Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 213 din  7 iulie 1997

privind aprobarea Regulamentului personalului de operare a statiilor de radiocomunicatii din Romania

ACT EMIS DE: MINISTERUL COMUNICATIILOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 180 bis  din  1 august 1997


SmartCity3


    Avand in vedere prevederile Legii telecomunicatiilor nr. 74/1996, ale Hotararii Guvernului nr. 153/1997 privind infiintarea Regiei Autonome "Inspectoratul General al Comunicatiilor" prin reorganizarea Regiei Autonome "Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor" si ale Hotararii Guvernului nr. 890/1994 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor in domeniul radiocomunicatiilor si al protectiei radioelectrice,
    in baza Hotararii Guvernului nr. 129/1997 privind organizarea si functionarea Ministerului Comunicatiilor,

    ministrul comunicatiilor emite prezentul ordin.

    Art. 1
    Se aproba Regulamentul personalului de operare a statiilor de radiocomunicatii din Romania si anexele la acesta, care fac parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Prezentul ordin intra in vigoare la data publicarii lui in Monitorul Oficial al Romaniei, data de la care se abroga Ordinul ministrului transporturilor si telecomunicatiilor nr. 244/1972.
    Art. 3
    Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei prin grija Directiei generale reglementari din Ministerul Comunicatiilor si se aduce la indeplinire de catre Regia Autonoma "Inspectoratului General al Comunicatiilor".

                   Ministrul comunicatiilor,
                   Sorin Pantis

                              REGULAMENTUL
personalului de operare a statiilor de radiocomunicatii din Romania

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Prezentul regulament stabileste obligatiile personalului de operare a statiilor de radiocomunicatii de sub jurisdictia Romaniei, precum si conditiile privind autorizarea acestuia. In acceptiunea prezentului regulament, prin personal de operare a statiilor de radiocomunicatii se intelege personalul operator propriu-zis al statiilor de radiocomunicatii, precum si personalul care coordoneaza operarea statiilor de radiocomunicatii.
    Totodata, prezentul regulament stabileste si atributiile responsabilului cu radiocomunicatiile.
    Art. 2
    Prin statie de radiocomunicatii se intelege unul sau mai multe emitatoare sau receptoare sau un ansamblu de emitatoare si receptoare, inclusiv echipamentele accesorii acestora, necesare intr-un amplasament pentru asigurarea unui serviciu de radiocomunicatii.
    Statiile radiotelegrafice si radiotelefonice sunt statii de radiocomunicatii destinate asigurarii unui serviciu radiotelegrafic, respectiv radiotelefonic. Aceste statii se clasifica in patru clase, in functie de tipul traficului si de serviciul de radiocomunicatii in care acestea lucreaza. Clasificarea este prezentata in anexa nr. 1.
    Art. 3
    Titularul autorizatiei de functionare a unei statii, respectiv retele de radiocomunicatii, este raspunzator in fata organismului care a emis autorizatia pentru operarea statiei, respectiv a statiilor din retea, in conformitate cu prevederile prezentului regulament. Fac exceptie statiile navelor si aeronavelor aflate in voiaj, pentru operarea carora este raspunzator, pe durata voiajului, comandantul navei.
    In conformitate cu Regulamentul statiilor de radiocomunicatii din Romania, titularul autorizatiei de functionare trebuie sa desemneze prin decizia sa o persoana, numita responsabil cu radiocomunicatiile, care indruma, coordoneaza si controleaza in mod practic si operativ activitatea statiilor de radiocomunicatii, si sa o notifice la Regia Autonoma "Inspectoratul General al Comunicatiilor".
    Titularul autorizatiei de functionare poate imputernici, prin decizie, mai multe persoane pentru coordonarea operarii statiilor de radiocomunicatii, dar numai una dintre acestea este responsabil cu radiocomunicatiile, in conformitate cu Regulamentul statiilor de radiocomunicatii din Romania.
    Art. 4
    Responsabilul cu radiocomunicatiile are urmatoarele atributii, in plus fata de obligatiile prevazute la cap. IV al prezentului regulament:
    a) coordoneaza, indruma si raspunde pentru activitatea de radiocomunicatii din statiile sau retelele al caror responsabil este, luand operativ masuri pentru asigurarea respectarii prevederilor actelor normative interne si internationale, referitoare la radiocomunicatii;
    b) sesizeaza pe titularul de autorizatie despre deficientele si abaterile constatate in activitatea de radiocomunicatii al caror responsabil este si propune masuri pentru remedierea lor;
    c) intocmeste in termenele legale si contrasemneaza documentele necesare pentru obtinerea, din partea Ministerului Comunicatiilor sau a Regiei Autonome "Inspectoratul General al Comunicatiilor", a acordurilor, aprobarilor si autorizatiilor privind statiile sau retelele al caror responsabil este;
    d) raspunde in termen la solicitarile Ministerului Comunicatiilor sau ale Regiei Autonome "Inspectoratul General al Comunicatiilor", referitoare la activitatea statiilor sau a retelelor pe care le coordoneaza;
    e) studiaza temeinic actele normative interne si internationale privind radiocomunicatiile, cu toate modificarile si completarile ulterioare, si ia masuri pentru aplicarea lor.
    Art. 5
    Conditiile pentru ca o persoana sa poata fi imputernicita sa indeplineasca sarcina de responsabil cu radiocomunicatiile sau sa coordoneze operarea statiilor de radiocomunicatii sunt urmatoarele:
    a) sa aiba o functie sau imputernicirea sa sa fie corespunzatoare, astfel incat sa-i asigure autoritatea necesara asupra operatorilor statiilor ce intra sub coordonarea sa;
    b) sa aiba o astfel de calificare care sa-i permita operarea oricareia dintre statiile coordonate;
    c) sa fie titular al unui certificat de operator, emis de Ministerul Comunicatiilor prin Regia Autonoma "Inspectoratul General al Comunicatiilor", corespunzator clasei statiei si tipului serviciului de radiocomunicatii in care aceasta lucreaza. Aceasta conditie este obligatorie numai in cazul statiilor sau retelelor de statii radiotelegrafice sau radiotelefonice.
    Art. 6
    Operarea echipamentelor de radiocomunicatii ale statiilor sau retelelor de statii radiotelefonice sau radiotelegrafice de catre alte persoane in afara celor titulare ale certificatului de operator este permisa numai cu conditia ca operarea acestora sa se faca sub coordonarea unei persoane care este titulara a certificatului de operator prevazut la art. 5 lit. c).
    Fac exceptie de la prevederile alineatului precedent urmatoarele statii:
    1. statiile pentru utilizarea carora nu este impusa prin reglementarile in vigoare obtinerea unei autorizatii de functionare;
    2. statiile de nava sau aeronava aflate in afara granitelor tarii, al caror operator titular este in imposibilitate absoluta de a asigura serviciul. In acest caz, statia poate fi coordonata pana la prima sosire intr-un port sau aeroport romanesc de catre un operator titular al unui certificat corespunzator clasei si categoriei statiei, eliberat de un organism competent al unui stat membru al Uniunii Internationale de Telecomunicatii (U.I.T.), in conformitate cu prevederile Regulamentului de radiocomunicatii al U.I.T.;
    3. statiile de nava sau aeronava al caror operator autorizat este in imposibilitate absoluta de a asigura serviciul pot fi coordonate in cazuri de absoluta urgenta survenite in timpul unei traversari, al unui zbor sau al unui voiaj, in mod provizoriu pana la incetarea starii de urgenta sau pana la ajungerea intr-un port sau aeroport, de catre o alta persoana din echipaj care nu este titulara a certificatului de operator. Activitatea acestuia se va limita la semnalele si mesajele de primejdie, urgenta si securitate, mesajele care privesc in mod direct securitatea vietii, precum si mesajele urgente referitoare la miscarea navelor sau a aeronavelor. Persoanele respective sunt obligate sa pastreze secretul radiocomunicatiilor prevazut de Regulamentul radiocomunicatiilor al U.I.T. Imediat dupa sosirea intr-un port sau aeroport, operatorul neautorizat va fi inlocuit de catre un operator autorizat.
    Art. 7
    Personalul de operare a statiilor de radiocomunicatii este raspunzator in fata Ministerului Comunicatiilor si a Regiei Autonome "Inspectoratul General al Comunicatiilor" pentru asigurarea securitatii si functionarii statiilor, in conformitate cu prevederile Regulamentului statiilor de radiocomunicatii din Romania, precum si ale actelor normative interne si internationale din domeniul radiocomunicatiilor.

    CAP. 2
    Dispozitii privind obtinerea certificatului de operator

    Art. 8
    Certificatul de operator este emis de Ministerul Comunicatiilor prin Regia Autonoma "Inspectoratul General al Comunicatiilor" si este corespunzator serviciului de radiocomunicatii efectuat prin statia respectiva, serviciu mentionat in certificat. Se emit astfel urmatoarele tipuri si categorii de certificate:
    I. Certificat de operator pentru serviciul fix si mobil aeronautic si fix si mobil aeronautic prin satelit
    Acest tip de certificat este de urmatoarele categorii:
    a) certificat de operator radiotelegrafist clasa I;
    b) certificat de operator radiotelegrafist clasa a II-a;
    c) certificat special de operator radiotelegrafist;
    d) certificat general de operator radiotelefonist;
    e) certificat restrans de operator radiotelefonist.
    II. Certificat de operator pentru serviciul mobil maritim si mobil maritim prin satelit
    Acest tip de certificat este de urmatoarele categorii:
    a) certificat general de operator pentru statii dotate si cu tehnicile de lucru in sistemul mondial pentru caz de sinistru si siguranta navigatiei pe mare (sistem notat in continuare prin GMDSS);
    b) certificat restrans de operator pentru statii dotate si cu tehnicile de lucru in sistemul GMDSS;
    c) certificat general de operator de radiocomunicatii;
    d) certificat de operator radiotelegrafist clasa I;
    e) certificat de operator radiotelegrafist clasa a II-a;
    f) certificat special de operator radiotelegrafist;
    g) certificat general de operator radiotelefonist;
    h) certificat restrans de operator radiotelefonist.
    III. Certificat de operator pentru serviciul fix si mobil fluvial
    Acest tip de certificat este de urmatoarele categorii:
    a) certificat de operator radiotelegrafist clasa I;
    b) certificat de operator radiotelegrafist clasa a II-a;
    c) certificat de operator radiotelefonist clasa I;
    d) certificat de operator radiotelefonist clasa a II-a.
    IV. Certificat de operator pentru serviciul fix si mobil terestru
    Acest tip de certificat este de urmatoarele categorii:
    a) certificat de operator radiotelegrafist clasa I;
    b) certificat de operator radiotelegrafist clasa a II-a;
    c) certificat de operator radiotelefonist.
    Art. 9
    Certificatele mentionate la art. 8 se elibereaza de catre Regia Autonoma "Inspectoratul General al Comunicatiilor" persoanelor care au reusit la examenele prevazute la art. 10.
    Art. 10
    Examenele pentru obtinerea certificatului de operator se organizeaza de catre Regia Autonoma "Inspectoratul General al Comunicatiilor" de doua ori pe an, in lunile mai si septembrie. Data exacta si locul tinerii examenului se publica cu cel putin doua luni inainte.
    La cererea organizatiilor interesate, Regia Autonoma "Inspectoratul General al Comunicatiilor" poate organiza sesiuni suplimentare de examene. Data exacta si locul tinerii sesiunilor suplimentare se stabilesc de catre Regia Autonoma "Inspectoratul General al Comunicatiilor", avand in vedere si propunerile organizatiilor solicitante. Cheltuielile de deplasare ale comisiei, pentru aceste sesiuni, vor fi suportate de catre organizatia solicitanta.
    Art. 11
    Pentru a fi inscris la examen, solicitantul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii generale:
    a) sa fie cetatean roman;
    b) sa aiba varsta de cel putin 18 ani;
    c) sa fie absolvent al liceului sau al unei scoli echivalente;
    d) sa fie apt din punct de vedere medical pentru exercitarea functiei de operator radiotelegrafist sau radiotelefonist;
    e) sa indeplineasca conditiile specifice prevazute in anexa nr. 3 pentru tipul si categoria de certificat pe care doreste sa-l obtina.
    Art. 12
    Cererile de inscriere la examen vor cuprinde datele prevazute in anexa nr. 4 si vor fi insotite de urmatoarele acte:
    a) copie simpla de pe buletinul de identitate;
    b) copie legalizata de pe actul de studii;
    c) certificat medical din care sa rezulte ca este apt pentru exercitarea functiei de operator radiotelegrafist sau radiotelefonist;
    d) dovada sau dovezile emise dupa modelul din anexa nr. 5, privind indeplinirea conditiilor specifice prevazute in anexa nr. 3;
    e) chitanta de plata a tarifului de examinare, conform tarifelor in vigoare.
    Cererile si actele insotitoare trebuie depuse la unitatea Regiei Autonome "Inspectoratul General al Comunicatiilor" care organizeaza examenul, cel mai tarziu cu o luna inaintea datei de incepere a sesiunilor ordinare. In cazul sesiunilor suplimentare, cererile si actele pot fi depuse pana in prima zi a examenului.
    Cererile sosite dupa datele prevazute mai sus, cele neinsotite de toate actele mentionate, precum si cele insotite de acte incomplete sau necorespunzatoare nu se iau in considerare. Cei in cauza vor fi informati, in scris, despre aceasta imediat dupa analizarea cererii de inscriere de catre unitatea Regiei Autonome "Inspectoratul General al Comunicatiilor" care organizeaza examenul.
    Candidatii care au depus documente complete si corespunzatoare sunt inscrisi la examen fara a li se mai confirma acest lucru.
    Art. 13
    Comisia de examinare este numita prin decizia directorului general al Regiei Autonome "Inspectoratul General al Comunicatiilor".
    Presedintele comisiei face parte din Regia Autonoma "Inspectoratul General al Comunicatiilor".
    Membrii comisiei sunt specialisti cu o specializare corespunzatoare probei pentru care vor fi examinatori. Acesti specialisti pot fi atat din cadrul Regiei Autonome "Inspectoratul General al Comunicatiilor", cat si cooptati din afara acesteia.
    Lucrarile de secretariat se asigura de catre Regia Autonoma "Inspectoratul General al Comunicatiilor".
    Art. 14
    Probele de examen sunt prevazute in anexa nr. 6.
    Programa analitica a probelor si a materiilor la care se face examinarea este elaborata tinuta la zi din punct de vedere al reglementarilor interne si internationale si difuzata prin grija Regiei Autonome "Inspectoratul General al Comunicatiilor".
    Organizatiile interesate pot stabili conditii suplimentare (studii, stagiu, cunostinte de specialitate, ore de zbor etc.) pentru personalul de operare a statiilor radiotelegrafice si radiotelefonice din retelele proprii.
    Art. 15
    Examenele prevazute in prezentul regulament pentru prelungirea valabilitatii certificatelor de operator se sustin numai la probele practice si probele scrise prevazute pentru regulamentele corespunzatoare tipului si categoriei certificatului.
    Art. 16
    Pentru a fi declarat reusit, candidatul trebuie sa obtina calificativul satisfacator la fiecare dintre probele practice si probele scrise prevazute pentru tipul si categoria respectiva de certificat de operator.
    Art. 17
    Candidatii care au primit calificativul "nesatisfacator" la una sau mai multe probe pot repeta examenul la aceste probe in timp de cel mult un an de la sesiunea respectiva, fara a mai sustine probele la care au obtinut calificativul "satisfacator".
    Cei care in aceasta perioada nu se prezinta la examen sau nu reusesc sa obtina calificativul "satisfacator" la probele respective pot repeta ulterior examenul integral.
    Art. 18
    Cetatenii straini pot fi autorizati de catre Regia Autonoma "Inspectoratul General al Comunicatiilor" sa opereze statii radiotelefonice si radiotelegrafice proprii sau apartinand unor organizatii romanesti, in conditiile stabilite prin instructiuni speciale elaborate de Ministerul Comunicatiilor.
    Art. 19
    Unitatile Regiei Autonome "Inspectoratul General al Comunicatiilor" care au organizat examenele emit certificatele de operator in termen de 15 zile de la depunerea, de catre candidatii declarati reusiti, a solicitarilor in acest sens. Fiecare solicitare trebuie sa fie insotita de o fotografie tip pasaport a titularului de certificat si de chitanta de plata a tarifului pentru eliberarea certificatului.
    Certificatul de operator devine valabil numai dupa ce titularul acestuia semneaza angajamentul, continut in certificat, referitor la pastrarea secretului radiocomunicatiilor.

    CAP. 3
    Dispozitii administrative privind certificatul de operator

    Art. 20
    Titularul unui certificat de operator poate opera numai anumite clase de statii, corespunzator tipului si categoriei certificatului, asa cum este specificat in anexa nr. 2.
    Fac exceptie de la prevederile alineatului precedent titularii certificatelor de operator radiotelegrafist, mentionati la art. 8 pct. I lit. a) si b), pct. II lit. d), e) si f) si pct. III lit. a), care pot opera, conform clasei statiilor prevazute in anexa nr. 2, si statiile radiotelefonice din serviciile respective.
    Art. 21
    Certificatul de operator este valabil timp de 5 ani de la data examenului la care candidatul a fost declarat reusit.
    Valabilitatea certificatului de operator se poate prelungi pentru o noua perioada de 5 ani, numai daca titularul certificatului de operator prezinta, la unitatea care a emis certificatul, dovada, intocmita dupa modelul din anexa nr. 5, ca el a lucrat efectiv ca operator radiotelegrafist, respectiv radiotelefonist, cel putin 2 ani in perioada de valabilitate a certificatului sau, in cazul in care nu se prezinta dovada mentionata, valabilitatea certificatului se prelungeste numai daca titularul reuseste la probele prevazute la art. 15.
    Prelungirea valabilitatii certificatului de operator o poate face numai unitatea Regiei Autonome "Inspectoratul General al Comunicatiilor" care a emis certificatul.
    Munca efectiva de operator radiotelegrafist sau radiotelefonist se considera atat aceea de radiotelegrafist propriu-zis, respectiv radiotelefonist propriu-zis, cat si cea de sef de statie, instructor radiotelegrafist, coordonator al operarii statiilor sau responsabil cu radiocomunicatiile.
    Art. 22
    Certificatele de operator neprezentate pentru prelungirea valabilitatii in termen de un an de la expirarea acesteia, precum si certificatele neridicate de catre titulari in termen de un an de la data examenului, se anuleaza. Persoanele in cauza pot obtine noi certificate in cazul in care reusesc la examenul prevazut la art. 15.
    Art. 23
    Solicitarea pentru prelungirea valabilitatii certificatului de operator se inainteaza in ultimul an al perioadei de valabilitate. In cazul in care solicitarea este facuta dupa data la care expira valabilitatea certificatului (dar nu mai mult de un an), acesta va putea fi prelungit incepand cu data prezentarii cererii.
    In perioada dintre data expirarii valabilitatii si data prelungirii acestuia, certificatul de operator nu este valabil, iar titularul nu are dreptul de a exercita functia de operator radiotelegrafist sau radiotelefonist.
    Art. 24
    Titularul unui certificat de operator care a fost pierdut, deteriorat sau distrus trebuie sa comunice acest lucru, in scris, la unitatea care a emis certificatul, in termen de 15 zile de la pierdere, distrugere sau deteriorare. In conformitate cu prevederile legale, pierderea certificatului de operator se face publica de catre titularul acestuia.
    Pe baza celor de mai sus, unitatea care a emis certificatul de operator original poate emite un duplicat, cu plata tarifului in vigoare.
    Art. 25
    In cazul in care numele titularului unui certificat de operator a fost schimbat in mod legal, acesta trebuie sa anunte in scris, in termen de 15 zile de la schimbare, unitatea care a emis certificatul.
    Cererea pentru schimbarea numelui titularului certificatului de operator trebuie sa fie insotita de copia legalizata de pe actul de schimbare a numelui, de certificatul respectiv pentru efectuarea modificarilor corespunzatoare si de chitanta de plata a tarifelor in vigoare.
    Art. 26
    Modificarea, falsificarea sau obtinerea in mod fraudulos a certificatelor de operator, precum si ajutorul dat altor persoane pentru a savarsi aceste fapte se sanctioneaza conform legilor penale.
    Aceleasi prevederi se aplica si persoanelor care folosesc certificate de operator pe numele altor persoane.
    Art. 27
    Se defineste ca ofiter radio, conform Regulamentului radiocomunicatiilor al U.I.T., persoana care poseda un certificat de operator radiotelegrafist clasa I sau clasa a II-a sau un certificat general de operator de radiocomunicatii in serviciul mobil maritim si mobil maritim prin satelit, care lucreaza la bordul unei nave echipate cu instalatiile radiotelegrafice impuse prin Conventia internationala pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare.
    Art. 28
    Statiile radiotelegrafice de nava, dotate si cu tehnicile de lucru in sistemul GMDSS, pot fi operate numai de catre ofiteri radio care poseda, in plus, si certificatul general de operator sau, in cazul statiilor de la bordul navelor care navigheaza in limita zonei de acoperire a statiilor radiotelefonice de coasta in unde metrice, certificatul restrans de operator.
    Art. 29
    Statiile radiotelefonice de la bordul navelor, dotate numai cu tehnicile de lucru in sistemul GMDSS, pot fi operate numai de catre titularii certificatului general de operator sau, in cazul statiilor de la bordul navelor care navigheaza in limita zonei de acoperire a statiilor radiotelefonice de coasta in unde metrice, numai de catre titularii certificatului restrans de operator.
    Art. 30
    Titularul unui certificat general de operator de radiocomunicatii sau al unui certificat de operator radiotelegrafist clasa I sau a II-a in serviciul mobil maritim si mobil maritim prin satelit poate indeplini functia de operator sef de statie la o statie de nava de clasa a 4-a, dupa efectuarea unui stagiu de minimum 3 luni de imbarcare la bordul unei nave.
    Pentru functia de operator sef de statie la o statie de nava de clasa a 2-a sau a 3-a, titularii certificatelor de operator prevazute mai sus trebuie sa aiba un stagiu de minimum 6 luni ca operator la bordul unei nave sau statii de coasta, dintre care cel putin 3 luni la bordul unei nave.
    Titularul unui certificat general de operator de radiocomunicatii sau de certificat de operator radiotelegrafist clasa I in serviciul mobil maritim si mobil maritim prin satelit poate indeplini functia de operator sef de statie la o statie de nava de clasa I, numai daca are un stagiu ca operator al unei statii de nava sau statii de coasta de cel putin un an, dintre care cel putin 6 luni la bordul unei nave.

    CAP. 4
    Obligatiile personalului de operare a statiilor de radiocomunicatii

    Art. 31
    Operatorii propriu-zisi si persoanele care coordoneaza operarea statiilor de radiocomunicatii au urmatoarele obligatii:
    a) sa coordoneze si/sau sa opereze numai statii autorizate in conformitate cu prevederile reglementarilor in vigoare privind radiocomunicatiile;
    b) sa coordoneze si/sau sa opereze numai statii corespunzatoare tipului si categoriei certificatului de operator al carui titular este;
    c) sa utilizeze statia numai in limita datelor inscrise in autorizatia de functionare, cu respectarea reglementarilor si normelor in vigoare privind caracteristicile tehnice ale emisiilor, procedurilor de trafic, formei si continutului mesajelor, evidentei activitatii statiilor, precum si cu celelalte prevederi ale actelor normative in vigoare privind radiocomunicatiile. In acest scop, trebuie sa exercite un control permanent si eficace asupra emisiilor statiei pe care o opereaza sau de care raspund si sa ia de indata masurile ce se impun pentru inlaturarea abaterilor;
    d) sa execute intocmai si fara intarziere dispozitiile legale date de catre persoana care exercita autoritatea asupra statiei respective sau de catre persoanele imputernicite de aceasta;
    e) in cazul in care asupra operatorului statiei de radiocomunicatii se exercita presiuni pentru a incalca sau a permite incalcarea prevederilor autorizatiei de functionare sau ale actelor normative mentionate in articolele precedente, el trebuie sa sesizeze imediat acest lucru persoanei care exercita autoritatea asupra statiei. In cazul in care nu se iau masuri pentru reintrarea in legalitate, trebuie sa sesizeze acest lucru unitatii Regiei Autonome "Inspectoratul General al Comunicatiilor" care l-a autorizat;
    f) sa nu intercepteze in mod intentionat traficul statiilor care nu sunt corespondenti autorizati ai statiei lor si sa nu ia legatura cu asemenea statii. In cazul in care interceptarea are loc in mod accidental, fara voia sa, sa nu divulge existenta si nici continutul mesajelor receptionate, sa nu le publice si sa nu le foloseasca sub nici o forma;
    g) sa-si insuseasca temeinic prevederile actelor normative in vigoare privind radiocomunicatiile, modificarile si completarile aduse acestora;
    h) sa nu transmita in nici o ocazie si sa nu permita sub nici un motiv transmiterea de semnale neidentificabile;
    i) sa nu transmita si sa nu permita transmiterea de mesaje continand cuvinte sau idei indecente sau insultatoare;
    j) sa nu transmita si sa nu permita transmiterea de semnale false sau inselatoare si sa nu foloseasca indicative, coduri, cifruri, prescurtari sau alte semnale care nu sunt aprobate in acest sens de Regia Autonoma "Inspectoratul General al Comunicatiilor";
    k) sa nu transmita si sa nu permita transmiterea de mesaje sau semnale superflue;
    l) sa respecte cu strictete regulile privind efectuarea probelor si a incercarilor care necesita utilizarea antenelor de emisie;
    m) sa nu interfereze in mod voit alte radiocomunicatii sau semnale. In cazul in care o asemenea situatie s-a produs fara voia lor, sa inceteze imediat emisia la prima cerere facuta in acest sens de oricare dintre statiile participante la legatura perturbata;
    n) sa nu permita accesul la aparatura si la instalatiile ce compun statia persoanelor care nu poseda autorizatiile prevazute in prezentul regulament sau in alte acte normative in vigoare.
    Art. 32
    In plus fata de prevederile art. 31, personalul de operare a statiilor radiotelegrafice sau radiotelefonice mai au si urmatoarele obligatii:
    a) sa aiba in timpul serviciului asupra lui sau la statie certificatul de operator;
    b) sa prezinte certificatul de operator pentru prelungirea valabilitatii in termenele si in conditiile prevazute de prezentul regulament;
    c) sa pastreze certificatul de operator cu grija, pentru a evita pierderea si deteriorarea lui;
    d) sa completeze corect si lizibil jurnalul de trafic.
    Art. 33
    Prevederile art. 31 lit. f) nu se aplica in cazul calamitatilor naturale si in cazul situatiilor care primejduiesc vieti omenesti sau bunuri materiale. In toate aceste cazuri, operatorul statiei de radiocomunicatii trebuie sa-si aduca contributia facand uz de toate cunostintele, aptitudinile si posibilitatile de care dispune. El o va informa despre aceste situatii pe persoana care exercita autoritatea asupra statiei.

    CAP. 5
    Control si sanctiuni

    Art. 34
    Persoanele imputernicite de Regia Autonoma "Inspectoratul General al Comunicatiilor" au dreptul de a controla orice statie de radiocomunicatii aflata sub jurisdictia statului roman, precum si statiile de radiocomunicatii de la bordul navelor sau aeronavelor straine aflate in apele teritoriale, in porturile, respectiv in aeroporturile din Romania.
    Controlul se efectueaza fie prin receptie, fie la locul de functionare a statiilor si se refera la modul in care proprietarii, titularii de autorizatii de functionare, precum si personalul de operare a statiilor de radiocomunicatii respecta prevederile prezentului regulament, precum si ale altor acte normative privind radiocomunicatiile.
    In anexa nr. 7 este redata repartitia judetelor pe filialele zonale ale Regiei Autonome "Inspectoratul General al Comunicatiilor".
    Art. 35
    Persoanele mentionate la articolul precedent au dreptul de a verifica si indeplinirea normelor tehnice privind instalarea si functionarea statiilor respective, certificatele operatorilor, precum si documentele statiei.
    Art. 36
    Proprietarii statiilor, titularii de autorizatii de functionare, precum si personalul de operare a statiilor de radiocomunicatii sunt obligate sa acorde tot concursul persoanelor care efectueaza controlul si sa remedieze, in termenele fixate, deficientele constatate.
    Art. 37
    Abaterile de la prevederile prezentului regulament sau ale celorlalte acte normative interne si internationale in vigoare privind radiocomunicatiile se sanctioneaza potrivit prevederilor legale.
    Art. 38
    In afara sanctiunilor prevazute in articolul precedent, in cazuri de abateri grave sau repetate, Ministerul Comunicatiilor sau Regia Autonoma "Inspectoratul General al Comunicatiilor" poate decide suspendarea sau retragerea definitiva a autorizatiei de functionare a statiei sau a certificatului de operator al persoanei in cauza.
    Persoanele ale caror certificate de operator au fost suspendate vor putea obtine noi certificate numai pe baza unor examene integrale sau partiale, dupa natura abaterii, sustinute in cadrul sesiunilor de examene organizate conform prevederilor acestui regulament.
    Persoanele ale caror certificate de operator au fost retrase definitiv nu mai pot indeplini functia respectiva. Aceeasi dispozitie se aplica si persoanelor ale caror certificate au fost suspendate pana la obtinerea noilor certificate in conditiile prevazute la alineatul precedent.
    Titularii autorizatiilor de functionare a statiilor de radiocomunicatii sunt obligati sa ia masurile de inlocuire cu personal corespunzator a acelor operatori carora le-au fost retrase definitiv certificatele sau pe perioada suspendarii in situatiile cand certificatele au fost suspendate.

    CAP. 6
    Tarife

    Art. 39
    Pentru activitatile prestate de Regia Autonoma "Inspectoratul General al Comunicatiilor", in vederea autorizarii personalului de operare a statiilor de radiocomunicatii prevazute in acest regulament, se percep tarifele legale mentionate in lista tarifelor regiei autonome.

    CAP. 7
    Dispozitii finale si tranzitorii

    Art. 40
    Certificatele de operator radiotelegrafist sau radiotelefonist, obtinute pana la data aprobarii prezentului regulament, se echivaleaza dupa cum urmeaza:
    1. Certificatul de radiotelegrafist clasa I, categoria "Tehnician-operator in serviciul fix si mobil aeronautic", cu certificatul mentionat la art. 8 pct. I lit. a);
    2. Certificatul de radiotelegrafist clasa a II-a, categoria "Tehnician-operator in serviciul fix si mobil aeronautic", cu certificatul mentionat la art. 8 pct. I lit. b).
    3. Certificatul de radiotelegrafist clasele I si a II-a, categoria "Operator in serviciul fix si mobil aeronautic", cu certificatele mentionate la art. 8 pct. I lit. a) si, respectiv, lit. b), cu mentiunea inscrisa in certificat "Valabil numai pentru statiile aeronautice";
    4. Certificatul de radiotelegrafist clasa a III-a, categoria "Operator in serviciul fix si mobil aeronautic", cu certificatul mentionat la art. 8 pct. I lit. c);
    5. Certificatul de radiotelefonist clasa I in serviciul fix si mobil aeronautic, cu certificatul general de operator radiotelefonist mentionat la art. 8 pct. I lit. d), dar numai pentru personalul navigant;
    6. Certificatul de radiotelefonist clasa a II-a in serviciul fix si mobil aeronautic, cu certificatul restrans de operator radiotelefonist mentionat la art. 8 pct. I lit. e);
    7. Certificatul de radiotelegrafist clasa I, categoria "Tehnooperator in serviciul mobil maritim", cu certificatul mentionat la art. 8 pct. II lit. d);
    8. Certificatul de radiotelegrafist clasa a II-a, categoria "Tehnooperator in serviciul mobil maritim", cu certificatul mentionat la art. 8 pct. II lit. e);
    9. Certificatul de radiotelegrafist clasa a III-a, categoria "Tehnooperator in serviciul mobil maritim", cu certificatul mentionat la art. 8 pct. II lit. f);
    10. Certificatul de radiotelefonist clasa I, categoria "Operator in serviciul mobil maritim", cu certificatul mentionat la art. 8 pct. II lit. g);
    11. Certificatul de radiotelefonist clasa a II-a, categoria "Operator in serviciul mobil maritim", cu certificatul mentionat la art. 8 pct. II lit. h);
    12. Certificatul de radiotelefonist clasa I, categoria "Operator in serviciul fix si mobil fluvial", cu certificatul mentionat la art. 8 pct. III lit. c);
    13. Certificatul de radiotelefonist clasa a II-a, categoria "Operator in serviciul fix si mobil fluvial", cu certificatul mentionat la art. 8 pct. III lit. d).
    Art. 41
    Incepand cu data aprobarii prezentului regulament nu se mai emit certificatul de radiotelegrafist clasa a III-a, categoria "Operator in serviciul fix si mobil fluvial si fix si mobil terestru", precum si certificatul de radiotelefonist clasa a II-a, categoria "Operator in serviciul fix si mobil terestru" si certificate de radiotelegrafist clasele I, a II-a si a III-a, categoria "Operator in serviciul mobil maritim".
    Certificatele mai sus mentionate, eliberate pana la data intrarii in vigoare a prezentului regulament, raman valabile dupa cum urmeaza:
    1. titularii certificatelor din serviciul mobil maritim pot opera statiile de coasta ale acestui serviciu.
    2. titularii certificatelor din serviciul fix si mobil fluvial pot opera statiile de coasta ale acestui serviciu;
    3. titularii certificatelor de radiotelefonist clasa a II-a in serviciul fix si mobil terestru pot indeplini functia de responsabil cu radiocomunicatiile, daca indeplinesc conditiile impuse prevazute la art. 5.
    Art. 42
    Certificatele de radiotelegrafist sau de radiotelefonist eliberate pana la data intrarii in vigoare a prezentului regulament si care sunt supuse echivalarii prevazute la art. 41 vor fi preschimbate la datele ce vor fi anuntate in timp util de catre Regia Autonoma "Inspectoratul General al Comunicatiilor".
    Art. 43
    Prevederile prezentului regulament nu pot impiedica:
    1. o statie de radiocomunicatii aflata in primejdie sa utilizeze toate mijloacele de care dispune pentru a atrage atentia asupra sa, a-si semnala pozitia si a obtine ajutor;
    2. o statie de radiocomunicatii care receptioneaza un mesaj de primejdie sa utilizeze toate mijloacele de care dispune pentru a ajuta statia aflata in primejdie.
    Art. 44
    Prevederile prezentului regulament nu se aplica:
    1. statiilor de radiocomunicatii care lucreaza pe frecvente ce sunt atribuite pentru utilizare in interes guvernamental. Institutiile guvernamentale implicate sunt obligate ca, in afara situatiilor exceptionale sau de forta majora, sa ia toate masurile necesare pentru a asigura conditiile ca personalul de operare a statiilor de radiocomunicatii proprii sa lucreze astfel incat sa nu perturbeze traficul statiilor de radiocomunicatii civile care lucreaza in conformitate cu actele normative in vigoare privind radiocomunicatiile si sa se conformeze regulilor privind secretul radiocomunicatiilor si acordarea ajutorului in caz de primejdie;
    2. statiilor din serviciul de amator a caror operare este reglementata prin Regulamentul de radiocomunicatii pentru serviciul de amator din Romania.
    Art. 45
    Prezentul regulament a fost elaborat in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 129/1997 privind organizarea si functionarea Ministerului Comunicatiilor, ale Hotararii Guvernului nr. 153/1997 privind infiintarea Regiei Autonome "Inspectoratul General al Comunicatiilor" prin reorganizarea Regiei Autonome "Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor", ale Hotararii Guvernului nr. 1.323/1990 in legatura cu unele masuri pentru aplicarea Legii privind societatile comerciale, precum si ale ordinelor ministrului comunicatiilor, incidente in materie.
    Prezentul regulament abroga Regulamentul personalului de deservire a statiilor radiotelefonice si radiotelegrafice din Republica Socialista Romania, aprobat prin Ordinul ministrului transporturilor si telecomunicatiilor nr. 244 din 26 februarie 1972.

    ANEXA 1

                              CLASIFICAREA
statiilor de radiocomunicatii dupa serviciul de radiocomunicatii in care lucreaza si dupa traficul realizat
----------------------------------------------------------
 Serviciul si felul statiei                   Clasa
                                        ------------------
                                        1    2    3    4
----------------------------------------------------------
 A. Serviciul fix si mobil terestru
 1. Statii radiotelegrafice:
 a) Statii de corespondenta publica
    sau de presa                                       *
 b) Statii de diverse utilizari
    (meteorologice, geologice etc.):
    - puterea emitatorului >= 100 W          *
    - puterea emitatorului < 100 W                *
 2. Statii radiotelefonice:
 a) Statii de corespondenta publica
    sau de presa                                       *
 b) Statii de diverse utilizari
    (meteorologie, geologie, salvare,
    transporturi, auto, cai ferate,
    agricultura, industrie,
    constructii hidrotehnice,
    exploatare forestiera,
    exploatarea stufului, piscicultura,
    energie electrica, spitale etc.):
    - statii principale, coordonatoare
      pe retea                               *
    - statii secundare, subordonate
      statiilor principale (cu exceptia
      statiilor izolate, de exemplu a
      statiilor de munte, care sunt
      asimilate cu statiile din
      categoria precedenta)                            *
 B. Serviciul fix si mobil aeronautic
 1. Statii radiotelegrafice:
 a) Statii ale serviciului fix intern:
    - principale (aeroport categ. I si
      a II-a)                                *
    - secundare (aeroport categ.
      a III-a si a IV-a)                         *
 b) Statii ale serviciului fix
    international                       *
 c) Statii terestre ale serviciului
    mobil:
    - trafic international              *
    - trafic intern principal
      (aeroport categ. I si a II-a)          *
    - trafic intern secundar
      (aeroport categ. a III-a si
      a IV-a)                                    *
 d) Statii de bord pe avioane:
    - trafic international              *
    - trafic intern                          *
 e) Statii radiofar la care
    transmiterea semnalelor
    telegrafice se face automat
    si serveste numai la
    identificare                                       *
 2. Statii radiotelefonice:
 a) Statii ale serviciului
    fix intern                               *
 b) Statii ale serviciului fix
    international                       *
 c) Statii terestre ale
    serviciului mobil:
    - trafic international              *
    - trafic intern                          *
 d) Statii de bord pe avioane:
    - trafic international              *
    - trafic intern                          *
 e) Statii de deservire la sol                         *
 f) Statii instalate pe sol si
    la bordul unor avioane
    special amenajate in scopul
    efectuarii de masurari si
    verificari                                         *
 C. Serviciul mobil maritim:
 1. Statii radiotelegrafice:
 a) Statii de coasta:
    - internationale                    *
    - interne (inclusiv cele
      de dirijare, portuare)                 *
 b) Statii de la bordul navelor
    maritime:
    - cu serviciul H24                  *
    - cu serviciul H16                       *
    - cu serviciul H8                            *
    - cu serviciul mai mic
      de 8 h                                           *
    - statii pentru care
      reglementarile in vigoare
      nu prevad dotarea cu o
      statie radio                                     *
 2. Statii radiotelefonice:
 a) Statii de coasta:
    - trafic international             *
    - trafic intern                         *
 b) Statii de la bordul navelor
    maritime:
    - cu serviciul H24                 *
    - cu serviciul H16                      *
    - cu serviciul H8                           *
    - cu serviciul mai mic de
      8 h                                             *
 c) Statii pentru care
    regulamentele in vigoare nu
    prevad dotarea cu statii
    radio, inclusiv cele de
    manevra portuara                                  *
 d) Statii de bord ale navelor
    piscicole care actioneaza
    exclusiv in apele
    teritoriale ale tarii si
    care lucreaza sub
    supravegherea unei statii
    de coasta                                         *
 D. Serviciul fix si mobil
    fluvial:
 1. Statii radiotelegrafice:
 a) Statii de coasta:
    - principale                            *
    - secundare                                 *
 b) Statii de nava:
    - curse internationale                  *
    - curse interne                             *
 2. Statii radiotelefonice:
 a) Statii de coasta:
    - principale                       *
    - secundare (inclusiv de
      dirijare portuara)                    *
 b) Statii de bord ale navelor
    fluviale:
    - curse internationale             *
    - curse interne                         *
    - manevra portuara                               *
 c) Statii apartinand
    intreprinderilor de
    exploatare a stufului,
    constructii hidrotehnice,
    pescuit etc.:
    - principale (coordonatoare,
      de coasta)                            *
    - secundare (coordonate,
      inclusiv cele de la bordul
      navelor)                                       *
-------------------------------------------------------

    ANEXA 2

                          CLASA STATIILOR
pe care titularul unui certificat de operator le poate deservi in functie de tipul si de categoria certificatului
-------------------------------------------------------
                                        Clasa statiilor
 Nr.  Tipul           Categoria         pe care
 crt. certificatului  certificatului    titularul le
                                        poate deservi
-------------------------------------------------------
 1.  Serviciul        Certificat de
     fix si           operator
     mobil            radiotelegrafist
     aeronautic       clasa I           1, 2, 3, 4
 2.                   Certificat de
                      operator
                      radiotelegrafist
                      clasa a II-a         2, 3, 4
 3.                   Certificat
                      general de
                      operator
                      radiotelefonist   1, 2, 4
 4.                   Certificat
                      restrans de
                      operator
                      radiotelefonist      2, 4
-------------------------------------------------------
 5.  Serviciul        Certificat
     mobil            general de
     maritim si       operator          1, 2, 3, 4
 6.  mobil            Certificat
     maritim          restrans de
     prin satelit     operator             2, 3, 4
 7.                   Certificat
                      general de
                      operator de
 8.                   radiocomunicatii  1, 2, 3, 4
 9.                   Certificat de
                      operator
                      radiotelegrafist
                      clasa I           1, 2, 3, 4
 10.                  Certificat de
                      operator
                      radiotelegrafist
                      clasa a II-a            3, 4
 11.                  Certificat
                      special de
                      operator
                      radiotelegrafist           4
 12.                  Certificat
                      general de
                      operator
                      radiotelefonist   1, 2, 3, 4
                      Certificat
                      restrans de
                      operator
                      radiotelefonist      2, 3, 4
-------------------------------------------------------
 13.  Serviciul       Certificat de
      fix si          operator
      mobil           radiotelegrafist
      fluvial         clasa I              2, 3
 14.                  Certificat de
                      operator
                      radiotelegrafist
                      clasa a II-a            3
 15.                  Certificat de
                      operator
                      radiotelefonist
                      clasa I           1, 2, 4
 16.                  Certificat de
                      operator
                      radiotelefonist
                      clasa a II-a         2, 4
 17.  Serviciul       Certificat de
      fix si          operator
      mobil           radiotelegrafist
      terestru        clasa I              2, 3, 4
 18.                  Certificat de
                      operator
                      radiotelegrafist
                      clasa a II-a            3, 4
 19.                  Certificat de
                      operator
                      radiotelefonist      2, 4
---------------------------------------------------------

    NOTA:
    Impartirea statiilor pe servicii de radiocomunicatii si clase este redata in anexa nr. 1.

    ANEXA 3

                       CONDITIILE SPECIFICE
pe care trebuie sa le indeplineasca un candidat pentru a fi inscris la examenul de obtinere a unui nou certificat de operator
-----------------------------------------------------------
 Certificatul solicitat        Conditiile specifice
-----------------------------------------------------------
 Tipul       Categoria si      Candidatul       Conditiile
             clasa             trebuie sa fie   de stagiu
                               titular de
                               certificat de
                               categoria si
                               clasa
----------------------------------------------------------
 Serviciul   Certificat de     Certificat de    *) 2 ani la
 fix si      operator          operator         o statie
 mobil       radiotelegrafist  radiotelegrafist aeronautica
 aeronautic  clasa I           clasa a II-a     de clasa a
                                                2-a sau la
                                                o statie de
                                                aeronava de
                                                de clasa
                                                a 2-a, dar
                                                minimum un
                                                an la statia
                                                de aeronava
             Certificat de     Certificat       2 ani la o
             operator          special de       statie
             radiotelegrafist  operator         aeronautica
             clasa a II-a      radiotelegrafist de clasa a
                                                2-a sau a
                                                3-a
-------------------------------------------------------------
 Serviciul   *) Certificat    Sa fie cel
 mobil       general de        putin posesor
 maritim     operator          al brevetului
 si mobil                      de ofiter punte
 maritim     *) Certificat    Sa fie cel putin
 prin        restrans de       posesor al
 satelit     operator          brevetului de
                               ofiter punte
             *) Certificat    Certificat de    *) 2 ani la
             general de        operator         o statie de
             operator          radiotelegrafist coasta de
             radiocomunicatii  clasa I          clasa 1 sau
                                                la o statie
                                                de nava de
                                                clasa a 3-a,
                                                dar minimum
                                                un an la
                                                statia de
                                                nava
             *) Certificat    Certificat de    *) 2 ani la
             de operator       operator         o statie de
             radiotelegrafist  radiotelegrafist coasta de
             clasa I           clasa a II-a     clasa 1 sau
                                                la o statie
                                                de nava de
                                                clasa a 3-a
                                                sau a 4-a,
                                                dar minimum
                                                un an la
                                                statia de
                                                nava
             *) Certificat    Certificat       *) 1 an la
             de operator       special de       o statie
             radiotelegrafist  operator         de coasta de
             clasa a II-a      radiotelegrafist clasa a 2-a,
                                                din care
                                                minimum 6
                                                luni la
                                                bordul unei
                                                statii de
                                                nava de
                                                clasa a 3-a
------------------------------------------------------------
 Serviciul   *) Certificat    Certificat de    1 an la o
 fix si      de operator       operator         statie de
 mobil       radiotelefonist   radiotelefonist  coasta de
 fluvial     clasa I           clasa a II-a     clasa a 2-a
                                                sau la o
                                                statie de
                                                nava de
                                                clasa a 2-a
             *) Certificat    *) Certificat   1 an la o
             de operator       de operator      statie de
             radiotelegrafist  radiotelegrafist coasta de
             clasa a II-a      clasa a II-a     clasa a 3-a
                                                sau la o
                                                statie de
                                                nava de
                                                clasa a 2-a
------------------------------------------------------------
 Serviciul   *) Certificat    *) Certificat   1 an la o
 fix si      de operator       de operator      statie de
 mobil       radiotelegrafist  radiotelegrafist nava de
 terestru    clasa I           clasa a II-a     clasa a 2-a
------------------------------------------------------------

    *) In cazul stagiului efectuat numai la o statie de coasta, respectiv statie aeronautica, candidatii respectivi pot sustine examenul numai pentru certificatele ce poarta mentiunea "Valabil numai la statiile de coasta", respectiv "Valabil numai la statiile aeronautice".
    *) In plus, candidatii trebuie sa prezinte atestatul de cunostinte aditionale si cerinte de pregatire pentru personalul maritim radio, conform Conventiei internationale privitoare la standardele de pregatire pentru personalul maritim radio si Conventiei internationale privitoare la standardele de pregatire, certificare si asigurare a ascultarii radio, anexa nr. IV/2 (SCTW App. IV/2).

    ANEXA 4

    Catre

        Regia Autonoma "Inspectoratul General al Comunicatiilor"

    Subsemnatul ................, domiciliat in ............., str. ......
......... nr. ..., bl. ....., sc. ....., et. ...., ap. ...., sectorul ..., judetul ................, va rog a-mi aproba inscrierea la examenul pentru obtinerea certificatului de ............, categoria ....., clasa ....., in
sesiunea ............ .

    Mentionez ca sunt titularul certificatului de ........, categoria ...,
clasa ........., nr. ....... din ........., eliberat de ............ .

    In caz de nevoie, pot fi gasit la telefonul ............... .

    Anexez:
    - copia de pe buletinul de identitate;
    - copia legalizata de pe actul de studii;
    - certificatul medical;
    - dovada de stagiu;
    - chitanta de plata a tarifului de examinare.


    Data ...............

                                      Semnatura,
                                 ........................

    Domnului presedinte al Comisiei de examinare a operatorilor de radiocomunicatii

    ANEXA 5

                   MODEL DE DOVADA DE STAGIU

    Denumirea unitatii care elibereaza dovada de stagiu ...............;
adresa: ..............; telefonul: ................... .

                       DOVADA DE STAGIU

    Se adevereste de noi ca domnul (doamna) ............ este salariatul
nostru de la data de ................. si pana in prezent.

    In aceasta perioada, domnul (doamna) a indeplinit urmatoarele functii:
    1. De la ........ pana la ......, functia de ..... in unitatea ..... .
    2. De la ........ pana la ......, functia de ..... in unitatea ..... .
    3. De la ........ pana la ......, functia de ..... in unitatea ..... .

    Datele de mai sus au fost extrase din Carnetul de munca nr. ..... din
.............

                             Director,
                        ......................

    ANEXA 6

                         PROBELE DE EXAMEN
pentru tipurile si categoriile de certificate de operator emise de Regia Autonoma "Inspectoratul General al Comunicatiilor" (I.G.C.)
-------------------------------------------------------------------------
 Tipul       Categoria          Denumirea si tipul probei (nota 2)
 de          certificatului ---------------------------------------------
 certificat                 1   2   3   4   5   6   7   8   9  10  11  12
-------------------------------------------------------------------------
 Operator        I a)       x   x   x   x   x   x   x   x   x   x   -   -
 pentru          I b)       x   x   x   x   x   x   -   x   x   x   -   -
 serviciul       I c)       x   -   x   -   x   x   -   -   -   -   -   -
 fix si          I d)       -   -   -   x   x   x   x   -   -   -   -   -
 mobil           I e)       -   -   -   x   x   -   -   -   -   -   -   -
 aeronautic
-------------------------------------------------------------------------
 Operator        II a)      -   x   -   -   x   -   x   x   -   -   x   x
 pentru          II b)      -   x   -   -   x   -   x   -   -   -   x   -
 serviciul       II c)      x   x   x   -   x   x   x   x   x   x   x   x
 mobil           II d)      x   x   x   -   x   x   x   x   x   x   -   -
 maritim si      II e)      x   x   x   -   x   x   x   -   x   -   -   -
 mobil           II f)      x   x   -   -   x   x   -   x   -   x   -   -
 maritim         II 9)      -   x   -   -   x   x   x   -   -   -   x   -
 prin            II h)      -   x   -   -   x   -   -   -   -   -   -   -
 satelit
-------------------------------------------------------------------------
 Operator        III a),    x   x   x   -   x   x   -   -   -   -   -   -
 pentru          clasa I
 serviciul       III a),    x   -   x   -   x   -   -   -   -   -   -   -
 fix si          clasa a
 mobil           II-a
 fluvial         III b),    -   x   -   -   x   -   x   -   -   -   -   -
                 clasa I
                 III b),    -   x   -   -   x   -   -   -   -   -   -   -
                 clasa a
                 II-a
-------------------------------------------------------------------------
 Operator        IV,        x   x   -   -   x   -   -   -   -   -   -   -
 pentru          clasa I
 serviciul       IV,        x   -   -   -   x   -   -   -   -   -   -   -
 fix si          clasa a
 mobil           II-a
 terestru        IV b)      -   x   -   -   x   -   -   -   -   -   -   -
-------------------------------------------------------------------------
    NOTA 1:
    Simbolurile folosite in tabel pentru categoriile de certificate de operator care corespund celor mentionate la art. 8 din regulament.

    NOTA 2:
    Denumirile si tipul probelor, precum si organizatia din care provine examinatorul probelor mentionate in coloanele 1 - 12, in conformitate cu prevederile art. 14 din regulament, sunt urmatoarele:
    1. Transmiterea si receptionarea semnalelor Morse - proba practica, examinator I.G.C.;
    2. Reguli si proceduri privind traficul radiotelefonic - proba practica, examinator I.G.C.;
    3. Trafic radiotelegrafic specific - proba practica, examinator I.G.C.;
    4. Trafic radiotelefonic specific - proba practica, examinator I.G.C.;
    5. Regulamente interne si internationale de radiocomunicatii - proba scrisa, examinator din afara I.G.C.;
    6. Regulamente interne si internationale de telecomunicatii specifice - proba scrisa, examinator din afara I.G.C.;
    7. Limbi straine - proba scrisa si orala, examinator I.G.C. si din afara I.G.C.;
    8. Electronica si radiotehnica - proba scrisa, examinator I.G.C.;
    9. Statii de radiocomunicatii - proba scrisa, examinator din afara I.G.C.;
    10. Surse de electroalimentare - proba scrisa, examinator I.G.C.;
    11. Operarea echipamentelor de radiocomunicatii - proba practica, examinator din afara I.G.C.;
    12. Intretinerea si depanarea echipamentelor de radiocomunicatii - proba practica, examinator din afara I.G.C.

    ANEXA 7

                       REPARTITIA JUDETELOR
pe filialele zonale ale Regiei Autonome "Inspectoratul General al Comunicatiilor"
--------------------------------------------------------------------
 Judetul           Filiala    Filiala   Filiala   Filiala
                   zonala     zonala    zonala    zonala
                   Bucuresti  Cluj      Iasi      Timisoara
------------------------------------------------------------
 Alba                           *
 Arad                                                 *
 Arges                *
 Bacau                                    *
 Bihor                          *
 Bistrita-Nasaud                *
 Botosani                                 *
 Braila               *
 Brasov               *
 Buzau                *
 Calarasi             *
 Caras-Severin                                       *
 Cluj                           *
 Constanta            *
 Covasna              *
 Dambovita            *
 Dolj                                                *
 Giurgiu              *
 Galati                                   *
 Gorj                                                *
 Harghita                       *
 Hunedoara                                           *
 Ialomita             *
 Iasi                                     *
 Ilfov                *
 Maramures                      *
 Mehedinti                                           *
 Mures                          *
 Neamt                                    *
 Olt                  *
 Prahova              *
 Satu Mare                      *
 Salaj                          *
 Sibiu                          *
 Suceava                                  *
 Teleorman            *
 Timis                                              *
 Tulcea               *
 Vaslui                                   *
 Valcea               *
 Vrancea                                  *
 Municipiul           *
 Bucuresti
                                                           



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 213/1997

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 213 din 1997
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 213/1997
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu