Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 1441 din  5 noiembrie 2004

privind aprobarea Ghidului pentru efectuarea inspectiilor de buna practica de fabricatie

ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 1145 din  3 decembrie 2004


SmartCity3


    Avand in vedere prevederile art. 10 alin. (9) din Ordonanta Guvernului nr. 125/1998 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale a Medicamentului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 594/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 152/1999 privind produsele medicamentoase de uz uman, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 336/2002, cu completarile si modificarile ulterioare,
    vazand Referatul de aprobare al Directiei generale farmaceutice, inspectia de farmacie si aparatura medicala nr. O.B. 12.926/2004,
    in temeiul Hotararii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare,

    ministrul sanatatii emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Ghidul pentru efectuarea inspectiilor de buna practica de fabricatie, prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice dispozitie contrara.
    Art. 3
    Agentia Nationala a Medicamentului va duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 4
    Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                            Ministrul sanatatii,
                               Ovidiu Brinzan

    ANEXA 1

                                    GHID
    pentru efectuarea inspectiilor de buna practica de fabricatie

    CAP. 1
    Introducere

    Art. 1
    Prezentul ghid descrie modul de desfasurare a inspectiilor de buna practica de fabricatie (BPF), procedurile de inspectie, frecventa inspectiilor si procedurile de reinspectie.

    CAP. 2
    Glosar

    Art. 2
    In prezentul ghid sunt aplicabile definitiile din Ordinul ministrului sanatatii nr. 1.058/2003 pentru aprobarea Regulilor de buna practica de fabricatie pentru produse medicamentoase, precum si urmatoarele definitii:
    - inspectie - evaluarea la locul de productie, a conformitatii cu Regulile de buna practica de fabricatie (RBPF), efectuata de catre inspectorii Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM);
    - inspectie generala BPF - inspectia care acopera toate aspectele legate de BPF, efectuata inainte de acordarea certificatului de buna practica de fabricatie, conform art. 31, respectiv art. 33 alin. (7) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 152/1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 336/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
    - reinspectie - inspectia care monitorizeaza actiunile corective solicitate de inspector in timpul inspectiei anterioare;
    - inspectie pe produs sau proces - inspectia care evalueaza respectarea de catre producator a autorizatiei de punere pe piata (APP) a produsului si a fabricatiei si a documentatiei legate de produs sau de un anumit proces de fabricatie;
    - raport de inspectie - raport intocmit de inspectorii din Departamentul inspectie farmaceutica (DIF) al ANM, care precizeaza daca unitatea inspectata indeplineste RBPF.

    CAP. 3
    Generalitati

    Art. 3
    Principalul rol al inspectorului este de a proteja sanatatea publica, in acord cu prevederile legale in vigoare in domeniul medicamentului.
    Art. 4
    Sarcina unui inspector este de a asigura respectarea de catre producatori a principiilor BPF.
    Art. 5
    Scopul principal al inspectorului este de a determina daca diversele elemente ale sistemului de asigurare a calitatii din unitatea inspectata sunt eficiente si adecvate pentru obtinerea conformitatii cu principiile BPF; in plus, una dintre responsabilitatile inspectorului este de a determina daca medicamentul este fabricat in acord cu formula de fabricatie aprobata de catre ANM si, implicit, in acord cu prevederile APP.
    Art. 6
    Inspectorii trebuie sa contribuie la crearea unei atmosfere pozitive in timpul inspectiei.
    Art. 7
    Inspectorul trebuie sa fie constient de influenta sa in luarea deciziilor de catre conducerea companiei inspectate; el trebuie sa raspunda la intrebari, dar sa evite a avea rol de consultant.
    Art. 8
    (1) Sarcina unui inspector nu se rezuma la a face cunoscute greselile, deficientele si diferentele fata de prevederile ghidului; inspectorul poate sa-si insoteasca observatiile cu eventuale recomandari privind rezolvarea acestora.
    (2) In mod normal o inspectie trebuie sa includa elemente educationale si de motivare.
    Art. 9
    (1) In acord cu activitatile companiei se pot efectua diferite tipuri de inspectie.
    (2) Modul de efectuare a inspectiilor poate varia in functie de obiectivele urmarite si se poate concentra, de exemplu, asupra aspectelor generale de BPF sau pe fabricatia unui anumit produs sau pe un anumit proces.
    Art. 10
    (1) Inspectiile generale BPF (numite si inspectii totale, periodice, planificate sau de rutina) trebuie sa se efectueze inainte de acordarea unui certificat de buna practica de fabricatie.
    (2) Acest tip de inspectie poate fi necesar, de asemenea, in cazul unei schimbari semnificative in activitatea de fabricatie si in caz de nerespectare a RBPF.
    Art. 11
    Reinspectiile (numite si inspectii de urmarire sau de reevaluare) sunt recomandate pentru monitorizarea actiunilor corective solicitate de inspector in timpul unei inspectii anterioare.
    Art. 12
    Inspectiile pe produs sau proces (numite si inspectii speciale sau orientate pe problema) sunt recomandate pentru a evalua respectarea de catre producator a dosarului care a stat la baza APP si a modului in care este pastrata documentatia seriei; sunt de asemenea indicate atunci cand exista reclamatii sau retrageri care privesc un produs, un grup de produse sau procese de fabricatie (de exemplu: sterilizare, etichetare etc.).
    Art. 13
    Aprecierea gradului de conformitate cu RBPF, facuta de inspectori la locul de inspectie, este esentiala, data fiind marea diversitate de activitati (referitoare atat la amplasare, organizare, cat si la structura managementului) si varietatea produselor, a proceselor de fabricatie si a metodelor analitice.
    Art. 14
    Atitudinea consecventa a inspectorilor in evaluarea standardelor BPF ale companiilor este esentiala.
    Art. 15
    Inspectiile pot perturba activitatea obisnuita a unitatii inspectate si de aceea inspectorii trebuie sa aiba grija sa isi desfasoare activitatea cu atentie si in mod planificat si sa nu expuna produsul/produsele nici unui risc.
    Art. 16
    In timpul efectuarii inspectiei inspectorii vor avea acces la informatii confidentiale, pe care trebuie sa le trateze cu integritate si grija sporita.

    CAP. 4
    Proceduri de inspectie

    IV. 1. Planificarea inspectiilor
    Art. 17
    (1) ANM trebuie sa planifice inspectiile si sa elaboreze un program.
    (2) Programul trebuie sa asigure ca frecventa inspectiilor la producatori poate fi efectuata conform planificarii.
    (3) ANM trebuie sa asigure resurse suficiente pentru ca realizarea programului de inspectie sa se faca intr-o maniera adecvata.

    IV. 2. Pregatirea inspectiilor
    Art. 18
    Inainte de a efectua o inspectie, inspectorul/inspectorii trebuie sa se familiarizeze cu compania care va fi inspectata.
    Art. 19
    Aceasta presupune:
    - examinarea dosarului standard al unitatii (daca este disponibil);
    - trecerea in revista a produselor fabricate de companie;
    - consultarea rapoartelor de la inspectiile anterioare;
    - trecerea in revista a actiunilor corective (daca este cazul) rezultate din inspectiile anterioare;
    - trecerea in revista a retragerilor de produse initiate de la ultima inspectie;
    - examinarea neconformitatilor relevante privind calitatea produselor, anuntate de la ultima inspectie;
    - consultarea buletinelor de analiza ale probelor analizate de ANM de la ultima inspectie;
    - consultarea unor standarde sau ghiduri speciale care au legatura cu locul de fabricatie ce va fi inspectat;
    - consultarea partilor relevante ale dosarului de autorizare de punere pe piata a unuia sau mai multor produse care se vor urmari in timpul inspectiei.
    Art. 20
    Pentru evitarea omiterii unor aspecte importante ale RBPF, se pot folosi fisa de inspectie BPF si un aide-memoire specific inspectiei care se va efectua.
    Art. 21
    Se recomanda ca inspectorii sa pregateasca un plan de inspectie care poate include:
    - denumirea si adresa unitatii inspectate;
    - data inspectiei;
    - obiectivele si scopul inspectiei, tinand cont de inspectiile anterioare;
    - membrii echipei de inspectie si rolul acestora, daca mai mult de un inspector va efectua inspectia;
    - timpul si durata estimata pentru fiecare obiectiv major care se va inspecta;
    - identificarea tuturor compartimentelor care urmeaza a fi inspectate;
    - identificarea persoanelor care sunt direct responsabile pentru fabricatia si controlul calitatii/asigurarea calitatii; in cazul inspectarii unor produse si/sau procese specifice, identificarea persoanelor direct responsabile pentru aceste produse si/sau procese;
    - identificarea activitatilor sub contract (daca este cazul);
    - probe (daca vor fi prelevate);
    - programul pentru intalnirea finala;
    - termenul aproximativ pentru transmiterea raportului de inspectie.

    IV. 3. Anuntarea inspectiei
    Art. 22
    ANM are dreptul de a inspecta o unitate oricand, inclusiv in timpul lucrului.
    Art. 23
    Inspectia poate fi anuntata in prealabil; in cazul in care inspectia si obiectivele acesteia sunt anuntate in prealabil, sunt create premisele unei activitati eficiente pe parcursul inspectiei (prezenta persoanelor direct implicate si furnizarea documentatiei relevante).

    IV. 4. Intalnirea premergatoare
    Art. 24
    In mod normal, inspectorul/inspectorii trebuie sa se intalneasca cu personalul de conducere si cu personalul-cheie din unitate pentru prezentari si pentru a discuta planul de inspectie (care poate face subiectul unor modificari neanuntate).
    Art. 25
    In timpul intalnirii premergatoare inspectiei inspectorul trebuie:
    - sa prezinte scopul inspectiei;
    - sa treaca in revista structura manageriala a unitatii (organigrama);
    - sa identifice anumite documente pe care le-ar putea solicita in timpul inspectiei.
    Art. 26
    In timpul intalnirii premergatoare inspectiei unitatea inspectata trebuie:
    - sa descrie Sistemul de management al calitatii;
    - sa explice politica unitatii in domeniul calitatii;
    - sa explice schimbarile importante in ceea ce priveste facilitatile, echipamentul, produsele si personalul, care au avut loc de la ultima inspectie;
    - sa explice cum au fost rezolvate deficientele, daca aceasta informare nu a fost deja transmisa la ANM;
    - sa desemneze persoana/persoanele care sa insoteasca inspectorul in timpul inspectiei;
    - sa aloce o camera pentru inspector/inspectori, daca este necesar.

    IV. 5. Inspectia propriu-zisa
    Art. 27
    (1) O parcurgere rapida a unitatii este adesea utila pentru familiarizarea cu locul de fabricatie si cu orice schimbari majore survenite.
    (2) Aceasta este urmata de o parcurgere detaliata a fabricii pentru a stabili daca cladirea, facilitatile si echipamentele sunt corect proiectate si instalate si daca modul in care sunt folosite corespunde operatiilor carora le sunt destinate.
    (3) In mod normal inspectorul urmeaza fluxul logic pornind de la depozitul de materii prime, prin aria de fabricatie, zonele de control al calitatii, pana la depozitul de produse finite, avand in vedere toate detaliile prevazute de RBPF.
    Art. 28
    (1) Uneori este necesar sa se insiste asupra unei sectii a unitatii, daca acolo sunt probleme sau cerinte speciale, de exemplu, sectia care produce numai forme dozate sterile sau nesterile.
    (2) Trebuie sa fie incluse in traseu servicii relevante, cum sunt: sistemele de apa si abur, climatizare/purificare aer, exhaustare, serviciul de inginerie.
    Art. 29
    Inspectorul trebuie sa discute intotdeauna cu personalul-cheie si cu operatorii observatiile care rezulta din inspectie, chiar in timpul desfasurarii acesteia, pentru a intelege corect anumite aspecte, pentru a indica zonele cu deficiente si pentru a evalua cunostintele si competenta personalului.
    Art. 30
    La sfarsitul fiecarei zile de inspectie, inspectorul/inspectorii va/vor prezenta, pe scurt, echipei manageriale principalele deficiente constatate in ziua respectiva.

    IV. 6. Verificarea documentelor
    Art. 31
    Intregul sistem de documente (specificatii, formule de fabricatie, instructiuni de fabricatie si de ambalare, proceduri, inregistrari) referitoare la activitatea de fabricatie, control, receptie/distributie, intretinere trebuie sa fie verificat prin examinarea unor exemple particulare, atat in timpul procesului, cat si dupa centralizare in inregistrarile unei serii de fabricatie.
    Art. 32
    Pentru aprecierea conformitatii cu BPF, o inspectie generala BPF va include in mod normal examinarea documentatiei cu privire la:
    - fisele de post;
    - proceduri standard de operare;
    - rapoarte de validare;
    - formulele de fabricatie, inregistrari si instructiuni;
    - specificatii;
    - procedura de eliberare a seriei si rolul persoanei/persoanelor calificate.
    Art. 33
    Pentru evaluarea conformitatii cu termenii si conditiile APP, o inspectie orientata pe produs va include in mod normal examinarea documentatiei specifice referitoare la una sau mai multe serii dintr-un anumit produs:
    - proceduri standard de operare;
    - formula de fabricatie, inregistrari si instructiuni;
    - specificatii, prelevarea si metodele de analiza a componentelor, materiilor prime, produselor intermediare si finite.

    IV. 7. Contractul de fabricatie si control
    Art. 34
    Contractul de fabricatie si control trebuie sa identifice clar operatiile contractate in exterior si responsabilitatile fiecarei parti; contractul dintre furnizorul si beneficiarul de contract trebuie examinat in ceea ce priveste conformitatea cu RBPF.

    IV. 8. Reclamatii si retragerea produsului
    Art. 35
    (1) In timpul inspectiei trebuie examinate sistemul de inregistrare si de analizare a reclamatiilor, precum si sistemul de retragere a seriilor de medicamente.
    (2) Trebuie examinate dosarele reclamatiilor; trebuie discutate neconformitatile raportate si retragerile.

    IV. 9. Autoinspectia
    Art. 36
    Trebuie examinat sistemul de efectuare a autoinspectiilor de catre companie, desi, in mod normal, rapoartele de autoinspectie nu trebuie sa fie citite de inspector.

    IV. 10. Intalnirea finala
    Art. 37
    La incheierea inspectiei inspectorul trebuie sa prezinte pe scurt cele constatate reprezentantilor unitatii care, in mod normal, trebuie sa includa persoanele-cheie si, de preferat, o parte sau toti membrii echipei manageriale, daca acestia sunt altii decat personalul-cheie.
    Art. 38
    Intalnirea finala este o parte importanta a inspectiei; trebuie sa se discute deficientele constatate in timpul inspectiei si gravitatea acestora, astfel incat sa se poata fixa termene pentru actiunile corective.
    Art. 39
    Este de preferat ca unitatea inspectata sa fie de acord cu faptele si dovezile obiective care sustin deficientele observate; compania poate sa discute, daca doreste, propunerile initiale pentru actiunile de remediere.
    Art. 40
    Pe cat este posibil, toate observatiile relevante trebuie sa fie comunicate la aceasta intalnire, astfel incat compania sa poata initia cat mai curand actiunile corective necesare.
    Art. 41
    In cazul unor deficiente critice care pot constitui riscuri pentru pacienti, inspectorul trebuie sa ia masuri imediate.

    CAP. 5
    Raportul de inspectie

    Art. 42
    (1) Raportul de inspectie trebuie sa aiba la baza adnotarile facute de inspector pe parcursul inspectiei; acestea trebuie sa fie clare si lizibile.
    (2) Raportul de inspectie, redactat conform anexei la prezentul ghid, trebuie sa descrie scopul inspectiei si sa cuprinda observatiile care se desprind in urma inspectiei.
    (3) Deficientele, clasificate conform Ghidului pentru clasificarea deficientelor observate in timpul inspectiilor de buna practica de fabricatie, in functie de riscul acestora, trebuie mentionate in finalul raportului.
    Art. 43
    Raportul trebuie sa contina informatii generale despre companie, o descriere a inspectiei propriu-zise si observatiile si concluziile inspectorului.
    Art. 44
    (1) Concluziile trebuie sa mentioneze clar deficientele critice si sa contina decizia privind conformitatea cu principiile BPF din unitatea inspectata.
    (2) Este recomandabil ca, de comun acord cu producatorul, sa se stabileasca un termen pana la care acesta trebuie sa trimita un plan cu propuneri si termene pentru rezolvarea deficientelor semnalate in raport.
    Art. 45
    Decizia luata de catre ANM va depinde de natura si de extinderea neconformitatii.
    Art. 46
    Un raport pregatit spre a fi comunicat catre o alta autoritate competenta trebuie sa includa informatii generale despre companie, care pot fi bazate pe informatiile furnizate de un dosar standard al unitatii, pregatit de companie si actualizat, cu care inspectorul a fost de acord.
    Art. 47
    Trebuie avuta in vedere necesitatea unei reinspectii la scurt timp, pentru a avea siguranta ca modificarile necesare au fost efectuate.

    CAP. 6
    Frecventa inspectiilor

    Art. 48
    (1) Inspectiile trebuie sa se efectueze la interval de cel mult 3 ani.
    (2) Intervalul dintre inspectii nu trebuie sa depaseasca 3 ani, deoarece lipsa de continuitate poate sa duca la scaderea standardului BPF sau sa permita aparitia unor deficiente importante.
    Art. 49
    Cand se planifica frecventa si durata unei inspectii trebuie luate in considerare activitatile unei companii (tipul de produse si forme farmaceutice fabricate, substantele utilizate, personalul, localurile si echipamentele implicate in fabricatie) si istoricul sau privind conformitatea cu RBPF.

    CAP. 7
    Managementul calitatii in activitatea inspectorului

    Art. 50
    (1) Majoritatea inspectorilor lucreaza individual sau, cel mult, in pereche.
    (2) Se poate lua in considerare posibilitatea ca la inspectie sa participe un specialist.
    (3) Trebuie sa existe un sistem pentru a monitoriza si controla performanta unui inspector, pentru a asigura o atitudine corecta si consecventa in diferite ocazii si intre diferiti inspectori.
    Art. 51
    Monitorizarea performantei inspectorului trebuie sa evalueze cel putin:
    - intinderea si profunzimea inspectiei;
    - abilitatea de a recunoaste deficientele;
    - capacitatea de a aprecia gravitatea deficientelor;
    - actiunea recomandata;
    - eficienta cu care este efectuata actiunea respectiva.
    Art. 52
    Sistemul calitatii trebuie sa includa inspectii comune efectuate periodic de inspectorii mai noi impreuna cu inspectorii cu experienta, precum si urmarirea recomandarilor si a actiunilor ulterioare.

    ANEXA 1
    (la ghid)

                     RAPORT DE INSPECTIE PENTRU BPF

________________________________________________________________________________
Unitatea inspectata:      - Denumirea si adresa completa ale unitatii inspectate
________________________________________________________________________________
                                                                           _
Activitati desfasurate:   - Fabricare de substante active                 |_|
                                                                           _
                          - Fabricare de produse medicamentoase finite    |_|
                                                                           _
                          - Fabricarea de produse intermediare sau vrac   |_|
                                                                           _
                          - Ambalare                                      |_|
                                                                           _
                          - Import                                        |_|
                                                                           _
                          - Testari de laborator                          |_|
                                                                           _
                          - Control pe produs finit si eliberare serie    |_|
                                                                           _
                          - Altele                                        |_|
________________________________________________________________________________
Data inspectiei: Ziua, luna, anul
________________________________________________________________________________
Inspector (inspectori):   - Numele inspectorului/inspectorilor
                          - Numele expertului/expertilor/evaluatorului
                            (daca este cazul)
                          - Numele autoritatii/autoritatilor competente
________________________________________________________________________________
Referinte: - Numarul autorizatiei de functionare
                          - Numarul certificatului BPF
                          - Numarul autorizatiei/autorizatiilor de punere pe
                            piata/flux de fabricatie inspectat
                          - Codul inspectiei
________________________________________________________________________________
Introducere:              - Scurta descriere a unitatii si activitatilor
                            desfasurate
                          - Se va specifica daca a fost disponibil dosarul
                            standard al unitatii inainte de inceperea inspectiei
                          - Pentru inspectiile in tarile nemembre ale
                            Comunitatii Europene/Spatiului Economic European,
                            Schemei de Cooperare a Inspectiei de
                            Farmacie/Conferintei Internationale de Armonizare
                            trebuie specificat daca autoritatea competenta a
                            tarii in care are loc inspectia a fost informata
                            despre inspectie si daca autoritatea competenta a
                            luat parte la inspectie
                          - Data inspectiilor efectuate anterior
                          - Numele inspectorului/inspectorilor care au efectuat
                            inspectia anterioara
                          - Prezentarea in detaliu a schimbarilor aparute de la
                            ultima inspectie
________________________________________________________________________________
Raport scurt asupra
obiectivelor inspectiei:

Scopul inspectiei:        - Scurta descriere a inspectiei (inspectie legata de
                            un produs anume si/sau inspectie generala BPF)
                          - Se va specifica motivul inspectiei (de exemplu:
                            solicitare APP, inspectie de rutina, investigarea
                            unor deficiente)
Zona/zonele
inspectata/inspectate:    - Trebuie specificata fiecare zona inspectata
Personalul intalnit       - Numele si titlul personalului-cheie intalnit
in timpul inspectiei:       (listate in anexa)
________________________________________________________________________________
Constatarile si           - Titluri relevante din RBPF
observatiile relevante    - Se pot introduce si alte titluri daca sunt relevante
facute de inspectori      - In aceasta sectiune se pot adauga constatarile
si deficientele: legate de deficientele observate si se poate explica
                            modul de clasificare a deficientelor
Titluri care pot fi       - Managementul calitatii
utilizate: - Personal
                          - Localuri si echipamente
                          - Documentatie
                          - Productie
                          - Controlul calitatii
                          - Contractul de fabricatie si analiza
                          - Reclamatii si retrageri
                          - Autoinspectii
Distributie si ambalare:  - Conformitatea cu BPF
Probleme aparute in       - Inspectii inainte de autorizarea de punere pe piata
legatura cu evaluarea
solicitarii APP:
Alte probleme aparute:    - Schimbari importante in viitor, anuntate de unitatea
                            inspectata
________________________________________________________________________________
Dosarul standard          Evaluarea dosarului standard al unitatii, daca exista;
al unitatii               data dosarului standard al unitatii
________________________________________________________________________________
Diverse:
Prelevare de probe
Distributia raportului
________________________________________________________________________________
Anexe atasate: Lista tuturor anexelor atasate
________________________________________________________________________________
Lista deficientelor       - Trebuie listate deficientele constatate, cu referire
clasificate in critice,     la ghidurile si documentele care au stat la baza
majore, altele:             inspectiei
                          - Toate deficientele constatate trebuie listate chiar
                            daca au fost imediat intreprinse actiuni corective
                          - Trebuie mentionat clar daca deficientele sunt legate
                            de evaluarea dosarului APP
                          - Unitatii inspectate trebuie sa i se ceara sa
                            informeze inspectoratul in legatura cu evolutia
                            masurilor corective luate in urma inspectiei si cu
                            planificarea propusa pentru finalizarea corectarii
                            deficientelor
________________________________________________________________________________
Recomandari:              - Se fac catre comitetul care a solicitat inspectia
                            sau catre autoritatea raspunzatoare de unitatea
                            inspectata
________________________________________________________________________________
Rezumat si concluzii:     - Echipa de inspectori trebuie sa precizeze daca
                            unitatea inspectata functioneaza conform RBPF in
                            vigoare si sa mentioneze orice alta problema care ar
                            putea sensibiliza autoritatea care a solicitat
                            inspectia
________________________________________________________________________________
Nume:                     - Raportul de inspectie trebuie semnat si datat de
                            catre inspectorii participanti la inspectie
Semnatura:

Institutie:

Data:
________________________________________________________________________________



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 1441/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 1441 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu