E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

NORMA Nr

NORMA   Nr. 10 din 24 iunie 1996

privind lichiditatea valutara

ACT EMIS DE: BANCA NATIONALA A ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 139 din  4 iulie 1996


SmartCity3


    In baza art. 26 din Legea nr. 34/1991 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei,
    in aplicarea prevederilor art. 3 din Ordonanta Guvernului nr. 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare,

    Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei stabileste urmatoarele norme:

    1. Pentru scopurile prezentelor norme, vor fi utilizate urmatoarele definitii:
    Gradul de lichiditate valutara este raportul dintre totalul activelor nete in valuta ale societatii bancare, ponderat cu coeficientul de lichiditate al fiecarui activ in parte, si totalul activelor nete in valuta ale societatii bancare.
    Activele nete in valuta sunt urmatoarele:
    a) valuta efectiva si cecuri in casieriile bancii;
    b) disponibilitati in valuta in conturi curente la banci in strainatate;
    c) plasamente in valuta pe termene de pana la un an la banci in strainatate;
    d) soldul net al disponibilitatilor si plasamentelor de pana la un an la alte banci de pe teritoriul Romaniei sau la Banca Nationala a Romaniei. Soldul net se determina prin diferenta dintre plasamente si resurse (atrageri) si el poate fi pozitiv sau negativ;
    e) participatii in valuta la capitalul unor banci sau al altor persoane juridice;
    f) plasamente in valuta pe termene de peste un an la banci sau la alte persoane juridice in strainatate;
    g) credite interne nete in valuta, care se calculeaza prin scaderea, din totalul creditelor in valuta acordate pe teritoriul Romaniei, a sumelor in valuta atrase de pe piata externa, pe termen de peste un an, sub forma de credite sau depozite. In cazul in care creditele interne in valuta sunt mai mici decat sumele in valuta atrase de pe piata externa, indicatorul "credite interne nete in valuta" primeste valoarea zero;
    h) alte active in valuta.
    Coeficientii de lichiditate luati in calcul sunt urmatorii:
    - 1 pentru activele nete in valuta mentionate la lit. a) - d);
    - 0,1 pentru activele nete in valuta mentionate la lit. e) - h).
    Pentru scopurile prezentelor norme isi pastreaza valabilitatea, cu aceleasi acceptiuni, si definitiile utilizate in Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 4/1993 privind rezervele obligatorii ale societatilor bancare la Banca Nationala a Romaniei.
    2. Gradul de lichiditate valutara se determina lunar, pe baza valorii medii a activelor nete in valuta, inregistrata in perioada de observare.
    Cursul valutar utilizat va fi cel in vigoare in ultima zi a lunii anterioare perioadei de aplicare.
    3. Gradul de lichiditate valutara calculat de fiecare societate bancara se comunica Bancii Nationale a Romaniei in aceleasi conditii si termene cu datele privind rezervele obligatorii.
    Gradul de lichiditate valutara va fi calculat cu doua zecimale. Cea de-a doua zecimala va fi rotunjita in favoarea societatii bancare.
    4. In cazul in care gradul de lichiditate valutara calculat pentru perioada de observare este mai mare sau cel putin egal cu 0,75, rata rezervelor obligatorii aferente mijloacelor banesti in valuta convertibila este cea stabilita de Banca Nationala a Romaniei in conformitate cu Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 4/1993, care este in vigoare in perioada de aplicare.
    5. In cazul in care gradul de lichiditate valutara este mai mic decat 0,75, rata rezervelor obligatorii aferenta mijloacelor banesti in valuta convertibila valabila in perioada de aplicare se majoreaza astfel:
------------------------------------------------------------
  Gradul de lichiditate         Procentul de majorare
       valutara              a ratei rezervelor obligatorii
------------------------------------------------------------
      0,70 - 0,74                       20%
      0,65 - 0,69                       40%
      0,60 - 0,64                       60%
      sub 0,60                          80%
------------------------------------------------------------
    6. Banca Nationala a Romaniei va controla la sediul societatilor bancare modul de aplicare a prezentelor norme, in conditiile prevazute de art. 14 din Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 4/1993.
    7. Constituie contraventie la prezentele norme modificarea unor operatiuni contabile si/sau a unor raportari statistice, cu scopul vadit de a majora coeficientul de lichiditate valutara, daca faptele nu sunt savarsite in astfel de conditii incat sa constituie, potrivit legii penale, infractiuni. Contraventia se constata cu ocazia verificarilor efectuate potrivit pct. 6 si se sanctioneaza de catre conducerea executiva a Bancii Nationale a Romaniei cu avertisment sau cu amenda de la 10 milioane lei la 100 milioane lei, cu respectarea prevederilor art. 49 - 51 din Legea nr. 34/1991 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei.
    8. Prezentele norme se publica in Monitorul Oficial al Romaniei si vor intra in vigoare incepand cu data de 1 iulie 1996.

                 GUVERNATORUL BANCII NATIONALE A ROMANIEI,
                 PRESEDINTELE CONSILIULUI DE ADMINISTRATIE,
                              MUGUR ISARESCUSmartCity5

COMENTARII la Norma 10/1996

Momentan nu exista niciun comentariu la Norma 10 din 1996
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Vreau să apreciez împrumuturile Karin Sabine pentru mine un împrumut de 40.000 EUR. dacă aveți nevoie de un împrumut urgent, evitați să fiți înșelați de creditori falși și aplicați prin firma de împrumut real prin e-mail sabinhelps@gmail.com whatsapp +79267494861 ..
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Căutați o afacere, o companie sau un împrumut personal? Oferim toate tipurile de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Decizia 1 2020
    Căutați un împrumut de afaceri, companie sau personal? Oferim tot felul de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail cu detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    BUNA ZIUA, VA ROG SA IMI TRIMITETI SI MIE ANEXELE LA HG NR. 965/2002 LA ADRESA DE E-MAIL avocat.elenagrecu@yahoo.com Multumesc anticpat!
ANONIM a comentat Hotărârea 153 2018
    articolul 4 interzice acordarea a doua sporuri cumulate anexa 1-6 si 8 ,cum ramine cu personalul care lucreaza cu aparate de electoterapie in sectiile de recuperare,medicina fizica ?la care spor se incadreaza?
ANONIM a comentat Legea 149 2018
    Cine face propunerea conform art.10,alin 2,este ambigu
ANONIM a comentat Decretul 721 2015
    Buna ziua,acest decret prezidential nu a fost pus in aplicare niciodata,cetatenii romani care traiesc si muncesc in aceasta regiune a Germaniei sunt nevoiti sa parcurga intre 300 km si 600 km pana la München unde este Consulatul General al Romaniei si sa piarda zile intregi pentru rezolvarea unor probleme care ar fi foarte usor sa le rezolve la Stuttgart daca Ministerul Afacerilor Externe si-ar face treaba. La Munchen sediul Consulatului are un spatiu foarte mic unde isi desfasoara activitatea iar cetatenii sunt nevoiti sa stea afara in strada sa astepte formandu-se cozi de peste 100 de persoane pe zi.Ultima data cand am fost la Consulat am stat 10 ore acolo iar toaleta nu functiona,cetatenii fiind obligati sa mearga la cafenele si restaurante daca aveau nevoi fiziologice.Cel mai grav lucru este faptul ca femeili cu ,copii mici nu au un loc unde sa stea cu ei,sa-i schimbe sau sa le dea mancare.S-au adus obiceiurile din Romania si aici si acest lucru este foarte grav.Personalul in schimb este destul de amabil dar lipsa spatiului si a personalului duce la aceste situatii neplacute. De aceea este urgent neesar deschiderea Consulatului la Stuttgart !!!! Prioritatile MAE se pare ca sunt altele cum ar fi mutarea Ambasadei Romaniei in Israel. Cetatenii sunt ultima lor prioritate.Probabil pana in noiembrie 2019 se va deschide totusi consulatul pentru a crea cadru legal pentru alegerile prezidentiale.In zona Baden Württemberg traiesc peste 250.000 romani si aceste voturi vor conta pentru viitorul presedinte,asa ca poate se indura cineva si de acest cetateni uitati de autoritatile din tara !!!
ANONIM a comentat Hotărârea 757 2008
    In aceasta hotarare de guvern intra si asistentii medicali care lucreaza in sectiile de radioterapie,care fac iradierea bolnavilor oncologici???
ANONIM a comentat Legea 58 1974
    in1990 mai era in vigoare intreb
ANONIM a comentat Hotărârea 559 1990
    Din păcate această hotărâre prevede incadrarea în grupe indiferent de activitatea desfășurată a celor care lucrează în industria chimică( directori, contabili, economiști) fără deosebire adică un operator chimist este încadrat în grupă la fel ca și directorul. Ținînd cont de anul ”hotărârii” în care revoluția încă se mișca prin intreprinderi este de înțeles..oarecum.
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu