ORDIN
Nr. 103 din 21 decembrie 1995
pentru aprobarea Metodologiei organizarii si desfasurarii cursurilor de
calificare profesionala in meseriile de baza din activitatile hoteliere si de
turism
ACT EMIS DE: MINISTERUL TURISMULUI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 128 din 20 iunie 1996
Ministrul turismului,
in baza prevederilor Hotararii Guvernului nr. 455/1994 privind organizarea
si functionarea Ministerului Turismului,
avand in vedere prevederile Legii invatamantului nr. 84/1995, republicata,
si ale Hotararii Guvernului nr. 360/1990 privind calificarea muncitorilor in
unitati de stat,
emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Metodologia organizarii si desfasurarii cursurilor de calificare
profesionala in meseriile de baza din activitatile hoteliere si de turism, care
face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Directia generala de strategie si reforma in turism si Institutul National
de Formare si Management pentru Turism vor lua masuri pentru aducerea la
indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Ministrul turismului,
Dan Matei Agathon
ANEXA 1
METODOLOGIA
organizarii si desfasurarii cursurilor de calificare profesionala in meseriile
de baza din activitatile hoteliere si de turism
1. Dispozitii generale
1.1. Institutul National de Formare si Management pentru Turism si agentii
economici din turism pot organiza cursuri de calificare profesionala in
meseriile de baza din turism, cu respectarea prezentei metodologii.
1.2. Meseriile de baza pentru care se vor organiza cursuri de calificare
sunt prevazute in anexele nr. 1 si 2.
1.2.1. Pentru meseriile prevazute in anexa nr. 1, cursurile de calificare
se organizeaza de catre Institutul National de Formare si Management pentru
Turism atat pentru salariatii agentilor economici din turism, cat si pentru
alte persoane, in vederea incadrarii in munca in unitati din turism.
1.2.2. Pentru meseriile prevazute in anexa nr. 2, cursurile de calificare
se pot organiza de catre agentii economici din turism, pentru salariatii
proprii, la locul de munca, fara scoatere din productie, pe baza planurilor, de
invatamant aprobate de Ministerul Turismului.
1.2.3. La solicitarea agentilor economici, Institutul National de Formare
si Management pentru Turism poate organiza cursuri si pentru alte meserii
prevazute de Clasificarea ocupatiilor din Romania (C.O.R.), cu respectarea
prezentei metodologii.
1.3. Conditiile ce trebuie indeplinite de persoanele care doresc sa urmeze
cursuri de calificare profesionala organizate de Institutul National de Formare
si Management pentru Turism si de agentii economici din turism sunt
urmatoarele:
1.3.1. sa aiba motivatii si aptitudini pentru meseria aleasa, verificate pe
baza unui interviu psihosociologic;
1.3.2. sa aiba varsta de munca potrivit legislatiei in vigoare si starea
sanatatii corespunzatoare pentru a practica meseria respectiva, neavand
contraindicatii medicale;
1.3.3. sa fie absolventi ai Invatamantului liceal, cu sau fara diploma de
bacalaureat. Se admit absolventi ai invatamantului gimnazial sau echivalent,
pentru meseriile de chelner, camerista, bucatar, cofetar, spalator textile;
1.3.4. candidatii la cursurile de calificare in meseriile de agent de
turism, ghid de turism si receptioner hotel sa cunoasca o limba straina de
circulatie internationala. Nivelul cunostintelor se apreciaza printr-un test de
verificare a cunostintelor de cultura generala sustinut in limba straina;
1.3.5. sa aiba recomandarea scrisa a conducatorului unitatii sau a
sectorului unde isi desfasoara activitatea (conditie valabila numai pentru
angajati):
1.3.6. sa indeplineasca, in functie de cerintele meseriei, si alte criterii
de selectie (aspect fizic, indemanare, cunostinte de specialitate in domeniu),
cerute/stabilite de conducerea organizatorului cursului de calificare.
2. Organizarea si desfasurarea cursurilor
2.1. Cursurile de calificare profesionala se organizeaza pe meserii, pe
grupe (clase), cuprinzand intre 10-30 de cursanti. Daca numarul acestora este
mai mic, se pot forma grupe comune cu alte unitati de profil din aceeasi
localitate sau din zone apropiate.
2.2. Pentru obtinerea aprobarii organizarii cursurilor de calificare
profesionala, unitatea organizatoare va prezenta la Ministerul Turismului -
Directia generala de strategie si reforma in turism - documentatia pentru
aprobarea constituirii cursului de calificare profesionala (model cuprins in
anexa nr. 3). Se excepteaza de la aceasta prevedere Institutul National de
Formare si Management pentru Turism.
2.3. Durata cursurilor este stabilita prin planul de invatamant pentru
fiecare meserie, intre 3-12 luni, in functie de complexitatea acesteia.
Procesul de instruire se desfasoara pe intreaga durata a cursului si consta
in pregatirea teoretica si practica in baza planurilor de invatamant si a
programelor analitice aprobate de Ministerul Turismului.
Instruirea teoretica a cursantilor se desfasoara sub forma de lectii, in
limita a 8-12 ore saptamanal, in afara programului de lucru. In functie de
conditiile existente in unitati, cursurile teoretice se pot organiza si in
perioade comasate, cu program zilnic de 6 ore.
Pregatirea practica se realizeaza sub indrumarea instructorilor de practica
nominalizati de conducerea organizatorului cursurilor, conform planului de
instruire practica aprobat, pe baza de caiet de practica, pe intreaga durata a
cursului, la locul de munca, in cadrul programului normal de lucru sau in
laboratoare, cabinete special amenajate, ori in alte unitati cu grad ridicat de
dotare, care sa permita buna insusire a meseriei.
3. Evaluarea si atestarea absolvirii
3.1. Evaluarea nivelului de pregatire a cursantilor se face pe toata durata
cursurilor, prin verificari orale, scrise si practice, apreciate cu note de la
10 la 1, care vor fi consemnate in catalogul-tip al cursului respectiv.
In perioada de pregatire, in vederea incheierii mediei, cursantii trebuie
sa fie notati de cel putin 2-3 ori la obiectele de studiu de specialitate si de
1-2 ori la celelalte discipline.
3.2. Pot participa la examenul de absolvire a cursului numai cursantii care
au mediile incheiate la toate obiectele de studiu si au obtinut note de minimum
5 la toate disciplinele.
3.3. In scopul tinerii evidentei acestor activitati, unitatile
organizatoare vor asigura urmatoarele documente:
- catalogul-tip al cursului de calificare, care cuprinde datele personale
ale cursantilor: numele, prenumele, data si locul nasterii, locul de munca,
obiectele de studiu (cu coloane separate pentru absente si note, la fiecare
disciplina, mediile incheiate);
- condica pentru evidenta orelor predate: data si ora, disciplina, tema,
numele profesorului sau al instructorului de practica si semnatura acestora;
- caietul de practica pentru fiecare cursant, care va cuprinde, in prima
parte, desfasurarea planului de practica cu mentionarea temelor (activitatile,
sarcinile, operatiunile), care trebuie realizate de cursanti in perioada de
practica, iar in a doua parte, lucrarile practice efectuate zilnic - cu
semnatura instructorului de practica sau a indrumatorului, prin care se fac
recomandari si se apreciaza cu note de la 10 la 1 executarea lucrarilor mentionate.
3.4. Cursantii care, din motive diferite, lipsesc intr-un procent mai mare
de 10% din totalul orelor de curs vor fi eliminati de la cursuri, pe baza
referatului intocmit de responsabilul de curs, prin decizia directorului care a
aprobat organizarea cursului.
3.5. Pentru buna desfasurare a cursurilor si asigurarea insusirii temeinice
a cunostintelor teoretice si practice necesare calificarii profesionale in
meserie a cursantilor, cadrele de instruire si instructorii de practica se aleg
din randul celor mai buni specialisti din societatile comerciale, indeosebi
absolventi ai cursurilor de instructori ai Institutului National de Formare si
Management pentru Turism, sau al unor recunoscuti specialisti in domeniu.
3.6. Examenul de absolvire
3.6.1. Cursurile de calificare profesionala se finalizeaza, dupa expirarea
duratei de instruire, prin examen de absolvire, la care pot participa toti
cursantii care au avut o frecventa corespunzatoare si au mediile incheiate la
toate obiectele de studiu, conform pct. 3.2.
3.6.2. Examenul de absolvire consta in: lucrare scrisa si proba practica de
tehnologia meseriei. In plus, pentru meseriile de agent de turism, ghid de
turism si receptioner hotel se sustine examen scris sau oral, dupa caz, la limba
straina studiata.
3.6.3. Examenul de absolvire a cursurilor de calificare profesionala se
sustine in fata comisiei de examinare formata din:
1. Presedinte - directorul/directorul adjunct al unitatii abilitate
sa organizeze cursul;
2. Vicepresedinte - reprezentantul Ministerului Turismului sau al
Institutului National de Formare si Management
pentru Turism;
3. Membri: - 1 reprezentant al asociatiilor profesionale de
profil;
- 1 profesor examinator pentru disciplina de
specialitate;
- 1 instructor de practica examinator pentru
disciplina de specialitate;
- 1 profesor examinator pentru limba straina, dupa
caz;
4. Secretar - responsabilul de curs sau secretarul
scolii/unitatii organizatoare.
3.6.4. Comisia de examinare se constituie prin decizia directorului
Institutului National de Formare si Management pentru Turism sau a
conducatorului agentului economic din turism care organizeaza cursurile, pe
baza propunerilor transmise de institutiile/organizatiile reprezentate in
comisie.
3.6.5. Cursantii care obtin cel putin nota 5 la lucrarea scrisa si la proba
practica si nota 6 la limba straina (cei care sustin aceasta proba) sunt
declarati calificati in meserie, pe baza procesului-verbal al comisiei de
examinare, si li se va elibera certificatul de calificare profesionala-tip.
Certificatul de calificare se elibereaza numai acelor cursanti care au
absolvit toate probele de examen si prin acesta fac dovada ca au dobandit
cunostintele si competentele cerute pentru practicarea meseriei respective. Cei
care nu au promovat una sau mai multe probe la examenul de absolvire se pot
prezenta pentru o noua examinare la aceste probe in urmatoarele 6 luni. Daca
nici la reexaminare cursantii nu obtin nota de promovare, nu vor fi declarati
calificati in meserie.
Institutul National de Formare si Management pentru Turism si agentii
economici din turism care organizeaza cursuri de calificare profesionala vor
prezenta la Ministerului Turismului - Directia generala de strategie si reforma
in turism -, cu 30 de zile inainte de data sustinerii examenului de absolvire,
propuneri de teste si subiecte de examen care sa cuprinda temele prevazute in
planurile si programele de invatamant aprobate.
Ministerul Turismului definitiveaza subiectele de examen, le sigileaza si
le transmite unitatii care organizeaza examenul, prin presedintele comisiei de
examinare.
Secretarul comisiei de examinare raspunde de buna desfasurare a examenului
de absolvire a cursului.
Nerespectarea prevederilor de mai sus are drept consecinta anularea
examenelor respective.
3.6.6. Rezultatul examenului de absolvire este consemnat intr-un
proces-verbal intocmit de comisia de examinare si cuprinde: data si locul de
desfasurare, referiri la decizia de organizare a cursului si la aceea de numire
a comisiei de examinare, meseria pentru care s-a sustinut examenul de
calificare, numele si prenumele candidatilor, data si locul nasterii, locul de
munca, notele la fiecare proba de examen, semnaturile membrilor comisiei de
examinare, precum si stampila unitatii organizatoare. Acesta se intocmeste in
doua exemplare, se inregistreaza la registratura unitatii organizatoare si se
arhiveaza pe timp nelimitat impreuna cu celelalte documente care atesta
participarea la cursuri si absolvirea acestora. Procesul-verbal este actul
oficial in baza caruia sunt eliberate certificatele de calificare
profesionala-tip de catre unitatile organizatoare a cursurilor, sub semnatura
presedintelui comisiei de examinare.
4. Dispozitii finale
4.1. Institutul National de Formare si Management pentru Turism si agentii
economici din turism care organizeaza cursuri de calificare profesionala au
obligatia sa asigure desfasurarea cursurilor la un inalt nivel calitativ si de
exigenta, pentru insusirea in cele mai bune conditii a cunostintelor teoretice
si pentru formarea deprinderilor practice de catre participanti, astfel incat
acestia, dupa obtinerea calificarii, sa poata contribui la ridicarea calitatii
serviciilor din activitatile de turism si hoteliere unde sunt incadrati.
4.2. Directia generala de strategie si reforma in turism din Ministerul
Turismului va urmari respectarea reglementarilor legale si a prezentei
metodologii pentru organizarea si desfasurarea cursurilor de calificare profesionala,
precum si asigurarea exigentei corespunzatoare la examenele de absolvire.
4.3. Pe data intrarii in vigoare a prezentei metodologii, metodologiile
organizarii si desfasurarii cursurilor/programelor de pregatire profesionala
pentru meseriile/specializarile din activitatile hoteliere si de turism nr.
2/1986 si nr. 4/1.322/1993 isi inceteaza aplicabilitatea.
ANEXA 1
la metodologie
NOMENCLATORUL
meseriilor din activitatea hoteliera si de turism pentru care se pot organiza
cursuri de calificare profesionala de catre Institutul National de Formare si
Management pentru Turism
-----------------------------------------------------------------------
Nr. Denumirea meseriei Durata cursului
crt. (functiei) - luni -
------------------------------------------------------------------------
1. Agent de turism/ghid de turism 12
2. Agent de turism 6
3. Ghid de turism 6
4. Contabil/planificator in agentia de turism 9
5. Receptioner hotel 6
6. Bucatar/chelner 12
7. Bucatar 9
8. Cofetar-patiser 9
9. Chelner 6
10. Muncitor de intretinere echipament hotelier 9
-----------------------------------------------------------------------
-----------------
NOTA:
La solicitarea agentilor economici, Institutul National de Formare si
Management pentru Turism poate organiza cursuri de calificare si pentru alte
meserii prevazute in Clasificarea ocupatiilor din Romania (C.O.R.), cu
respectarea prezentei metodologii.
ANEXA 2
la metodologie
NOMENCLATORUL
meseriilor din activitatea hoteliera si de turism pentru care se organizeaza
cursuri de calificare profesionala, fara scoatere din productie, de catre
agentii economici din turism
------------------------------------------------------------------------
Nr. Denumirea meseriei Durata cursului
crt. (functiei) - luni-
------------------------------------------------------------------------
1. Agent de turism 9
2. Ghid de turism 9
3. Lucrator hotelier 9
4. Camerista 3
5. Bucatar 12
6. Cofetar-patiser 12
7. Chelner 9
8. Spalator textile 3
-----------------------------------------------------------------------
ANEXA 3
la metodologie
DOCUMENTATIA
pentru aprobarea organizarii cursurilor de calificare profesionala
a) Decizia de organizare a cursului
b) Tabelul nominal al cursantilor
c) Tabelul cu lectorii si instructorii cursurilor teoretice si
nominalizarea unitatilor in care se vor derula activitati practice
d) Graficul de desfasurare a cursului si a activitatilor practice conform
planului si programelor de invatamant.
ANEXA 3 a)
la metodologie
SOCIETATEA COMERCIALA
Aprobat,
MINISTERUL TURISMULUI
DECIZIA Nr. ..........
din .......
pentru organizarea cursului de calificare in meseria
...................................................
Directorul Societatii Comerciale .....................................
numit prin ...............................................................
in baza Metodologiei organizarii si desfasurarii cursurilor de calificare
profesionala in meseriile de baza din activitatile hoteliere si de turism,
aprobate prin Ordinul ministrului turismului nr. 103 din 21 decembrie 1995,
avand in vedere referatul intocmit de compartimentul (serviciul)
.........., din care rezulta necesitatea calificarii unui numar de
......................... lucratori in meseriile ........................,
pentru care sunt disponibile locuri de munca in cadrul societatii comerciale,
pentru asigurarea necesarului de personal calificat in structura meseriilor
specifice activitatii, in vederea ridicarii calitatii productiei si a
serviciilor turistice,
DECIDE:
Art. 1
Se aproba organizarea unui curs de calificare la locul de munca in meseria
de ......................................., cuprinzand un numar de ....
salariati, conform tabelului cuprins in anexa nr. 3 b).
Art. 2
Cursul de calificare se va desfasura in perioada ......................,
sub indrumarea cadrelor de instruire prevazute in anexa nr. 3 c).
Art. 3
Pregatirea se realizeaza pe baza planurilor de invatamant aprobate de
Ministerul Turismului; pregatirea teoretica va fi efectuata in afara programului
de lucru, conform graficului cuprins in anexa nr. 3 d), iar pregatirea
practica, in cadrul programului normal de lucru, cu indeplinirea sarcinilor
stabilite in caietul de practica.
Art. 4
Dupa terminarea pregatirii teoretice si practice si dupa expirarea duratei
cursului se organizeaza, pe baza deciziei directorului societatii comerciale,
examenul de absolvire pentru obtinerea calificarii, conform prezentei
metodologii.
Art. 5
Responsabil de curs se numeste dl/dna .....................................,
care va asigura intocmirea corecta a tuturor documentatiilor si evidentelor,
inclusiv arhivarea acestora.
Art. 6
Serviciul - biroul
........................................................, profesorii si
instructorii de practica nominalizati, precum si sefii unitatilor sau ai
sectoarelor in care sunt incadrati lucratorii respectivi raspund de buna
organizare si desfasurare a cursului, cat si de aducerea la indeplinire a
prezentei decizii.
Director,
ANEXA 3 b)
la metodologie
TABEL NOMINAL
cu cursantii inscrisi la cursul de calificare in meseria de
....................................
---------------------------------------------------------------------------
| Nr.| Numele | Data | Studiile | Functia | Vechimea | Vechimea |
|crt.| si | si locul | si anul | si locul | totala | in functia|
| | prenumele | nasterii | absolvirii| de munca | in munca | actuala |
---------------------------------------------------------------------------
| | | | | | | |
---------------------------------------------------------------------------
| | | | | | | |
---------------------------------------------------------------------------
| | | | | | | |
---------------------------------------------------------------------------
| | | | | | | |
---------------------------------------------------------------------------
| | | | | | | |
---------------------------------------------------------------------------
| | | | | | | |
---------------------------------------------------------------------------
| | | | | | | |
---------------------------------------------------------------------------
| | | | | | | |
---------------------------------------------------------------------------
| | | | | | | |
---------------------------------------------------------------------------
| | | | | | | |
---------------------------------------------------------------------------
| | | | | | | |
---------------------------------------------------------------------------
| | | | | | | |
---------------------------------------------------------------------------
| | | | | | | |
---------------------------------------------------------------------------
| | | | | | | |
---------------------------------------------------------------------------
ANEXA 3 c)
la metodologie
TABEL
cu lectorii si instructorii de practica la cursul de calificare
in meseria de ...............................
------------------------------------------------------------------------
| Nr. | Numele | Functia | Studiile | Pregatirea | Disciplina |
|crt. | si | actuala | si anul | si | predata |
| | prenumele | si locul | absolvirii | experienta | |
| | | de munca | (calificarea) | didactica | |
------------------------------------------------------------------------
| | | | | | |
------------------------------------------------------------------------
| | | | | | |
------------------------------------------------------------------------
| | | | | | |
------------------------------------------------------------------------
| | | | | | |
------------------------------------------------------------------------
| | | | | | |
------------------------------------------------------------------------
| | | | | | |
------------------------------------------------------------------------
| | | | | | |
------------------------------------------------------------------------
| | | | | | |
------------------------------------------------------------------------
| | | | | | |
------------------------------------------------------------------------
ANEXA 3 d)
la metodologie
GRAFICUL
de desfasurare a cursurilor teoretice si a activitatilor practice
------------------------------------------------------------------------
| Nr. | Tema | Locul | Data, ora | Lector |
| crt. | | desfasurarii | | |
------------------------------------------------------------------------
| | | | | |
| | A. Instruire teoretica | | | |
| | | | | |
| | | | | |
------------------------------------------------------------------------
| | | | | |
| | B. Activitati practice | | | |
| | | | | |
| | 1. Unitatea/sectia | | | |
| | 2. Cursantii repartizati | | | |
| | 3. Instructor (numele | | | |
| | si prenumele) | | | |
| | | | | |
| | | | |
|