Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 126/302 din 23 aprilie 2001

pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, continutul si etichetarea extractelor de cafea si cicoare

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR


SmartCity3

              Nr. 126 din 23 aprilie 2001
              MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
              Nr. 302 din 16 mai 2001
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 582 din 17 septembrie 2001

    Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor si ministrul sanatatii si familiei,
    vazand Referatul de aprobare nr. 118.531/2001, intocmit de Directia generala strategii si politici in agricultura si industria alimentara din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, si Referatul de aprobare nr. DB.4.195/2001, intocmit de Directia generala de promovare a sanatatii si sanatate publica din cadrul Ministerului Sanatatii si Familiei,
    avand in vedere prevederile art. 39 din Ordonanta Guvernului nr. 113/1999 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor,
    in temeiul Hotararii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu modificarile ulterioare, si al Hotararii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii si Familiei, cu modificarile ulterioare,
    emit urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Normele cu privire la natura, continutul si etichetarea extractelor de cafea si cicoare, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, prin Directia generala strategii si politici in agricultura si industria alimentara si prin directiile generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene si a municipiului Bucuresti, precum si Ministerul Sanatatii si Familiei, prin Directia generala de promovare a sanatatii si sanatate publica si prin directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, vor aduce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 3
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va intra in vigoare in termen de 12 luni de la data publicarii.

                         Ministrul agriculturii,
                        alimentatiei si padurilor,
                                Ilie Sarbu

                     Ministrul sanatatii si familiei,
                              Daniela Bartos

    ANEXA 1

                               NORME
cu privire la natura, continutul si etichetarea extractelor de cafea si cicoare

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Prezentele norme se refera la conditiile privind natura, continutul si etichetarea extractelor de cafea si cicoare.
    Art. 2
    Produsele mentionate la art. 1 se comercializeaza numai daca respecta definitiile si regulile stabilite in aceste norme.

    CAP. 2
    Definitii, continut si caracteristici

    Art. 3
    In sensul prezentelor norme, extractele de cafea si cicoare trebuie sa corespunda denumirilor, definitiilor si caracteristicilor prezentate la art. 5 si 6.
    Art. 4
    Denumirile produselor enumerate la art. 5 si 6 se aplica numai produselor mentionate si definite in acestea.
    Art. 5
    (1) Extract de cafea, extract de cafea solubila, cafea solubila sau cafea instant reprezinta produsul concentrat obtinut prin extractie din boabe de cafea prajita, utilizandu-se ca mediu de extractie numai apa.
    (2) Nu este permisa adaugarea unui acid sau a unei baze in procesul de hidroliza.
    (3) Extractul de cafea contine numai constituentii aromatici si solubili ai cafelei, cu exceptia substantelor insolubile si a uleiurilor insolubile derivand din cafea, care din punct de vedere tehnic nu pot fi indepartate.
    (4) Continutul de cafea pe baza de substanta uscata se incadreaza in urmatoarele limite si caracteristici:
    a) extract de cafea uscata minimum 95% din greutate;
    b) extract de cafea pasta 70% - 85% din greutate;
    c) extract lichid de cafea 15% - 55% din greutate;
    d) extractul de cafea sub forma lichida poate contine zaharuri comestibile, caramelizate sau necaramelizate in procent de maximum 12% din greutate;
    e) extractul de cafea sub forma solida sau sub forma de pasta nu trebuie sa contina alte substante in afara celor derivate din extractul de cafea.
    Art. 6
    (1) Extractul de cicoare, cicoarea solubila sau cicoarea instant reprezinta produsul concentrat obtinut prin extractia de cicoare prajita, utilizandu-se ca mediu de extractie numai apa.
    (2) Nu este permisa adaugarea unui acid sau a unei baze in procesul de hidroliza.
    (3) Prin cicoare se intelege radacinile de Cichorium Intybus L., curatate corespunzator pentru a fi uscate si prajite; nu este permisa utilizarea acestor radacini la producerea de cicoare "Witloof" destinata prepararii bauturilor.
    (4) Continutul de cicoare pe baza de substanta uscata se incadreaza in urmatoarele limite:
    a) extract de cicoare uscata minimum 95% din greutate;
    b) extract de cicoare sub forma de pasta 70% - 85% din greutate;
    c) extract de cicoare sub forma lichida 25% - 55% din greutate;
    d) extractul de cicoare sub forma lichida poate contine zaharuri comestibile, caramelizate sau necaramelizate, in procent de maximum 35% din greutate;
    e) extractul de cicoare sub forma solida sau de pasta poate contine maximum 1% din greutate substante ce nu deriva din cicoare.
    Art. 7
    Denumirile la care se face referire la art. 5 si 6 sunt suplimentate, dupa caz, cu urmatorii termeni:
    1. "pasta" sau "sub forma de pasta";
    2. "lichid" sau "sub forma lichida";
    3. "concentrat" in urmatoarele situatii:
    a) pentru produsele definite la art. 5 alin. (4) lit. c), daca continutul de cafea pe baza de substanta uscata reprezinta mai mult de 25% din greutate;
    b) pentru produsele definite la art. 6 alin. (4) lit. c), daca continutul de cicoare pe baza de substanta uscata reprezinta mai mult de 45% din greutate.

    CAP. 3
    Etichetare

    Art. 8
    Pentru produsele definite la art. 5 alin. (1), daca continutul de cofeina anhidra nu depaseste 0,3% din greutatea continutului de cafea pe baza de substanta uscata, pe eticheta se va inscrie termenul "decofeinizata" in acelasi camp vizual cu descrierea comerciala.
    Art. 9
    Pentru produsele definite la art. 5 alin. (4) lit. c) si la art. 6 alin. (4) lit. c), pe eticheta se va inscrie termenul "cu ...", "conservat cu ..." sau "cu adaos de ..." ori "prajita cu ...", urmat de denumirea tipului de zahar utilizat; aceasta informatie trebuie sa fie in acelasi camp vizual cu descrierea comerciala.
    Art. 10
    Pentru produsele definite al art. 5 alin. (4) lit. b) si c) eticheta trebuie sa indice continutul minim de cafea pe baza de substanta uscata, exprimat in procente in raport cu greutatea produsului finit.
    Art. 11
    Pentru produsele definite la art. 6 alin. (4) lit. b) si c) eticheta trebuie sa indice continutul minim de cicoare pe baza de substanta uscata, exprimat in procente in raport cu greutatea produsului finit.

    CAP. 4
    Dispozitii finale

    Art. 12
    Prezentele norme nu se aplica produsului "cafea prajita solubila".
    Art. 13
    Prezentele norme sunt compatibile cu reglementarile comunitare in domeniu si sunt armonizate cu prevederile Directivei Consiliului 1999/4/1999.SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 126/2001

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 126 din 2001
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Stimați solicitanți de împrumut. Te afli în vreo dificultate financiară? Vrei să începi propria afacere? Această companie de împrumut a fost înființată organizații pentru drepturile omului din întreaga lume cu unicul scop de a ajuta cei săraci și oamenii cu dificultăți financiare ale vieții. Dacă doriți să aplicați pentru un împrumut, reveniți la noi cu detaliile de mai jos e-mail: elenanino0007@gmail.com Nume: Suma împrumutului necesară: Durata împrumutului: Numar de telefon mobil: Vă mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze ÎNCREDERE Elena
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu