Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 1202 din 2 octombrie 2006

pentru aprobarea Ghidului privind excipientii care trebuie mentionati pe eticheta si in prospectul medicamentelor de uz uman

ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 840 din 12 octombrie 2006



Având în vedere:

-  prevederile titlului XVII „Medicamentul" din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în special art. 775 lit. e), art. 763 lit. d), art. 769 alin. (1) lit. c) şi f) şi art. 769 alin. (2) lit. c);

-   Ordonanţa Guvernului nr.  125/1998 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale a Medicamentului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 594/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii Publice, văzând Referatul de aprobare al Direcţiei farmaceutice nr. E.N. 4.710/2006,

ministrul sănătăţii publice emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Ghidul privind excipienţii care trebuie menţionaţi pe etichetă şi în prospectul medicamentelor de uz uman, potrivit anexei care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă orice dispoziţie contrară.

Art. 3. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Prezentul ghid este o traducere în limba română şi o adaptare a ghidului Comisiei Europene „Excipienţii menţionaţi pe ambalajul şi în prospectul medicamentelor de uz uman" din iulie 2003.

Ministrul sănătăţii publice,

Gheorghe Eugen Nicolăescu

ANEXĂ

GHID

privind excipienţii care trebuie menţionaţi pe etichetă şi în prospectul medicamentelor de uz uman

CAPITOLUL I

Domeniu de aplicare

Art. 1. - (1) Prezentul ghid este destinat utilizării de către Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM), de solicitanţii autorizaţiilor de punere pe piaţă şi de deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă.

(2) In anexa care face parte integrantă din prezentul ghid este prevăzută lista excipienţilor ce trebuie declaraţi pe ambalaj şi se specifică datele despre aceşti excipienti care trebuie menţionate în prospect; prevederile prezentului ghid nu se aplică substanţelor respective atunci când sunt utilizate ca substanţe active.

Art. 2. - Medicamentele homeopate autorizate prin procedură simplificată specială nu fac obiectul prezentului ghid, deoarece pentru aceste medicamente există cerinţe specifice în ceea ce priveşte etichetarea, conform art. 779 din titlul XVII „Medicamentul" al Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

CAPITOLUL II

Definiţii şi categorii de excipienti

Art. 3. - In general, excipienţii pot fi definiţi drept constituenţi diferiţi de substanţa activă a formei farmaceutice utilizate de către sau administrate pacientului.

Art. 4. - In conformitate cu Ordinul ministrului sănătăţii publice nr. 906/2006 pentru aprobarea Normelor şi protocoalelor analitice, farmacotoxicologice şi clinice referitoare la testarea medicamentelor, astfel de constituienti pot include:

a)  coloranţi, conservanţi, adjuvanţi, stabilizanţi, agenţi de îngroşare, emulgatori, aromatizanţi etc;

b)   constituienti din învelişul extern al medicamentelor, destinaţi a fi ingeraţi sau administraţi pacientului pe altă cale (capsule tari, capsule moi, capsule rectale, comprimate acoperite, comprimate filmate etc).

Art. 5. - Alte categorii de excipienţi pot fi:

a)   amestecuri de excipienţi, de exemplu cele utilizate pentru comprimarea directă, filmarea sau polizarea unei forme dozate administrate pe cale orală;

b)  substanţe pentru ajustarea pH-ului;

c)   constituenţi ai cernelurilor de imprimare utilizate pentru inscripţionarea formelor dozate administrate pe cale orală;

d)  diluanţi prezenţi, de exemplu în extractele din plante sau concentratele de vitamine;

e)  constituenţii prezenţi într-un amestec de componente înrudite chimic (de exemplu, conservanţi).

Art. 6. - In contextul prezentului ghid, definiţia de la art. 3 nu include reziduurile substanţelor rezultate din procesul de fabricaţie, impurităţile, solvenţii reziduali, produşii de degradare etc.

Art. 7. - (1) In general, excipienţii sunt consideraţi a nu avea efect şi este de dorit ca aceştia să aibă o acţiune farmacologică proprie redusă sau inexistentă; în anumite circumstanţe, unii dintre aceştia au totuşi acţiune sau efect recunoscute.

(2) De aceea, solicitanţii autorizaţiei de punere pe piaţă şi deţinătorii autorizaţiei de punere pe piaţă trebuie să garanteze utilizarea adecvată a excipienţilor în formularea medicamentelor, privitor la informaţiile conţinute în anexă.

CAPITOLUL III

Terminologie

Art. 8. - Următoarele exigenţe trebuie respectate în cazul excipienţilor înscrişi pe etichetă, în prospect şi în rezumatul caracteristicilor produsului (RCP):

a)  nu se utilizează numele brevetat al fiecărui excipient; excipienţii trebuie menţionaţi utilizându-se denumirile comune internaţionale (DCI) recomandate respective, denumirile din Farmacopeea Europeană sau, în lipsa acestora, denumirea comună uzitată;

b)   numele unui excipient inclus în anexă trebuie însoţit de numărul E, dacă acesta există; numărul E singur (neînsoţit de numele excipientului) poate fi utilizat pe ambalaj, numele întreg al excipientului şi numărul E fiind menţionate în prospect, la punctul la care se declară compoziţia calitativă în întregime;

c)  aromele brevetate sau parfumurile pot fi declarate în termeni generali (de exemplu, „aromă de portocale", „parfum de citrice"); orice componente importante cunoscute sau cele cu acţiune ori efect recunoscute trebuie declarate în mod specific;

d)   excipienţii modificaţi chimic trebuie declaraţi astfel încât să se evite confuziile cu excipienţii nemodificaţi (de exemplu, amidon pregelatinizat);

e)   trebuie menţionate numele şi funcţia excipienţilor utilizaţi pentru ajustarea pH-ului, de exemplu acid clorhidric pentru ajustarea pH-ului;

f)    toate componentele excipienţilor sau ale amestecurilor de excipienţi trebuie declarate, enumerate sub un termen general descriptiv, de exemplu cerneală de inscripţionare conţinând x, y, z, termenul general descriptiv putând fi menţionat pe etichetă, furnizându-se mai multe informaţii în prospect; orice component cu acţiune sau efect recunoscut trebuie menţionat pe etichetă şi în prospect.

CAPITOLUL IV

Excipienţii menţionaţi pe ambalaj

Art. 9. - In conformitate cu prevederile art. 763 lit. d) din Legea nr. 95/2006, pe ambalaj trebuie să fie menţionaţi toţi excipienţii medicamentelor parenterale, oftalmice şi topice; medicamentele topice includ medicamentele aplicate la nivel cutanat, cele eliberate la nivel pulmonar prin inhalare şi orice medicament administrat la nivelul mucoasei vaginale, rectale, nazale sau orale, în concluzie atunci când eliberarea poate fi locală sau transdermică.

Art. 10. - Pentru toate celelalte medicamente trebuie declaraţi pe ambalaj numai acei excipienţi cu acţiune sau efect recunoscut, incluşi în ghidul Comisiei Europene; astfel de excipienţi sunt enumeraţi în anexă.

Art. 11. - Atunci când medicamentul conţine unul dintre aceşti excipienţi, numele excipientului trebuie declarat pe ambalaj împreună cu o menţiune de tipul „Vezi prospectul pentru informaţii suplimentare".

CAPITOLUL V

Excipienţii menţionaţi în prospect

Art. 12. - In prospect trebuie declaraţi toţi excipienţii din punct de vedere calitativ, în conformitate cu terminologia definită în prezentul ghid.

Art. 13. - (1) In concordanţă cu prevederile art. 769 alin. (1) lit. c) (iv) şi art. 769 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 95/2006, a 4-a rubrică din anexă furnizează informaţii corespunzătoare asupra fiecărui excipient.

(2) Textul acestei informaţii trebuie să fie clar şi uşor de înţeles de către pacient.

Art. 14. - Atunci când, conform anexei, este necesară o atenţionare sau o menţiune, în prospect şi în RCP trebuie să se specifice fără echivoc faptul că menţiunea este în legătură cu prezenţa unui anumit excipient; pacientul trebuie să înţeleagă cu uşurinţă dacă atenţionarea se referă la excipient ori la substanţa activă.

Art. 15. - (1) In cazul unora dintre excipienţii menţionaţi în anexă, informaţia care trebuie inclusă în prospect se poate referi la mai multe puncte ale acestuia, de exemplu „Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor", „Sarcina şi alăptarea", „Reacţii adverse posibile"; pentru a simplifica prezentarea prospectului, această informaţie trebuie să apară o singură dată.

(2) Pentru ca pacientul să nu piardă informaţii importante şi relevante, în alte puncte din prospect este necesar să se facă referire la punctul care conţine atenţionări privind excipientul în cauză; de exemplu, pentru alcool (etanol) este necesară referirea la punctul care conţine atenţionări privind excipienţii, menţionate la punctele „Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor", „Sarcina şi alăptarea", „Informaţii pentru copii" etc.

ANEXĂ*) la ghid

Excipienţi şi informaţiile care trebuie menţionate în prospect

Numele

Calea de

administrare

Valoarea prag

Informaţia menţionată în prospect

Comentarii

Acid benzoic şi benzoaţi, de exemplu: acid benzoic {E210) benzoat de sodiu (E211) benzoat de potasiu (E212)

Topică

Zero

Uşor iritant al pielii, ochilor şi mucoaselor.

Parenterală

Zero

Poate creşte riscul de producere al icterului la nou-născuţi.

Acid sorbic şi sărurile sale

Topică

Zero

Poate provoca reacţii adverse cutanate locale (de exemplu dermatită de contact).

Coloranţi azoici, de exemplu:

tartrazină(EI02)

Galben - portocaliu S,

Galben amurg FCT

(Orange yellow S, Sunset

yellowFCF) (E110)

Azorubină, Carmoisină

(Azorubine ,Carmoisine)

(E122)

Amarant (Amaranth)

(E123)

Roşu coşenilă A, Ponceau

4R (Cochineal Red) (E124)

Negru strălucitor BN,

Negru PN (Brilliant Black

BN, BlackPN)(E151)

Orală

Zero

Pot provoca reacţii alergice.

Alcool benzilic

Parenterală

Expuneri la doze mai mici

Nu trebuie administrat la prematuri sau nou-născuţi.

*) Anexa este reprodusă în facsimil.

de

90 mg/kg şi zi

Poate provoca reacţii toxice şi alergice la sugari şi copii sub 3 ani.

RCP: termenul „alergic" trebuie înlocuit cu „anafilactoid".

90 mg/kg şi zi

Nu trebuie administrat la prematuri sau nou-născuţi.

Cantitatea de alcool benzilic exprimată în mg/unitatea de volum trebuie menţionată în prospect şi în RCP.

Datorită riscului de producere a reacţiilor toxice cu potenţial letal asociat expunerii la doze de alcool benzilic mai mari de 90 mg/kg şi zi, acest medicament nu trebuie administrat la prematuri sau nou-născuţi.

Cantitatea de alcool benzilic exprimată în mg/unitatea de volum trebuie menţionată în prospect şi în RCP.

Alcool cetostearilic inclusiv alcool cetilic

Topică

Zero

Poate provoca reacţii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatită de contact).

Alcool stearilic

Topică

Zero

Poate provoca reacţii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatită de contact).

Amidon de grâu

Orală

Zero

Poate fi administrat pacienţilor cu boală

celiacă.

Pacienţii care au alergie la grâu (afecţiune

diferită de boala celiacă) nu trebuie să

utilizeze acest medicament.

Amidonul de grâu poate conţine gluten, dar numai în cantităţi neglijabile, şi, de aceea, administrarea sa poate fi considerată sigură la pacienţii cu boală celiacă. (Cantitatea de gluten este limitată prin efectuarea testului de determinare a proteinelor totale descris în monografia Farmacopeii Europene).

Aprotinină

Topică

Zero

Poate provoca hipersensibilitate sau reacţii alergice grave.

In acest caz, administrarea topică se referă la locurile prin care substanţa poate ajunge în circulaţia sanguină (de exemplu răni, cavităţi ale corpului etc.)

Aspartam(E951)

Orală

Zero

Este sursă de fenilalanină. Poate fi dăunător pentru persoanele cu fenilcetonurie.

Balsam de Peru

Topică

Zero

Poate provoca reacţii adverse cutanate.

Bronopol

Topică

Zero

Poate provoca reacţii adverse cutanate locale (de exemplu dermatită de contact).

Butilhidroxianisol (E320)

Topică

Zero

Poate provoca reacţii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatită de contact) sau iritaţi a ochilor sau a mucoaselor.

Butilhidroxitoiuen (E321)

Topică

Zero

Poate provoca reacţii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatită de contact) sau iritaţia ochilor sau a mucoaselor.

Clorocrezol

Topică Parenterală

Zero

Poate provoca reacţii alergice.

Clorură de benzalconiu

Oculară

Zero

Poate provoca iritaţie oculară.

Evitaţi contactul cu lentilele de contact

moi.

Indepărtaţi lentilele de contact înainte de

administrare şi aşteptaţi cel puţin 15 minute înainte de a le pune la loc.

Se cunoaşte faptul că poate produce

decolorarea lentilelor de contact moi.

Topica

Este iritant. Poate provoca reacţii adverse cutanate.

Respiratorie

10 ug/doza administrată

Poate provoca bronhospasm.

Compuşi organici cu mercur, de exemplu: tiomersal, nitrat, acetat, borat de fenilmercur

Oculară

Zero

Poate provoca reacţii alergice.

Vezi Declaraţie Publică EMEA (EMEA Public Statement), 8 iulie 1999, Ref. EMEA/20962/99

Topică

Zero

Poate provoca reacţii adverse cutanate locale (de exemplu dermatită de contact) şi modificări de culoare.

Parenterală

Zero

Acest medicament conţine (tiomersal) cu rol de conservant şi există posibilitatea ca dumneavoastră sau copilul dumneavoastră să aveţi reacţii alergice după administrare. Spuneţi medicului dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră prezentaţi orice reacţii alergice cunoscute.

Vezi Declaraţie Publică EMEA (EMEAPublic Statement), 8 iulie 1999, Ref. EMEA/20962/99

Spuneţi medicului dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveţi probleme de sănătate după administrarea unui vaccin.

In cazul vaccinurilor trebuie făcute menţionări suplimentare.

Dimetilsulfoxid

Topică

Zero

Poate provoca iritaţia pielii.

Alcool (etanol)

Orală

Şi Parenterală

sub 100 mg/doză

Acest medicament conţine o cantitate mică de alcool (etanol) <100 mg pe <doză>.

Această menţiune are rolul de a asigura părinţii şi copiii în legătură cu conţinutul mic de alcool al medicamentului.

100 mg-3 g/doză

Acest medicament conţine ... vol% alcool (etanol), adică până la ... mg/doză, echivalent cu ... ml bere, ... ml vin/doză. Poate fi dăunător persoanelor cu etilism. Acest lucru trebuie avut în vedere la femeile gravide sau care alăptează, copii şi grupuri cu risc crescut cum sunt pacienţi cu boli hepatice sau epilepsie.

Prospectul trebuie să menţioneze volumul echivalent de bere sau vin, calculat pentru concentraţii de etanol de 5% vol, respectiv de 12% vol.

Poate fi necesar ca în diferite puncte ale prospectului să se insereze atenţionări.

Orală

Şi Parenterală

3 g/doză

Acest medicament conţine ... vol% alcool (etanol), adică până la ... mg/doză, echivalent cu ... ml bere,... ml vin/doză. Poate fi dăunător persoanelor cu etilism. Acest lucru trebuie avut în vedere la femeile gravide sau care alăptează, copii şi grupuri cu risc crescut cum sunt pacienţi cu boli hepatice sau epilepsie.

Cantitatea de alcool din acest medicament poate modifica efectele altor medicamente.

Cantitatea de alcool din acest medicament poate afecta negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Fenilalanină

Toate

Zero

Acest medicament conţine fenilalanină. Poate fi dăunător pacienţilor cu fenilcetonurie.

Formaldehidă

Topică

Zero

Poate provoca reacţii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatită de contact).

Orală

Zero

Poate provoca jenă gastrică şi diaree.

Fructoză

Orală

Parenterală

Zero

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua/utiliza acest medicament.

Propunere RCP: Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la fructoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

5g

Conţine X g fructoză/doză.

Acest lucru trebuie avut în vedere la

pacienţii cu diabet zaharat.

Lichide orale, pastile de supt şi comprimate masticabile

Zero

Poate dăuna dinţilor.

Informaţia trebuie inclusă numai dacă medicamentul este indicat pentru utilizare pe termen îndelungat, de exemplu 2 săptămâni sau mai mult.

Galactoză

Parenterală

Zero

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-1 întrebaţi înainte de a utiliza acest medicament.

Propunere RCP: Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, de exemplu galactozemie, nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Orală

Zero

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Propunere RCP: Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, de exemplu galactozemie sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Orală Parenterală

5g

Conţine X g galactoză/doză.

Acest lucru trebuie avut în vedere la

pacienţii cu diabet zaharat.

Glicerol

Orală

10 g/doză

Poate provoca dureri de cap, jenă gastrică şi diaree.

Rectală

1 g

Poate avea efect laxativ uşor.

Glucoza

Orală

Zero

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Propunere RCP: Pacienţii cu sindrom rar de malabsorbţie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Orală Parenterală

5g

Conţine X g glucoză/doză.

Acest lucru trebuie avut în vedere la

pacienţii cu diabet zaharat.

Lichide orale, pastile de supt şi comprimate masticabile

Zero

Poate dăuna dinţilor.

Informaţia trebuie inclusă numai dacă medicamentul este indicat pentru utilizare pe termen îndelungat, de exemplu 2 săptămâni sau mai mult.

Heparină (ca excipient)

Parenterală

Zero

Poate provoca reacţii alergice şi reducerea

numărului celulelor sanguine, ceea ce poate afecta procesul de coagulare.

Pacienţii care au prezentat în trecut reacţii

alergice induse de heparină trebuie să evite utilizarea medicamentelor ce conţin această substanţă.

Lactitol (E966)

Orală

Zero

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-1 consultaţi înainte de a utiliza acest medicament.

Propunere RCP: Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la fructoza, galactoză, galactozemie sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

10g

Poate avea efect laxativ uşor.

Conţinutul caloric este de 2,1 kcal/g lactitol

Lactoză

Orală

Zero

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-1 întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Propunere RCP: Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază (Lapp) sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

5g

Conţine X g lactoză (X/2 g glucoza şi X/2 g galactoza)/doză.

Acest lucru trebuie avut în vedere la pacienţii cu diabet zaharat.

Lanolină

Topică

Zero

Poate provoca reacţii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatită de contact).

Latex

Cauciuc natural (latex)

Toate

Zero

Ambalajul primar al acestui medicament conţine cauciuc natural (latex). Acesta poate provoca reacţii alergice grave.

Nu este excipient, în mod obişnuit, dar atenţionarea este considerată a fi necesară.

Maltitol (E965) şi Izomaltitol (E953), Maltitol lichid (vezi sirop de glucoza hidrogenată)

Orală

Zero

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Propunere RCP: Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la fructoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

10g

Poate avea efect laxativ uşor. Conţinutul caloric este de 2,3 kcal/g maltitol (sau izomaltitol).

Manitol (E421)

Orală

10 g

Poate avea efect laxativ uşor.

Parahidroxibenzoaţi şi esterii acestora, de exemplu:

etilhidroxibenzoat (E214), propiihidroxibenzoat (E216),

propiihidroxibenzoat de sodiu (E217), metilhidroxibenzoat (E218),

metilhidroxibenzoat de sodiu (E219)

Orală

Oculară Topică

Zero

Poate provoca reacţii alergice (chiar întârziate).

Parenterală Respiratorie

Zero

Poate provoca reacţii alergice (chiar întârziate) şi, în mod excepţional, bronhospasm.

Potasiu

Parenterală

Sub 1

mmol/doză

Acest medicament conţine potasiu, <1 mmol (39 mg)/doză, adică practic „nu conţine potasiu".

Informaţia se referă la valoarea prag, pe baza cantităţii totale de K+ din componenţa medicamentului.

Acest lucru este deosebit de important în cazul medicamentelor administrate în doze pentru copii, pentru a furniza informaţii celor care le prescriu şi pentru a asigura părinţii cu privire la conţinutul mic de K+ din compoziţia medicamentului.

Parenterală Orală

1 mmol/doză

Acest medicament conţine X mmol (sau Y mg) potasiu/doză. Acest lucru trebuie avut în vedere la pacienţii cu funcţie renală diminuată sau la pacienţii ce urmează o dietă cu restricţie de potasiu.

Parenterală-intravenoasă

30 mmol/l

Poate provoca durere la locul injectării.

Propilenglicol şi esterii acestuia

Topică

Zero

Poate provoca iritaţie cutanată.

Orală Parenterală

400 mg/kg la

adulţi

200 mg/kg la

copii

Poate provoca simptome asemănătoare celor provocate de consumul de alcool.

Sirop de glucoza hidrogenată (maltitol lichid)

Orală

Zero

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Propunere RCP: Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la fructoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

10 g

Poate avea efect laxativ uşor. Conţinutul caloric este de 2,3 kcal/g sirop de glucoza hidrogenată

Sodiu

Parenterală

Sub 1 mmol/doză

Acest medicament conţine sodiu, <1 mmol (23 mg) pe doză, adică practic „nu conţine sodiu".

Informaţia se referă la valoarea prag, pe baza cantităţii totale de Na+ din componenţa medicamentului.

Acest lucru este deosebit de important în cazul medicamentelor administrate în doze pentru copii, pentru a furniza informaţii celor care le prescriu şi pentru a asigura părinţii cu privire la conţinutul mic de Na+ din compoziţia medicamentului.

Orală

Parenterală

1 mmol/doză

Acest medicament conţine X mmol (sau Y mg) sodiu pe doza. Acest lucru trebuie avut în vedere la pacienţii ce urmează o dietă cu restricţie de sodiu.

Sorbitol (E420)

Orala Parenterală

Zero

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua/utiliza acest medicament.

Propunere RCP: Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la fructoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Orală

10g

Poate avea efect laxativ uşor. Conţinutul caloric este de 2,6 kcal/g sorbitol.

Sulfiţi, inclusiv metabisulfiţi,

de exemplu:

dioxid de sulf(E220),

sulfit de sodiu (E221),

disulfit de sodiu

(E222),

metabisulfit de sodiu

(E223),

metabisulfit de potasiu

(E224),

disulfit de potasiu

(E228).

Orală

Parenterală

Respiratorie

Zero

Poate provoca rar reacţii de hipersensibilitate grave şi bronhospasm.

Ulei de arahide

Toate

Zero

Medicamentul conţine ulei de arahide. Dacă sunteţi alergic la arahide sau soia, nu utilizaţi acest medicament.

Uleiul purificat de arahide poate conţine proteine de arahide. Monografia din Farmacopeea Europeană nu conţine un test pentru determinarea proteinelor reziduale. RCP: contraindicaţie

Ulei de pere pergamute Bergapten

Topică

Zero

Poate creşte sensibilitatea la acţiunea radiaţiilor UV (lumină naturală şi artificială).

Menţiunea nu este necesară dacă se demonstrează că bergaptenul este absent din compoziţia uleiului.

Ulei de ricin polioxil şi ulei de ricin polioxil hidrogenat

Parenterală

Zero

Poate provoca reacţii alergice grave.

Orală

Zero

Poate provoca jenă gastrică şi diaree.

Topică

Zero

Poate provoca reacţii adverse cutanate.

Ulei de soia şi ulei de soia hidrogenat.

Toate

Zero

(Medicamentul) conţine ulei de soia. Dacă aveţi alergie la arahide sau soia nu utilizaţi acest medicament.

Menţiunea este echivalentă cu aceea pentru uleiul de arahide. RCP: contraindicaţie.

Ulei de susan

Toate

Zero

Rar, poate provoca reacţii alergice grave.

Xilitol

Orală

10g

Poate avea efect laxativ uşor.

Conţinutul caloric este de 2,4 kcal/g xilitol.

Zahăr

Orală

Zero

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Propunere RCP: Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la fructoză, sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză sau insuficienţă a zaharazei-izomaltazei nu trebuie să utilizeze acest medicament.

5g

Conţine X g zahăr/doză.

Acest lucru trebuie avut în vedere la

pacienţii cu diabet zaharat.

Lichide orale, pastile de supt şi comprimate masticabile

Zero

Poate dăuna dinţilor.

Informaţia trebuie inclusă numai dacă medicamentul este indicat pentru utilizare pe termen îndelungat, de exemplu 2 săptămâni sau mai mult.

Zahăr invertit

Orală

Zero

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Propunere RCP: Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la fructoză sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

5g

Conţine X g amestec de fructoză şi

galactoză/doză.

Acest lucru trebuie avut în vedere la

pacienţii cu diabet zaharat.

Lichide orale, pastile de supt şi comprimate masticabile

Zero

Poate dăuna dinţilor.

Informaţia trebuie inclusă numai dacă medicamentul este indicat pentru utilizare pe termen îndelungat, de exemplu 2 săptămâni sau mai mult.

Note explicative privind structura anexei la ghid, referitoare la excipienţi şi informaţia care trebuie menţionată în prospect:

„Numele"

In această rubrică se scrie numele excipientului, utilizând DCI-ul sau, atunci când este posibil, numele din Farmacopeea Europeană, incluzând un număr E de referinţă, atunci când este relevant.

„Calea de administrare"

Această rubrică este necesară deoarece informaţia poate depinde de calea de administrare. De exemplu, pentru clorura de benzalconiu, informaţia legată de bronhospasm este relevantă numai pentru calea respiratorie.

„Valoarea-prag"

Se acceptă faptul că excipienţii pot prezenta efect peste o anumită „doză".

Cu excepţia cazurilor în care se menţionează altfel, valorile-prag sunt exprimate ca doze zilnice maxime ale excipientului în cauză, ca parte componentă a medicamentului.

Valoarea-prag este valoarea egală cu sau peste care este necesară furnizarea informaţiei declarate.

O valoare-prag „zero" înseamnă că este necesară declararea informaţiei în toate cazurile de prezenţă a excipientului în compoziţia medicamentului.

„Informaţia menţionată în prospect"

Informaţia este prezentată în prospect într-o formă simplă, în termeni clari şi uşor de înţeles de către pacient. Textul se referă frecvent la termenul „per doză", care înseamnă doza medicamentului.

Deoarece dozele pot varia în mare măsură, solicitanţii trebuie să aibă în vedere doza maximă pentru o dată a medicamentului, aşa cum este definită în RCP, la punctul 4.2. Din acest motiv, informaţia conţine uneori expresia „până la x mg per doză", de exemplu.

In cazul în care forma farmaceutică este solidă, de exemplu: comprimate, capsule, supozitoare, pulbere în plic, este preferabilă referirea la cantitatea per comprimat, capsulă etc.

„Comentarii"

Textul din această rubrică nu este destinat pacientului.

Acesta este rezervat oferirii de informaţii suplimentare pentru solicitanţi şi ANM cu privire la textul din rubrica precedentă.

In unele cazuri aceste comentarii pot să apară în RCP sub formă de contraindicaţii exprimate într-un stil adecvat.


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 1202/2006

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 1202 din 2006
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 1202/2006
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu