ORDIN Nr
ORDIN Nr. 213
din 28 decembrie 2007
privind aprobarea
Programului de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor
pentru anul 2008
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 47 din 21 ianuarie 2008
Văzând Referatul de aprobare nr. 37.827 din 16
octombrie 2007 al Direcţiei generale pentru siguranţa alimentelor,
având în vedere prevederile art. 2 şi ale art. 24 din
Legea nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale,
republicată, precum şi prevederile art. 63 lit. b), i) şi j) şi ale art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului
nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.
215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
în baza art. 3 alin. (1) lit. B pct. 2, 3, 6 şi 10 şi a
art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi
funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu
modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare si pentru Siguranţa Alimentelor emite
următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Programul de supraveghere şi
control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2008, prevăzut în anexa
care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la
îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3. -Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor, prin Direcţia generală pentru siguranţa
alimentelor, va controla modul de ducere la îndeplinire a prevederilor
prezentului ordin.
Art. 4. - Pentru asigurarea unui autocontrol privind siguranţa alimentelor, conform prevederilor
legale, operatorii economici pot încheia contracte cu laboratoarele centrale,
zonale şi judeţene ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor pentru efectuarea de analize pentru produsele supuse
supravegherii şi controlului prevăzute în programul de supraveghere şi control
în domeniul siguranţei alimentelor menţionat la art. 1.
Art. 5. - Prezentul ordin se va publica în Monitorul
Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Radu Cheţan Roatiş
ANEXA
PROGRAM
de supraveghere şi control în domeniul siguranţei
alimentelor pentru anul 2008
A. EXPERTIZA CONTAMINANŢILOR
ÎN PRODUSE DE ORIGINE NONANIMALĂ
Nr. crt.
|
Denumirea
|
Produsul
|
Locul de prelevare
|
Modul de recoltare a probelor
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
1.
|
Aflatoxină
(totală şi B1)
|
Arahide
|
Depozite de destinaţie ale importatorilor Incepând cu trimestrul
III, la posturile de inspecţie la frontieră*)
|
La primul import al fiecărui furnizor din
fiecare ţară de origine**), precum şi ori de câte ori situaţia o impune***)
|
|
|
Nuci
|
Depozite de destinaţie ale importatorilor Incepând cu trimestrul
III, la posturile de inspecţie la frontieră*)
|
La primul import al fiecărui furnizor din fiecare ţară de
origine**), precum şi ori de câte ori situaţia o impune***)
|
|
|
|
Supermarket/hipermarket
|
Semestrial pentru produsele din producţia autohtonă
|
|
|
Fructe uscate
|
Depozite de destinaţie ale importatorilor Incepând cu trimestrul
III, la posturile de inspecţie la frontieră*)
|
La primul import al fiecărui furnizor din fiecare ţară de
origine**), precum şi ori de câte ori situaţia o impune***)
|
|
|
|
Supermarket/hipermarket
|
Semestrial pentru produsele din producţia autohtonă
|
|
|
Cereale
|
Depozit/siloz
|
Semestrial
|
|
|
Specii (fructele) destinate producerii de condimente:
- Capsicum spp. (fructele uscate
ale acestuia, întregi sau măcinate, inclusiv chili, pudră
de chili, cayenne şi paprika);
- Piper spp. (fructele acestuia, inclusiv piper alb sau
negru);
- Myristica fragrans (nucşoară);
- Zingiber officinale (ghimbir);
- Curcumalonga (turmeric)
|
Depozite de destinaţie ale importatorilor Incepând cu trimestrul
III, la posturile de inspecţie la frontieră*)
|
Pentru primul import al fiecărui furnizor din fiecare ţară de
origine, precum şi ori de câte ori situaţia o impune***)
|
2.
|
Ochratoxină A
|
Cereale (inclusiv orez şi hrişcă) şi produse cerealiere derivate
|
Depozit/siloz
|
O dată pe an pentru fiecare depozit
|
|
|
Cafea boabe prăjită şi măcinată
|
Depozite de destinaţie ale importatorilor
Incepând cu trimestrul III, la posturile de inspecţie la frontieră*)
|
Pentru primul import al fiecărui furnizor din fiecare ţară de
origine şi ori de câte ori situaţia o impune***)
|
|
|
Cafea solubilă
|
Depozite de destinaţie ale importatorilor Incepând cu trimestrul
III, la posturile de inspecţie la frontieră*)
|
Pentru primul import al fiecărui furnizor din fiecare ţară de
origine şi ori de câte ori situaţia o impune***)
|
|
|
Stafide (currants, raisins şi sultanas)
|
Depozite de destinaţie ale importatorilor Incepând cu trimestrul
III, la posturile de inspecţie la frontieră*)
|
Pentru primul import al fiecărui furnizor din fiecare ţară de
origine şi ori de câte ori situaţia o impune***)
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
|
|
Vin
Vin aromatizat, băuturi pe bază de vin aromatizat şi cocktailuri
pe bază de produse din vin aromatizat
|
Depozite de destinaţie ale importatorilor Incepând cu trimestrul
III, la posturile de inspecţie la frontieră*)
|
Pentru primul import al fiecărui furnizor din fiecare ţară de
origine şi ori de câte ori situaţia o impune***)
|
|
|
|
Unităţi de fabricaţie a vinurilor
|
O dată pe an pentru fiecare unitate
|
|
|
|
Unităţi de comercializare
|
Se vor preleva probe, pe baza unui program trimestrial, de la
maximum 3 unităţi, pentru produsele provenite din comerţul intracomunitar.
|
3.
|
Patulina
|
Sucuri de fructe, concentrate din sucuri de fructe reconstituite
din nectaruri de fructe
|
Unităţi de fabricare a sucurilor de fructe
|
O dată pe an pentru fiecare unitate
|
|
|
Produse solide din mere, inclusiv compot, piure de mere destinat consumului uman direct, conform pct. 2.3.3, 2.3.4 şi
2.3.5 din secţiunea 2 a anexei la Regulamentul CE nr.
1.881/2006
|
Unităţi de comerţ cu amănuntul (supermarket/ hipermarket,
magazine specializate)
|
Se vor preleva probe, pe baza unui program trimestrial, de la maximum 3 unităţi.
|
|
|
Alimente pentru copii, conform pct. 2.3.5 din secţiunea 2 a
anexei la Regulamentul CE nr. 1.881/2006
|
Supermarket/hipermarket
|
Se vor preleva probe, pe baza unui program trimestrial, de la
maximum 3 unităţi.
|
4.
|
Deoxinivalenol
|
Cereale neprocesate
|
Depozit/siloz
|
O dată pe an pentru fiecare depozit****)
|
|
|
Cereale destinate consumului uman direct
|
Depozit alimentar
|
O dată pe an pentru fiecare depozit****)
|
|
|
Făină de cereale, tărâţe şi germeni comercializaţi ca produse
finale pentru consumul uman direct
|
Unităţi de morărit
|
Ori de câte ori situaţia o impune***)
|
|
|
Pâine (inclusiv specialităţi de panificaţie), produse de
patiserie, biscuiţi, snacksuri din cereale şi cereale pentru micul dejun
|
Unităţi de panificaţie şi patiserie
|
Ori de câte ori situaţia o impune***)
|
|
|
Paste făinoase
|
Unităţi de fabricare
|
Ori de câte ori situaţia o impune***)
|
|
|
|
Unităţi de comerţ cu amănuntul (supermarket/ hipermarket,
magazine specializate)
|
Se vor preleva probe, pe baza unui program trimestrial, de la maximum 3 unităţi, pentru produsele provenite din producţia
internă, import sau comerţul intracomunitar.
|
5.
|
Zearalenonă
|
Cereale neprocesate
|
Depozit/siloz
|
O dată pe an pentru fiecare depozit ****)
|
|
|
Cereale destinate consumului uman direct
|
Depozit/siloz
|
O dată pe an pentru fiecare depozit****)
|
|
|
Făină de cereale, tărâţe şi germeni comercializaţi ca produse
finale pentru consumul uman direct)
|
Unităţi de morărit
|
Ori de câte ori situaţia o impune***)
|
|
|
Ulei de porumb rafinat
|
Depozite de destinaţie ale importatorilor Incepând cu trimestrul
III, la posturile de inspecţie la frontieră*)
|
Pentru primul import al fiecărui furnizor din fiecare ţară de
origine şi ori de câte ori situaţia o impune***), începând din trimestrul II
|
|
|
|
Unităţi de fabricaţie a uleiului
|
O dată pe an pentru fiecare unitate
|
|
|
|
Unităţi de comercializare
|
Se vor preleva probe, pe baza unui program trimestrial, de la
maximum 3 unităţi, pentru produsele provenite din comerţul intracomunitar.
|
|
|
Pâine (inclusiv specialităţi de panificaţie), produse de
patiserie, biscuiţi, snacksuri din cereale şi cereale pentru micul dejun
|
Unităţi de fabricare
|
Ori de câte ori situaţia o impune***)
|
|
|
|
Unităţi de comerţ cu amănuntul (supermarket/ hipermarket,
magazine specializate)
|
Se vor preleva probe, pe baza unui
program trimestrial, de la maximum 3 unităţi, pentru produsele provenite din
producţia internă, import sau comerţul intracomunitar.
|
6.
|
Fumonisină
(sumă de B1 şi B2)
|
Porumb neprocesat
|
Depozit/siloz
|
O dată pe an pentru fiecare depozit***)
|
|
|
Porumb destinat consumului uman direct
|
Depozit alimentar
|
Ori de câte ori situaţia o impune***)
|
|
|
Produse pe bază de porumb destinate consumului uman direct
|
Depozit alimentar
|
Ori de câte ori situaţia o impune***)
|
7.
|
Cadmiu
|
Cereale
|
Depozit/siloz
|
O dată pe an pentru fiecare depozit****)
|
|
|
Ciuperci de cultură Legume şi leguminoase Fructe
|
Unităţi de comerţ cu amănuntul (supermarket/ hipermarket,
magazine specializate)
|
Se vor preleva probe, pe baza unui program trimestrial, de la
maximum 3 unităţi, pentru produsele provenite din producţia internă, comerţul
intracomunitar şi import.
|
8.
|
Plumb
|
Cereale
|
Depozit/siloz
|
O dată pe an pentru fiecare depozit****)
|
|
|
Ciuperci de cultură Legume şi leguminoase Fructe
|
Unităţi de comerţ cu amănuntul (supermarket/ hipermarket,
magazine specializate)
|
Se vor preleva probe, pe baza unui program trimestrial, de la
maximum 3 unităţi, pentru produsele provenite din producţia internă, comerţul
intracomunitar şi import.
|
|
|
Sucurile de fructe, sucurile de fructe concentrate destinate
consumului direct si nectarurile din fructe
|
Unităţi de fabricare a sucurilor de fructe
|
O dată pe an pentru fiecare unitate
|
|
|
|
Unităţi de comerţ cu amănuntul (supermarket/ hipermarket,
magazine specializate)
|
Se vor preleva probe, pe baza unui program trimestrial, de la maximum 3 unităţi, pentru produsele provenite din comerţul
intracomunitar şi import.
|
|
|
Vinurile (inclusiv vinurile spumante, exclusiv vinurile
licoroase), vinurile aromatizate, băuturile bazate pe vinuri aromatizate si
cocktailurile ce folosesc vinuri aromatizate
|
Unităţi de fabricare a vinurilor
|
O dată pe an pentru fiecare unitate
|
|
|
|
Unităţi de comerţ cu amănuntul (supermarket/ hipermarket,
magazine specializate)
|
Se vor preleva probe, pe baza unui program trimestrial, de la
maximum 3 unităţi, pentru produsele provenite din import şi comerţul
intracomunitar.
|
9.
|
Nitraţi
|
Spanac proaspăt, conservat, îngheţat sau congelat
|
Unităţi de comerţ cu amănuntul (supermarket/ hipermarket,
magazine specializate)
|
Se vor preleva maximum 3 probe/semestru, randomizat.
|
|
|
Salată proaspătă Salată de tip „Iceberg"
|
Unităţi de comerţ cu amănuntul (supermarket/ hipermarket,
magazine specializate)
|
Se vor preleva maximum 3 probe/semestru, randomizat.
|
10.
|
3 MCPD
|
Proteine vegetale hidrolizate Sos de soia
|
Depozite de destinaţie ale importatorilor Incepând cu trimestrul
III, la posturile de inspecţie la frontieră*)
|
Pentru primul import al fiecărui furnizor din fiecare ţară de
origine şi ori de câte ori situaţia o impune***)
|
11.
|
Precursori de dioxină şi PCB similare dioxinei, conform secţiunii
5 din anexa la Regulamentul CE nr. 1.881/2006
|
Uleiuri şi grăsimi vegetale
|
Unităţi de procesare ulei şi grăsimi vegetale
|
O probă/unitate, începând cu trimestrul II
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
|
|
Alimente pentru copii (monitorizare)
|
Unităţi de comerţ cu amănuntul (supermarket/
hipermarket, magazine specializate)
|
Se vor preleva două probe/an, începând din trimestrul II, din judeţele: Constanţa, laşi, Timiş,
Braşov şi municipiul Bucureşti. Produsele prelevate provin din import,
producţia internă si comerţ intracomunitar.
|
12.
|
Staniu
|
Alimente conservate, inclusiv băuturile conservate, sucurile de
fructe şi sucurile vegetale
|
Unităţi de fabricaţie
|
O dată pe an pentru fiecare unitate
|
|
|
Alimente conservate, inclusiv băuturile conservate, sucurile de
fructe şi sucurile vegetale; Alimente pentru copii conservate şi alimente pe
bază de cereale procesate pentru sugari şi copii de vârstă mică, exclusiv
produse uscate şi sub formă de praf
|
Unităţi de comerţ cu amănuntul (supermarket/ hipermarket,
magazine specializate)
|
Se vor preleva probe, pe baza unui
program trimestrial, de la maximum 3 unităţi, pentru produsele provenite din
producţia internă, comerţul intracomunitar şi import.
|
13.
|
Hidrocarburi aromatice policiclice
|
Uleiuri
|
Unităţi de fabricare a uleiului
|
O dată pe an pentru fiecare unitate,
începând cu trimestrul IV
|
14.
|
Furan
|
Cafea măcinată sau solubilă; Sucuri de fructe şi alte produse
similare, pasteurizate; Conserve de legume-fructe care necesită tratament
termic înainte de consum; Conserve mixte care necesită tratament termic înainte de consum Alimente pentru copii; Sosuri
|
Unităţi de comerţ cu amănuntul (supermarket/ hipermarket,
magazine specializate)
|
Se vor preleva câte o probă/produs/an din judeţele: Prahova, laşi,
Constanţa, Cluj, Suceava, Timiş, Braşov şi municipiul Bucureşti. Produsele
prelevate provin din import, producţia internă şi comerţ intracomunitar.
|
15.
|
Acrilamida
|
Cartofi prăjiţi comercializaţi în vederea consumului imediat;
Chipsuri din cartofi; Produse semipreparate pe bază de cartofi/ preparate din
cartofi destinate preparării la domiciliu; Pâine; Cereale pentru micul dejun
Biscuiţi, inclusiv biscuiţi pentru sugari; Cafea prăjită; Produse alimentare
pentru copii conservate în recipienţi de sticlă; Produse alimentare pentru
copii pe bază de cereale procesate; Alte produse (de exemplu: produse pe bază
de cacao, alte produse pentru sugari nemenţionate)
|
Unităţi de comerţ cu amănuntul (supermarket/ hipermarket,
magazine specializate)
|
Se vor preleva câte o probă/produs/an din judeţele: Prahova,
laşi, Constanţa, Cluj, Suceava, Timiş, Braşov şi municipiul Bucureşti.
Produsele prelevate provin din import, producţia internă şi comerţ
intracomunitar.
|
*) Incepând cu trimestrul III, prelevarea are loc în
depozitele de destinaţie ale importatorilor doar în situaţia în care aceasta nu
s-a realizat în posturile de inspecţie la frontieră.
**) Se exceptează produsele importate în condiţii
speciale.
***) Suspiciune pentru contaminarea cu mucegaiuri.
****) Depozitele/silozurile de cereale de la care se
prelevează probe sunt cele care au capacităţi egale sau mai mari de 1.500 tone.
a) Analizele se efectuează în laboratoarele
specializate, desemnate, ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor.
b) Nivelurile maxime admise de contaminanţi pentru
produsele din coloana a 2-a a tabelului de mai sus, precum şi metodele de
prelevare de probe şi metodele de analiză sunt în conformitate cu prevederile
Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor, al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, al
ministrului sănătăţii publice şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru
Protecţia Consumatorilor nr. 121/530/E.N.289/351/2007 privind anumiţi
contaminanţi din alimentele de origine animală şi nonanimală, publicat în
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 509 din 30
iulie 2007.
c) Prelevarea de probe se realizează de către inspectorii
desemnaţi ai direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
teritoriale din cadrul compartimentului/serviciului de siguranţa alimentelor şi
inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră.
d) La primul import, costurile determinate de prelevarea
probelor, analiza în vederea controlului oficial al
micotoxinelor şi transportul probelor sunt suportate de către importatori.
e) In cazul unor rezultate de laborator
necorespunzătoare, pentru următoarele loturi din import sau din producţia
autohtonă cu origine comună cu cea a lotului necorespunzător, se vor preleva
probe până la obţinerea de rezultate care se încadrează în limitele legale
admise; în aceste situaţii costurile probelor analizate vor fi suportate de
deţinătorii mărfii.
f) In cazul în care în urma inspecţiei se suspicionează
sau se constată o neregulă care necesită investigaţii de laborator, se
prelevează probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate
în aceste condiţii vor fi însoţite de o notă justificativă cu precizarea
motivaţiei recoltării acestora în afara frecvenţei stabilite prin programul de
supraveghere şi control.
g) La stabilirea programului cifric sunt luate în
considerare criterii, cum ar fi: originea produsului, capacitatea depozitului
alimentar/silozului, numărul unităţilor de procesare.
h) Monitorizarea furanului, acrilamidei şi dioxinei
(alimente pentru copii) se realizează în vederea stabilirii nivelurilor maxime
care ulterior să fie introduse în legislaţia comunitară specifică, în
conformitate cu Recomandarea Comisiei 331/2007 privind monitorizarea
nivelurilor de acrilamidă în alimente, Recomandarea Comisiei 196/2007 privind
monitorizarea prezentei furanului în alimente şi Recomandarea Comisiei 794/2006
privind monitorizarea nivelului de bază pentru dioxine, PCB-uri similare
dioxinelor şi PCB-uri nesimilare dioxinelor.
B. EXPERTIZA REZIDUURILOR DE PESTICIDE ÎN PRODUSE DE ORIGINE NONANIMALĂ
Grupa şi denumirea
|
Reziduuri de pesticide
|
Produse de origine nonanimală
|
Locul de prelevare
|
Frecvenţa probelor recoltate
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
Grupa A-INSECTICIDE
|
A.1. Organofosforice
|
Malathion
|
Fasole (proaspătă sau congelată), morcovi, castraveţi, portocale
sau mandarine, pere, cartofi, orez, spanac (proaspăt sau congelat), tomate,
mere, prune, usturoi
|
Depozite de destinaţie ale importatorilor Depozite de produse
provenite din comerţul intracomunitar Incepând cu trimestrul III, şi posturi
de inspecţie la frontieră*)
|
Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului
cifric aprobat
|
Parathion
|
Fasole (proaspătă sau congelată), morcovi, castraveţi, portocale
sau mandarine, pere, cartofi, orez, spanac (proaspăt sau congelat), tomate,
mere, prune, usturoi
|
Depozite de destinaţie ale importatorilor Depozite de produse
provenite din comerţul intracomunitar
Incepând cu trimestrul III, şi posturi de inspecţie la
frontieră*)
|
Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului
cifric aprobat
|
Azinfos-Metil
|
Fasole (proaspătă sau congelată), morcovi, castraveţi, portocale
sau mandarine, pere, cartofi, orez, spanac (proaspăt sau congelat), tomate, mere, prune, usturoi
|
Depozite de destinaţie ale importatorilor Depozite de produse
provenite din comerţul intracomunitar
Incepând cu trimestrul III, şi posturi de inspecţie la
frontieră*)
|
Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului
cifric aprobat
|
Clorpirifos
|
Fasole (proaspătă sau congelată), morcovi, castraveţi, portocale
sau mandarine, pere, cartofi, orez, spanac (proaspăt sau congelat), tomate,
mere, prune, usturoi
|
Depozite de destinaţie ale importatorilor Depozite de produse
provenite din comerţul intracomunitar
Incepând cu trimestrul III, şi posturi de inspecţie la
frontieră*)
|
Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului
cifric aprobat
|
Clorpirifos- Metil
|
Fasole (proaspătă sau congelată), morcovi, castraveţi, portocale
sau mandarine, pere, cartofi, orez, spanac (proaspăt sau congelat), tomate,
mere, prune, usturoi
|
Depozite de destinaţie ale importatorilor Depozite de produse
provenite din comerţul intracomunitar
Incepând cu trimestrul III, şi posturi de inspecţie la
frontieră*)
|
Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului
cifric aprobat
|
Pirimifos- Metil
|
Fasole (proaspătă sau congelată), morcovi, castraveţi, portocale
sau mandarine, pere, cartofi, orez, spanac (proaspăt sau congelat), tomate, mere, prune, usturoi
|
Depozite de destinaţie ale importatorilor Depozite de produse
provenite din comerţul intracomunitar
Incepând cu trimestrul III, şi posturi de inspecţie la
frontieră*)
|
Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului
cifric aprobat
|
Metidation
|
Fasole (proaspătă sau congelată), morcovi, castraveţi, portocale
sau mandarine, pere, cartofi, orez, spanac (proaspăt sau congelat), tomate,
mere, prune, usturoi
|
Depozite de destinaţie ale importatorilor Depozite de produse
provenite din comerţul intracomunitar
Incepând cu trimestrul III, şi posturi de inspecţie la
frontieră*)
|
Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului
cifric aprobat
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
|
Dimetoat + Ometoat
|
Fasole (proaspătă sau congelată), morcovi, castraveţi, portocale
sau mandarine, pere, cartofi, orez, spanac (proaspăt sau congelat), tomate,
mere, prune, usturoi
|
Depozite de destinaţie ale importatorilor Depozite de produse
provenite din comerţul intracomunitar
Incepând cu trimestrul III, şi posturi de inspecţie la
frontieră*)
|
Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului
cifric aprobat
|
Diazinon
|
Fasole (proaspătă sau congelată), morcovi, castraveţi, portocale
sau mandarine, pere, cartofi, orez, spanac (proaspăt sau congelat), tomate,
mere, prune, usturoi
|
Depozite de destinaţie ale importatorilor Depozite de produse
provenite din comerţul intracomunitar
Incepând cu trimestrul III, şi posturi de inspecţie la
frontieră*)
|
Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului
cifric aprobat
|
|
Fosalon
|
Fasole (proaspătă sau congelată), morcovi, castraveţi, portocale
sau mandarine, pere, cartofi, orez, spanac (proaspăt sau congelat), tomate,
mere, prune, usturoi
|
Depozite de destinaţie ale importatorilor Depozite de produse
provenite din comerţul intracomunitar
Incepând cu trimestrul III, şi posturi de inspecţie la
frontieră*)
|
Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului
cifric aprobat
|
|
Diclorfos
|
Fasole (proaspătă sau congelată), morcovi, castraveţi, portocale
sau mandarine, pere, cartofi, orez, spanac (proaspăt sau congelat), tomate,
mere, prune, usturoi
|
Depozite de destinaţie ale importatorilor Depozite de produse
provenite din comerţul intracomunitar
Incepând cu trimestrul III, şi posturi de inspecţie la
frontieră*)
|
Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului
cifric aprobat
|
A.2. Organoclorurate
|
Endosulfan
|
Fasole (proaspătă sau congelată), morcovi, castraveţi, portocale
sau mandarine, pere, cartofi, orez, spanac (proaspăt sau congelat), tomate,
mere, prune, usturoi
|
Depozite de destinaţie ale importatorilor Depozite de produse
provenite din comerţul intracomunitar
Incepând cu trimestrul III, şi posturi de inspecţie la
frontieră*)
|
Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului
cifric aprobat
|
A.3.
Carbamaţi
|
Carbaril
|
Fasole (proaspătă sau congelată), morcovi, castraveţi, portocale
sau mandarine, pere, cartofi, orez, spanac (proaspăt sau congelat), tomate,
mere, prune, usturoi
|
Depozite de destinaţie ale importatorilor Depozite de produse
provenite din comerţul intracomunitar
Incepând cu trimestrul III, şi posturi de inspecţie la
frontieră*)
|
Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului
cifric aprobat
|
A.4.
Piretroizi de sinteză
|
Cipermetrin
|
Fasole (proaspătă sau congelată), morcovi, castraveţi, portocale
sau
(proaspăt sau congelat), tomate, mere, prune, usturoi
|
Depozite de destinaţie ale importatorilor Depozite de produse
provenite din mandarine, pere, cartofi, orez, spanac Incepând cu trimestrul
III, şi posturi de inspecţie la frontieră*)
|
Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului
cifric aprobat comerţul intracomunitar
|
|
Deltametrin
|
Fasole (proaspătă sau congelată), morcovi, castraveţi, portocale
sau mandarine, pere, cartofi, orez, spanac (proaspăt sau congelat), tomate,
mere, prune, usturoi
|
Depozite de destinaţie ale importatorilor Depozite de produse
provenite din comerţul intracomunitar
Incepând cu trimestrul III, şi posturi de inspecţie la
frontieră*)
|
Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului
cifric aprobat
|
*) Incepând cu trimestrul III, prelevarea are loc în
depozitele de destinaţie ale importatorilor doar în situaţia în care aceasta nu
s-a realizat în posturile de inspecţie la frontieră.
a) Analizele se efectuează în laboratoare specializate,
desemnate, ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor.
b) Nivelurile maxime admise de reziduuri de pesticide
pentru compuşii din coloana a 2-a a tabelului de mai sus sunt în conformitate
cu prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, al ministrului agriculturii,
pădurilor şi dezvoltării rurale, al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui
Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 12/173/286/1/124/2006 privind stabilirea
limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide în şi pe fructe, legume,
cereale şi alte produse de origine vegetală, publicat în Monitorul Oficial al
României, Partea I, nr. 430 şi
430 bis din 18 mai 2006, cu modificările şi completările ulterioare.
c) Metodele de prelevare de probe sunt în conformitate
cu prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 147/2004 pentru aprobarea normelor
sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind reziduurile de
pesticide din produsele de origine animală şi nonanimala şi reziduurile de
medicamente de uz veterinar în produsele de origine animală, publicat in
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 143 şi 143 bis din 17 februarie 2005, cu modificările şi
completările ulterioare, si cu Ghidul pentru prelevarea de probe din produse
alimentare de origine nonanimala în vederea determinării concentraţiei de
reziduuri de pesticide, elaborat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară
si pentru Siguranţa Alimentelor.
d) Prelevarea de probe se realizează de către
inspectorii desemnaţi ai direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentelor de siguranţa
alimentelor/standarde, mărci şi calitatea alimentelor, precum şi inspectorii
autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din posturile
de inspecţie la frontieră.
e) Costurile determinate de prelevarea, analiza şi
transportul produselor sunt suportate de către importatori.
f) La stabilirea programului cifric la nivel judeţean
sunt luate în considerare criterii cum ar fi: ţara de origine a produsului,
numărul depozitelor de destinaţie a importatorilor şi capacitatea acestora, numărul
de consumatori.
g) In cazul unor rezultate de laborator
necorespunzătoare pentru următoarele loturi din import cu aceeaşi origine cu
cea a lotului neconform, se prelevă probe din fiecare lot până la obţinerea de
rezultate care se încadrează în limitele legale admise; probele prelevate în
aceste condiţii vor fi însoţite de o notă justificativă, cu precizarea
motivaţiei recoltării acestora în afara frecvenţei stabilite prin Programul de
supraveghere şi control, iar costurile probelor analizate vor fi suportate de
importatori.
C. SUPRAVEGHEREA Şl
CONTROLUL UNITĂŢILOR CARE PROCESEAZĂ, DEPOZITEAZĂ Şl VALORIFICĂ PRODUSE DE
ORIGINE NONANIMALA
Nr. crt.
|
Unitatea
|
Modalitatea de supraveghere şi control
|
Prin inspecţie Frecvenţa*)
|
Prin recoltarea de probe pentru
examene de laborator
|
Natura probei recoltate
|
Frecvenţa recoltării probelor
pentru examenele prevăzute la lit. C1 din
Program**)
|
0
|
1
|
2
|
3
|
4
|
1.
|
Fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor
si a produselor proaspete de patiserie
|
lunar
|
Apă potabilă utilizată ca ingredient
|
|
2.
|
Fabricarea produselor de morărit
|
lunar
|
|
|
3.
|
Fabricarea biscuiţilor şi pişcoturilor, fabricarea prăjiturilor
si a produselor conservate de patiserie
|
lunar
|
Apă potabilă utilizată ca ingredient
|
|
4.
|
Fabricarea amidonului si a produselor din amidon
|
lunar
|
|
|
5.
|
Prelucrarea si conservarea fructelor si legumelor
|
lunar
|
Apă potabilă utilizată ca ingredient
|
|
6.
|
Fabricarea sucurilor de fructe şi legume
|
lunar
|
Sucuri de fructe pasteurizate (cu termen
de valabilitate mai mare de 14 zile)
Apă potabilă utilizată ca ingredient
|
Semestrial/unitate
|
7.
|
Fabricarea uleiurilor si grăsimilor vegetale
|
lunar
|
|
|
8.
|
Fabricarea margarinei si a altor produse comestibile similare
|
lunar
|
|
|
9.
|
Prelucrarea si conservarea cartofilor
|
lunar
|
|
|
10.
|
Fabricarea zahărului
|
lunar
|
|
|
11.
|
Fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei si a produselor
zaharoase
|
lunar
|
Apă potabilă utilizată ca ingredient
|
|
12.
|
Fabricarea macaroanelor, tăiţeilor, cuşcuşului şi a altor produse
făinoase similare
|
lunar
|
Apă potabilă utilizată ca ingredient
|
|
13.
|
Prelucrarea ceaiului si a cafelei
|
lunar
|
|
|
14.
|
Fabricarea condimentelor
|
lunar
|
|
|
15.
|
Fabricarea altor produse alimentare
|
lunar
|
|
|
16.
|
Fabricarea băuturilor alcoolice distilate şi a alcoolului etilic
de fermentaţie
|
lunar
|
|
|
17.
|
Fabricarea vinurilor din struguri
|
lunar
|
|
|
0
|
1
|
2
|
3
|
4
|
18.
|
Fabricarea cidrului si a vinului din fructe
|
lunar
|
|
|
19.
|
Fabricarea altor băuturi nedistilate, obţinute prin fermentare
|
lunar
|
|
|
20.
|
Fabricarea berii
|
lunar
|
Apă potabilă utilizată ca ingredient
|
|
21.
|
Fabricarea maltului
|
lunar
|
|
|
22.
|
Fabricarea înghetatei de origine vegetală
|
lunar
|
|
|
23.
|
Producţia de băuturi răcoritoare nealcoolice, producţia de ape
minerale şi alte ape îmbuteliate
|
lunar
|
Băuturi răcoritoare nealcoolice
Apă îmbuteliată în sticle sau alte recipiente
Apă minerală naturală
|
Semestrial/unitate (pentru fiecare categorie de produs din coloana
4)
|
24.
|
Depozite de seminţe de consum Depozite de legume şi fructe
Depozite de alte produse alimentare
|
lunar
|
|
|
25.
|
Comerţ cu ridicata
|
randomizat, conform unui program
trimestrial, la maximum 10 unităti/lună
|
|
|
26.
|
Comerţ cu amănuntul (exclusiv supermarketuri/hipermarketuri)
|
randomizat, conform unui program
trimestrial, la maximum 10 unităti/lună
|
Legume şi fructe tăiate (gata pentru a fi consumate) Sucuri de
legume şi fructe nepasteurizate (gata pentru a fi consumate) Seminţe
încolţite (gata pentru a fi consumate)
|
Maximum 5 probe/lună
|
27.
|
Supermarket/hipermarket
|
trimestrial
|
Legume şi fructe tăiate (gata pentru a fi consumate) Sucuri de
legume şi fructe nepasteurizate (gata pentru a fi consumate) Seminţe
încolţite (gata pentru a fi consumate)
|
Semestrial (pentru fiecare categorie de produs din coloana 4)
|
28.
|
Restaurante
|
randomizat, conform unui program
trimestrial, la maximum 10 unităti/lună
|
Legume şi fructe tăiate (gata pentru a fi consumate) Sucuri de
legume şi fructe nepasteurizate (gata pentru a fi consumate)
|
Maximum 5 probe/lună
|
29.
|
Baruri
|
randomizat, conform unui program
trimestrial, la maximum 10 unităti/lună
|
|
|
30.
|
Cantine şi alte unităţi de preparare a hranei (catering)
|
semestrial
|
Legume şi fructe tăiate (gata pentru a fi consumate) Sucuri de
legume şi fructe nepasteurizate (gata pentru a fi consumate)
|
Maximum 5 probe/lună
|
31.
|
Unităţi de îmbuteliere, ambalare
|
randomizat, conform unui program
trimestrial, la maximum 5 unităti/lună
|
|
|
*) Frecvenţa se poate modifica în funcţie de
clasificarea unităţilor în grade (clase) de risc.
**) Pentru apa potabilă se recoltează maximum 5 probe
pe lună, randomizat.
a) Prelevarea probelor, acolo unde este cazul, se
realizează din unităţile prevăzute în coloana 1.
b) In cazul în care în urma inspecţiei se constată
nereguli în aplicarea legislaţiei în vigoare cu privire la normele de igienă
(Hotărârea Guvernului nr. 924/2005 privind aprobarea regulilor generale pentru
igiena produselor alimentare, publicată în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr. 804 din 5
septembrie 2005), procesul-verbal de constatare întocmit ca urmare a inspecţiei
trebuie să prevadă data până la care deficienţele vor fi eliminate şi data
recontrolului, cu precizarea motivaţiei necesităţii recontrolului în afara
frecvenţei stabilite prin programul de supraveghere şi control.
c) In cazul în care în urma inspecţiei se suspicionează
sau se constată o neregulă care necesită investigaţii de laborator, se prelevă
probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste
condiţii vor fi însoţite de o notă justificativă, cu precizarea motivaţiei
recoltării acestora în afara celor stabilite prin Programul de supraveghere şi
control.
C1. Condiţii microbiologice
|
Produs
|
Examen de laborator microbiologic
|
0
|
1
|
2
|
1.
|
Legume si fructe tăiate (gata pentru a fi consumate)
|
Salmonella, Escherichia coli
|
2.
|
Sucuri de legume si fructe nepasteurizate (gata pentru a fi
consumate)
|
Salmonella, Escherichia coli
|
3.
|
Seminţe încolţite (gata pentru a fi consumate)
|
Salmonella
|
4.
|
Băuturi răcoritoare şi sucuri de fructe pasteurizate (cu termen
de valabilitate mai mare de 14 zile)
|
Bacterii coliforme
Drojdii şi mucegaiuri
Numărul total de germeni aerobi mezofili
|
5.
|
Apa potabilă
|
Escherichia coli/100 ml
Enterococi (Streptococi fecali) /100 ml
Numărul total de germeni aerobi mezofili la 22°C/ml
Numărul total de germeni aerobi mezofili la 37°C/ml
|
6.
|
Apa îmbuteliată în sticle sau alte recipiente
|
Escherichia coli /250 ml
Enterococi (Streptococi fecali) /250 ml
Pseudomonas aeruginosa /250 ml
Numărul total de germeni aerobi mezofili la 22°C/ml
Numărul total de germeni aerobi mezofili la 37°C/ml
|
7.
|
Ape minerale naturale
|
Escherichia coli şi alţi coliformi la
370C/250 ml şi 44,50C/ 250 ml
Enterococi (Streptococi fecali)/250 ml
Pseudomonas aeruginosa/250 ml
Număr total de germeni aerobi mezofili la 220C/ml
Numărul total de germeni aerobi mezofili la 220C/ml si 370C/ml
|
Condiţiile microbiologice pentru parametrii şi
produsele din tabelul C1 sunt în conformitate cu prevederile Regulamentului CE
2.073/2005, ale Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, publicată
în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 552 din 29 iulie 2002, astfel cum a fost modificată şi
completată prin Legea nr. 311/2004, publicată în Monitorul Oficial al României
nr. 582 din 30 iunie 2004, ale Hotărârii Guvernului nr. 1.020/2005 pentru
aprobarea Normelor tehnice de exploatare şi comercializare a apelor minerale
naturale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 854 din 22 septembrie 2005, şi ale
Ordinului ministrului sănătăţii nr. 975/1998 privind aprobarea Normelor
igienico-sanitare pentru alimente (numai pentru pct.
6), publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 268 din 11 iunie 1999, cu modificările ulterioare.
C2. Examene de laborator
pentru stabilirea eficienţei operaţiunilor de igienizare
Teste de sanitaţie
|
Frecvenţa controlului
|
Locul de prelevare
|
Microbiologic
|
- suprafeţe de lucru
- ustensile, recipiente
- utilaje
- echipamente de protecţie
|
Conform unui program
trimestrial, randomizat,
de la maximum 5 unităti/lună
|
Unităţi de procesare, depozitare şi comercializare
Restaurante, baruri, cantine şi alte
unităţi de preparare a hranei (catering)
|
Numărul total de germeni
Bacterii coliforme
|
Teste de sanitaţie
|
Frecvenţa controlului
|
Locul de prelevare
|
Microbiologic
|
- mâini
|
Conform unui program trimestrial, randomizat, de la maximum 5 unităti/lună
|
Unităţi de procesare, depozitare şi comercializare
Restaurante, baruri, cantine şi alte unităţi de preparare a
hranei (catering)
|
Bacterii coliforme
Salmonella
Stafilococ coagulazo-pozitiv
|
Microaerofloră
|
Conform unui program trimestrial, randomizat, de la maximum 5 unităti/lună
|
Unităţi de procesare, depozitare şi comercializare
Restaurante, baruri, cantine şi alte unităţi de preparare a
hranei (catering)
|
Numărul total de germeni Numărul total de drojdii şi mucegaiuri
|
Recipienţi de sticlă, metal, material
plastic
|
Conform unui program trimestrial, randomizat, de la maximum 5 unităti/lună
|
Unităţi de procesare, depozitare şi comercializare
Restaurante, baruri, cantine şi alte unităţi de preparare a
hranei (catering)
|
Numărul total de germeni Bacterii coliforme
|
Ambalaje polietilenă, polistiren
|
Conform unui program trimestrial, randomizat, de la maximum 5 unităţi/lună
|
Unităţi de procesare, depozitare şi comercializare
Restaurante, baruri, cantine şi alte unităţi de preparare a
hranei (catering)
|
Numărul total de germeni Bacterii coliforme Numărul total de
drojdii şi mucegaiuri
|
a) Condiţiile microbiologice pentru parametrii şi
produsele din tabelul C2 sunt în conformitate cu Ordinul ministrului sănătăţii
nr. 976/1998 privind aprobarea Normelor de igienă privind producţia,
prelucrarea, depozitarea, păstrarea, transportul şi desfacerea alimentelor,
publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 268 din 11 iunie 1999, cu modificările ulterioare.
b) In cazul în care în urma inspecţiei se suspicionează
sau se constată o neregulă care necesită investigaţii de laborator, se prelevă
probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste
condiţii trebuie sa fie însoţite de o notă justificativă, cu precizarea
motivaţiei recoltării acestora în afara celor stabilite prin programul de
supraveghere şi control.
D. EXPERTIZA
ADITIVILOR/SUBSTANŢELOR INTERZISE ÎN PRODUSE DE ORIGINE NONANIMALĂ
Nr. crt.
|
Aditivi /Substanţe interzise
|
Produsul
|
Locul de prelevare
|
Frecvenţa prelevării de probe
|
0
|
1
|
2
|
3
|
4
|
1.
|
Sudan I, II, III, IV
|
Boia
Sosuri roşii
Pastă de tomate, bulion, Ketchup
|
Depozitul de destinaţie al importatorilor
|
Incepând din trimestrul IV 2008,
trimestrial şi ori de câte ori situaţia o impune
|
2.
|
Tartrazină(E102)
|
Paste făinoase Muştar
Băuturi răcoritoare Paste de fructe
|
Unităţi de procesare
|
Incepând din trimestrul III 2008, trimestrial/unitate şi ori de
câte ori situaţia o impune
|
3.
|
Sulfiti (E220, E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228)
|
Fructe şi legume deshidratate
Siropuri de fructe
Pastă de tomate, bulion
Legume şi fructe conservate în oţet, ulei sau saramură (exclusiv
măsline şi ardei graşi în saramură)
Muştar (exclusiv muştar de dijon)
Vinuri
Conserve de fructe (paste de fructe,
marmelade, jeleuri, gemuri)
|
Unităţi de procesare
|
Incepând din trimestrul IV 2008,
trimestrial/unitate şi ori de câte ori situaţia o impune (cu excepţia
vinului, pentru care se realizează trimestrial pe toată perioada anului)
|
4.
|
Benzoaţi (E210, E211, E212, E213)
|
Băuturi răcoritoare, sucuri de fructe
Siropuri de fructe
Pastă de tomate, bulion
Legume conservate în oţet saramură sau ulei (exclusiv de măsline)
|
Unităţi de procesare
|
Incepând din trimestrul III 2008, trimestrial/unitate şi ori de
câte ori situaţia o impune
|
0
|
1
|
2
|
3
|
4
|
|
|
Conserve de fructe (gemuri, jeleuri, paste de fructe, marmelade)
|
|
|
5.
|
Aspartam(E951)
|
Băuturi răcoritoare
Sosuri
Conserve de fructe (gemuri, jeleuri, marmelade, paste de fructe)
Muştar
|
Unităţi de procesare
|
Incepând din trimestrul III 2008, trimestrial/unitate şi ori de
câte ori situaţia o impune
|
6.
|
Zaharină (E954) şi sărurile sale de Na, Ca, K
|
Băuturi răcoritoare
Sosuri
Muştar
Conserve de fructe (gemuri, jeleuri, paste de fructe, marmelade)
|
Unităţi de procesare
|
Incepând din trimestrul III 2008, trimestrial/unitate şi ori de
câte ori situaţia o impune
|
a) Nivelurile maxime de doză admisibilă pentru aditivii
din tabel sunt în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului sănătăţii
şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr.
438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi
utilizării în produsele alimentare pentru consum uman, publicat in Monitorul
Oficial al României, Partea I, nr. 722 şi 722 bis din 3 octombrie 2002, cu modificările şi
completările ulterioare.
b) Analizele se efectuează la
laboratoarele specializate, desemnate, ale Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, precum şi la alte laboratoare acreditate
cu care autoritatea are protocol de colaborare.
c) Prelevarea de probe se realizează de către
inspectorii desemnaţi ai direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentelor de siguranţa alimentelor/standarde,
mărci şi calitatea alimentelor.
d) In cazul unor rezultate de laborator
necorespunzătoare pentru următoarele loturi din import sau producţie autohtonă
cu aceeaşi origine cu cea a lotului neconform, se prelevă probe din fiecare lot
până la obţinerea de rezultate care se încadrează în limitele legale admise.
e) In cazul în care în urma inspecţiei se suspicionează
sau se constată o neregulă care necesită investigaţii de laborator, se prelevă
probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste
condiţii trebuie sa fie însoţite de o notă justificativă, cu precizarea
motivaţiei recoltării acestora în afara celor stabilite prin Programul de
supraveghere şi control.
E. DETERMINAREA GRADULUI DE
CONTAMINARE RADIOACTIVĂ A PRODUSELOR ALIMENTARE DE ORIGINE NONANIMALĂ
Nr. crt.
|
Produsele controlate
|
Loc de prelevare
|
Frecvenţa recoltării probelor
|
1.
|
Legume si fructe*)
|
Depozite de legume si fructe
|
Trimestrial, maximum 3 probe
|
2.
|
Ciuperci de cultură*)
|
Supermarket
|
Trimestrial
|
*) Se referă la produsele care fac obiectul Ordinului
ministrului sănătăţii publice, al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi al preşedintelui Comisiei
Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 1.805/286/314/2006 pentru
aprobarea Instrucţiunilor referitoare la crearea cadrului legal pentru
aplicarea regulamentelor Consiliului şi Comisiei Europene referitoare la
stabilirea nivelurilor maxime admise de contaminare radioactivă a produselor
alimentare şi furajere, după un accident nuclear sau în caz de urgenţă
radiologica, la condiţiile speciale de export al produselor alimentare şi
furajere, ca urmare a unui accident nuclear sau ca urmare a altor situaţii de
urgenţă radiologica, precum şi la condiţiile care guvernează importurile
produselor agricole originare din alte ţări, ca urmare a accidentului de la
centrala nuclearo-electrică de la Cernobîl, publicat în Monitorul Oficial al
României, Partea I, nr. 41 din 19 ianuarie 2007.
a) Analizele se efectuează la laboratoare specializate,
desemnate, ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
b) Prelevarea de probe se realizează de către
inspectorii desemnaţi ai direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor teritoriale,
din cadrul compartimentelor de siguranţa alimentelor/standarde, mărci şi
calitatea alimentelor.
F. DETERMINAREA TRATĂRII CU
RADIAŢII IONIZANTE A PRODUSELOR ALIMENTARE Şl INGREDIENTELOR ALIMENTARE DE
ORIGINE NONANIMALĂ
Produsul controlat
|
Locul de prelevare
|
Frecvenţa recoltării probelor
|
Condimente
|
Posturi de inspecţie la frontieră (începând cu trimestrul III) şi
depozitele de destinaţie ale importatorilor
|
La primul import al fiecărui furnizor, din fiecare ţară de
origine
|
a) Prelevarea are loc în depozitele de destinaţie ale
importatorilor doar în situaţia în care aceasta nu s-a realizat în posturile de
inspecţie la frontieră.
b) Prelevarea de probe se realizează de către
inspectorii desemnaţi ai direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentului/serviciului de siguranţa
alimentelor, şi inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentaţiei din posturile de inspecţie la frontieră.
c) Analizele se efectuează în laboratoarele
specializate, desemnate, ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor.
d) Dozele maxime admise pentru produsele din tabelul de
mai sus sunt în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului sănătăţii şi
familiei, al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al
preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr.
855/2001/98/90/2002 pentru aprobarea Normelor privind alimentele şi
ingredientele alimentare tratate cu radiaţii ionizante, publicat in Monitorul
Oficial al României, Partea I, nr.281din 25 aprilie
2002.
G. SUPRAVEGHEREA Şl
CONTROLUL ALIMENTELOR ŞI FURAJELOR MODIFICATE GENETIC
1. Produse constând, care conţin sau sunt obţinute
din soia
Nr. crt.
|
Exploataţia agricolă/unitatea
|
Modalitatea de supraveghere şi
control
|
Prin inspecţie
|
Prin recoltarea de probe pentru
examene de laborator
|
Frecventa
|
Frecvenţa recoltării probelor
|
|
1
|
2
|
3
|
1.
|
Depozite de soia (intermediari)
|
La primul import pentru fiecare ţară de origine şi o dată pe
trimestru pentru fiecare depozit
|
La primul import pentru fiecare ţară de origine, declarat a fi liber de organisme modificate genetic (OMG), şi o dată pe trimestru pentru depozitele declarate a fi libere de
OMG
|
2.
|
Unităţi de nutreţuri combinate
|
La primul import pentru fiecare ţară de origine si o dată pe
trimestru pentru fiecare fabrică*)
|
O dată pe trimestru prin recoltare de
probe din depozitele de materii prime pe bază de soia, declarate a fi libere
de OMG
|
3.
|
Unităţi de ulei din soia
|
La primul import pentru fiecare ţară de origine si o dată pe
trimestru pentru fiecare fabrică*)
|
O dată pe trimestru pentru fiecare fabrică, prin recoltare de
probe (materii prime) din depozitele declarate a fi libere de OMG
|
4.
|
Unităţi de procesare soia, pentru obţinerea de alimente, altele
decât cele pentru producţia de ulei (fabrici de procesare carne, care
utilizează produse din soia, fabrici de produse zaharoase, biscuiţi etc.)
|
La primul import pentru fiecare ţară de origine şi o dată pe
trimestru pentru fiecare fabrică*)
|
Se vor preleva probe, conform unui program trimestrial, din
depozitele de materii prime declarate a fi libere de
OMG, de la maximum 5 unităţi/ trimestru din fiecare judeţ
|
5.
|
Unităţi de comercializare a soiei/ produselor care conţin, sunt
constituite sau sunt derivate din soia
|
O dată pe an pentru fiecare unitate*)
|
Se vor preleva probe, conform unui
program trimestrial, din depozitele alimentare, de la maximum 5 unităţi
declarate a fi libere de OMG/trimestru din fiecare judeţ.
|
2. Produse constând, care
conţin sau sunt obţinute din porumb
Nr. crt.
|
Exploataţia agricolă/unitatea
|
Modalitatea de supraveghere şi control
|
Prin inspecţie
|
Prin recoltarea de probe pentru
examene de laborator
|
Frecventa
|
Frecvenţa recoltării probelor
|
|
1
|
2
|
3
|
1.
|
Depozite de porumb (intermediari)
|
La primul import pentru fiecare ţară de origine şi o dată pe
trimestru pentru fiecare depozit*)
|
O dată pe trimestru pentru depozitele declarate a fi libere de
OMG
|
2.
|
Unităţi de nutreţuri combinate
|
La primul import pentru fiecare ţară de origine şi o dată pe
trimestru pentru fiecare fabrică*)
|
O dată pe trimestru prin recoltare de probe din depozitele de
materii prime pe bază de porumb declarate a fi libere de OMG
|
3.
|
Unităţi de ulei din germeni de porumb
|
La primul import pentru fiecare ţară de origine şi o dată pe
trimestru pentru fiecare fabrică*)
|
O dată pe trimestru pentru fiecare fabrică, prin recoltare de
probe (materii prime) din depozitele declarate a fi libere de OMG
|
4.
|
Unităţi de procesare porumb, pentru obţinerea de alimente, altele
decât cele pentru producţia de ulei (mori, fabrici de produse zaharoase,
biscuiţi, fulgi de porumb etc.)
|
La primul import pentru fiecare ţară de origine şi o dată pe
trimestru pentru fiecare fabrică*)
|
Se vor preleva probe, conform unui program trimestrial, din
depozitele de materii prime declarate a fi libere de OMG, de la maximum 5
unităţi/ trimestru din fiecare judeţ.
|
*) Se referă la verificarea documentelor necesare
asigurării trasabilităţii.
1
|
2
|
3
|
5. Unităţi de comercializare a porumbului/ produselor care conţin,
sunt constituite sau sunt derivate din porumb
|
O dată pe an pentru fiecare unitate*)
|
Se vor preleva probe, conform unui program trimestrial, din
depozitele alimentare declarate a fi libere de OMG, de la maximum 5
unităţi/trimestru din fiecare judeţ.
|
3. Produse constând, care
conţin sau sunt obţinute din orez
Nr. crt.
|
Unitatea
|
Modalitatea de supraveghere şi
control prin inspecţie
|
Frecventa
|
1.
|
Puncte de inspecţie la frontieră
|
La toate importurile de produse originare din S.U.A., conform
Deciziei Comisiei Europene 601/2006, cu modificările şi completările
ulterioare, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 244 din 7
septembrie 2006**).
|
*) Se referă la verificarea documentelor necesare
asigurării trasabilităţii.
**) Controlul se efectuează conform procedurii
transmise către toate PIF
a) Analizele pentru identificarea
şi cuantificarea alimentelor şi furajelor care conţin soia modificată genetic
şi porumb modificat genetic se efectuează la Institutul de Diagnostic şi
Sănătate Animală - Unitatea de Biologie Moleculară şi Organisme Modificate
Genetic, iar laboratoarele de biologie moleculară ale direcţiilor
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din Arad, Braşov, Brăila,
Călăraşi, Constanţa, laşi, Satu Mare, Sălaj, Suceava şi Tulcea vor efectua,
alături de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, analizele probelor de
soia pentru identificarea organismelor modificate genetic.
b) Prelevarea de probe se realizează de către
inspectorii desemnaţi ai direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentelor de standarde, mărci şi
calitatea alimentelor şi compartimentelor de furaje, în conformitate cu Ordinul
preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor pentru aprobarea liniilor directoare privind prelevarea de probe şi
analiza organismelor modificate genetic, a organismelor modificate genetic ca
produse, precum şi a produselor care conţin sau pot conţine organisme
modificate genetic şi Ghidul privind inspecţia şi prelevarea de probe pentru
alimentele şi furajele care conţin sau pot conţine organisme modificate.
c) Acţiunile de inspecţie şi prelevare de probe (dacă
este cazul) la primul import de produse din fiecare ţară de origine se
realizează după primirea notificărilor din PIF, în conformitate cu procedurile
stabilite de Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor nr. 145/2007 privind aprobarea Normei pentru
siguranţa alimentelor care stabileşte condiţiile în care se derulează
operaţiunile de import-export şi comerţ intracomunitar de produse alimentare de
origine nonanimală supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa
alimentelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 440 din
29 iunie 2007.
d) In cazul în care în urma inspecţiei se suspicionează
sau se constată o neregulă care necesită investigaţii de laborator, se vor
preleva probe de soia şi porumb pentru efectuarea analizelor de laborator.
Probele recoltate în aceste condiţii vor fi însoţite de o notă justificativă,
cu precizarea motivaţiei recoltării acestora în afara frecvenţei stabilite prin
Programul de supraveghere şi control.
|