Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 213 din 28 decembrie 2007

privind aprobarea Programului de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor pentru anul 2008

ACT EMIS DE: AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 47 din 21 ianuarie 2008



Văzând Referatul de aprobare nr. 37.827 din 16 octombrie 2007 al Direcţiei generale pentru siguranţa alimentelor,

având în vedere prevederile art. 2 şi ale art. 24 din Legea nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, republicată, precum şi prevederile art. 63 lit. b), i) şi j) şi ale art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,

în baza art. 3 alin. (1) lit. B pct. 2, 3, 6 şi 10 şi a art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,

preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare si pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2008, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3. -Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin Direcţia generală pentru siguranţa alimentelor, va controla modul de ducere la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Art. 4. - Pentru asigurarea unui autocontrol privind siguranţa alimentelor, conform prevederilor legale, operatorii economici pot încheia contracte cu laboratoarele centrale, zonale şi judeţene ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru efectuarea de analize pentru produsele supuse supravegherii şi controlului prevăzute în programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor menţionat la art. 1.

Art. 5. - Prezentul ordin se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

Radu Cheţan Roatiş

ANEXA

PROGRAM

de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2008

A. EXPERTIZA CONTAMINANŢILOR ÎN PRODUSE DE ORIGINE NONANIMALĂ

Nr. crt.

Denumirea

Produsul

Locul de prelevare

Modul de recoltare a probelor

1

2

3

4

5

1.

Aflatoxină

(totală şi B1)

Arahide

Depozite de destinaţie ale importatorilor Incepând cu trimestrul III, la posturile de inspecţie la frontieră*)

La primul import al fiecărui furnizor din fiecare ţară de origine**), precum şi ori de câte ori situaţia o impune***)

Nuci

Depozite de destinaţie ale importatorilor Incepând cu trimestrul III, la posturile de inspecţie la frontieră*)

La primul import al fiecărui furnizor din fiecare ţară de origine**), precum şi ori de câte ori situaţia o impune***)

Supermarket/hipermarket

Semestrial pentru produsele din producţia autohtonă

Fructe uscate

Depozite de destinaţie ale importatorilor Incepând cu trimestrul III, la posturile de inspecţie la frontieră*)

La primul import al fiecărui furnizor din fiecare ţară de origine**), precum şi ori de câte ori situaţia o impune***)

Supermarket/hipermarket

Semestrial pentru produsele din producţia autohtonă

Cereale

Depozit/siloz

Semestrial

Specii (fructele) destinate producerii de condimente:

- Capsicum spp. (fructele uscate ale acestuia, întregi sau măcinate, inclusiv chili, pudră

de chili, cayenne şi paprika);

- Piper spp. (fructele acestuia, inclusiv piper alb sau negru);

- Myristica fragrans (nucşoară);

- Zingiber officinale (ghimbir);

- Curcumalonga (turmeric)

Depozite de destinaţie ale importatorilor Incepând cu trimestrul III, la posturile de inspecţie la frontieră*)

Pentru primul import al fiecărui furnizor din fiecare ţară de origine, precum şi ori de câte ori situaţia o impune***)

2.

Ochratoxină A

Cereale (inclusiv orez şi hrişcă) şi produse cerealiere derivate

Depozit/siloz

O dată pe an pentru fiecare depozit

Cafea boabe prăjită şi măcinată

Depozite de destinaţie ale importatorilor Incepând cu trimestrul III, la posturile de inspecţie la frontieră*)

Pentru primul import al fiecărui furnizor din fiecare ţară de origine şi ori de câte ori situaţia o impune***)

Cafea solubilă

Depozite de destinaţie ale importatorilor Incepând cu trimestrul III, la posturile de inspecţie la frontieră*)

Pentru primul import al fiecărui furnizor din fiecare ţară de origine şi ori de câte ori situaţia o impune***)

Stafide (currants, raisins şi sultanas)

Depozite de destinaţie ale importatorilor Incepând cu trimestrul III, la posturile de inspecţie la frontieră*)

Pentru primul import al fiecărui furnizor din fiecare ţară de origine şi ori de câte ori situaţia o impune***)

1

2

3

4

5

Vin

Vin aromatizat, băuturi pe bază de vin aromatizat şi cocktailuri pe bază de produse din vin aromatizat

Depozite de destinaţie ale importatorilor Incepând cu trimestrul III, la posturile de inspecţie la frontieră*)

Pentru primul import al fiecărui furnizor din fiecare ţară de origine şi ori de câte ori situaţia o impune***)

Unităţi de fabricaţie a vinurilor

 O dată pe an pentru fiecare unitate

Unităţi de comercializare

Se vor preleva probe, pe baza unui program trimestrial, de la maximum 3 unităţi, pentru produsele provenite din comerţul intracomunitar.

3.

Patulina

Sucuri de fructe, concentrate din sucuri de fructe reconstituite din nectaruri de fructe

Unităţi de fabricare a sucurilor de fructe

O dată pe an pentru fiecare unitate

Produse solide din mere, inclusiv compot, piure de mere destinat consumului uman direct, conform pct. 2.3.3, 2.3.4 şi 2.3.5 din secţiunea 2 a anexei la Regulamentul CE nr. 1.881/2006

Unităţi de comerţ cu amănuntul (supermarket/ hipermarket, magazine specializate)

Se vor preleva probe, pe baza unui program trimestrial, de la maximum 3 unităţi.

Alimente pentru copii, conform pct. 2.3.5 din secţiunea 2 a anexei la Regulamentul CE nr. 1.881/2006

Supermarket/hipermarket

Se vor preleva probe, pe baza unui program trimestrial, de la maximum 3 unităţi.

4.

Deoxinivalenol

Cereale neprocesate

Depozit/siloz

O dată pe an pentru fiecare depozit****)

Cereale destinate consumului uman direct

Depozit alimentar

O dată pe an pentru fiecare depozit****)

Făină de cereale, tărâţe şi germeni comercializaţi ca produse finale pentru consumul uman direct

Unităţi de morărit

Ori de câte ori situaţia o impune***)

Pâine (inclusiv specialităţi de panificaţie), produse de patiserie, biscuiţi, snacksuri din cereale şi cereale pentru micul dejun

Unităţi de panificaţie şi patiserie

Ori de câte ori situaţia o impune***)

Paste făinoase

Unităţi de fabricare

Ori de câte ori situaţia o impune***)

Unităţi de comerţ cu amănuntul (supermarket/ hipermarket, magazine specializate)

Se vor preleva probe, pe baza unui program trimestrial, de la maximum 3 unităţi, pentru produsele provenite din producţia internă, import sau comerţul intracomunitar.

5.

Zearalenonă

Cereale neprocesate

Depozit/siloz

O dată pe an pentru fiecare depozit ****)

Cereale destinate consumului uman direct

Depozit/siloz

O dată pe an pentru fiecare depozit****)

Făină de cereale, tărâţe şi germeni comercializaţi ca produse finale pentru consumul uman direct)

Unităţi de morărit

Ori de câte ori situaţia o impune***)

Ulei de porumb rafinat

Depozite de destinaţie ale importatorilor Incepând cu trimestrul III, la posturile de inspecţie la frontieră*)

Pentru primul import al fiecărui furnizor din fiecare ţară de origine şi ori de câte ori situaţia o impune***), începând din trimestrul II

Unităţi de fabricaţie a uleiului

O dată pe an pentru fiecare unitate

Unităţi de comercializare

Se vor preleva probe, pe baza unui program trimestrial, de la maximum 3 unităţi, pentru produsele provenite din comerţul intracomunitar.

Pâine (inclusiv specialităţi de panificaţie), produse de patiserie, biscuiţi, snacksuri din cereale şi cereale pentru micul dejun

Unităţi de fabricare

Ori de câte ori situaţia o impune***)

Unităţi de comerţ cu amănuntul (supermarket/ hipermarket, magazine specializate)

Se vor preleva probe, pe baza unui program trimestrial, de la maximum 3 unităţi, pentru produsele provenite din producţia internă, import sau comerţul intracomunitar.

6.

Fumonisină

(sumă de B1 şi B2)

Porumb neprocesat

Depozit/siloz

O dată pe an pentru fiecare depozit***)

Porumb destinat consumului uman direct

Depozit alimentar

Ori de câte ori situaţia o impune***)

Produse pe bază de porumb destinate consumului uman direct

Depozit alimentar

Ori de câte ori situaţia o impune***)

7.

Cadmiu

Cereale

Depozit/siloz

O dată pe an pentru fiecare depozit****)

Ciuperci de cultură Legume şi leguminoase Fructe

Unităţi de comerţ cu amănuntul (supermarket/ hipermarket, magazine specializate)

Se vor preleva probe, pe baza unui program trimestrial, de la maximum 3 unităţi, pentru produsele provenite din producţia internă, comerţul intracomunitar şi import.

8.

Plumb

Cereale

Depozit/siloz

O dată pe an pentru fiecare depozit****)

Ciuperci de cultură Legume şi leguminoase Fructe

Unităţi de comerţ cu amănuntul (supermarket/ hipermarket, magazine specializate)

Se vor preleva probe, pe baza unui program trimestrial, de la maximum 3 unităţi, pentru produsele provenite din producţia internă, comerţul intracomunitar şi import.

Sucurile de fructe, sucurile de fructe concentrate destinate consumului direct si nectarurile din fructe

Unităţi de fabricare a sucurilor de fructe

O dată pe an pentru fiecare unitate

Unităţi de comerţ cu amănuntul (supermarket/ hipermarket, magazine specializate)

Se vor preleva probe, pe baza unui program trimestrial, de la maximum 3 unităţi, pentru produsele provenite din comerţul intracomunitar şi import.

Vinurile (inclusiv vinurile spumante, exclusiv vinurile licoroase), vinurile aromatizate, băuturile bazate pe vinuri aromatizate si cocktailurile ce folosesc vinuri aromatizate

Unităţi de fabricare a vinurilor

O dată pe an pentru fiecare unitate

Unităţi de comerţ cu amănuntul (supermarket/ hipermarket, magazine specializate)

Se vor preleva probe, pe baza unui program trimestrial, de la maximum 3 unităţi, pentru produsele provenite din import şi comerţul intracomunitar.

9.

Nitraţi

Spanac proaspăt, conservat, îngheţat sau congelat

Unităţi de comerţ cu amănuntul (supermarket/ hipermarket, magazine specializate)

Se vor preleva maximum 3 probe/semestru, randomizat.

Salată proaspătă Salată de tip „Iceberg"

Unităţi de comerţ cu amănuntul (supermarket/ hipermarket, magazine specializate)

Se vor preleva maximum 3 probe/semestru, randomizat.

10.

3 MCPD

Proteine vegetale hidrolizate Sos de soia

Depozite de destinaţie ale importatorilor Incepând cu trimestrul III, la posturile de inspecţie la frontieră*)

Pentru primul import al fiecărui furnizor din fiecare ţară de origine şi ori de câte ori situaţia o impune***)

11.

Precursori de dioxină şi PCB similare dioxinei, conform secţiunii 5 din anexa la Regulamentul CE nr. 1.881/2006

Uleiuri şi grăsimi vegetale

Unităţi de procesare ulei şi grăsimi vegetale

O probă/unitate, începând cu trimestrul II

1

2

3

4

5

Alimente pentru copii (monitorizare)

Unităţi de comerţ cu amănuntul (supermarket/ hipermarket, magazine specializate)

Se vor preleva două probe/an, începând din trimestrul II, din judeţele: Constanţa, laşi, Timiş, Braşov şi municipiul Bucureşti. Produsele prelevate provin din import, producţia internă si comerţ intracomunitar.

12.

Staniu

Alimente conservate, inclusiv băuturile conservate, sucurile de fructe şi sucurile vegetale

Unităţi de fabricaţie

O dată pe an pentru fiecare unitate

Alimente conservate, inclusiv băuturile conservate, sucurile de fructe şi sucurile vegetale; Alimente pentru copii conservate şi alimente pe bază de cereale procesate pentru sugari şi copii de vârstă mică, exclusiv produse uscate şi sub formă de praf

Unităţi de comerţ cu amănuntul (supermarket/ hipermarket, magazine specializate)

Se vor preleva probe, pe baza unui program trimestrial, de la maximum 3 unităţi, pentru produsele provenite din producţia internă, comerţul intracomunitar şi import.

13.

Hidrocarburi aromatice policiclice

Uleiuri

Unităţi de fabricare a uleiului

O dată pe an pentru fiecare unitate, începând cu trimestrul IV

14.

Furan

Cafea măcinată sau solubilă; Sucuri de fructe şi alte produse similare, pasteurizate; Conserve de legume-fructe care necesită tratament termic înainte de consum; Conserve mixte care necesită tratament termic înainte de consum Alimente pentru copii; Sosuri

Unităţi de comerţ cu amănuntul (supermarket/ hipermarket, magazine specializate)

Se vor preleva câte o probă/produs/an din judeţele: Prahova, laşi, Constanţa, Cluj, Suceava, Timiş, Braşov şi municipiul Bucureşti. Produsele prelevate provin din import, producţia internă şi comerţ intracomunitar.

15.

Acrilamida

Cartofi prăjiţi comercializaţi în vederea consumului imediat; Chipsuri din cartofi; Produse semipreparate pe bază de cartofi/ preparate din cartofi destinate preparării la domiciliu; Pâine; Cereale pentru micul dejun Biscuiţi, inclusiv biscuiţi pentru sugari; Cafea prăjită; Produse alimentare pentru copii conservate în recipienţi de sticlă; Produse alimentare pentru copii pe bază de cereale procesate; Alte produse (de exemplu: produse pe bază de cacao, alte produse pentru sugari nemenţionate)

Unităţi de comerţ cu amănuntul (supermarket/ hipermarket, magazine specializate)

Se vor preleva câte o probă/produs/an din judeţele: Prahova, laşi, Constanţa, Cluj, Suceava, Timiş, Braşov şi municipiul Bucureşti. Produsele prelevate provin din import, producţia internă şi comerţ intracomunitar.

*) Incepând cu trimestrul III, prelevarea are loc în depozitele de destinaţie ale importatorilor doar în situaţia în care aceasta nu s-a realizat în posturile de inspecţie la frontieră.

**) Se exceptează produsele importate în condiţii speciale.

***) Suspiciune pentru contaminarea cu mucegaiuri.

****) Depozitele/silozurile de cereale de la care se prelevează probe sunt cele care au capacităţi egale sau mai mari de 1.500 tone.

a) Analizele se efectuează în laboratoarele specializate, desemnate, ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

b) Nivelurile maxime admise de contaminanţi pentru produsele din coloana a 2-a a tabelului de mai sus, precum şi metodele de prelevare de probe şi metodele de analiză sunt în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, al ministrului sănătăţii publice şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 121/530/E.N.289/351/2007 privind anumiţi contaminanţi din alimentele de origine animală şi nonanimală, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 509 din 30 iulie 2007.

c)  Prelevarea de probe se realizează de către inspectorii desemnaţi ai direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor teritoriale din cadrul compartimentului/serviciului de siguranţa alimentelor şi inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră.

d) La primul import, costurile determinate de prelevarea probelor, analiza în vederea controlului oficial al micotoxinelor şi transportul probelor sunt suportate de către importatori.

e) In cazul unor rezultate de laborator necorespunzătoare, pentru următoarele loturi din import sau din producţia autohtonă cu origine comună cu cea a lotului necorespunzător, se vor preleva probe până la obţinerea de rezultate care se încadrează în limitele legale admise; în aceste situaţii costurile probelor analizate vor fi suportate de deţinătorii mărfii.

f) In cazul în care în urma inspecţiei se suspicionează sau se constată o neregulă care necesită investigaţii de laborator, se prelevează probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste condiţii vor fi însoţite de o notă justificativă cu precizarea motivaţiei recoltării acestora în afara frecvenţei stabilite prin programul de supraveghere şi control.

g) La stabilirea programului cifric sunt luate în considerare criterii, cum ar fi: originea produsului, capacitatea depozitului alimentar/silozului, numărul unităţilor de procesare.

h) Monitorizarea furanului, acrilamidei şi dioxinei (alimente pentru copii) se realizează în vederea stabilirii nivelurilor maxime care ulterior să fie introduse în legislaţia comunitară specifică, în conformitate cu Recomandarea Comisiei 331/2007 privind monitorizarea nivelurilor de acrilamidă în alimente, Recomandarea Comisiei 196/2007 privind monitorizarea prezentei furanului în alimente şi Recomandarea Comisiei 794/2006 privind monitorizarea nivelului de bază pentru dioxine, PCB-uri similare dioxinelor şi PCB-uri nesimilare dioxinelor.

B. EXPERTIZA REZIDUURILOR DE PESTICIDE ÎN PRODUSE DE ORIGINE NONANIMALĂ

Grupa şi denumirea

Reziduuri de pesticide

Produse de origine nonanimală

Locul de prelevare

Frecvenţa probelor recoltate

1

2

3

4

5

Grupa A-INSECTICIDE

A.1. Organofosforice

Malathion

Fasole (proaspătă sau congelată), morcovi, castraveţi, portocale sau mandarine, pere, cartofi, orez, spanac (proaspăt sau congelat), tomate, mere, prune, usturoi

Depozite de destinaţie ale importatorilor Depozite de produse provenite din comerţul intracomunitar Incepând cu trimestrul III, şi posturi de inspecţie la frontieră*)

Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului cifric aprobat

Parathion

Fasole (proaspătă sau congelată), morcovi, castraveţi, portocale sau mandarine, pere, cartofi, orez, spanac (proaspăt sau congelat), tomate, mere, prune, usturoi

Depozite de destinaţie ale importatorilor Depozite de produse provenite din comerţul intracomunitar

Incepând cu trimestrul III, şi posturi de inspecţie la frontieră*)

Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului cifric aprobat

Azinfos-Metil

Fasole (proaspătă sau congelată), morcovi, castraveţi, portocale sau mandarine, pere, cartofi, orez, spanac (proaspăt sau congelat), tomate, mere, prune, usturoi

Depozite de destinaţie ale importatorilor Depozite de produse provenite din comerţul intracomunitar

Incepând cu trimestrul III, şi posturi de inspecţie la frontieră*)

Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului cifric aprobat

Clorpirifos

Fasole (proaspătă sau congelată), morcovi, castraveţi, portocale sau mandarine, pere, cartofi, orez, spanac (proaspăt sau congelat), tomate, mere, prune, usturoi

Depozite de destinaţie ale importatorilor Depozite de produse provenite din comerţul intracomunitar

Incepând cu trimestrul III, şi posturi de inspecţie la frontieră*)

Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului cifric aprobat

Clorpirifos- Metil

Fasole (proaspătă sau congelată), morcovi, castraveţi, portocale sau mandarine, pere, cartofi, orez, spanac (proaspăt sau congelat), tomate, mere, prune, usturoi

Depozite de destinaţie ale importatorilor Depozite de produse provenite din comerţul intracomunitar

Incepând cu trimestrul III, şi posturi de inspecţie la frontieră*)

Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului cifric aprobat

Pirimifos- Metil

Fasole (proaspătă sau congelată), morcovi, castraveţi, portocale sau mandarine, pere, cartofi, orez, spanac (proaspăt sau congelat), tomate, mere, prune, usturoi

Depozite de destinaţie ale importatorilor Depozite de produse provenite din comerţul intracomunitar

Incepând cu trimestrul III, şi posturi de inspecţie la frontieră*)

Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului cifric aprobat

Metidation

Fasole (proaspătă sau congelată), morcovi, castraveţi, portocale sau mandarine, pere, cartofi, orez, spanac (proaspăt sau congelat), tomate, mere, prune, usturoi

Depozite de destinaţie ale importatorilor Depozite de produse provenite din comerţul intracomunitar

Incepând cu trimestrul III, şi posturi de inspecţie la frontieră*)

Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului cifric aprobat

1

2

3

4

5

Dimetoat + Ometoat

Fasole (proaspătă sau congelată), morcovi, castraveţi, portocale sau mandarine, pere, cartofi, orez, spanac (proaspăt sau congelat), tomate, mere, prune, usturoi

Depozite de destinaţie ale importatorilor Depozite de produse provenite din comerţul intracomunitar

Incepând cu trimestrul III, şi posturi de inspecţie la frontieră*)

Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului cifric aprobat

Diazinon

Fasole (proaspătă sau congelată), morcovi, castraveţi, portocale sau mandarine, pere, cartofi, orez, spanac (proaspăt sau congelat), tomate, mere, prune, usturoi

Depozite de destinaţie ale importatorilor Depozite de produse provenite din comerţul intracomunitar

Incepând cu trimestrul III, şi posturi de inspecţie la frontieră*)

Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului cifric aprobat

Fosalon

Fasole (proaspătă sau congelată), morcovi, castraveţi, portocale sau mandarine, pere, cartofi, orez, spanac (proaspăt sau congelat), tomate, mere, prune, usturoi

Depozite de destinaţie ale importatorilor Depozite de produse provenite din comerţul intracomunitar

Incepând cu trimestrul III, şi posturi de inspecţie la frontieră*)

Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului cifric aprobat

Diclorfos

Fasole (proaspătă sau congelată), morcovi, castraveţi, portocale sau mandarine, pere, cartofi, orez, spanac (proaspăt sau congelat), tomate, mere, prune, usturoi

Depozite de destinaţie ale importatorilor Depozite de produse provenite din comerţul intracomunitar

Incepând cu trimestrul III, şi posturi de inspecţie la frontieră*)

Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului cifric aprobat

A.2. Organoclorurate

Endosulfan

Fasole (proaspătă sau congelată), morcovi, castraveţi, portocale sau mandarine, pere, cartofi, orez, spanac (proaspăt sau congelat), tomate, mere, prune, usturoi

Depozite de destinaţie ale importatorilor Depozite de produse provenite din comerţul intracomunitar

Incepând cu trimestrul III, şi posturi de inspecţie la frontieră*)

Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului cifric aprobat

A.3.

Carbamaţi

Carbaril

Fasole (proaspătă sau congelată), morcovi, castraveţi, portocale sau mandarine, pere, cartofi, orez, spanac (proaspăt sau congelat), tomate, mere, prune, usturoi

Depozite de destinaţie ale importatorilor Depozite de produse provenite din comerţul intracomunitar

Incepând cu trimestrul III, şi posturi de inspecţie la frontieră*)

Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului cifric aprobat

A.4.

Piretroizi de sinteză

Cipermetrin

Fasole (proaspătă sau congelată), morcovi, castraveţi, portocale sau

(proaspăt sau congelat), tomate, mere, prune, usturoi

Depozite de destinaţie ale importatorilor Depozite de produse provenite din mandarine, pere, cartofi, orez, spanac Incepând cu trimestrul III, şi posturi de inspecţie la frontieră*)

Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului cifric aprobat comerţul intracomunitar

Deltametrin

Fasole (proaspătă sau congelată), morcovi, castraveţi, portocale sau mandarine, pere, cartofi, orez, spanac (proaspăt sau congelat), tomate, mere, prune, usturoi

Depozite de destinaţie ale importatorilor Depozite de produse provenite din comerţul intracomunitar

Incepând cu trimestrul III, şi posturi de inspecţie la frontieră*)

Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului cifric aprobat

*) Incepând cu trimestrul III, prelevarea are loc în depozitele de destinaţie ale importatorilor doar în situaţia în care aceasta nu s-a realizat în posturile de inspecţie la frontieră.

a) Analizele se efectuează în laboratoare specializate, desemnate, ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

b) Nivelurile maxime admise de reziduuri de pesticide pentru compuşii din coloana a 2-a a tabelului de mai sus sunt în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 12/173/286/1/124/2006 privind stabilirea limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide în şi pe fructe, legume, cereale şi alte produse de origine vegetală, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 430 şi 430 bis din 18 mai 2006, cu modificările şi completările ulterioare.

c) Metodele de prelevare de probe sunt în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 147/2004 pentru aprobarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind reziduurile de pesticide din produsele de origine animală şi nonanimala şi reziduurile de medicamente de uz veterinar în produsele de origine animală, publicat in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 143 şi 143 bis din 17 februarie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, si cu Ghidul pentru prelevarea de probe din produse alimentare de origine nonanimala în vederea determinării concentraţiei de reziduuri de pesticide, elaborat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară si pentru Siguranţa Alimentelor.

d) Prelevarea de probe se realizează de către inspectorii desemnaţi ai direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentelor de siguranţa alimentelor/standarde, mărci şi calitatea alimentelor, precum şi inspectorii autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră.

e) Costurile determinate de prelevarea, analiza şi transportul produselor sunt suportate de către importatori.

f)  La stabilirea programului cifric la nivel judeţean sunt luate în considerare criterii cum ar fi: ţara de origine a produsului, numărul depozitelor de destinaţie a importatorilor şi capacitatea acestora, numărul de consumatori.

g) In cazul unor rezultate de laborator necorespunzătoare pentru următoarele loturi din import cu aceeaşi origine cu cea a lotului neconform, se prelevă probe din fiecare lot până la obţinerea de rezultate care se încadrează în limitele legale admise; probele prelevate în aceste condiţii vor fi însoţite de o notă justificativă, cu precizarea motivaţiei recoltării acestora în afara frecvenţei stabilite prin Programul de supraveghere şi control, iar costurile probelor analizate vor fi suportate de importatori.

C. SUPRAVEGHEREA Şl CONTROLUL UNITĂŢILOR CARE PROCESEAZĂ, DEPOZITEAZĂ Şl VALORIFICĂ PRODUSE DE ORIGINE NONANIMALA

Nr. crt.

Unitatea

Modalitatea de supraveghere şi control

Prin inspecţie Frecvenţa*)

Prin recoltarea de probe pentru examene de laborator

Natura probei recoltate

Frecvenţa recoltării probelor pentru examenele prevăzute la lit. C1 din Program**)

0

1

2

3

4

1.

Fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor si a produselor proaspete de patiserie

lunar

Apă potabilă utilizată ca ingredient

2.

Fabricarea produselor de morărit

lunar

3.

Fabricarea biscuiţilor şi pişcoturilor, fabricarea prăjiturilor si a produselor conservate de patiserie

lunar

Apă potabilă utilizată ca ingredient

4.

Fabricarea amidonului si a produselor din amidon

lunar

5.

Prelucrarea si conservarea fructelor si legumelor

lunar

Apă potabilă utilizată ca ingredient

6.

Fabricarea sucurilor de fructe şi legume

lunar

Sucuri de fructe pasteurizate (cu termen de valabilitate mai mare de 14 zile)

Apă potabilă utilizată ca ingredient

Semestrial/unitate

7.

Fabricarea uleiurilor si grăsimilor vegetale

lunar

8.

Fabricarea margarinei si a altor produse comestibile similare

lunar

9.

Prelucrarea si conservarea cartofilor

lunar

10.

Fabricarea zahărului

lunar

11.

Fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei si a produselor zaharoase

lunar

Apă potabilă utilizată ca ingredient

12.

Fabricarea macaroanelor, tăiţeilor, cuşcuşului şi a altor produse făinoase similare

lunar

Apă potabilă utilizată ca ingredient

13.

Prelucrarea ceaiului si a cafelei

lunar

14.

Fabricarea condimentelor

lunar

15.

Fabricarea altor produse alimentare

lunar

16.

Fabricarea băuturilor alcoolice distilate şi a alcoolului etilic de fermentaţie

lunar

17.

Fabricarea vinurilor din struguri

lunar

0

1

2

3

4

18.

Fabricarea cidrului si a vinului din fructe

lunar

19.

Fabricarea altor băuturi nedistilate, obţinute prin fermentare

lunar

20.

Fabricarea berii

lunar

Apă potabilă utilizată ca ingredient

21.

Fabricarea maltului

lunar

22.

Fabricarea înghetatei de origine vegetală

lunar

23.

Producţia de băuturi răcoritoare nealcoolice, producţia de ape minerale şi alte ape îmbuteliate

lunar

Băuturi răcoritoare nealcoolice

Apă îmbuteliată în sticle sau alte recipiente

Apă minerală naturală

Semestrial/unitate (pentru fiecare categorie de produs din coloana 4)

24.

Depozite de seminţe de consum Depozite de legume şi fructe Depozite de alte produse alimentare

lunar

25.

Comerţ cu ridicata

randomizat, conform unui program trimestrial, la maximum 10 unităti/lună

26.

Comerţ cu amănuntul (exclusiv supermarketuri/hipermarketuri)

randomizat, conform unui program trimestrial, la maximum 10 unităti/lună

Legume şi fructe tăiate (gata pentru a fi consumate) Sucuri de legume şi fructe nepasteurizate (gata pentru a fi consumate) Seminţe încolţite (gata pentru a fi consumate)

Maximum 5 probe/lună

27.

Supermarket/hipermarket

trimestrial

Legume şi fructe tăiate (gata pentru a fi consumate) Sucuri de legume şi fructe nepasteurizate (gata pentru a fi consumate) Seminţe încolţite (gata pentru a fi consumate)

Semestrial (pentru fiecare categorie de produs din coloana 4)

28.

Restaurante

randomizat, conform unui program trimestrial, la maximum 10 unităti/lună

Legume şi fructe tăiate (gata pentru a fi consumate) Sucuri de legume şi fructe nepasteurizate (gata pentru a fi consumate)

Maximum 5 probe/lună

29.

Baruri

randomizat, conform unui program trimestrial, la maximum 10 unităti/lună

30.

Cantine şi alte unităţi de preparare a hranei (catering)

semestrial

Legume şi fructe tăiate (gata pentru a fi consumate) Sucuri de legume şi fructe nepasteurizate (gata pentru a fi consumate)

Maximum 5 probe/lună

31.

Unităţi de îmbuteliere, ambalare

randomizat, conform unui program trimestrial, la maximum 5 unităti/lună

*) Frecvenţa se poate modifica în funcţie de clasificarea unităţilor în grade (clase) de risc.

**) Pentru apa potabilă se recoltează maximum 5 probe pe lună, randomizat.

a) Prelevarea probelor, acolo unde este cazul, se realizează din unităţile prevăzute în coloana 1.

b) In cazul în care în urma inspecţiei se constată nereguli în aplicarea legislaţiei în vigoare cu privire la normele de igienă (Hotărârea Guvernului nr. 924/2005 privind aprobarea regulilor generale pentru igiena produselor alimentare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 804 din 5 septembrie 2005), procesul-verbal de constatare întocmit ca urmare a inspecţiei trebuie să prevadă data până la care deficienţele vor fi eliminate şi data recontrolului, cu precizarea motivaţiei necesităţii recontrolului în afara frecvenţei stabilite prin programul de supraveghere şi control.

c) In cazul în care în urma inspecţiei se suspicionează sau se constată o neregulă care necesită investigaţii de laborator, se prelevă probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste condiţii vor fi însoţite de o notă justificativă, cu precizarea motivaţiei recoltării acestora în afara celor stabilite prin Programul de supraveghere şi control.

C1. Condiţii microbiologice

Produs

Examen de laborator microbiologic

0

1

2

1.

Legume si fructe tăiate (gata pentru a fi consumate)

Salmonella, Escherichia coli

2.

Sucuri de legume si fructe nepasteurizate (gata pentru a fi consumate)

Salmonella, Escherichia coli

3.

Seminţe încolţite (gata pentru a fi consumate)

Salmonella

4.

Băuturi răcoritoare şi sucuri de fructe pasteurizate (cu termen de valabilitate mai mare de 14 zile)

Bacterii coliforme

Drojdii şi mucegaiuri

Numărul total de germeni aerobi mezofili

5.

Apa potabilă

Escherichia coli/100 ml

Enterococi (Streptococi fecali) /100 ml

Numărul total de germeni aerobi mezofili la 22°C/ml

Numărul total de germeni aerobi mezofili la 37°C/ml

6.

Apa îmbuteliată în sticle sau alte recipiente

Escherichia coli /250 ml

Enterococi (Streptococi fecali) /250 ml

Pseudomonas aeruginosa /250 ml

Numărul total de germeni aerobi mezofili la 22°C/ml

Numărul total de germeni aerobi mezofili la 37°C/ml

7.

Ape minerale naturale

Escherichia coli şi alţi coliformi la 370C/250 ml şi 44,50C/ 250 ml

Enterococi (Streptococi fecali)/250 ml

Pseudomonas aeruginosa/250 ml

Număr total de germeni aerobi mezofili la 220C/ml

Numărul total de germeni aerobi mezofili la 220C/ml si 370C/ml

Condiţiile microbiologice pentru parametrii şi produsele din tabelul C1 sunt în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 2.073/2005, ale Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 552 din 29 iulie 2002, astfel cum a fost modificată şi completată prin Legea nr. 311/2004, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 582 din 30 iunie 2004, ale Hotărârii Guvernului nr. 1.020/2005 pentru aprobarea Normelor tehnice de exploatare şi comercializare a apelor minerale naturale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 854 din 22 septembrie 2005, şi ale Ordinului ministrului sănătăţii nr. 975/1998 privind aprobarea Normelor igienico-sanitare pentru alimente (numai pentru pct. 6), publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 268 din 11 iunie 1999, cu modificările ulterioare.

C2. Examene de laborator pentru stabilirea eficienţei operaţiunilor de igienizare

Teste de sanitaţie

Frecvenţa controlului

Locul de prelevare

Microbiologic

- suprafeţe de lucru

- ustensile, recipiente

- utilaje

- echipamente de protecţie

Conform unui program

trimestrial, randomizat,

de la maximum 5 unităti/lună

Unităţi de procesare, depozitare şi comercializare

Restaurante, baruri, cantine şi alte unităţi de preparare a hranei (catering)

Numărul total de germeni

Bacterii coliforme

Teste de sanitaţie

Frecvenţa controlului

Locul de prelevare

Microbiologic

- mâini

Conform unui program trimestrial, randomizat, de la maximum 5 unităti/lună

Unităţi de procesare, depozitare şi comercializare

Restaurante, baruri, cantine şi alte unităţi de preparare a hranei (catering)

Bacterii coliforme

Salmonella

Stafilococ coagulazo-pozitiv

Microaerofloră

Conform unui program trimestrial, randomizat, de la maximum 5 unităti/lună

Unităţi de procesare, depozitare şi comercializare

Restaurante, baruri, cantine şi alte unităţi de preparare a hranei (catering)

Numărul total de germeni Numărul total de drojdii şi mucegaiuri

Recipienţi de sticlă, metal, material plastic

Conform unui program trimestrial, randomizat, de la maximum 5 unităti/lună

Unităţi de procesare, depozitare şi comercializare

Restaurante, baruri, cantine şi alte unităţi de preparare a hranei (catering)

Numărul total de germeni Bacterii coliforme

Ambalaje polietilenă, polistiren

Conform unui program trimestrial, randomizat, de la maximum 5 unităţi/lună

Unităţi de procesare, depozitare şi comercializare

Restaurante, baruri, cantine şi alte unităţi de preparare a hranei (catering)

Numărul total de germeni Bacterii coliforme Numărul total de drojdii şi mucegaiuri

a) Condiţiile microbiologice pentru parametrii şi produsele din tabelul C2 sunt în conformitate cu Ordinul ministrului sănătăţii nr. 976/1998 privind aprobarea Normelor de igienă privind producţia, prelucrarea, depozitarea, păstrarea, transportul şi desfacerea alimentelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 268 din 11 iunie 1999, cu modificările ulterioare.

b) In cazul în care în urma inspecţiei se suspicionează sau se constată o neregulă care necesită investigaţii de laborator, se prelevă probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste condiţii trebuie sa fie însoţite de o notă justificativă, cu precizarea motivaţiei recoltării acestora în afara celor stabilite prin programul de supraveghere şi control.

D. EXPERTIZA ADITIVILOR/SUBSTANŢELOR INTERZISE ÎN PRODUSE DE ORIGINE NONANIMALĂ

Nr. crt.

Aditivi /Substanţe interzise

Produsul

Locul de prelevare

Frecvenţa prelevării de probe

0

1

2

3

4

1.

Sudan I, II, III, IV

Boia

Sosuri roşii

Pastă de tomate, bulion, Ketchup

Depozitul de destinaţie al importatorilor

Incepând din trimestrul IV 2008, trimestrial şi ori de câte ori situaţia o impune

2.

Tartrazină(E102)

Paste făinoase Muştar

Băuturi răcoritoare Paste de fructe

Unităţi de procesare

Incepând din trimestrul III 2008, trimestrial/unitate şi ori de câte ori situaţia o impune

3.

Sulfiti (E220, E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228)

Fructe şi legume deshidratate

Siropuri de fructe

Pastă de tomate, bulion

Legume şi fructe conservate în oţet, ulei sau saramură (exclusiv măsline şi ardei graşi în saramură)

Muştar (exclusiv muştar de dijon)

Vinuri

Conserve de fructe (paste de fructe,

marmelade, jeleuri, gemuri)

Unităţi de procesare

Incepând din trimestrul IV 2008, trimestrial/unitate şi ori de câte ori situaţia o impune (cu excepţia vinului, pentru care se realizează trimestrial pe toată perioada anului)

4.

Benzoaţi (E210, E211, E212, E213)

Băuturi răcoritoare, sucuri de fructe

Siropuri de fructe

Pastă de tomate, bulion

Legume conservate în oţet saramură sau ulei (exclusiv de măsline)

Unităţi de procesare

Incepând din trimestrul III 2008, trimestrial/unitate şi ori de câte ori situaţia o impune

0

1

2

3

4

Conserve de fructe (gemuri, jeleuri, paste de fructe, marmelade)

5.

Aspartam(E951)

Băuturi răcoritoare

Sosuri

Conserve de fructe (gemuri, jeleuri, marmelade, paste de fructe)

Muştar

Unităţi de procesare

Incepând din trimestrul III 2008, trimestrial/unitate şi ori de câte ori situaţia o impune

6.

Zaharină (E954) şi sărurile sale de Na, Ca, K

Băuturi răcoritoare

Sosuri

Muştar

Conserve de fructe (gemuri, jeleuri, paste de fructe, marmelade)

Unităţi de procesare

Incepând din trimestrul III 2008, trimestrial/unitate şi ori de câte ori situaţia o impune

a) Nivelurile maxime de doză admisibilă pentru aditivii din tabel sunt în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman, publicat in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 722 şi 722 bis din 3 octombrie 2002, cu modificările şi completările ulterioare.

b) Analizele se efectuează la laboratoarele specializate, desemnate, ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, precum şi la alte laboratoare acreditate cu care autoritatea are protocol de colaborare.

c) Prelevarea de probe se realizează de către inspectorii desemnaţi ai direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentelor de siguranţa alimentelor/standarde, mărci şi calitatea alimentelor.

d) In cazul unor rezultate de laborator necorespunzătoare pentru următoarele loturi din import sau producţie autohtonă cu aceeaşi origine cu cea a lotului neconform, se prelevă probe din fiecare lot până la obţinerea de rezultate care se încadrează în limitele legale admise.

e) In cazul în care în urma inspecţiei se suspicionează sau se constată o neregulă care necesită investigaţii de laborator, se prelevă probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste condiţii trebuie sa fie însoţite de o notă justificativă, cu precizarea motivaţiei recoltării acestora în afara celor stabilite prin Programul de supraveghere şi control.

E. DETERMINAREA GRADULUI DE CONTAMINARE RADIOACTIVĂ A PRODUSELOR ALIMENTARE DE ORIGINE NONANIMALĂ

Nr. crt.

Produsele controlate

Loc de prelevare

Frecvenţa recoltării probelor

1.

Legume si fructe*)

Depozite de legume si fructe

Trimestrial, maximum 3 probe

2.

Ciuperci de cultură*)

Supermarket

Trimestrial

*) Se referă la produsele care fac obiectul Ordinului ministrului sănătăţii publice, al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 1.805/286/314/2006 pentru aprobarea Instrucţiunilor referitoare la crearea cadrului legal pentru aplicarea regulamentelor Consiliului şi Comisiei Europene referitoare la stabilirea nivelurilor maxime admise de contaminare radioactivă a produselor alimentare şi furajere, după un accident nuclear sau în caz de urgenţă radiologica, la condiţiile speciale de export al produselor alimentare şi furajere, ca urmare a unui accident nuclear sau ca urmare a altor situaţii de urgenţă radiologica, precum şi la condiţiile care guvernează importurile produselor agricole originare din alte ţări, ca urmare a accidentului de la centrala nuclearo-electrică de la Cernobîl, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 41 din 19 ianuarie 2007.

a) Analizele se efectuează la laboratoare specializate, desemnate, ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

b) Prelevarea de probe se realizează de către inspectorii desemnaţi ai direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentelor de siguranţa alimentelor/standarde, mărci şi calitatea alimentelor.

F. DETERMINAREA TRATĂRII CU RADIAŢII IONIZANTE A PRODUSELOR ALIMENTARE Şl INGREDIENTELOR ALIMENTARE DE ORIGINE NONANIMALĂ

Produsul controlat

Locul de prelevare

Frecvenţa recoltării probelor

Condimente

Posturi de inspecţie la frontieră (începând cu trimestrul III) şi depozitele de destinaţie ale importatorilor

La primul import al fiecărui furnizor, din fiecare ţară de origine

a) Prelevarea are loc în depozitele de destinaţie ale importatorilor doar în situaţia în care aceasta nu s-a realizat în posturile de inspecţie la frontieră.

b) Prelevarea de probe se realizează de către inspectorii desemnaţi ai direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentului/serviciului de siguranţa alimentelor, şi inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentaţiei din posturile de inspecţie la frontieră.

c) Analizele se efectuează în laboratoarele specializate, desemnate, ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

d) Dozele maxime admise pentru produsele din tabelul de mai sus sunt în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului sănătăţii şi familiei, al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 855/2001/98/90/2002 pentru aprobarea Normelor privind alimentele şi ingredientele alimentare tratate cu radiaţii ionizante, publicat in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.281din 25 aprilie 2002.

G. SUPRAVEGHEREA Şl CONTROLUL ALIMENTELOR ŞI FURAJELOR MODIFICATE GENETIC

1. Produse constând, care conţin sau sunt obţinute din soia

Nr. crt.

Exploataţia agricolă/unitatea

Modalitatea de supraveghere şi control

Prin inspecţie

Prin recoltarea de probe pentru examene de laborator

Frecventa

Frecvenţa recoltării probelor

1

2

3

1.

Depozite de soia (intermediari)

La primul import pentru fiecare ţară de origine şi o dată pe trimestru pentru fiecare depozit

La primul import pentru fiecare ţară de origine, declarat a fi liber de organisme modificate genetic (OMG), şi o dată pe trimestru pentru depozitele declarate a fi libere de OMG

2.

Unităţi de nutreţuri combinate

La primul import pentru fiecare ţară de origine si o dată pe trimestru pentru fiecare fabrică*)

O dată pe trimestru prin recoltare de probe din depozitele de materii prime pe bază de soia, declarate a fi libere de OMG

3.

Unităţi de ulei din soia

La primul import pentru fiecare ţară de origine si o dată pe trimestru pentru fiecare fabrică*)

O dată pe trimestru pentru fiecare fabrică, prin recoltare de probe (materii prime) din depozitele declarate a fi libere de OMG

4.

Unităţi de procesare soia, pentru obţinerea de alimente, altele decât cele pentru producţia de ulei (fabrici de procesare carne, care utilizează produse din soia, fabrici de produse zaharoase, biscuiţi etc.)

La primul import pentru fiecare ţară de origine şi o dată pe trimestru pentru fiecare fabrică*)

Se vor preleva probe, conform unui program trimestrial, din depozitele de materii prime declarate a fi libere de OMG, de la maximum 5 unităţi/ trimestru din fiecare judeţ

5.

Unităţi de comercializare a soiei/ produselor care conţin, sunt constituite sau sunt derivate din soia

O dată pe an pentru fiecare unitate*)

Se vor preleva probe, conform unui program trimestrial, din depozitele alimentare, de la maximum 5 unităţi declarate a fi libere de OMG/trimestru din fiecare judeţ.

2. Produse constând, care conţin sau sunt obţinute din porumb

Nr. crt.

Exploataţia agricolă/unitatea

Modalitatea de supraveghere şi control

Prin inspecţie

Prin recoltarea de probe pentru examene de laborator

Frecventa

Frecvenţa recoltării probelor

1

2

3

1.

Depozite de porumb (intermediari)

La primul import pentru fiecare ţară de origine şi o dată pe trimestru pentru fiecare depozit*)

O dată pe trimestru pentru depozitele declarate a fi libere de OMG

2.

Unităţi de nutreţuri combinate

La primul import pentru fiecare ţară de origine şi o dată pe trimestru pentru fiecare fabrică*)

O dată pe trimestru prin recoltare de probe din depozitele de materii prime pe bază de porumb declarate a fi libere de OMG

3.

Unităţi de ulei din germeni de porumb

La primul import pentru fiecare ţară de origine şi o dată pe trimestru pentru fiecare fabrică*)

O dată pe trimestru pentru fiecare fabrică, prin recoltare de probe (materii prime) din depozitele declarate a fi libere de OMG

4.

Unităţi de procesare porumb, pentru obţinerea de alimente, altele decât cele pentru producţia de ulei (mori, fabrici de produse zaharoase, biscuiţi, fulgi de porumb etc.)

La primul import pentru fiecare ţară de origine şi o dată pe trimestru pentru fiecare fabrică*)

Se vor preleva probe, conform unui program trimestrial, din depozitele de materii prime declarate a fi libere de OMG, de la maximum 5 unităţi/ trimestru din fiecare judeţ.

*) Se referă la verificarea documentelor necesare asigurării trasabilităţii.

1

2

3

5. Unităţi de comercializare a porumbului/ produselor care conţin, sunt constituite sau sunt derivate din porumb

O dată pe an pentru fiecare unitate*)

Se vor preleva probe, conform unui program trimestrial, din depozitele alimentare declarate a fi libere de OMG, de la maximum 5 unităţi/trimestru din fiecare judeţ.

3. Produse constând, care conţin sau sunt obţinute din orez

Nr. crt.

Unitatea

Modalitatea de supraveghere şi control prin inspecţie

Frecventa

1.

Puncte de inspecţie la frontieră

La toate importurile de produse originare din S.U.A., conform Deciziei Comisiei Europene 601/2006, cu modificările şi completările ulterioare, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 244 din 7 septembrie 2006**).

*) Se referă la verificarea documentelor necesare asigurării trasabilităţii.

**) Controlul se efectuează conform procedurii transmise către toate PIF

a) Analizele pentru identificarea şi cuantificarea alimentelor şi furajelor care conţin soia modificată genetic şi porumb modificat genetic se efectuează la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală - Unitatea de Biologie Moleculară şi Organisme Modificate Genetic, iar laboratoarele de biologie moleculară ale direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din Arad, Braşov, Brăila, Călăraşi, Constanţa, laşi, Satu Mare, Sălaj, Suceava şi Tulcea vor efectua, alături de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, analizele probelor de soia pentru identificarea organismelor modificate genetic.

b)  Prelevarea de probe se realizează de către inspectorii desemnaţi ai direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentelor de standarde, mărci şi calitatea alimentelor şi compartimentelor de furaje, în conformitate cu Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru aprobarea liniilor directoare privind prelevarea de probe şi analiza organismelor modificate genetic, a organismelor modificate genetic ca produse, precum şi a produselor care conţin sau pot conţine organisme modificate genetic şi Ghidul privind inspecţia şi prelevarea de probe pentru alimentele şi furajele care conţin sau pot conţine organisme modificate.

c) Acţiunile de inspecţie şi prelevare de probe (dacă este cazul) la primul import de produse din fiecare ţară de origine se realizează după primirea notificărilor din PIF, în conformitate cu procedurile stabilite de Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 145/2007 privind aprobarea Normei pentru siguranţa alimentelor care stabileşte condiţiile în care se derulează operaţiunile de import-export şi comerţ intracomunitar de produse alimentare de origine nonanimală supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa alimentelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 440 din 29 iunie 2007.

d) In cazul în care în urma inspecţiei se suspicionează sau se constată o neregulă care necesită investigaţii de laborator, se vor preleva probe de soia şi porumb pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste condiţii vor fi însoţite de o notă justificativă, cu precizarea motivaţiei recoltării acestora în afara frecvenţei stabilite prin Programul de supraveghere şi control.


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 213/2007

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 213 din 2007
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 213/2007
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu