Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 104 din 20 septembrie 1991

al Departamentului Protectiei Muncii privind autorizarea functionarii unitatilor din punct de vedere al protectiei muncii

ACT EMIS DE: MINISTERUL MUNCII SI PROTECTIEI SOCIALE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 172 din 22 iulie 1992


SmartCity3


    Secretarul de stat, seful Departamentului Protectiei Muncii, avand in vedere:
    - Hotararea Guvernului nr. 954/11.08.1990 privind numirea secretarilor de stat din Ministerul Muncii si Protectiei Sociale;
    - Hotararea Guvernului nr. 962/11.08.1990 privind organizarea si functionarea Ministerului Muncii si Protectiei Sociale;
    - Legea nr. 10/1972 (Codul muncii), art. 140 alin. (2) referitor la autorizarea functionarii unitatilor din punct de vedere al protectiei muncii,

    emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Normele metodologice privind autorizarea functionarii unitatilor din punct de vedere al protectiei muncii.
    Art. 2
    Directiile generale din Departamentul Protectiei Muncii si inspectoratele de stat teritoriale pentru protectia muncii vor aduce la indeplinire prezentul ordin.
    Art. 3
    Ordinul comun nr. 51/145/1977 al Ministerului Muncii si Ministerului Sanatatii se abroga.

                      Secretar de stat,
           seful Departamentului Protectiei Muncii,
                      Dan Andreescu


                      NORME METODOLOGICE
privind autorizarea functionarii unitatilor din punct de vedere al protectiei muncii

