ORDIN
Nr. 23 din 16 ianuarie 2002
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare de stabilire a Listei cuprinzand
ingredientele a caror utilizare este interzisa in nutreturile combinate
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 61 din 29 ianuarie 2002
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
in temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitara veterinara nr.
60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
in baza Hotararii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu
modificarile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 152.215 din 9 ianuarie 2002, intocmit de
Agentia Nationala Sanitara Veterinara,
emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma sanitara veterinara de stabilire a Listei cuprinzand
ingredientele a caror utilizare este interzisa in nutreturile combinate, prevazuta
in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti vor
aduce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Agentia Nationala Sanitara Veterinara va controla modul de aducere la
indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Art. 4
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in termen de 10 zile de la publicare.
p. Ministrul agriculturii,
alimentatiei si padurilor,
Ovidiu Natea,
secretar de stat
ANEXA 1
NORMA SANITARA VETERINARA
de stabilire a Listei cuprinzand ingredientele a caror utilizare este interzisa
in nutreturile combinate
Art. 1
Utilizarea ingredientelor enumerate in anexa la prezenta norma sanitara
veterinara este interzisa in nutreturile combinate.
Art. 2
Prezenta norma sanitara veterinara se aplica fara a aduce atingere
prevederilor cu privire la microorganismele din nutreturi, precum si
prevederilor prevazute in Norma sanitara veterinara privind stabilirea
conditiilor sanitare veterinare pentru inlaturarea si prelucrarea deseurilor
animale, comercializarea lor si prevenirea agentilor patogeni din furajele care
contin produse de origine animala sau peste, aprobata prin Ordinul ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 504/2001.
Art. 3
(1) Autoritatea sanitara veterinara centrala a Romaniei poate adopta
documente legislative sau prevederi administrative suplimentare prezentei norme
sanitare veterinare pentru a se asigura implementarea si conformitatea cu
prevederile acesteia.
(2) Autoritatea sanitara veterinara centrala a Romaniei va lua masurile
administrative sau penale necesare pentru a pedepsi orice incalcare a
prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(3) Autoritatea sanitara veterinara centrala a Romaniei poate modifica,
completa sau abroga total ori partial prevederile prezentei norme sanitare
veterinare.
(4) Atunci cand autoritatea sanitara veterinara centrala a Romaniei adopta
cele mentionate la alineatele precedente, trebuie sa faca o referire expresa la
prezenta norma sanitara veterinara.
ANEXA 1
la norma sanitara veterinara
LISTA
cuprinzand ingredientele a caror utilizare este interzisa in nutreturile
combinate
1. Fecalele, urina, precum si continutul separat al tractului digestiv care
rezulta din golirea sau indepartarea tractului digestiv, indiferent de orice
forma de tratament sau amestec
2. Pielea tratata cu substante tanante, inclusiv deseurile sale
3. Semintele sau alte materii de inmultire a plantelor care, dupa
recoltare, au fost supuse unui tratament specific cu produse pentru protectia
plantelor in vederea utilizarii lor intentionate (inmultire) si orice
subproduse derivate
4. Lemnul, rumegusul si alte materii derivate din lemn tratat cu produse de
protectie a lemnului
5. Toate deseurile obtinute din diferitele faze ale procesului de tratament
al apelor reziduale urbane, menajere si industriale, indiferent de orice
prelucrare ulterioara a acestor ape si, de asemenea, indiferent de originea
apelor reziduale.
Termenul apa reziduala nu se refera la termenul apa tehnologica, si anume
apa din conductele independente integrate in industria alimentara sau furajera;
atunci cand aceste conducte sunt aprovizionate cu apa, aceasta trebuie sa fie
apa salubra si curata. In cazul industriilor de prelucrare a pestelui,
conductele in cauza pot fi, de asemenea, aprovizionate cu apa marina curata.
Apa tehnologica va transporta doar materii furajere sau alimentare si va fi
tehnic libera de agenti de epurare, substante dezinfectante sau alte substante
care nu sunt autorizate de legislatia privind nutritia animalelor.
Materiile de origine animala din apa tehnologica vor fi tratate in
conformitate cu Norma sanitara veterinara privind stabilirea conditiilor
sanitare veterinare pentru inlaturarea si prelucrarea deseurilor animale,
comercializarea lor si prevenirea agentilor patogeni din furajele care contin
produse de origine animala sau peste, aprobata prin Ordinul ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 504/2001.
6. Deseurile solide urbane, cum ar fi deseurile casnice
7. Deseurile netratate din unitatile de alimentatie publica, cu exceptia
alimentelor de origine vegetala, considerate improrii pentru consumul uman din
motive de prospetime
8. Ambalajul si partile de ambalaj rezultate din utilizarea produselor din
industria agroalimentara
9. Proteinele derivate din tesuturile de la mamifere, folosite drept
ingredient in nutreturile combinate pentru rumegatoare, exclusiv:
a) lapte si produse din lapte;
b) gelatina;
c) proteine hidrolizate cu o greutate moleculara mai mica de 10.000
daltoni, care au fost:
1. derivate din piei tabacite si netabacite obtinute de la animale care au
fost taiate intr-un abator si au fost supuse unei inspectii ante-mortem,
efectuata de un medic veterinar oficial, in conformitate cu legislatia
comunitara cu privire la problemele de sanatate care afecteaza comertul
intracomunitar cu carne proaspata, si au trecut drept corespunzatoare, ca
rezultat al acestei inspectii, pentru taiere in sensul acestei legislatii;
2. produse printr-un proces de productie care implica masuri
corespunzatoare pentru a minimiza contaminarea pieilor tabacite si netabacite,
prepararea pieilor tabacite si netabacite prin saramurare, tratare cu var si
spalare intensa, urmata de expunerea materialului la un pH > 11 pentru mai
mult de 3 ore la o temperatura > 80 grade C si urmata de tratament termic la
o temperatura > 140 grade C pentru 30 de minute la > 3,6 bari sau
printr-un proces echivalent de productie aprobat conform legislatiei nationale;
3. provenite din unitati care realizeaza un program de autocontroale
(HACCP);
d) fosfat dicalcic derivat din oase degresate; si
e) plasma deshidratata si alte produse sanguine, cu exceptia produselor din
sange de bovine utilizate pentru hrana rumegatoarelor.