ORDIN
Nr. 103 din 1 iunie 2005
privind aprobarea Normei de metrologie legala NML 032-05 "Mijloace de
masurare a concentratiei alcoolice"*)
ACT EMIS DE: MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI
BIROUL ROMAN DE METROLOGIE LEGALA
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 664 bis din 26 iulie 2005
*) Ordinul nr. 103/2005 a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei,
Partea I, nr. 664 din 26 iulie 2005 si este reprodus si in acest numar bis.
In temeiul Ordonantei Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de
metrologie, aprobata si modificata prin Legea nr. 11/1994, cu modificarile
ulterioare,
in baza instructiunilor de metrologie legala I.M.L. 2-04 "Aprobarea de
model" si I.M.L. 3-04 "Trasabilitatea rezultatelor masurarilor
efectuate cu mijloace de masurare supuse controlului metrologic legal",
aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 862/2004 privind aprobarea
instructiunilor de metrologie legala, cu modificarile ulterioare, si a Hotararii
Guvernului nr. 193/2002 privind organizarea si functionarea Biroului Roman de
Metrologie Legala, cu modificarile ulterioare,
directorul general al Biroului Roman de Metrologie Legala emite urmatorul
ordin:
Art. 1
Se aproba Norma de metrologie legala NML 032-05 "Mijloace de masurare
a concentratiei alcoolice", cuprinsa in anexa care face parte integranta
din prezentul ordin.
Art. 2
Norma de metrologie legala prevazuta la art. 1 inlocuieste Norma de
metrologie legala NML 9-03-94 "Alcoolmetre si areometre pentru
alcool", Norma de metrologie legala NML 9-05-95 "Ebuliometre" si
Procedura de incercare/verificare metrologica P156-01 "Aparat pentru
determinarea continutului de alcool din bere si vin", cu exceptia cazurilor
la care se refera art. 3.
Art. 3
Se admite utilizarea in continuare, in paralel cu norma de metrologie
legala prevazuta la art. 1, a reglementarilor prevazute la art. 2, pentru
mijloacele de masurare care au aprobari de model acordate in baza acestor
norme, dupa cum urmeaza:
- pana la expirarea valabilitatii aprobarii de model, dar nu mai mult de 5
ani de la data intrarii in vigoare a prezentului ordin, pentru verificare
metrologica initiala;
- o perioada de 10 ani de la data intrarii in vigoare a prezentului ordin,
pentru verificari metrologice periodice si dupa reparatii.
Art. 4
Unitatile din structura si in subordinea Biroului Roman de Metrologie
Legala, precum si laboratoarele autorizate de acesta vor duce la indeplinire
prevederile prezentului ordin.
Art. 5
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare la data publicarii lui.
Directorul general al Biroului Roman de Metrologie Legala,
Stefan Ocneanu
ANEXA 1*)
*) Anexa este reprodusa in facsimil.
NORMA DE METROLOGIE LEGALA NML 032-05 "Mijloace de masurare a
concentratiei alcoolice"
1 Domeniu de aplicare
1.1 Prezenta norma de metrologie legala stabileste cerintele metrologice si
tehnice si modalitatile de atestare a legalitatii, specifice mijloacelor de
masurare a concentratiei alcoolice din solutii apa-alcool etilic, din bere sau
vin, in scopul asigurarii corectitudinii tranzactiilor comerciale cu bauturi
alcoolice, in cadrul carora suma de plata se calculeaza in functie de
concentratia alcoolica, in aplicarea legislatiei privind productia de alcool si
in masurarile efectuate in laboratoarele de expertiza care emit buletine de
analiza oficiale.
Pentru a putea fi introduse pe piata, puse in functiune sau utilizate in
masurarile din domenii de interes public, mijloacele de masurare a
concentratiei alcoolice trebuie sa indeplineasca cerintele metrologice si
tehnice, prevazute in prezenta norma, precum si cerintele aplicabile din norma
de metrologie legala NML 001-05 "Cerinte metrologice si tehnice comune
mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal".
Aplicabilitatea cerintelor din normele mai sus mentionate rezulta din tabelele
5, 6 si 7.
1.2 Prezenta norma de metrologie legala nu se refera la mijloacele de
masurare a concentratiei alcoolice utilizate exclusiv in scopuri industriale,
de control al calitatii productiei sau de control interfazic.
1.3 Terminologie
In sensul prezentei norme de metrologie legala, termenii specifici
utilizati au urmatoarele semnificatii:
1.3.1 Fractie masica: raportul intre masa de alcool etilic pur dizolvat si
masa solutiei exprimat in procente cu simbolul "% masa"
1.3.2 Fractie volumica: raportul intre volumul de alcool etilic pur
dizolvat si volumul solutiei exprimat in procente cu simbolul "%
vol".
1.3.3 Alcoolmetru: mijloc de masurare din sticla, utilizat pentru
determinarea concentratiei alcoolice exprimata ca fractie masica sau a
concentratiei alcoolice exprimate ca fractie volumica a unui amestec de apa si
etanol, gradat la o temperatura de referinta de 20 grade C in concordanta cu
valorile din tabelele alcoolmetrice internationale publicate de Organizatia
Internationala de Metrologie Legala.
1.3.4 Ebuliometru: mijloc de masurare folosit la determinarea concentratiei
alcoolice exprimata ca fractie volumica a vinului sec.
1.3.5 Analizor de bere/vin: mijloc de masurare folosit la masurarea
concentratiei alcoolice din bere/vin, exprimata ca fractie volumica si fractie
masica.
2 Unitati de masura
Concentratia masurata trebuie sa fie afisata ca fractie masica, simbol %
masa sau ca fractie volumica simbol % vol. Simbolul unitatii de masura trebuie
sa fie inscriptionat sau sa fie afisat pe dispozitivul indicator al aparatului.
3 Cerinte metrologice si tehnice specifice alcoolmetrelor din sticla
3.1 Erorile determinate in conditii nominale de functionare trebuie sa fie
mai mici decat erorile maxime tolerate prevazute in tabelul 1.
Aparatele sunt impartite in patru clase de exactitate. Producatorul trebuie
sa specifice prin inscriptionare clasa de exactitate a alcoolmetrului.
Tabelul 1 Erorile maxime tolerate ale alcoolmetrelor din sticla
______________________________________________________________________________
| Clasa de | I | II | III | IV
|
| exactitate | | | |
|
|__________________|______________|______________|______________|______________|
| Eroare maxima | 1/2 din | Valoarea unei| Valoarea unei| Valoarea
unei|
| tolerata (% masa | valoarea unei| diviziuni | diviziuni | diviziuni
|
| sau % vol.) | diviziuni | | |
|
|__________________|______________|______________|______________|______________|
3.2 Erorile maxime tolerate ale termometrelor incorporate in alcoolmetre
sau neincorporate dar utilizate impreuna cu acestea, sunt cele din tabelul 2.
Tabelul 2 Erorile maxime tolerate ale termometrelor
______________________________________________________________
| Valoarea diviziunii, grade C | 0,1 | 0,2 | 0,5 |
|________________________________|_________|_________|_________|
| Eroare maxima tolerata grade C | +/-0,10 | +/-0,20 | +/-0,20 |
|________________________________|_________|_________|_________|
3.3 Sticla utilizata la constructia alcoolmetrelor trebuie sa fie
transparenta si sa nu prezinte defecte care pot impiedica citirea scarii gradate.
Sticla trebuie sa aiba un coeficient de dilatare cubica de (25 +/- 2) x
10^-6K^-1.
3.4 Alcoolmetrul trebuie sa aiba o singura scara gradata de tipul celor
mentionate la pct. 3.6.
3.5 Inscriptionarile si reperele scarii gradate trebuie sa fie marcate pe
un suport care are suprafata opaca si neteda. Acest suport trebuie sa fie fixat
rigid in interiorul tijei si sa prezinte reperele de referinta care trebuie
realizate astfel incat orice deplasare a scarii si a suportului ei fata de tija
sa poata fi observata.
3.6 Alcoolmetrele trebuie sa aiba scara nominala gradata in % masa sau %
volum, de alcool.
3.7 Lestul trebuie sa fie fixat in partea inferioara a alcoolmetrului. Dupa
ce alcoolmetrul este mentinut timp de 1 ora in pozitie verticala, la temperatura
de 80 grade C si ulterior racit in aceeasi pozitie, acesta trebuie sa pluteasca
in pozitie verticala, cu o abatere maxima de la verticalitate de 1 grad si 30
minute.
3.8 Diametrul exterior al tijei nu trebuie sa fie mai mic de 3,5 mm pentru
alcoolmetrele clasa IV, de 3,0 mm pentru alcoolmetrele din clasa I sau II si nu
trebuie sa fie mai mic de 2,5 mm pentru cele de clasa III.
3.9 Lungimea diviziunii nu trebuie sa fie mai mica:
- de 1,5 mm pentru aparatele din clasa I;
- de 1,05 mm pentru aparatele din clasa II;
- de 0,8 mm pentru aparate din clasa III si IV.
3.10 Intervalul de masurare nominal al scarii gradate pentru alcoolmetrele
din clasa I, II, III trebuie sa nu depaseasca 10% masa sau 10% vol.; pentru
cele din clasa IV trebuie sa nu depaseasca 30% masa sau 30% vol. Valoarea
minima a diviziunii trebuie sa fie de 0,1% masa sau 0,1% vol. pentru clasele I,
II, III si 0,2% masa sau vol. pentru clasa IV.
3.11 Inscriptionarile trebuie sa fie clare si sa cuprinda: denumirea sau
sigla producatorului; clasa de exactitate; unitatea de masura (% masa sau %
volum), temperatura de referinta: 20 grade C; seria si anul fabricatiei.
4 Cerinte metrologice si tehnice specifice ebuliometrelor
4.1 Erorile determinate in conditii nominale de functionare trebuie sa nu
depaseasca valoarea erorii maxime tolerate care este +/- 0,2% .
4.2 Ebuliometrele trebuie sa cuprinda: cazan de fierbere; refrigerent;
termometru; dispozitiv de incalzire; rigla sau disc de calcul.
4.3 Asamblarea dintre cazan, robinet si refrigerent trebuie sa fie etansa.
4.4 Volumul cazanului trebuie sa fie de minim 75 cm^3.
4.5 Termometrul din componenta ebuliometrului trebuie sa aiba domeniul de
masurare minim (88 ... 101) grade C si valoarea maxima a diviziunii de 0,1
grade C.
4.6 Rigla de calcul sau discul de calcul trebuie sa cuprinda doua scari:
- o scara fixa, gradata in unitati de fractie volumica (% vol.) la 20 grade
C, cu valoarea diviziunii de 0,1% vol.;
- o scara mobila, cu dispozitiv de blocare, gradata in grade C, cu valoarea
diviziunii de 0,1 grade C, cu domeniul de masurare (88 ... 101) grade C.
4.7 Inscriptionarile trebuie sa fie clare si sa cuprinda: denumirea; seria
si anul de fabricatie; denumirea sau sigla producatorului.
5 Cerinte metrologice si tehnice specifice analizoarelor de bere/vin
5.1 Erorile determinate in conditii nominale de functionare si in absenta
oricarei perturbatii trebuie sa fie mai mici decat erorile maxime tolerate
prevazute in tabelul 3.
Tabelul 3 Erorile maxime tolerate ale analizoarelor de bere/vin
__________________________________________________________________________
| Rezolutie (% masa sau vol.) | 0,1 | 0,01 | 0,001 |
|___________________________________________|_________|_________|__________|
| Eroare maxima tolerata (% masa sau % vol.)| +/- 0,5 | +/- 0,1 | +/- 0,01 |
|___________________________________________|_________|_________|__________|
5.2 Erorile maxime admise pentru termometrele incorporate in aparate sunt
cele din tabelul 4.
Tabelul 4 Erorile maxime tolerate ale termometrelor incorporate
___________________________________________________________________
| Rezolutie (grade C) | 0,1 | 0,01 | 0,001 |
|__________________________________|_________|__________|___________|
| Eroare maxima tolerata (grade C) | +/- 0,5 | +/- 0,05 | +/- 0,005 |
|__________________________________|_________|__________|___________|
5.3 Domeniul de masurare a concentratiei alcoolice este: (0 ... 20)% vol.
5.4 Tastele si comutatoarele trebuie sa fie inscriptionate astfel incat sa
se inteleaga rolul lor si sa nu permita confuzii in manevrare.
5.5 Analizoarele de bere/vin pot fi echipate cu diverse dispozitive
auxiliare, de exemplu schimbator automat de probe, cu conditia ca acestea sa nu
afecteze functionarea corecta.
5.6 Efectele admise ale conditiilor de mediu climatic
5.6.1. Producatorul trebuie sa precizeze conditiile de mediu climatic in
care este destinat sa functioneze analizorul, conform cerintei 2.1.3.1 din
norma NML 001-05 "Cerinte metrologice si tehnice comune mijloacelor de
masurare supuse controlului metrologic legal".
5.6.2 Analizoarele de bere/vin trebuie sa se incadreze in erorile tolerate
specificate la punctul 5.1 si 5.2 dupa supunerea la probele specifice
aplicabile.
5.7 Inscriptionarile trebuie sa fie clare si sa cuprinda denumirea sau
sigla producatorului, tipul analizorului (bere sau vin), seria si anul de
fabricatie, tensiunea nominala de alimentare sau limitele domeniului
tensiunilor de alimentare.
6 Atestarea legalitatii
6.1 Atestarea legalitatii unui mijloc de masurare a concentratiei alcoolice
se realizeaza numai dupa demonstrarea conformitatii acestuia cu cerintele
metrologice si tehnice aplicabile prevazute in tabelele 6, 7 si 8.
6.2 Atestarea legalitatii se realizeaza prin aplicarea marcajelor
metrologice si emiterea unor documente specifice intocmite conform prevederilor
instructiunilor de metrologie legala.
6.3 Marcajele metrologice se aplica conform cerintelor prevazute in
certificatele aprobarilor de model.
Tabelul 5 - Cerintele metrologice si tehnice aplicabile modalitatilor de
control metrologic legal al alcoolmetrelor
______________________________________________________________________________
|Nr. | Cerinta metrologica | Punctul din | Modalitati de control
|
|crt.| sau tehnica | norma de
|____________________________|
| | | metrologie |Aprobare| Verificare
|
| | | legala |de model| metrologica
|
| | | |
|___________________|
| | | | |initiala
|periodica|
|____|__________________________|_________________|________|_________|_________|
| 1 | Documentatie | 1.11/NML 001-05| X | |
|
|____|__________________________|_________________|________|_________|_________|
| 2 | Informatii inscriptionate| 3.11/NML 032-05| X | X | X
|
| | pe aparat si informatii | | | |
|
| | insotitoare (specificatii| | | |
|
| | ale producatorului) | | | |
|
|____|__________________________|_________________|________|_________|_________|
| 3 | Verificarea constructiei | 3.3/NML 032-05 | X | X | X
|
| | |_________________|________|_________|_________|
| | | 3.4/NML 032-05 | X | X |
|
| |
|_________________|________|_________|_________|
| | | 3.5/NML 032-05 | X | X |
|
| |
|_________________|________|_________|_________|
| | | 3.7/NML 032-05 | X | X | X
|
| | |_________________|________|_________|_________|
| | | 3.8/NML 032-05 | X | X |
|
| |
|_________________|________|_________|_________|
| | | 3.9/NML 032-05 | X | X |
|
| |
|_________________|________|_________|_________|
| | | 3.10/NML 032-05| X | X |
|
|____|__________________________|_________________|________|_________|_________|
| 4 | Adecvare | 2.7.1/NML 001-05| X | |
|
| |
|_________________|________|_________|_________|
| | | 2.7.2/NML 001-05| X | |
|
| |
|_________________|________|_________|_________|
| | | 2.7.5/NML 001-05| X | |
|
|____|__________________________|_________________|________|_________|_________|
| 5 | Indicarea rezultatului |2.10.1/NML 001-05| X | X | X
|
| | masurarii
|_________________|________|_________|_________|
| | |2.10.2/NML 001-05| X | X | X
|
| | |_________________|________|_________|_________|
| | | 2/NML 032-05| X | X | X
|
| |
|_________________|________|_________|_________|
| | | 3.6/NML 032-05| X | X | X
|
|____|__________________________|_________________|________|_________|_________|
| 6 | Posibilitatea evaluarii | 2.12/NML 001-05| X | |
|
| | conformitatii | | | |
|
|____|__________________________|_________________|________|_________|_________|
| 7 | Erori in conditii | 3.1/NML 032-05| X | X | X
|
| | nominale de functionare |_________________|________|_________|_________|
| | | 3.2/NML 032-05| X | X | X
|
|____|__________________________|_________________|________|_________|_________|
Tabelul 6 - Cerintele metrologice si tehnice aplicabile modalitatilor de
control metrologic legal al ebuliometrelor
______________________________________________________________________________
|Nr. | Cerinta metrologica | Punctul din | Modalitati de control
|
|crt.| sau tehnica | norma de |____________________________|
| | | metrologie |Aprobare| Verificare
|
| | | legala |de model| metrologica
|
| | | | |___________________|
| | | | |initiala
|periodica|
|____|__________________________|_________________|________|_________|_________|
| 1 | Documentatie | 1.11/NML 001-05| X | X | X
|
|____|__________________________|_________________|________|_________|_________|
| 2 | Informatii inscriptionate| 4.7/NML 032-05| X | X | X
|
| | pe aparat si informatii | | | |
|
| | insotitoare (specificatii| | | |
|