    1. Unitatile din sectoarele public si privat pot functiona numai daca sunt autorizate, din punct de vedere al protectiei muncii, de organele de specialitate ale Ministerului Muncii si Protectiei Sociale - Departamentul Protectiei Muncii.
    2. Autorizatia de functionare din punct de vedere al protectiei muncii se emite de catre inspectoratele de stat teritoriale pentru protectia muncii si atesta ca in unitatea respectiva, la data expertizarii si autorizarii, sunt asigurate masurile tehnice si organizatorice, stabilite prin reglementarile legale in vigoare, astfel incat sa fie prevenite accidentele de munca sau/si imbolnavirile profesionale.
    3. Obtinerea de catre unitatile din sectoarele public si privat a autorizatiei de functionare din punct de vedere al protectiei muncii este obligatorie la punerea in functiune a obiectivului, respectiv la realizarea parametrilor  din proiect.
    4. Autorizatia de functionare se elibereaza de catre inspectoratul de stat teritorial pentru protectia muncii, pe raza caruia se afla amplasata unitatea, la solicitarea acesteia.
    5. Unitatile aflate in functiune si neautorizate din punct de vedere al protectiei muncii la data emiterii Ordinului sefului Departamentului Protectiei Muncii nr. 104/20.IX.1991, prin care se aproba prezentele norme metodologice, sunt obligate sa solicite aceasta autorizatie in termen de cel mult 12 luni de la aparitia ordinului mentionat.
    Pana la autorizarea functionarii unitatilor respective din punct de vedere al protectiei muncii, consiliile de administratie sau reprezentantii legali ai acestora vor raspunde, potrivit reglementarilor in vigoare, de asigurarea tuturor conditiilor de securitate a muncii, prin adoptarea de masuri corespunzatoare, stabilite cu consultarea organizatiilor sindicale.
    6. Pentru autorizarea functionarii unitatilor din punct de vedere al protectiei muncii, unitatea solicitanta va inainta inspectoratului de stat teritorial pentru protectia muncii un dosar, cu urmatoarele documente:
    - cerere pentru autorizarea functionarii, semnata de conducatorul unitatii, in care se vor preciza: denumirea unitatii, adresa, obiectul de activitate, ramura economica. Solicitantul va mentiona obligatoriu ca sunt respectate normele generale si specifice de protectie a muncii, in vigoare la data depunerii cererii;
    - memoriu tehnic, explicativ, care va cuprinde date referitoare la: denumirea proiectantului, numarul si data proiectului, descrierea succinta a procesului tehnologic, factorii de risc potential de accidentare sau imbolnavire profesionala - generati de mijloacele de productie, procesul si mediul de munca; organizarea activitatii si masurile de asigurare a protectiei muncii, in conditiile respective de risc. Se vor nominaliza obligatoriu substantele toxice si periculoase care se folosesc sau se degaja in procesul de productie, precum si concentratiile acestora in mediul de lucru, determinate conform metodelor reglementate prin standarde;
    - cate o copie de pe avizele sau autorizatiile date, in conformitate cu legislatia in vigoare si profilul unitatii, de centrul teritorial de medicina preventiva, pompieri, I.S.C.R.I.R, Institutul de Securitate Miniera Petrosani, Intreprinderea de electricitate, Intreprinderea de gaze etc.
    7. Actele necesare autorizarii se vor trimite de unitatea solicitanta la inspectoratul de stat teritorial pentru protectia muncii cu 30 de zile inainte de termenul de punere in functiune.
    8. (1) Inspectoratul de stat teritorial pentru protectia muncii este obligat sa efectueze expertizarea unitatii solicitante in termen de 30 de zile de la data inregistrarii cererii de autorizare.
    (2) In situatiile in care documentatia prezentata de unitate este incompleta, termenul de expertizare se decaleaza cu perioada de timp necesara completarii dosarului, conform prevederilor de la pct. 6.
    9. La expertizarea unitatilor, inspectoratul de stat teritorial pentru protectia muncii va tine seama de urmatoarele criterii, care conditioneaza acordarea autorizatiei de functionare:
    - solutiile tehnice si masurile aplicate sa fie in conformitate cu prevederile standardelor si ale normelor generale si specifice de protectie a muncii, in vigoare la data solicitarii autorizatiei, si sa asigure desfasurarea activitatii fara riscuri de accidentare si imbolnavire profesionala;
    - instalatiile, masinile si utilajele din productia interna si din import sa fie dotate cu dispozitive de protectie, aparatura de masura si control al parametrilor tehnologici, precum si de avertizare a starilor de pericol;
    - instalatiile si sistemele pentru captarea, retinerea si neutralizarea substantelor nocive, degajate in desfasurarea proceselor tehnologice, sa fie in functiune si eficiente.
    10. Pentru autorizarea functionarii unitatii din punct de vedere al protectiei muncii se vor folosi formularele din anexele nr. 1 si 2 la prezentele norme metodologice.
    Autorizatiile de functionare din punct de vedere al protectiei muncii se vor emite in dublu exemplar, din care originalul se va preda unitatii autorizate, iar pe exemplarul ramas in evidenta inspectoratului va semna de primire reprezentantul unitatii.
    11. Autorizatia de functionare din punct de vedere al protectiei muncii se poate acorda:
    (1) intregii unitati (formularul din anexa nr. 1); nu se autorizeaza grupuri de intreprinderi, asociatii etc.;
    (2) unor subunitati - autorizatie de functionare partiala (formularul din anexa nr. 2) - care au functionalitate independenta din punct de vedere al conditiilor de protectie a muncii - atelier, sector, sectie etc.
    Autorizatiile de functionare partiala se acorda numai daca intreaga unitate nu indeplineste conditiile pentru autorizare totala.
    Nu se vor autoriza separat o instalatie, un sistem de ventilatie, un loc de munca dintr-un atelier etc.
    In situatia in care toate subunitatile unui obiectiv economic intrunesc conditii de autorizare, se va proceda la eliberarea autorizatiei de functionare pentru intregul obiectiv.
    12. In cazurile in care, cu ocazia expertizarii, inspectoratul de stat teritorial pentru protectia muncii constata ca nu sunt intrunite conditiile de autorizare, va comunica unitatii solicitante refuzul de autorizare, in care se vor specifica in detaliu deficientele si, totodata, se va cere conducerii unitatii sa ia masurile necesare remedierii acestora.
    In functie de gravitatea pericolului, inspectoratul de stat teritorial pentru protectia muncii va lua masuri de oprire totala sau partiala a acesteia pana la asigurarea conditiilor de protectie a muncii.
    13. La expertizare, in vederea autorizarii, vor putea fi folositi specialisti din alte sectoare de activitate (organe sanitare, institute de cercetare-proiectare de ramura etc.), in vederea verificarii conditiilor de prevenire a accidentelor de munca si imbolnavirilor profesionale.
    14. Unitatile sunt obligate sa solicite inspectoratelor de stat teritoriale pentru protectia muncii revizuirea autorizatiei de protectie a muncii in cazul modificarii conditiilor initiale in care s-a emis aceasta, ca urmare a lucrarilor de extindere a capacitatii, retehnologizarii etc.
    Inspectoratele de stat teritoriale pentru protectia muncii, in urma reanalizarii conditiilor din unitati, vor proceda la mentinerea sau retragerea autorizatiilor de functionare.
    15. Autorizatia de functionare din punct de vedere al protectiei muncii poate fi revizuita sau retrasa de catre inspectoratul de stat teritorial pentru protectia muncii emitent, in toate cazurile in care se constata nerespectarea conditiilor in care aceasta a fost obtinuta.
    16. Inspectoratele de stat teritoriale pentru protectia muncii vor tine intr-un registru evidenta: autorizatiilor solicitate si eliberate, a unitatilor neautorizate (partial sau total), precum si a unitatilor oprite ca urmare a neasigurarii conditiilor de securitate a muncii, conform normelor in vigoare.
    17. Situatia autorizatiilor eliberate si retrase, precum si a unitatilor neautorizate (partial sau total) se va raporta trimestrial Departamentului Protectiei Muncii de catre inspectoratele de stat teritoriale pentru protectia muncii.

    ANEXA 1

  MINISTERUL MUNCII SI PROTECTIEI SOCIALE
  DEPARTAMENTUL PROTECTIEI MUNCII
  Inspectoratul de stat teritorial
  pentru protectia muncii
  Judetul ...............

    AUTORIZATIE DE FUNCTIONARE DIN PUNCT DE VEDERE AL PROTECTIEI MUNCII
              Nr. ................. / ................
  Avand in vedere cererea ..........nr. ........ din ....., inregistrata la Inspectoratul de stat teritorial pentru protectia muncii ............... sub nr. ........... din ................,
   in baza prevederilor art. 140 alin. (2) din Legea nr. 10/1972 (Codul muncii),
se autorizeaza functionarea unitatii .......................................... ............................................................................... cu profil de .................................................................., din localitatea  ..........., str. ............ nr. ......., subordonata .......
...............................................................................

         Data eliberarii                Inspector sef,
        ...................


    ANEXA 2

  MINISTERUL MUNCII SI PROTECTIEI SOCIALE
  DEPARTAMENTUL PROTECTIEI MUNCII
  Inspectoratul de stat teritorial
  pentru protectia muncii
  Judetul .....................

     AUTORIZATIE PARTIALA DE FUNCTIONARE DIN PUNCT DE VEDERE AL
                       PROTECTIEI MUNCII
               Nr. ........ din ..............
   Avand in vedere cererea ............nr. ...... din ........ , inregistrata la
Inspectoratul de stat teritorial pentru protectia muncii .....................
sub nr. ..... din ...............,
   in baza prevederilor art. 140 alin. (2) din Legea nr. 10/1972 (Codul muncii),
se autorizeaza functionarea subunitatii (obiectiv, sector, sectie, atelier etc.)
.............................................................................
.............................................................................
cu profil de .................................................................,
din localitatea ................., str. .......... nr. ..................,
componenta a unitatii solicitante, subordonata ............................
   Prezenta autorizatie partiala din punct de vedere al protectiei muncii va fi
valabila pana la obtinerea autorizatiei pentru intreaga activitate.

          Data eliberarii                Inspector sef,
         .......................



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 104/1991

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 104 din 1991
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu