E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 8 din  9 ianuarie 2003

privind Ordinul Meritul Cultural si Medalia Meritul Cultural

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 77 din  6 februarie 2003


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    Art. 1
    (1) Ordinul Meritul Cultural si Medalia Meritul Cultural, prevazute la art. 7 lit. A si B din Legea nr. 29/2000 privind sistemul national de decoratii al Romaniei, cu modificarile ulterioare, fac parte din categoria decoratiilor civile pe domenii de activitate.
    (2) Ordinul Meritul Cultural este o decoratie ce se acorda atat cetatenilor romani si straini, cat si institutiilor si asezamintelor publice de cultura din tara si strainatate, pentru talentul si serviciile deosebite aduse culturii, artei, stiintei si promovarii spiritului caritabil, prin opere de creatie, interpretare si sociale, de impact national.
    (3) Medalia Meritul Cultural este o decoratie ce se acorda cetatenilor romani si straini, care rasplateste meritele, talentul si serviciile aduse culturii, artei, stiintei si promovarii operelor sociale, de impact local sau regional.
    Art. 2
    (1) Ordinul Meritul Cultural se prezinta sub doua forme cu valoare ierarhica egala: insemnul si rozeta.
    (2) Ordinul Meritul Cultural cuprinde 8 categorii, corespunzator activitatilor specifice si conexe domeniului cultural. Insemnul ordinului este identic pentru toate categoriile, dar panglicile sunt specifice fiecarei categorii.
    (3) Insemnul Ordinului Meritul Cultural este o cruce cu brate egale, confectionata din argint, emailata albastru-violet, avand pe avers un medalion circular pe care este stantata stema Romaniei.
    Art. 3
    (1) Medalia Meritul Cultural se prezinta sub o singura forma: insemnul.
    (2) Medalia Meritul Cultural cuprinde 8 categorii, corespunzator activitatilor specifice si conexe domeniului cultural. Insemnul medaliei este identic pentru toate categoriile de merite, dar panglicile sunt specifice fiecarei categorii.
    (3) Insemnul Medaliei Meritul Cultural este o piesa circulara, confectionata din tombac, care are pe avers stantata stema Romaniei.
    Art. 4
    Regulamentele privind descrierea si modul de acordare a Ordinului Meritul Cultural si Medaliei Meritul Cultural, pentru fiecare grad sau clasa, precum si modelul desenat si panglicile specifice fiecarei categorii sunt prevazute in anexele nr. 1 - 4 care fac parte integranta din prezenta lege.
    Art. 5
    (1) Ordinul Meritul Cultural si Medalia Meritul Cultural se confera de Presedintele Romaniei prin decret, in baza propunerilor de decorare individuale facute, potrivit art. 4 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 29/2000, cu modificarile ulterioare, de catre ministrul de resort pentru persoanele din domeniul sau de activitate.
    (2) Propunerile nominale pentru conferirea Ordinului Meritul Cultural si a Medaliei Meritul Cultural sunt avizate de Cancelaria Ordinelor, in conformitate cu art. 5 din Legea nr. 29/2000, cu modificarile ulterioare.
    (3) Presedintele Romaniei poate sa confere Ordinul Meritul Cultural si Medalia Meritul Cultural si din proprie initiativa, in proportie de 1% din numarul total stabilit prin lege, pentru fiecare grad sau clasa a fiecarei decoratii, cu exceptia gradului de Mare Ofiter, in conformitate cu art. 4 alin. (3) din Legea nr. 29/2000, cu modificarile ulterioare.
    Art. 6
    (1) Repartitia numarului maxim de decoratii privind Ordinul Meritul Cultural si Medalia Meritul Cultural, care se acorda anual, se realizeaza de catre Cancelaria Ordinelor, in limitele locurilor vacante.
    (2) Pentru primul an de la intrarea in vigoare a prezentei legi se poate conferi maximum 15% din numarul decoratiilor pentru fiecare grad si clasa.
    Art. 7
    (1) Ordinul Meritul Cultural este limitat la maximum 7.500 de membri.
    (2) Institutiile si asezamintele publice de cultura, carora li s-a conferit Ordinul Meritul Cultural, nu intra in numarul prevazut la alin. (1).
    (3) Cetatenii straini sau institutiile si asezamintele publice de cultura din strainatate, carora li s-a conferit Ordinul Meritul Cultural, nu intra in numarul prevazut la alin. (1).
    Art. 8
    Ordinul Meritul Cultural cuprinde 4 grade. Ierarhia in ordine descrescatoare este urmatoarea:
    a) Mare Ofiter;
    b) Comandor;
    c) Ofiter;
    d) Cavaler.
    Art. 9
    Medalia Meritul Cultural cuprinde 3 clase. Ierarhia in ordine descrescatoare este urmatoarea:
    a) clasa I;
    b) clasa a II-a;
    c) clasa a III-a.
    Art. 10
    (1) Medalia Meritul Cultural se poate acorda nelimitat pentru clasele a III-a si a II-a si este limitata la 6.800 de membri pentru clasa I.
    (2) Medalia Meritul Cultural clasa I, conferita cetatenilor straini, nu intra in numarul prevazut la alin. (1).
    Art. 11
    (1) Atestarea Ordinului Meritul Cultural si a Medaliei Meritul Cultural se face printr-un brevet, in conformitate cu art. 24 din Legea nr. 29/2000, cu modificarile ulterioare.
    (2) Brevetele pentru Ordinul Meritul Cultural sunt validate, pentru gradele de Cavaler si Ofiter, prin parafa Presedintelui Romaniei, iar pentru gradele de Comandor si Mare Ofiter, prin semnatura autografa a Presedintelui Romaniei. Brevetele pentru toate gradele sunt contrasemnate autograf de ministrul de resort si de cancelarul ordinelor, in conformitate cu art. 26 lit. b) din Legea nr. 29/2000, cu modificarile ulterioare.
    (3) Brevetele pentru Medalia Meritul Cultural sunt validate, pentru clasa a III-a si a II-a, prin parafa ministrului de resort si semnatura cancelarului ordinelor, iar pentru clasa I, prin semnatura ministrului de resort si semnatura cancelarului ordinelor, in conformitate cu art. 28 din Legea nr. 29/2000, cu modificarile ulterioare.
    Art. 12
    Membrii Ordinului Meritul Cultural, indiferent de gradul pe care il au, sunt numiti "Cavaleri ai Ordinului Meritul Cultural".
    Art. 13
    (1) Ziua Ordinului Meritul Cultural se sarbatoreste la data de 19 iulie, data primei instituiri a ordinului, in anul 1931.
    (2) Cu prilejul Zilei Ordinului Meritul Cultural, ministerul de resort si celelalte institutii autonome abilitate sa faca propuneri de decorare organizeaza, cu sprijinul Cancelariei Ordinelor, intrunirea Cavalerilor Ordinului Meritul Cultural.
    Art. 14
    Persoanele decorate cu Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor si Mare Ofiter, in cazul in care decernarea ordinului nu a fost facuta direct de seful statului, pot solicita, prin Cancelaria Ordinelor, dreptul de a fi primite in audienta la Presedintele Romaniei pentru a-i multumi personal. In functie de programul Presedintelui Romaniei, Cancelaria Ordinelor va organiza audienta personala sau in grup a celor decorati.
    Art. 15
    (1) Calitatea de membru al Ordinului Meritul Cultural se poate pierde in conditiile prevazute la art. 52 din Legea nr. 29/2000, cu modificarile ulterioare.
    (2) Pentru judecarea faptelor dezonorante, care aduc prejudicii morale membrilor ordinului, altele decat cele ce au dus la condamnarea membrilor Ordinului Meritul Cultural la o pedeapsa privativa de libertate prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, se constituie un consiliu de onoare, in conformitate cu art. 53 din Legea nr. 29/2000, cu modificarile ulterioare.
    Art. 16
    (1) Consiliul de onoare al Ordinului Meritul Cultural este compus din 5 membri, astfel: cate un membru din gradele de Cavaler, Ofiter si Comandor si cate doi membri din gradul de Mare Ofiter. Presedinte al consiliului de onoare va fi, de regula, cel mai in varsta membru din gradul de Mare Ofiter.
    (2) In cazul in care din consiliul de onoare nu face parte nici un membru din aceeasi categorie cu persoana invinuita, in consiliul de onoare vor fi cooptati pentru cauza in speta si doi Cavaleri ai ordinului din aceeasi categorie, cu drept de vot deliberativ.
    (3) Consiliul de onoare se constituie sau se alege cu prilejul Zilei Ordinului Meritul Cultural, pe termen de 5 ani, de Cavalerii acestui ordin.
    (4) Pot fi realesi pentru o noua perioada 3 dintre membrii consiliului de onoare, dintre care cel putin unul din gradele inferioare.
    (5) Ministerul de resort va pune la dispozitie spatii adecvate desfasurarii activitatii consiliului de onoare.
    Art. 17
    (1) Cavalerii Ordinului Meritul Cultural pot semnala consiliului de onoare fapte comise de alti membri ai ordinului, considerate ca aduc prejudicii morale acestora.
    (2) Ca urmare a sesizarii se convoaca consiliul de onoare si persoana invinuita, in termen de maximum 30 de zile de la sesizare.
    (3) Cavalerii ordinului pot semnala si direct Cancelariei Ordinelor fapte comise de alti membri ai ordinului, considerate ca aduc prejudicii morale acestora. Ca urmare a sesizarii, Cancelaria Ordinelor convoaca consiliul de onoare si persoana invinuita, in termen de maximum 45 de zile de la sesizare.
    (4) In cazul in care persoana invinuita nu se prezinta la termenul fixat, consiliul de onoare o convoaca la alt termen, iar in cazul neprezentarii si a doua oara, cazul va fi judecat in lipsa.
    (5) Consiliul de onoare delibereaza si decide dupa cercetarea cazului, dar nu mai tarziu de 60 de zile de la prima intrunire pentru cazul respectiv. Daca faptele aduse la cunostinta sunt intemeiate, consiliul de onoare poate propune Cancelariei Ordinelor retragerea decoratiei.
    (6) Retragerea decoratiilor se face prin decret semnat de Presedintele Romaniei, la propunerea Cancelariei Ordinelor, cu aplicarea art. 59 din Legea nr. 29/2000, cu modificarile ulterioare.
    Art. 18
    Consiliul de onoare al Ordinului Meritul Cultural judeca si faptele socotite dezonorante ale persoanelor decorate cu Medalia Meritul Cultural. In acest caz, in consiliul de onoare sunt cooptati pentru cauza in speta si doi titulari ai medaliei, care vor avea drept de vot deliberativ, in conformitate cu art. 55 alin. (1) din Legea nr. 29/2000, cu modificarile ulterioare.
    Art. 19
    Sumele necesare confectionarii insemnelor, rozetelor, brevetelor si cutiilor decoratiilor Ordinului Meritul Cultural si ale Medaliei Meritul Cultural vor fi asigurate din bugetul aprobat anual Administratiei Prezidentiale.

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 26 noiembrie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                     PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                              VALER DORNEANU

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 12 decembrie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                        p. PRESEDINTELE SENATUI,
                            DORU IOAN TARACILA

    ANEXA 1

                                REGULAMENT
privind descrierea si acordarea Ordinului Meritul Cultural

    Art. 1
    Ordinul Meritul Cultural se acorda pe viata.
    Art. 2
    (1) Ordinul Meritul Cultural cuprinde 8 categorii corespunzatoare activitatilor specifice si conexe domeniului cultural, dupa cum urmeaza:
    a) Categoria A - "Literatura";
    b) Categoria B - "Muzica";
    c) Categoria C - "Artele plastice";
    d) Categoria D - "Arta spectacolului" - teatru, opera, film, balet etc.;
    e) Categoria E - "Patrimoniul cultural national";
    f) Categoria F - "Promovarea culturii";
    g) Categoria G - "Cultele";
    h) Categoria H - "Cercetarea stiintifica".
    (2) Ordinul Meritul Cultural este limitat la maximum 7.500 de membri, impartiti pe categorii si grade astfel:
    A. Categoria A - "Literatura" - 850 de membri, din care:
    a) Cavaler - 450;
    b) Ofiter - 225;
    c) Comandor - 125;
    d) Mare Ofiter - 50.
    B. Categoria B - "Muzica" - 700 de membri, din care:
    a) Cavaler - 350;
    b) Ofiter - 200;
    c) Comandor - 110;
    d) Mare Ofiter - 40.
    C. Categoria C - "Artele plastice" - 1.000 de membri, din care:
    a) Cavaler - 500;
    b) Ofiter - 300;
    c) Comandor - 150;
    d) Mare Ofiter - 50.
    D. Categoria D - "Arta spectacolului" - teatru, opera, film, balet etc. - 1.000 de membri, din care:
    a) Cavaler - 500;
    b) Ofiter - 300;
    c) Comandor - 150;
    d) Mare Ofiter - 50.
    E. Categoria E - "Patrimoniul cultural national" - 1.000 de membri, din care:
    a) Cavaler - 500;
    b) Ofiter - 300;
    c) Comandor - 150;
    d) Mare Ofiter - 50.
    F. Categoria F - "Promovarea culturii" - 1.150 de membri, din care:
    a) Cavaler - 580;
    b) Ofiter - 350;
    c) Comandor - 170;
    d) Mare Ofiter - 50.
    G. Categoria G - "Cultele" - 1.000 de membri, din care:
    a) Cavaler - 500;
    b) Ofiter - 300;
    c) Comandor - 150;
    d) Mare Ofiter - 50.
    H. Categoria H - "Cercetarea stiintifica" - 800 de membri, din care:
    a) Cavaler - 400;
    b) Ofiter - 250;
    c) Comandor - 100;
    d) Mare Ofiter - 50.
    (3) Insemnele ordinelor fiecarei categorii au panglicile in culori diferite, dupa cum urmeaza:
    a) Categoria A - alb cu cate o banda violet la margini;
    b) Categoria B - alb cu cate o banda portocalie la margini;
    c) Categoria C - alb cu cate o banda rosie la margini;
    d) Categoria D - alb cu cate o banda albastra la margini;
    e) Categoria E - alb cu cate o banda galbena la margini;
    f) Categoria F - alb cu cate o banda albastra la margini si una verde pe centru;
    g) Categoria G - alb cu trei benzi egale, doua rosii si una albastra pe centru;
    h) Categoria H - alb cu cate o banda verde la margini.
    (4) Depasirea numarului membrilor fiecarui grad si fiecarei categorii constituie o incalcare a prezentului regulament. Decoratiile conferite peste numarul limita sunt nule de drept, iar insemnele vor fi restituite.
    Art. 3
    (1) Insemnul gradului de Cavaler al Ordinului Meritul Cultural este o cruce cu brate egale, late de 10 mm, confectionata din argint cu titlul de 800 la mie, emailata albastru-violet, avand inaltimea si latimea de 40 mm; bordura din metal a insemnului este lata de 1 mm si este lustruita torsadat, oblic.
    (2) Pe avers, central, este aplicat un medalion din argint, cu diametrul de 18 mm, pe care sunt stantate, central, stema Romaniei, iar pe margine, o cununa din frunze de laur.
    (3) Pe revers, central, este aplicat un medalion, cu diametrul de 18 mm, care are inscris cu albastru "MERITUL CULTURAL", cu litere inalte de 4 mm. Medalionul este marginit de un inel, emailat alb, lat de 4 mm, pe care este inscrisa cu albastru in partea superioara, deviza ordinului: "PRIN CULTURA LA LIBERTATE", iar in partea inferioara, cu cifre inalte de 1,5 mm, anii: "1931", "1961", "2000", reprezentand date istorice privind Ordinul Meritul Cultural. Datele sunt separate prin cate o steluta.
    (4) Insemnul este surmontat de o semicununa din frunze de laur cu latimea exterioara de 30 mm si inaltimea de 20 mm, avand capetele semicununii unite printr-o bara prin intermediul careia se petrece panglica. Pe bara, pe revers, sunt poansonate titlul argintului, categoria distinctiei cu litera majuscula si numarul curent al decoratiei din categoria respectiva.
    (5) Panglica din rips moarat alb este lata de 40 mm si inalta de 50 mm. Benzile colorate au, ca regula, latimea de 6 mm si sunt plasate la 2 mm de margine, pentru toate panglicile, cu urmatoarele exceptii: categoria F, care are cele trei benzi late de cate 5 mm; categoria G, care are benzile de cate 5 mm plasate alaturat si pe centru.
    (6) Pentru persoanele de sex feminin panglica este pliata sub forma de funda si are lungimea de 120 mm.
    (7) Rozeta se prezinta sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips, lunga de 16 mm si lata de 6 mm, avand dimensiunile benzilor colorate ale panglicii categoriei respective reduse la 40% . Pe spate are un sistem de prindere.
    Art. 4
    Insemnul si rozeta gradului de Ofiter al Ordinului Meritul Cultural au caracteristicile generale ale insemnului si rozetei gradului de Cavaler, cu urmatoarele particularitati:
    a) insemnul este aurit;
    b) panglica primeste o rozeta cu diametrul de 25 mm;
    c) rozeta se prezinta sub forma unui tambur din rips cu diametrul de 10 mm si inaltimea de 6 mm, avand dimensiunile benzilor colorate ale panglicii categoriei respective reduse la 40%; pe spate are un sistem de prindere;
    d) pentru persoanele de sex feminin rozeta se aplica pe mijlocul fundei.
    Art. 5
    (1) Insemnul gradului de Comandor al Ordinului Meritul Cultural este o cruce cu bratele egale, late de 12 mm, confectionata din argint cu titlul de 925 la mie, aurit, avand inaltimea si latimea de 50 mm.
    (2) Celelalte elemente ale insemnului au caracteristicile generale ale gradului de Ofiter, cu urmatoarele particularitati:
    a) medalionul de pe avers are diametrul de 22 mm;
    b) medalionul de pe revers are diametrul de 22 mm;
    c) inelul care le inconjoara este lat de 5 mm;
    d) literele inscriptiei sunt inalte de 5 mm, iar cifrele si literele devizei sunt inalte de 2 mm;
    e) insemnul este surmontat de un cilindru fix perforat, cu diametrul de 6 mm si inalt de 7 mm, prin care trece un inel circular cu diametrul de 15 mm. Un inel plat, inalt de 30 mm si lat de 4 mm, este petrecut prin inelul circular; pe reversul inelului sunt poansonate titlul argintului, categoria distinctiei cu litera majuscula si numarul curent al decoratiei din categoria respectiva.
    (3) Panglica este lata de 45 mm si are lungimea reglabila pentru a fi adaptata la circumferinta gatului. Latimea fiecarei benzi colorate este de 7 mm.
    (4) Rozeta gradului de Comandor este formata prin suprapunerea rozetei gradului de Ofiter peste cea a gradului de Cavaler.
    Art. 6
    (1) Insemnul gradului de Mare Ofiter al Ordinului Meritul Cultural este compus din insemnul propriu-zis si placa gradului.
    (2) Insemnul propriu-zis al gradului de Mare Ofiter este identic cu insemnul gradului de Comandor.
    (3) Placa gradului este o stea bombata cu 4 grupe de raze, confectionata din argint cu titlul de 925 la mie, fiecare grup fiind format din cate 7 raze, cea centrala fiind cea mai mare. Diametrul placii este de 75 mm. Pe centru, intre grupele de raze, este aplicat insemnul avers al gradului de Comandor. Pe revers, intr-un medalion central, sunt poansonate numele firmei producatoare si titlul argintului. Pe spate are un sistem de prindere.
    (4) Rozeta gradului se prezinta sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips argintiu, lunga de 16 mm si lata de 6 mm, peste care se aplica rozeta gradului de Ofiter. Pe spate are un sistem de prindere.
    Art. 7
    (1) Cutia in care se pastreaza decoratia este imbracata in piele mata albastru-violet si in interior este captusita cu plus alb.
    (2) Pe capacul cutiei sunt imprimate auriu stema Romaniei, denumirea si gradul ordinului, precum si categoria distinctiei.
    Art. 8
    (1) Ordinul Meritul Cultural se poarta, de regula, cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei si al celorlalte sarbatori nationale sau religioase, cu ocazia Zilei Ordinului si la manifestarile cultural-artistice de importanta nationala.
    (2) Gradele de Cavaler si Ofiter ale Ordinului Meritul Cultural se poarta pe partea stanga a pieptului.
    (3) Gradul de Comandor al Ordinului Meritul Cultural se poarta la gat, cu panglica prinsa sub cravata, insemnul fiind vizibil la 50 mm in partea stanga, sub nodul cravatei.
    (4) Placa gradului de Mare Ofiter al Ordinului Meritul Cultural se poarta pe partea stanga a pieptului.
    (5) Se poarta intotdeauna numai gradul cel mai inalt al Ordinului Meritul Cultural care a fost conferit.
    (6) Rozeta se poate purta zilnic, dar numai rozeta gradului celui mai inalt. Rozeta se poarta la butoniera de la reverul stang al hainei sau al taiorului.
    Art. 9
    (1) Conferirea Ordinului Meritul Cultural se face obligatoriu incepand cu gradul de Cavaler.
    (2) Decorarea anterioara cu Medalia Meritul Cultural este un factor pozitiv, de care se va tine seama la propunerile de acordare a Ordinului Meritul Cultural, dar nu este obligatorie obtinerea unei medalii sau parcurgerea ierarhiei medaliei pentru conferirea ordinului.
    (3) Pentru a se conferi un grad superior aceleiasi persoane este necesara efectuarea unui stagiu in gradul imediat inferior, astfel:
    a) de la gradul de Cavaler la cel de Ofiter - 3 ani;
    b) de la gradul de Ofiter la cel de Comandor - 4 ani;
    c) de la gradul de Comandor la cel de Mare Ofiter - 5 ani.
    (4) Propunerile de conferire trebuie sa tina seama de criteriile stabilite in prezentul regulament, inclusiv pentru prima promotie de decorare.
    (5) Conferirea directa a gradelor superioare la prima promotie se face ca urmare a unei insumari de merite deosebite, care ar fi putut conduce la acordarea de grade succesive.
    (6) Pentru merite deosebite, obtinute de aceeasi persoana in doua sau mai multe categorii, se poate acorda acelasi ordin cu panglici diferite, specifice categoriilor respective, fara a se tine cont de stagiul minim prevazut pentru o noua decorare si pornindu-se, pentru fiecare categorie, de la gradul de Cavaler.
    Art. 10
    Pentru merite cu totul deosebite vechimea minima in grad, prevazuta la art. 9 alin. (3), poate fi redusa cu maximum o treime.
    Art. 11
    (1) Conferirea unui grad superior duce automat la radierea numelui persoanei respective din evidenta gradului inferior, locul devenind vacant.
    (2) Insemnul gradului inferior ramane in posesia celui decorat.
    Art. 12
    (1) Ordinul Meritul Cultural este o decoratie ce recompenseaza talentul si serviciile deosebite aduse culturii, artei, stiintei si promovarii spiritului caritabil, de catre cetateni sau institutii si asezaminte publice de cultura, prin opere de creatie, interpretare si sociale, de impact national.
    (2) Prin talent si servicii deosebite, in sensul prezentului regulament, se intelege:
    a) crearea de valori culturale si artistice semnificative in toate domeniile: literatura, eseu, filozofie, stiinta, muzica de toate genurile, arte plastice de toate genurile;
    b) interpretarea cu sensibilitate si rafinament a unor opere literare, muzicale sau coregrafice;
    c) descoperirea, conservarea si restaurarea unor importante bunuri din patrimoniul cultural national mobil sau imobil si punerea lor in valoare pentru public, prin expunere permanenta sau prin expozitii temporare in tara sau peste hotare;
    d) initierea si organizarea de actiuni confesionale care sa contribuie la intarirea spiritului civic si a solidaritatii general umane printre enoriasi, precum si de actiuni indreptate spre alinarea suferintelor pentru persoane aflate in dificultate;
    e) importante actiuni de mecenat pentru sustinerea unor institutii culturale, artistice si stiintifice sau a unor programe si actiuni culturale, artistice si stiintifice, de nivel national sau international, a cresterii semnificative a patrimoniului national cultural, artistic si stiintific, prin donatii directe de piese sau de sume necesare achizitionarii acestora.
    (3) Ordinul Meritul Cultural se poate conferi, in mod exceptional, unor institutii si asezaminte publice de cultura de mare prestigiu.
    (4) Ordinul Meritul Cultural se poate conferi si cetatenilor si institutiilor culturale din strainatate care s-au impus pe plan international prin importante opere de creatie sau interpretative, care au sprijinit schimburile culturale cu Romania si au promovat in tarile lor cultura romaneasca.
    Art. 13
    In termen de 30 de zile de la publicarea prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, ministerul de resort, in colaborare cu institutiile si asezamintele publice de cultura, va elabora, in baza art. 12, reglementari specifice fiecarei categorii de merite, aprobate prin ordin al ministrului de resort, in care se vor detalia conditiile in care se confera Ordinul Meritul Cultural.

    ANEXA 2

                               REGULAMENT
privind descrierea si acordarea Medaliei Meritul Cultural

    Art. 1
    Medalia Meritul Cultural se acorda pe viata.
    Art. 2
    (1) Medalia Meritul Cultural cuprinde 8 categorii corespunzatoare activitatilor specifice si conexe domeniului cultural, dupa cum urmeaza:
    a) Categoria A - "Literatura";
    b) Categoria B - "Muzica";
    c) Categoria C - "Artele plastice";
    d) Categoria D - "Arta spectacolului" - teatru, opera, film, balet etc.;
    e) Categoria E - "Patrimoniul cultural national";
    f) Categoria F - "Promovarea culturii";
    g) Categoria G - "Cultele";
    h) Categoria H - "Cercetarea stiintifica".
    (2) Medalia Meritul Cultural este nelimitata ca numar de membri pentru clasele a III-a si a II-a si este limitata la un numar de 6.800 de membri pentru clasa I, impartiti pe categorii astfel:
    a) Categoria A - "Literatura" - 1.000 de membri;
    b) Categoria B - "Muzica" - 1.000 de membri;
    c) Categoria C - "Artele plastice" - 1.000 de membri;
    d) Categoria D - "Arta spectacolului" - teatru, opera, film, balet etc. - 1.000 de membri;
    e) Categoria E - "Patrimoniul cultural national" - 1.000 de membri;
    f) Categoria F - "Promovarea culturii" - 600 de membri;
    g) Categoria G - "Cultele" - 600 de membri;
    h) Categoria H - "Cercetarea stiintifica" - 600 de membri.
    (3) Insemnele medaliei fiecarei categorii au panglicile in culori diferite, dupa cum urmeaza:
    a) Categoria A - alb cu cate o banda violet la margini si o dunga violet pe centru;
    b) Categoria B - alb cu cate o banda portocalie la margini si o dunga portocalie pe centru;
    c) Categoria C - alb cu cate o banda rosie la margini si o dunga rosie pe centru;
    d) Categoria D - alb cu cate o banda albastra la margini si o dunga albastra pe centru;
    e) Categoria E - alb cu cate o banda galbena la margini si o dunga galbena pe centru;
    f) Categoria F - alb cu cate o banda albastra la margini si doua dungi verzi pe centru;
    g) Categoria G - alb cu doua benzi rosii si una albastra, strabatute de o dunga alba pe centru;
    h) Categoria H - alb cu cate o banda verde la margini si o dunga verde pe centru.
    (4) Depasirea numarului membrilor prevazut pentru fiecare categorie, pentru clasa I, constituie o incalcare a prezentului regulament. Decoratiile conferite peste numarul limita sunt nule de drept, iar insemnele vor fi restituite.
    Art. 3
    (1) Insemnul Medaliei Meritul Cultural se prezinta sub forma unei piese circulare cu diametrul de 30 mm, are bordura usor inaltata si este confectionat din tombac.
    (2) Pe avers este stantata stema Romaniei, care are inaltimea de 25 mm. La 1 mm de bordura este stantat un cerc perlat.
    (3) Pe revers, in partea stanga, este stantata o ramura de laur, in partea superioara este inscrisa deviza: "PRIN CULTURA LA LIBERTATE" cu litere inalte de 1,5 mm, iar central este inscris cu litere inalte de 3 mm: "MERITUL CULTURAL".
    (4) Medalia este surmontata de o semicununa din frunze de laur, cu latimea exterioara de 30 mm si inaltimea de 20 mm, avand capetele semicununii unite printr-o bara prin intermediul careia se petrece panglica. Pe bara, pe revers, sunt poansonate categoria distinctiei cu litera majuscula si, la clasa I, numarul curent al decoratiei din categoria respectiva.
    (5) Panglica, lata de 35 mm si cu inaltimea aparenta de 50 mm, este din rips moarat, avand benzile colorate late de cate 4 mm, iar dungile colorate sunt late de 1 mm.
    (6) Pentru persoanele de sex feminin panglica este pliata sub forma de funda si are lungimea de 100 mm.
    Art. 4
    Deosebirea dintre clase este urmatoarea:
    a) clasa a III-a este aramita;
    b) clasa a II-a este argintata;
    c) clasa I este placata cu aur.
    Art. 5
    (1) Cutia in care se pastreaza medalia este din carton imbracat in pergamoid albastru-violet si este captusita cu matase alba.
    (2) Pe capacul cutiei sunt imprimate argintiu denumirea, clasa si categoria medaliei.
    Art. 6
    (1) Medalia Meritul Cultural se poarta, de regula, cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei si al celorlalte sarbatori nationale sau religioase, cu ocazia Zilei Ordinului si la manifestarile cultural-artistice de importanta nationala.
    (2) Medalia Meritul Cultural, indiferent de clasa, se poarta pe partea stanga a pieptului.
    (3) Se poarta intotdeauna numai insemnul clasei celei mai inalte a Medaliei Meritul Cultural care a fost conferita.
    Art. 7
    Conferirea Medaliei Meritul Cultural se face obligatoriu incepand cu clasa a III-a.
    Art. 8
    (1) Pentru a se conferi o clasa superioara aceleiasi persoane este necesara efectuarea unui stagiu in clasa imediat inferioara de minimum 2 ani.
    (2) Conferirea directa a claselor superioare la prima promotie se poate face ca urmare a unei insumari de merite deosebite care ar fi putut conduce la acordarea de clase succesive.
    Art. 9
    Pentru merite cu totul deosebite, vechimea minima in clasa, prevazuta la art. 8 alin. (1), poate fi redusa cu maximum jumatate.
    Art. 10
    (1) Conferirea unei clase superioare duce automat la radierea numelui persoanei respective din evidenta clasei inferioare.
    (2) Insemnul clasei inferioare ramane in posesia celui decorat.
    Art. 11
    Medalia Meritul Cultural este o decoratie ce se acorda cetatenilor romani si straini, care rasplateste meritele, talentul si serviciile aduse culturii, artei, stiintei si promovarii operelor sociale, de impact local sau regional.
    Art. 12
    In termen de 30 de zile de la publicarea prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, ministerul de resort, in colaborare cu institutiile si asezamintele publice de cultura, va elabora, in baza art. 11, reglementari specifice fiecarei categorii de merite, aprobate prin ordin al ministrului de resort, in care se vor detalia conditiile in care se confera Medalia Meritul Cultural.

    ANEXA 3

                 Modelul desenat al Ordinului MERITUL CULTURAL

    Figura 1 - Modelul desenat al Ordinului MERITUL CULTURAL, gradul de Cavaler, avers si revers - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 77 din 6 februarie 2003, la pagina 7.

    Figura 2 - Modelul desenat al Ordinului MERITUL CULTURAL, gradul de Ofiter, avers si revers - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 77 din 6 februarie 2003, la pagina 7.

    Figura 3 - Modelul desenat al Ordinului MERITUL CULTURAL, gradul de Comandor, avers si revers - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 77 din 6 februarie 2003, la pagina 7.

    Figura 4 - Modelul desenat al Ordinului MERITUL CULTURAL, gradul de Mare Ofiter, avers si revers - Placa Mare Ofiter, Rozeta categoria F, Panglica Comandor categoria F si Funda pentru persoanele de sex feminin categoria F, se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 77 din 6 februarie 2003, la pagina 8.

                    Panglici Ordinul Meritul Cultural

    Figura 5 - Panglici Ordinul Meritul Cultural, gradul de Cavaler (categoriile A - H) - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 77 din 6 februarie 2003, la pagina 9.

    Figura 6 - Panglici Ordinul Meritul Cultural, gradul de Ofiter (categoriile A - H) - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 77 din 6 februarie 2003, la pagina 10.

    ANEXA 4

                  Modelul desenat al Medaliei MERITUL CULTURAL

    Figura 7 - Modelul desenat al Medaliei MERITUL CULTURAL, clasa a III-a, avers si revers - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 77 din 6 februarie 2003, la pagina 11.

    Figura 8 - Modelul desenat al Medaliei MERITUL CULTURAL, clasa a II-a, avers si revers - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 77 din 6 februarie 2003, la pagina 11.

    Figura 9 - Modelul desenat al Medaliei MERITUL CULTURAL, clasa I, avers si revers - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 77 din 6 februarie 2003, la pagina 11.

                     Panglici Medalia Meritul Cultural

    Figura 10   Panglici Medalia Meritul Cultural (categoriile A   H) si Funda pentru persoanele de sex feminin categoria F   se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 77 din 6 februarie 2003, la pagina 12.SmartCity5

COMENTARII la Legea 8/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 8 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Hotărârea 22 2019
    Sunt atât de încântat că am primit un împrumut de la un creditor care m-a ajutat cu împrumutul meu. A fost uimitor cum am primit un împrumut ... Am încercat un serviciu diferit, dar nu am putut primi un împrumut de la alt serviciu. Unii dintre ei îmi vor cere să completez o mulțime de documente, iar la sfârșitul zilei nu se va termina bine. Dar sunt fericit după întâlnirea cu Elena Nino. Am reușit să obțin împrumutul meu de 22.000 € Euro acum afacerea mea merge bine și vreau să știți toate acestea astăzi, deoarece sunt rapide și 100% fiabile. Acum plătesc împrumutul pe care l-am primit de la compania Elena Nino împrumuturi din toată lumea. Luați legătura cu aceștia și nu pierdeți timp cu acești creditori contactați cu drag acest e-mail: elenanino0007@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 108 2014
    Instituții de credit de împrumut MĂ MÂNCUȚI CÂND NU ESTE NICI O SPERĂ (loancreditinstitutions00@gmail.com) Bună ziua tuturor celor de pe acest forum, eu sunt John Michael din SUA, nu-mi vine să cred că Dumnezeu nu există cu adevărat până când nu am fost răscumpărat și salvat de la robie financiară ... eram în criză financiară și trebuia să plătesc niște facturi. Am încercat să caut ajutor de la bănci, dar în niciun caz, am încercat, de asemenea, să căut ajutor de pe internet doar pentru a întâlni escroci care s-au prefacut creditor privat și au făcut bani cu suma de 15.000 $ și nu mi-au primit împrumutul, nu până când DUMNEZEU m-a prezentat dlui. Ilie printr-un prieten care a fost salvat de la o problemă financiară și i-a fost acordat un împrumut de 100.000,00 USD de către domnul Elijah, așa că i-am luat sfatul și am contactat instituțiile de credit împrumut, iar în termen de o săptămână mi-a fost acordat un împrumut de 250.000 USD. sfatul meu tuturor celor care caută un împrumut la o rată a dobânzii scăzută de 2%. Fac acest lucru pentru că sunt atât de fericit că sunt în afara robiei financiare și sunt din nou plin de bucurie și viața este ușoară, mulțumită DUMNEZEU și domnului Ilie. Puteți contacta instituțiile de credit împrumutate prin (loancreditinstitutions00@gmail.com) SAU WhatsApp: +393510483991
ANONIM a comentat Decizia 366 2019
     If You Are Seeking A Loan For The Development Of Expansion Of Your Business, Innovative Products, Processes Or Even Technical Services; ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Has Professional Finance Programs That Will Provide You With The Chance To Gain A Competitive Edge Over The Competition And Pave The Way For The Positive Growth Of Your Company. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Email: IFSCapitalloan@gmail.com
ANONIM a comentat Decizia 366 2019
    ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Is Offering Its Global Fund Program, Where Loans Are Offered To Interested Clients Globally To Fund Profitable Business And Projects. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Email: IFSCapitalloan@gmail.com ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Are The Solution To Your Financial Problem ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Has Set Itself The Mission Of Promoting Short, Medium And Long-Term Loan Financing With Us To ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Borrow Flexibly! Our Program Are Financial Institutions To Fund Private Capital, Private Equity, Project Funding, Real Estate, Business & Entertainment Funding, Venture Capital, Hedge Funds, And Others. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Email: IFSCapitalloan@gmail.com If You Are Seeking A Loan For The Development Of Expansion Of Your Business, Innovative Products, Processes Or Even Technical Services; ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Has Professional Finance Programs That Will Provide You With The Chance To Gain A Competitive Edge Over The Competition And Pave The Way For The Positive Growth Of Your Company. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Email: IFSCapitalloan@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 416 1953
    Ai nevoie de împrumut personal sau de afaceri fără stres și aprobare rapidă? Dacă da, vă rugăm să ne contactați, oferim acum împrumuturi cu o dobândă de 3%. Împrumutul nostru este securizat și sigur, pentru mai multe informații și aplicații, vă rugăm să ne contactați prin e-mail: saara.kemi@gmail.com sau Whatsapp +48732232776
ANONIM a comentat Decretul 416 1953
    Ai nevoie de împrumut personal sau de afaceri fără stres și aprobare rapidă? Dacă da, vă rugăm să ne contactați, oferim acum împrumuturi cu o dobândă de 3%. Împrumutul nostru este securizat și sigur, pentru mai multe informații și aplicații, vă rugăm să ne contactați prin e-mail: saara.kemi@gmail.com sau Whatsapp +48732232776
ANONIM a comentat Circulara 8 2013
    Bună ziua, sunt jane un american Vreau să împărtășesc cu tine despre supremloans1124@gmail.com unde aș putea obține împrumutul meu urgent pentru a-mi finanța afacerea și pentru a-mi plăti toate datoriile, dacă tot sunteți în căutarea unui împrumut online aici, contactați supremloans1124@gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
ANONIM a comentat Decretul 811 2010
    Buna ziua, sunt un american pe care vreau sa-l impart cu supremloans1124@gmail.com unde as putea sa imi iau imprumutul urgent pentru a-mi finanta afacerea si a achita toate datoriile mele, daca tot cautati un credit online aici, contactati supremloans1124 @ gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
ANONIM a comentat Decretul 811 2010
    Buna ziua, sunt un american pe care vreau sa-l impart cu supremloans1124@gmail.com unde as putea sa imi iau imprumutul urgent pentru a-mi finanta afacerea si a achita toate datoriile mele, daca tot cautati un credit online aici, contactati supremloans1124 @ gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
ANONIM a comentat Decretul 811 2010
    Buna ziua, sunt un american pe care vreau sa-l impart cu supremloans1124@gmail.com unde as putea sa imi iau imprumutul urgent pentru a-mi finanta afacerea si a achita toate datoriile mele, daca tot cautati un credit online aici, contactati supremloans1124 @ gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu