuie sa aiba greutati egale (cu exceptia situatiilor cu limita de adancime mai scazuta - variabila).
    Marimea probelor trebuie sa fie suficient de mare pentru a permite efectuarea tuturor analizelor, eventualelor repetari si depozitarea (conservarea).
    3.2.3. Conservarea si prepararea probelor:
    - uscare la aer sau la temperatura de 40 grade C;
    - mojarare si cernere (sita 2 mm);
    - separarea particulelor cu diametrul > 2 mm (necesara pentru determinarea densitatii aparente).

    3.3. Caracterizarea fizica si chimica
    3.3.1. Caracterizarea fizica a solului mineral
    3.3.1.1. Compozitia granulometrica
    Determinarea compozitiei granulometrice a solului este obligatorie pentru straturile minerale pentru nivelul II numai daca nu a fost facuta in prima supraveghere.
    Pentru nivelul I sunt obligatorii, de asemenea, informatii despre clasa texturala a straturilor minerale. In plus, este obligatorie si o estimare a continutului de argila.
    Marimea claselor de particule ale fractiunii fine de pamant (< 2 mm) este definita conform principiilor FAO, 1990.
    3.3.1.2. Densitatea aparenta
    O valoare a densitatii aparente trebuie in mod obligatoriu raportata pentru stratul superior mineral (0 - 10 cm) al solurilor fara roca. Pentru nivelul I aceasta valoare poate fi obtinuta prin estimare sau masurare. Pentru nivelul II densitatea aparenta trebuie sa fie masurata. Nu se cer repetari.
    Pentru determinare trebuie recoltate 3 probe cu un volum minim de 100 cm^3 per suprafata.
    In plus, determinarea densitatii aparente cere o estimare a fragmentelor grosiere (scheletul solului) conform claselor FAO. Aceasta poate fi masurata sau estimata pe profilul solului.
    Densitatea aparenta este definita ca masa unitatii de volum a solului uscat, care cuprinde atat partea solida, cat si porii.
    3.3.2. Caracterizarea fizica a solului organic
    3.3.2.1. Cantitatea de strat organic
    Se determina greutatea stratului organic pe unitatea de suprafata.
    3.3.3. Caracterizarea chimica a probelor recoltate
    3.3.3.1. Parametrii-cheie ai solului selectati pentru nivelurile I si II
    Parametrii-cheie care trebuie determinati sunt prezentati in anexa nr. 7.
    Metode analitice de referinta
    Metodele analitice de referinta sunt prezentate in anexa nr. 8.

    ANEXA 1*)
    la metodologie

    *) Anexa nr. 1 este reprodusa in facsimil.

    Functionarea sistemului de monitorizare forestiera la nivel european

        ___________________________         ___________________________
       | COMISIA ECONOMICA PENTRU  |       |     UNIUNEA EUROPEANA     |
       | EUROPA A NATIUNILOR UNITE |       |                           |
       |         (UN/ECE)          |       |           (UE)            |
       |___________________________|       |___________________________|
                    |                                    |
        ____________v______________         _____________v_____________
       |                           |       |      SCHEMA UE PENTRU     |
       |       ICP FORESTS         |       |     PROTECTIA PADURILOR   |
       |                           |       |         DIN EUROPA        |
       |___________________________|       |___________________________|
                    |____________________________________|
                                       |
                     __________________v_________________
        ____________|______________         _____________|_____________
       |        NIVELUL I          |       |         NIVELUL II        |
       |___________________________|       |___________________________|
            ________|_________                           |
   ________|_______    _______|________           _______|________
  |     RETELE     |  |    RETEAUA     |         |   RETEAUA DE   |
  |    NATIONALE   |  | TRANSNATIONALA |         |  SUPRAVEGHERE  |
  |                |  |   16 x 16 km   |         |   INTENSIVA    |
  |________________|  |________________|         |________________|

    ANEXA 2*)
    la metodologie

    *) Anexa nr. 2 este reprodusa in facsimil.

 ______________________________________________________________________________
|                     _ _                                                      |
|  D.S. ............  _|_|                                                     |
|                     _ _                                                      |
|  O.S. ............ |_|_|                                                     |
|                                                                              |
|  AD .............               MONITORING FORESTIER                         |
|  U.P. ...........     INVENTAR FORESTIER SI STARE DE SANATATE                |
|                                                                              |
|                                                                  FORMULAR 1  |
| ____________________________________________________________________________ |
||  U.A. |   Nr.  | Latitudine|Longitudine| Altitudine| Nr. |Azim.|Dist.|Incl.||
||       | sondaj |           |           |           |borna|     |     |     ||
||       |        |           |           |           |     |     |     |     ||
||_______|________|___________|___________|___________|_____|_____|_____|_____||
||_|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__||
|                                                                              |
| _________________________________________________________________________    |
||Expoz.|G |  Cat. |    Tip    |Humu|  Tip  |CRT|REG|STR|Cons.| Varsta |CLP|   |
||      |F.| func. |  Statiune |    | Padure|   |   |   |     |        |   |   |
||      |  |_______|           |    |       |   |   |   |     |        |   |   |
||      |  | 1 | 2 |           |    |       |   |   |   |     |        |   |   |
||______|__|___|___|___________|____|_______|___|___|___|_____|________|___|   |
||______|__|_|_|_|_|__|__|__|__|____|_|_|_|_|___|___|___|_|_|_|__|__|__|___|   |
|                                                                              |
| _________________                                                            |
|| Data invent.|SPP|                                                           |
||_____________|   |                                                           |
|| zi| luna| An|   |                                                           |
||___|_____|___|___|                                                           |
||_|_|__|__|_|_|___|                                                           |
|                                                                              |
|                              SUPRAFATA DE PROBA                              |
|                                       _____                                  |
|                                      |1|C|S|                                 |
|______________________________________|_|_|_|_________________________________|
|NR. |SPEC.|DIST.|AZIM.|MOD.|I| CL. |DIAM.| INALT. |  VATAMARI |DEF. |DEC. | II|
|CRT.|     |     |     |REG.| |KRAFT|     |        |___________|     |     |   |
|    |     |     |     |    | |     |     |        |a|b|c|d|e|f|     |     |   |
|____|_____|_____|_____|____|_|_____|_____|________|_|_|_|_|_|_|_____|_____|___|
| | 1| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
| | 2| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
| | 3| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
| | 4| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
| | 5| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
| | 6| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
| | 7| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
| | 8| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
| | 9| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|1| 0| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|1| 1| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|1| 2| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|1| 3| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|1| 4| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|1| 5| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|1| 6| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|1| 7| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|1| 8| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|1| 9| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|2| 0| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|2| 1| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|2| 2| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|                                       _____                                  |
|                                      |1|C|S|                                 |
|______________________________________|_|_|_|_________________________________|
|NR. |SPEC.|DIST.|AZIM.|MOD.|I| CL. |DIAM.| INALT. |  VATAMARI |DEF. |DEC. | II|
|CRT.|     |     |     |REG.| |KRAFT|     |        |___________|     |     |   |
|    |     |     |     |    | |     |     |        |a|b|c|d|e|f|     |     |   |
|____|_____|_____|_____|____|_|_____|_____|________|_|_|_|_|_|_|_____|_____|___|
|2| 3| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|2| 4| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|2| 5| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|2| 6| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|2| 7| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|2| 8| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|2| 9| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|3| 0| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|3| 1| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|3| 2| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|3| 3| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|3| 4| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|3| 5| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|3| 6| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|3| 7| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|3| 8| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|3| 9| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|4| 0| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|4| 1| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|4| 2| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|4| 3| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|4| 4| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|4| 5| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|4| 6| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|                                                                              |
|                              SUPRAFATA DE PROBA                              |
|                                       _ _ _                                  |
|                                      |2|C|S|                                 |
|______________________________________|_|_|_|_________________________________|
|NR. |SPEC.|DIST.|AZIM.|MOD.|I| CL. |DIAM.| INALT. |  VATAMARI |DEF. |DEC. | II|
|CRT.|     |     |     |REG.| |KRAFT|     |        |___________|     |     |   |
|    |     |     |     |    | |     |     |        |a|b|c|d|e|f|     |     |   |
|____|_____|_____|_____|____|_|_____|_____|________|_|_|_|_|_|_|_____|_____|___|
| | 1| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
| | 2| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
| | 3| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
| | 4| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
| | 5| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
| | 6| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
| | 7| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
| | 8| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
| | 9| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|1| 0| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|1| 1| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|1| 2| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|1| 3| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|1| 4| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|1| 5| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|1| 6| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|1| 7| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|1| 8| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|1| 9| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|2| 0| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|2| 1| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|2| 2| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|                                       _____                                  |
|                                      |2|C|S|                                 |
|______________________________________|_|_|_|_________________________________|
|NR. |SPEC.|DIST.|AZIM.|MOD.|I| CL. |DIAM.| INALT. |  VATAMARI |DEF. |DEC. | II|
|CRT.|     |     |     |REG.| |KRAFT|     |        |___________|     |     |   |
|    |     |     |     |    | |     |     |        |a|b|c|d|e|f|     |     |   |
|____|_____|_____|_____|____|_|_____|_____|________|_|_|_|_|_|_|_____|_____|___|
|2| 3| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|2| 4| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|2| 5| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|2| 6| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|2| 7| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|2| 8| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|2| 9| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|3| 0| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|3| 1| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|3| 2| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|3| 3| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|3| 4| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|3| 5| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|3| 6| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|3| 7| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|3| 8| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|3| 9| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|4| 0| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|4| 1| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|4| 2| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|4| 3| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|4| 4| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|4| 5| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|4| 6| | | | | | | | | |    | |     | | | |  |  |  | | | | | | | | | | | | | | |
|_|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|____|_|_____|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|                                                                              |
| OBSERVATII:                                                   |
|                     OPERATOR: ...............     OCOLUL SILVIC ...........  |
|                                                                              |
|                     Semnatura ...............                                |
|______________________________________________________________________________|

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai sus este urmatoarea:
    I - CALITATE
    II - NR. ARB IN LOT
    a - ANIM.
    b - INSECT.
    c - CIUP.
    d - ABIOT.
    e - ANTR.
    f - ALT. V.

 ______________________________________________________________________________
|                     _ _                                                      |
|  D.S. ............  _|_|                                                     |
|                     _ _                                                      |
|  O.S. ............ |_|_|                                                     |
|                                                                              |
|  AD .............               MONITORING FORESTIER                         |
|  U.P. ...........                 STARE DE SANATATE                          |
|                                                                              |
|                                                                  FORMULAR 2  |
| ____________________________________________________________________________ |
||  U.A. |   Nr.  | Latitudine|Longitudine| Altitudine| Nr. |Azim.|Dist.|Incl.||
||       | sondaj |           |           |           |borna|     |     |     ||
||       |        |           |           |           |     |     |     |     ||
||_______|________|___________|___________|___________|_____|_____|_____|_____||
||_|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__||
|                                                                              |
| _________________________________________________________________________    |
||Expoz.|G |  Cat. |    Tip    |Humu|  Tip  |CRT|REG|STR|Cons.| Varsta |CLP|   |
||      |F.| func. |  Statiune |    | Padure|   |   |   |     |        |   |   |
||      |  |_______|           |    |       |   |   |   |     |        |   |   |
||      |  | 1 | 2 |           |    |       |   |   |   |     |        |   |   |
||______|__|___|___|___________|____|_______|___|___|___|_____|________|___|   |
||______|__|_|_|_|_|__|__|__|__|____|_|_|_|_|___|___|___|_|_|_|__|__|__|___|   |
|                                                                              |
| _________________                                                            |
|| Data invent.|SPP|                                                           |
||_____________|   |                                                           |
|| zi| luna| An|   |                                                           |
||___|_____|___|___|                                                           |
||_|_|__|__|_|_|___|                                                           |
|                                                                              |
|                              SUPRAFATA DE PROBA                              |
|                                     _                                        |
|                                    |1|                                       |
|____________________________________|_|______________________________________ |
|           |Data Evaluarii|           |           |Data Evaluarii|           ||
|           |______________|           |           |______________|           ||
|           | Zi| Luna| An |           |           | Zi| Luna| An |           ||
|           |___|_____|____|           |           |___|_____|____|           ||
|           | | |  |  |0| 1|           |           | | |  |  |0| 2|           ||
|___________|_|_|__|__|_|__|___________|___________|_|_|__|__|_|__|___________||
| NR. |SPEC.|  DEF   | DEC | VATAMARI  | NR. |SPEC.|  DEF   | DEC | VATAMARI  ||
| CRT.|     |        |     |___________| CRT.|     |        |     |___________||
|     |     |        |     |a|b|c|d|e|f|     |     |        |     |a|b|c|d|e|f||
|_____|_____|________|_____|_|_|_|_|_|_|_____|_____|________|_____|_|_|_|_|_|_||
|  | 1| | | |  |  |  | | | | | | | | | |  | 1| | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
|  | 2| | | |  |  |  | | | | | | | | | |  | 2| | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
|  | 3| | | |  |  |  | | | | | | | | | |  | 3| | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
|  | 4| | | |  |  |  | | | | | | | | | |  | 4| | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
|  | 5| | | |  |  |  | | | | | | | | | |  | 5| | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
|  | 6| | | |  |  |  | | | | | | | | | |  | 6| | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
|  | 7| | | |  |  |  | | | | | | | | | |  | 7| | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
|  | 8| | | |  |  |  | | | | | | | | | |  | 8| | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
|  | 9| | | |  |  |  | | | | | | | | | |  | 9| | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
| 1| 0| | | |  |  |  | | | | | | | | | | 1| 0| | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
| 1| 1| | | |  |  |  | | | | | | | | | | 1| 1| | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
| 1| 2| | | |  |  |  | | | | | | | | | | 1| 2| | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
| 1| 3| | | |  |  |  | | | | | | | | | | 1| 3| | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
| 1| 4| | | |  |  |  | | | | | | | | | | 1| 4| | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
| 1| 5| | | |  |  |  | | | | | | | | | | 1| 5| | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
|  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
|  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
|  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
|  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
|  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
|  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
|                                                                             ||
|                              SUPRAFATA DE PROBA                             ||
|                                     _                                       ||
|                                    |2|                                      ||
|____________________________________|_|______________________________________||
|           |Data Evaluarii|           |           |Data Evaluarii|           ||
|           |______________|           |           |______________|           ||
|           | Zi| Luna| An |           |           | Zi| Luna| An |           ||
|           |___|_____|____|           |           |___|_____|____|           ||
|           | | |  |  |0| 1|           |           | | |  |  |0| 2|           ||
|___________|_|_|__|__|_|__|___________|___________|_|_|__|__|_|__|___________||
| NR. |SPEC.|  DEF   | DEC | VATAMARI  | NR. |SPEC.|  DEF   | DEC | VATAMARI  ||
| CRT.|     |        |     |___________| CRT.|     |        |     |___________||
|     |     |        |     |a|b|c|d|e|f|     |     |        |     |a|b|c|d|e|f||
|_____|_____|________|_____|_|_|_|_|_|_|_____|_____|________|_____|_|_|_|_|_|_||
|  | 1| | | |  |  |  | | | | | | | | | |  | 1| | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
|  | 2| | | |  |  |  | | | | | | | | | |  | 2| | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
|  | 3| | | |  |  |  | | | | | | | | | |  | 3| | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
|  | 4| | | |  |  |  | | | | | | | | | |  | 4| | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
|  | 5| | | |  |  |  | | | | | | | | | |  | 5| | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
|  | 6| | | |  |  |  | | | | | | | | | |  | 6| | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
|  | 7| | | |  |  |  | | | | | | | | | |  | 7| | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
|  | 8| | | |  |  |  | | | | | | | | | |  | 8| | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
|  | 9| | | |  |  |  | | | | | | | | | |  | 9| | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
| 1| 0| | | |  |  |  | | | | | | | | | | 1| 0| | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
| 1| 1| | | |  |  |  | | | | | | | | | | 1| 1| | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
| 1| 2| | | |  |  |  | | | | | | | | | | 1| 2| | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
| 1| 3| | | |  |  |  | | | | | | | | | | 1| 3| | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
| 1| 4| | | |  |  |  | | | | | | | | | | 1| 4| | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
| 1| 5| | | |  |  |  | | | | | | | | | | 1| 5| | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
|  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
|  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
|  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
|  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
|  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
|  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | ||
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
 _____________________________________________________________________________
|                                                                             |
|                              SUPRAFATA DE PROBA                             |
|                                     _                                       |
|                                    |1|                                      |
|____________________________________|_|______________________________________|
|           |Data Evaluarii|           |           |Data Evaluarii|           |
|           |______________|           |           |______________|           |
|           | Zi| Luna| An |           |           | Zi| Luna| An |           |
|           |___|_____|____|           |           |___|_____|____|           |
|           | | |  |  |0| 3|           |           | | |  |  |0| 4|           |
|___________|_|_|__|__|_|__|___________|___________|_|_|__|__|_|__|___________|
| NR. |SPEC.|  DEF   | DEC | VATAMARI  | NR. |SPEC.|  DEF   | DEC | VATAMARI  |
| CRT.|     |        |     |___________| CRT.|     |        |     |___________|
|     |     |        |     |a|b|c|d|e|f|     |     |        |     |a|b|c|d|e|f|
|_____|_____|________|_____|_|_|_|_|_|_|_____|_____|________|_____|_|_|_|_|_|_|
|  | 1| | | |  |  |  | | | | | | | | | |  | 1| | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|  | 2| | | |  |  |  | | | | | | | | | |  | 2| | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|  | 3| | | |  |  |  | | | | | | | | | |  | 3| | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|  | 4| | | |  |  |  | | | | | | | | | |  | 4| | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|  | 5| | | |  |  |  | | | | | | | | | |  | 5| | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|  | 6| | | |  |  |  | | | | | | | | | |  | 6| | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|  | 7| | | |  |  |  | | | | | | | | | |  | 7| | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|  | 8| | | |  |  |  | | | | | | | | | |  | 8| | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|  | 9| | | |  |  |  | | | | | | | | | |  | 9| | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
| 1| 0| | | |  |  |  | | | | | | | | | | 1| 0| | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
| 1| 1| | | |  |  |  | | | | | | | | | | 1| 1| | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
| 1| 2| | | |  |  |  | | | | | | | | | | 1| 2| | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
| 1| 3| | | |  |  |  | | | | | | | | | | 1| 3| | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
| 1| 4| | | |  |  |  | | | | | | | | | | 1| 4| | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
| 1| 5| | | |  |  |  | | | | | | | | | | 1| 5| | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|                                                                             |
|                              SUPRAFATA DE PROBA                             |
|                                     _                                       |
|                                    |2|                                      |
|____________________________________|_|______________________________________|
|           |Data Evaluarii|           |           |Data Evaluarii|           |
|           |______________|           |           |______________|           |
|           | Zi| Luna| An |           |           | Zi| Luna| An |           |
|           |___|_____|____|           |           |___|_____|____|           |
|           | | |  |  |0| 3|           |           | | |  |  |0| 4|           |
|___________|_|_|__|__|_|__|___________|___________|_|_|__|__|_|__|___________|
| NR. |SPEC.|  DEF   | DEC | VATAMARI  | NR. |SPEC.|  DEF   | DEC | VATAMARI  |
| CRT.|     |        |     |___________| CRT.|     |        |     |___________|
|     |     |        |     |a|b|c|d|e|f|     |     |        |     |a|b|c|d|e|f|
|_____|_____|________|_____|_|_|_|_|_|_|_____|_____|________|_____|_|_|_|_|_|_|
|  | 1| | | |  |  |  | | | | | | | | | |  | 1| | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|  | 2| | | |  |  |  | | | | | | | | | |  | 2| | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|  | 3| | | |  |  |  | | | | | | | | | |  | 3| | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|  | 4| | | |  |  |  | | | | | | | | | |  | 4| | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|  | 5| | | |  |  |  | | | | | | | | | |  | 5| | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|  | 6| | | |  |  |  | | | | | | | | | |  | 6| | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|  | 7| | | |  |  |  | | | | | | | | | |  | 7| | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|  | 8| | | |  |  |  | | | | | | | | | |  | 8| | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|  | 9| | | |  |  |  | | | | | | | | | |  | 9| | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
| 1| 0| | | |  |  |  | | | | | | | | | | 1| 0| | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
| 1| 1| | | |  |  |  | | | | | | | | | | 1| 1| | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
| 1| 2| | | |  |  |  | | | | | | | | | | 1| 2| | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
| 1| 3| | | |  |  |  | | | | | | | | | | 1| 3| | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
| 1| 4| | | |  |  |  | | | | | | | | | | 1| 4| | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
| 1| 5| | | |  |  |  | | | | | | | | | | 1| 5| | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |  |  | | | |  |  |  | | | | | | | | | |
|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

  OBSERVATII:
                      OPERATOR: ...............     OCOLUL SILVIC .............

                      Semnatura ...............

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai sus este urmatoarea:
    a - ANIM.
    b - INSECT.
    c - CIUP.
    d - ABIOT.
    e - ANTR.
    f - ALT. V.

    ANEXA 3
    la metodologie

    Detalii referitoare la informatiile de caracterizare a SPP (formularele 1 si 2)

    Formularul 1

 S          - Sistemul folosit in exprimarea azimutului (in functie de tipul
              busolei folosite in anul 1990); se indica prin lasarea nemarcata a
              spatiului in care este inscris
 NR. CRT.   - Numarul curent al arborilor inventariati in ordinea cresterii
              azimutului
 SPEC.      - Specia arborelui indicata prin codurile specificate in tabelul 1
 DIST.      - Reprezinta distanta de la centrul suprafetei de proba permanenta
              la arbore si se exprima in decimetri
 AZIM.      - Reprezinta valoarea unghiului (exprimata in grade) format de
              directia centrul suprafetei de proba permanenta - nord cu directia
              centrul suprafetei de proba permanenta - arbore
 MOD. REG.  - Exprima provenienta arborelui si se utilizeaza urmatoarele coduri:
              1 - insamantari naturale;
              2 - insamantari artificiale;
              3 - puieti din samanta;
              4 - puieti din butasi;
              5 - puieti din saduri;
              6 - lastari;
              7 - lastari din drajoni;
              8 - lastari din scaun.
 CALITATE   - Se exprima in clase de calitate in functie de grupa de specii
                                          Rasinoase
              Clasa              Proportia lemnului de lucru
              1                           > 0.6
              2                           0.4 - 0.6
              3                           0.1 - 0.4
              4                           < 0.1
                                          Foioase
              1                           > 0.5
              2                           0.25 - 0.5
              3                           0.1 - 0.25
              4                           < 0.1
 CL. KRAFT  - Reprezinta pozitia cenotica a arborilor si se estimeaza dupa
              clasificarea Kraft
 DIAM.      - Reprezinta diametrul de baza al arborilor (d1,30 m) si se exprima
              in milimetri; cand marimea diametrului depaseste 999 mm se
              prezinta separat (in completare) o situatie a arborilor respectivi
 INALT.     - Se exprima in decimetri si se masoara la tot al zecelea arbore
              (nr. 1, 11, 21 ...), precum si la 3 - 5 arbori din specia
              preponderenta in cuprinsul suprafetei de proba permanente
 DEF.       - Se exprima in procente cu rotunjire la cea mai apropiata valoare
              divizibila cu 5
 DEC.       - Se exprima in procente cu rotunjire la cea mai apropiata valoare
              divizibila cu 5 (detalii se prezinta in anexa nr. 5)
 VATAMARI   - Se refera la vatamarea fizica (mecanica) a arborilor de catre
              urmatoarele grupe de factori: a) vanat, animale domestice mari;
              b) insecte; c) ciuperci; d) factori abiotici; e) factori
              antropici; f) alti factori.
              Intensitatea de actiune a fiecarei grupe de factori se exprima in
              grade astfel: 0 - fara vatamare; 1 - slab vatamat; 2 - moderat
              vatamat; 3 - puternic vatamat.
              Incadrarea in clasele de intensitate a vatamarii se face in raport
              cu urmatoarele criterii:
              a) Vanat si animale domestice mari:
              Clasa 0: Coroana neafectata sau cu 1 - 5% crengi si ramuri rupte.
              Scoarta nevatamata sau cu mici rani superficiale, usor vindecabile
              in 1 - 2 ani.
              Clasa 1: Crengi rupte, ramuri roase ce reduc cu 6 - 20% volumul
              coroanei; mici decojiri ce nu afecteaza lemnul, vindecabile in 3 -
              4 ani, a caror marime unitara sau cumulata nu depaseste 25% din
              circumferinta.
              Clasa 2: Crengi rupte, ramuri roase ce reduc coroana cu 21 - 50%;
              decojiri pana la lemn a caror latime (unitara sau cumulata) este
              cuprinsa intre 26 - 50% din circumferinta sau care afecteaza
              lemnul pe o latime de pana la 25% din circumferinta.
              Clasa 3: Vatamari care au redus coroana cu peste 50% . Rani ce
              descopera lemnul pe o latime mai mare de 50% din circumferinta.
              b) Insecte:
              Clasa 0: Aparat foliaceu neafectat sau redus cu pana la 10%
              (pentru insecte defoliatoare - i.d.) sau trunchi si ramuri fara
              vatamare ori cu inceput de galerii de scoarta (pentru insecte
              xilofage - i.x.).
              Clasa 1: Frunzis verde redus cu 11 - 25% (i.d.) sau galerii sub
              scoarta ale caror latimi insumate nu depasesc 25% din
              circumferinta (i.x.).
              Clasa 2: Frunzis verde redus cu 25 - 50% (i.d.) sau galerii sub
              scoarta ale caror latimi cumulate sunt cuprinse intre 26 - 50% din
              circumferinta si galerii in lemn ale caror diametre insumate ajung
              pana la 25% din circumferinta (i.x.).
              Clasa 3: Frunzis verde redus cu peste 50% (i.d.) sau galerii sub
              scoarta ale caror latimi cumulate depasesc 50% din circumferinta
              si galerii in lemn ale caror diametre cumulate depasesc 25% din
              circumferinta (i.x.).
              c) Ciuperci
              Clasa 0: Aparat foliaceu afectat cu pana la 10% (ciuperci foliare
              - c.f.) sau fara vatamarea lemnului (ciuperci xilofage - c.x.)
              Clasa 1: Frunzis verde redus cu 11 - 25% (c.f.) sau vatamari mici
              la scoarta si lemn ale caror latimi cumulate nu depasesc 25% din
              circumferinta (c.x.).
              Clasa 2: Frunzis verde redus cu 26 - 50% (c.f.) sau lemn mort si
              putregai ale caror latimi (ale suprafetei vizibile pe trunchi)
              insumate sunt cuprinse intre 26 - 50% din circumferinta (c.x.).
              Clasa 3: Frunzis verde redus cu peste 50% (c.f.) sau lemn mort si
              putregai ale caror latimi (ale suprafetei vizibile pe trunchi)
              cumulate depasesc 50% din circumferinta (c.x.)
              d) Agenti abiotici (vant, zapada, geruri, grindina etc.)
              Clasa 0: Coroana neafectata sau 1 - 5% crengi, ramuri rupte;
              frunzis pierdut sub 10%, scoarta, cel mult mici vatamari usor
              vindecabile.
              Clasa 1: Frunzis verde redus cu 11 - 25% (de grindina); crengi
              rupte, lujeri uscati (ger) care reduc coroana cu 6 - 20% sau
              pierderea varfului care se reface usor, incovoierea tulpinei in
              zona coroanei sau portiuni cu decojiri mici ale caror intersectii
              (cumulate) cu circumferinta arborelui nu depasesc 25% din aceasta.
              Clasa 2: Frunzis verde redus cu 26 - 50% sau crengi rupte, lujeri
              uscati care reduc coroana cu 21 - 50% sau aplecare slaba ori varf
              rupt care se reface mai greu sau portiuni cu decojiri ale caror
              intersectii (cumulate) cu circumferinta arborelui nu depasesc 26 -
              50% din aceasta ori rani care afecteaza lemnul ale caror
              intersectii (cumulate) cu circumferinta arborelui nu depasesc 25%
              din aceasta.
              Clasa 3: Frunzis verde redus cu peste 50% sau vatamari care reduc
              coroana cu peste 50%, sau incovoierea tulpinei sub nivelul
              coroanei, sau varful rupt in zona coroanei si tulpinii, aplecarea
              puternica ori totala, sau portiuni de rani ale caror intersectii
              (cumulate) cu circumferinta arborelui depasesc 25% din aceasta,
              sau zone de lemn vatamat ale caror intersectii (cumulate) cu
              circumferinta arborelui depasesc 25% din aceasta.
              e) Agenti antropici (ciolpaniri, cojiri, cioplaje, rezinaj,
              vatamari produse la exploatarea si colectarea lemnului):
              Clasa 0: Coroana neafectata sau redusa cu 1 - 5%; vatamari ale
              scoartei usor vindecabile.
              Clasa 1: Crengi rupte care reduc coroana cu 6 - 20% sau pierderea
              varfului ce se reface usor, incovoierea tulpinii in zona coroanei
              sau portiuni cu decojiri mai mici ale caror intersectii (cumulate)
              cu circumferinta arborelui nu depasesc 25% din aceasta.
              Clasa 2: Crengi rupte care reduc coroana cu peste 50% sau
              aplecarea slaba a tulpinii, sau varful rupt care se reface mai
              greu sau portiuni cu decojiri ale caror intersectii (cumulate) cu
              circumferinta arborelui nu depasesc 25% din aceasta.
              Clasa 3: Coroana redusa prin vatamari cu peste 50% sau incovoierea
              tulpinii sub nivelul coroanei, sau varful rupt in zona coroanei
              ori tulpinii, sau aplecarea puternica, total sau portiuni cu
              decojiri a caror intersectie (cumulata) cu circumferinta arborelui
              depasesc 50% din aceasta, sau zone cu rani ce afecteaza lemnul ale
              caror intersectii (cumulate) cu circumferinta arborelui depasesc
              25% din aceasta.
              f) Alte vatamari (incendii):
              Clasa 0: Coroana neafectata sau redusa cu 1 - 5% sau mici portiuni
              de scoarta atinsa de foc de litiera, care se refac in 1 - 2 ani.
              Clasa 1: Crengi uscate care reduc coroana cu 6 - 20% sau mici
              portiuni dispersate de scoarta arsa, fara a afecta lemnul, si ale
              caror intersectii (cumulate) cu circumferinta arborelui nu
              depasesc 25% din aceasta.
              Clasa 2: Crengi uscate care reduc coroana cu 21 - 50% sau portiuni
              dispersate de scoarta arsa, fara a afecta lemnul, si ale caror
              intersectii (cumulate) cu circumferinta arborelui nu depasesc 26 -
              60% din aceasta sau zone cu arsuri ce afecteaza lemnul si ale
              caror intersectii (cumulate) cu circumferinta arborelui nu
              depasesc 25% din aceasta.
              Clasa 3: Crengi uscate care reduc coroana cu peste 50% sau
              portiuni dispersate de scoarta arsa, fara a afecta lemnul, ale
              caror intersectii (cumulate) cu circumferinta arborelui depasesc
              60% din aceasta sau zone cu arsuri ce afecteaza lemnul si ale
              caror intersectii (cumulate) cu circumferinta depasesc 25% .
 NR. ARB.   - Numarul curent al arborilor din lotul de proba (formularul 1
 IN LOT       corespunzator inventarierii precedente), cu exceptia celor care au
              migrat in clasele IV si V Kraft.

    Formularul 2

 DATA EVAL. Se inregistreaza ziua si luna evaluarilor
 NR. CRT.   Numarul curent al arborilor din lotul de proba identic cu cel din
            coloana "NR. ARB. IN LOT" (formularul 1)
 SPEC.      Idem formularul 1
 VATAMARI   Idem formularul 1
 DEF.       Idem formularul 1
 DEC.       Idem formularul 1

    Codificarea speciilor in reteaua nationala (4 x 4 km)
    ____________________________________
    Nr.  Denumirea speciei    Codul
    crt.                     speciei
    ____________________________________
      1. Alun turcesc          ALT
      2. Anin alb              AN
      3. Anin negru            ANN
      4. Artar tatarasc        AR
      5. Artar american        ARA
      6. Brad                  BR
      7. Carpen                CA
      8. Castan porcesc        CAP
      9. Castan comestibil     CAS
     10. Corcodus              CD
     11. Cer                   CE
     12. Cires                 CI
     13. Carpinita             CR
     14. Cenuser               CS
     15. Dud                   DD
     16. Diverse moi           DM
     17. Diverse rasinoase     DR
     18. Diverse tari          DT
     19. Duglas                DU
     20. Diverse exotice       EX
     21. Fag                   FA
     22. Frasin comun          FR
     23. Frasin american       FRA
     24. Frasin pens. balta    FRB
     25. Frasin pufos          FRP
     26. Garnita               GA
     27. Gladita               GL
     28. Gorun                 GO
     29. Jugastru              JU
     30. Larice                LA
     31. Mar                   MA
     32. Mesteacan             ME
     33. Mojdrean              MJ
     34. Molid                 MO
     35. Nuc comun             NU
     36. Nuc american          NUA
     37. Otetar                OT
     38. Paltin de camp        PA
     39. Paltin de munte       PAM
     40. Pin silvestru         PI
     41. Pin cembra            PIC
     42. Pin negru             PIN
     43. Pin strob             PIS
     44. Plop alb              PLA
     45. Plop cenusiu          PLC
     46. Plop negru            PLN
     47. Plop tremurator       PLT
     48. Plop E.A. (3 - 5 m)   PLX
     49. Plop E.A. (6 - 9 m)   PLY
     50. Plop E.A. (4 - 4 m)   PLZ
     51. Par                   PR
     52. Prun                  PRN
     53. Platan                PTN
     54. Salcie alba           SA
     55. Salcie capreasca      SAC
     56. Salcie plesnit.       SAP
     57. Sorb                  SB
     58. Salcam                SC
     59. Salcioara             SL
     60. Scorus                SR
     61. Stejar ped.           ST
     62. Stejar brumariu       STB
     63. Stejar pufos          STP
     64. Stejar rosu           STR
     65. Taxodium              TA
     66. Tei argintiu          TE
     67. Tei frunza mare       TEM
     68. Tei pucios            TEP
     69. Tisa                  TI
     70. Tuia                  TU
     71. Ulm camp              ULC
     72. Ulm munte             ULM
     73. Velnis                ULV
     74. Visin turcesc         VIT
   ____________________________________

    ANEXA 4
    la metodologie

    Detalii referitoare la informatiile de caracterizare generala a sondajului

 D.S.         Se inscrie denumirea judetului de pe raza directiei silvice si
              codul acestuia, identificate in tabelul de mai jos:
_________________________________________
 Judetul          Codul  Directia silvica
_________________________________________
 Alba              01   Alba
 Arad              02   Arad
 Arges             03   Arges
 Bacau             04   Bacau
 Bihor             05   Bihor
 Bistrita-Nasaud   06   Bistrita-Nasaud
 Botosani          07   Botosani
 Braila            09   Ialomita
 Brasov            08   Brasov
 Bucuresti         41   Bucuresti
 Buzau             10   Buzau
 Calarasi          12   Ialomita
 Caras-Severin     11   Caras-Severin
 Cluj              13   Cluj
 Constanta         14   Constanta
 Covasna           15   Covasna
 Dambovita         16   Dambovita
 Dolj              17   Dolj
 Galati            18   Galati
 Giurgiu           19   Bucuresti
 Gorj              20   Gorj
 Harghita          21   Harghita
 Hunedoara         22   Hunedoara
 Ialomita          23   Ialomita
 Iasi              24   Iasi
 Maramures         25   Maramures
 Mehedinti         26   Mehedinti
 Mures             27   Mures
 Neamt             28   Neamt
 Olt               29   Olt
 Prahova           30   Prahova
 Salaj             32   Salaj
 Satu Mare         31   Salaj
 Sibiu             33   Sibiu
 Suceava           34   Suceava
 Teleorman         35   Teleorman
 Timis             36   Timis
 Tulcea            37   Tulcea
 Valcea            39   Valcea
 Vaslui            38   Vaslui
 Vrancea           40   Vrancea
 ICAS              42   ICAS
_________________________________________

 O.S.         Se inscrie denumirea ocolului silvic si codul acestuia folosit la
              amenajarea padurilor.
 A.D.         Administratorul fondului forestier si se exprima in coduri dupa
              cum urmeaza: 1 - fond forestier proprietate publica a statului
              administrat de Regia Nationala a Padurilor; 2 - fond forestier
              proprietate publica a statului administrat de alte unitati; 3 -
              fond forestier proprietate privata a persoanelor juridice; 4 -
              fond forestier proprietate privata a persoanelor fizice.
 U.P.         Denumirea si codul unitatii de productie in cadrul careia este
              amplasat sondajul
 U.A.         Unitatea amenajistica in care este amplasat sondajul;
              U.A.1 - partea numerica care cuprinde trei coloane;
              U.A.2 - partea alfabetica care cuprinde o coloana;
                    UA
              0   1   2   A
 Nr. sondaj   Se inscrie numarul sondajului din Lista de sondaje proiectate la
              nivel de ocol silvic.
 Latitudine   Se inregistreaza ulterior, cand centrele sondajelor din retea vor
              fi transpuse in coordonate geografice.
 Longitudine  Se inregistreaza ulterior, cand centrele sondajelor din retea vor
              fi transpuse in coordonate geografice.
 Altitudine   Se exprima in metri si se completeaza pe baza informatiilor din
              amenajament (altitudinea minima, medie, maxima); in situatia cand
              se dispune de planuri topografice de baza (sc. 1:5.000 sau
              1:10.000), altitudinea se stabileste pe baza curbei de nivel cea
              mai apropiata de centrul sondajului.
 Nr. borna    Se inscrie numarul bornei din Lista de sondaje proiectate la nivel
              de ocol silvic.
 Azim.        Se exprima in grade centesimale si se preia din Lista de sondaje
              proiectate la nivel de ocol silvic.
 Incl.        Se exprima in grade centesimale si se masoara in teren cu
              dendrometrul.
 Expoz.       Se stabileste in teren si se inregistreaza in coduri dupa cum
              urmeaza: 1 - N; 2 - NE; 3 - E; 4 - SE; 5 - S; 6 - SV; 7 - V; 8 -
              NV; 9 - teren plan.
 GF           Se preia din amenajament.
 Cat. func.   Se inscriu primele doua valori ale categoriilor functionale
              atribuite arboretului in cadrul descrierii parcelare.
 Tip statiune Se preiau codurile inscrise in descrierea parcelara.
 Humus        Se stabileste in teren si se exprima in coduri dupa cum urmeaza:
              1 - mull; 2 - moder; 3 - mor; 4 - anmor; 5 - turba; 6 - alte
              tipuri.
 CRT          Se preia din amenajament si se exprima in coduri dupa cum urmeaza:
              1 - natural fundamental de productivitate superioara;
              2 - natural fundamental de productivitate mijlocie;
              3 - natural fundamental de productivitate inferioara;
              4 - subproductiv;
              5 - partial derivat;
              6 - partial derivat de productivitate superioara;
              7 - partial derivat de productivitate mijlocie;
              8 - partial derivat de productivitate inferioara;
              9 - artificial de productivitate superioara;
              A - artificial de productivitate mijlocie;
              B - artificial de productivitate inferioara;
              C - tanar nedefinit.
 STR          Se refera la tipul de structura verticala a arboretului in care
              este amplasat sondajul si se exprima in coduri dupa cum urmeaza:
              1 - echiena; 2 - relativ echiena; 3 - relativ pluriena; 4 -
              pluriena.
 REG          Se inscrie regimul de gospodarire stabilit prin amenajament si se
              exprima in coduri dupa cum urmeaza:
              1 - codru strict ocrotit;
              2 - codru in conservare;
              3 - codru gradinarit;
              4 - codru cvasigradinarit;
              5 - codru regulat sortimente speciale;
              6 - codru regulat;
              7 - crang;
              8 - codru conventional.
 Cons.        Se exprima prin indicele de acoperire si se apreciaza in cadrul
              sondajului.
 Varsta       Se determina pe teren (pe cioate, arbori doborati, carote sau pe
              baza informatiilor referitoare la instalarea padurii); in situatia
              cand caracteristicile arborilor din sondaj sunt reprezentative
              pentru arboretul descris in amenajament, se preia varsta medie
              inscrisa in descrierea parcelara.
 CLP          Reprezinta clasa de productie a arboretului si se preia din
              amenajament.
 Data invent. Se refera la ziua, luna si anul inventarierii.
 SPP          Reprezinta numarul suprafetei de proba permanenta 1 sau 2 din
              cuprinsul sondajului; nu se completeaza - cifra corespunzatoare
              fiind inscrisa in partea superioara a machetei corespunzatoare
              suprafetei de proba permanente.
              9. Varsta medie a arborilor etajului principal: se inscriu
              codurile clasei de varsta in care se incadreaza: 1: < 20;
              2: 21 - 40; 3: 41 - 60; 4: 61 - 80; 5: 81 - 100; 6: 101 - 120;
              7 > 120. Varsta se va stabili la fata locului, verificandu-se si
              datele inscrise la evaluarea din anul 1991.
              10. Numarul de ordine al arborelui: arborii inregistrati (24) in
              suprafetele de proba permanente (SPP) din cadrul sondajului se
              inscriu in ordine pe fata formularului, incepand cu numarul 1 in
              suprafata amplasata pe directia nord (N) si sfarsind cu numarul 24
              din suprafata situata pe directia vest (V).
              11. Specia: se inscrie pentru fiecare arbore codificat conform
              anexei nr. 4.
              12. Defolierea: se inscrie in procente (0, 5, 10, ........., 100).
              13. Decolorarea: se inscrie in procente (0, 5, 10, ........, 100).
              14. Cauzele vatamarii usor identificabile (TIPT): se determina
              examinand atent starea fizica a tuturor componentelor arborelui si
              se stabileste cauza vatamarii in functie de particularitatile
              vatamarilor; stabilirea intensitatii sau a gradului de vatamare se
              utilizeaza conform anexei nr. 2.
              15. Detalii asupra tipului de vatamare, daca este posibil: se
              inscriu in detaliu cauzele vatamarilor.
              16. Alte observatii: se inscriu unele observatii ca: secete
              recente, temperaturi extreme, prezenta altor factori de stres
              (poluare, doboraturi produse de vant etc.)
              17. Anexa formularului 2: se vor inscrie la inventarierile
              ulterioare caracteristicile arborilor nou-selectati (conform
              metodologiei) in locul celor disparuti (exploatati, doborati de
              vant etc.) de la inventarierea precedenta (in ordine - N, E, S, V,
              incepand cu numarul 25).

              LISTA DE CODURI PENTRU SPECII
                  (Rasinoase, foioase)

_______________________________________________________
Codul         Denumirea stiintifica
_______________________________________________________
 001  Acer campestre
 002  Acer monspessulanum
 003  Acer opulus
 004  Acer platanoides
 005  Acer pseudoplatanus
 006  Alnus cordata
 007  Alnus glutinosa
 008  Alnus incana
 009  Alnus viridis
 010  Betula pendula
 011  Betula pubescens
 012  Buxus sempervirens
 013  Carpinus betulus
 014  Carpinus orientalis
 015  Castanea sativa (C.vesca)
 016  Corylus avellana
 017  Eucalyptus sp.
 018  Fagus moesiaca
 019  Fagus orientalis
 020  Fagus silvatica
 021  Fraxinus angustifolia spp. oxycarpa (F.oxyphylla)
 022  Fraxinus excelsior
 023  Fraxinus ornus
 024  Ilex aquifolium
 025  Juglans nigra
 026  Juglans regia
 027  Malus domestica
 028  Olea europaea
 029  Ostrya carpinifolia
 030  Platanus orientalis
 031  Populus alba
 032  Populus canescens
 033  Populus hybrides
 034  Pupulus nigra
 035  Plopulus tremula
 036  Prunus avium
 037  Prunus dulcis (Amygdalus communis)
 038  Prunus padus
 039  Prunus serotina
 040  Pyrus communis
 041  Quercus cerris
 042  Quercus coccifera (Q.callprinos)
 043  Quercus faginea
 044  Quercus frainetto (Q.conferta)
 045  Quercus fruticosa (Q.lusitanica)
 046  Quercus ilex
 047  Quercus macrolepis (Q.aegilops)
 048  Quercus petraea
 049  Quercus pubescens
 050  Quercus pyrenaica (Q.toza)
 051  Quercus robur
 052  Quercus rotundifolia
 053  Quercus rubra
 054  Quercus suber
 055  Quercus trojana
 056  Robinia pseudacacia
 057  Salix alba
 058  Salix caprea
 059  Salix cinerea
 060  Salix eleagnos
 061  Salix fragilis
 062  Salix sp.
 063  Sorbus aria
 064  Sorbus aucuparia
 065  Sorbus domestica
 066  Sorbus torminalis
 067  Tamarix africana
 068  Tilia cordata
 069  Tilia platyfyllos
 070  Ulmus glabra (U.scabra, U.mont.)
 071  Ulmus laevis (U.effusa)
 072  Ulmus minor (U.campestris)
 099  Other broadleaves
 100  Abies alba
 101  Abies borisii-regia
 102  Abies cephalonica
 103  Abies grandis
 104  Abies nordmaniana
 105  Abies prinsapo
 106  Abies procera
 107  Cedrus atlantica
 108  Cedrus deodora
 109  Cupressus lusitanica
 110  Cupressus sempervirens
 111  Juniperus communis
 112  Juniperus oxycedrus
 113  Juniperus phoenica
 114  Juniperus sabina
 115  Juniperus thurifera
 116  Larix decidua
 117  Larix kaempferi
 118  Picea abies (P.excelsa)
 119  Picea omorika
 120  Picea sitchensis
 121  Pinus brutia
 122  Pinus canariensis
 123  Pinus cembra
 124  Pinus contorta
 125  Pinushalepensis
 126  Pinusheldreichii
 127  Pinus leucodermis
 128  Pinus mugo (P. montana)
 129  Pinus nigra
 130  Pinus pinaster
 131  Pinus pinea
 132  Pinus radiata (P. insignis)
 133  Pinus strobus
 134  Pinus sylvestris
 135  Pinus uncinata
 136  Pseudotsuga menziensii
 137  Taxus baccata
 138  Thuya sp.
 139  Tsuga sp.
 199  Other conifers
_______________________________________________________

    ANEXA 5
    la metodologie

    Detalii referitoare la informatiile de caracterizare generala a sondajului (reteaua europeana)

    1. Tara: Codul ............................. 16 ......................... in cadrul tarilor europene.
    2. Numarul sondajului: este compus din codul directiei silvice, ocolului silvic si numarul sondajului (alinierea se face din stanga):

    Exemplu:
     ___________________________
    | 2 | 0 | 0 | 7 | 1 | 4 | 3 |
    |___|___|___|___|___|___|___|

    3. Disponibilitatea de apa pentru specia principala: se inscrie codul categoriei in care se incadreaza statiunea sondajului astfel:
    1) insuficient aprovizionat cu apa:
    - statiunile din silvostepa, indiferent de evolutia parametrilor climatici si de tipurile de sol;
    - statiunile din silvostepa, zona forestiera de campie, deal si munte, care suporta secete prelungite si puternice pe o perioada de 2 - 3 ani, facand imposibila refacerea rezervelor pedohidrice; duce la accentuarea deficitului hidric, indiferent de tipul de sol;
    - statiunile din zona forestiera de campie, deal si munte situate pe substraturi care afecteaza puternic capacitatea pedohidrica a solurilor, cum ar fi nisipurile grosiere, pietrisurile, grohotisurile, stancariile, indiferent de evolutia parametrilor climatici*);
    - statiunile cu soluri pseudogleice, cu regim alternant de umiditate, in care predomina perioada de uscaciune (soluri uscate, uscat-reavane in perioada estival-mijlocie);
    2) suficient aprovizionat cu apa:
    - zona forestiera de campie*), de deal si de munte, cu soluri normale si evolutie normala a parametrilor climatici;
    - zona forestiera montana cu soluri cu aport freatic, in perioade secetoase;
    3) excesiv aprovizionat cu apa:
    - statiunile cu soluri grele, pseudogleice sau gleice care in cea mai mare parte a anului stau sub influenta apelor din precipitatii sau a celor din panza freatica, precum si statiunile si izvoarele laterale de coasta.
    4. Tipul de humus: 1. mull; 2. moder; 3. mor; 4. anmor; 5. turba; 6. alte tipuri.
    Se determina examinand stratul de humus, existand o stransa corelatie intre tipul de statiune si tipul natural fundamental de padure.
    5. Altitudinea (m): 1: 0 - 50 m; 2: 51 - 100 m; 3: 101 - 150 m; 4: 151 - 200 m; 5: 201 - 250 m; 6: 251 - 300 m; 7: 301 - 350 m; 8: 351 - 400 m; 9: 401 - 450 m; 10: 451 - 500 m; 11: 501 - 550 m; 12: 551 - 600 m; 13: 601 - 650 m; 14: 651 - 700 m; 15: 701 - 750 m; 16: 751 - 800 m; 17: 801 - 850 m; 18: 851 - 900 m; 19: 901 - 950 m; 20: 951 - 1000 m; 21: 1001 - 1050 m; 22: 1051 - 1100 m; 23: 1101 - 1150 m; 24: 1151 - 1200 m; 25: 1201 - 1251 m; 26: 1251 - 1300 m; 27: 1301 - 1350 m; 28: 1351 - 1400 m; 29: 1401 - 1450 m; 30: 1451 - 1500; > 1500 m.
    Se stabileste prin fixarea sondajului pe harta in cadrul unitatilor amenajistice (ua) si prin interpolarea grafica intre cifrele altitudinii minime si maxime inscrise in descrierea parcelara. Cand exista harti ce au curbe de nivel, determinarea altitudinii se face dupa aceste harti.
    6. Data observatiei: se inscriu in cifre ziua, luna, anul cand a fost efectuata observatia.

    Exemplu:
             _______________________
            | 0 | 8 | 0 | 7 | 9 | 0 |
            |___|___|___|___|___|___|
              ziua     luna    anul

    7. Coordonate latitudinale si longitudinale: se inscriu in cifre din lista de sondaje la nivel de tara.

    Exemplu:    Latitudine
             ___________________________
            | + | 5 | 0 | 1 | 0 | 2 | 5 |
            |___|___|___|___|___|___|___|

                Longitudine
             ___________________________
            | - | 0 | 1 | 1 | 5 | 3 | 2 |
            |___|___|___|___|___|___|___|

    8. Expozitia: 1. Nord; 2. Nord-Est; 3. Est; 4. Sud-Est; 5. Sud; 6. Sud-Vest; 7. Vest; 8. Nord-Vest; 9. teren plan.
------------
    *) Pentru zona montana asemenea statiuni se incadreaza in aceasta situatie numai in perioadele cu uscaciune repetata sau secete de scurta durata.
    *) Pentru zona forestiera de campie se iau in considerare statiunile in care se face simtita influenta panzei freatice si in perioadele cu uscaciune repetata sau secete de scurta durata.

    ANEXA 6*)
    la metodologie

    *) Anexa nr. 6 este reprodusa in facsimil.

                       SUPRAVEGHEREA INTENSIVA (NIVEL II)
                      _ _
    SSI.             |_|_|            STAREA DE SANATATE
    DS.              |_|_|            INVENTARIERI SUCCESIVE
    OS.              |_|_|
    UP. ............ |_|_|_ _
    UA. ............ |_|_|_|_|
 _____________________________________________________________________________
|NR | COD | NR. |    DATA   | LATITUDINE  | LONGITUDINE | ALT |  TIP  |  TIP  |
|CRT| TARA| SPP |  INVENTAR |             |             |     |  STAT | PADUR |
|___|_____|_____|___________|_____________|_____________|_____|_______|_______|
| | |  |  |  |  | | | | | | | | | | |8|3|8| |2|2|4|7|5|4|  |  | | | | | | | | |
|_|_|__|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|

    - continuare -
 ___________________________________________________________
| E| R| S| SPECIA | CONS| VSP |  CLP  |  MAR. | NR. | MAR.  |
|  |  |  | PRINC  |     |     |_______|  SSI  | ARB.| SSSI  |
|  |  |  |        |     |     | A | R |       |     |       |
|__|__|__|________|_____|_____|___|___|_______|_____|_______|
|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|_|_|___|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

                         CARACTERISTICILE ARBORILOR

 ____________________________________________________________________________
|NR.  | SPECIA | DIAMETRU|GROS |K|C| INALT |   VOLUM   |  LUNG.|  LAT. |DEF. |
|CRT. |        |         |COJII|R|A|       |   ARBORI  |  COR. |  COR. |     |
|     |        |         |     |F|L|       |           |       |       |     |
|_____|________|_________|_____|_|_|_______|___________|_______|_______|_____|
|_|_|1|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|_|2|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|_|3|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|_|4|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|_|5|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|_|6|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|_|7|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|_|8|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|_|9|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|1|0|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|1|1|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|1|2|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|1|3|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|1|4|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|1|5|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|1|6|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|1|7|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|1|8|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|1|9|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|2|0|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|2|1|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|2|2|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

    - continuare -
 ____________________________________________________
| DEC.|   NR.  | CAZ |OBSERV.|        VATAMARI       |
|     | A.S.P. | ID. |       |_______________________|
|     |        |     |       |T1|T2|T3|T4|T5|T6|T7|T8|
|_____|________|_____|_______|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|

 ____________________________________________________________________________
|NR.  | SPECIA | DIAMETRU|GROS |K|C| INALT |   VOLUM   |  LUNG.|  LAT. |DEF. |
|CRT. |        |         |COJII|R|A|       |   ARBORI  |  COR. |  COR. |     |
|     |        |         |     |F|L|       |           |       |       |     |
|_____|________|_________|_____|_|_|_______|___________|_______|_______|_____|
|_|2|3|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|2|4|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|2|5|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|2|6|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|2|7|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|2|8|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|2|9|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|3|0|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|3|1|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|3|2|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|3|3|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|3|4|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|3|5|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|3|6|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|3|7|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|3|8|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|3|9|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|4|0|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|4|1|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|4|2|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|4|3|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|4|4|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|4|5|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|4|6|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

    - continuare -
 ____________________________________________________
| DEC.|   NR.  | CAZ |OBSERV.|        VATAMARI       |
|     | A.S.P. | ID. |       |_______________________|
|     |        |     |       |T1|T2|T3|T4|T5|T6|T7|T8|
|_____|________|_____|_______|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|
|_|_|_|__|__|__|_|_|_|_|_|_|_|__|__|__|__|__|__|__|__|

    Structura informatiilor de caracterizare a suprafetelor de supraveghere intensiva (nivel II)

    SSI           - Denumirea suprafetei de supraveghere intensiva si codul
                    numeric al acesteia (1 ................ 99)
    DS            - Denumirea directiei silvice a Regiei Nationale a Padurilor
                    si codul numeric al acesteia (1 ............ 42)
    OS            - Denumirea ocolului silvic si codul numeric al acestuia
                    (1 .................... 30)
    UP            - Denumirea unitatii de productie si codul numeric al acesteia
                    (1 .................... 20)
    UA            - Codul numeric al unitatii amenajistice
                    (1 .......... 999, A ........ Z)
    Nr. crt.      - Numarul curent al fisei in cadrul SSI (1 .......... 99)
    Cod tara      - Codul tarii (16)
    Nr. SPP       - Numarul suprafetei permanente din cadrul SSI
                    (1 .............. 5);
    Data inventar - Data inventarierii (aallzz)
    Latitudine    - Latitudinea (43 37 07 ...... 48 15 06)
    Longitudine   - Longitudinea (20 15 44 ............ 29 41 27)
    Alt           - Altitudinea (1 ....... 99)
    Tip stat      - Tipul de statiune (1110 ............... 9999)
    Tip padure    - Tipul de padure (111 .............. 9999)
    E             - Expozitia (1 ................ 9)
    R             - Regimul (1 ........................ 8)
    S             - Structura arboretului (1 ....... 4)
    Cons          - Consistenta (0.1 ......... 1.0)
    VSP           - Varsta speciei principale (1 ................. 7)
    CLP (A)       - clasa de productie absoluta (0 .................. 99)
    CLP (R)       - clasa de productie relativa (1 ................ 5)
    Mar. SSI      - Marimea suprafetei de supraveghere intensiva
                    (0.1 ............... 0.25)
    Nr. Arb.      - Numarul de arbori din specia principala
                    (1 ............... 999)
    Mar. SSSI     - Marimea suprafetei ocupate cu specia principala
                    (0.1 ........  0.25)

                        Caracteristicile arborilor

    Nr. crt.      - Numarul de ordine al arborilor (1 .................... 999)
    Specia        - Specia (1 ................. 199)
    Diametru      - Diametrul de baza al arborilor (80 ............... 99999)
    Gros. cojii   - Grosimea cojii (1 ................ 999)
    Krf           - Clasa Kraft (1 ....... 5)
    Cal           - Calitatea arborilor (1 ................ 4)
    Inalt         - Inaltimea arborilor (0.5 ............ 99.5)
    Volum arbori  - Volumul arborelui (0.001 ......... 99.999)
    Lung. cor.    - Lungimea coroanei (0.5 ......... 99.5)
    Lat. cor.     - Latimea coroanei (0.5 .................. 99.5)
    Def.          - Defolierea (0 ........... 100)
    Dec.          - Decolorarea (0 ........... 100)
    Nr. A.S.P.    - Numarul curent al arborilor din specia principala
                    (1 ............. 999)
    Caz Id.       - Cauze identificabile (T1 ......... T8)
    Vatamari
    (T1 - T8)     - Vatamari fizice (0; 1).

    ANEXA 7*)
    la metodologie

    *) Anexa nr. 7 este reprodusa in facsimil.

                         Parametrii-cheie ai solului*1)

 ______________________________________________________________________________
|Nr. |      Parametri      |  Unit. |                  Nivel I                 |
|crt.|                     |        |__________________________________________|
|    |                     |        |  Straturi organice |  Straturi minerale  |
|    |                     |        |                    |                     |
|    |                     |        |____________________|_____________________|
|    |                     |        |    L    | F + H*3) |  0 - 10  |  10 - 20 |
|    |                     |        |         |          |    cm    |    cm    |
|____|_____________________|________|_________|__________|__________|__________|
|  1.|PH (CaCl2)           |    -   |    -    |     O    |     O    |    O     |
|____|_____________________|________|_________|__________|__________|__________|
|  2.|Carbon organic       |  g/Kg  |    -    |     O    |     O    |    O     |
|____|_____________________|________|_________|__________|__________|__________|
|  3.|N total              |  g/Kg  |    -    |     O    |     O    |    O     |
|____|_____________________|________|_________|__________|__________|__________|
|  4.|CaCO3                |  g/Kg  |    -    |  O daca  |  O daca  |  O daca  |
|    |                     |        |         | pH > 5,5 |  pH > 6  |  pH > 6  |
|____|_____________________|________|_________|__________|__________|__________|
|  5.|P, Ca, K, Mg, Mn     |        |         |          |          |          |
|    |extrase in apa regala|  mg/Kg |    F    |     O    |     F    |     F    |
|____|_____________________|________|_________|__________|__________|__________|
|  6.|Cu, Pb, Cd, Zn       |        |         |          |          |          |
|    |extrase in apa regala|  mg/Kg |    F    |     O    |     O    |     -    |
|____|_____________________|________|_________|__________|__________|__________|
|  7.|Al, Fe, Cr, Ni, S,   |        |         |          |          |          |
|    |Hg, Na extrase in apa|        |         |          |          |          |
|    |regala               |  mg/Kg |    F    |     F    |     F    |     -    |
|____|_____________________|________|_________|__________|__________|__________|
|  8.|Aciditatea de schimb |cmol+/Kg|    -    |    O*4)  |     O    |     O    |
|____|_____________________|________|_________|__________|__________|__________|
|  9.|Cationi schimbabili: |        |         |          |          |          |
|    |Ca, Mg, K, Na, Al,   |        |         |          |          |          |
|    |Fe^3+, Mn, H fiecare |        |         |          |          |          |
|    |raportate.           |cmol+/Kg|    -    |    O*4)  |     O    |     O    |
|____|_____________________|________|_________|__________|__________|__________|
| 10.|PH (H2O)             |    -   |    -    |     F    |     F    |     F    |
|____|_____________________|________|_________|__________|__________|__________|
| 11.|Continut total de    |        |         |          |          |          |
|    |elemente: Ca, Mg, Na,|        |         |          |          |          |
|    |K, Al, Fe, Mn.       |  mg/Kg |    -    |     -    |     -    |     -    |
|____|_____________________|________|_________|__________|__________|__________|
| 12.|Fe, Al extractabile  |        |         |          |          |          |
|    |in oxalat            |  mg/Kg |    -    |     F    |     F    |     F    |
|____|_____________________|________|_________|__________|__________|__________|

    - continuare -
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |      Parametri      |  Unit. |                 Nivel II                 |
|crt.|                     |        |__________________________________________|
|    |                     |        |  Straturi |     Straturi minerale*2)     |
|    |                     |        |  organice |                              |
|    |                     |        |___________|______________________________|
|    |                     |        | L|F + H*3)|0 - 10|10 - 20|20 - 40|40 - 80|
|    |                     |        |  |        |  cm  |  cm   |   cm  |  cm   |
|____|_____________________|________|__|________|______|_______|_______|_______|
|  1.|PH (CaCl2)           |    -   | -|    O   |   O  |   O   |   O   |   O   |
|____|_____________________|________|__|________|______|_______|_______|_______|
|  2.|Carbon organic       |  g/Kg  | -|    O   |   O  |   O   |   F   |   F   |
|____|_____________________|________|__|________|______|_______|_______|_______|
|  3.|N total              |  g/Kg  | -|    O   |   O  |   O   |   F   |   F   |
|____|_____________________|________|__|________|______|_______|_______|_______|
|  4.|CaCO3                |  g/Kg  | -| O daca |O daca|O daca |   F   |   F   |
|    |                     |        |  | pH > 5 |pH > 6|pH > 6 |       |       |
|____|_____________________|________|__|________|______|_______|_______|_______|
|  5.|P, Ca, K, Mg, Mn     |        |  |        |      |       |       |       |
|    |extrase in apa regala|  mg/Kg | F|    O   |   F  |   F   |   -   |   -   |
|____|_____________________|________|__|________|______|_______|_______|_______|
|  6.|Cu, Pb, Cd, Zn       |        |  |        |      |       |       |       |
|    |extrase in apa regala|  mg/Kg | F|    O   |   O  |   -   |   -   |   -   |
|____|_____________________|________|__|________|______|_______|_______|_______|
|  7.|Al, Fe, Cr, Ni, S,   |        |  |        |      |       |       |       |
|    |Hg, Na extrase in apa|        |  |        |      |       |       |       |
|    |regala               |  mg/Kg | F|    F   |   F  |   -   |   -   |   -   |
|____|_____________________|________|__|________|______|_______|_______|_______|
|  8.|Aciditatea de schimb |cmol+/Kg| -|   O*4) |   O  |   O   |   O   |   O   |
|____|_____________________|________|__|________|______|_______|_______|_______|
|  9.|Cationi schimbabili: |        |  |        |      |       |       |       |
|    |Ca, Mg, K, Na, Al,   |        |  |        |      |       |       |       |
|    |Fe^3+, Mn, H fiecare |        |  |        |      |       |       |       |
|    |raportate.           |cmol+/Kg| -|   O*4) |   O  |   O   |   O   |   O   |
|____|_____________________|________|__|________|______|_______|_______|_______|
| 10.|PH (H2O)             |    -   | -|    F   |   F  |   F   |   F   |   F   |
|____|_____________________|________|__|________|______|_______|_______|_______|
| 11.|Continut total de    |        |  |        |      |       |       |       |
|    |elemente: Ca, Mg, Na,|        |  |        |      |       |       |       |
|    |K, Al, Fe, Mn.       |  mg/Kg | -|    -   |   F  |   F   |   F   |   F   |
|____|_____________________|________|__|________|______|_______|_______|_______|
| 12.|Fe, Al extractabile  |        |  |        |      |       |       |       |
|    |in oxalat            |  mg/Kg | -|    F   |   O  |   O   |   O   |   O   |
|____|_____________________|________|__|________|______|_______|_______|_______|
    *1) Abrevieri: O - parametru obligatoriu, F - parametru facultativ.
    *2) In cazul unei reevaluari determinarea tuturor parametrilor sub adancimea de 20 cm este facultativa.
    *3) Daca orizontul H > 1 cm, orizonturile F si H trebuie analizate separat si fiecare valoare trebuie raportata.
    *4) In solurile calcaroase, determinarea acestui parametru este facultativa.

    ANEXA 8*)
    la metodologie

    *) Anexa nr. 8 este reprodusa in facsimil.

                            Metodele de referinta

 ______________________________________________________________________________
|          Parametri            |   Metodele analitice de referinta   |  Unit. |
|                               |_____________________________________|        |
|                               |   Extractant   | Metoda de masurare |        |
|_______________________________|________________|____________________|________|
|pH (CaCl2)                     |0,01 M CaCl2    |Electrod pH         |        |
|_______________________________|________________|____________________|________|
|pH (H2O)                       |H2O             |Electrod pH         |        |
|_______________________________|________________|____________________|________|
|N total                        |       -        |Combustie uscata    |  g/Kg  |
|_______________________________|________________|____________________|________|
|C org                          |       -        |Combustie uscata    |  g/Kg  |
|_______________________________|________________|____________________|________|
|CaCO3, daca pH (CaCl2) > 6     |HCl             |Calcimetru          |        |
|_______________________________|________________|____________________|________|
|P                              |                |Colorimetric        |  mg/Kg |
|_______________________________|                |____________________|        |
|K, Ca                          |                |                    |        |
|_______________________________|                |                    |        |
|Mg                             |                |                    |        |
|_______________________________|                |                    |        |
|Mn                             |                |                    |        |
|_______________________________|Apa regala      |AAS                 |        |
|Metale grele: Cu, Cd, Pb, Zn   |                |                    |        |
|_______________________________|                |                    |        |
|Altele: Al, Fe, Cr, Ni, Na     |                |                    |        |
|_______________________________|                |                    |        |
|Hg                             |                |                    |        |
|_______________________________|                |____________________|        |
|S                              |                |Analizor - CNS      |        |
|_______________________________|________________|____________________|________|
|Aciditatea de schimb           |0.1 M BaCl2     |Titrare la pH 7,8   | cmol/Kg|
|_______________________________|________________|____________________|________|
|Cationi schimbabili:           |                |                    |        |
|   - Al, Fe^3+. Mn             |0.1 M BaCl2     |AAS                 |        |
|   - K, Ca, Mg, Na             |0.1 M BaCl2     |AAS                 | cmol/Kg|
|   - H                         |0.1 M BaCl2 sau |(H + Al) titrat -   |        |
|                               |1 M KCl         |Al titrat           |        |
|_______________________________|________________|____________________|________|
|Fe si Al activ                 |Acid oxalic     |AAS                 |  mg/Kg |
|_______________________________|________________|____________________|________|
|Elemente totale: Ca, Mg, Na,   |Hf sau metaborat|                    |  mg/Kg |
|K, Al, Fe, Mn                  |de litiu        |                    |        |
|_______________________________|________________|____________________|________|
|       Parametri               |          Metode de calcul           |  Unit. |
|_______________________________|_____________________________________|________|
|Hidrogenul de schimb (H)       |T minus suma cationilor schimbabili  |cmol+/Kg|
|                               |_____________________________________|        |
|                               |Aciditatea schimbabila titrata minus |        |
|                               |suma Al, Fe, Mn de schimb            |        |
|_______________________________|_____________________________________|        |
|Capacitate totala de schimb (T)|Aciditatea de schimb + suma K, Ca,   |        |
|                               |Mg, Na schimbabili                   |        |
|                               |_____________________________________|        |
|                               |Suma cationilor de schimb K, Ca, Mg, |        |
|                               |Na, Al, Fe, Mn, H.                   |        |
|_______________________________|_____________________________________|        |
|Grad de saturatie in baze (V)  |(Suma cationilor bazici de schimb/   |        |
|                               |capacitatea totala de schimb) x 100  |        |
|_______________________________|_____________________________________|________|



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 244/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 244 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu