ORDIN Nr. 1347
din 3 august 2007
pentru modificarea si
completarea Normelor privind aditivii alimentari destinati utilizarii in
produsele alimentare pentru consum uman, aprobate prin Ordinul ministrului
sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor
nr. 438/295/2002
ACT EMIS DE:
MINISTERUL SANATATII
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 806 din 27 noiembrie 2007
Văzând Referatul de aprobare al
Autorităţii de Sănătate Publică nr. 8.220 din 3 august 2007 din cadrul
Ministerului Sănătăţii Publice,
având în vedere prevederile art. 13 din Ordonanţa de
urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei
şi comercializării alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea
nr. 57/2002,
în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr.
862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii Publice, cu
modificările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 130/2006 privind
organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările
şi completările ulterioare, şi ale Hotărârii Guvernului nr. 385/2007 privind
organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,
ministrul sănătăţii publice, preşedintele
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi
ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emit
următorul ordin:
Art. I. - Normele privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în
produsele alimentare pentru consum uman, aprobate prin Ordinul ministrului
sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002, publicat în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr. 722 şi 722 bis din 3 octombrie 2002, cu
modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 16
alineatul (1), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
,,c) «substanţe suport», inclusiv solvenţii purtători,
sunt substanţe utilizate pentru a dizolva, a dilua, a dispersa sau a modifica
fizic în alt fel un aditiv ori o aromă alimentară fără a altera funcţiile
acestuia/acesteia (şi fără a avea un efect tehnologic ele însele), pentru a
facilita manipularea, aplicarea sau utilizarea sa;".
2. La articolul 18,
alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică la formulele de
început, formulele de continuare, alimentele pe bază de cereale prelucrate şi
alimentele pentru sugari şi copii de vârstă mică, conform reglementărilor în
vigoare, cu excepţia cazului în care există o altă indicaţie."
3. La anexa VIII la
norme, după punctul „E 967 Xilitol" se
introduce un nou punct cu următorul cuprins: „E
968 Eritritol"
4. Anexa IX la norme
se modifică şi se completează după cum urmează:
4.1. La notă, după punctul 3 se introduce un nou
punct, punctul 4, cu următorul cuprins:
„4. Substanţele figurând cu numerele E 400, E 401, E
402, E 403, E 404, E 406, E 407, E 407a, E 410, E 412, E 413, E 414, E415, E
417, E 418 şi E 440 nu se utilizează la fabricarea minijeleurilor, definite în
acest ordin ca jeleuri de consistenţă dură, conţinute în minicupe sau
minicapsule semirigide, ingerate dintr-o singură înghiţitură, după introducerea
în gură prin presarea minicupei sau minicapsulei."
4.2. In tabel, după punctul „E 461 Metilceluloză"
se introduce un nou punct cu următorul cuprins: „E 462 Etil celuloză".
5. Anexa X la norme
se modifică şi se completează după cum urmează:
5.1. Produsul alimentar „Brânză maturată" se
modifică şi va avea următorul cuprins:
„Brânză maturată
|
E 170 carbonat de calciu
E 504 carbonaţi de magneziu
E 509 clorură de calciu
E 575 glucono-delta-lactonă
E 500ii carbonat acid de sodiu
|
quantum satis
quantum satis (numai pentru brânza fermentată)"
|
5.2. După produsul alimentar „Pain courant francais" se
introduce un nou produs cu următorul cuprins: „Friss
buzakenyer, îeher es felbarna kenyerek".
5.3. După produsul alimentar „Foie gras, foie gras entier, blocs de foie gras" se introduce un nou produs cu următorul cuprins: „Libamâj, libamâj egeszben, libamâj tombben", iar în coloana a 3-a se introduce sintagma „quantum satis".
6. Anexa XI la norme
se modifică şi se completează după cum urmează:
6.1. Partea A se modifică şi se completează după cum
urmează:
a) Punctele „E 216 P-hidroxibenzoat de propil" şi
„E 217 Derivat sodic al esterului propilic al acidului p-hidroxibenzoic"
din primul tabel se elimină.
b) Din tabelul al doilea se elimină prevederile pentru
următoarele produse alimentare: „Creveţi preparaţi", „Cozi de raci
procesate şi moluşte procesate, marinate,
preambalate", „Suplimentele alimentare dietetice lichide".
c) Tabelul al doilea se completează
după cum urmează:
„Crustacee şi moluşte tratate termic
|
|
1000
|
|
2000
|
|
|
Suplimentele alimentare definite conform Ordinului ministrului
sănătăţii publice nr. 1.069/2007*) comercializate sub formă lichidă
|
|
|
|
2000"
|
|
|
*) Ordinul ministrului sănătăţii publice nr. 1.069/2007
pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare a fost publicat în
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 455 din 5
iulie 2007.
d) Sintagma „Alimente dietetice destinate unor scopuri
medicale speciale" din al doilea tabel este
înlocuită cu sintagma „Alimente dietetice pentru scopuri medicale
speciale", conform prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii şi
familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr.
387/251/2002, cu modificările şi completările ulterioare*).
*) Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al
ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 387/251/2002 pentru
aprobarea Normelor privind alimentele cu destinaţie nutriţională specială a
fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea
I, nr. 926 din 18 decembrie 2002.
6.2. Partea B se modifică şi se completează după cum
urmează:
a) Tabelul cu produse alimentare va avea următoarele
prevederi pentru „Crustacee si cefalopode":
„Crustacee şi cefalopode:
|
|
- proaspete, refrigerate şi congelate
|
1501)
|
- crustacee, familia Penaeidae, Solenoceridae, Aristaeidae
|
|
- până la 80 unităţi
|
1501)
|
- între 80 unităţi si 120 unităţi
|
2001)
|
- peste 120 unităţi
|
3001)
|
Crustacee şi cefalopode:
|
|
- tratate termic
|
501)
|
- crustacee tratate termic, familia Penaeidae, Solenoceridae,
Aristaeidae
|
|
- până la 80 unităţi
|
1351)
|
- între 80 unităţi si 120 unităţi
|
1801)
|
- peste 120 unităţi
|
2701)"
|
1) In porţiuni comestibile
b) Denumirea produsului alimentar „Amidon (exclusiv amidon pentru preparatele de înţărcare şi pentru
sugari)" este înlocuită cu denumirea „Amidon (exclusiv amidon pentru
formule de început, formule de continuare, alimente pe bază de cereale
prelucrate şi alimente pentru sugari şi copii de vârstă mică)".
c) Tabelul se completează cu următoarele produse
alimentare:
„Salsicha fresca
|
450
|
Struguri de masă
|
10
|
Fructe Lychee proaspete
|
10 (raportat la partea comestibilă)"
|
6.3. La partea C, prevederile pentru punctele „E 249
Nitrit de potasiu", „E 250 Nitrit de sodiu",
„E 251 Nitrat de potasiu" şi „E 252 Nitrat de sodiu" se modifică şi
vor avea următorul cuprins:
„Nr. E
|
Denumire
|
Produs alimentar
|
Cantitatea maximă încorporată în
timpul fabricării
(exprimată în NaN02)
|
Cantitatea maximă reziduală
(exprimată în NaN02)
|
E249
|
Nitrit de potasiu(x)
|
Produse din carne
|
150 mg/kg
|
|
E250
|
Nitritdesodiu(x)
|
Produse din carne sterilizate (Fo>3,00) (y)
|
100 mg/kg
|
|
Produse din carne tradiţionale conservate prin imersare în
soluţie de saramură (1):
Wiltshire bacon (1.1);
Entremeada, entrecosto, chispe, orelheira e cabeca (salgados)
Toucinho fumado (1.2); şi produse
similare
Wiltshire ham (1.1); şi produse
similare
|
|
175 mg/kg
100 mg/kg
|
|
|
Rohschinken, nassgepokelt (1.6); şi
produse similare Cured tongue (1.3)
Produse din carne tradiţionale,
conservate prin uscare (2):
Dry cured bacon (2.1.); şi produse
similare
Dry cured ham (2.1)
Jamon curado, paleta curada, lomo embuchado y cecina (2.2); Presunto, presunto da pa şi
paio do lombo (2.3);
şi produse similare
Rohschinken, trockengepokelt (2.5);
şi produse similare
|
|
50 mg/kg
175 mg/kg
100 mg/kg
50 mg/kg
|
Alte produse din carne tradiţionale conservate (3):
Vysocina
Selsky salam
Turisticky trvanlivy salam
Pelican
Herkules
Lovecky salam
Dunajska klobasa
Paprikas (3.5); şi produse similare
Rohschinken, trocken-Znassgepokelt (3.1);
şi produse similare
Jellied veal and brisket (3.2);
|
180 mg/kg
|
50 mg/kg
|
E251 E252
|
Nitrat de potasiu(z) Nitrat de sodiu (z)
|
Produse din carne netratate termic
|
150 km/kg
|
|
Produse din carne tradiţionale,
conservate prin imersare în soluţie de saramură (1):
Kylmasavustettu poronliha/KalIrokt renkott (1.4);
Wiltshire bacon şi Wiltshire ham (1.1);
Entremeada, entrecosto, chispe, orelheira e cabeca (salgados)
Toucinho fumado (1.2);
Rohschinken, nassgepokelt (1.6); şi
produse similare
Bacon şi file de bacon (1.5); şi
produse similare
Cured tongue (1.3)
Produse din carne tradiţionale, conservate prin uscare (2):
Dry cured bacon şi Dry cured ham (2.1);
Jamon curado, paleta curada, lomo embuchado y cecina (2.2);
Presunto, presunto da pa şi paio do lombo (2.3);
Rohschinken, trockengepokelt (2.5);
şi produse similare
Jambon sec, jambon sel sec şi alte tipuri maturate uscate
similare (2.4)
|
300 mg/kg
|
250 mg/kg
250 mg/kg fără adaos de E 249 sau E 250
10 mg/kg
250 mg/kg
250 mg/kg fără adaos de E 249 sau E
250
|
Alte produse din carne tradiţionale conservate (3):
Rohwurste (Salami şi Kantwurst) (3.3);
Rohschinken, trocken-Znassgepokelt (3.1);
şi produse similare
|
300 mg/kg fără adaos de E 249 sau E 250
|
250 mg/kg
|
|
Salchichon y chorizo tradicionales de larga curacion (3.4);
Saucissons secs (3.6); şi produse
similare
Jellied veal brisket (3.2);
|
250 mg/kg fără adaos de E 249 sau E 250
|
10 mg/kg
|
|
Brânză cu pastă tare, semitare şi semimoale
|
150 mg/kg în laptele pentru brânză sau doza echivalentă, dacă se
adaugă după eliminarea zerului şi adăugarea apei
|
|
Inlocuitor de brânză pe bază de produse lactate
|
|
Hering marinat şi şprot
|
500 mg/kg
|
|
(x) La etichetarea
„pentru uz alimentar", nitritul poate fi comercializat numai în amestec cu
sare sau cu înlocuitor de sare.
(y) Valoarea Fo 3
este echivalentă cu 3 minute de încălzire la 121°C (reducerea unei încărcături
bacteriene de un miliard de spori la fiecare 1.000 de conserve la un spor la 1.000 de conserve).
(z) Nitraţii pot fi
prezenţi în unele produse de carne tratate termic ce rezultă din conversia
naturală a nitriţilorîn nitraţi într-un mediu slab acid.
1. Produsele din carne sunt imersate în soluţie de
conservare ce conţine nitriţi şi/sau nitraţi, sare şi alte componente.
Produsele din carne pot trece şi prin alte tratamente ulterioare, de exemplu,
afumare.
1.1. Carnea injectată cu soluţia de conservare, urmată
de conservare prin imersie timp de 3-10 zile. Soluţia de saramură de imersie
include de asemenea culturi microbiene starter.
1.2. Conservare prin imersie timp de 3-5 zile.
Produsul nu este tratat termic şi are o activitate a apei crescută.
1.3. Conservare prin imersie cel puţin 4 zile şi
semipreparare.
1.4. Carnea este injectată cu
soluţia de conservare urmată de imersie în soluţia de conservare. Timpul de conservare
este de 14-21 de zile, urmat de maturarea la fum rece timp de 4-5 săptămâni.
1.5. Conservarea prin imersie timp de 4-5 zile la
5-7°C, maturare de obicei între 24 şi 40 de ore la 22°C, eventual afumare 24 de
ore la 20-25°C şi depozitare 3-6 săptămâni la 12-14°C.
1.6. Timpul de conservare depinde de forma şi greutatea
bucăţilor de carne, aproximativ două zile/kg, urmat de stabilizare/maturare.
2. Procesul de conservare prin uscare implică
aplicarea uscată a amestecului de conservare ce conţine nitriţi şi/sau nitraţi,
sare şi alte componente pe suprafaţa cărnii, urmată de o perioadă de
stabilizare/maturare. Produsele din carne pot fi supuse şi altor tratamente
ulterioare, de exemplu, afumare.
2.1. Conservare prin uscare, urmată de maturare cel
puţin 4 zile.
2.2. Conservare prin uscare cu perioadă de stabilizare
de cel puţin 10 zile şi perioadă de maturare de cel puţin 45 de zile.
2.3. Conservare prin uscare timp de 10-15 zile, urmate
de 30-45 de zile de stabilizare şi perioadă de maturare de cel puţin două luni.
2.4. Conservare prin uscare timp de 3 zile + o zi/kg,
urmată de o perioadă de o săptămână după sărare şi o perioadă de învechire -
maturare de 45 de zile până la 18 luni.
2.5. Timpul de conservare depinde de forma şi greutatea
bucăţilor de carne şi este de aproximativ 10-14 zile, urmat de perioada
destabilizare/maturare.
3. Procesele de conservare prin
imersie şi uscare utilizate în combinaţie sau acolo unde nitriţii şi/sau
nitraţii sunt incluşi într-un produs compus sau unde soluţia de conservare este
injectată în produs înaintea tratamentului termic. Produsele pot fi supuse şi
altor tratamente ulterioare, de exemplu, afumare.
3.1. Conservare prin imersie în soluţie de saramură şi
uscare utilizată în combinaţie (fără injectarea soluţiei de conservare). Timpul
de conservare depinde de forma şi greutatea bucăţilor de carne, aproximativ 14-35 de zile, urmat de stabilizare/maturare.
3.2. Injectarea soluţiei de conservare, urmată, după
cel puţin două zile, de fierberea în apă clocotită cel puţin 3 ore.
3.3. Produsul are o perioadă de maturare de cel puţin
4 săptămâni şi un raport apă/proteine mai mic de 1,7.
3.4. Perioada de maturare este de cel puţin 30 de
zile.
3.5. Produsul uscat şi tratat termic la 70°C, proces
urmat de 8-12 zile de uscare şi afumare.
Produsul fermentat este supus unui proces de
fermentaţie în 3 etape de 14-30 de zile, urmat de
afumare.
3.6. Cârnatul crud fermentat şi uscat fără adaos de
nitriţi. Produsul este fermentat la temperaturi între 18 şi 22°C sau mai mici
(10-12°C) şi apoi are o perioadă de învechire/maturare minimă de 3 săptămâni.
Produsul are un raport apă/proteine mai mic de 1,7.
6.4. Partea D se modifică şi se completează după cum
urmează:
a) Nota se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Indicele (*) din tabel face referire la regula de
proporţionalitate pentru utilizarea galaţilor, a TBHQ, BHA şi BHT în
combinatie:; trebuie reduse dozele individuale în mod proporţional.";
b) In tabel, la punctele E 310-E 321, coloanele 1-4 se
modifică şi vor avea următorul cuprins:
„E310
E311
E312
E319
E320
|
Galat de propil
Galat de octil
Galat de dodecil
Terţbutilhidrochinonă (TBHQ)
Butilhidroxianisol (BHT)
|
Grăsimi şi uleiuri pentru fabricarea profesională a produselor alimentare tratate termic
Ulei şi grăsimi pentru prăjire praj, exclusiv uleiui de turtă de
măsline
Untură, ulei de peşte, grăsime de vită,
pasăre şi oaie
|
200* (galaţi, TBHQ şi BHA, individual sau în combinaţie)
100* (BHT)
raportate la grăsime în ambele cazuri
|
Amestecuri pentru patiserie Alimente tip snack pe bază de cereale
Lapte praf pentru distribuitoare automate
|
200 (galaţi, TBHQ şi BHA, individual sau în combinaţie)
|
E321
|
Butilhidroxitoluen (BHT)
|
Supe şi ciorbe deshidratate
Sosuri
Carne deshidratată
Fructe în coajă procesate
Cereale preparate
|
raportate la grăsime
|
|
Mirodenii şi condimente
|
200 (galaţi, TBHQ şi BHA, individual sau în combinaţie) raportat
la grăsime
|
Cartofi deshidrataţi
|
25 (galaţi, TBHQ şi BHA, individual sau în combinaţie)
|
Gumă de mestecat
Suplimente alimentare, conform Ordinului ministrului sănătăţii
publice nr. 1.069/2007
|
400 (galaţi, TBHQ şi BH şi BHA, individual sau în combinaţie)
|
Uleiuri esenţiale
|
1.000 (galaţi, TBHQ şi BHA, individual sau în combinaţie)
|
Arome, altele decât uleiurile esenţiale
|
100* (galaţi, individual sau în combinaţie)
200* (galaţi, TBHQ şi BHA, individual sau în combinaţie)
|
c) Tabelul se completează după
cum urmează:
„E 586
|
4-Hexilresorcinol
|
Crustacee proaspete, refrigerate şi congelate
|
2 mg/kg reziduuri în carnea de crustaceu"
|
7. Anexa XII la norme
se modifică şi se completează după cum urmează:
7.1. Coloanele 3 şi 4 ale punctului „E 385 Etilena
diamină tetra-acetat de calciu disodic"se modifică şi vor avea următorul
cuprins:
„E 385
|
Etilena diamină tetra-acetat de calciu disodic
(Calciu disodic EDTA)
|
Sosuri emulsionate
Boabe de leguminoase, legume, ciuperci şi anghinare în conservă
Crustacee si moluşte în conservă
Peste în conservă
Grăsimi tartinabile cu un conţinut de grăsime de cel mult 41%,
aşa cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr. 2991/94*)
Crustacee congelate sau îngheţate
Libamaj, egeszben es tombben
|
75 mg/kg
250 mg/kg
75 mg/kg
75 mg/kg
100 mg/kg
75 mg/kg
250 mg/kg
|
*) Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene L 316 din
9.12.1994, p.2."
7.2. După punctul „E 967 Xilitol" se introduce un
nou punct, cu următorul cuprins:
„E 968
|
Eritritol
|
Produse alimentare în general (cu
excepţia băuturilor şi acelor produse alimentare menţionate în art. 17(3)
Peşte, crustacee, moluşte şi cefalopode neprocesate îngheţate şi
congelate
Lichioruri
|
quantum satis
quantum satis
quantum satis
Pentru alte scopuri îndulcirea"
|
7.3. Tabelul se completează după cum urmează:
E426
|
Hemiceluloză din boabe de soia
|
Băuturi pe bază de lactate destinate vânzării cu amănuntul
Suplimente alimentare conform Ordinului ministrului sănătăţii
publice nr. 1.069/2007
Sosuri emulsionate
Produse de brutărie fine, preambalate, destinate vânzării cu
amănuntul
Tăieţei orientali gata pentru consum şi preambalaţi, destinaţi
vânzării cu amănuntul
Orez gata pentru consum, preambalat,
destinat vânzării cu amănuntul
Produse procesate din cartofi şi orez, preambalate (incluzând
produse procesate congelate, îngheţate, refrigerate şi uscate), destinate
vânzării cu amănuntul
Produse din ouă deshidratate, concentrate îngheţate şi congelate
Jeleuri, cu excepţia minijeleurilor
|
5 g/l
1,5 g/l
30 g/l
10 g/kg
10 g/kg
10 g/kg
10 g/kg
10 g/kg
10 g/kg
|
7.4. In coloana 3 a punctului E 468, sintagma „Suplimente
dietetice solide" se înlocuieşte cu sintagma „Suplimente alimentare
definite conform Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.069/2007,
furnizate sub formă solidă".
7.5. In coloana 3 a punctelor E 338 - E 452, sintagma
„Suplimente dietetice" se înlocuieşte cu sintagma „Suplimente alimentare
definite conform Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.069/2007".
7.6. In coloana 3 a punctelor E 405, E 416, E 432, E
436, E 473, E 474, E 475, E 491-E 495, E 551-E 559 şi E 901-E 904, sintagma „Suplimente
alimentare dietetice" se înlocuieşte cu sintagma „Suplimente alimentare
definite conform Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.069/2007".
7.7. In coloana 3 a punctelor E 1201 şi E 1202,
sintagma „Suplimente dietetice sub formă de tablete şi drajeuri" se
înlocuieşte cu sintagma „Suplimente alimentare dietetice sub formă de tablete
şi drajeuri", definite conform Ordinului ministrului sănătăţii publice nr.
1.069/2007.
' 7.8. In coloana 3 a punctelor E 405, E 432-E 436, E
473 şi E 474, E 475, E 477, E 481 şi E 482, E 491-E 495, sintagma „Alimente
dietetice utilizate în scopuri medicale speciale" este înlocuită cu
sintagma „Alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale", definite
conform Ordinului ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului
agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 387/251/2002, cu modificările şi
completările ulterioare.
7.9. Punctele E 1505-E 1520 se
modifică si vor avea următorul cuprins:
„E 1505
|
Trietil citrat
|
Arome
|
3g/kg provenind din ingredientele unui aliment consumat ca atare
sau reconstituite conform instrucţiunilor producătorului; separate sau în
amestec. In cazul băuturilor, cu excepţia lichiorurilor cremă, doza maximă
pentru E 1520 este 1 g/l"
|
E1517
|
Gliceril diacetat (diacetină)
|
|
|
E 1518
|
Gliceril triacetat (triacetină)
|
|
|
E1520
|
Propan-1, 2-diol (propilenglicol)
|
|
|
7.10. Tabelul se completează după cum urmează:
„E 1204
|
Pululan
|
Suplimente alimentare definite conform Ordinului ministrului
sănătăţii publice nr. 1.214/2003, sub formă de capsule sau tablete
|
quantum satis
|
Bomboane pentru împrospătarea respiraţiei sub formă de filme
|
quantum satis
|
E1452
|
Octenil succinat de amidon aluminiu
|
Preparate de vitamine în suplimentele alimentare sub formă de
capsule, definite conform Ordinului ministrului sănătăţii publice nr.
1.214/2003
|
35 g/kg în suplimentul alimentar"
|
8. Anexa XIII la
norme se completează după cum urmează:
8.1. După punctul „E 967
Xilitol" se introduce un nou punct, cu următorul cuprins:
8.2. După punctul „E 466 Celuloză
carboxi-metilică" se introduce un nou punct, cu următorul cuprins:
8.3. Prevederile referitoare la
punctul „E 551 Dioxid de siliciu" se completează în coloana 3 după cum
urmează:
„In E 171 dioxid de titan şi E 172 oxizi şi hidroxizi
de fier (max. 90% în raport cu pigmentul)."
9. Anexa XIV la norme
se modifică şi se completează după cum urmează:
9.1. In primul, al doilea şi al
treilea paragraf ale notei, sintagma „Preparatele şi alimentele de înţărcare
pentru sugari şi copii de vârstă mică" se va înlocui cu sintagma „Formule
de început, formule de continuare, alimente pe bază de cereale prelucrate şi
alimente pentru sugari şi copii de vârstă mică".
9.2. In titlul părţii a 3-a, sintagma „alimentele
pentru sugari şi copii de vârstă mică", precum şi în coloana 3 pentru
punctele E 170-E 526, E 500, E 501 şi E 503, E 338, E 410-E 440, E 1404-E 1450
şi E 1451, sintagma'„Alimentele pentru înţărcare", se înlocuiesc cu
sintagma „Alimente pe bază de cereale prelucrare şi alimente pentru sugari şi
copii de vârstă mică".
9.3. La partea a IV-a, după punctul „E 472c" se
introduce un nou punct, cu următorul cuprins:
„E 473
|
Esteri de sucroză ai acizilor graşi
|
120 mg/l
|
Produse ce conţin proteine hidrolizate, peptide sau
aminoacizi"
|
Art. II. - Produsele
alimentare puse în vânzare sau etichetate înainte de data de 15 august 2008,
care nu respectă prevederile prezentului ordin, se pot comercializa până la
epuizarea stocurilor.
Art. III. - Prezentul
ordin transpune Directiva 2006/52/CE care amendează Directiva 95/2/CE privind
aditivii alimentari, alţi decât coloranţii şi îndulcitorii, şi Directiva 94/35/CE
privind îndulcitorii destinaţi utilizării în produsele alimentare, publicată în
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 204 din 26 iulie 2006.
Art. IV. - Prezentul
ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
p. Ministrul sănătăţii publice,
Ervin-Zoltan Szekely,
secretar de stat
Preşedintele Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Radu Cheţan Roatiş
Ministrul agriculturii şi
dezvoltării rurale,
Dacian Ciolos