Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 529 din 23 septembrie 2002

pentru ratificarea Acordului european asupra instruirii si formarii asistentilor medicali, incheiat la Strasbourg la 25 octombrie 1967

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN:            MONITORUL OFICIAL  NR. 709 din 30 septembrie 2002


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    ARTICOL UNIC
    Se ratifica Acordul european asupra instruirii si formarii asistentilor medicali, incheiat la Strasbourg la 25 octombrie 1967.

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 25 iunie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                   PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                            VALER DORNEANU

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 5 septembrie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                      p. PRESEDINTELE SENATUI,
                          DORU IOAN TARACILA

                            ACORD EUROPEAN
    asupra instruirii si formarii asistentilor medicali

    Statele membre ale Consiliului Europei, semnatare ale prezentului acord,
    considerand ca scopul Consiliului Europei este acela de a realiza o legatura mai stransa intre membrii sai, cu scopul de a favoriza mai ales progresul social si de a promova bunastarea populatiilor acestora, cu ajutorul realizarilor corespunzatoare,
    cunoscand conventiile privind acest scop care au fost deja incheiate in cadrul Consiliului Europei, in special Carta sociala europeana, semnata la 18 octombrie 1961, si Conventia europeana de infiintare, semnata la 13 decembrie 1955,
    convinse ca incheierea unui acord regional de armonizare a instruirii si formarii asistentilor medicali poate favoriza progresul social si poate asigura o inalta calificare a acestora, permitandu-le astfel sa se stabileasca pe teritoriul altor parti contractante in conditii de egalitate cu asistentii din tara respectiva,
    considerand ca este necesar sa se stabileasca norme minimale in aceasta privinta,
    au concluzionat urmatoarele:

    Art. 1
    1. Fiecare parte contractanta va pune in aplicare sau, daca formarea asistentilor nu se afla sub controlul sau direct, va recomanda autoritatii competente sa puna in aplicare dispozitiile privind instruirea si formarea asistentilor medicali, care figureaza in anexa I la prezentul acord.
    2. In contextul prezentului acord, termenul asistent medical desemneaza exclusiv asistentele sau asistentii in ingrijiri generale. Sunt exclusi asistentii a caror formare este limitata la domeniile sanatatii publice, ingrijirii sugarilor sau copiilor bolnavi, ingrijirilor obstetricale si ale bolnavilor mintali.
    Art. 2
    Fiecare parte contractanta va comunica Secretariatului general al Consiliului Europei o lista cuprinzand autoritati sau alte organisme abilitate sa ateste ca asistentii medicali au atins un nivel de instruire si formare corespunzand cel putin normelor stabilite in anexa I la prezentul acord.
    Art. 3
    1. Dupa intrarea in vigoare a prezentului acord in conformitate cu prevederile art. 4, Comitetul de Ministri al Consiliului Europei, continand, in componenta sa redusa, reprezentantii partilor contractante, este abilitat sa treaca la elaborarea dispozitiilor continute in anexa I la prezentul acord, in functie de evolutia intervenita in acest domeniu.
    2. Orice modificare sau extensie a dispozitiilor anexei I la prezentul acord, care va fi aprobata in unanimitate de Comitetul de Ministri al Consiliului Europei cu privire la paragraful precedent, va fi notificata prin Secretariatul general al Consiliului Europei catre partile contractante si va intra in vigoare la 3 luni de la data la care Secretariatul general al Consiliului Europei a fost avizat de partile contractante ca sunt de acord cu modificarea sau extensia respectiva.
    Art. 4
    1. Prezentul acord este deschis pentru semnarea de catre statele membre ale Consiliului Europei, care pot sa devina parti prin:
    a) semnatura fara rezerve a ratificarii sau a acceptarii; sau
    b) semnatura cu rezerva a ratificarii sau a acceptarii, urmata de ratificare sau acceptare.
    2. Instrumentele ratificarii sau acceptarii vor fi depuse la Secretariatul general al Consiliului Europei.
    Art. 5
    1. Prezentul acord va intra in vigoare la 3 luni dupa data la care 3 state membre ale Consiliului Europei vor fi devenit parti ale acordului in conformitate cu dispozitiile art. 4.
    2. Pentru orice stat membru care il va semna ulterior fara rezerva de ratificare sau de acceptare ori il va ratifica sau accepta, acordul va intra in vigoare la 3 luni dupa data semnarii sau dupa depunerea instrumentului acestuia de ratificare sau de acceptare.
    Art. 6
    1. Dupa intrarea in vigoare a prezentului acord Comitetul de Ministri al Consiliului Europei va putea invita orice stat nemembru al Consiliului sa adere la prezentul acord.
    2. Adeziunea se va efectua prin depunerea la Secretariatul general al Consiliului Europei a unui instrument de aderare ce va intra in vigoare de la data depunerii sale.
    Art. 7
    1. Orice parte contractanta poate, la momentul semnarii sau depunerii instrumentului sau de ratificare, de acceptare sau de adeziune, sa declare ca face uz de una sau mai multe rezerve, figurand in anexa II la prezentul acord.
    2. Orice parte contractanta poate retrage, in intregime sau in parte, o rezerva pe care a formulat-o, in virtutea paragrafului precedent, prin intermediul unei declaratii adresate secretarului general al Consiliului Europei si care va intra in vigoare la data primirii ei.
    Art. 8
    Anexele la prezentul acord fac parte integranta din acesta.
    Art. 9
    1. Orice parte contractanta poate, la momentul semnarii sau la momentul depunerii instrumentului sau de ratificare, de acceptare ori de aderare, sa desemneze teritoriul sau teritoriile in care se va aplica prezentul acord.
    2. Orice parte contractanta poate, in momentul depunerii instrumentului sau de ratificare, de acceptare sau de aderare ori in orice alt moment ulterior, sa extinda aplicarea prezentului acord, prin declaratie adresata secretarului general al Consiliului Europei, la orice alt teritoriu desemnat in declaratie si pentru care partea contractanta asigura relatiile internationale sau pentru care este abilitata sa stipuleze.
    3. Orice declaratie facuta in virtutea paragrafului precedent va putea fi retrasa, in ceea ce priveste orice teritoriu desemnat de aceasta declaratie, in conditiile prevazute de art. 10.
    Art. 10
    1. Prezentul acord va ramane in vigoare pe o perioada nelimitata.
    2. Orice parte contractanta va putea, in ceea ce o priveste, sa denunte prezentul acord adresand o notificare Secretariatului general al Consiliului Europei.
    3. Denuntarea va intra in vigoare la 6 luni dupa data primirii notificarii de catre Secretariatul general al Consiliului Europei.
    Art. 11
    Secretariatul general al Consiliului Europei va notifica statelor membre ale Consiliului si oricarui stat care a aderat la prezentul acord:
    a) orice semnatura fara rezerva de ratificare sau de acceptare;
    b) orice semnatura sub rezerva de ratificare sau de acceptare;
    c) depunerea oricarui instrument de ratificare, de acceptare sau de aderare;
    d) orice data de intrare in vigoare a modificarilor sau extensiilor vizate de paragraful 2 al art. 3;
    e) orice data de intrare in vigoare a prezentului acord in conformitate cu prevederile art. 5;
    f) orice comunicare primita in aplicarea dispozitiilor art. 2;
    g) orice notificare primita in aplicarea dispozitiilor art. 7;
    h) orice declaratie primita in aplicarea dispozitiilor art. 9;
    i) orice notificare primita in aplicarea dispozitiilor art. 10 si data la care denuntarea intra in vigoare.
    Drept care subsemnatii, autorizati pentru aceasta, au semnat prezentul acord.
    Intocmit la Strasbourg la 25 octombrie 1967, in limbile franceza si engleza, cele doua texte avand aceeasi valoare, dintre care un singur exemplar va fi depus la arhivele Consiliului Europei. Secretariatul general al Consiliului Europei il va comunica in copii certificate conforme fiecarui stat semnatar sau care a aderat la el.

                  Pentru Guvernul Republicii Austria,
                  sub rezerva ratificarii sau acceptarii,
                  Laube
                  Strasbourg, 19 aprilie 1972

                  Pentru Guvernul Regatului Belgiei,
                  Pentru Guvernul Republicii Cipru,
                  Pentru Guvernul Regatului Danemarca,
                  M. Warberg

                  Pentru Guvernul Republicii Franceze,
                  sub rezerva aprobarii,
                  Charles Bonfils
                  Strasbourg, 30 noiembrie 1967

                  Pentru Guvernul Republicii Federale Germane,
                  sub rezerva ratificarii sau acceptarii,
                  Heinrich Northe

                  Pentru Guvernul Republicii Islandeze,
                  Pentru Guvernul Irlandei,
                  Mary C. Tinney
                  Strasbourg, 7 decembrie 1971

                  Pentru Guvernul Republicii Italiene,
                  sub rezerva ratificarii sau acceptarii,
                  A. Assettati
                  Strasbourg, 6 noiembrie 1968

                  Pentru Guvernul Marelui Ducat al Luxemburgului,
                  Pentru Guvernul Maltei,
                  sub rezerva ratificarii sau acceptarii,
                  G. Borg Olivier
                  Strasbourg, 7 mai 1968

                  Pentru Guvernul Regatului Tarilor de Jos,
                  Pentru Guvernul Regatului Norvegiei,
                  Pentru Guvernul Regatului Suediei,
                  Pentru Guvernul Confederatiei Elvetiene,
                  sub rezerva ratificarii sau acceptarii,
                  D. Gagnebin
                  Strasbourg, 25 septembrie 1968

                  Pentru Guvernul Republicii Turce,
                  sub rezerva ratificarii sau acceptarii,
                  E. Deringil
                  Strasbourg, 11 septembrie 1968

                  Pentru Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii
                  si Irlandei de Nord,
                  E.B. Boothby
                  Strasbourg, 21 decembrie 1967

    ANEXA 1

                            NORME MINIMALE
pentru instruirea si formarea asistentilor medicali

    CAP. 1
    Definirea functiei de asistent pentru ingrijiri generale

    1. Asistentul pentru ingrijiri generale exercita, conform reglementarii in vigoare din tara sa, urmatoarele functii esentiale:
    a) da ingrijiri competente persoanelor a caror stare le cere, tinand cont de nevoile fizice, afective si spirituale ale bolnavului in mediul spitalicesc, familial, la scoala, la locul de munca etc.;
    b) observa situatiile sau conditiile fizice sau afective care exercita un efect important asupra sanatatii si comunica aceste observatii celorlalti membri ai echipei sanitare;
    c) formeaza si dirijeaza personalul auxiliar necesar pentru a raspunde nevoilor serviciului de asistenta din orice institutie de sanatate.
    2. In aceasta functie asistentul medical trebuie sa aprecieze in orice moment care sunt ingrijirile de care fiecare bolnav are nevoie si sa ii atribuie personalul corespunzator.

    CAP. 2
    Nivelul de instruire cerut candidatilor la scolile de asistenti medicali

    Candidatii la studiile de asistenti medicali trebuie sa se situeze in mod normal la un nivel intelectual si cultural corespunzator cel putin celui de-al zecelea an de invatamant general. In consecinta, ei trebuie sa posede o diploma scolara care sa confirme un astfel de ciclu de studii sau sa fi sustinut un examen oficial de admitere care sa fie de un nivel echivalent.

    CAP. 3
    Durata si continutul programului de invatamant

    Numarul de ore de invatamant de baza pentru asistenti medicali trebuie fixat la minimum 4.600. Proportia consacrata invatamantului clinic (stagii) (vezi lit. B de mai jos) trebuie sa reprezinte cel putin jumatate din timpul consacrat invatamantului total. Totusi numarul de ore de curs teoretic si tehnic (vezi lit. A de mai jos) nu trebuie sa fie mai mic de o treime din timpul consacrat formarii in totalitate.

    A. Invatamant teoretic si tehnic
    Invatamantul trebuie sa aiba ca obiect toate aspectele ingrijirilor la nivel de asistent, incluzand prevenirea bolii, educatia sanitara, folosirea si actiunea medicamentelor si problemele alimentare si dietetice, readaptarea, precum si ingrijirile de prima urgenta, reanimarea si teoria transfuziei sanguine.
    Invatamantul teoretic si practic si invatamantul clinic trebuie sa fie coordonate.
    Materiile necesare de inclus in programa pot fi grupate in doua rubrici:
    1. Ingrijiri de sanatate la nivel de personal mediu:
    - orientare si etica profesionala;
    - principii generale de sanatate si de ingrijiri de sanatate pentru asistenti;
    - principii de ingrijiri de sanatate pentru asistenti in materie de:
      - medicina generala si specialitati medicale;
      - chirurgie generala si specialitati chirurgicale;
      - puericultura si pediatrie;
      - igiena si ingrijirile de sanatate ale mamei si nou-nascutului;
      - sanatate mintala si psihiatrie;
      - ingrijiri de sanatate pentru persoanele in varsta si geriatrie.
    2. Stiinte fundamentale:
    - Anatomie si fiziologie;
    - Patologie generala;
    - Bacteriologie, virusologie si parazitologie;
    - Biofizica si biochimie;
    - Igiena:
      - profilaxie;
      - educatie sanitara;
    - Stiinte sociale:
      - sociologie;
      - psihologie;
      - principii de administratie;
      - principii de invatare (pedagogie);
      - legislatie sociala si sanitara;
      - aspecte juridice ale profesiunii.

    B. Invatamant clinic pentru asistenti medicali (stagii)
    Invatamantul clinic trebuie sa aiba ca obiect toate aspectele rolului de asistent in materie de ingrijiri de sanatate la acest nivel, incluzand prevenirea bolii, educatia sanitara, precum si ingrijirile de sanatate de prima urgenta, de reanimare si de transfuzie sanguina.
    El trebuie sa includa:
    - medicina generala si specialitati medicale;
    - chirurgie generala si specialitati chirurgicale;
    - ingrijirea copilului si pediatrie;
    - igiena si ingrijirile mamei si nou-nascutului;
    - sanatate mintala si psihiatrie (pe cat posibil intr-un serviciu specializat);
    - ingrijirea persoanelor in varsta si geriatrie.
    In determinarea locurilor de stagiu trebuie sa se tina seama de urmatorii factori:
    1. Invatamantul practic de ingrijiri la nivel de asistent trebuie sa aiba in ansamblul sau o valoare educativa, de aceea:
    - trebuie sa existe un personal calificat suficient de numeros pentru a asigura o calitate satisfacatoare a ingrijirilor de sanatate la nivel de asistent;
    - trebuie sa existe conditii satisfacatoare in materie de sedii si de material utilizate pentru ingrijirea bolnavilor.
    2. In toate serviciile in care elevii asistenti sunt repartizati in cursul formarii lor practice trebuie sa existe in orice moment cel putin un asistent cu diploma care poate asigura supravegherea si suficient personal de alte categorii pentru a evita ca elevului sa i se incredinteze sarcini fara valoare educativa pentru el.
    3. Asistentii cu diploma din serviciile acreditate ca teren de stagiu trebuie sa colaboreze la supravegherea si formarea elevilor aflati sub responsabilitatea instructoarelor scolii.

    CAP. 4
    Conditii privitoare la organizarea scolilor de asistenti medicali

    Pentru ca programul propus pentru formarea asistentilor medicali sa fie executat intr-un mod adecvat, organizarea si functionarea scolii trebuie sa indeplineasca anumite conditii, si anume:
    A. Conducerea scolii de asistenti medicali
    Conducerea scolii trebuie incredintata unui medic sau unui asistent, competent in materie de invatamant si de administratie.
    B. Personalul didactic
    Invatamantul trebuie incredintat unor profesori calificati: medici, asistenti si specialisti in diverse discipline. Fiecare scoala trebuie sa aiba in personalul sau cel putin un asistent cu diploma, care a primit o formare de cel putin un an care sa il fi calificat pentru invatamantul in profesia de asistent medical.
    C. Fondurile scolii
    Creditele disponibile pentru a face fata cheltuielilor imputabile direct formarii asistentilor, de exemplu salariile instructorilor si costul materialului de invatamant, trebuie sa fie usor de identificat.

    CAP. 5
    Validarea studiilor

    A. Va trebui instituita pentru fiecare cursant o "foaie matricola" a carei autenticitate este garantata de autoritatea competenta si care sa cuprinda:
    - enumerarea stagiilor efectuate;
    - rezultatele lucrarilor si ale examenelor;
    - o apreciere a aptitudinilor personale si profesionale pe care elevul le-a demonstrat in timpul studiilor sale.
    B. Examenul final trebuie sa comporte probe scrise, practice si orale, iar reusita la acest examen trebuie sa fie certificata prin eliberarea unui document corespunzator.

    ANEXA 2

    Fiecare dintre partile contractante poate sa isi declare rezervele:
    1. de derogare a dispozitiilor cap. II din anexa I, ce prevede ca elevii candidati vor putea fi la un nivel intelectual si cultural corespunzator la 8 ani de invatamant general;
    2. de derogare a dispozitiilor cap. II din anexa I, ce mentioneaza ca elevii candidati ar putea sa nu fie in posesia unei diplome scolare;
    3. de derogare a dispozitiilor cap. III din anexa I, ce prevede un numar de ore de cursuri teoretice si tehnice diferit de cel prevazut in acest capitol;
    4. de derogare a dispozitiilor cap. III din anexa I:
    (i) retinand ca subiecte facultative ale programei si ale formarii practice, serviciile de maternitate, sanatatea mintala si psihiatria, precum si ingrijirile de sanatate ale persoanelor in varsta si geriatria; sau
    (ii) neinscriind in invatamantul clinic sanatatea mintala si psihiatria.

                              RECOMANDARI

    I. Varsta minima impusa pentru admiterea la scolile de asistenti medicali
    Varsta minima pentru admiterea la scolile de asistenti medicali se pare ca nu trebuie sa fie fixata in mod riguros. In tarile unde programa cuprinde subiecte de instruire generala, varsta de intrare la scoala de asistenti este mult mai mica decat in cazul in care aceste cunostinte sunt cerute de la inceput. In plus, maturitatea depinde de conditiile sociale si climatice.
    Intr-o maniera generala, elevii nu ar trebui sa intre in contact cu bolnavii si cu mediul spitalicesc inaintea unei varste cuprinse intre 17 si 19 ani, in functie de tara.

    II. Nivelul de instruire cerut candidatilor pentru admiterea la scolile de asistenti medicali (conform cap. II din anexa I la acord)
    Durata de zece ani de invatamant general nu este obligatorie atat timp cat un invatamant cu o durata mai mica permite sa se ajunga la acelasi nivel intelectual si cultural.

    III. Durata si continutul programei de invatamant (conform cap. III primul paragraf din anexa I la acord)
    Daca numarul total de ore de invatamant este mai mare de 4.600, proportiile indicate trebuie sa fie respectate in raport cu orarul minim retinut.

    IV. Locul de stagiu (conform cap. III lit. B din anexa I la acord)
    a) Locurile de stagiu trebuie sa fie propuse de directorul scolii si aprobate de autoritatea competenta din fiecare tara.
    b) Invatamantul practic trebuie sa fie organizat de directorul scolii si plasat sub supravegherea instructorilor scolii.
    c) Dispozitia care figureaza la nr. 2 si care prevede: "suficient personal de alte categorii pentru a evita ca elevului sa i se incredinteze sarcini fara o valoare educativa pentru el" are ca scop sa se garanteze ca elevii asistenti nu vor fi folositi la munci care nu intra in cadrul invatamantului lor si care trebuie sa fie incredintate unei alte categorii de personal.
    d) In masura posibilitatilor, asistentii vizati la nr. 3 trebuie sa fi primit o formare pedagogica privind invatamantul ingrijirilor de sanatate si administratiei.
    e) Trebuie sa fie luate in considerare in mod egal:
    - numarul bolnavilor;
    - varietatea cazurilor clinice prezentate de bolnavi;
    - organizarea serviciilor;
    - existenta unui invatamant periodic in curs de desfasurare pentru personalul mediu;
    - numarul limita de elevi stabilit pentru fiecare sectie;
    - metodele pedagogice folosite.

    V. Conditii privind organizarea scolilor de asistenti medicali (conform cap. IV din anexa I la acord)
    a) Conducerea scolii de asistenti medicali
    Conducerea scolii trebuie in mod normal sa fie asistata si consiliata de un organism format din asistenti pregatiti pentru invatamantul de asistenti si din reprezentanti ai altor discipline, cum ar fi medicina, educatia generala, administratia, stiintele sociale.
    b) Corpul didactic
    Coordonarea invatamantului teoretic si practic trebuie sa fie pusa in practica de instructori. Instructorul este un asistent pedagog format sa pregateasca teoretic si practic si sa asigure supravegherea stagiilor clinice. Instructorul contribuie la educatia si la formarea profesionala a elevilor. Raportul dintre numarul de instructori si cel al elevilor trebuie sa fie stabilit astfel incat sa permita asigurarea unui invatamant si a unei incadrari adecvate. Este propus un numar de 15 elevi la un instructor.
    c) Facilitatile scolii
    Vor fi prevazute pentru numarul de elevi ai scolii sedii suficient de spatioase, ingloband: sali de curs si de demonstratie, sali mici pentru lucrul pe grupe, biblioteca si laborator. Ar trebui sa fie prevazute birouri individuale pentru conducere si pentru personalul didactic cu norma intreaga.
    d) Material didactic
    Echipamentul ar trebui sa fie acela care sa permita o folosire a metodelor moderne de invatare. O importanta deosebita va fi acordata folosirii materialului audiovizual.

    VI. Documente care vor fi prezentate de asistentii medicali
    A. Titlu (diploma, certificat sau alt act) validat de guvernul tarii in care este eliberat sau de autoritatea tarii insarcinata sa ii garanteze autenticitatea.
    B. Extras de foaie matricola
    Acest extras comporta:
    - starea civila;
    - stagiile efectuate;
      rezultatele obtinute.
    C. O atestare a cunostintelor lingvistice.



SmartCity5

COMENTARII la Legea 529/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 529 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu