Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

NORMA Nr

NORMA   Nr. 4 din 29 mai 1995

privind functionarea pietei monetare interbancare

ACT EMIS DE: BANCA NATIONALA A ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 126 din 22 iunie 1995


SmartCity3


    I. Dispozitii generale

    1. In intelesul prezentelor norme, piata monetara interbancara se defineste ca o piata continua, in care se efectueaza operatiuni de atragere si plasare de depozite la vedere si la termen, in moneda nationala, la nivelurile ratelor dobanzii determinate liber de societatile bancare participante.
    2. In conformitate cu prevederile art. 1 din Legea nr. 34/1991, Banca Nationala a Romaniei:
    a) reglementeaza si supravegheaza piata monetara interbancara;
    b) supravegheaza societatile bancare participante pe piata monetara interbancara;
    c) publica zilnic un nivel de referinta al ratei dobanzii pentru depozitele atrase (BUBID) si plasate (BUBOR).

    II. Principii de desfasurare a tranzactiilor pe piata monetara interbancara

    A. Principii generale

    3. Toate societatile bancare participante pe piata monetara interbancara au obligatia de a contribui permanent la cresterea standardului profesional si a reputatiei pietei monetare interbancare din Romania.
    4. Piata monetara interbancara din Romania functioneaza in fiecare zi lucratoare intre orele 9,00 si 14,00.
    5. Societatile bancare participante pe piata monetara interbancara sunt obligate sa afiseze permanent, in timpul orelor de functionare, prin sisteme de difuzare a informatiei (tip Reuters, Telerate) nivelurile orientative ale ratelor dobanzilor.
    Marja dintre rata dobanzii la depozitele atrase si cea la depozitele plasate va fi determinata liber de piata.
    Cotatiile pe piata vor avea ca baza procentul de dobanda cu doua subdiviziuni.
    Societatile bancare participante pe piata monetara interbancara vor fi obligate sa coteze cel putin urmatoarele scadente:
    - o saptamana;
    - o luna;
    - 3 luni;
    - 6 luni;
    - 9 luni;
    - 12 luni.
    6. Societatile bancare participante pe piata monetara interbancara au obligatia sa coteze, pentru celelalte societati bancare participante, niveluri de dobanzi ferme sau informative.
    7. In situatia in care cotatia ferma este acceptata, tranzactia este considerata incheiata si se executa neconditionat.

    B. Principii in relatiile dintre participantii pe piata monetara interbancara

    8. Conducerile executive ale societatilor bancare participante pe piata monetara interbancara vor fi raspunzatoare si vor controla activitatea personalului implicat in astfel de operatiuni si se vor asigura ca acest personal cunoaste si respecta prevederile prezentelor norme si celelalte reglementari legale.
    9. Societatile bancare participante pe piata monetara interbancara sunt obligate sa ia toate masurile in vederea asigurarii confidentialitatii de catre salariatii proprii.
    10. Conducerile executive ale societatilor bancare participante pe piata monetara interbancara vor delimita clar autoritatea si raspunderea personalului implicat si se vor asigura, de asemenea, ca fiecare persoana care tranzactioneaza in numele institutiei are autoritatea si pregatirea necesare sa angajeze institutia, prin fiecare tranzactie incheiata din punct de vedere legal (inclusiv patrimonial).
    11. Conducerile executive ale societatilor bancare participante pe piata monetara interbancara vor lua masuri pentru elaborarea de norme proprii prin care se vor reglementa cel putin urmatoarele:
    a) procedurile de lucru cu celelalte societati bancare;
    b) penalizarile convenite in relatiile cu alti participanti pentru situatii de nerespectare a termenelor de decontare a tranzactiilor;
    c) modalitati si proceduri de inregistrare a operatiunilor;
    d) criterii de eligibilitate; instrumente acceptate ca garantii la incheierea tranzactiilor.
    12. Conducerile executive ale societatilor bancare participante pe piata monetara interbancara vor urmari ca personalul implicat sa nu incheie, pe baza unor intelegeri cu caracter oneros sau pentru profit personal, tranzactii in afara pietei monetare.
    13. Conducerile executive ale societatilor bancare participante pe piata monetara interbancara se vor asigura ca personalul implicat:
    - nu va dezvalui sau discuta elemente aferente unor tranzactii incheiate cu ceilalti participanti;
    - nu se va vizita reciproc la locul de munca fara aprobarea expresa a conducerilor executive.
    14. Conducerile executive ale societatilor bancare participante pe piata monetara interbancara vor lua masuri pentru delimitarea atributiilor si departajarea activitatilor de piata monetara pe compartimente distincte, conform practicilor internationale (front office, back office, cifru si corespondenta bancara).
    15. Tranzactiile intre banci se incheie in nume propriu, prin confirmare (telefonic, telex, Reuters dealing) si prin reconfirmari letrice si telex sau SWIFT codificate corespunzator (letric-specimene de semnaturi, telex-chei telegrafice, SWIFT-chei SWIFT).
    Reconfirmarea trebuie sa includa cel putin urmatoarele elemente:
    - contrapartida;
    - data incheierii tranzactiei;
    - sumele tranzactionate;
    - tipul tranzactiei;
    - rata dobanzii;
    - corespondentii partilor;
    - modalitatea de incheiere a tranzactiei (telefon, telex, Reuters dealing).
    16. Instructiunile de plata si decontare vor fi transmise in cel mai scurt timp, de regula in aceeasi zi. Folosirea instructiunilor standard de plata intre contrapartide poate avea o contributie semnificativa la preintampinarea aparitiei unor eventuale diferente sau erori in decontarea sumelor tranzactionate.
    17. La primire, documentele de mai sus se verifica si pentru eventuale diferente partile vor lua legatura in vederea solutionarii situatiei pe cale amiabila. In caz de litigiu, partile pot recurge la instantele de arbitraj preconvenite.
    Banca Nationala a Romaniei poate arbitra litigii aparute in aplicarea prevederilor prezentelor norme, dar numai dupa ce partile implicate solicita in scris acest lucru si dovedesc ca au epuizat toate posibilitatile de solutionare pe cale amiabila.
    In astfel de cazuri, partile trebuie sa accepte neconditionat decizia de solutionare a litigiului adoptata de Banca Nationala a Romaniei.
    18. Conducerile executive ale societatilor bancare participante pe piata monetara vor asigura asimilarea si utilizarea de catre personalul implicat a expresiilor uzuale, precum si cunoasterea sensurilor notiunilor general acceptate in practica internationala.

    III. Controlul operatiunilor

    19. Conducerile executive ale societatilor bancare participante pe piata monetara interbancara vor verifica si vor raspunde de respectarea conditiilor de participare pe piata monetara, conform prevederilor prezentelor norme si legi.
    20. Societatile bancare participante pe piata monetara interbancara vor stabili procedurile care sa le permita verificarea respectarii prezentelor norme si a celorlalte prevederi legale si vor inainta Bancii Nationale a Romaniei toate informatiile si toate documentele solicitate de catre aceasta.

    IV. Sanctiuni

    21. Cunoasterea prevederilor prezentelor norme este necesara pentru a asigura indeplinirea unor standarde minime de integritate si profesionalism; incalcarea de catre societatile bancare participante pe piata monetara interbancara a principiilor enuntate va atrage dupa sine actiuni ferme intreprinse de Banca Nationala a Romaniei in vederea corectarii imediate a comportamentului acestora pe piata monetara.
    22. In situatia in care societatile bancare participante pe piata monetara interbancara nu coteaza toate scadentele mentionate la pct. 5 din prezentele norme, Banca Nationala a Romaniei va aplica una dintre urmatoarele sanctiuni:
    - avertisment scris;
    - amenda intre 5.000.000 lei si 50.000.000 lei, daca desi avertizate, acestea savarsesc o noua contraventie.
    23. In cazul in care societatile bancare participante pe piata monetara interbancara nu respecta prevederile pct. 6 si 7 din prezentele norme, cu privire la cotatiile ferme sau informative, Banca Nationala a Romaniei va aplica una dintre urmatoarele sanctiuni:
    - avertisment scris;
    - amenda intre 8.000.000 lei si 80.000.000 lei, daca, desi avertizate, acestea savarsesc o noua contraventie;
    - retragerea autorizatiei in cazul in care acestea savarsesc o noua contraventie si dupa aplicarea amenzii.
    24. In situatia in care societatile bancare participante pe piata monetara interbancara nu transmit Bancii Nationale a Romaniei raportarile solicitate in forma si la termenele prevazute, Banca Nationala a Romaniei va aplica una dintre urmatoarele sanctiuni:
    - avertisment scris;
    - amenda intre 2.000.000 lei si 20.000.000 lei, daca, desi avertizate, acestea savarsesc o noua contraventie.

    V. Dispozitii finale

    25. Pentru fiecare zi de intarziere in decontarea operatiunilor desfasurate pe piata monetara interbancara, partea lezata poate pretinde compensatii materiale pentru daunele produse.
    26. Tranzactiile in afara orelor oficiale de functionare si, in special, efectuate in alte locuri decat cele desemnate, vor fi permise numai in situatii exceptionale, cu aprobarea prealabila a conducerilor executive ale societatilor bancare participante pe piata monetara interbancara.

                 Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei
                              Mugur Isarescu



SmartCity5

COMENTARII la Norma 4/1995

Momentan nu exista niciun comentariu la Norma 4 din 1995
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu