Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

NORMELE Nr

NORMELE   Nr. V/2288/66 din 30 decembrie 1991

privind regimul conturilor valutare ale persoanelor fizice si persoanelor juridice, in conditiile introducerii convertibilitatii interne, limitate, a leului

ACT EMIS DE: BANCA NATIONALA A ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 5 din 20 ianuarie 1992


SmartCity3


    Potrivit reglementarilor in vigoare, incasarile si platile pe teritoriul Romaniei se efectueaza numai in moneda nationala "leul". Operatiuni de incasari si plati in valuta se pot efectua numai in zone cu regim vamal, fiscal si de plati special, pe baza si in conditiile autorizarii date in acest scop de Banca Nationala a Romaniei.
    Moneda nationala "leul" are numai circulatie interna. Introducerea sau scoaterea din tara a bancnotelor sau altor inscrisuri de valoare exprimate in lei este interzisa, cu exceptia situatiilor reglementate expres de Banca Nationala a Romaniei. Incepind cu data introducerii convertibilitatii interne, limitate, a leului, agentii economici, indiferent de forma de organizare, nu vor mai avea conturi valutare.
    Persoanele juridice romane, in cazuri speciale, pot deschide conturi valutare in tara sau in strainatate, numai cu autorizarea prealabila a Bancii Nationale a Romaniei si cu respectarea reglementarilor legale.
    Persoanele fizice pot detine sume in valuta, in numerar sau in conturi bancare.
    Fata de reglementarile sus-mentionate, societatile bancare sint autorizate sa deschida in evidentele lor conturi valutare pentru categoriile de persoane juridice si persoane fizice ce vor fi aratate in continuare si sa urmareasca prin controlul bancar ca derularea operatiunilor prin aceste conturi sa se efectueze conform prevederilor din prezentele norme.
    1. Pot avea conturi valutare la societatile bancare din Romania:
    a) persoanele fizice si persoanele juridice nerezidente in Romania din punct de vedere valutar:
    - persoanele fizice cu domiciliul in strainatate;
    - firmele cu sediul in strainatate, care nu sint inregistrate in Romania;
    - reprezentantele in Romania ale firmelor straine;
    - misiunile diplomatice si consulare ale statelor straine in Romania si personalul strain al acestora;
    - birourile, reprezentantele etc. din Romania ale organizatiilor straine si organismelor internationale;
    - alte categorii de persoane fizice si juridice care, potrivit reglementarilor in vigoare, sint considerate nerezidente din punct de vedere valutar.
    Persoanele fizice si juridice nerezidente sus-mentionate pot dispune in mod liber de disponibilitatile din conturile valutare deschise la societatile bancare din Romania pentru orice plati in valuta in strainatate sau le pot schimba in lei pentru efectuarea de plati in lei pe teritoriul Romaniei. Schimbul in lei al acestor disponibilitati se poate efectua numai prin bancile sau casele de schimb valutar autorizate din Romania;
    b) societatile comerciale constituite in Romania cu participare straina de capital.
    Conturile valutare ale acestor societati pot fi alimentate numai cu disponibilitati in valuta reprezentind aportul la capital varsat in devize libere de partea straina si cu majorarile ulterioare de capital in valuta transferate din strainatate.
    Disponibilitatile din aceste conturi pot fi utilizate pentru operatiuni de plati externe sau pot fi preschimbate in lei, la cursul de schimb al zilei, la societatile bancare din Romania.
    Societatile bancare din Romania sint autorizate sa efectueze platile externe dispuse de titularii conturilor valutare deschise in evidentele lor, cu verificarea incadrarii in limita disponibilitatilor din cont si in reglementarile legale in vigoare privind platile respective;
    c) persoanele juridice romane care au ca obiect activitati in domeniul social, cultural-sportiv sau de alta natura, de interes obstesc sau in interesul persoanelor fizice si al grupurilor sociale pe care le reprezinta si care nu au ca scop realizarea de activitati economice profitabile (organizatii, uniuni, asociatii, ligi, federatii etc.).
    Conturile valutare ale acestor titulari pot fi alimentate cu sume in valuta provenind din cotizatiile membrilor, ajutoare, donatii sau din alte surse specifice activitatii lor. La depunerile de sume in valuta in cont, precum si in cazul primirii de sume prin transferuri bancare din strainatate, titularii conturilor vor declara in scris societatii bancare la care este deschis contul, provenienta sumei respective.
    Disponibilitatile din aceste conturi pot fi utilizate numai pentru plati externe legate de obiectul de activitate al titularului contului.
    Societatile bancare vor verifica incadrarea platilor respective in limita disponibilitatilor din conturi si in reglementarile in vigoare privind efectuarea operatiunilor cu mijloace de plata straine;
    d) casele de schimb valutar.
    Disponibilitatile din conturile in valuta ale acestor societati comerciale se pot utiliza numai pentru operatiunile proprii, in conformitate cu Normele Bancii Nationale a Romaniei nr. V/630/36 din 1991 si autorizatiile de functionare eliberate de Banca Nationala a Romaniei;
    e) societatile comerciale care sint autorizate de Banca Nationala a Romaniei sa efectueze vinzari de marfuri cu amanuntul cu plata in valuta, conform Normelor Bancii Nationale a Romaniei nr. V/398/23/1991, pentru sumele in valuta incasate din vinzarea marfurilor.
    Disponibilitatile din aceste conturi se vor utiliza pentru plata marfurilor importate in consignatie, precum si a celor importate cu plata la vedere.
    Profiturile in valuta realizate din activitatea de vinzare cu amanuntul in valuta se cedeaza bancilor comerciale la care sint deschise conturile in valuta, contra lei, la cursul de schimb in vigoare, in termen de 5 zile lucratoare de la data incheierii balantei de verificare;
    f) persoanele juridice, pentru sumele in valuta primite din strainatate cu titlu de donatie, ajutor etc. si cu clauza de utilizare pentru anumite scopuri precizate in mod expres de ordonatori (dotare, retehnologizare, pregatirea personalului etc.);
    g) persoanele fizice rezidente in Romania.
    Sumele in valuta detinute de persoanele fizice rezidente in Romania in conturi personale deschise la societatile bancare pot fi utilizate in mod liber de catre titulari pentru plati externe in valuta sau pot fi ridicate, in numerar, pentru efectuarea de operatiuni curente, cu respectarea prevederilor Regulamentului emis de Banca Nationala a Romaniei cu privire la efectuarea operatiunilor curente si a transferurilor de capital cu mijloace de plata straine si ale normelor de aplicare a acestuia.
    Schimbul valutar al acestor disponibilitati se poate efectua numai prin bancile si casele de schimb valutar autorizate potrivit normelor Bancii Nationale a Romaniei.
    2. Agentii economici si celelalte categorii de persoane juridice romane pot deschide conturi valutare la banci din strainatate, numai in cazuri speciale si cu autorizarea prealabila a Bancii Nationale a Romaniei.
    Operatiunile de incasari si plati prin aceste conturi se efectueaza in conformitate cu conditiile prevazute in autorizatia data de Banca Nationala a Romaniei.
    3. Misiunile diplomatice si consulare ale statelor straine in Romania, precum si alte persoane juridice nerezidente care sint inregistrate in Romania si realizeaza sume in lei din activitati legale pe teritoriul Romaniei, pot pastra aceste disponibilitati in conturi in lei deschise la societatile bancare din Romania.
    La fiecare alimentare a contului in lei, titularul acestuia are obligatia sa declare in scris societatii bancare la care este deschis contul, provenienta sumelor de lei si sa anexeze in fotocopie documentele pe baza carora s-a efectuat incasarea sumelor de lei in Romania.
    Disponibilitatile din conturile in lei se pot folosi in mod liber pentru plati in lei pe teritoriul Romaniei.
    4. Pentru platile din conturile valutare mentionate in prezentele norme care reprezinta transferuri de capital cu mijloace de plata straine, societatile bancare vor urmari si asigura aplicarea reglementarilor din Normele nr. V/1471/57 din 7 octombrie 1991 privind modul de efectuare a transferurilor de capital cu mijloace de plata straine emise de Banca Nationala a Romaniei.

                Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei,
                              Mugur Isarescu



SmartCity5

COMENTARII la Norma 2288/1991

Momentan nu exista niciun comentariu la Norma 2288 din 1991
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu