Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 15 din 26 ianuarie 2001

privind aprobarea Regulamentului pentru autorizarea si verificarea personalului care desfasoara activitati de proiectare, executie si exploatare in sectorul gazelor naturale si a Regulamentului pentru autorizarea si verificarea agentilor economici care desfasoara activitati de proiectare si executie in sectorul gazelor naturale

ACT EMIS DE: MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 112 din  6 martie 2001


SmartCity3


    Ministrul industriei si resurselor,
    in temeiul prevederilor art. 6 lit. k) din Ordonanta Guvernului nr. 41/2000 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 62 alin. (4) din Ordonanta Guvernului nr. 60/2000 privind reglementarea activitatilor in sectorul gazelor naturale, cu modificarile si completarile ulterioare,
    in conformitate cu Hotararea Guvernului nr. 19/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Industriei si Resurselor,
    emite prezentul ordin.

    Art. 1
    Se aproba Regulamentul pentru autorizarea si verificarea personalului care desfasoara activitati de proiectare, executie si exploatare in sectorul gazelor naturale, prevazut in anexa nr. I la prezentul ordin.
    Art. 2
    Se aproba Regulamentul pentru autorizarea si verificarea agentilor economici care desfasoara activitati de proiectare si executie in sectorul gazelor naturale, prevazut in anexa nr. II la prezentul ordin.
    Art. 3
    Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale va aduce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 4
    Anexele nr. I si II fac parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 5
    La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga prevederile referitoare la autorizarea instalatorilor si agentilor economici, cuprinse in cap. 2 din Normativul pentru proiectarea si executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, Indicativ I6/1-1998, aprobat prin Ordinul comun al ministrului industriei si comertului nr. 513/12 februarie 1998 si al ministrului lucrarilor publice si amenajarii teritoriului nr. 11/N/10 februarie 1998, nepublicat, precum si orice alte dispozitii contrare.
    Art. 6
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                   Ministrul industriei si resurselor,
                              Dan Ioan Popescu

    ANEXA 1

                                REGULAMENT
pentru autorizarea si verificarea personalului care desfasoara activitati de proiectare, executie si exploatare in sectorul gazelor naturale

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    1.1. Scop
    Art. 1
    (1) Prezentul regulament are ca scop stabilirea conditiilor si procedurilor de acordare, de verificare, de suspendare sau de retragere a autorizatiilor pentru personalul care desfasoara activitati de proiectare, executie si exploatare in sectorul gazelor naturale.
    (2) Autorizatiile solicitate au ca obiect activitatile de productie, de inmagazinare, de transport si/sau de distributie a gazelor naturale.
    1.2. Domeniul de aplicare
    Art. 2
    (1) Prezentul regulament se aplica persoanelor fizice care solicita autorizarea, in vederea desfasurarii activitatilor de proiectare, executie si exploatare in domeniile: productie, inmagazinare, transport, distributie si utilizare a gazelor naturale.
    (2) In scopul respectarii prevederilor prescriptiilor tehnice si ale normativelor in vigoare toate instalatiile din sectorul gazelor naturale vor fi proiectate si executate exclusiv de instalatori autorizati de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), in conditiile prezentului regulament.
    (3) Totodata prin regulament se stabilesc relatiile si schimbul de informatii intre ANRGN si solicitantii de autorizatii.

    CAP. 2
    Tipuri de autorizatii

    Art. 3
    Autorizarea se acorda persoanelor fizice pentru activitatile de:
    a) proiectare, executie, exploatare a instalatiilor de gaze naturale care functioneaza in regim de presiune mai mica de sau egala cu 6 bari; autorizatiile aferente acestor activitati sunt structurate pe grade: gradul I.D, gradul II.DA, gradul II.DB si gradul III.D;
    b) proiectare, executie, exploatare a instalatiilor de gaze naturale care functioneaza in regim de presiune mai mare de 6 bari; autorizatiile aferente acestor activitati sunt structurate pe grade: gradul I.T si gradul II.T.

    CAP. 3
    Conditiile, procedurile si termenele de acordare a autorizatiilor

    3.1. Conditii
    Art. 4
    (1) Autorizarea personalului se face pe baza de examen.
    (2) Actele necesare pentru inscrierea la examenul de instalator autorizat sunt:
    a) cerere-tip, conform modelului prevazut in anexa nr. 1;
    b) copie de pe actele de pregatire profesionala;
    c) adeverinta din care sa rezulte activitatea si vechimea in lucrari in sectorul gazelor naturale;
    d) lista cuprinzand lucrarile efectuate;
    e) copie de pe autorizatia precedenta, dupa caz;
    f) doua fotografii format 3/4;
    g) copie de pe chitanta de achitare a taxei de examinare.
    (3) Documentele prevazute la alin. (2) se depun la sediul ANRGN.
    Art. 5
    (1) Conditiile de studii si practica in proiectare, executie si exploatare pentru domeniile productie, inmagazinare, transport de gaze naturale, care trebuie dovedite cu acte pentru inscrierea la examenul de autorizare, sunt:
    a) gradul I.T - ingineri avand una dintre specialitatile: petrol-gaze, mecanica, instalatii, constructii civile si industriale, care au lucrat ca instalatori autorizati gradul II.T minimum 5 ani;
    b) gradul II.T - ingineri, subingineri, tehnicieni si maistri, avand una dintre specialitatile: petrol-gaze, mecanica, instalatii, constructii civile si industriale, care au lucrat in domeniul productiei, transportului si inmagazinarii gazelor naturale minimum 5 ani.
    (2) Se pot prezenta la examenul de instalator autorizat gradul I.T si instalatorii autorizati gradul I.D pentru sisteme de alimentare cu gaze in regim de presiune mai mic de sau egal cu 6 bari, care au o vechime in domeniu de minimum 5 ani.
    (3) Inginerii, subinginerii, maistrii si tehnicienii care sunt autorizati gradul II.DA si gradul II.DB pentru sisteme de alimentare cu gaze naturale in regim de presiune mai mic de sau egal cu 6 bari se pot prezenta la examenul de autorizare pentru gradul II.T.
    Art. 6
    (1) Conditiile de studii si practica in proiectare, executie si exploatare pentru domeniile distributie si instalatii de utilizare a gazelor naturale, care trebuie dovedite cu acte pentru inscrierea la examenul de autorizare, sunt:
    a) gradul I.D - ingineri avand una dintre specialitatile: petrol-gaze, mecanica, instalatii, constructii civile si industriale, care au lucrat efectiv in proiectare sau executie si exploatare utilaje, echipamente si instalatii industriale si neindustriale pentru transportul si distributia gazelor naturale ca instalator autorizat gradul II.DA minimum 2 ani;
    b) gradul II.DA - ingineri si subingineri, avand una dintre specialitatile: petrol-gaze, mecanica, instalatii, constructii civile si industriale, care au lucrat ca instalatori autorizati gradul III.D minimum 2 ani;
    c) gradul II.DB - tehnicieni si maistri, avand una dintre specialitatile: petrol-gaze, mecanica, instalatii, constructii civile si industriale, care au lucrat efectiv ca instalatori autorizati gradul III.D minimum 2 ani;
    d) gradul III.D - ingineri, subingineri, tehnicieni, maistri, precum si lucratori calificati in specialitatile: petrol-gaze, mecanica, instalatii, constructii civile si industriale, care au lucrat efectiv in proiectare, executie si exploatare utilaje, echipamente si instalatii industriale si neindustriale pentru distributia si utilizarea gazelor naturale.
    (2) Perioada minima de vechime in activitate, care trebuie dovedita cu acte pentru inscrierea la examenul de autorizare pentru gradul III.D, este:
    a) un an pentru ingineri si subingineri din domeniile instalatii, petrol si gaze;
    b) 2 ani pentru ingineri si subingineri din domeniile constructii civile si industriale, mecanic;
    c) 3 ani pentru tehnicieni si maistri din domeniile petrol-gaze, instalatii, constructii civile si industriale, mecanic;
    d) 4 ani pentru lucratorii calificati din domeniile petrol-gaze, instalatii, constructii civile si industriale, mecanic.
    Art. 7
    La depunerea documentatiei pentru inscrierea la examen solicitantul va achita un tarif stabilit conform anexei nr. 2.
    3.2. Proceduri si termene
    Art. 8
    Examinarea personalului se face de catre comisii numite prin ordin al presedintelui ANRGN.
    Art. 9
    Comisia de examinare are in componenta 5 membri, dintre care: 2 reprezentanti ai ANRGN si cate un reprezentant al Ministerului Industriei si Resurselor, al societatii comerciale de transport si de distributie, precum si din invatamantul superior de specialitate.
    Art. 10
    Tematica pe baza careia se va sustine examenul va fi afisata la sediul ANRGN cu 30 de zile calendaristice inainte de data acestuia.
    Art. 11
    (1) Autorizarea personalului pentru proiectarea, executia si exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale la presiune mai mica de sau egala cu 6 bari se face in conditiile art. 6.
    (2) Prin derogare de la prevederile art. 5, pentru autorizarea personalului care la data intrarii in vigoare a prezentului regulament isi desfasura activitatea in domeniul proiectarii, executiei si exploatarii sistemelor de alimentare cu gaze naturale in regim de presiune mai mare de 6 bari se procedeaza astfel:
    a) inginerii care au desfasurat activitati de proiectare in cadrul sistemelor de productie, de transport si de inmagazinare a gazelor naturale o perioada de minimum 10 ani, dovedita prin lucrarile realizate, se pot prezenta la examen in vederea autorizarii pentru gradul I.T;
    b) inginerii, subinginerii, maistrii si tehnicienii care au desfasurat activitati in cadrul sistemelor de productie, de transport si de inmagazinare a gazelor naturale o perioada de minimum 5 ani, dovedita prin lucrarile executate, se pot prezenta la examen in vederea autorizarii pentru gradul II.T.
    Art. 12
    (1) Candidatul declarat admis in urma examenului sustinut primeste calitatea de instalator autorizat, atestata prin legitimatie.
    (2) Dupa 30 de zile calendaristice de la promovarea examenului persoanele admise isi vor ridica legitimatiile, achitand contravaloarea acestora.
    (3) Termenul de valabilitate a autorizatiilor este de 3 ani de la data eliberarii.
    (4) Dupa expirarea valabilitatii autorizatiei personalul autorizat are obligatia de a se prezenta la reexaminare pentru verificarea cunostintelor privind reglementarile tehnice din domeniu.
    Art. 13
    Legitimatia este nominala, netransmisibila si valabila pe intregul teritoriu al tarii.
    Art. 14
    Legitimatiile instalatorilor se inregistreaza in registrul de evidenta in ordinea emiterii. Numarul legitimatiei este numarul de ordine din registru. Registrele pot fi consultate la sediul ANRGN cu acordul acesteia, conform unui program care va fi afisat.
    Art. 15
    Activitatea de instalator autorizat poate fi exercitata de titularul legitimatiei, ca angajat al unui agent economic cu capital de stat sau privat.

    CAP. 4
    Competentele instalatorilor autorizati pentru proiectarea, executia si exploatarea sistemelor din sectorul gazelor naturale

    Art. 16
    In domeniul proiectarii, executiei si exploatarii sistemelor de alimentare cu gaze naturale, executate din otel, care functioneaza in regim de presiune mai mica de sau egala cu 6 bari si mai mica de sau egala cu 4 bari pentru retelele de distributie din polietilena, personalul autorizat are urmatoarele competente:
    a) pentru gradul I.D - proiectarea, avizarea, executia si exploatarea tuturor lucrarilor aferente sistemelor de alimentare cu gaze naturale;
    b) pentru gradul II.DA - proiectarea instalatiilor de utilizare, executia, exploatarea si intretinerea tuturor lucrarilor aferente sistemelor de alimentare cu gaze naturale, cu respectarea prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii constructiilor si unele masuri pentru realizarea locuintelor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
    c) pentru gradul II.DB - executia, exploatarea si intretinerea sistemelor de alimentare cu gaze naturale;
    d) pentru gradul III.D - executia si exploatarea instalatiilor de utilizare industriale si neindustriale, statiilor si posturilor de reglare a gazelor naturale.
    Art. 17
    In domeniul proiectarii, executiei si exploatarii instalatiilor tehnologice de productie, de transport si de inmagazinare a gazelor naturale, care functioneaza in regim de presiune mai mare de 6 bari, personalul autorizat are urmatoarele competente:
    a) pentru gradul I.T - proiectarea, avizarea, executia, exploatarea si intretinerea tuturor lucrarilor aferente sistemelor de productie, de transport si de inmagazinare a gazelor naturale;
    b) pentru gradul II.T - avizarea, executia, exploatarea si intretinerea tuturor lucrarilor aferente sistemelor de productie, de transport si de inmagazinare a gazelor naturale.
    Art. 18
    Instalatorii care au proiectat, au executat sau au supravegheat in executie instalatiile de productie, de transport, de inmagazinare si de distributie a gazelor naturale sunt obligati sa participe la receptia si punerea in functiune a instalatiei respective la data stabilita de executant, de comun acord cu beneficiarul.

    CAP. 5
    Raspunderi si sanctiuni

    Art. 19
    Incalcarea prevederilor prezentului regulament atrage raspunderea civila, contraventionala si penala, dupa caz, in conditiile legii.
    Art. 20
    Stabilirea si sanctionarea contraventiilor se fac potrivit art. 87 din Ordonanta Guvernului nr. 60/2000 privind reglementarea activitatilor in domeniul gazelor naturale, cu modificarile si completarile ulterioare.
    Art. 21
    Sunt interzise instalatorilor autorizati, potrivit legii, urmatoarele:
    a) sa execute lucrari de gaze naturale fara obtinerea aprobarilor legale prevazute in normativele de proiectare si de executie si inaintea avizarii documentatiei de catre operatorul sistemului de gaze naturale;
    b) sa puna in functiune instalatii de gaze naturale care nu au fost avizate, receptionate si pentru care nu s-a obtinut autorizatie de functionare;
    c) sa racordeze noi puncte de consum de gaze naturale la instalatiile existente si sa le puna in functiune fara aprobarea operatorului;
    d) sa semneze documentatii preliminare sau definitive pentru lucrari pe care nu le executa sau nu le supravegheaza direct;
    e) sa proiecteze sau sa execute lucrari pentru care nu sunt autorizati.
    Art. 22
    (1) Nerespectarea prevederilor art. 21, in functie de gravitatea abaterii, atrage aplicarea de catre ANRGN a urmatoarelor masuri:
    a) suspendarea autorizatiei, cu drept de prezentare la o noua examinare;
    b) retragerea autorizatiei, fara drept de prezentare la o noua examinare.
    (2) Sanctiunile se vor consemna in registrul de evidenta a autorizatiilor, tinut la sediul ANRGN, si in legitimatia de instalator autorizat.

    CAP. 6
    Dispozitii tranzitorii si finale

    Art. 23
    Instalatorii autorizati inainte de data intrarii in vigoare a prezentului regulament, care au alte specialitati decat cele prevazute la art. 6, se pot prezenta la examenul de reautorizare in limita gradului de competenta detinut, astfel:
    a) inginerii care sunt autorizati gradul I, conform normativelor I6-86, pentru proiectarea si executia sistemelor de alimentare cu gaze naturale si I6-98 pentru proiectarea si executia sistemelor de alimentare cu gaze naturale, se pot prezenta la examenul de autorizare pentru gradul I.D;
    b) subinginerii care sunt autorizati gradul I sau II, conform normativelor I6-86 si I6-98, se pot prezenta la examenul de autorizare, cu competente de proiectare conform Legii nr. 50/1991, republicata, pentru gradul II.DA;
    c) tehnicienii si maistrii care sunt autorizati gradele I si II, conform normativelor I6-86 si I6-98, se pot prezenta la examenul de autorizare pentru gradul II.DB.
    Art. 24
    Persoanele autorizate sa desfasoare activitati de proiectare, executie si exploatare a sistemelor de alimentare cu gaze naturale la presiune mai mica de sau egala cu 6 bari, pe baza reglementarilor existente pana la data intrarii in vigoare a prezentului regulament, se considera autorizate provizoriu pana la data de 1 iulie 2001.
    Art. 25
    ANRGN va efectua periodic verificarea activitatii instalatorilor autorizati.
    Art. 26
    Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentul regulament.

    ANEXA 1
    la regulament

                               CERERE
    pentru inscriere la examenul de instalator autorizat

                          Domnule presedinte,

    Subsemnatul .................., domiciliat in localitatea ................., str. ................. nr. ....., posesor al actului de identitate seria ....... nr. ..........., eliberat de Politia ................ la data de .............., nascut in anul ........, luna ......., ziua ....., in localitatea ............., judetul ..............., va rog sa-mi aprobati inscrierea la examenul de instalator autorizat gradul ....... .
    Sunt absolvent al .................. din localitatea ................, posed actul de studii nr. .............., eliberat de ................................
    Sunt calificat in meseria de ...................., posed actul de calificare nr. ............, eliberat de .................... .
    Am o practica de ......... ani si ........... luni in sectorul gazelor naturale, efectuata la:
    - Societatea ......................., in perioada ......................
    - Societatea ......................., in perioada ......................
    - Societatea ......................., in perioada ......................
    Sunt (Nu sunt) instalator autorizat si am Autorizatia nr. ............ .
    Pana in prezent am efectuat urmatoarele lucrari de proiectare, executie si exploatare in sectorul gazelor naturale:
............................................................................
............................................................................
............................................................................
    Pentru inscriere anexez:
    - copie de pe actele de pregatire profesionala;
    - adeverinta din care sa rezulte activitatea si vechimea in lucrari de gaze naturale;
    - lista cuprinzand lucrarile efectuate;
    - copie de pe autorizatia precedenta, dupa caz;
    - doua fotografii format 3/4;
    - copie de pe chitanta prin care s-a achitat taxa de examinare.

    Comisiei de examinare pentru autorizarea instalatorilor de gaze naturale

    ANEXA 2
    la regulament

                               TARIFELE
pentru acordare de autorizatii instalatorilor care desfasoara activitati de proiectare, executie si exploatare in sectorul gazelor naturale
____________________________________________________________________________
Nr.                 Domeniul de competenta                         Tariful
crt.                                                                (lei)
____________________________________________________________________________
  1. Autorizarea sau verificarea instalatorilor autorizati
     pentru sisteme de productie, de transport si de
     inmagazinare a gazelor naturale:
        a) pentru autorizare gradul I.T                           1.000.000
        b) pentru autorizare gradul II.T                            800.000
  2. Autorizarea sau verificarea instalatorilor autorizati
     pentru sisteme de distributie a gazelor naturale:
        a) pentru autorizare gradul I.D                           1.000.000
        b) pentru autorizare gradul II.DA                           800.000
        c) pentru autorizare gradul II.DB                           800.000
        d) pentru autorizare gradul III.D                           600.000
____________________________________________________________________________

    ANEXA 2

                             REGULAMENT
pentru autorizarea si verificarea agentilor economici care desfasoara activitati de proiectare si executie in sectorul gazelor naturale

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    1.1. Scop
    Art. 1
    Prezentul regulament are ca scop stabilirea conditiilor si procedurilor de acordare si de verificare a autorizatiilor pentru agentii economici care desfasoara activitati de proiectare si executie in sectorul gazelor naturale.
    1.2. Domeniul de aplicare
    Art. 2
    (1) Prezentul regulament se aplica agentilor economici care solicita autorizatie in vederea proiectarii si executiei unor capacitati de productie, de transport, de inmagazinare, de distributie si de utilizare a gazelor naturale.
    (2) In scopul respectarii prevederilor prescriptiilor tehnice si ale normativelor in vigoare toate instalatiile din sectorul gazelor naturale vor fi proiectate si executate exclusiv de agenti economici autorizati de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), in conditiile prezentului regulament.
    (3) Prezentul regulament are in vedere si lucrarile de modificare, extindere sau revizii ale instalatiilor din sectorul gazelor naturale.
    (4) Totodata prin regulament se reglementeaza relatiile si schimbul de informatii intre ANRGN si solicitantii de autorizatii.
    Art. 3
    (1) Lucrarile si instalatiile de productie, de transport, de inmagazinare, de distributie si de utilizare a gazelor naturale se proiecteaza si se executa de catre agenti economici, romani sau straini, in limita competentelor conferite prin autorizatia obtinuta de personalul acestora.
    (2) Proiectarea si executia lucrarilor din sectorul gazelor naturale se realizeaza in conformitate cu normativele tehnice in vigoare, numai dupa obtinerea acordurilor si avizelor prevazute de acestea.
    (3) Documentatiile pentru proiectarea si executia lucrarilor din cadrul activitatilor de productie, de transport, de inmagazinare si de distributie si instalatiilor de utilizare a gazelor naturale trebuie sa fie intocmite si semnate de instalatori autorizati de ANRGN, angajati ai unui agent economic autorizat in conditiile prezentului regulament.
    (4) Documentatia pentru obtinerea acordului de racordare la sistemul de transport/distributie se intocmeste de catre un agent economic autorizat in conditiile prezentului regulament.
    (5) Avizarea si verificarea proiectelor de executie se efectueaza de catre operatorii sistemelor la care consumatorii se racordeaza si, dupa caz, de catre operatorii instalatiilor de utilizare care le exploateaza.

    CAP. 2
    Competente

    Art. 4
    ANRGN emite, acorda, suspenda sau retrage autorizatiile pentru agenti economici din sectorul gazelor naturale, in baza autorizatiei conferite personalului din cadrul acestora.
    Art. 5
    Autorizarea si verificarea agentilor economici care desfasoara activitati de proiectare si executie in domeniul productiei, transportului, inmagazinarii, distributiei si instalatiilor de utilizare a gazelor naturale se fac de ANRGN pentru urmatoarele categorii de lucrari:
    a) instalatii tehnologice de suprafata si statii de comprimare a gazelor naturale, aferente activitatilor de productie si inmagazinare a gazelor naturale;
    b) conducte de transport al gazelor naturale, racorduri, statii de comprimare si statii de reglare-masurare-predare a gazelor naturale, aferente activitatii de transport al gazelor naturale;
    c) racorduri de inalta presiune si statii de reglare-masurare-predare inclusiv pentru noile distributii de gaze naturale;
    d) sisteme de alimentare cu gaze naturale, executate din otel si polietilena;
    e) instalatii de utilizare a gazelor naturale neindustriale.
    Art. 6
    Verificarea tehnica de calitate a proiectelor se face de catre verificatori atestati de ANRGN, potrivit normelor legale in vigoare.
    Art. 7
    Urmarirea modului de executie a lucrarilor de constructii-montaj, in vederea respectarii proiectelor si normelor de calitate impuse, se va face de catre beneficiar, prin responsabilul tehnic cu executia.
    Art. 8
    Echipamentele, instalatiile, aparatele, produsele si procedeele utilizate in sectorul gazelor naturale vor fi in mod obligatoriu atestate tehnic de ANRGN, potrivit normelor legale in vigoare.

    CAP. 3
    Procedurile, termenele si conditiile de acordare a autorizatiilor

    3.1. Documente solicitate pentru toate tipurile de autorizatii
    Art. 9
    Pentru eliberarea autorizatiei se vor prezenta urmatoarele documente:
    a) actul constitutiv al societatii comerciale, in copie autentificata, si certificatul de inmatriculare a societatii comerciale la oficiul registrului comertului, in copie;
    b) copie de pe bilantul contabil aferent anului anterior, certificat de organul financiar competent in a carui raza teritoriala isi are sediul societatea comerciala;
    c) curriculum vitae pentru echipa manageriala, care sa ateste capabilitatea solicitantului in domeniu;
    d) elemente referitoare la sistemul propriu de conducere si asigurare a calitatii;
    e) organigrama, structura de personal si dotarea, care sa ateste capabilitatea solicitantului in domeniul pentru care solicita autorizarea;
    f) copie de pe autorizatia de functionare din punct de vedere al protectiei muncii.
    3.2. Documentele specifice tipului de autorizatie
    Art. 10
    Pentru autorizatiile destinate proiectarii instalatiilor tehnologice de suprafata si a statiilor de comprimare a gazelor naturale, aferente activitatilor de productie si de inmagazinare a gazelor naturale, se prezinta si urmatoarele documente:
    a) copii de pe legitimatiile instalatorilor autorizati gradul I.T;
    b) copii legalizate de pe carnetele de munca ale instalatorilor autorizati pentru proiectare;
    c) copie de pe carnetul de munca al inginerului specialist in tehnologia sudarii;
    d) copie de pe actul de certificare a sistemului de calitate conform familiilor de standarde ISO 9000.
    Art. 11
    Pentru autorizatiile destinate executiei instalatiilor tehnologice de suprafata si a statiilor de comprimare a gazelor naturale, aferente activitatilor de productie si de inmagazinare a gazelor naturale, se prezinta si urmatoarele documente:
    a) copii de pe legitimatiile instalatorilor autorizati gradul II.T;
    b) copii legalizate de pe carnetele de munca ale instalatorilor autorizati pentru executie;
    c) copie de pe carnetul de munca al inginerului specialist in tehnologia sudarii;
    d) copie de pe carnetul de munca al inginerului specialist in automatizari;
    e) copii de pe carnetele de munca ale sudorilor autorizati de Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor si Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicare (ISCIR);
    f) copie de pe certificatele de autorizare ISCIR;
    g) copie de pe actul de certificare a sistemului de calitate conform familiilor de standarde ISO 9000 si sistemului de mediu ISO 14000.
    Art. 12
    Pentru autorizatiile destinate proiectarii conductelor de transport al gazelor naturale, a statiilor de comprimare, a racordurilor si a statiilor de reglare-masurare-predare a gazelor naturale, aferente acestora, se prezinta si urmatoarele documente:
    a) copii de pe legitimatiile instalatorilor autorizati gradul I.T;
    b) copii legalizate de pe carnetele de munca ale instalatorilor autorizati pentru proiectare;
    c) lista cuprinzand principalele lucrari proiectate anterior, vizata de beneficiari.
    Art. 13
    Pentru autorizatiile destinate proiectarii racordurilor si statiilor de reglare-masurare-predare a gazelor naturale, inclusiv a noilor distributii de gaze naturale, se prezinta si urmatoarele documente:
    a) copie de pe legitimatia instalatorului autorizat gradul I.T;
    b) copie legalizata de pe carnetul de munca al instalatorului autorizat pentru proiectare;
    c) lista cuprinzand principalele lucrari executate anterior, vizata de beneficiari.
    Art. 14
    Pentru autorizatiile destinate executiei conductelor de transport al gazelor naturale, a statiilor de comprimare, a statiilor de reglare-masurare-predare a gazelor naturale, aferente acestora, se prezinta si urmatoarele documente:
    a) copii de pe legitimatiile instalatorilor autorizati - minimum gradul II.T;
    b) copii de pe autorizatiile ISCIR ale sudorilor;
    c) copii legalizate de pe carnetele de munca ale instalatorilor autorizati pentru executie;
    d) lista cuprinzand principalele lucrari executate anterior, dupa caz.
    Art. 15
    Pentru autorizatiile destinate executiei racordurilor de inalta presiune si a statiilor de reglare-masurare-predare a gazelor naturale, inclusiv a noilor distributii de gaze naturale, se prezinta si urmatoarele documente:
    a) copii de pe legitimatiile instalatorilor autorizati - minimum gradul II.T;
    b) copii de pe autorizatiile ISCIR ale sudorilor;
    c) copii legalizate de pe carnetele de munca ale instalatorilor autorizati;
    d) copii legalizate de pe carnetele de munca ale sudorilor autorizati de ISCIR;
    e) lista cuprinzand principalele lucrari executate anterior, vizate de beneficiar, dupa caz.
    Art. 16
    Pentru autorizatiile destinate proiectarii sistemelor de alimentare cu gaze naturale, executate din otel si polietilena, se prezinta si urmatoarele documente:
    a) copii de pe legitimatiile instalatorilor autorizati gradul I.D;
    b) copie legalizata de pe carnetul de munca pentru personalul autorizat;
    c) lista cuprinzand principalele lucrari de proiectare executate, vizate de beneficiar;
    d) lista cuprinzand dotarile.
    Art. 17
    Pentru autorizatiile destinate executiei sistemelor de alimentare cu gaze naturale, executate din otel, se prezinta si urmatoarele documente:
    a) copii de pe legitimatiile instalatorilor autorizati gradul II.DB;
    b) copii de pe carnetele de munca ale sudorilor autorizati ISCIR;
    c) copii legalizate de pe carnetele de munca ale personalului autorizat;
    d) lista privind dotarea tehnico-materiala, in care sa fie evidentiate laboratoarele autorizate conform Regulamentului privind autorizarea si acreditarea laboratoarelor de analiza si incercari in constructii, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 766/1997, si altor reglementari in vigoare pentru laboratoarele statiilor de izolare, probe de presiune si control nedistructiv sau contractul de colaborare cu laboratoarele autorizate;
    e) lista cuprinzand principalele lucrari executate in sectorul distributiei gazelor naturale, vizata de beneficiari, dupa caz;
    f) curriculum vitae pentru conducatorul societatii comerciale.
    Art. 18
    Pentru autorizatiile destinate executiei sistemelor de distributie a gazelor naturale, executate cu conducte din polietilena, se prezinta si urmatoarele documente:
    a) copii de pe legitimatiile instalatorilor autorizati gradul II.DB;
    b) copii legalizate de pe carnetele de munca ale sudorilor autorizati de ISCIR;
    c) copii legalizate de pe carnetele de munca ale personalului autorizat;
    d) lista privind dotarea tehnico-materiala, in care sa fie evidentiate aparatele agrementate, cu verificarea la zi, pentru procedeele de sudare in polietilena pentru conductele de gaze naturale;
    e) lista privind dotarea tehnico-materiala, in care sa fie evidentiate laboratoarele autorizate conform Hotararii Guvernului nr. 766/1997 pentru probe de presiune si control nedistructiv sau contractul de colaborare cu laboratoarele autorizate;
    f) lista cuprinzand principalele lucrari executate in sectorul distributiei gazelor naturale, vizata de beneficiari, dupa caz;
    g) curriculum vitae pentru conducatorul societatii comerciale.
    Art. 19
    Pentru autorizatiile destinate proiectarii instalatiilor de utilizare a gazelor naturale neindustriale se prezinta si urmatoarele documente:
    a) copie de pe legitimatia instalatorului autorizat pentru proiectare - minimum gradul II.DA;
    b) copie legalizata de pe carnetul de munca al instalatorului autorizat;
    c) lista cuprinzand dotarile;
    d) lista cuprinzand principalele lucrari proiectate, vizata de beneficiari, dupa caz;
    e) cazier judiciar pentru conducatorul societatii comerciale.
    Art. 20
    Pentru autorizatiile destinate executiei instalatiilor de utilizare a gazelor naturale, neindustriale se prezinta si urmatoarele documente:
    a) copie de pe legitimatia instalatorului autorizat pentru executie - minimum gradul III.D;
    b) copie de pe autorizatia sudorului autorizat de ISCIR in otel;
    c) copii legalizate de pe carnetele de munca ale instalatorului si sudorului;
    d) lista cuprinzand principalele lucrari executate, vizata de beneficiari, dupa caz;
    e) cazier judiciar pentru conducatorul societatii comerciale.
    3.3. Procedurile si termenele de acordare a autorizatiilor
    Art. 21
    (1) Pentru obtinerea unei autorizatii solicitantii se vor adresa ANRGN cu cereri tipizate, conform modelului prevazut in anexa nr. 1, insotite de documentele justificative precizate in prezentul regulament.
    (2) Cererea va fi inscrisa intr-un registru special la Departamentul licentieri, autorizari, reglementari tehnice din cadrul ANRGN.
    (3) Solicitantul trebuie sa fie persoana juridica, romana sau straina, cu sediul in Romania. Persoanele juridice straine solicitante trebuie sa stabileasca si sa mentina in Romania, in conditiile legii, un sediu secundar pe intreaga durata de valabilitate a autorizarii.
    (4) Nu pot primi autorizatie solicitantii aflati in procedura reorganizarii judiciare sau a falimentului si nici acei solicitanti carora le-a fost retrasa autorizatia intr-o perioada de 5 ani anteriori inregistrarii cererii, in acelasi domeniu.
    Art. 22
    Autorizatiile vor fi eliberate in maximum 45 de zile calendaristice de la data depunerii solicitarilor, iar solicitantii vor fi instiintati in termen de cel mult 15 zile calendaristice de la data eliberarii acestora.
    Art. 23
    (1) La depunerea cererii de autorizare, insotita de documentele justificative, se va achita 10% din valoarea tarifului stabilit in conformitate cu prevederile anexei nr. 2.
    (2) Achitarea integrala a tarifului de autorizare se va face la eliberarea autorizatiei.
    Art. 24
    (1) ANRGN, prin Departamentul licentieri, autorizari, reglementari tehnice, analizeaza daca documentatia depusa de solicitant corespunde prevederilor prezentului regulament si ii comunica daca exista documente necorespunzatoare, in termen de 30 de zile calendaristice de la data inregistrarii documentatiei de catre acesta. In acest caz solicitantul va completa documentatia conform observatiilor facute, in termen de maximum 15 zile de la primirea comunicarii.
    (2) In functie de autorizatia solicitata responsabilul din partea ANRGN poate verifica la fata locului realitatea datelor inscrise in documentatie. Rezultatul verificarilor de la fata locului se inscrie intr-un proces-verbal semnat de acesta si de solicitant. In situatia in care se constata ca datele inscrise in documentatie nu corespund realitatii aceasta poate constitui motivare pentru neacordarea autorizatiei.
    (3) Dupa verificarea documentatiei Departamentul licentieri, autorizari si reglementari tehnice intocmeste un raport prin care propune acordarea/refuzul de acordare a autorizatiei, care cuprinde si justificarile corespunzatoare. In raport se va preciza si durata de valabilitate propusa pentru autorizare, dupa cum urmeaza:
    a) durata de valabilitate a unei autorizatii prevazute la art. 10 - 15 va fi de 3 ani;
    b) durata de valabilitate a unei autorizatii prevazute la art. 16 - 20 va fi de 2 ani.
    Art. 25
    Acordarea sau refuzul de acordare a autorizatiei se face prin decizie a presedintelui ANRGN, care va fi comunicata solicitantului in termen de maximum 15 zile calendaristice de la data emiterii acesteia.
    Art. 26
    Decizia presedintelui ANRGN privind refuzul acordarii autorizatiei poate fi atacata la instanta de contencios administrativ in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 41/2000.
    Art. 27
    Autorizatiile agentilor economici se inregistreaza in registru in ordinea emiterii. Numarul autorizatiei este numarul de ordine din registru. Registrele pot fi consultate la sediul ANRGN, cu acordul acesteia, conform unui program care va fi afisat.

    CAP. 4
    Raspunderi si sanctiuni

    Art. 28
    Incalcarea prevederilor prezentului regulament atrage raspunderea contraventionala si civila, dupa caz, in conditiile legii.
    Art. 29
    Stabilirea si sanctionarea contraventiilor se fac potrivit art. 87 din Ordonanta Guvernului nr. 60/2000 privind reglementarea activitatilor in domeniul gazelor naturale, cu modificarile si completarile ulterioare.

    CAP. 5
    Dispozitii tranzitorii si finale

    Art. 30
    (1) In termen de 3 luni de la data intrarii in vigoare a prezentului regulament agentii economici care desfasoara activitati de proiectare si executie in sectorul gazelor naturale sunt obligati sa solicite autorizarea.
    (2) Pana la obtinerea autorizatiei conform alin. (1) agentii economici care desfasoara activitati de proiectare si executie in sectorul gazelor naturale se considera autorizati provizoriu.
    Art. 31
    Urmarirea aplicarii si controlul respectarii prevederilor prezentului regulament se efectueaza de specialisti desemnati prin decizie a presedintelui ANRGN.
    Art. 32
    Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentul regulament.

    ANEXA 1
    la regulament

                                  CERERE
pentru acordarea autorizatiei societatii comerciale care desfasoara activitati de proiectare si executie in sectorul gazelor naturale

         Catre
         Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale

    Societatea Comerciala ..............., cu sediul in localitatea ..........., str. ................ nr. ......., judetul ............, cod postal ..........., telefon ............., fax ............., cod fiscal ............., inregistrata la registrul comertului sub nr. ................, cod SIRUES ..........., cont nr. .............., deschis la ................., reprezentata prin ................, director general, si ...................., director economic, in conformitate cu prevederile art. 6 lit. k) din Ordonanta Guvernului nr. 41/2000 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale, cu modificarile si completarile ulterioare, solicita eliberarea de autorizatii pentru:
............................................................................
............................................................................
.......................................................................... .

    Pentru inscriere anexam dosarul continand documentele solicitate in Regulamentul pentru autorizarea agentilor economici care desfasoara activitati de proiectare si executie in sectorul gazelor naturale.

           Director general,                    Director economic,
         .....................                .....................

    ANEXA 2
    la regulament

                                TARIFELE
pentru autorizarea/verificarea agentilor economici care desfasoara activitati de proiectare si executie in sectorul gazelor naturale
__________________________________________________________________________
Nr.                          Activitatea                          Tariful
crt.                                                             (mii lei)
__________________________________________________________________________
  1. Proiectarea de instalatii tehnologice de suprafata si
     de statii de comprimare a gazelor naturale                    10.000
  2. Executia de instalatii tehnologice de suprafata si de
     statii de comprimare a gazelor naturale                       16.000
  3. Proiectarea de conducte de transport al gazelor naturale,
     statii de comprimare, racorduri si de statii de
     reglare-masurare-predare a gazelor naturale                   10.000
  4. Proiectarea de racorduri de inalta presiune si de statii
     de reglare-masurare-predare a gazelor naturale, inclusiv
     pentru noile distributii de gaze naturale                      8.000
  5. Executia de conducte de transport al gazelor naturale,
     statii de comprimare, racorduri si de statii de
     reglare-masurare-predare a gazelor naturale                   16.000
  6. Executia de racorduri de inalta presiune si de statii de
     reglare-masurare-predare a gazelor naturale, inclusiv         12.000
     pentru noile distributii de gaze naturale
  7. Proiectarea de sisteme de alimentare cu gaze naturale
     (otel si polietilena)                                          8.000
  8. Executia de sisteme de alimentare cu gaze naturale,
     executate din otel                                            12.000
  9. Executia de sisteme de distributie a gazelor naturale,
     executate din polietilena                                     12.000
 10. Proiectarea de instalatii industriale si neindustriale
     de utilizare a gazelor naturale                                4.000
 11. Executia de instalatii industriale si neindustriale de
     utilizare a gazelor naturale                                   6.000
__________________________________________________________________________



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 15/2001

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 15 din 2001
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu