ORDIN
Nr. 243 din 11 iunie 2002
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile sanitare
veterinare pentru producerea si comercializarea molustelor bivalve vii
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 695 din 23 septembrie 2002
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
in temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitara veterinara nr.
60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
in baza Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor,
vazand Referatul de aprobare nr. 156.170 din 4 iunie 2002, intocmit de Agentia
Nationala Sanitara Veterinara,
emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma sanitara veterinara privind conditiile sanitare veterinare
pentru producerea si comercializarea molustelor bivalve vii, prevazuta in anexa
care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Agentia Nationala Sanitara Veterinara, institutiile centrale de profil si
directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti vor aduce
la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Agentia Nationala Sanitara Veterinara va controla modul de aplicare a
prevederilor prezentului ordin.
Art. 4
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice alta
dispozitie contrara.
Art. 5
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
NORMA SANITARA VETERINARA
privind conditiile sanitare veterinare pentru producerea si comercializarea
molustelor bivalve vii
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
(1) Prezenta norma sanitara veterinara stabileste conditiile sanitare
veterinare pentru producerea si comercializarea molustelor bivalve vii destinate
consumului uman imediat sau prelucrarii inaintea consumului.
(2) Conditiile sanitare veterinare pentru produsele pe baza de moluste se
stabilesc pentru toate etapele, respectiv recoltarea, depozitarea, transportul
si distribuirea molustelor bivalve vii.
(3) In cazul aparitiei unei probleme de sanatate dupa plasarea pe piata a
molustelor bivalve vii este necesar sa se poata depista unitatea de expediere
si zona de recoltare pentru care se impune introducerea unui sistem de
inregistrare si etichetare care sa permita urmarirea rutei unui lot dupa
recoltare.
(4) Molustele bivalve vii obtinute din zone de recoltare care nu permit
consumul sigur, direct, pot fi redate in siguranta dupa supunerea lor unui
proces de purificare sau prin schimbarea lor in apa curata pentru o perioada
relativ lunga.
(5) Este obligatoriu ca producatorul:
a) sa identifice zonele de productie din care molustele pot fi recoltate
pentru consum uman direct si cele din care acestea trebuie sa fie purificate
sau mutate in alta parte;
b) sa se asigure ca molustele bivalve vii sunt produse si plasate pe piata
in concordanta cu cerintele de sanatate stabilite.
(6) Autoritatea competenta trebuie:
a) sa efectueze controale si inspectii prin care sa se asigure ca producatorii
si-au insusit conditiile sanitare veterinare pentru producerea si plasarea pe
piata a molustelor bivalve vii, prevazute in prezenta norma sanitara
veterinara;
b) sa supuna zonele de recoltare unui control regulat care sa asigure ca
molustele din aceste zone de recoltare nu contin microorganisme si substante
toxice in cantitati care sunt considerate periculoase pentru sanatatea umana.
(7) Cu exceptia prevederilor asupra purificarii, prezenta norma sanitara
veterinara se aplica si echinodermelor, tunicatelor si gasteropodelor marine.
Art. 2
In sensul prezentei norme sanitare veterinare, se intelege prin:
a) moluste bivalve: moluste lamelibranhiate ce se hranesc prin filtrare;
b) biotoxine marine: substante toxice acumulate de molustele bivalve vii ce
se hranesc cu plancton ce contine toxine;
c) apa de mare curata: apa de mare sau apa sarata care va fi folosita in
conditiile prevazute de prezenta norma sanitara veterinara si care este libera
de contaminare microbiologica si toxica, precum si de substante nedorite ce
apar in mod natural sau dupa descarcarea lor in mediu, in cantitati ce ar putea
afecta salubritatea molustelor bivalve vii sau gustul lor;
d) autoritate competenta: autoritatea veterinara centrala a statului care
are competenta de a efectua controale veterinare sau orice autoritate careia i
s-a delegat aceasta competenta;
e) conditionarea: depozitarea molustelor bivalve vii a caror calitate nu
necesita refacerea sau tratarea intr-o intreprindere de curatare, in recipiente
sau alte instalatii ce contin apa de mare curata ori in locurile naturale
pentru indepartarea nisipului, noroiului sau murdariei;
f) culegator: orice persoana care colecteaza moluste bivalve vii prin orice
mijloace, dintr-o zona de recoltare, in scopul manipularii si plasarii lor pe
piata;
g) zona (loc) de productie: orice zona marina, de estuar sau de laguna ce
contine depozite naturale de moluste bivalve vii de unde sunt recoltate;
h) zona (loc) de refacere: orice zona marina, de estuar sau de laguna,
aprobata de autoritatea competenta, cu granitele bine marcate prin balize,
stalpi sau alte mijloace fixe, folosita exclusiv pentru purificarea (curatarea)
molustelor bivalve vii;
i) centru de expediere: orice instalatie de pe uscat sau din apa aprobata
pentru receptia, conditionarea, spalarea, curatarea si ambalarea molustelor
bivalve vii bune pentru consumul uman;
j) centru de purificare: o unitate dotata cu recipiente alimentate cu apa
de mare naturala curata sau apa de mare curatata printr-un tratament
corespunzator, autorizata, in care sunt plasate molustele bivalve vii atat timp
cat este necesar pentru indepartarea contaminarii microbiologice, astfel incat
ele sa devina apte pentru consumul uman;
k) refacere: operatiunea prin care molustele bivalve vii sunt transferate
in zone marine, de estuar sau de laguna aprobate, aflate sub controlul
autoritatii competente, atat timp cat este necesar pentru indepartarea
contaminarii. Aceasta nu include operatiunea specifica de transfer al
molustelor bivalve vii in zone mai potrivite pentru cresterea ulterioara sau
ingrasare;
l) mijloace de transport: vehicule auto, feroviare, aeriene sau containere
folosite pentru transportul molustelor bivalve vii pe cale terestra, aeriana sau
maritima;
m) ambalare: operatiunea de plasare intr-un material de protectie adecvat a
molustelor bivalve vii;
n) transport: o cantitate de moluste bivalve vii manipulate intr-un centru
de expediere sau tratate intr-un centru de purificare si destinata ulterior
unuia sau mai multor consumatori, transportata intr-un singur mijloc de
transport;
o) lot: cantitatea de moluste bivalve vii colectata dintr-o zona de
productie si destinata ulterior livrarii unui centru de expediere sau unui
centru de purificare aprobat, unei zone de refacere sau unei unitati de
prelucrare aprobate;
p) comercializare: prezentarea si expunerea pentru vanzare, livrare sau
orice alta forma de plasare pe piata a molustelor bivalve vii pentru consum
uman, neprelucrate sau in scopul prelucrarii, excluzand transportul direct pe
piata locala in cantitati mici, efectuat de catre culegator catre vanzatorul cu
amanuntul sau consumator, care se supun controlului asupra comertului cu
amanuntul conform legislatiei in vigoare;
q) import: introducerea pe teritoriul Romaniei a molustelor bivalve vii
provenite din alte tari;
r) coliformi fecali: bacterii facultativ aerobe, gramnegative, neformatoare
de spori, citocrom-oxidaza negative, sub forma de bastonase, care sunt capabile
sa fermenteze lactoza cu producerea de gaz, in prezenta sarurilor biliare sau a
altor agenti tensioactivi (de suprafata) cu proprietati de inhibare a cresterii
la 44 grade C, timp de 24 de ore cel putin;
s) Escherichia coli: coliformi fecali care formeaza indol din triptofan la
44 grade C in decurs de 24 de ore.
CAP. 2
Conditii generale pentru productia de moluste bivalve vii
Art. 3
(1) Comercializarea molustelor bivalve vii pentru consumul uman imediat se
efectueaza cu respectarea urmatoarelor conditii:
a) sa provina din locuri de productie care corespund cerintelor cap. I al
anexei la prezenta norma sanitara veterinara;
b) sa fi fost recoltate si transportate de la locul de productie la un
centru de expediere, de purificare, zona de refacere sau unitate de prelucrare
in conditiile prevazute in cap. II al anexei la prezenta norma sanitara
veterinara;
c) sa fi fost reconditionate in zone aprobate in acest scop si in
concordanta cu cerintele cuprinse in cap. III al anexei la prezenta norma
sanitara veterinara;
d) sa fi fost manipulate in mod igienic si sa fie purificate in unitati
aprobate in acest scop si in concordanta cu cerintele cap. IV al anexei la
prezenta norma sanitara veterinara;
e) sa corespunda cerintelor cuprinse in cap. V al anexei la prezenta norma
sanitara veterinara;
f) controalele de sanatate sa fi fost efectuate in conformitate cu
cerintele cuprinse in cap. VI al anexei la prezenta norma sanitara veterinara;
g) sa fi fost ambalate in conformitate cu cerintele prevazute in cap. VII
al anexei la prezenta norma sanitara veterinara;
h) sa fi fost depozitate si transportate in conditii optime de igiena
conform cerintelor prevazute in cap. VIII si IX ale anexei la prezenta norma
sanitara veterinara;
i) sa poarte o marca de sanatate in conformitate cu conditiile prevazute in
cap. X al anexei la prezenta norma sanitara veterinara.
(2) Molustele bivalve vii destinate prelucrarii ulterioare trebuie sa
corespunda cerintelor prevazute la alin. (1) si sa fie prelucrate in aceleasi
conditii ca si produsele din pescuit.
Art. 4
(1) Persoanele care manipuleaza molustele bivalve vii in timpul producerii
si comercializarii lor vor lua toate masurile necesare pentru respectarea
cerintelor prezentei norme sanitare veterinare.
(2) Persoanele responsabile cu centrele de expediere si purificare vor
urmari daca:
a) se recolteaza in mod regulat si se analizeaza un numar reprezentativ de
probe pentru examenul de laborator, in vederea stabilirii unei inregistrari in
ordine cronologica a zonelor de unde provin loturile si a sanatatii molustelor
bivalve vii, atat inainte, cat si dupa manipulare, la un centru de expediere
sau de purificare;
b) se tine un registru pentru inregistrarea permanenta a rezultatelor
diferitelor controale, care va fi prezentat autoritatii competente.
Art. 5
(1) Centrele de expediere si purificare care indeplinesc cerintele
prezentei norme sanitare veterinare se aproba de autoritatea competenta.
(2) Autoritatea competenta va intocmi o lista a centrelor de expediere si
purificare aprobate, fiecare dintre acestea purtand un numar de agreare
oficial.
(3) Inspectarea si monitorizarea acestor centre vor fi efectuate in mod
regulat sub responsabilitatea autoritatii competente, care va avea acces liber
la toate componentele acestor centre pentru a se asigura de concordanta cu
prevederile prezentei norme sanitare veterinare. Daca aceste inspectii si
monitorizari releva faptul ca cerintele prezentei norme sanitare veterinare nu
sunt indeplinite, autoritatea competenta va lua masurile corespunzatoare.
(4) Autoritatea competenta va stabili o lista cu zonele de productie si
reconditionare, indicand localizarea si granitele (limitele) acestora, de pe
care molustele bivalve vii pot fi recoltate conform prezentei norme sanitare
veterinare. Lista trebuie comunicata celor direct interesati de aceasta norma
sanitara veterinara, cum ar fi: culegatorii si operatorii centrelor de
purificare si expediere.
(5) Monitorizarea zonelor de productie si reconditionare se va face sub
responsabilitatea autoritatii competente. Daca aceasta monitorizare releva
faptul ca cerintele prevazute in prezenta norma sanitara veterinara nu mai sunt
indeplinite, autoritatea competenta va inchide zonele de productie si
reconditionare pana cand vor fi indeplinite conditiile sanitare veterinare
prevazute de prezenta norma sanitara veterinara.
(6) Autoritatea competenta poate interzice productia si recoltarea
molustelor bivalve vii in zonele considerate necorespunzatoare pentru aceste
activitati.
CAP. 3
Conditii privind importul de moluste bivalve vii
Art. 6
Prevederile care se aplica importurilor de moluste bivalve vii vor fi cel
putin echivalente cu cele referitoare la productia si comercializarea
molustelor provenite din productia interna.
Art. 7
(1) Conditiile specifice impuse importurilor de moluste bivalve vii se
stabilesc de catre autoritatea competenta si vor tine seama in principal de:
a) legislatia sanitara veterinara a tarii exportatoare;
b) organizarea autoritatii competente si a serviciului de inspectii al
tarii exportatoare, competentele acestor servicii, procedurile de inspectie si
de supraveghere pe care le aplica, posibilitatile pe care le au aceste servicii
de a verifica eficient modul de aplicare a legislatiei proprii, precum si
monitorizarea aplicarii legislatiei;
c) conditiile de sanatate pentru producerea, depozitarea, transportul si
comercializarea molustelor bivalve vii destinate exportului;
d) garantiile pe care le poate oferi tara exportatoare referitor la
respectarea cerintelor cuprinse in prezenta norma sanitara veterinara.
(2) In vederea stabilirii conditiilor de import si pentru asigurarea
garantiilor ca aceste conditii - de producere, depozitare, transport si
comercializare - sunt cel putin echivalente cu cele din productia interna, se
efectueaza controale la fata locului in tara exportatoare de catre expertii
autoritatii competente.
(3) Periodicitatea si modalitatile de efectuare a controalelor se stabilesc
de catre autoritatea competenta. Controalele se efectueaza pe cheltuiala
autoritatii competente din tara exportatoare sau, dupa caz, a partii
interesate.
(4) Pentru stabilirea conditiilor de import autoritatea competenta a tarii
exportatoare trebuie sa transmita lista unitatilor agreate pentru export. Nici
o unitate nu poate figura pe lista daca nu a fost autorizata la export de catre
autoritatea competenta a tarii exportatoare. Aceste unitati trebuie sa fie
supuse permanent controalelor sanitare veterinare de catre autoritatea
competenta.
(5) Conditiile privitoare la import se mai refera la:
a) modelul de certificat de sanatate care trebuie sa insoteasca transportul
de moluste bivalve vii pentru export;
b) stabilirea marcii de sanatate si a modului de aplicare la produse, in
special includerea numarului de autorizare al unitatii de provenienta.
Art. 8
Prevederile prezentei norme sanitare veterinare pot fi modificate numai de
catre autoritatea competenta.
ANEXA 1
la norma sanitara veterinara
CAP. 1
Conditii pentru zonele de productie
1. Amplasamentul si limitele zonelor de productie trebuie sa fie stabilite
de autoritatea competenta in scopul identificarii zonelor din care provin
molustele bivalve vii; in acest sens acestea pot fi:
a) recoltate pentru consumul uman direct. Molustele bivalve vii provenind
din zonele aprobate de autoritatea competenta trebuie sa corespunda
prevederilor cap. V;
b) recoltate, dar nu pot fi comercializate pe piata pentru consum uman
decat dupa ce au fost tratate intr-un centru de purificare sau dupa
reconditionare. Molustele bivalve vii provenite din zonele aprobate nu trebuie
sa depaseasca limitele bazate pe un test MPN (NPP) cu 5 tuburi si 3 dilutii, de
6.000 coliformi fecali/100 grame pulpa sau 4.600 E. coli la 100 grame pulpa in
90% din probe. Dupa purificare sau reconditionare trebuie sa indeplineasca
toate conditiile prevazute in cap. V;
c) recoltate, dar nu pot fi puse pe piata decat dupa o reconditionare pe o
perioada mai lunga (minimum 2 luni), asociata sau nu cu purificarea, sau dupa o
purificare intensa pe o durata fixata pentru a satisface cerintele mentionate
la lit. a). Molustele bivalve vii din aceste zone nu trebuie sa depaseasca
limitele bazate pe un test MPN (NPP), cu 5 tuburi si 3 dilutii, de 60.000
coliformi fecali/100 grame de carne.
2. Orice schimbare in delimitarea zonelor de productie, inclusiv inchiderea
temporara sau definitiva a acestora, trebuie anuntata imediat de autoritatea
competenta profesionistilor, in special producatorilor si responsabililor
centrelor de purificare si celor de expeditie.
CAP. 2
Cerintele pentru recoltarea si transportul loturilor la un centru de
expeditie sau de purificare, zona de refacere ori la intreprinderile de
prelucrare
1. Tehnicile de recoltare nu trebuie sa afecteze excesiv cochiliile sau
tesuturile molustelor bivalve vii.
2. Molustele bivalve vii, dupa ce au fost recoltate, vor fi protejate
impotriva strivirilor, eroziunilor si vibratiilor si nu se expun la temperaturi
extreme (prea calde sau prea reci).
3. Tehnicile de recoltare, transport, descarcare si manipulare a molustelor
bivalve vii nu trebuie sa produca o contaminare suplimentara a produselor,
deprecierea calitatii sau modificari care sa afecteze aptitudinea lor de a fi
tratate prin purificare, prelucrare sau transfer.
4. Molustele bivalve vii nu trebuie sa fie reimersate in apa suspecta de a
cauza o contaminare suplimentara in intervalul de timp dintre recoltare si
debarcarea pe tarm.
5.1. Mijloacele folosite pentru transportul molustelor bivalve vii trebuie
sa asigure protectia impotriva oricarei contaminari suplimentare si a spargerii
cochiliilor. Ele trebuie sa permita o drenare si o igienizare adecvate.
5.2. In cazul transportului in vrac pe distante mari al molustelor bivalve
vii catre centrele de expeditie sau de purificare, zone de transfer sau unitati
de prelucrare, mijloacele de transport trebuie sa asigure cele mai bune
conditii de supravietuire a molustelor si in special sa indeplineasca
prevederile cap. IX.
6.1. Fiecare lot trebuie sa fie insotit de un document de inregistrare
pentru identificarea lotului de moluste bivalve vii pe durata transportului de
la zona de producere la centrul de expeditie, de purificare, zona de transfer
sau intreprinderea de prelucrare. Documentul este intocmit de autoritatea
competenta la solicitarea producatorului. Pentru fiecare lot culegatorul
completeaza lizibil si fara stersaturi rubricile din documentul de inregistrare
care va contine urmatoarele informatii:
- identitatea si semnatura producatorului;
- data recoltarii;
- localizarea zonei de productie cat mai detaliat posibil;
- specia de moluste si cantitatea;
- numarul de autorizare si locul de destinatie pentru conditionare
(ambalare), refacere, purificare sau procesare.
6.2. Documentul de inregistrare se numeroteaza in mod continuu si
secvential (in ordine crescanda) si se inscrie in registru. Autoritatea
competenta tine un registru care se completeaza cu numarul documentelor de
inregistrare, numele persoanelor care colecteaza molustele bivalve vii si al
persoanelor carora li s-a emis documentul. Documentul de inregistrare al
fiecarui lot trebuie sa poarte data livrarii lotului la centrul de expeditie,
de purificare, zona de refacere sau intreprinderea de prelucrare. Documentul de
inregistrare se pastreaza de catre responsabilii acestor centre, zone sau
intreprinderi minimum 60 de zile.
6.3. Daca recoltarea s-a facut de personalul apartinand centrului de
expeditie sau de purificare, zonei de refacere sau intreprinderii de prelucrare
destinatare, documentul de inregistrare se poate inlocui cu o autorizatie de
transport acordata de autoritatea competenta.
7. In cazul in care zona de productie si de refacere este inchisa temporar,
autoritatea competenta nu mai elibereaza documente de inregistrare pentru zona
respectiva si suspenda imediat valabilitatea tuturor documentelor de
inregistrare deja eliberate.
CAP. 3
Conditii pentru refacerea molustelor bivalve vii
Pentru refacerea molustelor bivalve vii trebuie sa se asigure urmatoarele
conditii:
1. Molustele bivalve vii trebuie sa fi fost recoltate si transportate
conform prevederilor cap. II.
2. Tehnicile de manipulare a molustelor bivalve vii destinate refacerii
trebuie sa permita reluarea activitatii de hranire prin filtrare dupa imersia
in apa naturala.
3. Molustele bivalve vii nu trebuie sa fie reconditionate la o densitate
care nu permite purificarea.
4. Molustele bivalve vii trebuie sa fie imersate in apa de mare in zona de
refacere, pe o perioada care sa depaseasca timpul necesar pentru ca procentul
de bacterii fecale sa se reduca la nivelul admis de norma sanitara veterinara,
respectand standardele cuprinse in cap. V.
5. Temperatura minima a apei pentru refacerea efectiva cand este cazul
trebuie sa fie determinata si sa fie anuntata de autoritatea competenta pentru
fiecare specie de moluste bivalve vii si pentru fiecare zona de refacere
aprobata.
6. Zonele de refacere pentru molustele bivalve vii trebuie sa fie aprobate
de catre autoritatea competenta. Limitele acestor zone trebuie sa fie clar
balizate prin diferite materiale fixe; se va respecta distanta minima de 300 m,
care sa separe zonele de refacere intre ele, precum si zonele de refacere de
zonele de productie.
7. Amplasamentele intr-o zona de refacere trebuie sa fie bine separate
pentru a se evita amestecarea loturilor; sistemul "totul plin, totul
gol" trebuie astfel aplicat incat sa nu fie posibila introducerea unui lot
nou decat dupa evacuarea lotului anterior in totalitate.
8. Responsabilii zonelor de refacere trebuie sa tina la dispozitia
autoritatii competente un registru permanent de evidenta a originii molustelor
bivalve vii, a perioadelor de refacere si a destinatiei ulterioare a fiecarui
lot dupa refacere.
9. Dupa recoltarea din zona de refacere, pe durata transportului de la zona
de refacere la centrul de expeditie aprobat, centrul de purificare sau intreprinderile
de prelucrare autorizate, loturile trebuie sa fie insotite de documentul de
inregistrare prevazut in cap. II pct. 6.1, in afara cazului in care atat in
zona de refacere, cat si in centrul de expeditie, centrul de purificare sau
intreprinderea de prelucrare intervine acelasi personal.
CAP. 4
Conditii pentru autorizarea centrelor de expeditie si de purificare
A. Conditii generale de amenajare a spatiilor si de dotare
Centrele nu trebuie sa fie situate in locuri apropiate de surse de mirosuri
dezagreabile, fum, praf si alti contaminanti. Amplasamentele nu trebuie sa fie
expuse la inundatii prin cresterea cotelor apelor sau scurgeri de apa din
zonele inconjuratoare.
Centrele trebuie sa detina cel putin:
1. pentru spatiile in care sunt manipulate sau depozitate molustele bivalve
vii:
a) cladiri sau instalatii cu o constructie solida, astfel concepute si
intretinute incat sa previna contaminarea molustelor bivalve vii prin orice fel
de deseuri, ape uzate, vapori, praf, fum, prezenta rozatoarelor sau a altor
animale;
b) pavimente din materiale usor de intretinut, prevazute cu sistem de
drenare;
c) spatii de lucru suficiente pentru efectuarea tuturor operatiilor;
d) pereti rezistenti si lavabili;
e) luminozitate suficienta, naturala sau artificiala;
2. vestiare, spalatoare de maini si toalete in numar suficient. In
apropierea toaletelor trebuie sa fie un numar suficient de spalatoare de maini;
3. materiale necesare pentru igienizarea ustensilelor, recipientelor si
utilajelor;
4. o instalatie permanenta de aprovizionare cu apa si, daca este necesar,
de stocare a apei exclusiv potabile, in sensul reglementarilor oficiale in
vigoare referitoare la calitatea apei.
Spatiile, ustensilele si utilajele nu trebuie utilizate in alte scopuri
decat pentru manipularea molustelor bivalve vii, fara autorizarea autoritatii
competente.
Deseurile trebuie depozitate in conditii igienice intr-un spatiu separat cu
temperatura scazuta, iar in caz de nevoie sa fie colectate in recipiente
adaptate acestui scop. Aceste deseuri trebuie evacuate din vecinatatea unitatii
cu periodicitatea necesara.
Produsele finite trebuie depozitate in stare acoperita si izolate de
locurile in care se manipuleaza alte animale decat molustele bivalve vii, cum
ar fi crustaceele.
B. Conditii pentru centrele de purificare
Fata de conditiile prevazute la cap. IV mai trebuie indeplinite si
urmatoarele conditii:
1. Suprafata inferioara a bazinelor de purificare si a rezervoarelor de apa
trebuie sa fie neteda, dura si impermeabila, usor de spalat prin periere sau cu
apa sub presiune. Fundul bazinelor de purificare trebuie sa aiba inclinare
suficienta si un sistem de scurgere calculat la volumul de apa necesar
activitatii.
2. Inainte de purificare molustele bivalve vii trebuie curatate de namol
prin spalare cu apa de mare curata sub presiune sau cu apa potabila. Curatarea
de namol inaintea procesului de purificare se poate face si direct in bazinele
de purificare prin pastrarea in pozitie deschisa a sistemului de drenare pe
toata durata spalarii si asigurarea unui timp suficient intre cele doua
operatiuni pentru ca bazinele sa fie curate inainte de trecerea la purificare.
3. Bazinele de purificare trebuie sa fie asigurate cu un debit suficient de
apa de mare curata calculat pe ora si pe tona de moluste bivalve vii tratate.
4. Pentru purificarea molustelor bivalve vii se foloseste apa de mare
curata sau curatata printr-un sistem de tratare; perioada dintre incarcarea cu
apa de mare si evacuarea apei reziduale trebuie sa fie suficienta pentru a
evita contaminarea; procedeul de tratare a apei de mare, daca este necesar, se
autorizeaza numai de autoritatea competenta prin verificarea eficientei; apa
potabila preparata din apa de mare trebuie sa corespunda prevederilor
reglementarilor oficiale referitoare la apa potabila.
5. Functionarea sistemului de purificare trebuie sa permita molustelor
bivalve vii reluarea cu rapiditate a activitatii de alimentare prin filtrare,
eliminarea contaminarii reziduale, prevenirea recontaminarii si posibilitatea
de a ramane in viata in bune conditii dupa purificare in vederea conditionarii,
depozitarii si transportului inainte de a fi comercializate.
6. Cantitatea de moluste bivalve vii supusa purificarii nu trebuie sa
depaseasca capacitatea centrului de purificare; molustele bivalve vii trebuie
sa fie supuse unei purificari continue pe o perioada suficienta care sa
respecte standardele microbiologice prevazute la cap. V. Aceasta perioada incepe
in momentul in care molustele bivalve vii depozitate in bazin sunt acoperite cu
apa si se termina in momentul in care sunt scoase. Centrul de purificare
trebuie sa tina cont de datele referitoare la materia prima (tipul de moluste
bivalve, zona de provenienta, incarcatura microbiana etc.), pentru cazul in
care va fi necesara prelungirea perioadei de purificare, pentru a se asigura ca
molustele bivalve vii indeplinesc prevederile bacteriologice cuprinse in cap.
V.
7. In cazul in care un bazin de purificare contine mai multe loturi de
moluste, acestea trebuie sa fie din aceeasi specie si sa provina din aceeasi
zona de productie sau din zone diferite, dar care au acelasi statut sanitar.
Tratamentul se prelungeste in functie de perioada necesara lotului cu cea mai
lunga perioada de purificare.
8. Containerele utilizate pentru pastrarea molustelor bivalve vii in
sistemele de purificare trebuie sa fie astfel construite incat sa permita ca
apa de mare sa curga; grosimea stratului de moluste nu trebuie sa impiedice
deschiderea cochiliilor in timpul purificarii.
9. In bazinele de purificare in care molustele bivalve vii sunt in curs de
purificare nu trebuie introdus nici un fel de crustacee, peste sau alt animal
marin.
10. Dupa purificare cochiliile molustelor bivalve vii trebuie sa fie
minutios spalate cu apa potabila sau apa de mare curata, operatiune care poate
fi efectuata, daca este necesar, in tancul de purificare; apa de spalare nu
trebuie sa fie recirculata.
11. Centrele de purificare trebuie sa dispuna de un laborator propriu dotat
cu aparatura necesara pentru a asigura serviciile de control al eficientei
purificarii prin aplicarea metodelor microbiologice. Laboratoarele din afara
centrelor de purificare trebuie sa fie recunoscute de autoritatea competenta.
12.1. Centrele de purificare trebuie sa inregistreze permanent urmatoarele
date:
a) rezultatele examenelor microbiologice la intrarea apei in bazinele de
purificare;
b) rezultatul examenelor microbiologice executate la molustele bivalve vii
inainte si dupa purificare;
c) data si cantitatile de moluste bivalve vii intrate in centrul de
purificare, impreuna cu numarul documentelor de inregistrare aferente;
d) orele de umplere si golire ale sistemelor de purificare (durata
purificarii);
e) relatii asupra expeditiilor dupa purificare.
12.2. Datele trebuie sa fie complete, exacte si lizibile, inscrise intr-un
registru permanent care trebuie sa fie pus la dispozitie autoritatii
competente.
13. Centrele de purificare nu pot admite decat loturile de moluste bivalve
vii care sunt insotite de documentul de inregistrare prevazut la cap. II pct.
6.1.
14. Fiecare ambalaj care contine moluste bivalve vii trebuie sa poarte o
eticheta care atesta purificarea acestora.
C. Conditii pentru centrele de expeditie
1. In afara prevederilor referitoare la conditiile generale de amenajare a
spatiilor si de dotare si la conditiile generale de igiena trebuie indeplinite
si urmatoarele conditii:
a) conditionarea sa nu produca contaminarea produselor; instalatiile de
conditionare trebuie folosite conform conditiilor de autorizare stabilite de
autoritatea competenta, in special cele referitoare la calitatea bacteriologica
si chimica a apei de mare care se utilizeaza;
b) utilajele si recipientele utilizate nu trebuie sa constituie sursa de
contaminare;
c) metodele de calibrare aplicate nu trebuie sa antreneze o contaminare
suplimentara a produsului si nici o modificare care afecteaza capacitatea
produsului de a fi transportat si depozitat dupa conditionare;
d) spalarea sau curatarea molustelor bivalve vii trebuie efectuata cu
ajutorul apei de mare curate sau al apei potabile sub presiune; apa de spalare
nu trebuie recirculata.
2. Centrele de expeditie nu trebuie sa admita decat loturi de moluste
bivalve vii insotite de documentul de inregistrare prevazut la cap. II pct. 6.1
si care provin dintr-o zona de productie, refacere sau centru de purificare
autorizat.
3. Centrele de expeditie trebuie sa dispuna de laborator propriu dotat cu
aparatura necesara pentru a controla, printre altele, indeplinirea standardelor
microbiologice prezentate in cap. V. Laboratoarele din afara centrelor de
expeditie trebuie sa fie recunoscute de autoritatea competenta. Totusi aceste
conditii nu se aplica centrelor de expeditie care primesc molustele exclusiv si
direct dintr-o intreprindere de purificare in care ele au fost examinate dupa
purificare.
4.1. Centrele de expeditie sunt obligate sa tina la dispozitia autoritatii
competente evidenta urmatoarelor date:
a) rezultatul examenelor microbiologice ale molustelor bivalve vii
provenite dintr-o zona de productie sau de refacere autorizata;
b) data si cantitatile de moluste bivalve vii primite in centrul de
expeditie, precum si numarul documentelor de inregistrare;
c) detalii asupra expeditiilor.
4.2. Aceste date trebuie inregistrate cronologic si arhivate pe durata
stabilita de autoritatea competenta, dar nu mai putin de 3 luni.
CAP. 5
Conditii referitoare la molustele bivalve vii destinate consumului uman
imediat
Molustele bivalve vii destinate consumului uman imediat trebuie sa
indeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa prezinte caracteristicile vizuale specifice prospetimii si
viabilitatii, absenta namolului pe cochilie, raspunsul adecvat la percutie si o
cantitate normala de lichid intervalvular;
b) sa contina mai putin de 300 de coliformi fecali sau mai putin de 230 E.
coli la 100 grame de carne de molusca si de lichid intervalvular, constatat pe
baza unui test MPN (5 tuburi, 3 dilutii) sau prin orice alta metoda
bacteriologica a carei echivalenta ca nivel de precizie este demonstrata;
c) nu trebuie sa contina Salmonella/25 grame de carne de molusca;
d) nu trebuie sa contina compusi toxici sau nocivi de origine naturala,
proveniti din mediul inconjurator sau prin adaugare la mediu;
e) limitele superioare ale continutului de radionuclide nu trebuie sa le
depaseasca pe cele stabilite pentru produsele alimentare;
f) continutul de toxina paralitica din moluste (paralytic shellfish poison
= PSP), in partile comestibile ale molustelor (corp intreg sau partea
consumabila separata), nu trebuie sa depaseasca 80 micrograme/100 grame de
carne de molusca, dupa metoda de analiza biologica - in caz de necesitate,
asociata cu metoda chimica de determinare a saxitoxinei - sau alta metoda
recunoscuta. In caz de contestare a rezultatelor metoda de referinta trebuie sa
fie cea biologica;
g) metodele de testare biologica obisnuite nu trebuie sa dea rezultate
pozitive pentru prezenta de toxine diareice din moluste (diarrhetic shellfish
poison = DSP) in partile comestibile ale molustelor (corp intreg sau partea
comestibila separata);
h) in absenta tehnicilor pentru testarea virusologica de rutina si in lipsa
standardelor virusologice controalele de sanatate trebuie sa se bazeze pe
numaratoarea bacteriilor fecale.
CAP. 6
Controlul de sanatate publica si supravegherea productiei
1.1. Autoritatea competenta stabileste sistemul de control de sanatate
publica pentru verificarea respectarii prevederilor normei sanitare veterinare.
Acest sistem trebuie sa cuprinda supravegherea periodica a zonelor de productie
sau de refacere a molustelor bivalve vii in scopul:
a) evitarii oricarui abuz in relatie cu originea si destinatia molustelor
bivalve vii;
b) controlului calitatii microbiologice a molustelor bivalve vii in relatie
cu zona de productie si de refacere;
c) controlului posibilei prezente a planctonului toxic in apele de productie
si de refacere si a biotoxinelor in molustele bivalve vii;
d) controlului posibilei prezente a contaminantilor chimici.
1.2. Pentru efectuarea controalelor prevazute la pct. 1.1 lit. c) si d)
autoritatea competenta stabileste un program de prelevare a probelor, pentru a
controla aceasta posibila prezenta la intervale regulate sau, de la caz la caz,
daca recoltarea are loc la perioade neregulate.
2.1. Programul de prelevare a probelor prevazut la pct. 1.2 trebuie sa tina
cont in special de:
a) variatia probabila de contaminare fecala a fiecarei zone de productie si
de refacere;
b) posibilele variatii in zonele de productie si refacere ale prezentei
planctonului cu continut de biotoxine marine;
c) contaminarea posibila a molustelor din zona de productie si de
reparcare.
2.2. Prelevarea de probe trebuie sa se efectueze prin:
a) program de supraveghere (monitorizare): prin prelevare periodica de
probe organizata pentru a determina schimbarile in compozitia planctonului
toxic si repartitia lui geografica. Orice rezultat care conduce la suspiciunea
acumularii de toxine in carnea de moluste trebuie urmat de un program intensiv
de prelevare de probe;
b) program de recoltare de probe intensiv:
- controlul monitorizarii planctonului in apele de crestere si de pescuit,
pe un numar crescut de puncte de prelevare si de probe;
- teste de toxicitate in zona afectata pe molustele cele mai sensibile la
contaminare.
Comercializarea molustelor din aceasta zona nu va putea fi reautorizata
decat dupa o noua prelevare de probe care dau rezultate bune la testele de
toxicitate.
2.3. Daca rezultatele programului de prelevare a probelor demonstreaza ca
punerea pe piata a molustelor bivalve vii poate constitui un risc pentru sanatatea
publica, autoritatea competenta trebuie sa inchida zona de productie a
molustelor respective pana la restabilirea situatiei.
3. Examene de laborator pentru controlul respectarii prevederilor cap. V pe
produsul finit
Trebuie pus in aplicare un sistem de control prin care sa se verifice ca
nivelul de biotoxine marine nu depaseste limitele de siguranta.
4.1. Inspectia intreprinderilor la intervale regulate
Aceasta inspectie trebuie sa includa controale:
a) destinate sa verifice respectarea permanenta a conditiilor de
autorizare;
b) privind starea de igiena a spatiilor, instalatiilor, utilajelor, precum
si a personalului;
c) de verificare a corectitudinii modului de manipulare si tratare a
molustelor bivalve vii;
d) privind corectitudinea utilizarii si buna functionare a sistemelor de
purificare sau de conditionare;
e) privind registrul de evidenta prevazut la cap. IV lit. B pct. 12.2;
f) privind folosirea corecta a marcajelor sanitare.
4.2. In timpul acestor controale se pot preleva probe pentru examene de
laborator; rezultatele examenelor se comunica responsabililor de intreprinderi.
5. Controlul conditiilor de antrepozitare si de transport al expeditiei de
moluste bivalve vii
CAP. 7
Ambalarea
1. Ambalarea molustelor bivalve vii trebuie sa se efectueze in conditii
igienice.
2. Containerele sau materialele pentru ambalare trebuie:
a) sa nu afecteze proprietatile organoleptice ale molustelor bivalve vii;
b) sa nu transmita molustelor bivalve vii substante nocive pentru sanatatea
omului si a molustelor bivalve vii;
c) sa fie suficient de rezistente pentru a asigura protectia eficienta a
molustelor bivalve vii.
3. Stridiile trebuie ambalate cu partea concava a valvelor in jos.
4. Materialele de ambalare inaintea utilizarii trebuie sa fie depozitate
intr-un spatiu separat de zona de productie, protejate de praf, murdarie sau
alte surse de contaminare.
5. Recipientele care contin molustele bivalve vii ambalate trebuie sa fie
sigilate si sa ramana sigilate pana la consumator sau detailist.
CAP. 8
Conservarea si depozitarea
1. Molustele bivalve vii sunt pastrate in camere de depozitare la o
temperatura care nu trebuie sa aiba efect nociv asupra viabilitatii si calitatii
lor; materialele de ambalare nu trebuie sa fie in contact cu pavimentul; ele se
pastreaza pe suporturi distantate de paviment si cu suprafata curata.
2. Este interzisa reimersia sau aspersarea cu apa a molustelor bivalve vii
dupa ambalare si dupa ce au parasit centrul de expeditie, cu exceptia
vanzarilor en detail facute la centrul de expediere.
CAP. 9
Transportul de la centrul de expeditie
1. Livrarile de moluste bivalve vii destinate consumului uman se transporta
in colete inchise, sigilate, de la centrele de expeditie pana la expunerea spre
vanzare sau la detailist.
2. Mijloacele folosite pentru transportul molustelor bivalve vii trebuie sa
prezinte urmatoarele caracteristici:
a) peretii interiori sau orice alte parti susceptibile de a intra in
contact cu molustele bivalve vii trebuie sa fie confectionate din materiale
rezistente la coroziune, cu suprafete lise si usor de igienizat;
b) trebuie sa fie prevazute cu dispozitive eficiente de asigurare a
protectiei molustelor impotriva temperaturilor extreme, caldura sau frig, a
prafului, murdariei, precum si pentru prevenirea spargerii cochiliilor prin
vibratii sau abraziuni (frecari);
c) molustele bivalve vii nu pot fi transportate impreuna cu alte produse
susceptibile de a le contamina.
3. Pentru transportul si distribuirea molustelor bivalve vii se folosesc
vehicule sau containere inchise, care pastreaza produsele la o temperatura care
sa nu afecteze calitatea si viabilitatea acestora.
4. Coletele care contin moluste bivalve vii nu pot fi transportate direct
pe pardoseala vehiculului sau containerului; acestea trebuie sa fie prevazute
cu gratare suport sau alte dispozitive care sa evite contactul.
5. Daca pe durata transportului molustelor bivalve vii se foloseste gheata,
aceasta trebuie sa fie obtinuta din apa de mare curata sau apa potabila.
CAP. 10
Marcajul
1.1. Fiecare colet cu moluste bivalve vii, pe durata transportului si a
distribuirii, trebuie sa poarte o marca (eticheta) de sanatate care sa permita
identificarea in orice moment a centrului de expeditie pana la vanzarea en
detail.
1.2. Marca trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:
a) tara;
b) specia de moluste bivalve (numele comun si numele stiintific);
c) identificarea centrului de expeditie prin numarul de autorizare acordat
de autoritatea competenta;
d) data conditionarii: ziua, luna, anul;
e) data valabilitatii; ea poate fi inlocuita cu mentiunea "Aceste
animale trebuie sa fie vii in momentul cumpararii".
2. Marca de sanatate poate fi tiparita pe materialul de ambalare sau se
poate pune pe o eticheta fixata pe materialul de ambalare sau plasata in
interiorul acestuia. Marcile de sanatate pot fi folosite numai daca nu sunt
detasabile. Fiecare model de marca de sanatate nu poate fi folosit decat o
singura data si nu trebuie sa poata fi transferat.
3. Marca de sanatate trebuie sa fie durabila si rezistenta la apa, iar
informatiile pe care le cuprinde sa fie lizibile, de nesters si cu caractere
usor de descifrat.
4. Marcile de sanatate fixate pe recipientele cu moluste bivalve vii,
neambalate in colete individuale pentru vanzarea directa catre consumator,
trebuie pastrate de catre detailist cel putin 60 de zile dupa fractionarea
continutului recipientului.