| | ale producatorului) | | | |
|
|____|__________________________|_________________|________|_________|_________|
| 3 | Verificarea constructiei | 4.2/NML 032-05| X | X |
|
| |
|_________________|________|_________|_________|
| | | 4.3/NML 032-05| X | X |
|
| | |_________________|________|_________|_________|
| | | 4.4/NML 032-05| X | X | X
|
|____|__________________________|_________________|________|_________|_________|
| 4 | Caracteristicile | 4.5/NML 032-05| X | X | X
|
| | termometrului | | | |
|
|____|__________________________|_________________|________|_________|_________|
| 5 | Adecvare | 2.7.1/NML 001-05| X | |
|
| |
|_________________|________|_________|_________|
| | | 2.7.2/NML 001-05| X | |
|
| | |_________________|________|_________|_________|
| | | 2.7.5/NML 001-05| X | |
|
|____|__________________________|_________________|________|_________|_________|
| 6 | Indicarea rezultatului |2.10.1/NML 001-05| X | |
|
| | masurarii
|_________________|________|_________|_________|
| | |2.10.2/NML 001-05| X | |
|
| |
|_________________|________|_________|_________|
| | | 2/NML 031-05| X | |
|
| |
|_________________|________|_________|_________|
| | | 4.6/NML 032-05| X | |
|
|____|__________________________|_________________|________|_________|_________|
| 7 | Posibilitatea evaluarii | 2.12/NML 001-05| X | |
|
| | conformitatii | | | |
|
|____|__________________________|_________________|________|_________|_________|
| 8 | Erori in conditii | 4.1/NML 032-05| X | X | X
|
| | nominale de functionare | | | |
|
|____|__________________________|_________________|________|_________|_________|
Tabelul 7 - Cerintele metrologice si tehnice aplicabile modalitatilor de
control metrologic legal al analizoarelor de bere/vin
______________________________________________________________________________
|Nr. | Cerinta metrologica | Punctul din | Modalitati de control
|
|crt.| sau tehnica | norma de
|____________________________|
| | | metrologie |Aprobare| Verificare
|
| | | legala |de model| metrologica
|
| | | |
|___________________|
| | | | |initiala
|periodica|
|____|__________________________|_________________|________|_________|_________|
| 1 | Documentatie | 1.11/NML 001-05| X | X | X
|
|____|__________________________|_________________|________|_________|_________|
| 2 | Informatii inscriptionate| 5.7/NML 032-05| X | X | X
|
| | pe aparat si informatii | | | |
|
| | insotitoare (specificatii| | | |
|
| | ale producatorului) | | | | |
|____|__________________________|_________________|________|_________|_________|
| 3 | Verificarea constructiei | 5.4/NML 032-05| X | X |
|
| |
|_________________|________|_________|_________|
| | | 5.5/NML 032-05| X | X |
|
|____|__________________________|_________________|________|_________|_________|
| 4 | Adecvare | 2.7.1/NML 001-05| X | |
|
| | |_________________|________|_________|_________|
| | | 2.7.2/NML 001-05| X | |
|
| |
|_________________|________|_________|_________|
| | | 2.7.5/NML 001-05| X | |
|
|____|__________________________|_________________|________|_________|_________|
| 5 | Protectie impotriva | 2.8.1/NML 001-05| X | |
|
| | interventiilor | 2.8.2/NML 001-05| X | |
|
| | neautorizate si a | 2.8.3/NML 001-05| X | |
|
| | degradarii informatiei | 2.8.4/NML 001-05| X | |
|
|____|__________________________|_________________|________|_________|_________|
| 6 | Unitati de masura | 2/NML 032-05| X | X | X
|
|____|__________________________|_________________|________|_________|_________|
| 7 | Posibilitatea evaluarii | 2.12/NML 001-05| X | | |
| | conformitatii | | | |
|
|____|__________________________|_________________|________|_________|_________|
| 8 | Erori in conditii | 5.1/NML 032-05| X | X | X
|
| | nominale de functionare
|_________________|________|_________|_________|
| | fara perturbatii | 5.2/NML 032-05| X | X | X
|
|____|__________________________|_________________|________|_________|_________|
| 9 | Domeniul de masurare | 5.3/NML 032-05| X | X | X
|
|____|__________________________|_________________|________|_________|_________|
| 10 | Functionarea in prezenta | 5.6/NML 032-05| X | |
|
| | factorilor de influenta | | | |
|
| | si a perturbatiilor | | | |
|
| | electromagnetice | | | |
|
|____|__________________________|_________________|________|_________|_________|