Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDONANTA DE URGENTA Nr

ORDONANTA DE URGENTA   Nr. 42 din 26 mai 2005

privind instituirea unor masuri de reorganizare a Casei de Economii si Consemnatiuni C.E.C. - S.A. in vederea privatizarii

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN:            MONITORUL OFICIAL  NR. 463 din  1 iunie 2005


SmartCity3


    Avand in vedere ca anumite prevederi ale Legii nr. 66/1996 privind reorganizarea Casei de Economii si Consemnatiuni din Romania in societate bancara pe actiuni, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, excepteaza modul de functionare a acestei institutii de la aplicarea principiilor ce reglementeaza organizarea si functionarea bancilor, precum si datorita necesitatii precizarii cadrului legislativ care va guverna procesul de privatizare ce urmeaza a fi initiat in lunile iunie - iulie ale acestui an, se impune adoptarea in regim de urgenta a prezentului act normativ. Urgenta este impusa si de faptul ca inaintea lansarii procesului de privatizare este necesar sa se stabileasca cadrul legal pentru a putea fi incluse prevederi clare in documentatia de prezentare a bancii;
    in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

    Art. 1
    Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. - S.A., denumita in continuare C.E.C. - S.A., persoana juridica romana de drept privat, este organizata si functioneaza ca banca in conformitate cu prevederile Legii nr. 58/1998 privind activitatea bancara, republicata, fiindu-i aplicabila legislatia in domeniul bancar, cu exceptiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
    Art. 2
    (1) Pe data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta capitalul social al C.E.C. - S.A. este de 1.497 miliarde lei, impartit in 1.497.000 de actiuni nominative cu o valoare nominala de 1.000.000 lei/actiune. Pana la data transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor detinute la C.E.C. - S.A. acestea apartin in totalitate statului roman, care isi exercita drepturile si isi asuma toate obligatiile prin Ministerul Finantelor Publice.
    (2) Prin derogare de la prevederile art. 10 alin. (2) din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, C.E.C. - S.A. va putea sa functioneze cu orice numar de actionari de la data vanzarii pachetului majoritar de actiuni si pana la instrainarea de catre stat a actiunilor sale.
    Art. 3
    (1) Privatizarea C.E.C. - S.A. se realizeaza in baza prevederilor Legii nr. 83/1997 pentru privatizarea societatilor comerciale bancare la care statul este actionar, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 19/2004 privind unele masuri premergatoare lansarii procesului de privatizare, inclusiv constituirea comisiei de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni C.E.C. - S.A., aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 328/2004, ale strategiei de privatizare a C.E.C. - S.A. ce va fi aprobata de Guvern, precum si ale art. 34^1 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale, aprobata prin Legea nr. 44/1998, cu modificarile si completarile ulterioare.
    (2) Legea nr. 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii, cu modificarile si completarile ulterioare, nu este aplicabila la privatizarea C.E.C. - S.A.
    (3) Ministerul Finantelor Publice va exercita toate competentele privind procesul de privatizare si toate drepturile si isi va asuma toate obligatiile ce decurg din calitatea de actionar in numele statului la C.E.C. - S.A., cu exceptia celor atribuite in mod expres comisiei de privatizare a C.E.C. - S.A.
    (4) Prin derogare de la prevederile art. 8 din Legea nr. 83/1997, cu modificarile si completarile ulterioare, la propunerea comisiei de privatizare a C.E.C. - S.A. si pe baza avizului Bancii Nationale a Romaniei, Ministerul Finantelor Publice elaboreaza si propune Guvernului spre aprobare strategia de privatizare a C.E.C. - S.A.
    Art. 4
    (1) Incepand cu data transferului dreptului de proprietate asupra pachetului majoritar de actiuni ale C.E.C. - S.A. catre noii actionari rezultati in urma procesului de privatizare, depozitele persoanelor fizice la C.E.C. - S.A. vor fi garantate in conformitate cu dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 39/1996 privind infiintarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
    (2) C.E.C. - S.A. va participa la constituirea resurselor financiare ale Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar prin plata contributiilor anuale, inclusiv a contributiilor majorate si a celor speciale, la termenele si in conditiile prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 39/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
    (3) C.E.C. - S.A. va plati la Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar prima contributie anuala aferenta deponentilor garantati persoane fizice, in termen de 60 de zile de la data prevazuta la alin. (1). Aceasta contributie se va calcula prin aplicarea cotei prevazute de lege la baza de calcul a contributiei stabilite pentru ultima zi din luna anterioara datei transferului dreptului de proprietate asupra pachetului majoritar de actiuni ale C.E.C. - S.A., in functie de numarul de zile ramase pana la sfarsitul anului.
    Art. 5
    (1) In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, Ministerul Finantelor Publice, in calitate de reprezentant al statului, ca actionar unic, va aproba, prin ordin al ministrului finantelor publice, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, noul statut al C.E.C. - S.A.
    (2) Pana la data indeplinirii formalitatilor cerute de lege pentru intrarea in vigoare a statutului aprobat potrivit alin. (1), C.E.C. - S.A. isi va desfasura activitatea in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 1.602/2002 pentru aprobarea Statutului Casei de Economii si Consemnatiuni C.E.C. - S.A., republicata.
    Art. 6
    Incepand cu data de 1 ianuarie 2006, operatiunile derulate exclusiv de C.E.C. - S.A. in temeiul unor acte normative in vigoare vor putea fi efectuate de orice banca autorizata sau de Trezoreria Statului, pe baza acordului convenit intre aceasta si partea interesata.
    Art. 7
    Persoanele fizice sau juridice, romane ori straine, care actioneaza direct sau indirect, individual ori impreuna si in legatura cu terti, nu vor putea dobandi dreptul de proprietate asupra unui numar de actiuni care reprezinta mai mult de 20% din capitalul social total al C.E.C. - S.A., cu exceptia institutiilor financiar-bancare de reputatie internationala.
    Art. 8
    Pe data intrarii in vigoare a Statutului C.E.C. - S.A. prevazut la art. 5 alin. (1), se abroga:
    a) Legea nr. 66/1996 privind reorganizarea Casei de Economii si Consemnatiuni din Romania in societate bancara pe actiuni, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 28 din 26 ianuarie 1999, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia dispozitiilor art. 4, care raman in vigoare pana la data prevazuta la art. 4 alin. (1) din prezenta ordonanta de urgenta;
    b) art. 20 din Legea locuintei nr. 114/1996, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 393 din 31 decembrie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare.

                  PRIM-MINISTRU
             CALIN POPESCU-TARICEANU

                       Contrasemneaza:
                       Ministrul finantelor publice,
                       Ionel PopescuSmartCity5

COMENTARII la OUG 42/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la OUG 42 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat OUG 94 2014
    Aceasta este pentru a informa publicul larg că în prezent acordăm împrumut persoanelor care au nevoie de ajutor financiar la o rată a dobânzii scăzută de 3%. Dacă sunteți interesat să solicitați un împrumut, contactați-ne pentru mai multe informații prin: E-mail: protonloan2020@hotmail.com Mobil / Whatsapp: +44 (752) 064-7201
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    Are 700 de modificari, chiar crezi ca le vei primi?
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    Are 700 de modificari, chiar crezi ca le vei primi?
ANONIM a comentat Ordin 1471 2020
    Aveți nevoie de un împrumut rapid și urgent, cu o rată a dobânzii relativ mică, de până la 3%? Oferim credite de afaceri, credite personale, credite pentru locuințe, credite auto, credite pentru studenți, credite de consolidare a datoriilor e.t.c. indiferent de scorul dvs. de credit. Suntem garantați că oferim servicii financiare numeroșilor noștri clienți din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de împrumut, împrumuturile pot fi procesate și transferate împrumutatului în cel mai scurt timp posibil, contactați-ne prin e-mail: (midland.credit2@gmail.com) și asistați la o experiență financiară care schimbă viața.
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    O zi buna Ai nevoie de un împrumut în toate scopurile? Aveți o problemă financiară? Bridge Finance este garantat prin furnizarea de servicii financiare clienților la o rată a dobânzii favorabilă. Împrumuturile noastre sunt simple și rapide. Contactați-ne astăzi pentru a obține împrumutul de care aveți nevoie. Putem egala orice buget cu o rată a dobânzii de 2% față de bugetul dvs. Dacă sunteți interesat, vă rugăm să contactați acum (adrianbay0008@gmail.com)
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Vreau să apreciez împrumuturile Karin Sabine pentru mine un împrumut de 40.000 EUR. dacă aveți nevoie de un împrumut urgent, evitați să fiți înșelați de creditori falși și aplicați prin firma de împrumut real prin e-mail sabinhelps@gmail.com whatsapp +79267494861 ..
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Căutați o afacere, o companie sau un împrumut personal? Oferim toate tipurile de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Decizia 1 2020
    Căutați un împrumut de afaceri, companie sau personal? Oferim tot felul de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail cu detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    BUNA ZIUA, VA ROG SA IMI TRIMITETI SI MIE ANEXELE LA HG NR. 965/2002 LA ADRESA DE E-MAIL avocat.elenagrecu@yahoo.com Multumesc anticpat!
ANONIM a comentat Hotărârea 153 2018
    articolul 4 interzice acordarea a doua sporuri cumulate anexa 1-6 si 8 ,cum ramine cu personalul care lucreaza cu aparate de electoterapie in sectiile de recuperare,medicina fizica ?la care spor se incadreaza?
Alte acte pe aceeaşi temă cu OUG 42/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu