Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 218 din 14 februarie 2006

pentru aprobarea Normelor privind inregistrarea persoanelor aflate la bordul navelor de pasageri care opereaza spre sau dinspre porturile maritime romanesti

ACT EMIS DE: MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 172 din 22 februarie 2006



Având în vedere prevederile art. 69 şi 70 din Acordul european instituind o asociere între România, pe de o parte, şi Comunităţile Europene şi statele membre ale acestora, pe de altă parte, semnat la Bruxelles la 1 februarie 1993, ratificat prin Legea nr. 20/1993,

în temeiul prevederilor art. 4 alin. (1) şi (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/1997 privind transportul naval, republicată, şi ale art. 5 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 412/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, cu modificările şi completările ulterioare,

ministrul transporturilor, construcţiilor şi turismului emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Normele privind înregistrarea persoanelor aflate la bordul navelor de pasageri care operează spre sau dinspre porturile maritime româneşti, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - Autoritatea Navală Română va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3. - Contravenţiile la prevederile prezentului ordin se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.

Art. 4. - Prezentul ordin transpune Directiva Consiliului European 98/41/CE din 18 iunie 1998 privind înregistrarea persoanelor aflate la bordul navelor de pasageri care operează spre sau dinspre porturi ale statelor membre ale Comunităţii, publicată în Jurnalul Oficial L 188 din 2 iulie 1998, p. 0035-0039, şi Directiva Parlamentului European şi a Consiliului 2002/84/CE din 5 noiembrie 2002 ce amendează directivele privind siguranţa maritimă şi prevenirea poluării de către nave, publicată în Jurnalul Oficial L 324 din 29 noiembrie 2002, p. 0053-0058.

Art. 5. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 6. - La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 731/2001 pentru aprobarea Normelor privind înregistrarea persoanelor aflate la bordul navelor de pasageri care navighează spre sau dinspre porturi maritime româneşti, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 353 din 30 iunie 2001.

Ministrul transporturilor, construcţiilor şi turismului,

Gheorghe Dobre

Anexa

NORME privind înregistrarea persoanelor aflate la bordul navelor de pasageri care operează spre sau dinspre porturile maritime româneşti

Art. 1. - Scopul prezentelor norme este de a spori siguranţa şi posibilităţile de salvare a pasagerilor şi a echipajului de la bordul navelor de pasageri care operează spre sau dinspre porturile maritime româneşti şi de a asigura o gestionare mai eficientă a acţiunilor de căutare şi salvare şi a consecinţelor oricărui tip de accident.

Art. 2. - Termenii folosiţi în prezentele norme au următorul înţeles:

a) autoritatea desemnată în România - Autoritatea Navală Română, organ tehnic de specialitate aflat în subordinea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, căreia îi sunt delegate competenţele privind coordonarea activităţii de căutare şi salvare şi cele privind gestionarea consecinţelor unui accident naval, denumită în continuare ANR;

b)   autoritatea desemnată - autoritatea competentă responsabilă cu activităţile de căutare şi salvare sau implicată în gestionarea consecinţelor unui accident naval;

c)   Codul I.S.M. - Codul internaţional de management pentru exploatarea în siguranţă a navelor şi pentru prevenirea poluării, adoptat de Organizaţia Maritimă Internaţională (IMO) prin Rezoluţia A 741(18) din 4 noiembrie 1993, acceptat de România prin Legea nr. 85/1997;

d)   companie - proprietarul unei nave de pasageri sau oricare persoană juridică ori fizică, cum ar fi operatorul sau navlositorul navei care face obiectul unui contract de bareboat, care şi-a asumat responsabilitatea exploatării navei de pasageri de la proprietar;

e)   navă de mare viteză - o navă de mare viteză, aşa cum este definită în Convenţia SOLAS din 1974, în cap. X Regula I, împreună cu protocoalele şi amendamentele la această convenţie, în vigoare;

f)   navă de pasageri - o navă maritimă sau o navă maritimă de mare viteză care transportă mai mult de 12 pasageri;

g)  o milă - 1.852 metri;

h) persoane - toate persoanele de la bordul unei nave de pasageri, indiferent de vârstă;

i) registratorul de pasageri - o persoană de la ţărm, desemnată de companie să îndeplinească obligaţiile prevăzute în Codul I.S.M., sau o persoană de la ţărm, desemnată de companie să fie responsabilă pentru păstrarea informaţiilor legate de persoanele care s-au îmbarcat la bordul unei nave de pasageri a companiei;

j) serviciu regulat - o serie de curse ale navelor, organizate astfel încât să deservească traficul între aceleaşi două sau mai multe porturi:

(i) conform unui orar publicat; sau (ii) prin efectuarea unor curse cu regularitate sau cu o frecvenţă ce constituie o serie sistematică recunoscută;

k) SOLAS 74 - Convenţia internaţională din 1974 pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare, încheiată la Londra la 1 noiembrie 1974, la care România a aderat prin Decretul nr. 80/1979;

I) stat terţ - orice stat care nu este stat membru al Uniunii Europene (UE);

m) zonă maritimă protejată - o zonă maritimă protejată de efectele mării deschise în care, în orice moment, o navă se află la o distanţă mai mică de 6 mile de un loc de refugiu unde naufragiaţii unei nave pot să debarce şi în apropierea căreia există mijloace de căutare şi salvare.

Art. 3. - Prezentele norme se aplică navelor de pasageri, cu excepţia:

a)  navelor de război şi de transport de trupe; şi

b)   iahturilor de agrement, în afara cazului în care sunt sau vor fi prevăzute cu echipaj şi care transportă mai mult de 12 pasageri în scopuri comerciale.

Art. 4. - (1) Toate persoanele de la bordul oricărei nave de pasageri care pleacă dintr-un port maritim românesc trebuie numărate înaintea plecării acesteia.

(2) Inainte de plecarea navei de pasageri, numărul persoanelor de la bord trebuie comunicat comandantului navei şi registratorului de pasageri al companiei sau unui sistem al companiei, aflat la ţărm, care îndeplineşte aceeaşi funcţie.

Art. 5. - (1) Următoarele informaţii trebuie înregistrate când o navă de pasageri pleacă dintr-un port maritim românesc pentru a efectua un voiaj pe o distanţă mai mare de 20 de mile din punctul de plecare:

a)  numele de familie ale persoanelor de la bord;

b)  prenumele sau iniţialele;

c)  sexul acestora;

d)   indicarea categoriei de vârstă (adult, copil sau nou-născut) căreia îi aparţine fiecare persoană sau a vârstei ori a anului naşterii;

e)   necesităţile de îngrijiri speciale sau de asistenţă în situaţii de urgenţă, comunicate în mod voluntar de către un pasager.

(2) Aceste date trebuie colectate înainte de plecare şi comunicate, nu mai târziu de 30 de minute de la plecarea navei, registratorului de persoane sau unui sistem al companiei, aflat la ţărm, care îndeplineşte aceeaşi funcţie.

Art. 6. - (1) Orice companie care operează nave de pasageri şi care arborează pavilionul român, având ca destinaţie un port maritim românesc sau un port dintr-un stat membru al Uniunii Europene, trebuie să furnizeze informaţiile prevăzute la art. 4 alin. (1) şi art. 5 alin. (1), conform celor stabilite la art. 4 alin. (2) şi art. 5 alin. (2).

(2) Orice companie care operează nave de pasageri, indiferent de pavilionul pe care îl arborează, altul decât cel român, având ca destinaţie un port maritim din România, trebuie să colecteze şi să păstreze informaţiile prevăzute la art. 4 alin. (1) şi art. 5 alin. (1), astfel încât să fie puse la dispoziţia ANR atunci când sunt necesare pentru acţiuni de căutare şi salvare sau pentru gestionarea consecinţelor unui accident.

Art. 7. - Inainte ca o navă de pasageri să plece dintr-un port maritim românesc, comandantul său trebuie să se asigure că numărul persoanelor de la bord nu depăşeşte numărul de persoane pe care nava de pasageri este autorizată să îl transporte.

Art. 8. - (1) In cazurile prevăzute la art. 4 şi 5, fiecare companie care şi-a asumat responsabilitatea operării unei nave de pasageri trebuie:

a)   să stabilească un sistem pentru înregistrarea informaţiilor despre pasageri. Sistemul trebuie să îndeplinească criteriile prevăzute la art. 11;

b)  să desemneze un registrator de pasageri responsabil pentru păstrarea şi transmiterea acelor informaţii în cazul apariţiei unei situaţii de urgenţă sau în cazul gestionării consecinţelor unui accident.

(2)   Compania trebuie să se asigure că informaţiile cerute de prezentele norme sunt în orice moment disponibile pentru a fi transmise autorităţii desemnate în scopul căutării şi salvării, în cazul unei situaţii de urgenţă sau pentru gestionarea consecinţelor unui accident.

(3)   Datele personale colectate în conformitate cu art. 5 nu vor fi păstrate mai mult decât este necesar pentru realizarea scopului acestor norme.

(4)   Compania trebuie să se asigure că informaţiile referitoare la persoanele care au declarat că au nevoie de îngrijiri speciale sau asistenţă în situaţii de urgenţă sunt corect înregistrate şi comunicate comandantului înainte de plecarea navei de pasageri.

Art. 9. - Atunci când o navă de pasageri pleacă dintr-un port maritim românesc, ANR poate să reducă pragul de 20 de mile prevăzut la art. 5. Orice decizie a ANR cu privire la micşorarea acestui prag în cazul voiajelor între un port maritim românesc şi un port aparţinând unui stat membru al Uniunii Europene se va lua de comun acord cu acel stat.

Art. 10. - (1) Sistemele de înregistrare stabilite în conformitate cu prevederile art. 8 trebuie să fie aprobate de ANR.

(2)   ANR trebuie să efectueze cel puţin prin sondaj verificarea funcţionării corecte a sistemelor de înregistrare aprobate conform alin. (1).

(3)  Companiile prevăzute la art. 8 trebuie să comunice informaţiile cerute de prezentele norme către ANR.

Art. 11. - (1) Sistemele de înregistrare trebuie să îndeplinească, în sensul prezentelor norme, următoarele criterii funcţionale:

a)  lizibilitatea - datele solicitate trebuie să fie uşor de citit;

b)  disponibilitatea - datele solicitate trebuie să fie uşor de obţinut de către autoritatea desemnată pentru care informaţiile din sistem sunt relevante;

c)  facilitatea - sistemul trebuie conceput astfel încât să nu producă întârzieri nejustificate îmbarcării şi/sau debarcării pasagerilor;

d)   securitatea - datele trebuie să fie protejate corespunzător împotriva distrugerii sau pierderii accidentale ori rău-intenţionate şi modificărilor neautorizate, divulgării sau accesului la acestea.

(2) Trebuie evitată multiplicarea sistemelor pe rute identice sau similare.


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 218/2006

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 218 din 2006
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 218/2006
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu