Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 243 din 11 iunie 2002

pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile sanitare veterinare pentru producerea si comercializarea molustelor bivalve vii

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 695 din 23 septembrie 2002


SmartCity3


    Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
    in temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitara veterinara nr. 60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
    in baza Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor,
    vazand Referatul de aprobare nr. 156.170 din 4 iunie 2002, intocmit de Agentia Nationala Sanitara Veterinara,
    emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Norma sanitara veterinara privind conditiile sanitare veterinare pentru producerea si comercializarea molustelor bivalve vii, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Agentia Nationala Sanitara Veterinara, institutiile centrale de profil si directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti vor aduce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 3
    Agentia Nationala Sanitara Veterinara va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
    Art. 4
    La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice alta dispozitie contrara.
    Art. 5
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

              Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
                                 Ilie Sarbu

    ANEXA 1

                          NORMA SANITARA VETERINARA
privind conditiile sanitare veterinare pentru producerea si comercializarea molustelor bivalve vii

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    (1) Prezenta norma sanitara veterinara stabileste conditiile sanitare veterinare pentru producerea si comercializarea molustelor bivalve vii destinate consumului uman imediat sau prelucrarii inaintea consumului.
    (2) Conditiile sanitare veterinare pentru produsele pe baza de moluste se stabilesc pentru toate etapele, respectiv recoltarea, depozitarea, transportul si distribuirea molustelor bivalve vii.
    (3) In cazul aparitiei unei probleme de sanatate dupa plasarea pe piata a molustelor bivalve vii este necesar sa se poata depista unitatea de expediere si zona de recoltare pentru care se impune introducerea unui sistem de inregistrare si etichetare care sa permita urmarirea rutei unui lot dupa recoltare.
    (4) Molustele bivalve vii obtinute din zone de recoltare care nu permit consumul sigur, direct, pot fi redate in siguranta dupa supunerea lor unui proces de purificare sau prin schimbarea lor in apa curata pentru o perioada relativ lunga.
    (5) Este obligatoriu ca producatorul:
    a) sa identifice zonele de productie din care molustele pot fi recoltate pentru consum uman direct si cele din care acestea trebuie sa fie purificate sau mutate in alta parte;
    b) sa se asigure ca molustele bivalve vii sunt produse si plasate pe piata in concordanta cu cerintele de sanatate stabilite.
    (6) Autoritatea competenta trebuie:
    a) sa efectueze controale si inspectii prin care sa se asigure ca producatorii si-au insusit conditiile sanitare veterinare pentru producerea si plasarea pe piata a molustelor bivalve vii, prevazute in prezenta norma sanitara veterinara;
    b) sa supuna zonele de recoltare unui control regulat care sa asigure ca molustele din aceste zone de recoltare nu contin microorganisme si substante toxice in cantitati care sunt considerate periculoase pentru sanatatea umana.
    (7) Cu exceptia prevederilor asupra purificarii, prezenta norma sanitara veterinara se aplica si echinodermelor, tunicatelor si gasteropodelor marine.
    Art. 2
    In sensul prezentei norme sanitare veterinare, se intelege prin:
    a) moluste bivalve: moluste lamelibranhiate ce se hranesc prin filtrare;
    b) biotoxine marine: substante toxice acumulate de molustele bivalve vii ce se hranesc cu plancton ce contine toxine;
    c) apa de mare curata: apa de mare sau apa sarata care va fi folosita in conditiile prevazute de prezenta norma sanitara veterinara si care este libera de contaminare microbiologica si toxica, precum si de substante nedorite ce apar in mod natural sau dupa descarcarea lor in mediu, in cantitati ce ar putea afecta salubritatea molustelor bivalve vii sau gustul lor;
    d) autoritate competenta: autoritatea veterinara centrala a statului care are competenta de a efectua controale veterinare sau orice autoritate careia i s-a delegat aceasta competenta;
    e) conditionarea: depozitarea molustelor bivalve vii a caror calitate nu necesita refacerea sau tratarea intr-o intreprindere de curatare, in recipiente sau alte instalatii ce contin apa de mare curata ori in locurile naturale pentru indepartarea nisipului, noroiului sau murdariei;
    f) culegator: orice persoana care colecteaza moluste bivalve vii prin orice mijloace, dintr-o zona de recoltare, in scopul manipularii si plasarii lor pe piata;
    g) zona (loc) de productie: orice zona marina, de estuar sau de laguna ce contine depozite naturale de moluste bivalve vii de unde sunt recoltate;
    h) zona (loc) de refacere: orice zona marina, de estuar sau de laguna, aprobata de autoritatea competenta, cu granitele bine marcate prin balize, stalpi sau alte mijloace fixe, folosita exclusiv pentru purificarea (curatarea) molustelor bivalve vii;
    i) centru de expediere: orice instalatie de pe uscat sau din apa aprobata pentru receptia, conditionarea, spalarea, curatarea si ambalarea molustelor bivalve vii bune pentru consumul uman;
    j) centru de purificare: o unitate dotata cu recipiente alimentate cu apa de mare naturala curata sau apa de mare curatata printr-un tratament corespunzator, autorizata, in care sunt plasate molustele bivalve vii atat timp cat este necesar pentru indepartarea contaminarii microbiologice, astfel incat ele sa devina apte pentru consumul uman;
    k) refacere: operatiunea prin care molustele bivalve vii sunt transferate in zone marine, de estuar sau de laguna aprobate, aflate sub controlul autoritatii competente, atat timp cat este necesar pentru indepartarea contaminarii. Aceasta nu include operatiunea specifica de transfer al molustelor bivalve vii in zone mai potrivite pentru cresterea ulterioara sau ingrasare;
    l) mijloace de transport: vehicule auto, feroviare, aeriene sau containere folosite pentru transportul molustelor bivalve vii pe cale terestra, aeriana sau maritima;
    m) ambalare: operatiunea de plasare intr-un material de protectie adecvat a molustelor bivalve vii;
    n) transport: o cantitate de moluste bivalve vii manipulate intr-un centru de expediere sau tratate intr-un centru de purificare si destinata ulterior unuia sau mai multor consumatori, transportata intr-un singur mijloc de transport;
    o) lot: cantitatea de moluste bivalve vii colectata dintr-o zona de productie si destinata ulterior livrarii unui centru de expediere sau unui centru de purificare aprobat, unei zone de refacere sau unei unitati de prelucrare aprobate;
    p) comercializare: prezentarea si expunerea pentru vanzare, livrare sau orice alta forma de plasare pe piata a molustelor bivalve vii pentru consum uman, neprelucrate sau in scopul prelucrarii, excluzand transportul direct pe piata locala in cantitati mici, efectuat de catre culegator catre vanzatorul cu amanuntul sau consumator, care se supun controlului asupra comertului cu amanuntul conform legislatiei in vigoare;
    q) import: introducerea pe teritoriul Romaniei a molustelor bivalve vii provenite din alte tari;
    r) coliformi fecali: bacterii facultativ aerobe, gramnegative, neformatoare de spori, citocrom-oxidaza negative, sub forma de bastonase, care sunt capabile sa fermenteze lactoza cu producerea de gaz, in prezenta sarurilor biliare sau a altor agenti tensioactivi (de suprafata) cu proprietati de inhibare a cresterii la 44 grade C, timp de 24 de ore cel putin;
    s) Escherichia coli: coliformi fecali care formeaza indol din triptofan la 44 grade C in decurs de 24 de ore.

    CAP. 2
    Conditii generale pentru productia de moluste bivalve vii

    Art. 3
    (1) Comercializarea molustelor bivalve vii pentru consumul uman imediat se efectueaza cu respectarea urmatoarelor conditii:
    a) sa provina din locuri de productie care corespund cerintelor cap. I al anexei la prezenta norma sanitara veterinara;
    b) sa fi fost recoltate si transportate de la locul de productie la un centru de expediere, de purificare, zona de refacere sau unitate de prelucrare in conditiile prevazute in cap. II al anexei la prezenta norma sanitara veterinara;
    c) sa fi fost reconditionate in zone aprobate in acest scop si in concordanta cu cerintele cuprinse in cap. III al anexei la prezenta norma sanitara veterinara;
    d) sa fi fost manipulate in mod igienic si sa fie purificate in unitati aprobate in acest scop si in concordanta cu cerintele cap. IV al anexei la prezenta norma sanitara veterinara;
    e) sa corespunda cerintelor cuprinse in cap. V al anexei la prezenta norma sanitara veterinara;
    f) controalele de sanatate sa fi fost efectuate in conformitate cu cerintele cuprinse in cap. VI al anexei la prezenta norma sanitara veterinara;
    g) sa fi fost ambalate in conformitate cu cerintele prevazute in cap. VII al anexei la prezenta norma sanitara veterinara;
    h) sa fi fost depozitate si transportate in conditii optime de igiena conform cerintelor prevazute in cap. VIII si IX ale anexei la prezenta norma sanitara veterinara;
    i) sa poarte o marca de sanatate in conformitate cu conditiile prevazute in cap. X al anexei la prezenta norma sanitara veterinara.
    (2) Molustele bivalve vii destinate prelucrarii ulterioare trebuie sa corespunda cerintelor prevazute la alin. (1) si sa fie prelucrate in aceleasi conditii ca si produsele din pescuit.
    Art. 4
    (1) Persoanele care manipuleaza molustele bivalve vii in timpul producerii si comercializarii lor vor lua toate masurile necesare pentru respectarea cerintelor prezentei norme sanitare veterinare.
    (2) Persoanele responsabile cu centrele de expediere si purificare vor urmari daca:
    a) se recolteaza in mod regulat si se analizeaza un numar reprezentativ de probe pentru examenul de laborator, in vederea stabilirii unei inregistrari in ordine cronologica a zonelor de unde provin loturile si a sanatatii molustelor bivalve vii, atat inainte, cat si dupa manipulare, la un centru de expediere sau de purificare;
    b) se tine un registru pentru inregistrarea permanenta a rezultatelor diferitelor controale, care va fi prezentat autoritatii competente.
    Art. 5
    (1) Centrele de expediere si purificare care indeplinesc cerintele prezentei norme sanitare veterinare se aproba de autoritatea competenta.
    (2) Autoritatea competenta va intocmi o lista a centrelor de expediere si purificare aprobate, fiecare dintre acestea purtand un numar de agreare oficial.
    (3) Inspectarea si monitorizarea acestor centre vor fi efectuate in mod regulat sub responsabilitatea autoritatii competente, care va avea acces liber la toate componentele acestor centre pentru a se asigura de concordanta cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare. Daca aceste inspectii si monitorizari releva faptul ca cerintele prezentei norme sanitare veterinare nu sunt indeplinite, autoritatea competenta va lua masurile corespunzatoare.
    (4) Autoritatea competenta va stabili o lista cu zonele de productie si reconditionare, indicand localizarea si granitele (limitele) acestora, de pe care molustele bivalve vii pot fi recoltate conform prezentei norme sanitare veterinare. Lista trebuie comunicata celor direct interesati de aceasta norma sanitara veterinara, cum ar fi: culegatorii si operatorii centrelor de purificare si expediere.
    (5) Monitorizarea zonelor de productie si reconditionare se va face sub responsabilitatea autoritatii competente. Daca aceasta monitorizare releva faptul ca cerintele prevazute in prezenta norma sanitara veterinara nu mai sunt indeplinite, autoritatea competenta va inchide zonele de productie si reconditionare pana cand vor fi indeplinite conditiile sanitare veterinare prevazute de prezenta norma sanitara veterinara.
    (6) Autoritatea competenta poate interzice productia si recoltarea molustelor bivalve vii in zonele considerate necorespunzatoare pentru aceste activitati.

    CAP. 3
    Conditii privind importul de moluste bivalve vii

    Art. 6
    Prevederile care se aplica importurilor de moluste bivalve vii vor fi cel putin echivalente cu cele referitoare la productia si comercializarea molustelor provenite din productia interna.
    Art. 7
    (1) Conditiile specifice impuse importurilor de moluste bivalve vii se stabilesc de catre autoritatea competenta si vor tine seama in principal de:
    a) legislatia sanitara veterinara a tarii exportatoare;
    b) organizarea autoritatii competente si a serviciului de inspectii al tarii exportatoare, competentele acestor servicii, procedurile de inspectie si de supraveghere pe care le aplica, posibilitatile pe care le au aceste servicii de a verifica eficient modul de aplicare a legislatiei proprii, precum si monitorizarea aplicarii legislatiei;
    c) conditiile de sanatate pentru producerea, depozitarea, transportul si comercializarea molustelor bivalve vii destinate exportului;
    d) garantiile pe care le poate oferi tara exportatoare referitor la respectarea cerintelor cuprinse in prezenta norma sanitara veterinara.
    (2) In vederea stabilirii conditiilor de import si pentru asigurarea garantiilor ca aceste conditii - de producere, depozitare, transport si comercializare - sunt cel putin echivalente cu cele din productia interna, se efectueaza controale la fata locului in tara exportatoare de catre expertii autoritatii competente.
    (3) Periodicitatea si modalitatile de efectuare a controalelor se stabilesc de catre autoritatea competenta. Controalele se efectueaza pe cheltuiala autoritatii competente din tara exportatoare sau, dupa caz, a partii interesate.
    (4) Pentru stabilirea conditiilor de import autoritatea competenta a tarii exportatoare trebuie sa transmita lista unitatilor agreate pentru export. Nici o unitate nu poate figura pe lista daca nu a fost autorizata la export de catre autoritatea competenta a tarii exportatoare. Aceste unitati trebuie sa fie supuse permanent controalelor sanitare veterinare de catre autoritatea competenta.
    (5) Conditiile privitoare la import se mai refera la:
    a) modelul de certificat de sanatate care trebuie sa insoteasca transportul de moluste bivalve vii pentru export;
    b) stabilirea marcii de sanatate si a modului de aplicare la produse, in special includerea numarului de autorizare al unitatii de provenienta.
    Art. 8
    Prevederile prezentei norme sanitare veterinare pot fi modificate numai de catre autoritatea competenta.

    ANEXA 1
    la norma sanitara veterinara

    CAP. 1
    Conditii pentru zonele de productie

    1. Amplasamentul si limitele zonelor de productie trebuie sa fie stabilite de autoritatea competenta in scopul identificarii zonelor din care provin molustele bivalve vii; in acest sens acestea pot fi:
    a) recoltate pentru consumul uman direct. Molustele bivalve vii provenind din zonele aprobate de autoritatea competenta trebuie sa corespunda prevederilor cap. V;
    b) recoltate, dar nu pot fi comercializate pe piata pentru consum uman decat dupa ce au fost tratate intr-un centru de purificare sau dupa reconditionare. Molustele bivalve vii provenite din zonele aprobate nu trebuie sa depaseasca limitele bazate pe un test MPN (NPP) cu 5 tuburi si 3 dilutii, de 6.000 coliformi fecali/100 grame pulpa sau 4.600 E. coli la 100 grame pulpa in 90% din probe. Dupa purificare sau reconditionare trebuie sa indeplineasca toate conditiile prevazute in cap. V;
    c) recoltate, dar nu pot fi puse pe piata decat dupa o reconditionare pe o perioada mai lunga (minimum 2 luni), asociata sau nu cu purificarea, sau dupa o purificare intensa pe o durata fixata pentru a satisface cerintele mentionate la lit. a). Molustele bivalve vii din aceste zone nu trebuie sa depaseasca limitele bazate pe un test MPN (NPP), cu 5 tuburi si 3 dilutii, de 60.000 coliformi fecali/100 grame de carne.
    2. Orice schimbare in delimitarea zonelor de productie, inclusiv inchiderea temporara sau definitiva a acestora, trebuie anuntata imediat de autoritatea competenta profesionistilor, in special producatorilor si responsabililor centrelor de purificare si celor de expeditie.

    CAP. 2
    Cerintele pentru recoltarea si transportul loturilor la un centru de expeditie sau de purificare, zona de refacere ori la intreprinderile de prelucrare

    1. Tehnicile de recoltare nu trebuie sa afecteze excesiv cochiliile sau tesuturile molustelor bivalve vii.
    2. Molustele bivalve vii, dupa ce au fost recoltate, vor fi protejate impotriva strivirilor, eroziunilor si vibratiilor si nu se expun la temperaturi extreme (prea calde sau prea reci).
    3. Tehnicile de recoltare, transport, descarcare si manipulare a molustelor bivalve vii nu trebuie sa produca o contaminare suplimentara a produselor, deprecierea calitatii sau modificari care sa afecteze aptitudinea lor de a fi tratate prin purificare, prelucrare sau transfer.
    4. Molustele bivalve vii nu trebuie sa fie reimersate in apa suspecta de a cauza o contaminare suplimentara in intervalul de timp dintre recoltare si debarcarea pe tarm.
    5.1. Mijloacele folosite pentru transportul molustelor bivalve vii trebuie sa asigure protectia impotriva oricarei contaminari suplimentare si a spargerii cochiliilor. Ele trebuie sa permita o drenare si o igienizare adecvate.
    5.2. In cazul transportului in vrac pe distante mari al molustelor bivalve vii catre centrele de expeditie sau de purificare, zone de transfer sau unitati de prelucrare, mijloacele de transport trebuie sa asigure cele mai bune conditii de supravietuire a molustelor si in special sa indeplineasca prevederile cap. IX.
    6.1. Fiecare lot trebuie sa fie insotit de un document de inregistrare pentru identificarea lotului de moluste bivalve vii pe durata transportului de la zona de producere la centrul de expeditie, de purificare, zona de transfer sau intreprinderea de prelucrare. Documentul este intocmit de autoritatea competenta la solicitarea producatorului. Pentru fiecare lot culegatorul completeaza lizibil si fara stersaturi rubricile din documentul de inregistrare care va contine urmatoarele informatii:
    - identitatea si semnatura producatorului;
    - data recoltarii;
    - localizarea zonei de productie cat mai detaliat posibil;
    - specia de moluste si cantitatea;
    - numarul de autorizare si locul de destinatie pentru conditionare (ambalare), refacere, purificare sau procesare.
    6.2. Documentul de inregistrare se numeroteaza in mod continuu si secvential (in ordine crescanda) si se inscrie in registru. Autoritatea competenta tine un registru care se completeaza cu numarul documentelor de inregistrare, numele persoanelor care colecteaza molustele bivalve vii si al persoanelor carora li s-a emis documentul. Documentul de inregistrare al fiecarui lot trebuie sa poarte data livrarii lotului la centrul de expeditie, de purificare, zona de refacere sau intreprinderea de prelucrare. Documentul de inregistrare se pastreaza de catre responsabilii acestor centre, zone sau intreprinderi minimum 60 de zile.
    6.3. Daca recoltarea s-a facut de personalul apartinand centrului de expeditie sau de purificare, zonei de refacere sau intreprinderii de prelucrare destinatare, documentul de inregistrare se poate inlocui cu o autorizatie de transport acordata de autoritatea competenta.
    7. In cazul in care zona de productie si de refacere este inchisa temporar, autoritatea competenta nu mai elibereaza documente de inregistrare pentru zona respectiva si suspenda imediat valabilitatea tuturor documentelor de inregistrare deja eliberate.

    CAP. 3
    Conditii pentru refacerea molustelor bivalve vii

    Pentru refacerea molustelor bivalve vii trebuie sa se asigure urmatoarele conditii:
    1. Molustele bivalve vii trebuie sa fi fost recoltate si transportate conform prevederilor cap. II.
    2. Tehnicile de manipulare a molustelor bivalve vii destinate refacerii trebuie sa permita reluarea activitatii de hranire prin filtrare dupa imersia in apa naturala.
    3. Molustele bivalve vii nu trebuie sa fie reconditionate la o densitate care nu permite purificarea.
    4. Molustele bivalve vii trebuie sa fie imersate in apa de mare in zona de refacere, pe o perioada care sa depaseasca timpul necesar pentru ca procentul de bacterii fecale sa se reduca la nivelul admis de norma sanitara veterinara, respectand standardele cuprinse in cap. V.
    5. Temperatura minima a apei pentru refacerea efectiva cand este cazul trebuie sa fie determinata si sa fie anuntata de autoritatea competenta pentru fiecare specie de moluste bivalve vii si pentru fiecare zona de refacere aprobata.
    6. Zonele de refacere pentru molustele bivalve vii trebuie sa fie aprobate de catre autoritatea competenta. Limitele acestor zone trebuie sa fie clar balizate prin diferite materiale fixe; se va respecta distanta minima de 300 m, care sa separe zonele de refacere intre ele, precum si zonele de refacere de zonele de productie.
    7. Amplasamentele intr-o zona de refacere trebuie sa fie bine separate pentru a se evita amestecarea loturilor; sistemul "totul plin, totul gol" trebuie astfel aplicat incat sa nu fie posibila introducerea unui lot nou decat dupa evacuarea lotului anterior in totalitate.
    8. Responsabilii zonelor de refacere trebuie sa tina la dispozitia autoritatii competente un registru permanent de evidenta a originii molustelor bivalve vii, a perioadelor de refacere si a destinatiei ulterioare a fiecarui lot dupa refacere.
    9. Dupa recoltarea din zona de refacere, pe durata transportului de la zona de refacere la centrul de expeditie aprobat, centrul de purificare sau intreprinderile de prelucrare autorizate, loturile trebuie sa fie insotite de documentul de inregistrare prevazut in cap. II pct. 6.1, in afara cazului in care atat in zona de refacere, cat si in centrul de expeditie, centrul de purificare sau intreprinderea de prelucrare intervine acelasi personal.

    CAP. 4
    Conditii pentru autorizarea centrelor de expeditie si de purificare

    A. Conditii generale de amenajare a spatiilor si de dotare
    Centrele nu trebuie sa fie situate in locuri apropiate de surse de mirosuri dezagreabile, fum, praf si alti contaminanti. Amplasamentele nu trebuie sa fie expuse la inundatii prin cresterea cotelor apelor sau scurgeri de apa din zonele inconjuratoare.
    Centrele trebuie sa detina cel putin:
    1. pentru spatiile in care sunt manipulate sau depozitate molustele bivalve vii:
    a) cladiri sau instalatii cu o constructie solida, astfel concepute si intretinute incat sa previna contaminarea molustelor bivalve vii prin orice fel de deseuri, ape uzate, vapori, praf, fum, prezenta rozatoarelor sau a altor animale;
    b) pavimente din materiale usor de intretinut, prevazute cu sistem de drenare;
    c) spatii de lucru suficiente pentru efectuarea tuturor operatiilor;
    d) pereti rezistenti si lavabili;
    e) luminozitate suficienta, naturala sau artificiala;
    2. vestiare, spalatoare de maini si toalete in numar suficient. In apropierea toaletelor trebuie sa fie un numar suficient de spalatoare de maini;
    3. materiale necesare pentru igienizarea ustensilelor, recipientelor si utilajelor;
    4. o instalatie permanenta de aprovizionare cu apa si, daca este necesar, de stocare a apei exclusiv potabile, in sensul reglementarilor oficiale in vigoare referitoare la calitatea apei.
    Spatiile, ustensilele si utilajele nu trebuie utilizate in alte scopuri decat pentru manipularea molustelor bivalve vii, fara autorizarea autoritatii competente.
    Deseurile trebuie depozitate in conditii igienice intr-un spatiu separat cu temperatura scazuta, iar in caz de nevoie sa fie colectate in recipiente adaptate acestui scop. Aceste deseuri trebuie evacuate din vecinatatea unitatii cu periodicitatea necesara.
    Produsele finite trebuie depozitate in stare acoperita si izolate de locurile in care se manipuleaza alte animale decat molustele bivalve vii, cum ar fi crustaceele.

    B. Conditii pentru centrele de purificare
    Fata de conditiile prevazute la cap. IV mai trebuie indeplinite si urmatoarele conditii:
    1. Suprafata inferioara a bazinelor de purificare si a rezervoarelor de apa trebuie sa fie neteda, dura si impermeabila, usor de spalat prin periere sau cu apa sub presiune. Fundul bazinelor de purificare trebuie sa aiba inclinare suficienta si un sistem de scurgere calculat la volumul de apa necesar activitatii.
    2. Inainte de purificare molustele bivalve vii trebuie curatate de namol prin spalare cu apa de mare curata sub presiune sau cu apa potabila. Curatarea de namol inaintea procesului de purificare se poate face si direct in bazinele de purificare prin pastrarea in pozitie deschisa a sistemului de drenare pe toata durata spalarii si asigurarea unui timp suficient intre cele doua operatiuni pentru ca bazinele sa fie curate inainte de trecerea la purificare.
    3. Bazinele de purificare trebuie sa fie asigurate cu un debit suficient de apa de mare curata calculat pe ora si pe tona de moluste bivalve vii tratate.
    4. Pentru purificarea molustelor bivalve vii se foloseste apa de mare curata sau curatata printr-un sistem de tratare; perioada dintre incarcarea cu apa de mare si evacuarea apei reziduale trebuie sa fie suficienta pentru a evita contaminarea; procedeul de tratare a apei de mare, daca este necesar, se autorizeaza numai de autoritatea competenta prin verificarea eficientei; apa potabila preparata din apa de mare trebuie sa corespunda prevederilor reglementarilor oficiale referitoare la apa potabila.
    5. Functionarea sistemului de purificare trebuie sa permita molustelor bivalve vii reluarea cu rapiditate a activitatii de alimentare prin filtrare, eliminarea contaminarii reziduale, prevenirea recontaminarii si posibilitatea de a ramane in viata in bune conditii dupa purificare in vederea conditionarii, depozitarii si transportului inainte de a fi comercializate.
    6. Cantitatea de moluste bivalve vii supusa purificarii nu trebuie sa depaseasca capacitatea centrului de purificare; molustele bivalve vii trebuie sa fie supuse unei purificari continue pe o perioada suficienta care sa respecte standardele microbiologice prevazute la cap. V. Aceasta perioada incepe in momentul in care molustele bivalve vii depozitate in bazin sunt acoperite cu apa si se termina in momentul in care sunt scoase. Centrul de purificare trebuie sa tina cont de datele referitoare la materia prima (tipul de moluste bivalve, zona de provenienta, incarcatura microbiana etc.), pentru cazul in care va fi necesara prelungirea perioadei de purificare, pentru a se asigura ca molustele bivalve vii indeplinesc prevederile bacteriologice cuprinse in cap. V.
    7. In cazul in care un bazin de purificare contine mai multe loturi de moluste, acestea trebuie sa fie din aceeasi specie si sa provina din aceeasi zona de productie sau din zone diferite, dar care au acelasi statut sanitar. Tratamentul se prelungeste in functie de perioada necesara lotului cu cea mai lunga perioada de purificare.
    8. Containerele utilizate pentru pastrarea molustelor bivalve vii in sistemele de purificare trebuie sa fie astfel construite incat sa permita ca apa de mare sa curga; grosimea stratului de moluste nu trebuie sa impiedice deschiderea cochiliilor in timpul purificarii.
    9. In bazinele de purificare in care molustele bivalve vii sunt in curs de purificare nu trebuie introdus nici un fel de crustacee, peste sau alt animal marin.
    10. Dupa purificare cochiliile molustelor bivalve vii trebuie sa fie minutios spalate cu apa potabila sau apa de mare curata, operatiune care poate fi efectuata, daca este necesar, in tancul de purificare; apa de spalare nu trebuie sa fie recirculata.
    11. Centrele de purificare trebuie sa dispuna de un laborator propriu dotat cu aparatura necesara pentru a asigura serviciile de control al eficientei purificarii prin aplicarea metodelor microbiologice. Laboratoarele din afara centrelor de purificare trebuie sa fie recunoscute de autoritatea competenta.
    12.1. Centrele de purificare trebuie sa inregistreze permanent urmatoarele date:
    a) rezultatele examenelor microbiologice la intrarea apei in bazinele de purificare;
    b) rezultatul examenelor microbiologice executate la molustele bivalve vii inainte si dupa purificare;
    c) data si cantitatile de moluste bivalve vii intrate in centrul de purificare, impreuna cu numarul documentelor de inregistrare aferente;
    d) orele de umplere si golire ale sistemelor de purificare (durata purificarii);
    e) relatii asupra expeditiilor dupa purificare.
    12.2. Datele trebuie sa fie complete, exacte si lizibile, inscrise intr-un registru permanent care trebuie sa fie pus la dispozitie autoritatii competente.
    13. Centrele de purificare nu pot admite decat loturile de moluste bivalve vii care sunt insotite de documentul de inregistrare prevazut la cap. II pct. 6.1.
    14. Fiecare ambalaj care contine moluste bivalve vii trebuie sa poarte o eticheta care atesta purificarea acestora.

    C. Conditii pentru centrele de expeditie
    1. In afara prevederilor referitoare la conditiile generale de amenajare a spatiilor si de dotare si la conditiile generale de igiena trebuie indeplinite si urmatoarele conditii:
    a) conditionarea sa nu produca contaminarea produselor; instalatiile de conditionare trebuie folosite conform conditiilor de autorizare stabilite de autoritatea competenta, in special cele referitoare la calitatea bacteriologica si chimica a apei de mare care se utilizeaza;
    b) utilajele si recipientele utilizate nu trebuie sa constituie sursa de contaminare;
    c) metodele de calibrare aplicate nu trebuie sa antreneze o contaminare suplimentara a produsului si nici o modificare care afecteaza capacitatea produsului de a fi transportat si depozitat dupa conditionare;
    d) spalarea sau curatarea molustelor bivalve vii trebuie efectuata cu ajutorul apei de mare curate sau al apei potabile sub presiune; apa de spalare nu trebuie recirculata.
    2. Centrele de expeditie nu trebuie sa admita decat loturi de moluste bivalve vii insotite de documentul de inregistrare prevazut la cap. II pct. 6.1 si care provin dintr-o zona de productie, refacere sau centru de purificare autorizat.
    3. Centrele de expeditie trebuie sa dispuna de laborator propriu dotat cu aparatura necesara pentru a controla, printre altele, indeplinirea standardelor microbiologice prezentate in cap. V. Laboratoarele din afara centrelor de expeditie trebuie sa fie recunoscute de autoritatea competenta. Totusi aceste conditii nu se aplica centrelor de expeditie care primesc molustele exclusiv si direct dintr-o intreprindere de purificare in care ele au fost examinate dupa purificare.
    4.1. Centrele de expeditie sunt obligate sa tina la dispozitia autoritatii competente evidenta urmatoarelor date:
    a) rezultatul examenelor microbiologice ale molustelor bivalve vii provenite dintr-o zona de productie sau de refacere autorizata;
    b) data si cantitatile de moluste bivalve vii primite in centrul de expeditie, precum si numarul documentelor de inregistrare;
    c) detalii asupra expeditiilor.
    4.2. Aceste date trebuie inregistrate cronologic si arhivate pe durata stabilita de autoritatea competenta, dar nu mai putin de 3 luni.

    CAP. 5
    Conditii referitoare la molustele bivalve vii destinate consumului uman imediat

    Molustele bivalve vii destinate consumului uman imediat trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
    a) sa prezinte caracteristicile vizuale specifice prospetimii si viabilitatii, absenta namolului pe cochilie, raspunsul adecvat la percutie si o cantitate normala de lichid intervalvular;
    b) sa contina mai putin de 300 de coliformi fecali sau mai putin de 230 E. coli la 100 grame de carne de molusca si de lichid intervalvular, constatat pe baza unui test MPN (5 tuburi, 3 dilutii) sau prin orice alta metoda bacteriologica a carei echivalenta ca nivel de precizie este demonstrata;
    c) nu trebuie sa contina Salmonella/25 grame de carne de molusca;
    d) nu trebuie sa contina compusi toxici sau nocivi de origine naturala, proveniti din mediul inconjurator sau prin adaugare la mediu;
    e) limitele superioare ale continutului de radionuclide nu trebuie sa le depaseasca pe cele stabilite pentru produsele alimentare;
    f) continutul de toxina paralitica din moluste (paralytic shellfish poison = PSP), in partile comestibile ale molustelor (corp intreg sau partea consumabila separata), nu trebuie sa depaseasca 80 micrograme/100 grame de carne de molusca, dupa metoda de analiza biologica - in caz de necesitate, asociata cu metoda chimica de determinare a saxitoxinei - sau alta metoda recunoscuta. In caz de contestare a rezultatelor metoda de referinta trebuie sa fie cea biologica;
    g) metodele de testare biologica obisnuite nu trebuie sa dea rezultate pozitive pentru prezenta de toxine diareice din moluste (diarrhetic shellfish poison = DSP) in partile comestibile ale molustelor (corp intreg sau partea comestibila separata);
    h) in absenta tehnicilor pentru testarea virusologica de rutina si in lipsa standardelor virusologice controalele de sanatate trebuie sa se bazeze pe numaratoarea bacteriilor fecale.

    CAP. 6
    Controlul de sanatate publica si supravegherea productiei

    1.1. Autoritatea competenta stabileste sistemul de control de sanatate publica pentru verificarea respectarii prevederilor normei sanitare veterinare. Acest sistem trebuie sa cuprinda supravegherea periodica a zonelor de productie sau de refacere a molustelor bivalve vii in scopul:
    a) evitarii oricarui abuz in relatie cu originea si destinatia molustelor bivalve vii;
    b) controlului calitatii microbiologice a molustelor bivalve vii in relatie cu zona de productie si de refacere;
    c) controlului posibilei prezente a planctonului toxic in apele de productie si de refacere si a biotoxinelor in molustele bivalve vii;
    d) controlului posibilei prezente a contaminantilor chimici.
    1.2. Pentru efectuarea controalelor prevazute la pct. 1.1 lit. c) si d) autoritatea competenta stabileste un program de prelevare a probelor, pentru a controla aceasta posibila prezenta la intervale regulate sau, de la caz la caz, daca recoltarea are loc la perioade neregulate.
    2.1. Programul de prelevare a probelor prevazut la pct. 1.2 trebuie sa tina cont in special de:
    a) variatia probabila de contaminare fecala a fiecarei zone de productie si de refacere;
    b) posibilele variatii in zonele de productie si refacere ale prezentei planctonului cu continut de biotoxine marine;
    c) contaminarea posibila a molustelor din zona de productie si de reparcare.
    2.2. Prelevarea de probe trebuie sa se efectueze prin:
    a) program de supraveghere (monitorizare): prin prelevare periodica de probe organizata pentru a determina schimbarile in compozitia planctonului toxic si repartitia lui geografica. Orice rezultat care conduce la suspiciunea acumularii de toxine in carnea de moluste trebuie urmat de un program intensiv de prelevare de probe;
    b) program de recoltare de probe intensiv:
    - controlul monitorizarii planctonului in apele de crestere si de pescuit, pe un numar crescut de puncte de prelevare si de probe;
    - teste de toxicitate in zona afectata pe molustele cele mai sensibile la contaminare.
    Comercializarea molustelor din aceasta zona nu va putea fi reautorizata decat dupa o noua prelevare de probe care dau rezultate bune la testele de toxicitate.
    2.3. Daca rezultatele programului de prelevare a probelor demonstreaza ca punerea pe piata a molustelor bivalve vii poate constitui un risc pentru sanatatea publica, autoritatea competenta trebuie sa inchida zona de productie a molustelor respective pana la restabilirea situatiei.
    3. Examene de laborator pentru controlul respectarii prevederilor cap. V pe produsul finit
    Trebuie pus in aplicare un sistem de control prin care sa se verifice ca nivelul de biotoxine marine nu depaseste limitele de siguranta.
    4.1. Inspectia intreprinderilor la intervale regulate
    Aceasta inspectie trebuie sa includa controale:
    a) destinate sa verifice respectarea permanenta a conditiilor de autorizare;
    b) privind starea de igiena a spatiilor, instalatiilor, utilajelor, precum si a personalului;
    c) de verificare a corectitudinii modului de manipulare si tratare a molustelor bivalve vii;
    d) privind corectitudinea utilizarii si buna functionare a sistemelor de purificare sau de conditionare;
    e) privind registrul de evidenta prevazut la cap. IV lit. B pct. 12.2;
    f) privind folosirea corecta a marcajelor sanitare.
    4.2. In timpul acestor controale se pot preleva probe pentru examene de laborator; rezultatele examenelor se comunica responsabililor de intreprinderi.
    5. Controlul conditiilor de antrepozitare si de transport al expeditiei de moluste bivalve vii

    CAP. 7
    Ambalarea

    1. Ambalarea molustelor bivalve vii trebuie sa se efectueze in conditii igienice.
    2. Containerele sau materialele pentru ambalare trebuie:
    a) sa nu afecteze proprietatile organoleptice ale molustelor bivalve vii;
    b) sa nu transmita molustelor bivalve vii substante nocive pentru sanatatea omului si a molustelor bivalve vii;
    c) sa fie suficient de rezistente pentru a asigura protectia eficienta a molustelor bivalve vii.
    3. Stridiile trebuie ambalate cu partea concava a valvelor in jos.
    4. Materialele de ambalare inaintea utilizarii trebuie sa fie depozitate intr-un spatiu separat de zona de productie, protejate de praf, murdarie sau alte surse de contaminare.
    5. Recipientele care contin molustele bivalve vii ambalate trebuie sa fie sigilate si sa ramana sigilate pana la consumator sau detailist.

    CAP. 8
    Conservarea si depozitarea

    1. Molustele bivalve vii sunt pastrate in camere de depozitare la o temperatura care nu trebuie sa aiba efect nociv asupra viabilitatii si calitatii lor; materialele de ambalare nu trebuie sa fie in contact cu pavimentul; ele se pastreaza pe suporturi distantate de paviment si cu suprafata curata.
    2. Este interzisa reimersia sau aspersarea cu apa a molustelor bivalve vii dupa ambalare si dupa ce au parasit centrul de expeditie, cu exceptia vanzarilor en detail facute la centrul de expediere.

    CAP. 9
    Transportul de la centrul de expeditie

    1. Livrarile de moluste bivalve vii destinate consumului uman se transporta in colete inchise, sigilate, de la centrele de expeditie pana la expunerea spre vanzare sau la detailist.
    2. Mijloacele folosite pentru transportul molustelor bivalve vii trebuie sa prezinte urmatoarele caracteristici:
    a) peretii interiori sau orice alte parti susceptibile de a intra in contact cu molustele bivalve vii trebuie sa fie confectionate din materiale rezistente la coroziune, cu suprafete lise si usor de igienizat;
    b) trebuie sa fie prevazute cu dispozitive eficiente de asigurare a protectiei molustelor impotriva temperaturilor extreme, caldura sau frig, a prafului, murdariei, precum si pentru prevenirea spargerii cochiliilor prin vibratii sau abraziuni (frecari);
    c) molustele bivalve vii nu pot fi transportate impreuna cu alte produse susceptibile de a le contamina.
    3. Pentru transportul si distribuirea molustelor bivalve vii se folosesc vehicule sau containere inchise, care pastreaza produsele la o temperatura care sa nu afecteze calitatea si viabilitatea acestora.
    4. Coletele care contin moluste bivalve vii nu pot fi transportate direct pe pardoseala vehiculului sau containerului; acestea trebuie sa fie prevazute cu gratare suport sau alte dispozitive care sa evite contactul.
    5. Daca pe durata transportului molustelor bivalve vii se foloseste gheata, aceasta trebuie sa fie obtinuta din apa de mare curata sau apa potabila.

    CAP. 10
    Marcajul

    1.1. Fiecare colet cu moluste bivalve vii, pe durata transportului si a distribuirii, trebuie sa poarte o marca (eticheta) de sanatate care sa permita identificarea in orice moment a centrului de expeditie pana la vanzarea en detail.
    1.2. Marca trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:
    a) tara;
    b) specia de moluste bivalve (numele comun si numele stiintific);
    c) identificarea centrului de expeditie prin numarul de autorizare acordat de autoritatea competenta;
    d) data conditionarii: ziua, luna, anul;
    e) data valabilitatii; ea poate fi inlocuita cu mentiunea "Aceste animale trebuie sa fie vii in momentul cumpararii".
    2. Marca de sanatate poate fi tiparita pe materialul de ambalare sau se poate pune pe o eticheta fixata pe materialul de ambalare sau plasata in interiorul acestuia. Marcile de sanatate pot fi folosite numai daca nu sunt detasabile. Fiecare model de marca de sanatate nu poate fi folosit decat o singura data si nu trebuie sa poata fi transferat.
    3. Marca de sanatate trebuie sa fie durabila si rezistenta la apa, iar informatiile pe care le cuprinde sa fie lizibile, de nesters si cu caractere usor de descifrat.
    4. Marcile de sanatate fixate pe recipientele cu moluste bivalve vii, neambalate in colete individuale pentru vanzarea directa catre consumator, trebuie pastrate de catre detailist cel putin 60 de zile dupa fractionarea continutului recipientului.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 243/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 243 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 243/2002
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu