E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 539 din 15 decembrie 2003

privind Ordinul Meritul Sanitar si Medalia Meritul Sanitar

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 926 din 23 decembrie 2003


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    Art. 1
    Ordinul Meritul Sanitar si Medalia Meritul Sanitar prevazute la art. 7 lit. A si B si Ordinul Meritul Sanitar si Medalia Meritul Sanitar prevazute la art. 9 lit. A pct. VI si lit. B pct. VI din Legea nr. 29/2000 privind sistemul national de decoratii al Romaniei, cu modificarile ulterioare, fac parte din categoria decoratiilor civile pe domenii de activitate si, respectiv, a decoratiilor militare de razboi.
    Art. 2
    (1) Ordinul Meritul Sanitar se poate acorda medicilor civili sau militari si persoanelor cu studii superioare, cetateni romani sau straini, care au avut merite deosebite in domeniul ocrotirii sanatatii populatiei, in combaterea unor epidemii, in domeniul cercetarii si practicii medicale, in cresterea prestigiului stiintei medicale romanesti si in asigurarea asistentei medicale, atat pe timp de pace, cat si in situatii de conflict armat sau de razboi.
    (2) Medalia Meritul Sanitar se poate acorda personalului medico-sanitar civil sau militar fara studii superioare, cetateni romani sau straini care s-au distins prin activitati meritorii in toate domeniile curente medicale, atat pe timp de pace, cat si in situatii de conflict armat sau de razboi.
    Art. 3
    (1) Ordinul Meritul Sanitar se prezinta:
    a) pentru personalul civil, sub doua forme cu valoare ierarhica egala: insemnul si rozeta;
    b) pentru militari, sub trei forme cu valoare ierarhica egala: insemnul, bareta si rozeta.
    (2) Insemnul Ordinului Meritul Sanitar este o cruce confectionata din argint, emailata rosu, avand intre brate un fascicul de raze metalice.
    (3) Panglica si bareta Ordinului Meritul Sanitar conferit ca decoratie militara de razboi se deosebesc de panglica si bareta Ordinului Meritul Sanitar conferit ca decoratie civila, prin aplicarea pe margini a unui fir auriu.
    Art. 4
    (1) Medalia Meritul Sanitar se prezinta:
    a) pentru personalul civil, sub o singura forma: insemnul;
    b) pentru militari, sub doua forme cu valoare ierarhica egala: insemnul si bareta.
    (2) Insemnul Medaliei Meritul Sanitar este o piesa circulara cu bordura putin proeminenta, marginita de un cerc perlat, si este confectionata din tombac.
    (3) Panglica Medaliei Meritul Sanitar conferite ca decoratie militara de razboi se deosebeste de panglica Medaliei Meritul Sanitar conferite ca decoratie civila, prin aplicarea pe margini a unui fir auriu.
    Art. 5
    Regulamentele privind descrierea si modul de acordare a Ordinului Meritul Sanitar si Medaliei Meritul Sanitar, pentru fiecare grad sau clasa, precum si modelul desenat al ordinului si medaliei sunt prevazute in anexele nr. 1 - 4 care fac parte integranta din prezenta lege.
    Art. 6
    (1) Ordinul Meritul Sanitar si Medalia Meritul Sanitar se confera de Presedintele Romaniei prin decret, in baza propunerilor de decorare individuale formulate, potrivit art. 4 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 29/2000, cu modificarile ulterioare, de catre ministrul de resort, pentru persoanele din domeniul sau de activitate.
    (2) Propunerile nominale pentru conferirea Ordinului Meritul Sanitar si Medaliei Meritul Sanitar sunt avizate de Cancelaria Ordinelor, in conformitate cu art. 5 din Legea nr. 29/2000, cu modificarile ulterioare.
    (3) Presedintele Romaniei poate sa confere Ordinul Meritul Sanitar si Medalia Meritul Sanitar si din proprie initiativa, in proportie de 1% din numarul total stabilit prin lege, pentru fiecare grad sau clasa a fiecarei decoratii, cu exceptia gradului de Mare Ofiter, in conformitate cu art. 4 alin. (3) din Legea nr. 29/2000, cu modificarile ulterioare.
    Art. 7
    (1) Repartitia numarului maxim de decoratii privind Ordinul Meritul Sanitar si Medalia Meritul Sanitar, care se acorda anual, se realizeaza de catre Cancelaria Ordinelor, in limitele locurilor vacante.
    (2) Pentru prima promotie, de la intrarea in vigoare a prezentei legi, se poate conferi maximum 15% din numarul decoratiilor pentru fiecare grad si clasa.
    Art. 8
    (1) Ordinul Meritul Sanitar conferit ca decoratie civila este limitat la maximum 4.000 de membri.
    (2) Ordinul Meritul Sanitar conferit cetatenilor straini ca decoratie civila nu intra in numarul prevazut la alin. (1).
    (3) Ordinul Meritul Sanitar, ca decoratie militara de razboi, se poate conferi nelimitat.
    Art. 9
    Ordinul Meritul Sanitar cuprinde 4 grade. Ierarhia in ordine descrescatoare este urmatoarea:
    a) Mare Ofiter;
    b) Comandor;
    c) Ofiter;
    d) Cavaler.
    Art. 10
    Medalia Meritul Sanitar cuprinde 3 clase. Ierarhia in ordine descrescatoare este urmatoarea:
    a) clasa I;
    b) clasa a II-a;
    c) clasa a III-a.
    Art. 11
    (1) Medalia Meritul Sanitar conferita ca decoratie civila se poate acorda nelimitat pentru clasele a III-a si a II-a si este limitata la 3.000 de membri pentru clasa I.
    (2) - Medalia Meritul Sanitar clasa I, conferita cetatenilor straini ca decoratie civila, nu intra in numarul prevazut la alin. (1).
    (3) Medalia Meritul Sanitar, ca decoratie militara de razboi, se poate conferi nelimitat.
    Art. 12
    (1) Atestarea Ordinului Meritul Sanitar si a Medaliei Meritul Sanitar se face printr-un brevet, in conformitate cu art. 24 din Legea nr. 29/2000, cu modificarile ulterioare.
    (2) Brevetele pentru Ordinul Meritul Sanitar sunt validate, pentru gradele de Cavaler si Ofiter, prin parafa Presedintelui Romaniei, iar pentru gradele de Comandor si Mare Ofiter, prin semnatura autografa a Presedintelui Romaniei. Brevetele pentru toate gradele sunt contrasemnate autograf de ministrul de resort si de cancelarul ordinelor, in conformitate cu art. 26 lit. b) din Legea nr. 29/2000, cu modificarile ulterioare.
    (3) Brevetele pentru Medalia Meritul Sanitar sunt validate, pentru clasele a III-a si a II-a, prin parafa ministrului de resort si semnatura cancelarului ordinelor, iar pentru clasa I, prin semnatura ministrului de resort si semnatura cancelarului ordinelor, in conformitate cu art. 28 din Legea nr. 29/2000, cu modificarile ulterioare.
    Art. 13
    Membrii Ordinului Meritul Sanitar, indiferent de gradul pe care il au, sunt numiti Cavaleri ai Ordinului Meritul Sanitar.
    Art. 14
    (1) Ziua Ordinului Meritul Sanitar se sarbatoreste la data de 26 noiembrie, data primei instituiri a decoratiei in anul 1913.
    (2) Cu prilejul Zilei Ordinului Meritul Sanitar, ministerul de resort si celelalte institutii publice abilitate sa faca propuneri de decorare organizeaza, cu sprijinul Cancelariei Ordinelor, intrunirea Cavalerilor Ordinului Meritul Sanitar.
    Art. 15
    Persoanele decorate cu Ordinul Meritul Sanitar gradul de Comandor si Mare Ofiter, in cazul in care decernarea ordinului nu a fost facuta direct de seful statului, pot solicita, prin Cancelaria Ordinelor, dreptul de a fi primite in audienta la Presedintele Romaniei pentru a-i multumi personal. In functie de programul Presedintelui Romaniei, Cancelaria Ordinelor va organiza audienta personala sau in grup a celor decorati.
    Art. 16
    (1) Calitatea de membru al Ordinului Meritul Sanitar se poate pierde in conditiile prevazute la art. 52 din Legea nr. 29/2000, cu modificarile ulterioare.
    (2) Pentru judecarea faptelor dezonorante, care aduc prejudicii morale membrilor Ordinului Meritul Sanitar, altele decat cele ce au dus la condamnarea membrilor ordinului la o pedeapsa privativa de libertate prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, se constituie un consiliu de onoare, in conformitate cu art. 53 din Legea nr. 29/2000, cu modificarile ulterioare.
    Art. 17
    (1) Consiliul de onoare al Ordinului Meritul Sanitar este compus din 5 membri, astfel: un membru din gradele de Cavaler, Ofiter si Comandor si doi membri din gradul de Mare Ofiter, din care cel putin un membru al consiliului de onoare este ales din randul medicilor militari, membri ai ordinului, iar presedinte al consiliului de onoare va fi, de regula, cel mai in varsta membru din gradul de Mare Ofiter.
    (2) Consiliul de onoare se constituie sau se alege cu prilejul Zilei Ordinului Meritul Sanitar, pe termen de 5 ani, de cavalerii acestui ordin.
    (3) Pot fi realesi, pentru o noua perioada, 3 dintre membrii consiliului de onoare, dintre care cel putin unul din gradele inferioare.
    (4) Ministerul de resort va pune la dispozitie spatii adecvate desfasurarii activitatii consiliului de onoare.
    Art. 18
    (1) Cavalerii Ordinului Meritul Sanitar pot semnala consiliului de onoare fapte comise de alti membri ai ordinului, considerate ca aduc prejudicii morale acestora.
    (2) Ca urmare a sesizarii se convoaca consiliul de onoare si persoana invinuita, in termen de maximum 30 de zile de la sesizare.
    (3) Cavalerii Ordinului Meritul Sanitar pot semnala si direct Cancelariei Ordinelor fapte comise de alti membri ai ordinului, considerate ca aduc prejudicii morale acestora. Ca urmare a sesizarii, Cancelaria Ordinelor convoaca consiliul de onoare si persoana invinuita, in termen de maximum 45 de zile de la sesizare.
    (4) In cazul in care persoana invinuita nu se prezinta la termenul fixat, consiliul de onoare o convoaca la alt termen, iar in cazul neprezentarii si a doua oara, cazul va fi judecat in lipsa.
    (5) Consiliul de onoare delibereaza si decide dupa cercetarea cazului, dar nu mai tarziu de 60 de zile de la prima intrunire pentru cazul respectiv. Daca faptele aduse la cunostinta sunt intemeiate, consiliul de onoare poate propune Cancelariei Ordinelor retragerea decoratiei.
    (6) Retragerea decoratiilor se face prin decret semnat de Presedintele Romaniei, la propunerea Cancelariei Ordinelor, cu aplicarea prevederilor art. 59 din Legea nr. 29/2000, cu modificarile ulterioare.
    Art. 19
    Consiliul de onoare al Ordinului Meritul Sanitar judeca si faptele socotite dezonorante ale persoanelor decorate cu Medalia Meritul Sanitar. In acest caz, in consiliul de onoare sunt cooptati pentru cauza in speta si doi titulari ai medaliei, care vor avea drept de vot deliberativ, conform prevederilor art. 55 alin. (1) din Legea nr. 29/2000, cu modificarile ulterioare.
    Art. 20
    Sumele necesare confectionarii insemnelor, rozetelor, brevetelor si cutiilor decoratiilor Ordinului Meritul Sanitar si Medaliei Meritul Sanitar vor fi asigurate din bugetul aprobat anual Administratiei Prezidentiale.

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 4 noiembrie 2003, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

                      PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                              VALER DORNEANU

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 25 noiembrie 2003, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

                          PRESEDINTELE SENATUI
                             NICOLAE VACAROIU

    ANEXA 1

                                 REGULAMENT
             privind descrierea si acordarea Ordinului Meritul Sanitar

    Art. 1
    Ordinul Meritul Sanitar se acorda pe viata.
    Art. 2
    (1) Ordinul Meritul Sanitar conferit ca decoratie civila este limitat la maximum 4.000 de membri, impartiti pe grade astfel:
    a) Cavaler - 2.200;
    b) Ofiter - 1.100;
    c) Comandor - 500;
    d) Mare Ofiter - 200.
    (2) Depasirea numarului fiecarui grad constituie o incalcare a prezentului regulament. Decoratiile conferite peste numarul limita sunt nule de drept, iar insemnele se restituie.
    (3) Conferirea Ordinului Meritul Sanitar ca decoratie militara de razboi se poate face nelimitat.
    Art. 3
    (1) Insemnul gradului de Cavaler al Ordinului Meritul Sanitar este o cruce cu bratele egale, late de 9 mm, avand diametrul de 30 mm si cu imbinarea bratelor arcuita, confectionata din argint cu titlul de 800 la mie, emailata rosu. Dintre bratele crucii ies raze metalice care depasesc crucea atat la partea superioara, cat si la cea inferioara, dandu-se insemnului o forma ovala, cu inaltimea de 40 mm si cu latimea de 32 mm. Razele metalice au culoarea naturala a argintului.
    (2) Pe avers, central, este aplicat simbolul medicinii: doi serpi incolaciti pe un toiag inaripat, confectionat din argint cu titlul de 925 la mie si avand inaltimea de 18 mm.
    (3) Pe revers sunt inscrise cu litere si cifre inalte de 4 mm, pe bratul orizontal "MERITUL SANITAR", iar pe bratul vertical, in partea superioara, anul "1913" si, in partea inferioara, anul "2000", reprezentand date istorice privind Ordinul Meritul Sanitar.
    (4) Insemnul este surmontat de o semicununa din frunze de laur, cu latimea exterioara de 30 mm si inaltimea exterioara de 20 mm, avand capetele semicununii unite printr-o bara, prin intermediul careia se petrece panglica. Pe bara, pe revers, sunt poansonate titlul argintului si numarul curent al decoratiei.
    (5) Panglica, din rips moarat alb, are la 1 mm de margini cate o banda rosie, lata de 6 mm. Panglica are latimea de 40 mm si inaltimea aparenta de 50 mm.
    (6) Pentru persoanele de sex feminin, personal civil, panglica este pliata sub forma de funda si are lungimea de 120 mm.
    (7) Panglica insemnului de razboi primeste pe margini un fir auriu, lat de 2 mm.
    (8) Rozeta se prezinta sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips, lunga de 16 mm si lata de 6 mm, avand dimensiunile benzilor colorate ale panglicii reduse la 40% . Pe spate are un sistem de prindere.
    (9) Bareta pentru medicii militari se prezinta sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips, aplicata pe un suport metalic, lunga de 20 mm, lata de 10 mm si avand dimensiunile benzilor colorate ale panglicii reduse la 50% . Pe spate are un sistem de prindere.
    (10) Bareta de razboi primeste pe margini un fir auriu, lat de 1 mm.
    Art. 4
    Insemnul si rozeta gradului de Ofiter al Ordinului Meritul Sanitar au caracteristicile generale ale insemnului si rozetei gradului de Cavaler, cu urmatoarele particularitati:
    a) insemnul este aurit;
    b) panglica primeste o rozeta cu diametrul de 25 mm;
    c) rozeta se prezinta sub forma unui tambur din rips cu diametrul de 10 mm si inaltimea de 6 mm, avand dimensiunile benzilor colorate ale panglicii reduse la 40%; pe spate are un sistem de prindere;
    d) pentru persoanele de sex feminin rozeta se aplica pe mijlocul fundei;
    e) bareta pentru medicii militari este asemanatoare cu cea a gradului de Cavaler, pe care este prinsa o rozeta cu diametrul de 10 mm;
    f) bareta de razboi primeste pe marginile sale si ale rozetei un fir auriu, lat de 1 mm.
    Art. 5
    (1) Insemnul gradului de Comandor al Ordinului Meritul Sanitar este o cruce cu bratele egale, late de 11 mm si cu diametrul de 40 mm, confectionata din argint cu titlul de 925 la mie, aurit. Piesa ovala are inaltimea de 50 mm si latimea de 38 mm.
    (2) Celelalte elemente ale insemnului au caracteristicile generale ale gradului de Ofiter, cu urmatoarele particularitati:
    a) insemnul medicinii de pe avers are inaltimea de 22 mm;
    b) literele si cifrele inscriptiei de pe revers sunt inalte de 5 mm;
    c) insemnul este surmontat de o cununa deschisa din frunze de laur cu latimea exterioara de 37 mm si inaltimea de 28 mm, de care este prins un inel plat, inalt de 30 mm si lat de 3 mm, prin care se petrece panglica; pe reversul inelului sunt poansonate titlul argintului si numarul curent al decoratiei corespunzatoare gradului;
    d) panglica este lata de 45 mm si are lungimea reglabila pentru a fi adaptata la circumferinta gatului; benzile rosii au latimea de 7 mm;
    e) rozeta gradului de Comandor este formata prin suprapunerea rozetei gradului de Ofiter cu cea a gradului de Cavaler; pe spate are un sistem de prindere;
    f) bareta pentru medicii militari se prezinta sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips, aplicata pe un suport metalic, lunga de 23 mm, lata de 10 mm si avand dimensiunile benzilor colorate ale panglicii reduse la 50%; pe centrul baretei este prins un disc din argint cu diametrul de 5 mm; pe spate are un sistem de prindere;
    g) bareta de razboi primeste pe margini si pe discul de argint un fir auriu, lat de 1 mm.
    Art. 6
    (1) Insemnul gradului de Mare Ofiter al Ordinului Meritul Sanitar este compus din insemnul propriu-zis si placa gradului.
    (2) Insemnul propriu-zis si panglica gradului de Mare Ofiter al Ordinului Meritul Sanitar sunt identice cu insemnul si panglica gradului de Comandor.
    (3) Placa gradului este o stea cu 8 raze, confectionata din argint cu titlul de 925 la mie si avand diametrul de 70 mm. Pe placa este aplicat insemnul avers al gradului de Comandor. Pe revers, intr-un medalion central, sunt poansonate numele firmei producatoare, titlul argintului si numarul curent al decoratiei corespunzatoare gradului. Pe spate are un sistem de prindere.
    (4) Rozeta gradului se prezinta sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips argintiu, lunga de 16 mm si lata de 6 mm, peste care se aplica rozeta gradului de Ofiter. Pe spate are un sistem de prindere.
    (5) Bareta pentru medicii militari are dimensiunile celei a gradului de Comandor, pe ea fiind aplicat un romb in relief, din argint, avand diagonala mare de 7 mm si diagonala mica de 5 mm. Pe spate are un sistem de prindere.
    (6) Bareta de razboi primeste pe margini si pe centrul rombului un fir auriu, lat de 1 mm.
    Art. 7
    (1) Cutia in care se pastreaza decoratia este imbracata in piele alba si in interior este captusita cu plus rosu.
    (2) Pe capacul cutiei sunt imprimate auriu: stema Romaniei, denumirea si gradul ordinului.
    Art. 8
    (1) Ordinul Meritul Sanitar se poarta, de regula, cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei si al celorlalte sarbatori nationale sau religioase, cu ocazia Zilei Ordinului Meritul Sanitar si in alte situatii stabilite prin regulamente specifice.
    (2) Gradele de Cavaler si Ofiter ale Ordinului Meritul Sanitar se poarta pe partea stanga a pieptului.
    (3) Gradul de Comandor al Ordinului Meritul Sanitar se poarta la gat, cu panglica prinsa sub cravata, insemnul fiind vizibil la 50 mm in partea stanga, sub nodul cravatei.
    (4) Placa gradului de Mare Ofiter al Ordinului Meritul Sanitar se poarta pe partea stanga a pieptului.
    (5) Se poarta intotdeauna numai gradul cel mai inalt al Ordinului Meritul Sanitar care a fost conferit.
    (6) Rozeta se poate purta zilnic, dar numai rozeta gradului cel mai inalt. Rozeta se poarta la butoniera de la reverul stang al hainei sau al taiorului.
    (7) Militarii poarta Ordinul Meritul Sanitar in conformitate cu regulamentele militare specifice.
    Art. 9
    (1) Conferirea Ordinului Meritul Sanitar se face obligatoriu incepand cu gradul de Cavaler, cu exceptia primei promotii a ordinului.
    (2) Conferirea Ordinului Meritul Sanitar se poate face numai dupa indeplinirea cu rezultate deosebite, timp de 5 ani, a unor activitati sau functii specifice.
    Art. 10
    (1) Pentru a se conferi un grad superior aceleiasi persoane este necesara efectuarea unui stagiu in gradul imediat inferior, astfel:
    a) de la gradul de Cavaler la cel de Ofiter - 3 ani;
    b) de la gradul de Ofiter la cel de Comandor - 4 ani;
    c) de la gradul de Comandor la cel de Mare Ofiter - 5 ani.
    (2) Propunerile de conferire trebuie sa tina seama de criteriile stabilite in prezentul regulament, inclusiv pentru prima promotie de decorare.
    (3) Conferirea directa a gradelor superioare la prima promotie se face ca urmare a unei insumari de merite deosebite, care ar fi putut conduce la acordarea de grade succesive.
    Art. 11
    Pentru merite cu totul deosebite termenul de 5 ani, ca si vechimea minima in grad, prevazute la art. 9 alin. (2) si la art. 10 alin. (1), pot fi reduse cu maximum o treime.
    Art. 12
    (1) Ordinul Meritul Sanitar, ca decoratie militara de razboi, se confera fara a se tine seama de timpul servit in structurile medicale sau militare, ci numai pentru meritele si abnegatia dovedite in serviciile specifice pe timp de conflict armat sau de razboi.
    (2) Medicii care pe timp de pace au fost decorati cu Ordinul Meritul Sanitar pot primi, pentru meritele avute pe timp de conflict armat sau de razboi, gradul imediat superior al decoratiei militare de razboi.
    Art. 13
    (1) Conferirea unui grad superior duce automat la scoaterea persoanei respective din evidenta gradului inferior, locul devenind vacant.
    (2) Insemnul gradului inferior ramane in posesia celui decorat.
    Art. 14
    (1) Ordinul Meritul Sanitar se poate acorda medicilor civili sau militari si persoanelor cu studii superioare, cetateni romani sau straini, care au avut merite deosebite in domeniul ocrotirii sanatatii populatiei, in combaterea unor epidemii, in domeniul cercetarii si practicii medicale, in cresterea prestigiului stiintei medicale romanesti si in asigurarea asistentei medicale atat pe timp de pace, cat si in situatii de conflict armat sau de razboi.
    (2) Prin merite deosebite, in sensul prezentului regulament, se intelege:
    a) obtinerea unor rezultate semnificative in asigurarea starii de sanatate a populatiei;
    b) introducerea unor metode noi in practica actului medical;
    c) combaterea eficienta a bolilor sociale;
    d) prevenirea maladiilor epidemice si obtinerea performantelor medicale in tratarea diferitelor boli;
    e) descoperirea si producerea unor medicamente sau substante medicamentoase noi si eficiente in tratarea diverselor maladii;
    f) asigurarea ingrijirii medicale corespunzatoare a combatantilor raniti pe timp de conflict armat sau de razboi;
    g) obtinerea brevetului de inventie-inovatie pentru realizarea de aparatura in domeniul medical.
    Art. 15
    In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, ministerele de resort vor elabora, in baza art. 14, reglementari specifice domeniului lor de activitate, aprobate prin ordin al ministrului de resort, in care se vor detalia conditiile in care se confera Ordinul Meritul Sanitar.

    ANEXA 2

                                REGULAMENT
              privind descrierea si acordarea Medaliei Meritul Sanitar

    Art. 1
    Medalia Meritul Sanitar se acorda pe viata.
    Art. 2
    (1) Medalia Meritul Sanitar conferita ca decoratie civila este nelimitata ca numar pentru clasele a III-a si a II-a si limitata la un numar de 3.000 de membri pentru clasa I.
    (2) Depasirea numarului de medalii pentru clasa I constituie o incalcare a prezentului regulament. Decoratiile conferite peste numarul limita sunt nule de drept, iar insemnele se restituie.
    (3) Conferirea Medaliei Meritul Sanitar ca decoratie militara de razboi se poate face nelimitat.
    Art. 3
    (1) Insemnul Medaliei Meritul Sanitar se prezinta sub forma unei piese circulare cu diametrul de 36 mm, cu bordura usor inaltata, marginita de un cerc perlat, si este confectionat din tombac.
    (2) Pe avers este stantat in relief insemnul Ordinului Meritul Sanitar, care are inaltimea de 30 mm si latimea de 22,5 mm.
    (3) Pe revers este inscris cu litere si cifre de 4 mm: "1913/MERITUL SANITAR/2000", reprezentand date istorice privind Medalia Meritul Sanitar.
    (4) Medalia este surmontata de o semicununa din frunze de laur, cu latimea exterioara de 35 mm si inaltimea de 25 mm, avand capetele semicununii unite printr-o bara prin intermediul careia se petrece panglica. Pe bara, pe revers, este poansonat la clasa I numarul curent al decoratiei.
    (5) Panglica, lata de 35 mm si cu latimea aparenta de 50 mm, este din rips moarat alb, avand la margini, la o distanta de 1 mm, o dunga rosie, lata de 2 mm, iar pe centru o dunga rosie, lata de 8 mm.
    (6) Pentru persoanele de sex feminin, personal civil, panglica este pliata sub forma de funda si are lungimea de 100 mm.
    (7) Panglica insemnului de razboi primeste pe margini un fir aurit, lat de 2 mm.
    (8) Bareta pentru personalul medico-sanitar militar se prezinta sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips, aplicata pe un suport metalic, lunga de 18 mm, lata de 10 mm si avand dimensiunile benzilor colorate ale panglicii reduse la 50% . Pe spate are un sistem de prindere.
    (9) Bareta de razboi primeste pe margini un fir auriu, lat de 1 mm.
    Art. 4
    Deosebirea dintre clase este urmatoarea:
    a) clasa a III-a este brunata;
    b) clasa a II-a este argintata;
    c) clasa I este placata cu aur.
    Art. 5
    (1) Cutia in care se pastreaza medalia este din carton imbracat in pergamoid alb si este captusita cu matase rosie.
    (2) Pe capacul cutiei sunt imprimate argintiu denumirea si clasa medaliei.
    Art. 6
    (1) Medalia Meritul Sanitar se poarta, de regula, cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei si al celorlalte sarbatori nationale sau religioase, cu ocazia Zilei Ordinului Meritul Sanitar si in alte situatii stabilite prin regulamente specifice.
    (2) Se poarta intotdeauna numai insemnul clasei celei mai inalte a Medaliei Meritul Sanitar care a fost conferita.
    Art. 7
    (1) Conferirea Medaliei Meritul Sanitar se face obligatoriu incepand cu clasa a III-a.
    (2) Conferirea Medaliei Meritul Sanitar, ca decoratie civila, se poate face numai dupa obtinerea unor rezultate deosebite in activitatea specifica, practica sau teoretica, timp de 4 ani.
    Art. 8
    (1) Pentru a se conferi o clasa superioara aceleiasi persoane este necesara efectuarea unui stagiu in clasa imediat inferioara, astfel:
    a) de la clasa a III-a la clasa a II-a - 5 ani;
    b) de la clasa a II-a la clasa I - 6 ani.
    (2) Propunerile de conferire trebuie sa tina seama de criteriile stabilite in prezentul regulament, inclusiv pentru prima promotie de decorare.
    (3) Conferirea directa a claselor superioare la prima promotie se face ca urmare a unei insumari de merite deosebite, care ar fi putut conduce la acordarea de clase succesive.
    Art. 9
    Pentru merite cu totul deosebite, termenul de 4 ani, ca si vechimea minima in clasa, prevazute la art. 7 alin. (2) si la art. 8 alin. (1), pot fi reduse cu maximum o treime.
    Art. 10
    (1) Medalia Meritul Sanitar, ca decoratie de razboi, se confera fara a se tine seama de timpul servit in structurile medicale sau militare.
    (2) Personalul sanitar care pe timp de pace a fost decorat cu Medalia Meritul Sanitar poate primi, pentru meritele avute pe timp de conflict armat sau de razboi, clasa imediat superioara a decoratiei militare de razboi.
    Art. 11
    (1) Conferirea unei clase superioare duce automat la scoaterea numelui persoanei respective din evidenta clasei inferioare.
    (2) Insemnul clasei inferioare ramane in posesia celui decorat.
    Art. 12
    (1) Medalia Meritul Sanitar se poate acorda personalului medico-sanitar civil sau militar fara studii superioare, cetateni romani sau straini care s-au distins prin activitati meritorii in toate domeniile curente medicale, atat pe timp de pace, cat si in situatii de conflict armat sau de razboi.
    (2) Prin activitati meritorii, in sensul prezentului regulament, se intelege:
    a) asistarea si ajutarea cu competenta, in limita indatoririlor profesionale, a cadrelor medicale cu pregatire superioara in exercitarea actului medical;
    b) ingrijirea cu constiinciozitate si abnegatie a persoanelor suferinde sau ranite;
    c) asigurarea unor conditii optime de ingrijire a persoanelor suferinde sau ranite, pe timp de pace, de conflict armat sau de razboi.
    Art. 13
    In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, ministerele de resort vor elabora, in baza art. 12, reglementari specifice domeniului lor de activitate, aprobate prin ordin al ministrului de resort, in care se vor detalia conditiile in care se confera Medalia Meritul Sanitar.

    ANEXA 3

                  Modelul desenat al Ordinului Meritul Sanitar

    Figura 1 - Gradul de Cavaler, avers si revers, Panglica, Panglica de razboi, Rozeta Cavaler, Bareta Cavaler si Bareta Cavaler de razboi - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 926 din 23 decembrie 2003, la pagina 7.

    Figura 2 - Gradul de Ofiter, avers si revers, Panglica, Panglica de razboi, Rozeta Ofiter, Bareta Ofiter si Bareta Ofiter de razboi - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 926 din 23 decembrie 2003, la pagina 7.

    Figura 3 - Gradul de Comandor, avers si revers, Rozeta Comandor, Bareta Comandor si Bareta Comandor de razboi - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 926 din 23 decembrie 2003, la pagina 7.

    Figura 4 - Gradul de Mare Ofiter - Insemnul propriu-zis al gradului de Mare Ofiter, Placa gradului de Mare Ofiter, Rozeta gradului de Mare Ofiter, Bareta gradului de Mare Ofiter si Bareta de razboi a gradului de Mare Ofiter - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 926 din 23 decembrie 2003, la pagina 8.

                      Modele de panglica si funda

    Figura 5 - Funda pentru persoanele de sex feminin, gradul de Cavaler - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 926 din 23 decembrie 2003, la pagina 9.

    Figura 6 - Funda pentru persoanele de sex feminin, gradul de Ofiter - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 926 din 23 decembrie 2003, la pagina 9.

    Figura 7 - Panglica gradului de Comandor - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 926 din 23 decembrie 2003, la pagina 9.

    ANEXA 4

                    Modelul desenat al Medaliei Meritul Sanitar

    Figura 8 - Modelul desenat al Medaliei Meritul Sanitar, clasa a III-a, avers si revers, Panglica si Bareta - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 926 din 23 decembrie 2003, la pagina 10.

    Figura 9 - Modelul desenat al Medaliei Meritul Sanitar, clasa a II-a, avers si revers, Panglica de razboi si Bareta de razboi - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 926 din 23 decembrie 2003, la pagina 10.

    Figura 10 - Modelul desenat al Medaliei Meritul Sanitar, clasa I, avers si revers - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 926 din 23 decembrie 2003, la pagina 10.

    Figura 11   Funda pentru persoanele de sex feminin   se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 926 din 23 decembrie 2003, la pagina 10.SmartCity5

COMENTARII la Legea 539/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 539 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Hotărârea 22 2019
    Sunt atât de încântat că am primit un împrumut de la un creditor care m-a ajutat cu împrumutul meu. A fost uimitor cum am primit un împrumut ... Am încercat un serviciu diferit, dar nu am putut primi un împrumut de la alt serviciu. Unii dintre ei îmi vor cere să completez o mulțime de documente, iar la sfârșitul zilei nu se va termina bine. Dar sunt fericit după întâlnirea cu Elena Nino. Am reușit să obțin împrumutul meu de 22.000 € Euro acum afacerea mea merge bine și vreau să știți toate acestea astăzi, deoarece sunt rapide și 100% fiabile. Acum plătesc împrumutul pe care l-am primit de la compania Elena Nino împrumuturi din toată lumea. Luați legătura cu aceștia și nu pierdeți timp cu acești creditori contactați cu drag acest e-mail: elenanino0007@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 108 2014
    Instituții de credit de împrumut MĂ MÂNCUȚI CÂND NU ESTE NICI O SPERĂ (loancreditinstitutions00@gmail.com) Bună ziua tuturor celor de pe acest forum, eu sunt John Michael din SUA, nu-mi vine să cred că Dumnezeu nu există cu adevărat până când nu am fost răscumpărat și salvat de la robie financiară ... eram în criză financiară și trebuia să plătesc niște facturi. Am încercat să caut ajutor de la bănci, dar în niciun caz, am încercat, de asemenea, să căut ajutor de pe internet doar pentru a întâlni escroci care s-au prefacut creditor privat și au făcut bani cu suma de 15.000 $ și nu mi-au primit împrumutul, nu până când DUMNEZEU m-a prezentat dlui. Ilie printr-un prieten care a fost salvat de la o problemă financiară și i-a fost acordat un împrumut de 100.000,00 USD de către domnul Elijah, așa că i-am luat sfatul și am contactat instituțiile de credit împrumut, iar în termen de o săptămână mi-a fost acordat un împrumut de 250.000 USD. sfatul meu tuturor celor care caută un împrumut la o rată a dobânzii scăzută de 2%. Fac acest lucru pentru că sunt atât de fericit că sunt în afara robiei financiare și sunt din nou plin de bucurie și viața este ușoară, mulțumită DUMNEZEU și domnului Ilie. Puteți contacta instituțiile de credit împrumutate prin (loancreditinstitutions00@gmail.com) SAU WhatsApp: +393510483991
ANONIM a comentat Decizia 366 2019
     If You Are Seeking A Loan For The Development Of Expansion Of Your Business, Innovative Products, Processes Or Even Technical Services; ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Has Professional Finance Programs That Will Provide You With The Chance To Gain A Competitive Edge Over The Competition And Pave The Way For The Positive Growth Of Your Company. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Email: IFSCapitalloan@gmail.com
ANONIM a comentat Decizia 366 2019
    ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Is Offering Its Global Fund Program, Where Loans Are Offered To Interested Clients Globally To Fund Profitable Business And Projects. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Email: IFSCapitalloan@gmail.com ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Are The Solution To Your Financial Problem ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Has Set Itself The Mission Of Promoting Short, Medium And Long-Term Loan Financing With Us To ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Borrow Flexibly! Our Program Are Financial Institutions To Fund Private Capital, Private Equity, Project Funding, Real Estate, Business & Entertainment Funding, Venture Capital, Hedge Funds, And Others. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Email: IFSCapitalloan@gmail.com If You Are Seeking A Loan For The Development Of Expansion Of Your Business, Innovative Products, Processes Or Even Technical Services; ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Has Professional Finance Programs That Will Provide You With The Chance To Gain A Competitive Edge Over The Competition And Pave The Way For The Positive Growth Of Your Company. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Email: IFSCapitalloan@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 416 1953
    Ai nevoie de împrumut personal sau de afaceri fără stres și aprobare rapidă? Dacă da, vă rugăm să ne contactați, oferim acum împrumuturi cu o dobândă de 3%. Împrumutul nostru este securizat și sigur, pentru mai multe informații și aplicații, vă rugăm să ne contactați prin e-mail: saara.kemi@gmail.com sau Whatsapp +48732232776
ANONIM a comentat Decretul 416 1953
    Ai nevoie de împrumut personal sau de afaceri fără stres și aprobare rapidă? Dacă da, vă rugăm să ne contactați, oferim acum împrumuturi cu o dobândă de 3%. Împrumutul nostru este securizat și sigur, pentru mai multe informații și aplicații, vă rugăm să ne contactați prin e-mail: saara.kemi@gmail.com sau Whatsapp +48732232776
ANONIM a comentat Circulara 8 2013
    Bună ziua, sunt jane un american Vreau să împărtășesc cu tine despre supremloans1124@gmail.com unde aș putea obține împrumutul meu urgent pentru a-mi finanța afacerea și pentru a-mi plăti toate datoriile, dacă tot sunteți în căutarea unui împrumut online aici, contactați supremloans1124@gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
ANONIM a comentat Decretul 811 2010
    Buna ziua, sunt un american pe care vreau sa-l impart cu supremloans1124@gmail.com unde as putea sa imi iau imprumutul urgent pentru a-mi finanta afacerea si a achita toate datoriile mele, daca tot cautati un credit online aici, contactati supremloans1124 @ gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
ANONIM a comentat Decretul 811 2010
    Buna ziua, sunt un american pe care vreau sa-l impart cu supremloans1124@gmail.com unde as putea sa imi iau imprumutul urgent pentru a-mi finanta afacerea si a achita toate datoriile mele, daca tot cautati un credit online aici, contactati supremloans1124 @ gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
ANONIM a comentat Decretul 811 2010
    Buna ziua, sunt un american pe care vreau sa-l impart cu supremloans1124@gmail.com unde as putea sa imi iau imprumutul urgent pentru a-mi finanta afacerea si a achita toate datoriile mele, daca tot cautati un credit online aici, contactati supremloans1124 @ gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu