ORDIN
Nr. 116 din 17 noiembrie 2004
privind aprobarea Normei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor
care stabileste conditii speciale ce reglementeaza activitati de import in
Romania de produse de pescuit si acvacultura originare din Noua Zeelanda*)
ACT EMIS DE: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU
SIGURANTA ALIMENTELOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 166 bis din 24 februarie
2005

*) Ordinul nr. 116/2004 a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei,
Partea I, nr. 166 din 24 februarie 2005 si este reprodus si in acest numar bis.
In temeiul art. 10 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind
organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor,
aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 215/2004, cu modificarile
ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 23.472 din 15 noiembrie 2004, intocmit de
Directia generala sanitara veterinara din structura Autoritatii Nationale Sanitare
Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta
Alimentelor emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor care
stabileste conditii speciale ce reglementeaza activitati de import in Romania
de produse de pescuit si acvacultura originare din Noua Zeelanda, prevazuta in
anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor,
institutele veterinare centrale si directiile sanitar-veterinare si pentru
siguranta alimentelor judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la
indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin constituie transpunerea oficiala a Deciziei Comisiei
Europene 94/448/CE ce stabileste conditii speciale ce reglementeaza activitati
de import de produse de pescuit si de acvacultura originare din Noua Zeelanda,
publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. 184 din 20
iulie 1994, p. 16.
Art. 4
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare la 15 zile de la publicare.
p. Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare
Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
Gabriel Vasile Dragan
ANEXA 1*)
*) Anexa este reprodusa in facsimil.
NORMA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
care stabileste conditii speciale ce reglementeaza activitati de import in
Romania de produse de pescuit si acvacultura originare din Noua Zeelanda
Art. 1
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor
recunoaste Ministerul Agriculturii si Padurilor (MAF) ca fiind autoritatea
competenta din Noua Zeelanda desemnata pentru verificarea si certificarea
conformitatii produselor de pescuit si acvacultura originare din aceasta tara
cu cerintele "Normei sanitare veterinare privind conditiile sanitare
veterinare pentru producerea si comercializarea produselor de pescuit",
aprobata prin Ordinul nr. 329 din 25 iulie 2002, publicat in Monitorul Oficial
al Romaniei, Partea I, nr. 613 din 20 august 2002 si care transpune Directiva
91/493/CE.
Art. 2
Produsele de pescuit si acvacultura originare din Noua Zeelanda trebuie sa
indeplineasca urmatoarele conditii, pentru a fi importate in Romania:
(1) Fiecare expediere trebuie sa fie insotita de un certificat de sanatate
in original, numerotat si completat corespunzator, semnat, datat si care sa
contina o singura fila, in conformitate cu modelul stabilit la anexa nr. 1 a
prezentei norme sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor.
(2) Produsele trebuie sa provina din intreprinderi autorizate, pescadoare,
frigorifere sau pescadoare frigorifere inregistrate, precizate la lista
oficiala intocmita de Comisia Europeana si publicata in Jurnalul Oficial al
Comunitatilor Europene.
(3) Toate pachetele trebuie sa poarte cuvantul "NOUA ZEELANDA" si
numarul de autorizare/inregistrare a intreprinderii, pescadorului,
frigoriferului sau a pescadorului frigorifer de origine, inscris cu litere ce
nu se pot sterge, cu exceptia cazului unor produse de pescuit congelate in vrac
si destinate pentru fabricarea de hrana conservata.
Art. 3
(1) Certificatele mentionate la punctul 1 al articolului 2 trebuie sa fie
intocmite in cel putin in limba tarii de origine, in limba engleza si in limba
romana, Romania fiind statul unde sunt efectuate inspectia si controalele
veterinare la frontiera.
(2) Certificatele trebuie sa poarte numele, functia si semnatura
reprezentantului MAF si stampila oficiala intr-o culoare diferita de cea a
altor mentiuni.
Art. 4
(1) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta
Alimentelor, poate pune in aplicare acte normative, reglementari si prevederi
administrative, necesare pentru conformarea cu prezenta norma sanitara
veterinara, le va transmite Comisiei Europene, prin intermediul Ministerului
Integrarii Europene si Misiunii Romaniei pe langa Uniunea Europeana, impreuna
cu tabelele de concordanta, in vederea evaluarii conformitatii transpunerii
legislative si va stabili masurile necesare pentru implementarea corecta si la
timp a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare si pentru siguranta
alimentelor.
(2) Atunci cand Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru
Siguranta Alimentelor adopta cele mentionate la alin. 1, trebuie sa faca o
referire expresa la prezenta norma sanitara veterinara si pentru siguranta
alimentelor la publicarea oficiala a acesteia. Procedura privind realizarea
referirii mentionate ramane in responsabilitatea Autoritatii Nationale Sanitare
Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.
(3) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta
Alimentelor va lua masurile necesare si va sanctiona, potrivit legii, orice
incalcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare si pentru
siguranta alimentelor. De asemenea, va facilita intocmirea documentelor
necesare pentru sanctionarea incalcarii legislatiei veterinare si pentru
siguranta alimentelor ce constituie infractiuni.
(4) Prezenta norma sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor
constituie transpunerea oficiala a Deciziei Comisiei 94/448/CE.
Art. 5
Anexa face parte integranta din prezenta norma sanitara veterinara si
pentru siguranta alimentelor.
ANEXA 1
la norma sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor
HEALTH CERTIFICATE
CERTIFICAT DE SANATATE
for fishery and aquaculture products originating in New Zeeland and
intended for export to Romania,
pentru produse de pescuit si de acvacultura originare din Noua Zeelanda si
destinate pentru export in Romania
Reference No. .......................
Referinta nr: .......................
Country of dispatch: NEW ZEELAND
Tara de expediere: NOUA ZEELANDA
Competent authority: Ministry of Agriculture and Forestry (MAF)
Autoritatea competenta: Ministerul Agriculturii si Padurii (MAF)
I. Details identifying the fishery products
Detalii de identificare a produselor de pescuit
Description of fishery/aquaculture products*1): ..........................
Descrierea produselor de pescuit/acvacultura*1): .........................
- Species (scientific name): .............................................
- Specia (nume stiintific): ..............................................
- Presentation of product and type of treatment*2): ......................
- Prezentarea produsului si a tipului de tratare*2): .....................
Code No (where available): ...............................................
Numar de cod (unde este corespunzator): ..................................
Type of packaging: .......................................................
Tipul materialului de impachetare: .......................................
Number of packages: ......................................................
Numar de pachete: ........................................................
Net weight: ..............................................................
Greutate neta: ...........................................................
Requisite storage and transport temperature: .............................
Temperatura de depozitare si transport ceruta: ...........................
II. Origin of products
II. Originea produselor
Name(s) and official approval/registration number(s) of establishment(s),
factory vessel(s), or cold store(s) approved or freezer vessel(s) registered by
the MAF for export to the EC:
..........................................................................
..........................................................................
Nume(ele) si numar(ele) de autorizare/inregistrare oficiala a
intreprinderii(lor), pescadorului(lor) sau frigoriferului(lor) autorizate sau a
pescadorului(lor) frigorifer inregistrate de MAF pentru export in Romania:
..........................................................................
..........................................................................
III. Destination of products
III. Destinatia produselor
The products are dispatched ..............................................
from: ....................................................................
(place of dispatch)
Produsele sunt expediate .................................................
de la: ...................................................................
(loc de expediere)
to: ......................................................................
(country and place of destination)
catre: ...................................................................
(tara si locul de destinatie)
by the following means of transport: .....................................
cu urmatoarele mijloace de transport: ....................................
Name and address of dispatcher: ..........................................
Numele si adresa expeditorului: ..........................................
Name of consignee and address at place of destination: ...................
Numele destinatarului si adresa locului de destinatie: ...................
IV. Health attestation
IV. Atestarea sanatatii
The official inspector hereby certifies that the fishery or aquaculture
products specified above:
Inspectorul oficial certifica, in fapt, ca produsele de pescuit si
acvacultura specificate anterior:
1. were caught and handled on board vessels in accordance with the health
rules laid down by Directive 92/48/EEC;
1. au fost capturate si manipulate la bordul navelor, in conformitate cu
regulile de sanatate stabilite de "Norma sanitara veterinara cu privire la
conditiile minime de igiena pentru produsele din pescuit obtinute la bordul
vaselor de pescuit", aprobata prin Ordinul nr. 192 din 13 iunie 2001,
publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 398 din 19 iulie 2001,
norma ce transpune in legislatia nationala Directiva 92/48/CEE;
2. were landed, handled and where appropriate packaged, prepared,
processed, frozen, thawed and stored hygienically in compliance with the
requirements laid down in Chapters II, III and IV of the Annex to Directive
91/493/EEC;
2. au fost debarcate si manipulate dupa caz, impachetate, preparate, prelucrate,
congelate, decongelate si depozitate igienic, in conformitate cu cerintele
stabilite la capitolele II, III si IV ale anexei "Normei sanitare
veterinare privind conditiile sanitare veterinare pentru producerea si
comercializarea produselor de pescuit" ce transpune in legislatia
nationala Directiva 91/493/CEE;
3. have undergone health controls in accordance with Chapter V of the Annex
to Directive 91/493/EEC;
3. au fost supuse controalelor de sanatate, in conformitate cu capitolul V
al anexei normei sanitare veterinare mentionate la punctul 2 ce transpune in
legislatia nationala Directiva 91/493/CEE;
4. are packaged, marked, stored and transported in accordance with Chapters
VI, VII and VIII of the Annex to Directive 91/493/EEC;
4. sunt impachetate, marcate, depozitate si transportate in conformitate cu
capitolele VI, VII, si VIII ale anexei normei sanitare veterinare mentionate la
punctul 2 ce transpune in legislatia nationala Directiva 91/493/CEE;
5. do not come from toxic species or species containing biotoxins;
5. nu provin de la specii toxice sau specii ce contin biotoxine;
6. have satisfactorily undergone the organoleptic, parasitological,
chemical and microbiological checks laid down for certain categories of fishery
products by Directive 91/493/EEC and the implementing decisions thereto.
6. au fost supuse, cu rezultate satisfacatoare, controalelor organoleptic,
parazitologic, chimic si microbiologic, stabilite pentru anumite sortimente de
produse de pescuit de norma sanitara veterinara mentionata la punctul 2 ce
transpune in legislatia nationala Directiva 91/493/CEE si implementarea
deciziilor acesteia.
7. in addition, where the fishery products are frozen or processed bivalve
molluscs: the molluscs were obtained from approved production areas subject to
conditions which are at least equivalent to those laid down by Directive
91/492/EEC of 15 July 1991 laying down the health conditions for the production
and the placing on the market of live bivalve molluscs.
7. in plus, atunci cand produsele de pescuit sunt moluste bivalve congelate
sau prelucrate: molustele sunt obtinute din zone de productie autorizate supuse
conditiilor ce sunt cel putin echivalente cu cele stabilite la "Norma
sanitara veterinara privind conditiile sanitare veterinare pentru producerea si
comercializarea molustelor bivalve vii", aprobata prin Ordinul nr. 248 din
11 iunie 2002, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 695 din 23
septembrie 2002, norma ce transpune in legislatia nationala Decizia Comisiei
91/492/CEE.
The undersigned official inspector hereby declares that he is aware of the
provisions of Directive 91/493/EEC, Directive 92/48/EEC and Decision 94/448/EC.
Subsemnatul, inspector oficial, declar ca am luat cunostinta de prevederile
"Normei sanitare veterinare privind conditiile sanitare veterinare pentru
producerea si comercializarea produselor de pescuit ce transpune in legislatia
nationala Directiva 91/493/CEE, ale "Normei sanitare veterinare cu privire
la conditiile minime de igiena pentru produsele din pescuit obtinute la bordul
vaselor de pescuit" ce transpune in legislatia nationala Directiva
92/48/CEE si ale prezentei norme sanitare veterinare.
Done at ..............................., on ..............................
(place) (date)
Intocmit la ..........................., la data de ......................
(locul) (data)
_______
/ \ ....................................
/ Official \ (signature of official inspector)*3)
| Stamp*3) | ....................................
| Stampila | semnatura inspectorului oficial*3)
\ oficiala*3) /
\ _______ /
------------
*1) Delete where inapplicable.
*1) Se elimina atunci cand sunt inaplicabile.
*2) Live, refrigerated, frozen, salted, smoked, preserved etc.
*2) Vii, refrigerate, congelate, sarate, afumate, conservate etc.
*3) The colour of the stamp and signature must be different from that of
the other particulars in the certificate.
*3) Culoarea stampilei si a semnaturii trebuie sa fie diferita de celelalte
inscrisuri ale certificatului.