E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDONANTA DE URGENTA Nr

ORDONANTA DE URGENTA   Nr. 103 din 29 iunie 2000

privind decoratia "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste"

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 317 din  7 iulie 2000


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constitutia Romaniei si ale art. 79 din Legea nr. 29/2000 privind sistemul national de decoratii al Romaniei,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

    Art. 1
    (1) Decoratia "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste", prevazuta la art. 6 lit. C pct. I din Legea nr. 29/2000 privind sistemul national de decoratii al Romaniei, face parte din categoria decoratiilor nationale.
    (2) Decoratia "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste" se poate acorda cetatenilor romani care au luptat impotriva regimului comunist, care au fost privati de libertate sau care au fost deportati din motive politice, etnice sau religioase.
    Art. 2
    In mod exceptional, decoratia "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste" se poate acorda si unor cetateni straini din statele fostului lagar socialist, fosti detinuti politici, ale caror actiuni publice au contribuit substantial la erodarea credibilitatii regimurilor comuniste.
    Art. 3
    (1) Decoratia "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste" are trei clase. In ordine crescatoare acestea sunt:
    - clasa a III-a;
    - clasa a II-a;
    - clasa I.
    (2) Decoratia "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste" nu are limita numerica maxima, ea putand fi conferita tuturor persoanelor indreptatite sa o poarte, conform prezentei ordonante de urgenta.
    Art. 4
    Stabilirea listelor cuprinzand persoanele care pot primi decoratia "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste", precum si clasele acesteia se va face de catre Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania in colaborare cu organele Ministerului de Interne si ale Ministerului Justitiei.
    Art. 5
    Descrierea decoratiei "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste", materialul din care se realizeaza, dimensiunile, modelul desenat al decoratiei, motivele care determina conferirea ei, precum si alte date sunt prevazute in regulamentul cuprins in anexa care face parte integranta din prezenta ordonanta de urgenta.

              p. PRIM-MINISTRU,
                MIRCEA CIUMARA

                      Contrasemneaza:
                      Ministrul culturii,
                      Ion Caramitru

                      Ministru de stat,
                      ministrul afacerilor externe,
                      Petre Roman

                      Ministrul finantelor,
                      Decebal Traian Remes

                      Ministru de stat,
                      ministrul justitiei,
                      Valeriu Stoica

                      Ministru de interne,
                      Constantin Dudu Ionescu

    ANEXA 1

                              REGULAMENT
privind descrierea si acordarea decoratiei "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste"

    Art. 1
    (1) "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste" este o decoratie nationala care se poate acorda cetatenilor romani care au actionat prin diferite mijloace, inclusiv prin lupta armata, impotriva regimului dictaturii comuniste sau celor care au fost privati de libertate din motive politice, de origine sociala, de confesiune religioasa sau de etnie, in urma unor procese sau fara nici o forma juridica, precum si persoanelor care au fost deportate in tara sau peste hotare din aceleasi motive.
    (2) Decoratia se acorda si cetatenilor altor state care, la data privarii de libertate sau a deportarii, erau cetateni romani.
    Art. 2
    (1) Decoratia "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste" are trei clase, fiecare dintre acestea acordandu-se unor anumite categorii, astfel:
    a) clasa a III-a se poate acorda persoanelor care au fost stramutate fortat din locuintele lor si au fost deportate atat in tara, cat si in fosta Uniune a Republicilor Sovietice Socialiste;
    b) clasa a II-a se poate acorda persoanelor care au fost in detentie pe motive politice, de origine sociala, de confesiune sau de etnie, cu sau fara hotarare judecatoreasca, pe o perioada de minimum 30 de zile sau de maximum 12 ani;
    c) clasa I se poate acorda persoanelor care au fost private de libertate din aceleasi motive cu cele mentionate la lit. b), pentru o perioada mai mare de 12 ani, precum si acelor persoane care au facut parte din organizatiile care au actionat armat impotriva regimului dictatorial.
    (2) Perioada de detentie care se ia in calcul este cea totala, in cazul persoanelor care au fost in detentie politica de mai multe ori.
    (3) Clasa I se acorda post mortem tuturor persoanelor care au participat la lupta armata, care au fost executate, care au murit in perioada de detentie sau dupa ce au fost eliberate.
    (4) Persoanele care, in perioada detentiei sau dupa eliberare, au ajutat activ organele fostei Securitati, contribuind la maltratarea detinutilor sau la arestarea altor persoane ca urmare a denunturilor pe care le-au facut, nu pot fi decorate cu decoratia "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste".
    Art. 3
    In mod exceptional, clasa I a decoratiei "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste" poate fi conferita si unor cetateni straini din statele fostului lagar socialist, care au fost in detentie sau deportati pe motive politice si ale caror actiuni de demascare a dictaturii, a crimelor si a abuzurilor care se comiteau au contribuit substantial la cunoasterea realitatilor despre societatea comunista, conducand astfel la erodarea credibilitatii pe plan international a regimurilor dictatoriale.
    Art. 4
    (1) Stabilirea persoanelor care au dreptul la conferirea decoratiei "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste", precum si a clasei distinctiei, se face de catre Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania in colaborare cu Ministerul de Interne si cu Ministerul Justitiei.
    (2) In vederea realizarii acestui scop Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania va desemna comitete teritoriale, constituite din propriii membri, ajutati de persoane auxiliare, care vor intocmi liste cu propuneri de decorare, pe clase; organele competente ale Ministerului de Interne, precum si cele ale Ministerului Justitiei sunt obligate sa furnizeze, la cerere, toate informatiile solicitate de comisiile respective.
    (3) Listele cu propuneri vor fi validate de catre conducerea centrala a Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania care le va inainta apoi Cancelariei Ordinelor, in vederea intocmirii decretului de conferire.
    Art. 5
    (1) Insemnul decoratiei este o placa dreptunghiulara cu colturile arcuite, cu inaltimea de 50 mm, latimea de 40 mm si grosimea de 5 mm. In interiorul placii este incastrata o cruce cu brate egale, emailata alb, avand diametrul de 25 mm si latimea bratelor de 5 mm.
    (2) Aversul are marginea usor inaltata si crucea incastrata sub nivelul piesei dreptunghiulare; pornind de la bordurile laterale, peste cruce este figurat, in relief, un gard de sarma ghimpata. Denumirea decoratiei este scrisa deasupra si dedesubtul crucii, cu litere in relief.
    (3) Pe revers, de la crucea incastrata la acelasi nivel pornesc raze aurite; sub cruce este scrisa deviza: "AM REZISTAT/PRIN/CREDINTA".
    (4) Panglica, din rips moarat cenusiu, are in centru benzi de culoare albastra, galbena si rosie, late de cate 4 mm fiecare.
    Art. 6
    (1) Insemnul clasei a III-a este confectionat din otel avand forma unui dreptunghi cu colturile rotunjite, care are inaltimea de 50 mm, latimea de 40 mm si grosimea de 5 mm. In interiorul placii este incastrata o cruce cu brate egale, din argint cu titlul de 800 la mie, aurita, avand diametrul de 25 mm, latimea bratelor crucii de 5 mm si grosimea de 3 mm; centrul crucii este plasat la 20 mm de limita superioara a insemnului.
    (2) Aversul are marginea usor inaltata si crucea incastrata sub nivelul piesei dreptunghiulare; pornind din bordurile laterale, peste cruce este figurat, in relief, un gard de sarma ghimpata. Numele decoratiei este scris cu litere in relief, inalte de 3 mm, astfel: deasupra crucii, "CRUCEA", iar dedesubtul ei, "COMEMORATIVA/A REZISTENTEI/ANTICOMUNISTE".
    (3) Pe revers, crucea este incastrata la acelasi nivel si de la ea pornesc raze in relief, aurite; dedesubtul crucii este scrisa, in relief, cu litere inalte de 3 mm, deviza: "AM REZISTAT/PRIN/CREDINTA".
    (4) La partea superioara a insemnului se afla un arc de cerc inalt de 6 mm perforat, prin care se petrece inelul de prindere a panglicii, care are diametrul de 20 mm.
    (5) Panglica, din rips moarat cenusiu, este lata de 40 mm si inalta, la partea ei aparenta, de 50 mm; benzile de culoare albastra, galbena si rosie, plasate in centrul panglicii, au fiecare latimea de 4 mm.
    Art. 7
    Insemnul clasei a II-a este asemanator cu cel al clasei prevazute la art. 6, cu deosebirea ca metalul din care este confectionata crucea incastrata este aur cu titlul de 800 la mie.
    Art. 8
    (1) Insemnul clasei I este asemanator cu cel al clasei prevazute la art. 6, cu deosebirea ca metalul din care este confectionata placa dreptunghiulara este argint patinat cu titlul de 800 la mie.
    (2) Decoratiile conferite pentru participarea la lupta armata impotriva dictaturii comuniste au culoarea de baza a panglicii verde si au prinse pe ea doua spade incrucisate, lungi de cate 36 mm, confectionate din argint cu titlul de 750 la mie.
    Art. 9
    (1) Pentru a omagia si perpetua traditia luptei impotriva ideologiei totalitar-comuniste, urmasii directi ai fostilor detinuti politici pot primi decoratia "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste" ce are atasata pe panglica o bareta metalica pe care este scris, cu litere inalte de 4 mm, cuvantul: "TRADITIE".
    (2) Urmasii directi ai fostilor detinuti politici pot solicita comitetelor teritoriale ale Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, desemnate pentru intocmirea listelor de persoane indreptatite sa primeasca decoratia "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste", sa fie inscrise pe liste pentru a primi decoratia cu bareta: "TRADITIE". Impreuna cu cererea acestia trebuie sa prezinte urmatoarele:
    a) copie de pe hotararea judecatoreasca de condamnare a parintelui sau, in lipsa acesteia, declaratiile a doua persoane care sa confirme intemnitarea acestuia pe motive politice;
    b) copie de pe actul de nastere care sa ateste filiatia;
    c) declaratie, pe propria raspundere, ca pana in 1989 nu a fost membru al Partidului Comunist Roman si ca nu a facut parte din organele de represiune ale regimului comunist sau dintre informatorii fostei Securitati;
    d) dovada ca dupa decembrie 1989 a activat intr-o organizatie civica democrata sau/si intr-un partid care promova o politica democratica, de revenire la traditiile sociale si economice ale Romaniei antebelice.
    (3) Indiferent de clasa pe care o au sau ar fi avut dreptul sa o aiba parintii, urmasii directi pot primi numai decoratia "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste" cu bareta "TRADITIE", clasa a III-a.
    Art. 10
    La toate clasele, o data cu insemnul se acorda si rozeta decoratiei, care are forma unui triunghi echilateral cu laturile de 16 mm, confectionat din rips cenusiu, cu dungi verticale, late de 1 mm, de culoare albastra, galbena si rosie, pe centru si marginile bordurate cu un fir argintiu.
    Art. 11
    Ecranul (cutia) care contine decoratia este imbracat in piele mata, de culoare cenusie si este captusit cu plus alb. Pe capacul cutiei sunt imprimate, argintiu, denumirea si gradul decoratiei.
    Art. 12
    Brevetele pentru decoratia "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste" sunt validate prin parafa Presedintelui Romaniei, a Cancelarului Ordinelor si a presedintelui Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, pentru clasele a III-a si a II-a, si prin semnaturile olografe ale acestora, pentru clasa I.
    Art. 13
    (1) Pentru judecarea faptelor dezonorante, care aduc prejudicii morale membrilor decoratiei, altele decat cele prevazute la art. 52 lit. a) din Legea nr. 29/2000, se constituie Consiliul de Onoare al decoratiei "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste".
    (2) Consiliul de Onoare este compus din 7 membri, cate doi din fiecare clasa si unul din categoria "TRADITIE".
    (3) Presedintele Consiliului de Onoare este cel mai in varsta membru al clasei I.
    (4) Consiliul de Onoare se alege pe o perioada de trei ani; pot fi realesi pe o noua perioada de 3 ani patru dintre membrii Consiliului de Onoare, cate unul din fiecare clasa si categorie.
    Art. 14
    (1) Purtatorii decoratiei "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste" pot semnala Consiliului de Onoare atitudini si fapte comise de alti purtatori ai acestei decoratii, considerate a aduce prejudicii morale acestora. Ca urmare a sesizarii, Cancelaria Ordinelor convoaca Consiliul de Onoare si pe cel invinuit, in termen de maximum 15 zile de la sesizare.
    (2) Consiliul de Onoare delibereaza si poate decide pe loc sau dupa cercetarea cazului, insa nu mai mult de 60 de zile de la intrunirea sa.
    (3) In cazul in care persoana invinuita nu se prezinta la termenul fixat de Cancelaria Ordinelor, Consiliul de Onoare poate solicita Cancelariei Ordinelor convocarea sa la alt termen, iar in cazul neprezentarii invinuitului si a doua oara, cazul se va judeca in lipsa.
    Art. 15
    (1) Conducerea Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania va inainta Cancelariei Ordinelor, pe masura intocmirii lor, listele cuprinzand propunerile de conferire a decoratiei "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste", in vederea semnarii de catre Presedintele Romaniei a decretelor de decorare.
    (2) In termen de un an de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a prezentului regulament, comisiile Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania vor finaliza toate propunerile de decorare cu "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste", distinctia urmand a fi considerata inchisa dupa acest termen.

             Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste

    Figura 1 - Insemnul decoratiei "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste" clasa I, avers si revers - se afla in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 317 din 7 iulie 2000, la pagina 5.

    Figura 2 - Insemnul decoratiei "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste" clasa a II-a, avers si revers - se afla in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 317 din 7 iulie 2000, la pagina 5.

    Figura 3 - Insemnul decoratiei "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste" clasa a III-a, avers si revers - se afla in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 317 din 7 iulie 2000, la pagina 5.

    Figura 4 - Panglica decoratiei "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste" si bareta metalica care se ataseaza de panglica - se afla in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 317 din 7 iulie 2000, la pagina 5.

    Figura 5   Rozeta decoratiei "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste"   se afla in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 317 din 7 iulie 2000, la pagina 5.SmartCity5

COMENTARII la OUG 103/2000

Momentan nu exista niciun comentariu la OUG 103 din 2000
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Hotărârea 22 2019
    Sunt atât de încântat că am primit un împrumut de la un creditor care m-a ajutat cu împrumutul meu. A fost uimitor cum am primit un împrumut ... Am încercat un serviciu diferit, dar nu am putut primi un împrumut de la alt serviciu. Unii dintre ei îmi vor cere să completez o mulțime de documente, iar la sfârșitul zilei nu se va termina bine. Dar sunt fericit după întâlnirea cu Elena Nino. Am reușit să obțin împrumutul meu de 22.000 € Euro acum afacerea mea merge bine și vreau să știți toate acestea astăzi, deoarece sunt rapide și 100% fiabile. Acum plătesc împrumutul pe care l-am primit de la compania Elena Nino împrumuturi din toată lumea. Luați legătura cu aceștia și nu pierdeți timp cu acești creditori contactați cu drag acest e-mail: elenanino0007@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 108 2014
    Instituții de credit de împrumut MĂ MÂNCUȚI CÂND NU ESTE NICI O SPERĂ (loancreditinstitutions00@gmail.com) Bună ziua tuturor celor de pe acest forum, eu sunt John Michael din SUA, nu-mi vine să cred că Dumnezeu nu există cu adevărat până când nu am fost răscumpărat și salvat de la robie financiară ... eram în criză financiară și trebuia să plătesc niște facturi. Am încercat să caut ajutor de la bănci, dar în niciun caz, am încercat, de asemenea, să căut ajutor de pe internet doar pentru a întâlni escroci care s-au prefacut creditor privat și au făcut bani cu suma de 15.000 $ și nu mi-au primit împrumutul, nu până când DUMNEZEU m-a prezentat dlui. Ilie printr-un prieten care a fost salvat de la o problemă financiară și i-a fost acordat un împrumut de 100.000,00 USD de către domnul Elijah, așa că i-am luat sfatul și am contactat instituțiile de credit împrumut, iar în termen de o săptămână mi-a fost acordat un împrumut de 250.000 USD. sfatul meu tuturor celor care caută un împrumut la o rată a dobânzii scăzută de 2%. Fac acest lucru pentru că sunt atât de fericit că sunt în afara robiei financiare și sunt din nou plin de bucurie și viața este ușoară, mulțumită DUMNEZEU și domnului Ilie. Puteți contacta instituțiile de credit împrumutate prin (loancreditinstitutions00@gmail.com) SAU WhatsApp: +393510483991
ANONIM a comentat Decizia 366 2019
     If You Are Seeking A Loan For The Development Of Expansion Of Your Business, Innovative Products, Processes Or Even Technical Services; ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Has Professional Finance Programs That Will Provide You With The Chance To Gain A Competitive Edge Over The Competition And Pave The Way For The Positive Growth Of Your Company. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Email: IFSCapitalloan@gmail.com
ANONIM a comentat Decizia 366 2019
    ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Is Offering Its Global Fund Program, Where Loans Are Offered To Interested Clients Globally To Fund Profitable Business And Projects. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Email: IFSCapitalloan@gmail.com ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Are The Solution To Your Financial Problem ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Has Set Itself The Mission Of Promoting Short, Medium And Long-Term Loan Financing With Us To ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Borrow Flexibly! Our Program Are Financial Institutions To Fund Private Capital, Private Equity, Project Funding, Real Estate, Business & Entertainment Funding, Venture Capital, Hedge Funds, And Others. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Email: IFSCapitalloan@gmail.com If You Are Seeking A Loan For The Development Of Expansion Of Your Business, Innovative Products, Processes Or Even Technical Services; ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Has Professional Finance Programs That Will Provide You With The Chance To Gain A Competitive Edge Over The Competition And Pave The Way For The Positive Growth Of Your Company. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Email: IFSCapitalloan@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 416 1953
    Ai nevoie de împrumut personal sau de afaceri fără stres și aprobare rapidă? Dacă da, vă rugăm să ne contactați, oferim acum împrumuturi cu o dobândă de 3%. Împrumutul nostru este securizat și sigur, pentru mai multe informații și aplicații, vă rugăm să ne contactați prin e-mail: saara.kemi@gmail.com sau Whatsapp +48732232776
ANONIM a comentat Decretul 416 1953
    Ai nevoie de împrumut personal sau de afaceri fără stres și aprobare rapidă? Dacă da, vă rugăm să ne contactați, oferim acum împrumuturi cu o dobândă de 3%. Împrumutul nostru este securizat și sigur, pentru mai multe informații și aplicații, vă rugăm să ne contactați prin e-mail: saara.kemi@gmail.com sau Whatsapp +48732232776
ANONIM a comentat Circulara 8 2013
    Bună ziua, sunt jane un american Vreau să împărtășesc cu tine despre supremloans1124@gmail.com unde aș putea obține împrumutul meu urgent pentru a-mi finanța afacerea și pentru a-mi plăti toate datoriile, dacă tot sunteți în căutarea unui împrumut online aici, contactați supremloans1124@gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
ANONIM a comentat Decretul 811 2010
    Buna ziua, sunt un american pe care vreau sa-l impart cu supremloans1124@gmail.com unde as putea sa imi iau imprumutul urgent pentru a-mi finanta afacerea si a achita toate datoriile mele, daca tot cautati un credit online aici, contactati supremloans1124 @ gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
ANONIM a comentat Decretul 811 2010
    Buna ziua, sunt un american pe care vreau sa-l impart cu supremloans1124@gmail.com unde as putea sa imi iau imprumutul urgent pentru a-mi finanta afacerea si a achita toate datoriile mele, daca tot cautati un credit online aici, contactati supremloans1124 @ gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
ANONIM a comentat Decretul 811 2010
    Buna ziua, sunt un american pe care vreau sa-l impart cu supremloans1124@gmail.com unde as putea sa imi iau imprumutul urgent pentru a-mi finanta afacerea si a achita toate datoriile mele, daca tot cautati un credit online aici, contactati supremloans1124 @ gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu