Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 537 din 25 noiembrie 2004

pentru ratificarea Tratatului privind dreptul brevetelor, adoptat la Geneva la 1 iunie 2000

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 1206 din 16 decembrie 2004


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    ARTICOL UNIC
    Se ratifica Tratatul privind dreptul brevetelor, adoptat la Geneva la 1 iunie 2000 si semnat de Romania la Geneva la 1 iunie 2000.

    Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

                       PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                                VALER DORNEANU

                          p. PRESEDINTELE SENATUI,
                              DORU IOAN TARACILA

                                   TRATAT
                        privind dreptul brevetelor*)
                    (adoptat la Geneva la 1 iunie 2000)

    *) Traducere.

    Art. 1
    Expresii abreviate
    In sensul prezentului tratat, in cazul in care nu exista o alta mentiune expresa:
    (i) Oficiu inseamna autoritatea unei parti contractante careia i s-au incredintat acordarea brevetelor sau alte sarcini, conform prezentului tratat;
    (ii) cerere de brevet inseamna o cerere pentru acordarea unui brevet, conform art. 3;
    (iii) brevet inseamna un brevet conform art. 3;
    (iv) referirile la o persoana se interpreteaza ca incluzand, in special, o persoana fizica si o persoana juridica;
    (v) comunicare inseamna orice formular sau orice cerere, declaratie, document, corespondenta ori alte informatii cu referire la o cerere sau un brevet, in legatura cu o procedura care se afla sau nu sub incidenta prezentului tratat, depuse la Oficiu;
    (vi) evidentele Oficiului inseamna colectia de informatii pe care le pastreaza Oficiul, continand si fiind in legatura cu cererile depuse si brevetele acordate de catre acesta sau de catre alta autoritate competenta, care produc efecte pentru partea contractanta in cauza, indiferent de mediul pe care este stocata aceasta informatie;
    (vii) inregistrare inseamna orice actiune de introducere a informatiilor in evidentele Oficiului;
    (viii) solicitant inseamna persoana inscrisa in evidente, conform legii aplicabile, ca fiind persoana care solicita brevetul sau cea care depune cererea ori urmareste procedura referitoare la aceasta;
    (ix) titular inseamna persoana pe care evidentele Oficiului o arata ca fiind posesorul brevetului;
    (x) mandatar inseamna un reprezentant conform legii aplicabile;
    (xi) semnatura inseamna orice mijloc de autoidentificare;
    (xii) limba acceptata de Oficiu inseamna orice limba pe care Oficiul o accepta pentru procedura respectiva in fata Oficiului;
    (xiii) traducere inseamna o traducere intr-o limba acceptata de Oficiu sau, dupa caz, o transliterare intr-un alfabet sau intr-un tip de caractere acceptat de Oficiu;
    (xiv) procedura in fata Oficiului inseamna orice procedura care se deruleaza la Oficiu cu privire la o cerere sau un brevet;
    (xv) cu exceptia cazului in care se mentioneaza contrar in context, cuvintele la singular includ sensul de plural si viceversa, iar pronumele personale masculine le includ pe cele feminine;
    (xvi) Conventia de la Paris inseamna Conventia de la Paris pentru protectia proprietatii industriale, semnata la 20 martie 1883, revizuita si amendata;
    (xvii) PCT inseamna Tratatul de cooperare in domeniul brevetelor, semnat la 19 iunie 1970, impreuna cu regulamentul si instructiunile administrative ale tratatului, cu toate revizuirile, amendarile si modificarile;
    (xviii) parte contractanta inseamna orice stat sau organizatie interguvernamentala care este parte a prezentului tratat;
    (xix) legea aplicabila inseamna, acolo unde partea contractanta este un stat, legislatia acelui stat, iar acolo unde partea contractanta este o organizatie interguvernamentala, actele normative conform carora functioneaza organizatia;
    (xx) instrumente de ratificare inseamna instrumentele de acceptare sau de aprobare;
    (xxi) Organizatie inseamna Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale;
    (xxii) Biroul International inseamna Biroul International al Organizatiei;
    (xxiii) directorul general inseamna directorul general al Organizatiei.
    Art. 2
    Principii generale
    1. [Conditii mai favorabile] O parte contractanta este libera sa impuna conditii mai favorabile pentru solicitanti si titulari decat conditiile prevazute de prezentul tratat si de regulament, altele decat cele mentionate la art. 5.
    2. [Nereglementarea dreptului material al brevetelor] Nici o prevedere din prezentul tratat sau din regulament nu poate fi interpretata ca limitand libertatea unei parti contractante de a impune orice conditii doreste in conformitate cu dreptul material al brevetelor aplicabil.
    Art. 3
    Cereri de brevet si brevete la care se aplica tratatul
    1. [Cereri] a) Prevederile prezentului tratat si ale regulamentului se aplica cererilor nationale si regionale de brevete de inventie si de perfectionare, depuse la sau pentru Oficiul unei parti contractante si care sunt:
    (i) tipuri de cereri care pot fi depuse ca cereri internationale conform PCT;
    (ii) cereri divizionare de tipul celor la care se refera pct. (i), pentru brevete de inventie sau brevete de perfectionare, conform art. 4G (1) sau (2) din Conventia de la Paris.
    b) Sub rezerva prevederilor PCT, prevederile prezentului tratat si ale regulamentului se aplica cererilor internationale pentru brevete de inventie sau brevete de perfectionare, depuse in baza Tratatului de cooperare in domeniul brevetelor:
    (i) in ceea ce priveste termenele aplicabile conform art. 22 si art. 39 (1) din PCT, la Oficiul unei parti contractante;
    (ii) in ceea ce priveste orice procedura inceputa, la sau dupa data la care poate incepe prelucrarea sau examinarea cererii internationale conform art. 23 sau 40 din PCT.
    2. [Brevete] Prevederile prezentului tratat si ale regulamentului se aplica brevetelor de inventie nationale si regionale si brevetelor de perfectionare nationale si regionale, care au fost acordate cu efect pentru o parte contractanta.
    Art. 4
    Exceptii in legatura cu siguranta nationala
    Nici o prevedere din prezentul tratat sau din regulament nu limiteaza libertatea unei parti contractante de a lua masurile pe care le considera necesare pentru mentinerea intereselor esentiale privind siguranta nationala.
    Art. 5
    Data de depozit
    1. [Elemente ale cererii] a) Cu exceptia cazului in care regulamentul prevede altfel si sub rezerva alin. 2 - 8, o parte contractanta va prevedea ca data de depozit a unei cereri de brevet este data cand Oficiul a primit toate elementele urmatoare, depuse, in functie de preferinta solicitantului, pe suport hartie sau in alt mod permis de Oficiu, pentru atribuirea datei de depozit:
    (i) o indicatie expresa sau implicita a faptului ca elementele depuse reprezinta o cerere de brevet;
    (ii) indicatii care sa permita stabilirea identitatii solicitantului sau contactarea sa de catre Oficiu;
    (iii) o parte care, la prima vedere, sa para a fi o descriere.
    b) O parte contractanta poate accepta, in scopul atribuirii datei de depozit, ca elementul vizat la lit. a) (iii) sa fie un desen.
    c) In scopul atribuirii datei de depozit, o parte contractanta poate solicita atat informatii care sa permita stabilirea identitatii solicitantului, cat si informatii care sa permita contactarea solicitantului de catre Oficiu sau poate accepta dovezile care permit identificarea solicitantului ori contactarea sa de catre Oficiu, ca fiind elementul vizat la lit. a) (ii).
    2. [Limba] a) O parte contractanta poate solicita ca indicatiile la care face referire alin. 1 lit. a) (i) si (ii) sa fie in limba acceptata de Oficiu.
    b) Partea la care se refera alin. 1 lit. a) (iii) poate fi depusa, in scopul atribuirii datei de depozit, in orice limba.
    3. [Notificarea] Atunci cand cererea nu indeplineste una sau mai multe dintre conditiile prevazute de partea contractanta in virtutea alin. 1 si 2, Oficiul notifica acest lucru solicitantului in cel mai scurt timp, oferindu-i posibilitatea de a se conforma acestor conditii si de a face observatii in termenul prevazut de regulament.
    4. [Indeplinirea ulterioara a conditiilor] a) Atunci cand cererea, asa cum a fost depusa initial, nu indeplineste una sau mai multe dintre conditiile prevazute de partea contractanta in virtutea alin. 1 si 2, data de depozit este, sub rezerva lit. b) si alin. 6, data la care sunt indeplinite ulterior toate conditiile prevazute de partea contractanta in virtutea alin. 1 si 2.
    b) O parte contractanta poate prevedea ca, atunci cand una sau mai multe dintre conditiile mentionate la lit. a) nu sunt indeplinite in termenul prevazut de regulament, sa se considere ca cererea nu a fost depusa, Oficiul notificand solicitantului acest lucru, explicand motivele actiunii.
    5. [Notificare pentru lipsa unei parti din descriere sau desen] In cazul in care, la stabilirea datei de depozit, Oficiul constata lipsa din cerere a unei parti din descriere sau a unui desen la care se refera cererea, Oficiul notifica imediat acest lucru solicitantului.
    6. [Data de depozit in cazul in care se depune si partea lipsa din descriere sau desenul] a) In cazul in care partea lipsa din descriere sau desenul care lipsea este depus la Oficiu in termenul prevazut de regulament, acea parte a descrierii sau desenul este inclus in cerere si, sub rezerva lit. b) si c), data de depozit este data la care Oficiul a primit acea parte din descriere sau acel desen ori data la care sunt indeplinite toate conditiile prevazute de partea contractanta in virtutea alin. 1 si 2, alegandu-se data ulterioara.
    b) Atunci cand partea lipsa din descriere sau desenul lipsa este depus in virtutea lit. a) pentru a rectifica omisiunea sa dintr-o cerere care, la data la care Oficiul a primit initial unul sau mai multe dintre elementele indicate la alin. 1 lit. a), revendica prioritatea unei cereri anterioare, la cererea solicitantului depusa in termenul prevazut de regulament si sub rezerva conditiilor prevazute de acesta, data de depozit este data la care sunt indeplinite toate conditiile prevazute de partea contractanta in virtutea alin. 1 si 2.
    c) Atunci cand partea lipsa a unei descrieri sau un desen care lipsea, depus conform lit. a), este retras in termenul stabilit de partea contractanta, data de depozit este data la care sunt indeplinite conditiile prevazute de partea contractanta in virtutea alin. 1 si 2.
    7. [Inlocuirea descrierii si a desenelor prin trimitere la o cerere depusa anterior] a) Sub rezerva conditiilor prevazute in regulament, referirea care se face la depunerea unei cereri de brevet, intr-o limba acceptata de Oficiu, la o cerere depusa anterior inlocuieste, in scopul atribuirii datei de depozit a cererii, descrierea si desenele.
    b) Atunci cand conditiile mentionate la lit. a) nu sunt indeplinite, se poate considera ca cererea nu a fost depusa. In cazul in care se considera ca cererea nu a fost depusa, Oficiul notifica acest lucru solicitantului, indicand cauzele actiunii.
    8. [Exceptii] Nici o prevedere din prezentul articol nu limiteaza:
    (i) dreptul unui solicitant, in virtutea art. 4G 1 sau 2 din Conventia de la Paris, de a pastra ca data a cererii divizionare la care se refera articolul data cererii initiale mentionata in acel articol si beneficiul dreptului de prioritate, daca exista;
    (ii) libertatea unei parti contractante de a aplica orice prevederi necesare pentru a acorda beneficiul datei de depozit a unei cereri anterioare oricarei cereri prevazute in regulament.
    Art. 6
    Cererea de brevet
    1. [Forma sau continutul cererii] Cu exceptia cazurilor in care prezentul tratat prevede altfel, nici o parte contractanta nu va impune respectarea unor conditii in legatura cu forma sau continutul unei cereri de brevet, diferite de urmatoarele sau in plus fata de acestea:
    (i) conditii cu privire la forma sau continut, care sunt prevazute pentru cererile internationale depuse in baza Tratatului de cooperare in domeniul brevetelor;
    (ii) conditii cu privire la forma sau continut, a caror indeplinire poate fi ceruta, conform PCT, de Oficiul oricarui stat parte la acel tratat sau de Oficiul care desfasoara o activitate pentru acel stat, dupa ce prelucrarea sau examinarea unei cereri internationale a inceput, conform art. 23 sau 40 din tratatul mentionat;
    (iii) orice alte conditii prevazute in regulament.
    2. [Formular de cerere] a) O parte contractanta poate sa prevada ca o cerere de brevet al carei continut corespunde celui al unei cereri internationale depuse in baza Tratatului de cooperare in domeniul brevetelor sa fie prezentata pe un formular de cerere prevazut de acea parte contractanta. O parte contractanta poate cere si ca orice alt continut permis conform alin. 1 (ii) sau prevazut in regulament conform alin. 1 (iii) sa fie inclus in acel formular.
    b) Fara a tine seama de dispozitiile lit. a) si sub rezerva art. 8 alin. 1, o parte contractanta accepta prezentarea continutului la care se refera lit. a) pe un formular de cerere prevazut de regulament.
    3. [Traducere] O parte contractanta poate cere o traducere a oricarei parti a cererii de brevet care nu este redactata intr-o limba acceptata de Oficiu. O parte contractanta poate cere, de asemenea, conform regulamentului, o traducere a acelor parti ale cererii care sunt intr-o limba acceptata de Oficiu in orice alta limba acceptata de acel Oficiu.
    4. [Taxe] O parte contractanta poate solicita plata unor taxe pentru cerere. O parte contractanta poate aplica prevederile PCT in legatura cu plata taxelor aferente cererii.
    5. [Document de prioritate] Cand se invoca prioritatea unei cereri anterioare, o parte contractanta poate cere sa se depuna, conform conditiilor prevazute in regulament, o copie a cererii anterioare si o traducere, in cazul in care cererea anterioara nu este intr-o limba acceptata de Oficiu.
    6. [Dovezi] O parte contractanta poate cere sa se depuna la Oficiul sau dovezi privind orice informatie vizata in alin. 1 sau 2 ori intr-o declaratie de prioritate sau orice traducere conform alin. 3 sau 5, pe parcursul prelucrarii cererii, numai in cazul in care Oficiul respectiv are motive rezonabile sa puna la indoiala autenticitatea informatiei respective sau acuratetea traducerii.
    7. [Notificare] Atunci cand nu sunt indeplinite una sau mai multe dintre conditiile aplicate de partea contractanta in virtutea alin. 1 - 6, Oficiul notifica acest lucru solicitantului, dandu-i ocazia sa indeplineasca aceste conditii si sa faca observatii in termenul prevazut in regulament.
    8. [Nerespectarea conditiilor] a) Atunci cand nu sunt indeplinite in termenul prevazut de regulament una sau mai multe dintre conditiile aplicate de partea contractanta conform alin. 1 - 6, partea contractanta poate, sub rezerva lit. b) si art. 5 si 10, sa aplice sanctiuni conform legislatiei sale.
    b) Atunci cand nu se indeplineste in termenul prevazut de regulament vreuna dintre conditiile cu privire la revendicarea prioritatii, aplicata de partea contractanta in virtutea alin. 1, 5 sau 6, revendicarea prioritatii, sub rezerva art. 13, poate fi considerata ca inexistenta. Sub rezerva art. 5 alin. 7 lit. b), nu se aplica alte sanctiuni.
    Art. 7
    Reprezentare
    1. [Mandatari] a) O parte contractanta poate impune ca un mandatar numit pentru indeplinirea oricarei proceduri in fata Oficiului:
    (i) sa aiba dreptul, conform legii aplicabile, sa actioneze in fata Oficiului in privinta cererilor de brevet si a brevetelor;
    (ii) sa indice ca proprie adresa o adresa pe teritoriul prevazut de partea contractanta.
    b) Sub rezerva lit. c), actiunea cu privire la orice procedura in fata Oficiului, efectuata de un mandatar sau in legatura cu un mandatar, care indeplineste conditiile aplicate de partea contractanta in virtutea lit. a), are efectul actiunii unui solicitant, titular sau altei persoane interesate care l-a numit pe acel mandatar sau in legatura cu acesta.
    c) O parte contractanta poate prevedea ca, in cazul unui juramant sau al unei declaratii ori al revocarii unei procuri, semnatura unui mandatar sa nu aiba efectul semnaturii solicitantului, titularului sau a altei persoane interesate care a numit mandatarul.
    2. [Reprezentare obligatorie] a) O parte contractanta poate cere ca un solicitant, titular sau alta persoana interesata sa numeasca un mandatar pentru orice procedura in fata Oficiului, cu exceptia urmatoarelor proceduri in care cesionarul, solicitantul, titularul sau alta persoana interesata poate actiona ea insasi in fata Oficiului:
    (i) depunerea unei cereri in scopul atribuirii datei de depozit;
    (ii) simpla achitare a unei taxe;
    (iii) orice alta procedura prevazuta de regulament;
    (iv) eliberarea de catre Oficiu a unei chitante sau notificari pentru orice procedura la care se refera pct. (i) si (ii).
    b) Taxa de mentinere in vigoare poate fi platita de catre orice persoana.
    3. [Numirea unui mandatar] O parte contractanta accepta ca numirea unui mandatar sa fie depusa la Oficiu in modul prevazut de regulament.
    4. [Interzicerea altor conditii] Nici o parte contractanta nu poate impune indeplinirea altor conditii de forma decat a celor la care se refera alin. 1 - 3, cu privire la elementele la care se refera alineatele respective, cu exceptia cazurilor in care exista prevederi contrare ale prezentului tratat sau ale regulamentului.
    5. [Notificare] Atunci cand nu se indeplinesc una sau mai multe dintre conditiile aplicate de partea contractanta in virtutea alin. 1 - 3, Oficiul notifica acest lucru cesionarului cererii, solicitantului, titularului sau altei persoane interesate, dandu-i ocazia sa indeplineasca aceste conditii si sa faca observatii in termenul prevazut de regulament.
    6. [Nerespectarea conditiilor] Atunci cand nu se indeplinesc una sau mai multe dintre conditiile aplicate de partea contractanta in virtutea alin. 1 - 3, in termenul prevazut de regulament, partea contractanta poate aplica sanctiuni conform legislatiei sale.
    Art. 8
    Comunicari; adrese
    1. [Forme si mijloace de transmitere a comunicarilor] a) Cu exceptia situatiei referitoare la atribuirea unei date de depozit in virtutea art. 5 alin. 1 si sub rezerva art. 6 alin. 1, regulamentul stabileste, sub rezerva lit. b) - d), conditiile pe care o parte contractanta le poate aplica in ceea ce priveste forma si mijloacele de transmitere a comunicarilor.
    b) Nici o parte contractanta nu este obligata sa accepte depunerea comunicarilor in alt mod decat pe hartie.
    c) Nici o parte contractanta nu este obligata sa excluda depunerea comunicarilor pe hartie.
    d) Partile contractante trebuie sa accepte depunerea comunicarilor pe hartie in scopul respectarii unui termen.
    2. [Limba in care se fac comunicarile] Cu exceptia cazurilor in care prezentul tratat sau regulamentul prevede altfel, o parte contractanta poate cere ca o comunicare sa fie facuta intr-o limba acceptata de Oficiu.
    3. [Formular international tipizat] Fara a tine seama de prevederile alin. 1 lit. a) si sub rezerva alin. 1 lit. b) si art. 6 alin. 2 lit. b), partile contractante trebuie sa accepte prezentarea continutului unei comunicari pe un formular care corespunde unui formular international tipizat pentru realizarea unei asemenea comunicari, prevazut in regulament, daca exista asa ceva.
    4. [Semnatura comunicarilor] a) In cazul in care o parte contractanta solicita o semnatura pentru orice comunicare, acea parte contractanta accepta orice semnatura care corespunde conditiilor prevazute de regulament.
    b) Nici o parte contractanta nu poate sa ceara ca o semnatura comunicata Oficiului sau sa fie atestata, recunoscuta pentru conformitate de un notar public, autentificata, legalizata sau certificata intr-o alta maniera, in afara cazului unei proceduri cvasijudiciare sau in afara unei dispozitii contrare a regulamentului.
    c) Sub rezerva lit. b), o parte contractanta poate solicita sa se depuna la Oficiu dovezi numai in cazul in care Oficiul poate pune la indoiala, in mod rezonabil, autenticitatea unei semnaturi.
    5. [Indicatii in comunicari] O parte contractanta poate cere ca orice comunicare sa contina una sau mai multe indicatii prevazute in regulament.
    6. [Adresa pentru corespondenta, adresa pentru citarea in justitie si alte adrese] Sub rezerva oricaror prevederi ale regulamentului, o parte contractanta poate cere ca un solicitant, titular sau alta persoana interesata sa indice in comunicare:
    (i) o adresa pentru corespondenta;
    (ii) o adresa pentru citarea in justitie;
    (iii) orice alta adresa prevazuta in regulament.
    7. [Notificare] In cazul in care nu sunt respectate una sau mai multe conditii cu privire la comunicari, aplicate de partea contractanta in virtutea alin. 1 - 6, Oficiul notifica acest lucru solicitantului, titularului sau altei persoane interesate, dandu-i ocazia sa indeplineasca acele conditii si sa faca observatii in termenul prevazut de regulament.
    8. [Nerespectarea conditiilor] In cazul in care nu sunt respectate una sau mai multe dintre conditiile aplicate de partea contractanta in virtutea alin. 1 - 6, in termenul prevazut de regulament, partea contractanta poate aplica sanctiunile prevazute in legislatia sa, sub rezerva art. 5 si 10 si a exceptiilor prevazute in regulament.
    Art. 9
    Notificari
    1. [Notificare suficienta] Orice notificare in baza prezentului tratat sau a regulamentului, care este trimisa de Oficiu la o adresa de corespondenta sau pentru citarea in justitie, indicata conform art. 8 alin. 6, sau orice alta adresa prevazuta in regulament in sensul acestei dispozitii si care respecta prevederile referitoare la acea notificare, constituie o notificare suficienta in sensul prezentului tratat si al regulamentului.
    2. [Lipsa indicatiilor care permit trimiterea unei notificari] Nici o prevedere din prezentul tratat sau din regulament nu obliga o parte contractanta sa trimita o notificare unui solicitant, titular sau altei persoane interesate, daca la Oficiu nu au fost depuse indicatiile care permit contactarea acelui solicitant, titular sau a altei persoane interesate.
    3. [Lipsa notificarii] Sub rezerva art. 10 alin. 1, in cazul in care un Oficiu nu notifica unui solicitant, titular sau altei persoane interesate faptul ca nu au fost indeplinite una sau mai multe conditii conform prezentului tratat sau regulamentului, lipsa notificarii nu il scuteste pe solicitant, titular sau persoana interesata de obligatia de a indeplini acea conditie.
    Art. 10
    Valabilitatea brevetului; revocarea
    1. [Valabilitatea brevetului care nu este afectata de nerespectarea anumitor conditii formale] Nerespectarea uneia sau mai multora dintre conditiile de forma la care se refera art. 6 alin. 1, 2, 4 si 5 si art. 8 alin. 1 si 4 in legatura cu o cerere de brevet nu poate constitui un motiv de revocare sau de invalidare a unui brevet, in tot sau in parte, cu exceptia cazului in care nerespectarea conditiilor de forma a avut loc ca rezultat al unor intentii frauduloase.
    2. [Posibilitatea de a face observatii, modificari sau corecturi in cazul in care se intentioneaza revocarea sau invalidarea] Un brevet nu poate fi revocat sau invalidat, in tot sau in parte, fara ca titularului sa i se dea ocazia sa faca observatii asupra intentiei de revocare sau de invalidare si sa faca modificari si corecturi acolo unde este permis conform legii aplicabile, intr-un termen rezonabil.
    3. [Inexistenta obligatiei pentru proceduri speciale] Alin. 1 si 2 nu creeaza vreo alta obligatie de a apela la actiuni in justitie pentru asigurarea respectarii drepturilor privind brevetele, cu exceptia celor pentru asigurarea respectarii legii, in general.
    Art. 11
    Exceptari referitoare la termene
    1. [Prelungirea termenelor] O parte contractanta poate prevedea extinderea, cu perioada prescrisa in regulament, a unui termen stabilit de Oficiu pentru o actiune in cadrul unei proceduri in fata Oficiului cu privire la o cerere de brevet sau la un brevet, daca se face o cerere la Oficiu in conformitate cu conditiile prevazute in regulament si daca cererea este inregistrata, la alegerea partii contractante:
    (i) inaintea expirarii termenului; sau
    (ii) dupa expirarea termenului si in termenul prevazut de regulament.
    2. [Continuarea prelucrarii] Atunci cand un solicitant sau un titular nu a respectat un termen stabilit de Oficiul unei parti contractante pentru o actiune in cadrul unei proceduri in fata Oficiului cu privire la o cerere de brevet sau la un brevet si acea parte contractanta nu prevede extinderea termenului in baza alin. 1 (ii), partea contractanta trebuie sa prevada continuarea prelucrarii cererii sau brevetului si, daca este necesar, repunerea in drepturi a solicitantului sau titularului in ceea ce priveste cererea sau brevetul respectiv, daca:
    (i) se face o cerere in acest sens la Oficiu, in conformitate cu conditiile prevazute de regulament;
    (ii) se depune cererea si se indeplinesc toate conditiile la care se aplica termenul stabilit pentru efectuarea actiunii in cauza, in termenul prevazut de regulament.
    3. [Exceptii] Nici unei parti contractante nu i se va cere sa prevada exceptarea vizata in alin. 1 sau 2 pentru exceptiile prevazute de regulament.
    4. [Taxe] O parte contractanta poate cere sa se plateasca o taxa in cazul cererii vizate la alin. 1 sau 2.
    5. [Interzicerea altor conditii] Nici o parte contractanta nu poate cere indeplinirea altor conditii in afara de cele la care se refera alin. 1 - 4, in ceea ce priveste exceptarea prevazuta la alin. 1 sau 2, cu exceptia cazului in care exista dispozitii contrare ale prezentului tratat sau ale regulamentului.
    6. [Posibilitatea de a face observatii in cazul intentiei de refuz] O cerere formulata in virtutea alin. 1 sau 2 nu poate fi refuzata fara ca solicitantului sau titularului sa i se dea posibilitatea de a face observatii in cazul intentiei de refuz, intr-un termen rezonabil.
    Art. 12
    Repunerea in drepturi in urma constatarii ca au fost depuse toate diligentele necesare sau ca nerespectarea nu a fost cu intentie
    1. [Cerere] O parte contractanta poate prevedea ca, atunci cand un solicitant sau un titular nu a reusit sa se incadreze intr-un termen pentru o actiune din cadrul unei proceduri in fata Oficiului si acest fapt are drept consecinta directa pierderea drepturilor referitoare la o cerere de brevet sau un brevet, Oficiul restabileste drepturile solicitantului sau titularului referitoare la cererea de brevet sau la brevetul in cauza, daca:
    (i) se adreseaza o cerere in acest sens Oficiului, in conformitate cu conditiile prevazute in regulament;
    (ii) se depune cererea si se indeplinesc toate conditiile la care se aplica termenul stabilit pentru efectuarea actiunii in cauza, in termenul prevazut de regulament;
    (iii) cererea indica motivele nerespectarii termenului; si
    (iv) Oficiul constata ca nerespectarea termenului a intervenit in ciuda faptului ca au fost luate toate diligentele impuse de circumstante sau, la alegerea partii contractante, ca intarzierea nu a fost intentionata.
    2. [Exceptii] Nici unei parti contractante nu i se va cere sa prevada repunerea in drepturi conform alin. 1 in raport cu exceptiile prevazute in regulament.
    3. [Taxe] O parte contractanta poate solicita achitarea unei taxe in raport cu o cerere formulata in virtutea alin. 1.
    4. [Dovada] O parte contractanta poate cere sa se depuna la Oficiu o declaratie sau alta dovada in sprijinul motivelor la care se face referire in alin. 1 (iii), in termenul stabilit de Oficiu.
    5. [Posibilitatea de a face observatii in cazul intentiei de refuz] O cerere formulata in virtutea alin. 1 nu poate fi refuzata, in tot sau in parte, fara a da posibilitate partii care a formulat cererea de a face observatii asupra intentiei de refuz intr-un termen rezonabil.
    Art. 13
    Corectarea sau adaugarea unei revendicari de prioritate; restaurarea dreptului de prioritate
    1. [Corectarea sau adaugarea unei revendicari de prioritate] In lipsa altor prevederi contrare ale regulamentului, o parte contractanta prevede corectarea unei revendicari de prioritate sau adaugarea acesteia la o cerere de brevet (cererea ulterioara), daca:
    (i) se adreseaza o cerere in acest sens Oficiului, in conformitate cu conditiile prevazute in regulament;
    (ii) cererea este depusa in termenul prevazut in regulament; si
    (iii) data de depozit a cererii ulterioare nu depaseste data de expirare a perioadei de prioritate calculata incepand de la data de depozit a cererii celei mai vechi a carei prioritate este revendicata.
    2. [Depunerea intarziata a cererii ulterioare] Tinand cont de prevederile art. 15, o parte contractanta trebuie sa prevada ca, in cazul in care o cerere de brevet (cererea ulterioara) care revendica sau ar fi putut sa revendice prioritatea unei cereri anterioare are o data de depozit ulterioara datei de expirare a perioadei de prioritate, dar care se inscrie in termenul prevazut de regulament, Oficiul restabileste dreptul de prioritate daca:
    (i) se adreseaza o cerere in acest sens Oficiului, in conformitate cu conditiile prevazute in regulament;
    (ii) cererea este depusa in termenul prevazut in regulament;
    (iii) cererea indica motivele nerespectarii perioadei de prioritate; si
    (iv) Oficiul constata faptul ca imposibilitatea de a depune cererea ulterioara pe parcursul perioadei de prioritate a intervenit in ciuda faptului ca au fost luate toate diligentele impuse de circumstante sau, la alegerea partii contractante, ca intarzierea nu a fost intentionata.
    3. [Omiterea depunerii unei copii a cererii anterioare] O parte contractanta trebuie sa prevada ca, in cazul in care nu s-a depus la Oficiu in termenul prevazut in regulament, conform art. 6, o copie a unei cereri anterioare necesare in virtutea art. 6 alin. 5, Oficiul restabileste dreptul de prioritate daca:
    (i) se adreseaza o cerere in acest sens Oficiului, in conformitate cu conditiile prevazute in regulament;
    (ii) cererea este depusa in termenul prevazut in regulament, conform art. 6 alin. 5, pentru depunerea copiei cererii anterioare;
    (iii) Oficiul constata ca cererea de eliberare a copiei a fost depusa la Oficiul la care s-a depus cererea anterioara, in termenul prevazut in regulament; si
    (iv) o copie a cererii anterioare este depusa in termenul prevazut de regulament.
    4. [Taxe] O parte contractanta poate solicita achitarea unei taxe in privinta unei cereri formulate in virtutea alin. 1 - 3.
    5. [Dovada] O parte contractanta poate solicita ca o declaratie sau o alta dovada in sprijinul motivelor mentionate in alin. 2 (iii) sa fie depusa la Oficiu intr-un termen stabilit de Oficiu.
    6. [Posibilitatea prezentarii observatiilor in cazul intentiei de refuz] O cerere in conformitate cu alin. 1 - 3 nu poate fi refuzata, in tot sau in parte, fara a da partii care a formulat cererea posibilitatea de a face observatii asupra intentiei de refuz intr-un termen rezonabil.
    Art. 14
    Regulament
    1. [Continut] a) Regulamentul anexat la prezentul tratat stabileste reguli privind:
    (i) chestiunile pe care prezentul tratat le prevede in mod expres ca trebuind sa fie "prevazute in regulament";
    (ii) detalii utile in aplicarea prevederilor prezentului tratat;
    (iii) conditii, chestiuni sau proceduri administrative.
    b) De asemenea, regulamentul contine reguli privind conditiile formale pe care o parte contractanta este autorizata sa le aplice in ceea ce priveste solicitarile pentru:
    (i) inregistrarea unor schimbari de nume sau de adresa;
    (ii) inregistrarea schimbarilor privind solicitantul sau titularul;
    (iii) inregistrarea unei licente sau a unei garantii reale;
    (iv) corectarea unei greseli.
    c) De asemenea, regulamentul prevede stabilirea de catre adunare, cu sprijinul Biroului International, a unor formulare internationale tipizate si a unui formular de cerere in conformitate cu art. 6 alin. 2 lit. b).
    2. [Modificarea regulamentului] Sub rezerva alin. 3, orice modificare a regulamentului trebuie sa intruneasca trei patrimi din numarul voturilor exprimate.
    3. [Necesitatea unanimitatii] a) Regulamentul poate indica ce prevederi ale sale pot fi modificate numai in unanimitate.
    b) Orice modificare a regulamentului avand ca efect adaugarea sau anularea prevederilor prevazute in regulament in conformitate cu lit. a) poate fi adoptata numai in unanimitate.
    c) Pentru a stabili daca s-a obtinut unanimitatea trebuie luate in considerare doar voturile exprimate. Abtinerile nu sunt considerate voturi.
    4. [Conflict intre tratat si regulament] In cazul conflictului dintre prevederile prezentului tratat si cele ale regulamentului, prevederile tratatului au intaietate.
    Art. 15
    Relatia cu Conventia de la Paris
    1. [Obligatia de a se conforma Conventiei de la Paris] Fiecare parte contractanta trebuie sa se conformeze prevederilor Conventiei de la Paris in domeniul brevetelor.
    2. [Obligatii si drepturi care decurg din Conventia de la Paris] Nici o prevedere din prezentul tratat nu aduce derogari de la obligatiile pe care partile contractante le au unele fata de altele conform Conventiei de la Paris.
    b) Nici o prevedere din prezentul tratat nu aduce derogari de la drepturile pe care le au solicitantii si titularii in conformitate cu Conventia de la Paris.
    Art. 16
    Efectele revizuirilor, amendamentelor si modificarilor PCT
    1. [Aplicabilitatea revizuirilor, amendamentelor si modificarilor PCT] Sub rezerva alin. 2, orice revizuire, amendament sau modificare a PCT facuta dupa 2 iunie 2000 si compatibila cu articolele prezentului tratat se aplica in sensul prezentului tratat si al regulamentului, daca adunarea decide astfel cu o majoritate de trei patrimi din numarul voturilor exprimate.
    2. [Neaplicabilitatea prevederilor tranzitorii ale PCT] Orice prevedere a PCT, in virtutea careia o prevedere revizuita, amendata sau modificata a acestuia nu se aplica unui stat parte la acesta sau Oficiului unui asemenea stat ori care isi desfasoara activitatea pentru un asemenea stat, atat timp cat aceasta ultima prevedere este incompatibila cu legea aplicata de statul sau Oficiul respectiv, nu se aplica in sensul prezentului tratat si nici al regulamentului.
    Art. 17
    Adunarea
    1. [Componenta] a) Partile contractante trebuie sa aiba o adunare.
    b) Fiecare parte contractanta este reprezentata in adunare de un delegat, care poate fi asistat de delegati supleanti, consilieri si experti. Fiecare delegat poate reprezenta o singura parte contractanta.
    2. [Sarcini] Adunarea are urmatoarele sarcini:
    (i) se ocupa de probleme privind mentinerea si dezvoltarea prezentului tratat, precum si de aplicarea si functionarea acestuia;
    (ii) stabileste, cu sprijinul Biroului International, formulare internationale tipizate si formularul de cerere, mentionate in art. 14 alin. 1 lit. c);
    (iii) amendeaza Regulamentul;
    (iv) stabileste conditiile privind data inceperii utilizarii fiecarui formular international tipizat si a formularului de cerere, prezentate la pct. (ii), si a aplicarii fiecarui amendament prezentat la pct. (iii);
    (v) hotaraste, in conformitate cu art. 16 alin. 1, daca revizuirea, amendarea sau modificarea PCT se aplica in sensul prezentului tratat si al regulamentului;
    (vi) indeplineste alte functii corespunzatoare in intelesul prezentului tratat.
    3. [Cvorum] a) Jumatate din numarul membrilor adunarii care sunt state constituie cvorumul.
    b) Fara a tine seama de dispozitiile lit. a), daca intr-o sesiune numarul membrilor adunarii care sunt state si care sunt reprezentate este mai mic de jumatate, dar egal cu sau mai mare decat o treime din numarul membrilor adunarii care sunt state, atunci adunarea poate lua decizii, dar, cu exceptia deciziilor privind propria procedura, toate aceste decizii devin executorii numai daca sunt indeplinite conditiile enuntate in cele ce urmeaza. Biroul International comunica aceste decizii membrilor adunarii care sunt state si care nu au fost reprezentate si le invita sa-si exprime in scris votul sau abtinerea intr-o perioada de 3 luni de la data comunicarii. Daca, la expirarea acestei perioade, numarul membrilor respectivi care si-au exprimat astfel votul sau abtinerea atinge numarul de membri care ar mai fi fost necesar pentru constituirea cvorumului in cadrul sesiunii, astfel de decizii devin executorii, cu conditia ca in acelasi timp sa se obtina si majoritatea necesara.
    4. [Luarea deciziilor in cadrul adunarii] a) Adunarea incearca sa ia deciziile prin consens.
    b) Atunci cand nu se poate lua o decizie prin consens, problema in cauza se decide prin vot. Intr-un astfel de caz:
    (i) fiecare parte contractanta care este stat dispune de un singur vot si voteaza numai in nume propriu; si
    (ii) orice parte contractanta care este organizatie interguvernamentala poate participa la vot, in locul statelor membre respective, cu un numar de voturi egal cu numarul statelor sale membre care sunt parte la prezentul tratat. Nici o astfel de organizatie interguvernamentala nu participa la vot daca oricare dintre statele membre respective isi exercita dreptul la vot si viceversa. In plus, nici o astfel de organizatie interguvernamentala nu participa la vot daca oricare dintre statele membre respective, parte la prezentul tratat, este stat membru al unei alte asemenea organizatii interguvernamentale si daca acea alta organizatie interguvernamentala participa la vot.
    5. [Majoritatea] a) Sub rezerva art. 14 alin. 2 si 3, art. 16 alin. 1 si art. 19 alin. 3, deciziile adunarii necesita doua treimi din numarul voturilor exprimate.
    b) Pentru a stabili daca se intruneste majoritatea necesara sunt luate in considerare numai voturile exprimate efectiv. Abtinerile nu sunt considerate voturi.
    6. [Sesiuni] Adunarea se reuneste in sesiuni ordinare o data la fiecare 2 ani, la convocarea directorului general.
    7. [Reguli de procedura] Adunarea isi stabileste propriile reguli de procedura, inclusiv regulile pentru convocarea sesiunilor extraordinare.
    Art. 18
    Biroul International
    1. [Sarcini administrative] a) Biroului International ii revin sarcinile administrative care privesc prezentul tratat.
    b) In particular, Biroul International pregateste intrunirile si asigura secretariatul adunarii si secretariatul comitetelor de experti si al grupelor de lucru pe care adunarea le poate infiinta.
    2. [Alte intalniri in afara sesiunilor adunarii] Directorul general convoaca orice comitet si grupe de lucru infiintate de catre adunare.
    3. [Rolul Biroului International in adunare si alte intruniri] a) Directorul general impreuna cu persoanele desemnate de acesta participa, fara drept de vot, la toate intrunirile adunarii, comitetelor si grupelor de lucru infiintate de adunare.
    b) Directorul general sau un membru desemnat de acesta este secretarul ex officio al adunarii, comitetelor si grupelor de lucru la care se refera lit. a).
    4. [Conferinte] a) In conformitate cu directivele adunarii, Biroul International pregateste conferintele de revizuire.
    b) Biroul International se poate consulta cu statele membre ale Organizatiei, cu organizatiile interguvernamentale si cu organizatiile neguvernamentale nationale si internationale cu privire la pregatirile mentionate.
    c) Directorul general impreuna cu persoanele desemnate de acesta iau parte, fara drept de vot, la discutii in conferintele de revizuire.
    5. [Alte sarcini] Biroul International indeplineste orice alte sarcini care ii sunt atribuite in legatura cu prezentul tratat.
    Art. 19
    Revizuiri
    1. [Revizuirea tratatului] Sub rezerva alin. 2, prezentul tratat poate fi revizuit de o conferinta a partilor contractante. Convocarea oricarei conferinte de revizuire este decisa de adunare.
    2. [Revizuirea sau amendarea anumitor prevederi ale tratatului] Art. 17 alin. 2 si 6 pot fi amendate fie de o conferinta de revizuire, fie de catre adunare, in conformitate cu prevederile alin. 3.
    3. [Amendarea de catre adunare a anumitor prevederi ale tratatului] a) Propunerile pentru amendarea art. 17 alin. 2 si 6 de catre adunare pot fi initiate de orice parte contractanta sau de catre directorul general. Astfel de propuneri sunt comunicate de catre directorul general partilor contractante cu cel putin 6 luni inainte de a fi analizate de adunare.
    b) Adoptarea oricarui amendament la prevederile la care se refera lit. a) necesita trei patrimi din numarul voturilor exprimate.
    c) Orice amendament la prevederile lit. a) intra in vigoare la o luna dupa primirea de catre directorul general a notificarilor scrise de acceptare, efectuate in conformitate cu regulile lor constitutionale respective, din partea a trei sferturi din numarul partilor contractante membre ale adunarii in momentul in care adunarea a adoptat amendamentul. Orice amendament la aceste prevederi astfel acceptat obliga toate partile contractante la momentul intrarii sale in vigoare si toate statele si organizatiile interguvernamentale care devin parti contractante la o data ulterioara.
    Art. 20
    Cum se devine parte la tratat
    1. [State] Orice stat care este parte la Conventia de la Paris sau care este membru al Organizatiei si pentru care se pot acorda brevete fie prin intermediul propriului Oficiu, fie prin intermediul Oficiului altui stat sau al unei organizatii interguvernamentale poate deveni parte la prezentul tratat.
    2. [Organizatii interguvernamentale] Orice organizatie interguvernamentala poate deveni parte la prezentul tratat daca cel putin un stat membru al acelei organizatii interguvernamentale este parte la Conventia de la Paris sau membru al Organizatiei si organizatia interguvernamentala declara ca a fost autorizata, in conformitate cu procedurile sale interne, pentru a deveni parte la prezentul tratat si declara ca:
    (i) are competenta sa acorde brevete valabile in respectivele state membre; sau
    (ii) are competenta asupra chestiunilor care fac obiectul prezentului tratat si dispune de propria sa legislatie care obliga toate statele sale membre in chestiuni ce fac obiectul prezentului tratat si are un oficiu regional care acorda brevete ce produc efecte pe teritoriul sau in conformitate cu acea legislatie sau a incredintat aceasta sarcina unui oficiu regional.
    Sub rezerva alin. 3, orice astfel de declaratie este facuta in momentul depunerii instrumentului de ratificare sau de aderare.
    3. [Organizatii regionale de brevete] Organizatia Europeana de Brevete, Organizatia Eurasiatica de Brevete si Organizatia Africana Regionala a Proprietatii Industriale, care au facut declaratiile vizate la alin. 2 (i) sau (ii) in cadrul Conferintei diplomatice care a adoptat prezentul tratat, pot deveni parte la prezentul tratat ca organizatie interguvernamentala, daca declara, in momentul depunerii instrumentului de ratificare sau de aderare, ca au fost autorizate in conformitate cu propriile proceduri interne pentru a deveni parte la prezentul tratat.
    4. [Ratificare sau aderare] Orice stat sau organizatie interguvernamentala care indeplineste conditiile alin. 1, 2 sau 3 poate depune:
    (i) un instrument de ratificare, daca a semnat prezentul tratat; sau
    (ii) un instrument de aderare, daca nu a semnat prezentul tratat.
    Art. 21
    Intrarea in vigoare; date de ratificare si de aderare
    1. [Intrarea in vigoare a prezentului tratat] Prezentul tratat intra in vigoare la 3 luni dupa ce 10 state au depus la directorul general instrumentele de ratificare sau de aderare.
    2. [Date de producere a efectelor ratificarilor si aderarilor] Prezentul tratat obliga:
    (i) cele 10 state vizate la alin. 1, incepand cu data la care prezentul tratat intra in vigoare;
    (ii) oricare alt stat, de la expirarea celor 3 luni dupa data la care acesta si-a depus la directorul general propriile instrumente de ratificare sau de aderare ori de la orice alta data ulterioara indicata in acel instrument, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data unei astfel de depuneri;
    (iii) fiecare dintre organizatiile urmatoare, si anume Organizatia Europeana de Brevete, Organizatia Eurasiatica de Brevete si Organizatia Africana Regionala a Proprietatii Industriale, de la expirarea a 3 luni de la depunerea instrumentelor lor de ratificare sau de aderare ori de la orice data ulterioara indicata in acel instrument, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data unei astfel de depuneri, daca un asemenea instrument a fost depus dupa intrarea in vigoare a prezentului tratat conform alin. 1, sau 3 luni de la intrarea in vigoare a prezentului tratat, daca un asemenea instrument a fost depus inainte de intrarea in vigoare a prezentului tratat;
    (iv) orice alta organizatie interguvernamentala care indeplineste conditiile pentru a deveni parte la prezentul tratat, de la expirarea a 3 luni de la depunerea instrumentelor sale de ratificare sau de aderare ori de la orice data ulterioara indicata in acel instrument, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data unei asemenea depuneri.
    Art. 22
    Aplicarea tratatului la cererile de brevet si la brevetele existente
    1. [Principiu] Sub rezerva alin. 2, o parte contractanta va aplica prevederile prezentului tratat si ale regulamentului, cu exceptia art. 5 si art. 6 alin. 1 si 2 si a regulilor corespunzatoare, cererilor de brevet in curs si brevetelor in vigoare la data la care prezentul tratat obliga acea parte contractanta in virtutea art. 21.
    2. [Proceduri] Nici o parte contractanta nu este obligata sa aplice prevederile prezentului tratat si ale regulamentului vreunei proceduri referitoare la cererile si brevetele vizate la alin. 1, daca o astfel de procedura a inceput inainte de data la care prezentul tratat obliga acea parte contractanta in virtutea art. 21.
    Art. 23
    Rezerve
    1. [Rezerve] Orice stat sau organizatie interguvernamentala poate declara prin intermediul unei rezerve ca prevederile art. 6 alin. 1 nu se aplica nici unei cerinte referitoare la unitatea inventiei, aplicabila in virtutea PCT unei cereri internationale.
    2. [Modalitati] Orice rezerva formulata in virtutea alin. 1 trebuie sa figureze intr-o declaratie insotind instrumentul de ratificare a prezentului tratat sau instrumentul de aderare la acesta, apartinand statului sau organizatiei interguvernamentale care formuleaza aceasta rezerva.
    3. [Retragere] Orice rezerva in virtutea alin. 1 poate fi retrasa oricand.
    4. [Interzicerea altor rezerve] Nici o alta rezerva in afara celei permise in virtutea alin. 1 nu poate fi formulata in privinta prezentului tratat.
    Art. 24
    Denuntarea tratatului
    1. [Notificare] Orice parte contractanta poate denunta prezentul tratat printr-o notificare adresata directorului general.
    2. [Data efectiva] Orice denuntare produce efecte la un an de la data la care directorul general a primit notificarea sau la orice data ulterioara indicata in notificare. Aceasta nu afecteaza aplicarea prezentului tratat oricarei cereri de brevet in curs sau oricarui brevet in vigoare, in raport cu partea contractanta care face denuntarea, la momentul in care denuntarea incepe sa produca efecte.
    Art. 25
    Limbile tratatului
    1. [Texte autentice] Prezentul tratat este semnat intr-un singur exemplar original in limbile engleza, araba, chineza, franceza, rusa si spaniola, toate textele fiind autentice in mod egal si exclusiv.
    2. [Texte oficiale] Textele oficiale in orice alta limba decat cele mentionate in alin. 1 se stabilesc de catre directorul general dupa consultarea partilor interesate. In sensul prezentului alineat, prin parte interesata se intelege orice stat care este parte la tratat sau care indeplineste conditiile pentru a deveni parte la acesta in virtutea art. 20 alin. 1, daca limba sa oficiala sau una dintre limbile sale oficiale este in cauza, si Organizatia Europeana de Brevete, Organizatia Eurasiatica de Brevete si Organizatia Africana Regionala a Proprietatii Industriale si orice alta organizatie interguvernamentala care este parte la tratat sau poate deveni parte la acesta, daca este in cauza una dintre limbile oficiale ale acestora.
    3. [Intaietatea textelor autentice] In cazul unor divergente de opinie privind interpretarea textelor autentice si a celor oficiale, textul autentic are intaietate.
    Art. 26
    Semnarea tratatului
    Tratatul ramane deschis semnarii de catre orice stat care indeplineste conditiile pentru a deveni parte la tratat in virtutea art. 20 alin. 1 si de catre Organizatia Europeana de Brevete, Organizatia Eurasiatica de Brevete si Organizatia Africana Regionala a Proprietatii Industriale, la sediul Organizatiei, timp de un an de la adoptare.
    Art. 27
    Depozitar; inregistrare
    1. [Depozitar] Directorul general este depozitarul prezentului tratat.
    2. [Inregistrare] Directorul general inregistreaza prezentul tratat la Secretariatul Organizatiei Natiunilor Unite.

    ANEXA 1

                              REGULAMENT
de aplicare a Tratatului privind dreptul brevetelor, adoptat la Geneva la 1 iunie 2000*)

    *) Traducere.

    REGULA 1
    Expresii abreviate
    (1) [Tratat; articol]
    a) In intelesul prezentului regulament, cuvantul tratat inseamna Tratatul privind dreptul brevetelor.
    b) In intelesul prezentului regulament, cuvantul articol se refera la un anumit articol din tratat.
    (2) [Expresii abreviate definite in cadrul tratatului] Expresiile abreviate definite in art. 1 din tratat au acelasi sens si in intelesul prezentului regulament.

    REGULA 2
    Detalii referitoare la data de depozit conform art. 5
    (1) [Termene prevazute de art. 5 alin. 3 si 4 lit. b)] Sub rezerva dispozitiilor alin. (2), termenele prevazute de art. 5 alin. 3 si alin. 4 lit. b) nu pot fi mai scurte de doua luni de la data notificarii mentionate in art. 5 alin. 3.
    (2) [Exceptii de la termenele prevazute de art. 5 alin. 4 lit. b)] In cazul in care notificarea prevazuta la art. 5 alin. 3 nu a fost facuta, ca urmare a lipsei indicatiilor care sa permita Oficiului sa il contacteze pe solicitant, termenul prevazut de art. 5 alin. 4 lit. b) nu poate fi mai scurt de doua luni de la data la care unul sau mai multe dintre elementele prevazute la art. 5 alin. 1 lit. a) au fost primite de Oficiu.
    (3) [Termene prevazute de art. 5 alin. 6 lit. a) si b)] Termenele prevazute de art. 5 alin. 6 lit. a) si b) nu pot fi:
    (i) mai scurte de doua luni de la data notificarii, daca aceasta a fost facuta conform art. 5 alin. 5;
    (ii) mai scurte de doua luni de la data la care unul sau mai multe dintre elementele prevazute la art. 5 alin. 1 lit. a) au fost primite de Oficiu, daca notificarea nu a fost facuta.
    (4) [Cerinte prevazute de art. 5 alin. 6 lit. b)] In scopul stabilirii datei de depozit conform art. 5 alin. 6 lit. b), sub rezerva regulii 4 (3), orice parte contractanta poate dispune:
    (i) depunerea unei copii a cererii anterioare in termenul aplicabil conform alin. 3;
    (ii) depunerea, la cererea Oficiului, a unei copii a cererii anterioare si a datei de depozit a cererii anterioare, certificata de oficiul la care cererea anterioara a fost depusa, intr-un termen care nu poate fi mai mic de 4 luni de la data la care Oficiul a cerut acest lucru sau in termenul prevazut la regula 4 (1), aplicabil fiind termenul care expira mai devreme;
    (iii) in cazul in care cererea anterioara nu este redactata intr-o limba acceptata de Oficiu, depunerea unei traduceri a cererii anterioare in termenul prevazut la alin. 3;
    (iv) ca partea lipsa din descriere sau desenele lipsa sa se regaseasca integral in cererea anterioara;
    (v) ca cererea, la data la care unul sau mai multe dintre elementele prevazute la art. 5 alin. 1 lit. a) au fost primite de Oficiu, sa contina o indicatie a faptului ca cererea anterioara este inclusa in cerere;
    (vi) depunerea, in termenul prevazut la alin. (3), a unei indicatii conform careia partea lipsa din descriere sau desenele lipsa se regasesc in cererea anterioara sau in traducerea la care se face referire la pct. (iii).
    (5) [Cerinte prevazute de art. 5 alin. 7 lit. a)] a) Referirea la cererea depusa anterior conform art. 5 alin. 7 lit. a) trebuie sa indice faptul ca, in scopul atribuirii datei de depozit, descrierea si desenele sunt inlocuite prin referirea la cererea depusa anterior; referirea trebuie sa indice si numarul acelei cereri, precum si oficiul la care a fost depusa respectiva cerere. Partile contractante pot cere si ca aceasta referire sa indice data de depozit a cererii depuse anterior.
    b) Sub rezerva prevederilor regulii 4 (3), partile contractante pot dispune:
    (i) depunerea la Oficiu a unei copii a cererii depuse anterior si, daca cererea depusa anterior nu este redactata intr-o limba acceptata de Oficiu, a traducerii acestei cereri, intr-un termen care nu poate fi mai mic de doua luni de la data la care cererea continand referirea mentionata la art. 5 alin. 7 lit. a) a fost primita de Oficiu;
    (ii) depunerea la Oficiu a unei copii certificate a cererii depuse anterior, intr-un termen care nu poate fi mai mic de 4 luni de la data primirii cererii care contine referirea mentionata la art. 5 alin. 7 lit. a).
    c) Partile contractante pot cere ca referirea mentionata la art. 5 alin. 7 lit. a) sa se faca la o cerere depusa anterior de catre solicitant sau de catre predecesorul ori succesorul in drepturi al acestuia.
    (6) [Exceptii prevazute la art. 5 alin. 8 (ii)] Tipurile de cereri la care se refera art. 5 alin. 8 (ii) sunt:
    (i) cereri divizionare;
    (ii) cereri de continuare sau de continuare in parte;
    (iii) cereri ale unui nou solicitant despre care s-a stabilit ca este persoana indreptatita in legatura cu o inventie continuta intr-o cerere anterioara.

    REGULA 3
    Detalii referitoare la cererea de brevet conform art. 6 alin. 1, 2 si 3
    (1) [Alte conditii prevazute la art. 6 alin. 1 (iii)]
    a) Partile contractante pot dispune ca solicitantul care doreste ca cererea sa sa fie tratata ca o cerere divizionara conform regulii 2 (6) (i) sa indice:
    (i) faptul ca doreste ca cererea sa sa fie tratata in acest mod;
    (ii) numarul si data de depozit ale cererii prin divizarea careia a rezultat cererea in cauza.
    b) Partile contractante pot cere ca solicitantul care doreste ca cererea sa sa fie tratata conform regulii 2 (6) (iii) sa indice:
    (i) faptul ca doreste ca cererea sa sa fie tratata in acest mod;
    (ii) numarul si data de depozit ale cererii anterioare.
    (2) [Formularul de cerere prevazut la art. 6 alin. 2 lit. b)] Partile contractante vor accepta prezentarea continutului la care face referire art. 6 alin. 2 lit. a):
    (i) pe un formular de cerere, daca acesta corespunde prevederilor PCT cu privire la formularul de cerere, cu oricare dintre modificarile prevazute la regula 20 (2);
    (ii) pe un formular de cerere PCT, daca acesta este insotit de o indicatie din care sa reiasa ca solicitantul doreste ca cererea sa sa fie tratata ca o cerere nationala sau regionala, caz in care formularul de cerere trebuie sa contina modificarile prevazute la pct. (i);
    (iii) pe un formular de cerere PCT care contine o indicatie din care sa reiasa ca solicitantul doreste ca cererea sa sa fie tratata ca o cerere nationala sau regionala, daca un astfel de formular de cerere PCT exista.
    (3) [Conditii prevazute la art. 6 alin. 3] Partile contractante pot solicita, conform art. 6 alin. 3, o traducere a titlului, revendicarilor si rezumatului unei cereri care este redactata intr-o limba acceptata de Oficiu, in oricare dintre celelalte limbi acceptate de Oficiul respectiv.

    REGULA 4
    Disponibilitatea unei cereri anterioare conform art. 6 alin. 5 si regulii 2 (4) sau a unei cereri depuse anterior conform Regulii 2 (5) b)
    (1) [Copia unei cereri anterioare prevazuta la art. 6 alin. 5] Sub rezerva respectarii prevederilor alin. (3), partile contractante pot solicita depunerea la Oficiu a unei copii a cererii anterioare mentionate la art. 6 alin. 5 intr-un termen care nu poate fi mai scurt de 16 luni de la data de depozit a cererii anterioare sau, daca exista mai multe astfel de cereri anterioare, de la cea mai veche dintre datele de depozit ale acestora.
    (2) [Certificare] Sub rezerva respectarii prevederilor alin. (3), partile contractante pot dispune ca oficiul la care a fost depusa cererea anterioara sa certifice conformitatea copiei mentionate la alin. (1) si corectitudinea datei de depozit a cererii anterioare.
    (3) [Disponibilitatea cererii anterioare sau a cererii depuse anterior] Nici una dintre partile contractante nu poate cere depunerea unei copii sau a unei copii certificate a cererii anterioare sau a certificarii datei de depozit conform alin. (1) si (2) si regulii 2 (4), nici a unei copii sau a unei copii certificate a unei cereri depuse anterior conform regulii 2 (5) b), daca cererea anterioara sau cererea depusa anterior a fost depusa la Oficiul sau sau este disponibila intr-o biblioteca digitala acceptata de Oficiu in acest scop.
    (4) [Traducere] Daca cererea anterioara nu este redactata intr-o limba acceptata de Oficiu si valabilitatea revendicarii prioritatii este relevanta pentru a se putea stabili daca inventia este brevetabila, partea contractanta poate dispune depunerea de catre solicitant a unei traduceri a cererii anterioare, mentionata la alin. (1), la cererea Oficiului sau a altei autoritati competente, intr-un termen care nu poate fi mai scurt de doua luni de la data la care Oficiul a cerut acest lucru si nici mai scurt decat termenul aplicabil conform alineatului respectiv, daca este cazul.

    REGULA 5
    Dovezi conform art. 6 alin. 6 si art. 8 alin. 4 lit. c) si regulilor 7 (4), 15 (4), 16 (6), 17 (6) si 18 (4)
    Daca Oficiul notifica solicitantului, titularului sau altei persoane ca este necesara aducerea unei dovezi conform art. 6 alin. 6 sau art. 8 alin. 4 lit. c) ori regulilor 7 (4), 15 (4), 16 (6), 17 (6) sau 18 (4), notificarea trebuie sa precizeze motivele pentru care Oficiul se indoieste de corectitudinea chestiunii expuse, a indicatiei ori a semnaturii sau, dupa caz, de exactitatea traducerii.

    REGULA 6
    Termene referitoare la o cerere conform art. 6 alin. 7 si 8
    (1) [Termene conform art. 6 alin. 7 si 8] Sub rezerva respectarii alin. (2) si (3), termenele prevazute la art. 6 alin. 7 si 8 nu pot fi mai mici de doua luni de la data notificarii mentionate la art. 6 alin. 7.
    (2) [Exceptii de la termenele prevazute la art. 6 alin. 8] Sub rezerva respectarii prevederilor alin. (3), daca notificarea prevazuta la art. 6 alin. 7 nu a fost facuta din lipsa indicatiilor care sa permita Oficiului sa il contacteze pe solicitant, termenul prevazut de art. 6 alin. 8 nu poate fi mai mic de 3 luni de la data la care unul sau mai multe dintre elementele prevazute la art. 5 alin. 1 lit. a) au fost primite de Oficiu.
    (3) [Termene prevazute de art. 6 alin. 7 si 8 referitoare la plata taxelor aferente cererii in conformitate cu PCT] In caz de neplata a oricareia dintre taxele prevazute la art. 6 alin. 4 cu privire la depunerea unei cereri, partile contractante pot impune, conform art. 6 alin. 7 si 8, termene de plata, inclusiv de plata cu intarziere, care sunt aceleasi cu cele impuse de PCT cu privire la componenta de baza a taxei internationale.

    REGULA 7
    Detalii referitoare la reprezentare conform art. 7
    (1) [Alte proceduri prevazute la art. 7 alin. 2 lit. a) (iii)] Celelalte proceduri prevazute la art. 7 alin. 2 lit. a) (iii), pentru care partile contractante nu pot cere desemnarea unui mandatar, sunt:
    (i) depunerea unei copii a unei cereri anterioare conform regulii 2 (4);
    (ii) depunerea unei copii a unei cereri inregistrate anterior conform regulii 2 (5) lit. b).
    (2) [Desemnarea unui mandatar conform art. 7 alin. 3]
    a) Partile contractante trebuie sa accepte desemnarea unui mandatar, daca aceasta este depusa la Oficiu:
    (i) sub forma unei comunicari separate (care in cele ce urmeaza va fi numita procura), semnata de solicitant, de titular sau de alta persoana interesata, care sa indice numele si adresa mandatarului; sau conform optiunii solicitantului;
    (ii) in cadrul formularului de cerere prevazut la art. 6 alin. 2, semnat de solicitant.
    b) O singura procura este suficienta, chiar daca este vorba despre mai multe cereri de brevet sau brevete ale aceleiasi persoane sau despre una sau mai multe cereri si unul sau mai multe brevete ale aceleiasi persoane, cu conditia ca toate cererile si brevetele respective sa fie mentionate in procura unica. O singura procura este suficienta si atunci cand se refera la toate cererile sau brevetele existente si viitoare ale aceleiasi persoane, cu exceptiile indicate de persoana care desemneaza mandatarul. In cazul unei procuri unice, depuse pe hartie sau in alt mod acceptat de Oficiu, Oficiul poate dispune depunerea cate unei copii a procurii pentru fiecare cerere sau brevet la care aceasta se refera.
    (3) [Traducerea procurii] Partile contractante pot pretinde ca, in cazul in care procura nu este redactata intr-o limba acceptata de Oficiu, ea sa fie insotita de o traducere.
    (4) [Dovezi] Partile contractante pot pretinde depunerea la Oficiu a unor dovezi, numai daca Oficiul are motive rezonabile pentru a se indoi de corectitudinea indicatiilor continute in oricare dintre comunicarile mentionate la alin. (2) lit. a).
    (5) [Termene prevazute la art. 7 alin. 5 si 6] Sub rezerva dispozitiilor alin. (6), termenele prevazute la art. 7 alin. 5 si 6 nu pot fi mai scurte de doua luni de la data notificarii prevazute la art. 7 alin. 5.
    (6) [Exceptii de la termenele prevazute la art. 7 alin. 6] Daca notificarea prevazuta la art. 7 alin. 5 nu a fost facuta din lipsa indicatiilor care sa permita Oficiului sa il contacteze pe solicitant, titular sau alta persoana interesata, termenul prevazut la art. 7 alin. 6 nu poate fi mai scurt de 3 luni de la data inceperii procedurii prevazute la art. 7 alin. 5.

    REGULA 8
    Depunerea comunicarilor conform art. 8 alin. 1
    (1) [Comunicari depuse pe suport hartie]
    a) Dupa data de 2 iunie 2005 fiecare parte contractanta poate decide, sub rezerva respectarii dispozitiilor art. 5 alin. 1 si art. 8 alin. 1 lit. d), sa excluda posibilitatea depunerii pe suport hartie a comunicarilor sau sa permita in continuare depunerea comunicarilor in acest mod. Pana la aceasta data toate partile contractante trebuie sa permita depunerea comunicarilor pe suport hartie.
    b) Sub rezerva respectarii prevederilor art. 8 alin. 3 si lit. c), partile contractante pot stabili conditiile cu privire la forma comunicarilor pe suport hartie.
    c) Daca o parte contractanta permite depunerea comunicarilor pe suport hartie, Oficiul va permite depunerea comunicarilor pe suport hartie in conformitate cu cerintele cu privire la forma comunicarilor pe suport hartie prevazute de PCT.
    d) Daca se considera ca primirea sau prelucrarea unei comunicari pe suport hartie nu este posibila din pricina caracterului sau dimensiunii sale, partile contractante pot pretinde, fara a tine seama de prevederile lit. a), depunerea comunicarii respective in alta forma sau prin alte mijloace de transmitere.
    (2) [Comunicari depuse in forma electronica sau folosind mijloace electronice de transmitere] a) Daca o parte contractanta permite depunerea unei comunicari la Oficiul sau, intr-o anumita limba, in forma electronica sau folosind mijloace electronice de transmitere, inclusiv depunerea pe cale telegrafica, prin teleimprimator, fax sau prin alte mijloace de transmitere, iar PCT prevede conditii aplicabile acelei parti contractante cu privire la comunicarile depuse in acea limba, in forma electronica sau prin mijloace electronice de transmitere, Oficiul respectiv va permite depunerea comunicarilor in acea limba, in forma electronica sau folosind mijloace electronice de transmitere, conform conditiilor mentionate.
    b) Partea contractanta care permite depunerea comunicarilor la Oficiul sau in forma electronica sau folosind mijloace electronice de transmitere informeaza Biroul International asupra conditiilor privitoare la aceasta depunere, conform legislatiei sale in vigoare. Orice astfel de informare se publica de Biroul International in limba in care a fost transmisa si in limbile prevazute conform art. 25 din Tratatul pentru redactarea textelor autentice si oficiale.
    c) Daca o parte contractanta permite, conform lit. a), depunerea comunicarilor pe cale telegrafica, prin teleimprimator, fax sau prin alte mijloace de transmitere asemanatoare, ea poate pretinde ca originalul oricarui document transmis prin astfel de mijloace, insotit de o scrisoare referitoare la transmiterea sus-mentionata, sa fie depus la Oficiu pe suport hartie, intr-un termen care nu poate fi mai scurt de o luna de la data transmiterii.
    (3) [Copii, depuse in forma electronica sau prin mijloace electronice, ale comunicarilor depuse pe suport hartie] a) In cazul in care o parte contractanta permite depunerea in forma electronica sau prin mijloace electronice de transmitere a unei copii a comunicarii depuse pe suport hartie, intr-o limba acceptata de Oficiu, iar PCT prevede conditii aplicabile acelei parti contractante cu privire la depunerea unor astfel de copii ale comunicarilor, Oficiul respectiv va permite depunerea acestor copii in forma electronica sau prin mijloace electronice de transmitere, in conformitate cu conditiile mentionate.
    b) Alin. (2) lit. b) se aplica mutatis mutandis copiilor in forma electronica sau prin mijloace electronice de transmitere ale comunicarilor depuse pe suport hartie.

    REGULA 9
    Detalii referitoare la semnatura, conform art. 8 alin. 4
    (1) [Indicatii care insotesc semnatura] Partile contractante pot cere ca semnatura unei persoane fizice sa fie insotita de:
    (i) o indicatie in clar a numelui si prenumelui (prenumelor) persoanei respective sau, in functie de optiunea acesteia, a numelui sau numelor sub care persoana respectiva este cunoscuta in mod obisnuit;
    (ii) o indicatie a calitatii in care a semnat persoana respectiva, daca aceasta calitate nu reiese in mod evident la citirea comunicarii.
    (2) [Data semnarii] Partile contractante pot prevedea ca semnatura sa fie insotita de o indicatie referitoare la data semnarii. Daca aceasta indicatie a fost prevazuta, dar nu a fost furnizata, data semnarii se considera a fi data la care comunicarea ce poarta semnatura in cauza a fost primita de Oficiu sau, daca partile contractante permit acest lucru, o data anterioara acesteia.
    (3) [Semnatura in cazul comunicarii pe suport hartie] In cazul unei comunicari adresate Oficiului unei parti contractante si depuse pe suport hartie, la care este necesara prezenta semnaturii, partea contractanta:
    (i) trebuie sa accepte o semnatura olografa, conform pct. (iii);
    (ii) poate accepta folosirea in locul semnaturii olografe a altor forme de semnatura, de exemplu semnatura tiparita sau utilizarea unei stampile ori a unei etichete cu cod de bare;
    (iii) in cazul in care comunicarea este semnata de o persoana fizica, cetatean al partii contractante, si adresa acestei persoane se afla pe teritoriul partii contractante sau in cazul in care persoana juridica in numele careia este semnata comunicarea este infiintata in conformitate cu legislatia partii contractante si are sediul sau un centru de activitate industriala si comerciala, real si efectiv, pe teritoriul acesteia, partea contractanta poate cere utilizarea unei stampile in locul semnaturii olografe.
    (4) [Semnatura care apare ca reprezentare grafica in cazul comunicarilor depuse in forma electronica sau prin mijloace electronice de transmitere] In cazul in care o parte contractanta permite depunerea comunicarilor in forma electronica sau prin mijloace de transmitere electronice, o astfel de comunicare se considera semnata daca pe comunicarea in cauza, asa cum a fost primita de Oficiul partii contractante, apare o reprezentare grafica a semnaturii respective, acceptata de partea contractanta in virtutea alin. (3).
    (5) [Semnatura care nu apare ca reprezentare grafica in cazul comunicarilor depuse in forma electronica sau prin mijloace electronice de transmitere] a) In cazul in care o parte contractanta permite depunerea comunicarilor in forma electronica, iar pe comunicarea in cauza, asa cum a fost primita de Oficiul partii contractante, nu apare o reprezentare grafica a semnaturii respective, acceptata de partea contractanta in virtutea alin. (3), partea contractanta poate cere ca acea comunicare sa fie semnata in forma electronica, in conformitate cu dispozitiile sale.
    b) In cazul in care o parte contractanta permite depunerea comunicarilor in forma electronica, intr-o anumita limba, iar PCT prevede conditii speciale, aplicabile partii contractante, cu privire la semnatura in forma electronica ce nu apare ca reprezentare grafica in cazul comunicarilor depuse in forma electronica in limba respectiva, Oficiul partii contractante accepta, fara a tine seama de dispozitiile lit. a), semnatura in forma electronica, in conformitate cu conditiile mentionate.
    c) Regula 8 (2) b) se aplica mutatis mutandis.
    (6) [Exceptii de la certificarea semnaturii prevazute la art. 8 alin. 4 lit. b)] Orice parte contractanta poate cere ca orice semnatura mentionata la alin. (5) sa fie confirmata printr-un procedeu de certificare a semnaturilor in forma electronica, specificat de partea contractanta respectiva.

    REGULA 10
    Detalii referitoare la indicatiile mentionate la art. 8 alin. 5, alin. 6 si alin. 8
    (1) [Indicatii mentionate la art. 8 alin. 5] a) Partile contractante pot dispune ca orice comunicare:
    (i) sa indice numele si adresa solicitantului, titularului sau ale altei persoane interesate;
    (ii) sa indice numarul cererii de brevet sau al brevetului la care se refera;
    (iii) sa contina, daca solicitantul, titularul sau alta persoana interesata este inregistrata la Oficiu, numarul sau alta indicatie sub care este inregistrata;
    b) Partile contractante pot dispune ca orice comunicare facuta de un mandatar, in legatura cu o procedura in fata Oficiului, sa contina:
    (i) numele si adresa mandatarului;
    (ii) o referire la procura sau la alta comunicare prin care mandatarul este sau a fost desemnat si in baza careia actioneaza mandatarul;
    (iii) daca mandatarul este inregistrat la Oficiu, numarul sau alta indicatie sub care este inregistrat.
    (2) [Adresa pentru corespondenta si adresa pentru citarea in justitie] Orice parte contractanta poate dispune ca adresa pentru corespondenta mentionata la art. 8 alin. 6 (i) si adresa pentru citarea in justitie mentionata la art. 8 alin. 6 (ii) sa se afle pe un teritoriu stabilit de aceasta parte.
    (3) [Adresa atunci cand nu a fost desemnat un mandatar] In cazul in care nu a fost desemnat un mandatar, iar solicitantul, titularul sau alta persoana interesata a indicat o adresa aflata pe un teritoriu stabilit de partea contractanta, conform alin. (2), drept adresa sa, partea contractanta considera acea adresa drept adresa pentru corespondenta mentionata la art. 8 alin. 6 (i) sau adresa pentru citarea in justitie mentionata la art. 8 alin. 6 (ii), conform dispozitiei partii contractante, cu exceptia cazului in care solicitantul, titularul sau alta persoana interesata indica in mod expres o alta adresa, conform art. 8 alin. 6.
    (4) [Adresa atunci cand a fost desemnat un mandatar] In cazul in care a fost desemnat un mandatar, partea contractanta considera adresa acestuia drept adresa pentru corespondenta mentionata la art. 8 alin. 6 (i) sau adresa pentru citarea in justitie mentionata la art. 8 alin. 6 (ii), conform dispozitiei partii contractante, cu exceptia cazului in care solicitantul, titularul sau alta persoana interesata indica in mod expres o alta adresa, conform art. 8 alin. 6.
    (5) [Sanctiuni pentru nerespectarea conditiilor prevazute de art. 8 alin. 8] Nici o parte contractanta nu poate prevedea respingerea unei cereri pe motiv de nerespectare a oricareia dintre conditiile referitoare la depunerea la Oficiu a unui numar de inregistrare sau a altei indicatii conform alin. (1) lit. a) (iii) si lit. b) (iii).

    REGULA 11
    Termene referitoare la comunicarile mentionate la art. 8 alin. 7 si 8
    (1) [Termene mentionate la art. 8 alin. 7 si 8] Sub rezerva respectarii dispozitiilor alin. (2), termenele mentionate la art. 8 alin. 7 si 8 nu pot fi mai scurte de doua luni de la data notificarii mentionate la art. 8 alin. 7.
    (2) [Exceptii referitoare la termene mentionate la art. 8 alin. 8] In cazul in care o notificare prevazuta la art. 8 alin. 7 nu a fost facuta ca urmare a lipsei indicatiilor care sa permita Oficiului sa il contacteze pe solicitant, pe titular sau alta persoana interesata, termenul mentionat la art. 8 alin. 8 nu poate fi mai scurt de 3 luni de la data la care comunicarea prevazuta la art. 8 alin. 7 a fost primita la Oficiu.

    REGULA 12
    Detalii referitoare la exceptarea cu privire la termene prevazuta la art. 11
    (1) [Conditii mentionate la art. 11 alin. 1] a) Partile contractante pot dispune ca cererea prevazuta la art. 11 alin. 1:
    (i) sa fie semnata de solicitant sau de titular;
    (ii) sa contina o indicatie a solicitarii prelungirii unui termen, cu identificarea termenului in cauza.
    b) In cazul in care cererea de prelungire a unui termen este depusa dupa expirarea termenului respectiv, partile contractante pot impune ca toate cerintele in legatura cu actiunea la care se refera termenul in cauza sa fie indeplinite la data depunerii cererii de prelungire.
    (2) [Perioada si termenul mentionate la art. 11 alin. 1] a) Perioada de prelungire a termenului, mentionata la art. 11 alin. 1, nu poate fi mai scurta de doua luni de la data expirarii termenului neprelungit.
    b) Termenul mentionat la art. 11 alin. 1 (ii) nu poate expira mai devreme de doua luni de la data expirarii termenului neprelungit.
    (3) [Conditii mentionate la art. 11 alin. 2 (i)] Partile contractante pot dispune ca cererea mentionata la art. 11 alin. 2:
    (i) sa fie semnata de solicitant sau de titular;
    (ii) sa contina o indicatie a solicitarii exceptarii de la masurile care se iau in caz de nerespectare a unui termen, cu indicarea termenului in cauza.
    (4) [Termenul de depunere a cererii prevazute la art. 11 alin. 2) (ii)] Termenul mentionat la art. 11 alin. 2 (ii) nu poate expira mai devreme de doua luni de la data la care Oficiul notifica solicitantului sau titularului faptul ca acesta nu a respectat termenul stabilit de Oficiu.
    (5) [Exceptii prevazute la art. 11 alin. 3] a) Partilor contractante nu li se poate cere sa acorde, in virtutea art. 11 alin. 1 sau 2:
    (i) o a doua prelungire a unui termen pentru care a fost deja acordata o prelungire conform art. 11 alin. 1 sau 2;
    (ii) exceptarea de la obligatia de depunere a cererii de prelungire prevazuta la art. 11 alin. 1 sau 2 ori a cererii de repunere in drepturi, prevazuta la art. 12 alin. 1;
    (iii) prelungirea termenului de plata a taxei de mentinere in vigoare;
    (iv) prelungirea termenului prevazut la art. 13 alin. 1, 2 sau 3;
    (v) prelungirea unui termen de actiune in fata unei comisii de apeluri sau a altui organism de revizuire similar constituit in cadrul Oficiului;
    (vi) prelungirea termenului de actiune in procedurile "inter partes".
    b) Partilor contractante care prevad un termen maxim pentru indeplinirea tuturor cerintelor referitoare la o procedura in fata Oficiului nu li se poate cere sa acorde, in virtutea art. 11 alin. 1 sau 2 prelungiri ale termenului de actiune in cadrul procedurii respective, pentru oricare dintre cerinte, peste limita maxima mentionata.

    REGULA 13
    Detalii referitoare la repunerea in drepturi dupa ce Oficiul a constatat ca au fost depuse toate diligentele necesare sau ca nerespectarea a fost neintentionata, conform art. 12
    (1) [Conditii prevazute la art. 12 alin. 1 (i)] Partile contractante pot dispune ca cererea mentionata la art. 12 alin. 1 (i) sa fie semnata de solicitant sau de titular.
    (2) [Termenul prevazut la art. 12 alin. 1 (ii)] Termenul de depunere a cererii si de indeplinire a cerintelor prevazute la art. 12 alin. 1 (ii) este primul care expira dintre urmatoarele:
    (i) nu mai putin de doua luni de la data la care motivul nerespectarii termenului de actiune in cauza a incetat sa mai existe;
    (ii) nu mai putin de 12 luni de la data expirarii termenului de actiune in cauza sau, daca cererea se refera la neplata taxelor de mentinere in vigoare, nu mai putin de 12 luni de la data expirarii perioadei de gratie prevazute la art. 5 bis din Conventia de la Paris.
    (3) [Exceptii prevazute la art. 12 alin. 2] Exceptiile prevazute la art. 12 alin. 2 se refera la nerespectarea urmatoarelor termene:
    (i) termenul de actiune in fata comisiei de apeluri sau a altui organism de revizuire similar constituit in cadrul Oficiului;
    (ii) termenul de depunere a cererii de prelungire, prevazuta la art. 11 alin. 1 sau 2, sau a cererii de repunere in drepturi, prevazuta la art. 12 alin. 1;
    (iii) termenul prevazut la art. 13 alin. 1, 2 sau 3;
    (iv) termenul de actiune in procedurile "inter partes".

    REGULA 14
    Detalii referitoare la corectarea sau adaugarea revendicarii unei prioritati si la restaurarea dreptului de prioritate conform art. 13
    (1) [Exceptii prevazute la art. 13 alin. 1] Nici o parte contractanta nu este obligata sa prevada corectarea sau adaugarea revendicarii unei prioritati in virtutea art. 13 alin. 1, daca cererea mentionata la art. 13 alin. 1 (i) este primita dupa ce cererea de publicare inainte de termen sau de examinare de urgenta a fost facuta de catre solicitant, cu exceptia cazului in care cererea de publicare inainte de termen sau de prelucrare prioritara ori de urgenta este retrasa inainte de terminarea preparativelor tehnice pentru publicarea cererii de brevet.
    (2) [Conditii prevazute la art. 13 alin. 1 (i)] Partile contractante pot dispune ca cererea mentionata la art. 13 alin. 1 (i) sa fie semnata de solicitant.
    (3) [Termenul prevazut la art. 13 alin. 1 (ii)] Termenul prevazut la art. 13 alin. 1 (ii) nu poate fi mai scurt decat termenul aplicabil conform PCT unei cereri internationale pentru revendicarea unei prioritati ulterior depunerii unei cereri internationale.
    (4) [Termene prevazute la art. 13 alin. 2] a) Termenul prevazut in prima parte a art. 13 alin. 2 nu poate expira mai devreme de doua luni de la data expirarii perioadei de prioritate.
    b) Termenul prevazut la art. 13 alin. 2 (ii) este fie termenul aplicat in virtutea lit. a), fie momentul in care se incheie preparativele tehnice pentru publicarea cererii ulterioare, aplicabil fiind termenul care expira primul.
    (5) [Conditii prevazute la art. 13 alin. 2 (i)] Partile contractante pot dispune ca cererea prevazuta la art. 13 alin. 2 (i):
    (i) sa fie semnata de solicitant; si
    (ii) daca in cererea de brevet nu se invoca prioritatea unei cereri anterioare, sa fie insotita de revendicarea prioritatii.
    (6) [Conditii prevazute la art. 13 alin. 3] Partile contractante pot dispune ca cererea prevazuta la art. 13 alin. 3 (i):
    (i) sa fie semnata de solicitant; si
    (ii) sa indice oficiul caruia i s-a solicitat copia cererii anterioare si data solicitarii.
    b) Partile contractante pot dispune ca:
    (i) o declaratie sau o alta proba care sa sustina cererea prevazuta la art. 13 alin. 3 sa fie depusa la Oficiu intr-un termen fixat de acesta;
    (ii) copia cererii anterioare la care se face referire in art. 13 alin. 3 (iv) sa fie depusa la Oficiu intr-un termen care nu poate fi mai scurt de o luna de la data la care solicitantul primeste copia de la oficiul la care a fost depusa cererea anterioara.
    (7) [Termenul prevazut la art. 13 alin. 3 (iii)] Termenul prevazut la art. 13 alin. 3 (iii) expira cu doua luni inaintea expirarii termenului prevazut la regula 4 (1).

    REGULA 15
    Cererea de inregistrare a unei schimbari de nume sau adresa
    (1) [Cererea] In cazul in care solicitantul sau titularul nu se schimba, dar apare o schimbare de nume sau de adresa a acestuia, orice parte contractanta trebuie sa accepte ca cererea de inregistrare a schimbarii sa fie facuta printr-o comunicare semnata de solicitant sau de titular si care sa contina urmatoarele indicatii:
    (i) o indicatie a faptului ca se solicita inregistrarea schimbarii de nume sau de adresa;
    (ii) numarul cererii de brevet sau al brevetului in cauza;
    (iii) schimbarea care urmeaza sa fie inregistrata;
    (iv) numele si adresa solicitantului sau titularului inainte de schimbare.
    (2) [Taxe] Partile contractante pot dispune ca cererea prevazuta la alin. (1) sa fie supusa platii unei taxe.
    (3) [Cerere unica] a) O singura cerere este suficienta, chiar daca schimbarea se refera atat la numele, cat si la adresa solicitantului sau titularului.
    b) O singura cerere este suficienta si in cazul in care schimbarea se refera la mai multe cereri de brevet sau brevete ale aceleiasi persoane sau la una ori mai multe cereri sau la unul ori mai multe brevete ale aceleiasi persoane, cu conditia ca numarul tuturor acestor cereri de brevet sau brevete sa fie indicat in cerere. Partile contractante pot dispune ca, in cazul depunerii unei astfel de cereri unice, pe suport hartie sau in alt mod permis de Oficiu, cate o copie a acesteia sa fie depusa pentru fiecare cerere de brevet si fiecare brevet la care ea se refera.
    (4) [Dovezi] Partile contractante pot dispune depunerea de dovezi numai daca Oficiul are motive rezonabile sa se indoiasca de autenticitatea oricareia dintre indicatiile continute in cerere.
    (5) [Interzicerea altor conditii] Nici o parte contractanta nu poate impune indeplinirea altor conditii de forma in afara celor prevazute la alin. (1) - (4) cu privire la cererea mentionata la alin. (1), cu exceptia cazului in care tratatul sau prezentul regulament prevad altfel. In mod special, nu se poate dispune depunerea vreunui certificat cu privire la schimbarea in cauza.
    (6) [Notificare] In cazul in care una sau mai multe dintre conditiile impuse de o parte contractanta in virtutea alin. (1) - (4) nu au fost indeplinite, Oficiul notifica acest lucru solicitantului sau titularului, oferindu-i posibilitatea de a indeplini aceste conditii si de a face observatii, intr-un termen care nu poate fi mai scurt de doua luni de la data notificarii.
    (7) [Nerespectarea conditiilor] a) In cazul in care una sau mai multe conditii impuse de partea contractanta in virtutea alin. (1) - (4) nu au fost indeplinite in termenul prevazut la lit. b), partea contractanta poate decide sa nu accepte cererea de inregistrare a schimbarii, dar nu poate aplica sanctiuni mai severe.
    b) Termenul prevazut la lit. a) va fi;
    (i) nu mai scurt de doua luni de la data notificarii, sub rezerva respectarii dispozitiilor pct. (ii);
    (ii) in lipsa indicatiilor care sa permita Oficiului sa contacteze persoana care a depus cererea, prevazute la alin. (1), nu mai scurt de 3 luni de la data la care cererea de inregistrare a schimbarii a fost primita la Oficiu.
    (8) [Schimbarea numelui sau adresei mandatarului, a adresei pentru corespondenta sau a adresei pentru citarea in justitie] alin. (1) - (7) se aplica mutatis mutandis in cazul oricarei schimbari de nume sau de adresa a mandatarului, precum si in cazul oricarei schimbari referitoare la adresa pentru corespondenta sau la adresa pentru citarea in justitie.

    REGULA 16
    Cererea de inregistrare a schimbarii solicitantului sau titularului
    (1) [Cererea de inregistrare a schimbarii solicitantului sau titularului] a) In cazul schimbarii solicitantului sau titularului, partile contractante accepta ca cererea de inregistrare a schimbarii sa fie facuta printr-o comunicare semnata de solicitant sau de titular ori de noul solicitant sau de noul titular si care sa contina urmatoarele indicatii:
    (i) o indicatie a faptului ca se solicita inregistrarea schimbarii solicitantului sau titularului;
    (ii) numarul cererii de brevet sau al brevetului in cauza;
    (iii) numele si adresa solicitantului sau titularului;
    (iv) numele si adresa noului solicitant sau noului titular;
    (v) data schimbarii solicitantului sau titularului;
    (vi) dupa caz, denumirea statului al carui cetatean este noul solicitant sau noul titular, denumirea statului in care noul solicitant sau noul titular isi are domiciliul si denumirea statului in care noul solicitant sau noul titular are un centru de activitate industriala sau comerciala, real si efectiv;
    (vii) documentatia in baza careia este solicitata inregistrarea schimbarii.
    b) Partile contractante pot dispune ca cererea sa mai contina:
    (i) o declaratie care sa ateste veridicitatea si corectitudinea informatiilor pe care cererea le contine;
    (ii) informatii referitoare la orice interese de stat ale partii contractante.
    (2) [Documentatia in baza careia se efectueaza schimbarea solicitantului sau titularului] a) In cazul in care schimbarea solicitantului sau a titularului rezulta in urma unui contract, partile contractante pot dispune ca cererea sa includa informatii referitoare la inregistrarea contractului, daca inregistrarea este obligatorie in conformitate cu legislatia in vigoare, si sa fie insotita, in functie de optiunea partii care solicita schimbarea, de unul dintre urmatoarele documente:
    (i) o copie a contractului pentru care partile contractante pot cere certificarea conformitatii cu originalul de catre un notar public sau alta autoritate publica competenta sau, acolo unde legislatia in vigoare permite, de catre un reprezentant autorizat pentru procedurile in fata Oficiului, in functie de optiunea partii care solicita schimbarea;
    (ii) un extras din contract, din care sa rezulte schimbarea pentru care partile contractante pot cere certificarea conformitatii cu originalul de catre un notar public sau alta autoritate publica competenta sau, acolo unde legislatia in vigoare permite, de catre un mandatar autorizat pentru procedurile in fata Oficiului, in functie de optiunea partii care solicita schimbarea;
    (iii) un certificat de transfer de drepturi, redactat in conformitate cu formularul international tipizat referitor la certificatele de transfer, neautentificat, semnat atat de solicitant sau titular, cat si de noul solicitant sau noul titular.
    b) Daca schimbarea de solicitant sau de titular rezulta ca urmare a unei fuziuni ori ca urmare a unei reorganizari sau divizari a unei persoane juridice, partile contractante pot dispune ca cererea sa fie insotita de o copie a unui document care emana de la o autoritate competenta si dovedeste fuziunea, reorganizarea sau diviziunea si orice atribuire de drepturi pe care aceasta o presupune, precum si de o copie de pe un extras din registrul comertului. Partile contractante pot dispune si certificarea conformitatii cu originalul a acestei copii de catre autoritatea care a eliberat documentul sau de catre un notar public ori o alta autoritate competenta sau, daca legislatia in vigoare permite, de catre un reprezentant autorizat pentru procedurile in fata Oficiului, in functie de optiunea partii care solicita schimbarea.
    c) Daca schimbarea de solicitant sau titular nu rezulta dintr-un contract, nici ca urmare a unei fuziuni, reorganizari sau divizari a unei persoane juridice, ci dintr-un alt motiv, de exemplu prin efectul legii sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti, partile contractante pot dispune ca cererea sa fie insotita de copia unui document care dovedeste schimbarea. Partile contractante pot dispune si certificarea conformitatii cu originalul a acestei copii de catre autoritatea care a eliberat documentul sau de catre un notar public ori de o alta autoritate competenta sau, daca legislatia in vigoare permite, de catre un mandatar autorizat pentru procedurile in fata Oficiului, in functie de optiunea partii care solicita schimbarea.
    d) Daca schimbarea se refera la persoana unuia sau mai multora, dar nu a tuturor cosolicitantilor ori cotitularilor, partile contractante pot dispune ca o dovada a consimtamantului la schimbare al fiecaruia dintre cosolicitantii sau cotitularii care raman neschimbati sa fie depusa la Oficiu.
    (3) [Traducere] Partile contractante pot dispune traducerea oricarui document depus in conformitate cu alin. (2), care nu a fost redactat intr-o limba acceptata de Oficiu.
    (4) [Taxe] Partile contractante pot dispune ca cererea prevazuta la alin. (1) sa fie supusa platii unei taxe.
    (5) [Cerere unica] O singura cerere este suficienta chiar daca schimbarea se refera la mai multe cereri de brevet sau la mai multe brevete ale aceleiasi persoane ori la una sau mai multe cereri si unul ori mai multe brevete ale aceleiasi persoane, cu conditia ca schimbarea de solicitant sau titular sa fie aceeasi pentru toate cererile de brevet ori pentru toate brevetele in cauza, iar numerele tuturor cererilor de brevet si ale tuturor brevetelor in cauza sa fie indicate in cerere. Partile contractante pot dispune ca, in cazul depunerii unei cereri unice pe suport hartie sau in alt mod acceptat de Oficiu, pentru fiecare cerere de brevet si fiecare brevet la care se refera cererea unica sa se depuna cate o copie a acesteia.
    (6) [Dovezi] Partile contractante pot dispune depunerea la Oficiu a unei dovezi sau a unei dovezi in plus, in cazul mentionat la alin. (2), daca Oficiul are motive rezonabile sa se indoiasca de corectitudinea vreuneia dintre indicatiile continute in cerere sau in oricare dintre documentele mentionate in prezenta regula sau de conformitatea vreuneia dintre traducerile la care face referire alin. (3).
    (7) [Interzicerea altor conditii] Nici o parte contractanta nu poate impune indeplinirea altor conditii de forma in afara celor prevazute la alin. (1) - (6) cu privire la cererea la care se refera prezenta regula, cu exceptia cazului in care tratatul sau prezentul regulament prevede altfel.
    (8) [Notificare; nerespectarea conditiilor] Regula 15 (6) si (7) se aplica mutatis mutandis in cazul in care una sau mai multe conditii prevazute la alin. (1) - (5) nu sunt respectate sau in cazul in care s-a dispus depunerea de dovezi, conform alin. (6).
    (9) [Excluderea schimbarilor cu privire la calitatea de inventator] Partile contractante pot exclude aplicarea prezentei reguli cu privire la schimbarea calitatii de inventator. Definirea calitatii de inventator se va face conform legii aplicabile.

    REGULA 17
    Cererea de inregistrare a unei licente sau a unei garantii reale
    (1) [Cererea de inregistrare a unei licente] a) Daca, in conformitate cu legislatia in vigoare, o licenta referitoare la o cerere de brevet sau la un brevet poate fi inregistrata, partile contractante accepta ca cererea de inregistrare a acelei licente sa fie facuta prin intermediul unei comunicari semnate de licentiator sau de licentiat si care sa contina urmatoarele indicatii;
    (i) o indicatie a faptului ca se solicita inregistrarea unei licente;
    (ii) numarul cererii de brevet sau al brevetului in cauza;
    (iii) numele si adresa licentiatorului;
    (iv) numele si adresa licentiatului;
    (v) o indicatie asupra caracterului exclusiv sau neexclusiv al licentei;
    (vi) dupa caz, denumirea statului al carui cetatean este licentiatul, a statului in care domiciliaza licentiatul si a statului in care licentiatul are un centru de activitate industriala sau comerciala, real si efectiv.
    b) Orice parte contractanta poate dispune ca cererea sa mai contina:
    (i) o declaratie care sa ateste veridicitatea si corectitudinea informatiilor pe care cererea le contine;
    (ii) informatii cu privire la orice interese de stat ale partii contractante;
    (iii) informatii referitoare la inregistrarea licentei, daca inregistrarea este obligatorie in conformitate cu legislatia in vigoare;
    (iv) data licentei si durata acesteia.
    (2) [Documentatia care sta la baza acordarii licentei] a) Daca licenta rezulta dintr-un acord liber incheiat, partile contractante pot dispune ca cererea mentionata sa fie insotita de unul dintre documentele urmatoare, in functie de optiunea partii care solicita inregistrarea:
    (i) o copie a acordului pentru care partile contractante pot cere certificarea conformitatii cu originalul de catre un notar public sau o alta autoritate competenta ori, daca legislatia in vigoare permite, de catre un mandatar autorizat pentru procedurile in fata Oficiului, in functie de optiunea partii care solicita inregistrarea;
    (ii) un extras din acord constand in acele parti ale acordului din care rezulta drepturile asupra carora s-a acordat licenta si intinderea acestora, pentru care se poate cere certificarea autenticitatii de catre un notar public sau o alta autoritate competenta ori, daca legislatia in vigoare permite, de catre un mandatar autorizat pentru procedurile in fata Oficiului, in functie de optiunea partii care solicita inregistrarea.
    b) In cazul in care licenta rezulta dintr-un acord liber incheiat, partile contractante pot dispune ca solicitantul, titularul, detinatorul licentei exclusive, cosolicitantii, cotitularii sau codetinatorii licentei exclusive care nu sunt parte la acord sa isi dea consimtamantul la inregistrarea acordului prin intermediul unei comunicari adresate Oficiului.
    c) In cazul in care licenta nu rezulta in urma unui acord liber incheiat, de exemplu rezulta prin efectul legii sau in urma unei hotarari judecatoresti, partile contractante pot dispune ca cererea sa fie insotita de copia unui document care sa dovedeasca licentierea. Partile contractante pot cere si certificarea conformitatii cu originalul a acestei copii de catre autoritatea care a eliberat documentul, de catre un notar public sau o alta autoritate publica competenta ori, daca legislatia in vigoare permite, de catre un mandatar autorizat pentru procedurile in fata Oficiului, in functie de optiunea partii care solicita inregistrarea.
    (3) [Traducerea] Partile contractante pot cere traducerea oricarui document depus conform alin. (2) care nu este redactat intr-o limba acceptata de Oficiu.
    (4) [Taxe] Partile contractante pot dispune ca cererea prevazuta la alin. (1) sa fie supusa platii unei taxe.
    (5) [Cerere unica] Regula 16 (5) se aplica mutatis mutandis cererilor de inregistrare a unei licente.
    (6) [Dovezi] Regula 16 (6) se aplica mutatis mutandis cererilor de inregistrare a unei licente.
    (7) [Interzicerea altor conditii] Nici o parte contractanta nu poate impune respectarea altor conditii de forma in afara celor prevazute la alin. (1) - (6) cu privire la cererea prevazuta la alin. (1), cu exceptia cazului in care tratatul sau prezentul regulament prevede altfel.
    (8) [Notificare; nerespectarea conditiilor] Regula 15 (6) si (7) se aplica mutatis mutandis daca una sau mai multe conditii prevazute la alin. (1) - (5) nu sunt respectate sau daca s-a dispus depunerea de dovezi conform alin. (6).
    (9) [Cererea de inregistrare a unei garantii reale sau de anulare a inregistrarii licentei ori a unei garantii reale] Alin. (1) - (8) se aplica mutatis mutandis cererilor de:
    (i) inregistrare a unei garantii reale cu privire la o cerere de brevet sau la un brevet;
    (ii) anularea inregistrarii unei licente ori a unei garantii reale cu privire la o cerere de brevet sau la un brevet.

    REGULA 18
    Cererea de corectare a unei erori
    (1) [Cerere] a) In cazul in care o cerere de brevet, un brevet sau orice alta comunicare facuta la Oficiu cu privire la o cerere de brevet sau la un brevet contine o eroare care nu este legata de cercetarea documentara ori de examinarea de fond si care, conform legislatiei in vigoare, este corectabila de catre Oficiu, acesta accepta ca cererea de corectare a erorii in inregistrarile si publicatiile Oficiului sa fie facuta sub forma unei comunicari adresate Oficiului, semnata de solicitant sau de titular si continand urmatoarele indicatii;
    (i) o indicatie a faptului ca se solicita corectarea erorii;
    (ii) numarul cererii de brevet sau al brevetului in cauza;
    (iii) eroarea care urmeaza a fi corectata;
    (iv) corectura care urmeaza a fi facuta;
    (v) numele si adresa partii care solicita corectarea.
    b) Partile contractante pot dispune ca cererea sa fie insotita de o parte amendata sau o parte care include corectura ori, in cazul aplicarii prevederilor alin. (3), de cate o astfel de parte amendata sau parte care include corectura pentru fiecare dintre cererile de brevet si brevetele la care se refera cererea.
    c) Partile contractante pot dispune ca cererea sa fie insotita de o declaratie a partii care solicita corectarea, care sa ateste faptul ca eroarea a fost neintentionata.
    d) Partile contractante pot dispune ca cererea sa fie insotita de o declaratie a partii care solicita corectarea, care sa ateste faptul ca cererea a fost facuta in cel mai scurt timp dupa descoperirea erorii, fara nici o intarziere nemotivata sau fara nici o intarziere intentionata, in functie de optiunea partii contractante.
    (2) [Taxe] a) Sub rezerva aplicarii lit. b), partile contractante pot dispune ca cererea prevazuta la alin. (1) sa fie supusa platii unei taxe.
    b) Erorile Oficiului vor fi corectate de acesta, din oficiu sau la cerere, fara plata nici unei taxe.
    (3) [Cerere unica] Regula 16 (5) se aplica mutatis mutandis la cererile de corectare a unei erori, cu conditia ca atat eroarea, cat si corectura care urmeaza a fi facuta sa fie identice pentru toate cererile de brevet si toate brevetele in cauza.
    (4) [Dovezi] Partile contractante pot cere depunerea la Oficiu de dovezi in sprijinul cererii, numai daca Oficiul are motive rezonabile pentru a se indoi de faptul ca presupusa eroare este in realitate o eroare ori daca are motive rezonabile pentru a se indoi de autenticitatea oricaror elemente continute in cerere sau a oricaror documente depuse in legatura cu cererea de corectare a erorii.
    (5) [Interzicerea altor conditii] Nici o parte contractanta nu poate impune respectarea altor conditii de forma, in afara celor prevazute la alin. (1) - (4) cu privire la cererea mentionata la alin. (1), cu exceptia cazului in care tratatul sau prezentul regulament prevede altfel.
    (6) [Notificare; nerespectarea conditiilor] Regula 15 (6) si (7) se aplica mutatis mutandis in cazul in care una sau mai multe conditii prevazute la alin. (1) - (3) nu sunt respectate sau in cazul in care s-a dispus depunerea de dovezi conform alin. (4).
    (7) [Excludere] a) Partile contractante pot exclude aplicarea prezentei reguli cu privire la schimbarea calitatii de inventator. Definirea calitatii de inventator se va face conform legii aplicabile.
    b) Partile contractante pot exclude aplicarea prezentei reguli cu privire la orice eroare care trebuie corectata in cadrul partii contractante respective prin intermediul unei proceduri de republicare a brevetului.

    REGULA 19
    Modul de identificare a unei cereri de brevet in lipsa numarului de cerere
    (1) [Modul de identificare] In cazul in care este necesara identificarea unei cereri de brevet dupa numarul de cerere, dar acest numar nu a fost inca atribuit sau nu este cunoscut persoanei in cauza ori mandatarului acesteia, cererea se considera identificata daca se furnizeaza una dintre urmatoarele informatii, la alegerea persoanei in cauza:
    (i) un numar provizoriu al cererii, daca exista, dat de Oficiu;
    (ii) o copie a partii in care se solicita explicit acordarea brevetului impreuna cu data la care cererea a fost transmisa Oficiului;
    (iii) un numar de referinta dat cererii de catre solicitant sau de catre mandatarul acestuia si indicat in cerere, impreuna cu numele si adresa solicitantului, titlul inventiei si data la care cererea a fost transmisa la Oficiu.
    (2) [Interzicerea altor conditii] Nici o parte contractanta nu poate impune obligatia de furnizare a altor mijloace de identificare decat cele prevazute la alin. (1), in vederea identificarii cererii in cazul in care numarul de cerere nu a fost inca atribuit sau nu este cunoscut persoanei in cauza ori mandatarului acesteia.

    REGULA 20
    Stabilirea formularelor internationale tipizate
    (1) [Formulare internationale tipizate] In virtutea art. 14 alin. 1 lit. c), adunarea stabileste formularele internationale tipizate in fiecare dintre limbile mentionate la art. 25 alin. 1, cu privire la:
    (i) procura;
    (ii) cererea de inregistrare a unei schimbari de nume sau adresa;
    (iii) cererea de inregistrare a schimbarii solicitantului sau titularului;
    (iv) un certificat de transfer;
    (v) cererea de inregistrare sau de anulare a inregistrarii unei licente;
    (vi) cererea de inregistrare sau de anulare a inregistrarii unei garantii reale;
    (vii) cererea de corectare a unei erori.
    (2) [Modificari prevazute la regula 3 (2) (i)] Adunarea stabileste modificarile aplicabile formularului de cerere PCT conform regulii 3 (2) (i).
    (3) [Propuneri ale Biroului International] Biroul International prezinta adunarii propuneri privind:
    (i) stabilirea unui formular international tipizat prevazut la alin. (1);
    (ii) modificari ale formularului de cerere PCT prevazut la alin. (2).

    REGULA 21
    Conditia de unanimitate conform art. 14 alin. 3
    Stabilirea sau amendarea urmatoarelor reguli presupune unanimitate:
    (i) orice regula referitoare la art. 5 alin. 1 lit. a);
    (ii) orice regula referitoare la art. 6 alin. 1 (iii);
    (iii) orice regula referitoare la art. 6 alin. 3;
    (iv) orice regula referitoare la art. 7 alin. 2 lit. a) (iii);
    (v) regula 8 (1) lit. a);
    (vi) prezenta regula.

    Declaratii comune ale Conferintei diplomatice referitoare la Tratatul privind dreptul brevetelor si la Regulamentul de aplicare a acestuia*1)
    1 si 2 ...*2)
    3. La adoptarea art. 6 alin. 5 si art. 13 alin. 3 si a regulilor 4 si 14, Conferinta diplomatica referitoare la Tratatul privind dreptul brevetelor a cerut OMPI sa urgenteze implementarea sistemului de biblioteca digitala pentru documente de prioritate. De un astfel de sistem ar beneficia atat titularii de brevet, cat si alte persoane care doresc acces la documentele de prioritate.
    4. In vederea facilitarii aplicarii regulii 8 (1) lit. a), Conferinta diplomatica cere Adunarii Generale OMPI si partilor contractante sa ofere tarilor in curs de dezvoltare, tarilor mai putin dezvoltate si tarilor in tranzitie asistenta tehnica pentru indeplinirea obligatiilor care le revin in conformitate cu acest tratat, chiar inainte de intrarea in vigoare a acestuia.
    Conferinta diplomatica mai cere statelor industrializate cu economie de piata sa faca, la cerere sau in termeni si conditii care se vor stabili de comun acord, oferte de cooperare tehnica si financiara in beneficiul tarilor in curs de dezvoltare, al tarilor mai putin dezvoltate si al tarilor in tranzitie.
    Conferinta diplomatica cere Adunarii Generale OMPI ca, dupa intrarea in vigoare a tratatului, sa monitorizeze si sa evalueze evolutia acestei cooperari la fiecare sesiune ordinara.
    5. La adoptarea regulilor 12 (5) (vi) si 13 (3) (iv), Conferinta diplomatica a considerat ca, desi excluderea actiunilor in procedurile "inter partes" de la exceptarile prevazute de art. 11 si 12 este normala, este de dorit ca legislatia aplicabila partilor contractante sa prevada exceptarea cuvenita in anumite circumstante, luand in considerare interesele concurentiale ale tertilor, precum si interesele altor persoane care nu se constituie ca parte la proceduri.
    6. S-a convenit ca orice litigiu aparut intre doua sau mai multe parti contractante cu privire la interpretarea sau aplicarea tratatului si a regulamentului de aplicare a acestuia sa fie rezolvat pe cale amiabila, prin consultare sau mediere sub auspiciile directorului general.
------------
    *1) Titlul original in limba engleza este: "Agreed Statements by the Diplomatic Conference Regarding the Patent Law Treaty and the Regulations under the Patent Law Treaty".
    *2) v. "Industrial Property Laws and Treaties," MULTILATERAL TREATIES - Text 2-015

    Sursa: Biroul International OMPI

    NOTA:
    Au fost reproduse mai sus numai declaratiile comune referitoare la Regulamentul de aplicare a Tratatului privind dreptul brevetelor.
    Declaratiile referitoare la Tratatul privind dreptul brevetelor se gasesc in "Industrial Property Laws and Treaties," Multilateral Treaties   Text 2 015.



SmartCity5

COMENTARII la Legea 537/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 537 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu