E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 83 din 21 iulie 1995

privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 166 din 31 iulie 1995


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    CAP. 1
    Masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca

    Art. 1
    (1) Incadrarea in munca a unei persoane se realizeaza prin incheierea unui contract individual de munca intre persoana care presteaza munca si persoana fizica sau persoana juridica care angajeaza.
    (2) Persoana incadrata in munca dobandeste calitatea de salariat si are drepturile si obligatiile prevazute de legislatia muncii, de contractele colective de munca si de contractul individual de munca.
    Art. 2
    Incadrarea in munca a unei persoane se poate realiza si prin incheierea unei conventii civile de prestari de servicii, in urmatoarele situatii:
    a) pentru prestarea muncii la asociatiile de locatari;
    b) pentru indeplinirea unor activitati cu o durata de cel mult 60 de zile;
    c) pentru desfasurarea unor activitati cu caracter permanent care nu depasesc, in medie, 3 ore pe zi, in raport cu programul lunar de lucru de 170 de ore.
    Art. 3
    (1) Persoana fizica si persoana juridica, care incadreaza personal in conditiile art. 2, au obligatia de a depune conventia civila, in copie, in termen de 5 zile de la data incheierii acesteia, la directiile de munca si protectie sociala judetene si la Directia generala de munca si protectie sociala a municipiului Bucuresti in a caror raza teritoriala se afla domiciliul sau sediului acestora.
    (2) Dupa expirarea termenului de 5 zile se interzice persoanelor fizice si juridice, care au incadrat persoane cu nerespectarea conditiilor prevazute la alin. (1), primirea acestora la lucru.
    Art. 4
    (1) Persoanele care presteaza servicii in baza unor conventii civile nu dobandesc calitatea de salariat, nu beneficiaza de drepturi de asigurari sociale si nici de cele prevazute in legislatia privind protectia somerilor.
    (2) Persoana fizica si persoana juridica, care incadreaza personal in baza unor conventii civile, nu datoreaza contributia pentru constituirea Fondului pentru plata ajutorului de somaj.
    Art. 5
    Obligatia de a inregistra contractele individuale de munca la directiile de munca si protectie sociala judetene si la Directia generala de munca si protectie sociala a municipiului Bucuresti, in termen de 5 zile de la incheierea acestora, revine urmatoarelor categorii de angajatori:
    a) persoane fizice;
    b) societati comerciale si celelalte categorii de agenti economici cu capital privat sau mixt;
    c) asociatii constituite potrivit Legii nr. 21/1924, precum si celelalte asociatii cu caracter obstesc care sunt constituite si functioneaza potrivit legislatiei romane.
    Art. 6
    (1) Carnetele de munca ale salariatilor incadrati la persoanele fizice si la persoanele juridice, prevazute la art. 5, se pastreaza si se completeaza de catre directiile de munca si protectie sociala judetene si de catre Directia generala de munca si protectie sociala a municipiului Bucuresti.
    (2) Angajatorii sunt obligati sa depuna la directiile de munca si protectie sociala judetene si la Directia generala de munca si protectie sociala a municipiului Bucuresti:
    a) actele privind incheierea, executarea, modificarea si incetarea contractelor individuale de munca, in termen de 5 zile de la emiterea acestora;
    b) actele din care rezulta plata lunara a contributiei pentru asigurarile sociale de stat, a contributiei la constituirea Fondului pentru pensia suplimentara, precum si a contributiei la constituirea Fondului pentru plata ajutorului de somaj, pana la data de 15 a lunii urmatoare pentru care s-au facut aceste plati.
    Art. 7
    (1) La solicitarea unor angajatori, care au posibilitatea pastrarii si completarii carnetelor de munca ale salariatilor, directiile de munca si protectie sociala judetene si Directia generala de munca si protectie sociala a municipiului Bucuresti pot aproba ca aceste operatiuni sa fie efectuate de acestia.
    (2) Angajatorii, prevazuti la alin. (1), au urmatoarele obligatii:
    a) sa prezinte lunar la directiile de munca si protectie sociala judetene si la Directia generala de munca si protectie sociala a municipiului Bucuresti actele din care rezulta plata contributiei pentru asigurarile sociale de stat, a contributiei la constituirea Fondului pentru pensia suplimentara, precum si a contributiei la constituirea Fondului pentru plata ajutorului de somaj;
    b) sa prezinte carnetele de munca ale salariatilor la directiile de munca si protectie sociala judetene si la la Directia generala de munca si protectie sociala a municipiului Bucuresti, la incetarea contractelor individuale de munca ale acestora, in vederea certificarii legalitatii inscrierilor facute si pentru a fi contrasemnate.
    Art. 8
    (1) Contractele individuale de munca, incheiate de cetateni romani cu misiunile diplomatice ori cu oficiile consulare straine cu sediul in Romania, precum si cu reprezentantele din Romania ale unor firme straine, se inregistreaza la Oficiul Muncii, care functioneaza in subordinea Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.
    (2) Salariatii persoanelor juridice prevazute la alin. (1) vor beneficia de drepturile de asigurari sociale, sub conditia platii contributiilor pentru asigurarile sociale prevazute de lege.
    (3) Carnetele de munca se pastreaza si se completeaza de Oficiul Muncii din subordinea Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.
    Art. 9
    (1) Directiile teritoriale de munca si protectie sociala percep un comision de maximum 1% din fondul de salarii angajatorilor carora le pastreaza si le completeaza cartile de munca.
    (2) Conditiile de stabilire a cuantumului comisionului prevazut la alin. (1) se stabilesc prin hotarare a Guvernului.

    CAP. 2
    Raspunderea juridica

    Art. 10
    (1) Nerespectarea de catre persoana fizica sau de catre conducatorii persoanei juridice care angajeaza a prevederilor art. 2, art. 3 si art. 5 din prezenta lege constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500.000 lei la 2.000.000 lei.
    (2) Limitele amenzii se dubleaza in cazul savarsirii din nou, in termen de un an de la data aplicarii sanctiunii, a contraventiilor prevazute la alineatul precedent.
    Art. 11
    (1) Neindeplinirea de catre persoana fizica si de catre conducerea persoanei juridice a obligatiilor prevazute la art. 6 alin. (2) lit. a) si la art. 7 alin. (2) lit. b) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500.000 lei la 1.000.000 lei.
    (2) Neindeplinirea obligatiilor prevazute la art. 6 alin. (2) lit. b) si la art. 7 alin. (2) lit. a) atrage plata penalitatilor prevazute de lege.
    Art. 12
    Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute la art. 13 si 14 se fac, potrivit procedurii prevazute de Legea nr. 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor, de catre personalul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, al directiilor de munca si protectie sociala judetene si al Directiei generale de munca si protectie sociala a municipiului Bucuresti, imputernicit prin ordin al ministrului muncii si protectiei sociale.
    Art. 13
    In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale va stabili procedura de inregistrare a contractelor individuale de munca, precum si modul de tinere a evidentei muncii prestate de salariatii angajatorilor prevazuti la art. 5.
    Art. 14
    Prezenta lege intra in vigoare in termen de 60 de zile de la data publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei.
    Art. 15
    La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga art. 4 pct. 4.8 alin. 1, 2 si 3 din anexa la Hotararea Guvernului nr. 107 din 2 martie 1992 privind infiintarea Regiei Autonome "Locato", precum si orice alte dispozitii contrare.

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 26 iunie 1995, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constitutia Romaniei.

                          PRESEDINTELE SENATUI
                      prof. univ. dr. OLIVIU GHERMAN

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 26 iunie 1995, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constitutia Romaniei.

                     PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                              ADRIAN NASTASESmartCity5

COMENTARII la Legea 83/1995

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 83 din 1995
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Ordin 140 2016
    Obținerea unui împrumut legitim a fost întotdeauna o problemă uriașă Pentru atât de mulți clienți care au nevoi financiare. Problema creditului necorespunzător și a garanțiilor sunt ceva de care clienții sunt întotdeauna îngrijorați atunci când solicită un împrumut de la un creditor legitim. Însă MIDLAND CREDIT FIRM a făcut această diferență în industria creditelor. MIDLAND CREDIT FIRM a fost acreditat de consiliul organizației de creditare pentru a acorda împrumuturi clienților locali și internaționali cu o dobândă de 3%. Ni s-a oferit privilegiul de a răspunde nevoilor dvs. financiare. Problema creditului nu ar trebui să te împiedice să obții împrumutul de care ai nevoie. Serviciile noastre includ următoarele: - * Împrumuturi pentru investitori *Consolidarea datoriilor * A doua ipotecă * Împrumuturi de afaceri *Imprumuturi personale * Împrumuturi internaționale Fără securitate socială și fără cec de credit, 100% garanție. Tot ce trebuie să faceți este să ne anunțați exact ce doriți și cu siguranță vom face ca visul dvs. să devină realitate. MIDLAND CREDIT FIRM spune DA atunci când băncile dvs. spun NU. În sfârșit, finanțăm firme de împrumuturi la scară mică, intermediari, instituții financiare la scară mică pentru că avem capital nelimitat. Pentru detalii suplimentare despre cumpărarea unui împrumut de la noi: Răspundeți imediat la acest e-mail: midland.credit2@gmail.com Nume companie: MIDLAND CREDIT HOME Email companie midland.credit2@gmail.com ID companie NMLS: 315276. Site-ul companiei: midlandcreditonline.com Motto: Investiția pentru generații.
ANONIM a comentat Norma 8 2020
    Sunt atât de încântat că am primit un împrumut de la un creditor care m-a ajutat cu împrumutul meu. A fost uimitor cum am primit un împrumut ... Am încercat un serviciu diferit, dar nu am putut niciodată să obțin un împrumut de la acel serviciu. Unii dintre ei îmi vor cere să completez o mulțime de documente, iar la sfârșitul zilei nu se va termina bine. Dar sunt fericit după întâlnirea cu Elena Nino. Am reușit să obțin împrumutul meu de 22.000 € Euro acum afacerea mea merge bine și vreau să știți toate acestea astăzi, deoarece sunt rapide și 100% fiabile. Acum plătesc împrumutul pe care l-am primit de la compania Elena Nino împrumuturi din toată lumea. Luați legătura cu aceștia și nu pierdeți timp cu acești creditori contactați cu drag acest e-mail: elenanino0007@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 15 2020
    GET Rich with ATM CARD BLANC ... Whatsapp: +18033921735 Vreau să depun mărturie despre cardurile de ATM-uri Dark Web care pot retrage bani de la orice mașini de ATM din întreaga lume. Am fost foarte sărac înainte și nu am nicio treabă. Am văzut atât de multe mărturii despre modul în care hackerii Dark Web le trimit cardul gol ATM și îl folosesc pentru a colecta bani în orice mașină ATM și a deveni bogat. (darkwebblankatmcard@gmail.com) Le trimit prin e-mail și mi-au trimis cardul bancomat gol. L-am folosit pentru a obține 120.000 de euro. retrageți maxim 5.000 EUR zilnic. Dark Web dă cartea doar pentru a ajuta săracii. Păstrați și luați bani direct de pe orice seif de mașină ATM folosind cardul programat ATM care rulează în modul automat. E-mail: darkwebblankatmcard@gmail.com Text & Call sau WhatsApp: +18033921735
ANONIM a comentat Decretul 931 2017
    * Utilizați această perioadă de blocare pentru a investi și a începe să câștigați direct de acasă ..... Inbox me pentru a începe! * Investiți 300 € pentru a câștiga 3000 € Investiți 400 € pentru a câștiga 4000 € Investiți 500 € pentru a câștiga 5000 € Investiți 600 EUR pentru a câștiga 6000 € Investiți 700 € pentru a câștiga 7000 € Investiți 8000 EUR pentru a câștiga 80 000 EUR Investiți 9000 EUR pentru a câștiga 90.000 € Totul în 7 zile de profit și plata de 100% este asigurată. Dacă sunteți interesat să investiți cu noi, contactați-ne acum prin WhatsApp +15022064419 sau prin e-mail tradewithcarlos2156@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 817 2017
    Sunt Brette M. Wagner, un creditor privat care acordă împrumuturi persoanelor fizice, companiilor și instituțiilor guvernamentale cu o dobândă scăzută de 3%. Știm că există o mulțime de familii care trăiesc din salariu și altele care nu pot avea grijă de obligațiile lor financiare și din acest motiv, sunt aici pentru restaurare financiară. Ofer o gamă largă de servicii financiare care include: Planificarea afacerilor, Finanțe comerciale și de dezvoltare, Proprietăți și credite ipotecare, Împrumuturi de consolidare a creanțelor, Împrumuturi pentru afaceri, împrumuturi private, Refinanțare la domiciliu, Împrumuturi hoteliere, împrumuturi pentru studenți etc. Răspundeți imediat prin e-mail de mai jos pentru mai multe informatii. E-mail: (brettewagnerfinancialservice@gmail.com)
ANONIM a comentat Hotărârea 153 2018
    articolul 4 interzice acordarea a doua sporuri cumulate anexa 1-6 si 8 ,cum ramine cu personalul care lucreaza cu aparate de electoterapie in sectiile de recuperare,medicina fizica ?la care spor se incadreaza?
ANONIM a comentat Legea 149 2018
    Cine face propunerea conform art.10,alin 2,este ambigu
ANONIM a comentat Decretul 721 2015
    Buna ziua,acest decret prezidential nu a fost pus in aplicare niciodata,cetatenii romani care traiesc si muncesc in aceasta regiune a Germaniei sunt nevoiti sa parcurga intre 300 km si 600 km pana la München unde este Consulatul General al Romaniei si sa piarda zile intregi pentru rezolvarea unor probleme care ar fi foarte usor sa le rezolve la Stuttgart daca Ministerul Afacerilor Externe si-ar face treaba. La Munchen sediul Consulatului are un spatiu foarte mic unde isi desfasoara activitatea iar cetatenii sunt nevoiti sa stea afara in strada sa astepte formandu-se cozi de peste 100 de persoane pe zi.Ultima data cand am fost la Consulat am stat 10 ore acolo iar toaleta nu functiona,cetatenii fiind obligati sa mearga la cafenele si restaurante daca aveau nevoi fiziologice.Cel mai grav lucru este faptul ca femeili cu ,copii mici nu au un loc unde sa stea cu ei,sa-i schimbe sau sa le dea mancare.S-au adus obiceiurile din Romania si aici si acest lucru este foarte grav.Personalul in schimb este destul de amabil dar lipsa spatiului si a personalului duce la aceste situatii neplacute. De aceea este urgent neesar deschiderea Consulatului la Stuttgart !!!! Prioritatile MAE se pare ca sunt altele cum ar fi mutarea Ambasadei Romaniei in Israel. Cetatenii sunt ultima lor prioritate.Probabil pana in noiembrie 2019 se va deschide totusi consulatul pentru a crea cadru legal pentru alegerile prezidentiale.In zona Baden Württemberg traiesc peste 250.000 romani si aceste voturi vor conta pentru viitorul presedinte,asa ca poate se indura cineva si de acest cetateni uitati de autoritatile din tara !!!
ANONIM a comentat Hotărârea 757 2008
    In aceasta hotarare de guvern intra si asistentii medicali care lucreaza in sectiile de radioterapie,care fac iradierea bolnavilor oncologici???
ANONIM a comentat Legea 58 1974
    in1990 mai era in vigoare intreb
Alte acte pe aceeaşi temă cu Legea 83/1995
Legea 130 1999
privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca
Hotărârea 193 1997
pentru aplicarea de catre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 11/1996 privind executarea creantelor bugetare
Hotărârea 59 1997
pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 448/1994 privind organizarea si functionarea Ministerului Muncii si Protectiei Sociale
Norma 3384 1995
privind incasarea, evidenta si modul de utilizare a sumelor incasate din comisionul de 1%, precum si restituirea sumelor suportate de la bugetul de stat in anul 1995, conform Hotararii Guvernului nr. 738/1995
Procedura 3242 1995
de inregistrare a contractelor individuale de munca, precum si modul de tinere, de catre directiile de munca si protectie sociala, a evidentei muncii prestate
Hotărârea 738 1995
privind stabilirea comisionului datorat potrivit art. 9 din Legea nr. 83/1995, precum si unele masuri pentru aplicarea acestei legi
Rectificare 83 1995
Decretul 285 1995
pentru promulgarea Legii privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu