Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 468 din  4 noiembrie 2004

pentru ratificarea Aranjamentului stand-by de tip preventiv dintre Romania si Fondul Monetar International, convenit la Bucuresti si la Washington, prin Scrisoarea Primului-Ministru al Romaniei si a Bancii Nationale a Romaniei din 22 iunie 2004 si Decizia Consiliului executiv al Fondului Monetar International din 7 iulie 2004, a Memorandumului de politici economice si financiare pentru perioada 2004 - 2006, precum si a Memorandumului tehnic de intelegere

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 1086 din 23 noiembrie 2004


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    Art. 1
    Se ratifica Aranjamentul stand-by de tip preventiv cu acces la 250 milioane DST dintre Romania si Fondul Monetar International, convenit la Bucuresti si la Washington, prin Scrisoarea Primului-Ministru al Romaniei si a Bancii Nationale a Romaniei din 22 iunie 2004 si Decizia Consiliului executiv al Fondului Monetar International din 7 iulie 2004, a Memorandumului de politici economice si financiare pentru perioada 2004 - 2006, precum si a Memorandumului tehnic de intelegere.
    Art. 2
    In cazul in care necesitatile de finantare externa a Romaniei vor impune astfel de cumparari, echivalentul in lei al sumei de 250 milioane DST se acopera de Banca Nationala a Romaniei si se vireaza, pe masura primirii transelor de credit, in contul Fondului Monetar International deschis la Banca Nationala a Romaniei.
    Art. 3
    Rambursarea creditului prevazut la art. 2, plata dobanzilor si a comisioanelor aferente, precum si diferentele in lei rezultate din regularizari se suporta de catre Banca Nationala a Romaniei.
    Art. 4
    (1) Se autorizeaza Guvernul Romaniei, prin Ministerul Finantelor Publice si Banca Nationala a Romaniei, sa introduca, de comun acord cu Fondul Monetar International, amendamente la textul aranjamentului stand-by, care privesc detalii ce nu sunt de natura sa sporeasca obligatiile financiare ale Romaniei fata de Fondul Monetar International.
    (2) Guvernul Romaniei va informa periodic Parlamentul in legatura cu aceste amendamente, in cadrul raportului privind datoria publica interna si externa a Romaniei.
    (3) Includerea valorii noului aranjament stand-by in plafonul de indatorare publica externa se va efectua doar in cazul utilizarii creditului, la data primei utilizari.

    Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

                     PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                              VALER DORNEANU

                        p. PRESEDINTELE SENATUI,
                            DORU IOAN TARACILA

    22 iunie 2004

    Rodrigo de Rato
    Director general
    Fondul Monetar International
    Washington, D.C. 20431

    Stimate domnule de Rato,

    Memorandumul de politici economice si financiare (MEPF) atasat prezinta intelegerile la care s-a ajuns cu expertii Fondului Monetar International (Fondul) in contextul discutiilor asupra unui program de 24 de luni, sprijinit printr-un aranjament stand-by cu acces la 250 milioane DST (24,27 procente din cota), pe care intentionam sa il tratam ca fiind de tip preventiv.
    Pe durata programului anterior (2001 - 2003) dezechilibrele macroeconomice din cadrul economiei noastre au fost reduse, reformele structurale au avansat, iar produsul intern brut (PIB) si investitiile au crescut rapid. Am redus inflatia de la 40 de procente la inceputul anului 2001 la 14 procente la sfarsitul anului 2003, in conformitate cu tintele din program. Dupa o reducere puternica in anul 2002, deficitul contului curent s-a marit in anul 2003, ca rezultat al cresterii rapide a creditului si a salariilor, precum si a importurilor aferente investitiilor straine directe. Privatizarea si reformele structurale au avansat, chiar daca intr-un ritm mai lent decat s-a prevazut.
    Obiectivele noastre macroeconomice principale sunt consolidarea stabilizarii si scaderea graduala a inflatiei la o singura cifra pana in anul 2006, mentinerea deficitului de cont curent sub 5 1/2 procente din PIB si mentinerea gradului de acoperire a rezervelor la 3 1/2 luni de importuri. Mai mult, in conformitate cu angajamentul nostru puternic de aderare la Uniunea Europeana in anul 2007, intentionam sa imbunatatim decisiv guvernanta si climatul de afaceri si sa finalizam agenda de privatizare. MEPF specifica masurile, dintre care unele sunt deja implementate, pentru indeplinirea acestor obiective. Pe baza acestora solicitam aprobarea aranjamentului.
    Guvernul este de parere ca politicile stabilite in MEPF atasat sunt adecvate pentru indeplinirea programului si asigura evolutii macroeconomice sustenabile in perioada 2004 - 2006, insa va intreprinde si alte masuri ulterioare care pot deveni adecvate in acest scop. Romania se va consulta cu Fondul referitor la adoptarea acestor masuri, si anterior revizuirii politicilor cuprinse in MEPF, in conformitate cu politicile Fondului referitoare la asemenea consultari.

    Cu stima,

    Adrian Nastase,                  Mugur Isarescu,
    prim-ministru,                   guvernator,
    Guvernul Romaniei                Banca Nationala a Romaniei

                              MEMORANDUM
de politici economice si financiare pentru perioada 2004 - 2006

    I. INTRODUCERE

    1. Prezentul memorandum prezinta principalele obiective economice si financiare si politicile Guvernului si ale Bancii Nationale a Romaniei pentru perioada 2004 - 2006. Programul reflecta angajamentul nostru ferm pentru consolidarea si continuarea stabilizarii macroeconomice realizate in cadrul aranjamentului stand-by anterior, precum si pentru accelerarea reformelor structurale in vederea asigurarii unei cresteri economice rapide si sustenabile si a asigurarii aderarii la Uniunea Europeana in anul 2007. In urma implementarii unei agende de reforma cuprinzatoare si a unor obiective macroeconomice ambitioase in cadrul acestui program, ne asteptam ca Romania sa nu mai aiba nevoie de alte aranjamente cu Fondul Monetar International.

    II. CADRU GENERAL

    2. Prin politici monetare si fiscale prudente am realizat un progres sustinut in stabilizarea macroeconomica in perioada 2001 - 2003 si am creat baza unei cresteri economice robuste. Consolidarea politicii fiscale, reducerea pierderilor companiilor de stat si politici monetare prudente au condus la reducerea inflatiei de la 40% la inceputul anului 2001 la 12,5% in luna aprilie 2004. Mai mult decat atat, procesul de dezinflatie a fost realizat fara generarea de efecte adverse asupra cresterii produsului intern brut (PIB) care, la nivelul de aproximativ 5% in ultimii 3 ani, a fost printre cele mai ridicate in regiune. Investitiile au crescut puternic, cu o rata a investitiilor de capital fix in crestere de la 18,9% din PIB in anul 2000, la 22,5% in anul 2003. Dupa un declin indelungat, numarul de salariati a crescut cu 1/3% in anul 2003. Pozitia noastra externa s-a imbunatatit remarcabil, cu rezervele oficiale crescand de la 2,5 luni importuri prognozate la sfarsitul anului 2000 la circa 3 1/4 luni la sfarsitul anului 2003. Ratingurile obligatiunilor de stat s-au imbunatatit de cateva ori, in timp ce marjele au scazut rapid.
    3. Totusi, expansiunea recenta extrem de rapida a creditului si intr-o mai mica masura cresterea salariilor au condus la o crestere a deficitului de cont curent in anul 2003. In conditiile imbunatatirii credibilitatii, creditul bancar catre sectorul privat a crescut considerabil, cu peste 50% in termeni reali in anul 2003, in special datorita creditelor ipotecare si de consum. Cresterea rezultata a cererii interne, care reflecta, de asemenea, si efectele majorarii salariului minim pe economie din luna ianuarie 2003, a generat cresterea importurilor, in timp ce recesiunea economica prelungita in zona euro a incetinit exporturile. Aceste evolutii au crescut deficitul de cont curent de la 3,4% din PIB in anul 2002 la 5,9% din PIB in anul 2003, depasind tinta noastra cu aproape 1,1% din PIB.
    4. Ca urmare a performantei mai bune decat cea programata, inregistrata in reducerea inflatiei in prima jumatate a anului 2003, dezinflatia a stagnat in a doua parte a anului 2003. Incetinirea a reflectat atat efectele ajustarii salariului minim, cat si cresterea puternica a cererii interne si cresterea preturilor la energie. Cu toate acestea, am realizat in mare parte tinta de 14% in luna decembrie, iar procesul de dezinflatie a fost reluat la inceputul anului 2004.
    5. Politica fiscala in anul 2003 a fost in concordanta cu programul convenit. Deficitul bugetului general a fost mai mic cu 0,3% din PIB decat cel prognozat. Balanta de economii-investitii a intreprinderilor de stat s-a imbunatatit cu 0,1% din PIB, in timp ce arieratele catre buget au fost mai scazute decat in anul 2002. Am reusit mentinerea salariilor la intreprinderile de stat in limita bugetelor aprobate. Mai mult, ratele de colectare la principalele utilitati s-au mentinut in intervalul de 95 - 98%, mai putin la energia termica.
    6. Politica monetara a fost ferma si supravegherea bancara imbunatatita. Ca raspuns la incetinirea temporara a procesului de dezinflatie si la cresterea rapida a creditului, Banca Nationala a Romaniei (B.N.R.) a majorat rata dobanzii de referinta, cumulativ cu 300 de puncte de baza din luna august 2003, si a introdus norme prudentiale care restrang eligibilitatea persoanelor fizice pentru creditele de consum si cele ipotecare. In particular, B.N.R. a limitat ponderea platilor privind creditele in venitul net lunar la 30%, a impus plata unui avans obligatoriu de 25% sau un girant/asigurare pentru creditele de consum si cerinta prezentarii unui girant, asigurare sau a unei garantii la creditele pentru nevoi personale. B.N.R. si Comisia de Supraveghere a Valorilor Mobiliare au redus ponderea maxima a platilor in venitul net la 35% pentru creditele ipotecare si au introdus o limita maxima de creditare de 75% din valoarea bunului ipotecat. Toate aceste masuri au intrat in vigoare la 1 februarie 2004. De asemenea, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a emis un regulament care limiteaza expunerea asumata de companiile de asigurari pentru creditele bancare. Bancile comerciale sunt in proces de infiintare a biroului de credit, care sa monitorizeze creditele de consum si pentru afaceri si care se asteapta sa devina operational in trimestrul IV al anului 2004. De asemenea, am amanat liberalizarea depozitelor in lei ale nerezidentilor la bancile locale, programata pentru luna ianuarie 2004. In pofida cresterii rapide a creditului inregistrate pana in prezent, consideram ca riscurile prudentiale rezultate sunt controlabile, deoarece bancile sunt bine capitalizate si lichide. Ca urmare a introducerii unui nou regulament privind clasificarea creditelor la inceputul anului 2003, nivelul provizioanelor pentru riscul de credit este, dupa parerea noastra, adecvat, ceea ce a fost, de asemenea, confirmat si de evaluarea efectuata in anul 2003, in cadrul Programului de evaluare a sectorului financiar (FSAP).
    7. In anul 2003 si la inceputul anului 2004 am realizat progrese substantiale in privatizare si imbunatatirea climatului de afaceri. De la inceputul anului 2003, Autoritatea pentru Privatizarea Administratiei Participatiilor Statului (APAPS) a vandut 23 de companii mari de stat producatoare de pierderi cu peste 70.000 de salariati. In circa 70 de intreprinderi mari de stat monitorizate in cadrul programului, numarul de salariati a fost redus cu 7 1/2% sau peste 34.000 de salariati, in special in sectorul cailor ferate. Am finalizat, de asemenea, negocierile privind investitia Corporatia Financiara Internationala (CFI) si BERD in cea mai mare banca, Banca Comerciala Romana - S.A. (B.C.R.), si se asteapta ca tranzactia sa aiba loc la inceputul lunii iunie. Mai mult decat atat, am primit 3 oferte angajante pentru privatizarea celei mai mari societati, Societatea Nationala a Petrolului "Petrom" - S.A., si am selectat oferta castigatoare. Totusi, am inregistrat intarzieri in privatizarea distributiilor de electricitate si gaze. In scopul imbunatatirii climatului de afaceri, am aprobat un plan pentru lupta impotriva coruptiei si am infiintat in anul 2003 Parchetul National Anticoruptie.
    8. Reformele sectorului energetic au avansat semnificativ in perioada 2001 - 2003. Cresterile la preturile la energie au redus substantial pierderile din cadrul sectorului energetic. Am adus preturile la electricitate aproape de nivelurile de acoperire a costurilor, am crescut semnificativ preturile la energia termica si am crescut preturile interne la gaze naturale, desi cele din urma raman substantial sub paritatea de import. Lupta noastra impotriva fenomenului de neplata a fost pusa in aplicare in sectoarele gazelor naturale si de electricitate, insa sunt necesare eforturi suplimentare in sectorul energiei termice.

    III. POLITICI ECONOMICE SI FINANCIARE

    A. Obiective si strategie
    9. Principalele obiective ale programului nostru pentru perioada 2004 - 2006 sunt sustinerea si continuarea stabilizarii macroeconomice si accelerarea reformelor structurale. Principalele obiective macroeconomice sunt: (i) reducerea inflatiei la 9% pana la sfarsitul anului 2004, la 6% pana la sfarsitul anului 2005 si la 5% la sfarsitul anului 2006; (ii) limitarea deficitului de cont curent extern la mai putin de 5,5% din PIB; si (iii) mentinerea rezervelor la un nivel confortabil de 3 1/2 luni de importuri prognozate. Ne asteptam la o rata de crestere economica medie anuala de 5% in perioada 2004 - 2006, ceea ce va contribui la reducerea diferentelor existente in ceea ce priveste PIB pe locuitor, comparativ cu Uniunea Europeana. Stabilizarea ratei inflatiei la o singura cifra pentru prima data in istoria tranzitiei din Romania ar fi, in opinia noastra, un semnal puternic in sensul realizarii politicilor economice majore. Din moment ce aproximativ doua treimi din deficitul de cont curent vor fi acoperite de fluxuri care nu genereaza datorii, suntem de parere ca nivelul tintit este sustenabil. Deoarece soldul balantei economii-investitii in sectorul privat se asteapta sa scada in continuare, toate imbunatatirile in ceea ce priveste deficitul de cont curent extern vor proveni din sectorul public, de la buget si din soldul economii-investitii al intreprinderilor de stat. Riscurile externe raman scazute prin prisma progresului inregistrat in reformele structurale, a ponderii reduse a datoriei externe si publice in PIB si a structurii favorabile a datoriei din punct de vedere al maturitatii.
    10. Principalele elemente ale pachetului de politici macroeconomice in anul 2004 vor fi urmatoarele: imbunatatirea balantei de economii-investitii a sectorului public in sens larg cu aproximativ 1,25% din PIB, obiectiv ce va fi atins prin strangerea tintei bugetare pentru anul 2004, o crestere modesta in termeni nominali a salariului minim, o politica salariala prudenta in intreprinderile de stat si prin continuarea reformelor in sectorul energetic, feroviar si minier. Politica monetara va fi adecvat de restrictiva si, impreuna cu alte masuri prudentiale, ar trebui sa incetineasca cresterea creditului in vederea sprijinirii dezinflatiei si a limitarii deficitului contului curent.
    11. Reformele structurale in perioada 2004 - 2006 vor avea ca scop incheierea agendei de privatizare, intarirea disciplinei financiare si a conformitatii la plata in intreprinderile de stat si in companiile private, precum si imbunatatirea decisiva a guvernantei si mediului de afaceri. Acest program va constitui un puternic impuls pentru privatizarile din sectorul energetic, incluzand Societatea Nationala a Petrolului "Petrom" - S.A., cea mai mare companie din tara, intregul sector de distributie a gazelor si multi distribuitori si generatori de energie electrica. In acest context, reformarea mecanismului de stabilire a pretului la gaze naturale in vederea majorarii pretului producatorilor interni la paritatea de import pana in luna ianuarie 2007 castiga in importanta si urgenta. Programul va facilita, de asemenea, privatizarea sau lichidarea celor 19 intreprinderi de stat mari producatoare de pierderi, ramase in portofoliul APAPS. Vor fi luate masuri decisive impotriva rau-platnicilor de taxe, in timp ce performantele financiare ale rau-platnicilor din sectorul public - concentrati in special in sectorul feroviar si minier - vor fi imbunatatite prin intermediul unor programe puternice si credibile de reducere a pierderilor. Alte masuri se refera la imbunatatirea domeniilor importante de guvernanta, concurenta si mediu de afaceri.

    B. Politica fiscala
    12. Politica bugetara in anul 2004 va sustine obiectivele de dezinflatie si limitarea deficitului de cont curent extern, creand in acelasi timp conditii pentru cresterea in continuare a investitiilor sectorului privat. In particular:
    - in luna mai 2004 vom anunta public decizia de reducere a tintei deficitului bugetului general consolidat la 2,1% din PIB, in vederea asigurarii pietelor, ca intreprindem masurile necesare pentru limitarea deficitului de cont curent. Vom aproba pana la 20 iulie 2004 (criteriu de performanta structurala) un buget rectificat in conformitate cu aceasta tinta revizuita de deficit. Datorita unei performante in domeniul veniturilor mai bune decat cea din momentul aprobarii bugetului pe anul 2004, vom fi capabili sa atingem acest obiectiv mentinand nivelul total al cheltuielilor bugetare si compensand unele cheltuieli relativ mai mari ale bugetelor locale cu reduceri ale cheltuielilor bugetului de stat. Daca vor fi obtinute venituri mai mari decat cele corespunzatoare tintei de deficit de 2,1% din PIB, nu vom creste cheltuielile prevazute in program si vom utiliza veniturile suplimentare pentru reducerea deficitului. Toate cheltuielile pentru proiectele de autostrazi, inclusiv proiectele pe baza de parteneriat public-privat si proiectele finantate din garantii extrabugetare, vor fi incluse in noul plafon de deficit bugetar, in afara cazului in care o abordare diferita ar deveni adecvata in conformitate cu recomandarile misiunii de asistenta tehnica a Departamentului de afaceri fiscale din cadrul Fondului (FAD). Veniturile din privatizare vor fi tratate in continuare ca articole de finantare in conturile fiscale [Memorandumul tehnic de intelegere (MTI), paragraful III];
    - vom implementa masuri pentru imbunatatirea balantei de economii-investitii a companiilor de stat pentru a facilita o ajustare globala a deficitului sectorului public in sens larg de 1 1/4% din PIB. Masurile sunt prezentate in paragrafele 21 - 26 si 32 - 33. Pentru a ne asigura de indeplinirea obiectivului fiscal pentru sectorul public in sens larg, vom stabili un sistem de monitorizare lunara a necesitatii de finantare a sectorului public (PSBR), care va fi obiectiv cantitativ in anul 2004. Vom face toate eforturile pentru a imbunatati credibilitatea acestor date, pentru transformarea acestui obiectiv intr-un criteriu de performanta cantitativa incepand cu primul trimestru al anului 2005.
    13. Suntem pregatiti pentru inasprirea in continuare a politicii bugetare, daca atingerea tintelor de cont curent si dezinflatie se va afla sub riscul neindeplinirii. Ne asteptam ca reducerea tintita a deficitului bugetar si masurile pentru imbunatatirea balantei economii-investitii a companiilor de stat sa fie suficiente pentru limitarea recentei cresteri puternice a cererii interne si sa aiba ca rezultat imbunatatirea deficitului de cont curent extern in primul semestru al anului 2004. Daca nu se va intampla astfel, suntem ferm angajati sa implementam masuri corective, inclusiv inasprirea in continuare a politicii fiscale. Pentru a ne asigura de indeplinirea tintei de deficit bugetar si pentru inlesnirea ajustarilor suplimentare, daca devin necesare, am stabilit obiective indicative pentru plafoanele lunare ale cheltuielilor bugetare pentru primele 6 luni ale anului 2004. Bugetele rectificate si posibilele modificari ale plafoanelor de cheltuieli vor fi discutate in contextul analizelor trimestriale din program.
    14. Referitor la politica fiscala, am hotarat sa acordam prioritate reducerii in continuare a ratelor la contributiile de asigurari sociale. Ca urmare a reducerii cotelor la contributii cu 3 puncte procentuale in anul 2002 si cu 5 puncte procentuale in anul 2003, am diminuat contributia angajatorilor la fondul de pensii cu 2,5 puncte procentuale si contributia angajatorilor la fondul de somaj cu 0,5 puncte procentuale de la 1 ianuarie 2004. Eligibilitatea pentru aplicarea cotei de T.V.A. reduse va fi limitata la un numar de produse farmaceutice, cazarea hoteliera, distributia de ziare si la un grup restrans de produse anterior exceptate de la plata T.V.A. Ne vom abtine de la reducerea impozitului pe profit si a impozitului pe venit in anul 2004, avand in vedere ca aceste rate sunt comparabile cu cele din alte tari candidate la integrarea in UE si nu ne putem permite o pierdere de venituri. De asemenea, ne vom abtine de la introducerea deductibilitatii dobanzii pentru creditele ipotecare. Nu vom modifica legislatia fiscala in anul 2004 si ne vom consulta cu Fondul pentru orice amendamente pe care le-am putea avea in vedere pentru anul 2005. Mai mult, ne vom abtine de la introducerea de scutiri fiscale sau a altor noi facilitati fiscale distorsionante ori de la amanarea intreruperii celor care expira (obiectiv structural continuu).
    15. Implementarea unei reforme comprehensive a administratiei fiscale va continua. La 1 ianuarie 2004 am infiintat Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in subordinea Ministerului Finantelor Publice si am transferat colectarea contributiilor sociale la noua agentie. Modernizarea administratiei veniturilor se va concentra acum pe operatiuni, sisteme, procese si resurse umane. Intentionam sa cream o structura bazata pe functiuni cu o supraveghere centrala puternica ce va controla automatizat activitatile economice si va implementa programe de conformare bazate pe evaluarea riscului. In concordanta cu recomandarile FAD, am infiintat structuri de proiect pentru reformele recomandate. Planurile detaliate pentru atingerea principalelor obiective vor fi aprobate pana la sfarsitul lunii iunie 2004. In luna iulie 2004 vom incepe discutiile privind posibile finantari cu organizatii donatoare. Mai mult, pentru a asigura ca toate functiile de colectare a veniturilor sunt integrate, Guvernul va aproba un act normativ care va subordona de la 1 ianuarie 2005 administratia vamilor si Garda Financiara ministrului finantelor publice (criteriu de performanta structurala).
    16. Ramanem ferm angajati sa pastram salariile in sectorul bugetar si pensiile in limitele bugetului pe anul 2004. Am limitat cresterea salariilor din sectorul bugetar pentru 2004 la 6% in termeni nominali la 1 ianuarie 2004 si la alte 6% la 1 octombrie 2004 prin aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 123/2003. Am limitat primele anuale pentru anul 2003, platite la inceputul anului 2004, la echivalentul unui salariu lunar din anul 2003 si vom aplica acest principiu si pentru primele corespunzatoare anului 2004, ce vor fi platite in anul 2005. In sectorul intreprinderilor de stat, pentru a evita ca utilizarea profiturilor intreprinderilor de stat ca bonusuri salariale sa submineze programul nostru salarial, vom amenda pana la sfarsitul lunii iulie 2004 Ordonanta Guvernului nr. 64/2001 pentru limitarea utilizarii profiturilor in acest scop la un salariu de baza mediu lunar. Luand in considerare necesitatea consolidarii fondului de pensii, suntem hotarati sa nu depasim cresterea programata a pensiilor si cheltuielilor cu pensiile in bugetul pe 2004. Pentru asigurarea sustenabilitatii pe termen mediu a sistemului public de pensii, vom conveni cu Banca Mondiala, in contextul operatiunilor din cadrul imprumutului de ajustare programatica (PAL), sa acceleram cresterea varstei de pensionare si sa initiem egalizarea varstei de pensionare pentru femei si barbati incepand cu 1 iulie 2005. Nu vom decide nici o noua recorelare a pensiilor dupa incheierea recorelarii actuale, pana la mijlocul anului 2004, fara consultarea in prealabil cu expertii Fondului si ai Bancii Mondiale.
    17. Vom intensifica lupta impotriva acumularii de arierate la buget. Ne vom asigura ca autoritatile locale nu acumuleaza arierate, inclusiv la subventiile catre companiile de incalzire in sistem centralizat. Mai mult, sumele neplatite, reprezentand arierate catre furnizorii sectorului de sanatate, acumulate in anul 2002, identificate in protocoalele convenite cu organizatiile furnizorilor, in suma de 3.644 miliarde lei, vor fi platite pana la sfarsitul lunii septembrie 2004 (criteriu de performanta structurala). Pentru evitarea reaparitiei arieratelor, am aprobat in luna februarie 2004 actele normative pentru intarirea legislatiei privind achizitiile de produse medicale. Pe baza recomandarilor Bancii Mondiale, pentru imbunatatirea eficientei sistemului spitalicesc vom aproba, pana la sfarsitul lunii iunie 2004, o strategie pe termen scurt, mediu si lung pentru rationalizarea intregului sistem de sanatate.
    18. Vom actiona decisiv impotriva marilor contribuabili rau-platnici si a evaziunii fiscale. In completarea eforturilor noastre de a asigura plata integrala a taxelor de catre intreprinderile de stat, vom actiona ferm in ceea ce priveste arieratele sectorului privat catre bugetul general consolidat. In perioada 2002 - 2003 cele mai mari arierate ale sectorului privat catre bugetul general consolidat au fost acumulate de 3 rafinarii. Procedura de faliment impotriva uneia dintre acestea a fost initiata in data de 22 ianuarie 2004. Ca o preconditie, Ministerul Finantelor Publice (M.F.P.) a initiat in data de 31 martie 2004 procedura de faliment impotriva celei de-a doua mari rafinarii. Ulterior M.F.P. a initiat procedura de faliment impotriva altor 4 companii private cu cele mai mari fluxuri de arierate catre bugetul general consolidat, precum si impotriva unui numar mare de alte companii. Cea mai mare rafinarie privata si-a imbunatatit conformarea la plata dupa reesalonarea stocului de arierate. Totusi, vom revoca reesalonarea in situatia in care compania nu isi plateste taxele si serviciul stocului reesalonat de arierate in intregime si la timp. Reducerea arieratelor pentru cei mai mari 452 de debitori privati catre bugetul de stat si fondurile de asigurari sociale va fi un criteriu de performanta cantitativ in cadrul programului (MTI, paragraful V), in timp ce reducerea arieratelor intreprinderilor de stat catre bugetul general consolidat va fi o tinta indicativa (MTI, paragraful VI). Mai mult, vom continua afisarea pe Internet a primilor 549 de debitori catre bugetul de stat si vom actualiza aceasta lista in fiecare trimestru, in timp ce vom include de la 1 ianuarie 2004 arieratele catre cele 4 fonduri de asigurari sociale (datele lunare actualizate vor fi comunicate expertilor Fondului). Vom intensifica lupta impotriva evaziunii fiscale. In acest scop, vom aproba pana la sfarsitul lunii iunie 2004 un plan cuprinzator pentru: a) a elimina comertul ilegal cu produse petroliere si tigari, domenii in care coruptia este perceputa ca fiind foarte raspandita; b) a lupta impotriva coruptiei in administratia vamilor. Acest plan va fi pregatit in stransa consultare cu asociatiile de afaceri si cu alte parti implicate. In plus, pana la sfarsitul lunii iunie 2004 vom solicita asistenta tehnica din partea Fondului pentru a analiza legislatia cu privire la prevenirea, descoperirea, controlul si sanctionarea fraudelor fiscale. In plus, deciziile Consiliului Concurentei cu privire la ajutorul de stat, inclusiv in cazurile reesalonarilor arieratelor la impozite, vor fi facute publice pe Internet, impreuna cu justificarea aferenta.
    19. Pentru finantarea deficitului bugetar pe anul 2004 vom acorda prioritate imprumuturilor interne, in vederea limitarii presiunilor ofertei de credite catre sectorul privat. Luand in considerare veniturile mari prognozate din privatizare, provenite din afara tarii, vom limita emisiunea de eurobonduri la nu mai mult de 600 milioane euro in anul 2004, din care 425 milioane euro nu vor fi cheltuiti in anul curent (aceasta cifra poate fi revizuita la prima analiza). Finantarea interna va avea ca scop extinderea maturitatii titlurilor denominate in lei.
    20. Vom limita acordarea tuturor garantiilor extrabugetare externe in anul 2004 la 2,3% din PIB (1,5 miliarde dolari S.U.A.) fata de 2,2% in anul 2003, pentru a ne asigura ca tinta privind situatia fiscala a sectorului public in sens larg este atinsa. Plafonul va fi aplicat garantiilor extrabugetare pentru carburanti, imprumuturilor de la creditori multilaterali si oficiali si altor garantii extrabugetare. In cadrul plafonului vom acorda prioritate proiectelor de modernizare in sectorul energetic si al cailor ferate. Vom limita emisiunea de garantii interne la maximum 20 milioane dolari S.U.A. (cu exceptia garantiilor pentru imprumuturile acordate autoritatilor locale pentru finantarea temporara a proiectelor SAPARD 21), cu garantii limitate la cazurile aprobate de catre Consiliul Concurentei. In plus, vom amenda pana la sfarsitul lunii septembrie 2004 Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 146/2002 (aprobata prin Legea nr. 201/2003), in sensul prevenirii acordarii de noi imprumuturi de la Trezoreria Statului catre intreprinderile de stat.

    C. Politica salariala
    21. Pentru a proteja competitivitatea economiei noastre am crescut numai in mica masura salariul minim in anul 2004. Am aprobat o hotarare a Guvernului care stabileste o crestere de 12% a salariului minim la 1 ianuarie 2004, respectiv 2,8 milioane lei, nivel care va ramane neschimbat pana la sfarsitul anului 2004 (criteriu de performanta structurala continuu). Toti oficialii Guvernului care participa la negocierile contractului colectiv de munca la nivel national vor cauta sa se asigure ca salariul minim din acest contract nu difera in mod semnificativ de salariul minim stabilit prin lege. In plus, Guvernul va instrui reprezentantii companiilor de stat: a) sa nu accepte un salariu minim diferit de salariul minim aprobat; b) sa solicite asociatiilor patronale din care fac parte sa refuze o astfel de diferenta. Guvernul se va asigura ca un asemenea contract national sau alte contracte colective nu vor afecta in nici un fel programul salarial in intreprinderile de stat, prezentat in urmatorul paragraf, si, in acelasi timp, va incerca sa convinga sectorul privat in acordarea unor cresteri salariale moderate. Cresterea salariului minim in anul 2005 va fi discutata cu expertii Fondului in contextul primei analize a programului.
    22. Politica salariala a intreprinderilor de stat in anul 2004 are ca obiectiv imbunatatirea performantelor financiare ale unui numar de 72 de companii mari monitorizate, cu aproximativ circa 1/2% din PIB. Pentru asigurarea unei politici salariale prudente in sectorul intreprinderilor de stat vom rectifica bugetele companiilor monitorizate pana la sfarsitul lunii aprilie 2004, limitand cresterea fondului de salarii la aproximativ 7% (preconditie). Avand in vedere reducerea proiectata a numarului de salariati cu 19.000 de pozitii, aceasta implica o crestere bruta a salariului de aproximativ 11% in termeni nominali, sub rata inflatiei estimata. Pentru intarirea credibilitatii tintei noastre salariale, ministerele vor bloca plata echivalentului a 4% din fondul de salarii trimestrial in intreprinderile monitorizate, pana in ultima luna a trimestrului, si il vor debloca numai dupa ce devine clar faptul ca tinta respectiva va fi atinsa.

    D. Reformele din sectorul energetic
    23. Pentru a reduce dependenta noastra crescanda de importurile de gaze, vom continua cresterea preturilor la producatorii interni in vederea atingerii nivelului paritatii de import pana in luna ianuarie 2007. In data de 15 martie 2004 am anuntat un grafic al cresterii preturilor la gaze (preconditie). Pentru anul 2004 acest grafic stabileste ca pretul la gaze la consumatorii finali va fi majorat in fiecare trimestru cu 5%, exprimat in lei (preconditie pentru 1 aprilie si 1 iulie, criteriu de performanta structurala ulterior). Pentru perioada 2005 - 2007 acest grafic specifica pretul la producator pe piata reglementata, dupa cum este prevazut in Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale si al presedintelui Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale nr. 1.075/216/2003. In timp ce in actualul sistem producatorii interni primesc ceea ce ramane efectiv dupa ce costurile variabile de import sunt acoperite (in plus fata de costurile de transport, depozitare si distributie), in noul sistem distribuitorii de gaze si consumatorii finali vor trebui sa absoarba costurile variabile de import si cresterea graduala a preturilor producatorilor la paritatea de import. Prima crestere anuala a pretului administrat la consumatorul final, in conformitate cu noul sistem de stabilire a preturilor, va intra in vigoare la 1 ianuarie 2005, cand preturile interne la producatori pe piata reglementata vor creste cu cel putin 25 dolari S.U.A./mm^3, incepand cu nivelul estimat al anului 2004 de 60 dolari S.U.A./mm^3 (criteriu de performanta structurala; cursul valutar folosit pentru convertirea cresterii dolarului S.U.A. in preturi in lei este specificat in MTI, paragraful VII). Ajustarea urmatoare de aceeasi amploare va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2006.
    24. Vom continua ajustarea preturilor la electricitate si incalzire catre nivelul acoperirii costurilor. Preturile la electricitate si caldura ale Societatii Comerciale "Termoelectrica" - S.A. pentru consumatorul final vor fi ajustate catre nivelul de recuperare a costurilor (inclusiv rentabilitatea capitalului pentru companiile de distributie) semestrial, la 1 ianuarie si la 1 iulie (criteriu de performanta structurala). Agentia de reglementare va elabora raporturi asupra acestor ajustari si le va transmite expertilor Fondului (obiectiv structural continuu). Mai mult, in cooperare cu Banca Mondiala, am revizuit in luna martie 2004 structura preturilor la electricitate, fapt care a confirmat ca preturile de distributie la consumatorul final sunt in concordanta cu plata integrala catre producatori si vor acoperi integral marjele distribuitorilor, o data ce propunerea Bancii Mondiale pentru ajustarea pretului in luna iulie 2004 este implementata. De asemenea, Banca Mondiala a revizuit pretul de productie la electricitate la termocentrale si a concluzionat ca acesta este la un nivel adecvat, recomandand ca Guvernul sa aprobe un plan care sa vizeze costurile mari ale unor unitati din cadrul termocentralelor ("activele neperformante"). Banca Mondiala a recomandat, de asemenea, ca ajustarea de preturi de la 1 iulie 2004 sa includa o marja necesara pentru asigurarea unei rate de profitabilitate la un nivel cel putin egal cu costul datoriilor in sectorul de distributie, care reprezinta un pas important pentru comercializarea si privatizarea companiilor de distributie. Vom implementa aceste recomandari, care vor necesita o ajustare a pretului la consumatorul final de aproximativ 6 - 7% . In contextul primei analize, vom discuta cu expertii Fondului si alti pasi in reforma sectorului energetic, inclusiv eliminarea politicii de tarif uniform, permitand diferentierea pretului la consumatorul final in cadrul regiunilor geografice, eliminarea taxei nationale de dezvoltare si masuri pentru cresterea preturilor producatorilor la hidroelectricitate, in vederea liberalizarii integrale a acestei piete pana in anul 2007.
    25. Vom aproba o strategie de reforma a sistemului de incalzire centrala, in stransa cooperare cu Banca Mondiala (preconditie). Aceasta strategie va urmari o trecere la contracte de incalzire sau conventii cu gospodariile individuale, instalarea valvelor termostat si a contoarelor de incalzire, precum si introducerea unei structuri defalcate a tarifului. In plus, vom reanaliza asistenta sociala pentru gospodarii si o vom modifica, daca va fi necesar. Un calendar pentru introducerea acestor masuri a fost pregatit in aprilie 2004. Vom aproba o ordonanta de urgenta pana la 10 iunie 2004, eliminand toate subventiile si livrarile de combustibili ale companiilor de stat monitorizate catre 15 dintre cel mai putin eficiente centrale termice (preconditie). Suntem hotarati sa nu reluam asemenea subventii sau livrari si astfel sa incurajam administratiile locale sa stopeze productia si sa decida asupra inchiderii acestor centrale termice. Pana la sfarsitul lunii iunie ne vom asigura ca, pentru fiecare dintre aceste centrale, fie administratia locala a luat o asemenea decizie, fie procedurile de faliment au fost initiate de catre Guvern (in cazul datoriilor la buget) sau de catre un furnizor de stat de combustibili (in cazul datoriilor catre furnizorii de combustibili) (preconditie). In plus, vom transmite aceste documente pentru a demonstra ca aceste decizii au fost luate impreuna cu Fondul si cu Banca Mondiala. In plus, impreuna cu administratiile locale, vom lua toate masurile necesare pentru a sprijini gospodariile conectate la sistemul de incalzire centralizata sa treaca pe sistemul de incalzire individuala. Pretul de producere a energiei termice la Societatea Comerciala "Termoelectrica" - S.A. va creste cu 12% de la 1 iulie 2004. Pretul national de referinta pentru energia termica va creste cu 12% de la 1 august 2004 (criteriu de performanta structurala). Hotararea respectiva va fi aprobata de Guvern pana la mijlocul lunii iulie 2004. Pana la sfarsitul lunii septembrie vom pregati o analiza care sa evidentieze etapele necesare in vederea eliminarii sistemului actual de subventii pentru producatori, prin sporirea sprijinului catre gospodarii pentru energia termica, eliminand astfel pretul national de referinta.
    26. Vom continua eforturile pentru eliminarea neplatii facturilor la electricitate si gaze prin punerea stricta in aplicare a termenelor de deconectare in cazul neplatii energiei electrice si a gazelor. Cu toate acestea, in anul 2004 bugetul va continua sa isi asume platile pentru facturile la energie pentru cativa mari producatori de pierderi (lista intreprinderilor de stat eligibile va fi aprobata prin hotarare a Guvernului pana la sfarsitul lunii iulie 2004), a caror deconectare ar putea crea probleme sociale. Vom intensifica, de asemenea, eforturile de imbunatatire a colectarilor de la populatie. In acest scop, vom pune in aplicare masuri de confiscare a activelor rau-platnicilor prin sistemul judiciar, dupa cum se specifica in Ordonanta Guvernului nr. 85/2001 si prin Hotararea Guvernului nr. 400/2003. Cei mai mari rau-platnici industriali la cele 4 utilitati vor ramane deconectati sau furnizarea se va realiza la nivel minim de alimentare, pana cand platile in totalitate pentru toate facturile incepand cu luna decembrie 2002 vor fi incasate de catre furnizorii de utilitati, in timp ce facturile pentru companiile cu alimentare minima vor fi platite de catre Guvern (obiectiv structural continuu).

    E. Privatizare, lichidare si restructurare
    27. Privatizarea cu succes a Societatii Nationale a Petrolului "Petrom" - S.A. este cea mai mare prioritate a noastra. Am eliminat unele restrictii si neclaritati care pot afecta in mod negativ succesul privatizarii. In special, ca o preconditie, in luna martie 2004 am decis ca: a) intreaga suma a arieratelor la bugetul general consolidat, aflate in litigiu, va fi stearsa la momentul transferului de proprietate; b) Guvernul isi va asuma raspunderea pentru compensatiile de mediu; si c) nu va fi nici o penalitate pentru devierile postprivatizare de la nivelurile de personal, incluse in planul de afaceri al investitorilor. In plus, am clarificat ulterior, printr-o scrisoare transmisa investitorilor de pe lista scurta, faptul ca Guvernul isi va asuma obligatiile de mediu aferente sondelor abandonate si va limita restrictiile cu privire la restructurarea companiei, inclusiv vanzarea activelor principale, la cel mult 4 ani, in timp ce am aratat, de asemenea, ca vom fi de acord cu externalizarea unei rafinarii si a unui complex petrochimic chiar si inainte de acest termen. Dupa cum s-a mentionat in paragraful 23, graficul de ajustare a preturilor la gaze a fost anuntat la 15 martie 2004. Toate aceste decizii au crescut valoarea Societatii Nationale a Petrolului "Petrom" - S.A. si au creat conditiile pentru o privatizare de succes.
    28. Dorim sa obtinem progrese substantiale in privatizarea utilitatilor, pe baza recomandarilor Bancii Mondiale. In stransa consultare cu Banca Mondiala, vom accelera pregatirile pentru privatizarea a doua companii de distributie a gazelor prin invitarea la depunerea pana la 20 iulie 2004 a ofertelor finale (preconditie). Am primit o oferta finala pentru privatizarea a doua companii de distributie a energiei electrice in luna martie 2004, pentru care negocierile sunt in curs de desfasurare. Nu vom oferi facilitati fiscale speciale investitorilor sau tratamente preferentiale in privatizari ulterioare. Daca acestea esueaza, fie vom relansa procesul de privatizare pentru aceste doua companii, fie vom selecta alte doua pentru privatizare in anul 2004, in plus fata de cele doua avute in vedere pentru privatizare. Pana la sfarsitul lunii septembrie 2004 vom pregati o strategie de privatizare pentru Societatea Comerciala "Electrica - Muntenia Sud" - S.A., in scopul de a invita la depunerea ofertelor angajante pana la sfarsitul lunii martie 2005. Vom incepe discutiile cu Banca Mondiala cu privire la privatizarea Societatii Comerciale "Romgaz" - S.A. si a termocentralelor Rovinari si Turceni.
    29. Fie vom privatiza, fie vom lichida ultimele 19 mari intreprinderi de stat din subordinea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) pana la sfarsitul lunii septembrie 2004. In plus, fata de compania deja privatizata in primul trimestru al anului 2004, am initiat procedura de faliment pentru 5 companii mari de stat (companii cu mai mult de 1.000 de angajati), inclusiv Societatea Comerciala "Republica" - S.A., Societatea Comerciala "Combinatul de Utilaj Greu" Cluj - S.A. si Societatea Comerciala "Turnu" - S.A. (preconditie). Dupa aceasta fie vom privatiza, fie vom lichida cate 6 astfel de companii in trimestrele II si III ale anului 2004 (obiective structurale), lasand doua astfel de companii pentru trimestrul IV al anului 2004. Pentru a imbunatati perspectivele unei privatizari de succes, am implementat un program de reducere a personalului si am eliminat 15.000 de posturi in luna martie 2004, inclusiv 2.600 de disponibilizari la Societatea Comerciala "Roman" - S.A. (preconditie). Mai mult, ca parte din programul salarial aprobat pentru anul 2004, va fi impusa o inghetare a salariilor in toate companiile de sub autoritatea A.V.A.S., care au acumulat pierderi (dupa impozitare) in anul 2003 (preconditie); acelea care nu au acumulat pierderi pot beneficia de o crestere salariala de pana la 9% . Pentru companiile cu rezultate financiare slabe, in luna martie 2004 APAPS si adunarile generale ale actionarilor au decis lichidarea voluntara a 15 companii neviabile (inclusiv Societatea Comerciala "Republica" - S.A., Societatea Comerciala "Combinatul de Utilaj Greu" Cluj - S.A. si Societatea Comerciala "Turnu" - S.A.) si vor numi acum lichidatorii. De asemenea, vom stabili tinte trimestriale pentru privatizarea sau lichidarea companiilor mai mici.
    30. In ceea ce priveste privatizarea Societatii Comerciale "Roman" - S.A., suntem hotarati sa impiedicam intoarcerea in proprietatea statului a oricarei parti a companiei. Ca parte a intelegerii de privatizare, 2.600 de concedieri au fost implementate pana la 15 aprilie 2004 in unitatile ramase ale Societatii Comerciale "Roman" - S.A. (preconditie). Daca vreo unitate nu plateste facturile la utilitati si impozitele la timp, vom incepe imediat procedurile de inchidere (obiectiv structural continuu).
    31. Vom revizui privatizarea Companiei Nationale "Tutunul Romanesc". Am incheiat un contract cu o firma internationala de audit pentru a desfasura procedura de due-dilligence a contractului de privatizare, care va fi finalizata pana la sfarsitul lunii iunie 2004. Vom relansa privatizarea companiei pana la sfarsitul lunii iunie 2004, daca se dovedeste ca procesul de licitatie a fost deficitar.
    32. Eforturile noastre de restructurare a sectorului cailor ferate vor continua. Ulterior concedierilor masive si privatizarii a 21 de filiale in a doua jumatate a anului 2003, intentionam sa inchidem pana la sfarsitul lunii iunie 2004 aproximativ 3.000 km de linii secundare de cale ferata producatoare de pierderi (26% din reteaua totala), daca sectiunile respective nu sunt preluate de catre investitori sub forma unor contracte de concesionare pana la 15 iunie 2004. Am aprobat o hotarare a Guvernului corespunzatoare in luna ianuarie 2004. Pentru segmentele cu contracte de subconcesionare nu vom impune investitorilor obligatii de a pastra angajatii. Angajatii care nu sunt preluati de catre investitori vor fi concediati de catre Societatea Nationala a Cailor Ferate Romane - S.A. pana la data intrarii in vigoare a contractului de subconcesiune, dar nu mai tarziu de sfarsitul lunii iunie 2004. Vom continua reducerea personalului in companiile feroviare cu 8.000 de angajati in perioada ianuarie - septembrie 2004. Pentru imbunatatirea performantei financiare a cailor ferate am crescut pretul biletelor de calatori cu 6,3% la 15 februarie 2004 si il vom creste cu inca 6% pe 15 iulie 2004. Am crescut, de asemenea, tariful de transport marfuri cu 10% la 1 martie 2004 si cu alte 10% la 1 iulie 2004. Pana la 1 iulie 2004 vom finaliza externalizarea serviciilor de mesagerie CFR catre o companie privata, care se asteapta sa aiba ca rezultat economii de aproximativ 200 miliarde lei. Bugetele companiilor de cai ferate pentru anul 2004 vor fi rectificate pentru a asigura faptul ca pierderile operationale, precum si obligatiile catre utilitati si catre bugetul general consolidat sunt in totalitate acoperite de subventiile bugetare alocate. De asemenea, companiile de cai ferate vor continua privatizarea a 4 filiale, precum si vanzarea activelor nefolosite in activitatea de baza.
    33. Vom implementa un plan de restructurare ambitios in sectorul minier. Am aprobat si am publicat pe 28 mai 2004 o strategie pentru restructurarea sectorului minier in perioada 2004 - 2010, care a fost elaborata in cooperare cu Banca Mondiala si care respecta criteriile UE privind protectia mediului (preconditie). Strategia stabileste calendare detaliate pentru minele ce urmeaza a fi privatizate sau inchise, reducerile de personal necesare pentru fiecare mina, precum si programe pentru rezolvarea problemelor sociale in regiunile afectate. De asemenea, strategia include un plan de actiune pe anul 2004, cu planuri de reducere a personalului si lista minelor care vor fi inchise si o decizie de inchidere a 30 de mine pana la 30 iunie 2004. In conformitate cu aceasta strategie, 4.000 de angajati din sectorul minier urmeaza sa fie disponibilizati pana la 30 iunie 2004 (preconditie) si alti 4.000 de angajati pana la data de 30 septembrie 2004 (criteriu de performanta structurala). Bugetele companiilor din sectorul minier pentru anul 2004 vor fi rectificate pentru a asigura faptul ca pierderile operationale ramase sunt in totalitate acoperite prin subventiile alocate de la buget, inclusiv obligatiile la utilitati si obligatiile catre bugetul general consolidat.
    34. Ca parte a planurilor noastre de a spori eficienta planurilor de cheltuieli cu autostrazi pe termen mediu, cooperam cu Banca Mondiala pentru a evalua suportabilitatea generala a programului. Anterior finalizarii contractelor pentru autostrazi, aflate in prezent in negociere, vom solicita asistenta Bancii Mondiale cu privire la urmatoarele aspecte:
    - un raport al unui consultant, finantat de Banca Mondiala, care sa evalueze preturile unitare si aranjamentele financiare ale proiectului Autostrazii Bors - Brasov;
    - am solicitat Bancii Mondiale sa pregateasca pana la sfarsitul lunii iulie 2004, in consultare cu BERD, o evaluare a prioritatilor si a celui mai bun traseu de constructie a autostrazii. Acest studiu va aborda, de asemenea, suportabilitatea generala si impartirea riscului in cadrul proiectelor de parteneriat public-privat planificate pentru Autostrada Brasov - Bucuresti, precum si optiunile de relicitare a acestora;
    - analiza, pregatita in consultare cu Comisia Europeana si cu alte parti implicate, a implementarii legislatiei in domeniul achizitiilor, inclusiv normele relevante, utilizate pentru acordarea proiectelor mari de infrastructura, precum si a liniilor directoare pentru acordarea contractelor de acest tip in viitor;
    - in urma elaborarii acestor rapoarte, vom consulta Fondul cu privire la sustenabilitatea fiscala a programului general de constructie a autostrazilor, inclusiv cu privire la posibilitatea de a relua licitatia, retrasarea si etapizarea programului de autostrazi, anterior finalizarii proiectelor existente, aflate in pregatire;
    - vom limita cheltuielile pentru constructia de autostrazi (inclusiv cheltuielile din contractele si proiectele de parteneriat public-privat, Proiectul Bechtel si proiectele finantate cu garantii extrabugetare) la 260 milioane euro in anul 2004.
    35. Eforturile noastre pentru finalizarea privatizarii in sectorul bancar vor continua. Am decis in luna aprilie 2004 asupra calendarului pentru privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni - C.E.C. - S.A., banca de economii a statului, in vederea finalizarii acestei privatizari in anul 2005. In plus, vom anunta licitatia pentru un consultant de privatizare al Casei de Economii si Consemnatiuni - C.E.C. - S.A., pana la sfarsitul lunii mai 2004. De asemenea, vom finaliza negocierile cu BERD si CFI pentru achizitionarea pachetului de actiuni al B.C.R., pana la sfarsitul lunii iunie 2004 (preconditie).
    36. Vom implementa o serie de masuri pentru imbunatatirea transparentei si responsabilitatii in sectorul intreprinderilor de stat: (i) Guvernul va decide pana la sfarsitul lunii martie 2004 (preconditie) ca toate cele 72 de intreprinderi de stat monitorizate sa isi publice pe paginile web ale ministerelor de resort declaratiile de venituri auditate independent, incepand cu conturile pentru anul 2003; in acelasi sens vom publica si rezultatele financiare trimestriale (neauditate) pe aceste pagini web; (ii) vom continua publicarea in mod regulat, pe Internet, a rapoartelor referitoare la ajutorul de stat, inclusiv subventiile sub forma de arierate; (iii) standardele de contabilitate acceptate pe plan international vor fi integral obligatorii incepand cu anul 2005 pentru toti agentii economici care depasesc o anumita marime.

    F. Politica monetara si aspecte bancare
    37. B.N.R. se va concentra in continuare pe reducerea inflatiei la o singura cifra, gestionand in acelasi timp tranzitia politicii monetare la un nou regim. Noua lege privind statutul B.N.R., care urmeaza sa fie aprobata pana la sfarsitul lunii iunie 2004 (preconditie), va asigura independenta acesteia in conformitate cu acquisul UE relevant si va face ca stabilitatea preturilor sa fie obiectivul primar al politicii monetare a B.N.R. Aceasta, impreuna cu progresele pe care le-am inregistrat in prognozarea inflatiei si in elaborarea procedurilor referitoare la transparenta si responsabilitate, va furniza premisele legale, tehnice si institutionale necesare pentru implementarea graduala a tintirii inflatiei. Noul regim va avea in vedere faptul ca efectul cursului de schimb asupra preturilor domina inca modificarile ratei dobanzii in determinarea evolutiei inflatiei. Cu inflatia stabilizata ferm la nivelul unei singure cifre si imbunatatirea transmisiei prin canalul dobanzilor, responsabilitatea actiunilor de politica monetara se va transfera treptat catre rata dobanzii.
    38. In anul 2004 politica monetara va continua sa aplice regimul actual. B.N.R. va continua sa ghideze cursul de schimb pe un traseu consecvent obiectivului de inflatie si unei aprecieri reale modeste fata de noul cos de 75/25 euro-dolar, in concordanta cu efectul Balassa - Samuelson estimat. Aceasta politica combina flexibilitatea substantiala a cursului de schimb pe termen scurt cu ghidarea in vederea stabilizarii inflatiei intr-un orizont de timp mai lung. Politicile fiscala si salariala restrictive, asa cum au fost prezentate mai sus, vor facilita imbunatatirea deficitului contului curent extern, permitand B.N.R. sa se concentreze asupra dezinflatiei. Vom incepe sa reducem gradual rata dobanzii de referinta dupa ce vom fi siguri ca procesul de dezinflatie si deficitul de cont curent sunt inscrise ferm pe traiectoria dorita. Vom continua cu liberalizarea depozitelor in lei ale nerezidentilor la bancile locale, atunci cand diferentialul ratei dobanzii dintre piata interna si pietele externe nu va crea oportunitati pentru intrari de volum mare cu potential destabilizator.
    39. B.N.R. va continua sa monitorizeze cresterea creditului si sa implementeze masuri decisive pentru limitarea acestuia, dupa cum va fi necesar, din motive atat macroeconomice, cat si prudentiale. In conditiile in care cresterea rapida a creditului nu se va atenua ca urmare a masurilor de restrangere a eligibilitatii introduse in luna februarie 2004, vom introduce raportarea obligatorie de catre banci si institutii nebancare catre biroul de credit nou-infiintat si vom avea in vedere alte masuri pentru limitarea cresterii creditului, inclusiv prin cresterea rezervelor minime obligatorii pentru sursele de finantare in valuta. Incepand cu 1 septembrie 2004, Centrala riscurilor bancare din cadrul B.N.R. isi va extinde baza de date si pentru creditele neperformante mai mici de 200 milioane lei, inca nemonitorizate. Intrucat companiile de asigurari au asigurat mai mult de jumatate din portofoliul de credite pentru persoanele fizice al bancilor, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va monitoriza stabilirea primelor si reasigurarea riscului respectiv de catre companiile de asigurare. Mai mult, pentru protectia consumatorilor vom adopta o lege care sa solicite tuturor furnizorilor de credite de consum dezvaluirea conditiilor reale de creditare si a riscurilor.

    G. Aspecte de guvernanta, climatul de afaceri si piata muncii
    40. Eforturile noastre pentru intarirea administratiei publice, eliminarea coruptiei si imbunatatirea climatului de afaceri vor continua in stransa cooperare cu UE si cu Banca Mondiala.
    41. Intensificam eforturile noastre de a imbunatati functionarea sistemului judiciar. Pana la sfarsitul lunii iunie 2004 vom aproba legi cu privire la organizarea sistemului judiciar, statutul magistratilor si al Consiliului Suprem al Magistraturii sub forma unui pachet unic si coerent (preconditie), dupa consultarea Comisiei Europene, Bancii Mondiale si a altor parti implicate. Noile legi vor intari rolul Consiliului Suprem al Magistraturii ca garant al independentei sistemului judiciar. In particular, noile legi vor stabili autoritatea deplina a Consiliului Suprem al Magistraturii in ceea ce priveste recrutarea, perfectionarea si carierele profesionale ale judecatorilor, precum si luarea masurilor in actiunile disciplinare in sistemul judiciar (cea mai mare parte dintre aceste puteri a fost pana acum sub autoritatea Ministerului Justitiei). Fiind eliminata procedura de recurs extraordinar de catre procurorul general pentru cazurile civile, am transmis Parlamentului pe 1 aprilie 2004 legislatia privind eliminarea recursului extraordinar pentru toate celelalte cazuri (preconditie). Vom asigura aprobarea acestei legislatii pana la 20 iulie 2004 (criteriu de performanta structurala). Mai mult, in consultare cu Banca Mondiala, vom analiza problema duratei excesive a procedurilor judecatoresti in cazurile civile si comerciale, in special in cazurile de restituire si faliment, si vom decide pana la 1 octombrie 2004 infiintarea unui sistem de monitorizare in conformitate cu legea.
    42. In cooperare cu Banca Mondiala vom intari legislatia privind declararea bunurilor de catre oficialii Guvernului, parlamentari si rudele apropiate (in particular, cerintele de evaluare si de transparenta). Aceasta noua legislatie: va imbunatati transparenta declararii averilor inclusiv pentru categoriile privind activele detinute, majoreaza aria de acoperire a declaratiei si la candidatii pentru functii publice si reduce pragurile de raportare. Legislatia a fost aprobata in luna mai 2004 (preconditie); cel din urma este un criteriu de performanta structurala pentru sfarsitul lunii iunie 2004. Mai mult, vom explora posibilitatea infiintarii de birouri speciale in fiecare minister responsabil pentru verificarea declaratiei de avere pentru toate persoanele implicate in procesul decizional si vom lua o decizie pana la sfarsitul lunii iunie 2004.
    43. Vom asigura resurse suplimentare pentru Parchetul National Anticoruptie (PNA) in anul 2004. In particular, vom creste numarul de procurori PNA (in prezent 95) cu aproximativ 50% . PNA va acorda o mai mare prioritate in investigarea si judecarea marii coruptii. In plus, vom aproba pana la sfarsitul lunii ianuarie 2005 legislatia care amendeaza art. 24 alin. 2 din Legea privind responsabilitatea ministeriala (Legea nr. 115/1999), prin care s-a acordat imunitate si fostilor membri ai Guvernului.
    44. In cooperare cu Banca Mondiala vom evalua impactul noului Cod al muncii asupra pietei muncii si angajarii si il vom amenda corespunzator in vederea pastrarii flexibilitatii pietei muncii. Revizuirea comprehensiva a Codului muncii la inceputul anului 2005 va solutiona, in vederea abordarii, ingrijorarile exprimate de patronate, printre care fondul de garantare a salariilor, reglementari cu privire la angajare, concediere si birocratie. Revizuirea generala a Codului muncii va fi agreata de catre Banca Mondiala, in cadrul acquisului UE, si va fi transmis la Parlament pana la sfarsitul lunii martie 2005. Respectivul criteriu de performanta structurala va fi stabilit la momentul celei de-a doua sau de-a treia analize in cadrul programului.

    III. MONITORIZAREA PROGRAMULUI

    45. Programul va fi monitorizat pe baza criteriilor de performanta si a tintelor indicative, dupa cum este descris in continuare. Programul va fi analizat trimestrial de Fond, pe perioada aranjamentului stand-by (mai 2004 - mai 2006). Pe langa principalii indicatori financiari de performanta, analizele vor urmari evaluarea progresului in implementarea elementelor structurale ale programului, in particular, pe acelea care privesc ajustarea preturilor la energie, disciplina salariala, reducerea arieratelor si masuri graduale de privatizare a intreprinderilor de stat mari ramase, incluzand Societatea Nationala a Petrolului "Petrom" - S.A. Acordul asupra bugetului corespunzator anilor 2005 si 2006, deciziile privind salariul minim si programul privind numarul de personal si politica salariala la intreprinderile de stat vor fi o conditie pentru finalizarea analizei.
    46. Criteriile cantitative de performanta sunt urmatoarele: (i) plafoane trimestriale pentru activele interne nete ale B.N.R.; (ii) plafoane trimestriale asupra activelor externe nete ale B.N.R.; (iii) plafoane trimestriale pentru deficitul bugetului general consolidat; (iv) plafoane trimestriale pentru fondul nominal de salarii cumulat in cadrul intreprinderilor de stat monitorizate; (v) plafoane trimestriale la ratele de colectare pentru 4 utilitati; (vi) plafoane trimestriale la garantiile interne emise de Guvern conform legii datoriei publice si altor legi, excluzand garantiile de promovare a exportului; (vii) plafoane trimestriale pentru contractarea sau garantarea de catre Guvern a datoriei externe neconcesionale; (viii) plafoane trimestriale la arieratele celor (452) mai mari debitori privati la bugetul de stat si cele 4 fonduri de asigurari sociale; si (ix) un criteriu continuu de performanta de neacumulare de arierate la plati externe.
    47. Tintele indicative in cadrul programului sunt urmatoarele: (i) plafoane trimestriale pentru finantarea totala a sectorului public; (ii) plafoane trimestriale pentru arieratele intreprinderilor de stat monitorizate la bugetul general consolidat; (iii) plafoane trimestriale pentru expunerea bancilor comerciale fata de intreprinderile de stat; (iv) limite minime la ratele de colectare pentru electricitate si energie termica pentru Societatea Comerciala "Termoelectrica" - S.A. si unitatile externalizate; si (v) plafoane trimestriale separate cu privire la ratele de colectare ale Societatii Comerciale "Distrigaz Nord" - S.A. si Societatii Comerciale "Distrigaz Sud" - S.A. Cea de-a doua analiza va examina fezabilitatea convertirii plafonului cu privire la finantarea totala a sectorului public in criteriu de performanta.
    48. Toate criteriile cantitative de performanta sunt specificate in tabelul nr. 1; lista preconditiilor, a criteriilor structurale de performanta si a obiectivelor structurale este specificata in tabelul nr. 2. Principalele definitii sunt prezentate in MTI.

    MEMORANDUM TEHNIC DE INTELEGERE PENTRU ARANJAMENTUL STAND-BY

    I. Plafoane pentru activele interne nete medii ale B.N.R.

    Activele interne nete medii ale B.N.R. sunt definite ca diferenta dintre baza monetara medie (asa cum este definita mai jos) si media activelor externe nete (asa cum sunt definite in sectiunea a II-a a acestui memorandum), ambele exprimate in moneda nationala.
    Baza monetara medie este definita ca suma dintre cantitatea medie de moneda aflata in circulatie, in afara B.N.R., si media depozitelor (rezerve obligatorii plus suplimentare) ale bancilor comerciale la B.N.R., pentru luna indicata. Depozitele bancilor comerciale exclud rezervele obligatorii si rezervele suplimentare in valuta pentru depozitele in valuta. Datele privind baza monetara vor fi monitorizate pe baza indicatorilor zilnici ai B.N.R., care vor fi transmise saptamanal la Fond de catre B.N.R. Stocul bazei monetare medii la sfarsitul lunii martie 2004 a fost de 111.778 miliarde lei.
    Datele raportate pentru baza monetara medie vor fi ajustate in urmatoarele conditii:
    1. daca rezervele obligatorii vor creste/descreste de la 18% pentru toate rezervele obligatorii pastrate in lei, datele raportate privind baza monetara vor creste/descreste cu produsul dintre modificarea rezervelor minime obligatorii si a depozitelor programate pentru care rezervele obligatorii sunt constituite in lei. Nivelul depozitelor programate este de 242.609 miliarde lei pentru luna iunie 2004, 258.598 miliarde lei pentru luna septembrie 2004 si 293.672 miliarde lei pentru luna decembrie 2004;
    2. datele raportate pentru baza monetara vor fi diminuate cu scaderea rezervelor efective fata de rezervele obligatorii ale fiecarei banci, masurate de la data de 24 a lunii anterioare pana la data de 23 a lunii-test, dupa cum este specificat in regulamentul relevant al B.N.R.
    Stocurile activelor externe nete medii vor fi convertite in lei, in scopul calcularii activelor interne nete medii, la cursurile de schimb medii lunare leu/dolar S.U.A., stabilite prin consultari cu personalul Fondului. Stocul mediu al activelor externe nete este definit ca media activelor externe nete zilnice, asa cum sunt definite in sectiunea a II-a. Limitele vor fi monitorizate pe baza datelor zilnice din conturile B.N.R., furnizate saptamanal Fondului de catre B.N.R. Nivelul activelor interne nete medii in luna martie 2004 a fost de -122.235 miliarde lei.
    Plafonul pentru activele interne nete medii ale B.N.R. va fi ajustat in urmatoarele conditii:
    1. in sensul reducerii (cresterii) in mod proportional, pentru fractiunea din luna in care finantarea externa bruta depaseste (se reduce fata de) nivelurile programate, specificate in sectiunea a II-a, cu echivalentul in lei al excesului la care s-a facut referire (diminuarea);
    2. pentru orice modificare in rezervele minime obligatorii, asa cum este descris mai sus. Inainte de a efectua orice astfel de modificare, B.N.R. se va consulta cu personalul Fondului;
    3. in sensul cresterii (reducerii), cu echivalentul in lei al scaderii (cresterii) stocului de certificate de trezorerie denominate in valuta (cumulat de la sfarsitul lunii martie 2004);
    4. in sensul reducerii, cu echivalentul in lei al cresterii veniturilor in valuta obtinute din privatizari mari (pret de vanzare de peste 10 milioane dolari S.U.A.) (cumulat de la sfarsitul lunii martie 2004), excluzand incasarile rezultate in urma vanzarii B.C.R., dupa cum este specificat in sectiunea a II-a;
    5. in sensul reducerii, cu scaderea rezervelor efective fata de rezervele obligatorii ale fiecarei banci.

    II. Tinte pentru nivelul minim al activelor externe nete ale B.N.R.

    Activele externe nete ale B.N.R. reprezinta diferenta dintre activele de rezerva si pasivele externe. Pentru scopurile programului, activele de rezerva sunt definite ca aurul monetar, disponibilitatile de DST, orice pozitie de rezerva la Fond si disponibilitatile de valuta ale B.N.R. in monede convertibile. Din rezervele brute se exclud activele pe termen lung, redepozitele B.N.R. la bancile comerciale, orice active in monede neconvertibile, activele de rezerva grevate, activele de rezerva depuse drept colateral pentru creditele externe, activele de rezerva angajate prin contracte forward si metalele pretioase, altele decat aurul. Aurul monetar va fi evaluat la pretul contabil de 407 dolari S.U.A. pe uncie, iar disponibilitatile DST la 1,48597 dolari S.U.A. pe DST. Stocurile de active externe nete sunt masurate in ultima zi lucratoare a lunii respective.
    Pentru scopurile programului, pasivele externe sunt definite ca imprumut, depozit, operatiuni de swap (inclusiv orice cantitate din aurul B.N.R. folosit drept garantie), si pasive forward ale B.N.R. in monede convertibile, inclusiv depozitele in valuta la B.N.R. ale bancilor comerciale rezidente; cumparari de la Fond; imprumuturi de pe pietele internationale de capital; creditele "punte" de la Banca Reglementelor Internationale, banci straine, guverne straine sau alte institutii financiare, indiferent de scadenta lor.
    Toate activele si pasivele denominate in valute convertibile, altele decat dolarul S.U.A., vor fi convertite la cursurile de schimb corespunzatoare fata de dolarul S.U.A. din 31 decembrie 2003. Toate modificarile cu privire la definirea sau la evaluarea activelor ori pasivelor, precum si detaliile despre operatiunile privind vanzari, cumparari sau operatiuni swap cu aur vor fi, de asemenea, comunicate expertilor Fondului.
    Activele externe nete ale B.N.R. vor fi ajustate:
    (i) in sensul cresterii/scaderii cu 100% din depasirea/reducerea finantarii externe brute*1) fata de nivelurile programate cumulat de la sfarsitul lunii martie 2004, dupa cum urmeaza:
    Iunie 2004:       756,87 milioane dolari S.U.A.;
    Septembrie 2004:  756,87 milioane dolari S.U.A.;
    Decembrie 2004:   756,87 milioane dolari S.U.A.;
    (ii) prin modificarea in stocul certificatelor de trezorerie ale Ministerului Finantelor Publice denominate in valuta, inclusiv cele emise pentru restructurare bancara (pe baza cumulata de la sfarsitul lunii martie 2004). Stocul ramas la 31 martie 2004 a fost de 450,891 milioane dolari S.U.A., evaluat la cursurile de schimb ale programului;
    (iii) in sensul cresterii, cu suma veniturilor in valuta obtinute din privatizari mari (pret de vanzare peste 10 milioane dolari S.U.A) (cumulat de la sfarsitul lunii martie 2004), excluzand sumele obtinute din vanzarea B.C.R., care au fost deja incluse in tinta.
    Activele externe nete vor fi monitorizate pe baza situatiei monetare. Datele zilnice vor fi utilizate in continuare pentru a calcula media activelor externe nete. Toate datele sunt furnizate de catre B.N.R. Activele externe nete au fost 7.304 milioane USD la sfarsitul lunii martie 2004.
------------
    *1) Finantarea externa este definita ca intrari de credite acordate Guvernului pentru sustinerea balantei de plati, cu o scadenta mai mare de un an, de la creditorii multilaterali si bilaterali, precum si resurse cu o scadenta mai mare de un an obtinute de Guvern de pe pietele internationale de capital. Acestea exclud utilizarea resurselor Fondului.

    III. Plafoane pentru deficitul cumulat al bugetului general consolidat

    Bugetul general consolidat include bugetul de stat, bugetele autoritatilor locale, fondurile de asigurari sociale*2); Fondul special pentru modernizarea drumurilor, Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic, Fondul special de reasigurare, Autoritatea pentru valorificarea activelor statului (AVAS)*3), Fondul pentru dezvoltarea agriculturii romanesti, Regia Autonoma "Administratia Nationala a Drumurilor" (AND), alte fonduri extrabugetare administrate de M.F.P. sau de alte ministere si agentii din afara cadrului bugetar; alte operatiuni extrabugetare ale ministerelor, finantate prin imprumuturi externe, si fondurile de contrapartida create din incasarile din imprumuturi externe. Orice alte fonduri noi, create pe perioada derularii programului, in scopul realizarii de operatiuni de natura fiscala, asa cum sunt definite in "Manualul pentru statistica finantelor publice" al Fondului, vor fi incorporate in definitia bugetului general consolidat.
    In cadrul programului, deficitul bugetului general consolidat va fi calculat pe baza datelor privind veniturile si cheltuielile furnizate de M.F.P. si, de asemenea, pe baza datelor "inregistrate sub linie", ceea ce reprezinta suma finantarii externe si interne a bugetului, precum si veniturile din privatizare obtinute de toate entitatile bugetului general consolidat si veniturile din recuperarea activelor bancare de catre AVAS. Vor fi intreprinse toate eforturile pentru armonizarea calculului deficitului bugetar de "sub" si de "deasupra liniei". Totusi, daca aceste eforturi nu se vor concretiza in eliminarea discrepantelor, pentru scopurile programului se va utiliza valoarea mai mare a deficitului bugetar.
    Pentru scopurile programului, valoarea creditului net al sistemului bancar catre bugetul general consolidat este definita ca totalitatea creantelor sistemului bancar asupra bugetului general consolidat minus valoarea totala a depozitelor bugetului general consolidat detinute in sistemul bancar. Soldul creditului in valuta catre buget la 31 decembrie 2003 va fi convertit in dolari S.U.A., la cursul de schimb valabil la sfarsitul lunii decembrie 2003, si din dolari S.U.A. in lei, la cursurile de schimb determinate prin consultari cu expertii Fondului. Valoarea creditului in valuta nou-acordat in anul 2004 va fi evaluata la cursurile valutare specificate prin consultari cu expertii Fondului. Imprumuturile guvernamentale catre banci la o rata a dobanzii mai mica decat rata de referinta a B.N.R., pentru a finanta subimprumuturile agentilor economici, sunt excluse din depozitele guvernamentale; o lista convenita a conturilor care urmeaza sa fie tratate ca depozite guvernamentale, in scopurile programului, este prezentata in "Aide memoire-ul FAD Romania: masurarea deficitului fiscal", partea a II-a, anexa nr. 11, din februarie 1994.
------------
    *2) Acestea includ Fondul asigurarilor sociale de stat, Fondul pentru accidente de munca, Fondul de somaj si Fondul asigurarilor sociale de sanatate.
    *3) AVAS a rezultat din fuziunea Autoritatii de Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) si a Agentiei de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB) la data de 1 mai 2004. Inaintea acestei fuziuni APAPS a fost o componenta a bugetului general consolidat, in timp ce AVAB nu.

    IV. Plafoane pentru fondul de salarii agregat al intreprinderilor de stat monitorizate

    Lista celor 72 de intreprinderi de stat, ale caror salarii urmeaza sa fie monitorizate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 79/2001, este mentionata in Hotararea Guvernului nr. 393/2004.
    Fondul de salarii va fi ajustat dupa cum urmeaza:
    (i) in sensul scaderii, cu suma economiilor datorate "externalizarii" (definita ca desprindere a unei unitati sau transferul acesteia la o alta entitate ori transferurile temporare/permanente ale angajatilor, atunci cand dimensiunea acestor transferuri depaseste 100 de angajati lunar). In fiecare luna economiile din externalizare vor fi calculate, pentru fiecare companie, ca produs intre numarul de salariati externalizati pana la momentul respectiv si salariul mediu brut la nivelul companiei;
    (ii) in sensul scaderii, daca o societate se privatizeaza, cu fondul de salarii al respectivei companii, prevazut in buget, incepand cu luna in care a fost semnat contractul de privatizare.
    Fondurile de salarii vor fi masurate lunar, pe baza cumulata, la nivelul diferitelor sectoare. Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale isi va asuma responsabilitatea colectarii datelor de la diferite ministere (regii autonome si companii nationale) si AVAS (societati comerciale) si va raporta lunar Fondului nivelul fondurilor de salarii si numarul de salariati pentru fiecare dintre intreprinderile monitorizate (inclusiv cifrele agregate pentru fiecare minister si pentru totalul general). Reducerea de personal rezultata din toate formele de externalizare va fi raportata in coloana "externalizari" a respectivelor tabele, cu o nota de subsol, daca este necesar.

    V. Plafoane referitoare la stocul de arierate ale intreprinderilor la bugetul de stat si al celor 4 fonduri de asigurari sociale

    Plafonul se aplica stocului ramas de arierate ale celor 452 de companii private (privatizate in totalitate sau prin participarea statului cu mai putin de 50%) monitorizate de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Aceste 452 de companii sunt un subset al celor 549 de companii (private si de stat) cu cele mai mari arierate la bugetul de stat si la cele 4 fonduri de asigurari sociale la 31 decembrie 2003. Datele referitoare la stocul de arierate ale acestor 549 de companii sunt publicate trimestrial pe pagina de Internet a M.F.P. (cu o defalcare pe arieratele bugetului de stat si pentru fiecare dintre cele 4 fonduri de asigurari sociale; separat pentru stocul de arierate, cu si fara dobanda si penalitati). Setul complet de date este furnizat lunar expertilor Fondului, cu cel mult 35 de zile calendaristice dupa sfarsitul lunii respective. Criteriul de performanta se refera la stocul de arierate fara dobanzi si penalitati. Schimbarile in stocul de arierate datorita anularii arieratelor nu vor fi reflectate in datele folosite pentru masurarea stocului de arierate din cadrul programului. Expertii Fondului vor fi informati asupra fiecarei companii in ceea ce priveste anularile de arierate, in maximum 5 zile lucratoare de la data aprobarii anularii. Pentru schimbarile din setul companiilor monitorizate, tintele vor fi ajustate descendent/ascendent prin suma de arierate ale companiilor sterse/adaugate in set. In mod specific, in cazul privatizarii unei companii in intregime cu capital de stat sau a unei companii din lista la care se face referire mai sus, dintre cele 549 de companii, compania respectiva va fi adaugata pe lista companiilor private (pentru baza de date, precum si pentru viitoarele date-test) la care se aplica criteriul de performanta. Aceste companii vor fi adaugate pe lista in momentul semnaturii finale a contractului de privatizare. In cazul initierii procedurilor de faliment impotriva unei companii dintre cele 452 de companii din lista la care se face referire mai sus, compania respectiva va fi stearsa de pe lista (pentru baza de date ca si pentru datele-test ulterioare) pentru care se aplica criteriul de performanta. Aceste companii vor fi sterse de pe lista in momentul in care se transmite tribunalului cererea de deschidere a procedurii de faliment. Stocul de arierate la sfarsitul lunii martie 2004 a fost de 54.866 miliarde lei.

    VI. Tinte indicative pentru plafoanele privind arieratele intreprinderilor de stat monitorizate catre bugetul de stat si cele 4 fonduri de asigurari sociale

    Plafonul se aplica la stocul de arierate ramas pentru setul de 72 de intreprinderi de stat monitorizate, ale caror arierate urmeaza sa fie monitorizate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 79/2001 si Hotararea Guvernului nr. 393/2004. Prin ordonanta mentionata arieratele sunt definite ca sume care nu au fost platite la termenele scadente stipulate explicit in contracte sau, daca un asemenea termen nu exista, la 30 de zile dupa ce serviciile/produsele au fost furnizate. Raportarea arieratelor va contine urmatoarele subcategorii: la bugetul de stat, la bugetul de asigurari sociale, la bugetele locale, la fondurile speciale si pentru alti creditori. Arieratele catre bugetul general consolidat sunt definite ca suma primelor 4 categorii. Sumele reflectand arieratele fiscale, excluzand penalitatile, vor fi raportate separat. Pentru arieratele care au fost esalonate/anulate, sumele reesalonate/anulate (incluzand penalitatile) nu vor fi calculate ca reducere de arierate si urmeaza sa fie raportate. Raportul va include o defalcare a arieratelor pentru cei mai mari 10 creditori pentru fiecare companie. Raportul va mai include, de asemenea, date referitoare la obligatiile pentru fiecare companie monitorizata, dupa cum este specificat in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 79/2001 si in Hotararea Guvernului nr. 393/2004. Pentru schimbarile din setul de companii monitorizate datorita privatizarii sau initierii procedurilor de faliment, tintele vor fi ajustate descendent/ascendent prin suma de arierate ale companiilor sterse/adaugate setului. Datele pentru monitorizare vor fi furnizate lunar expertilor Fondului de catre M.F.P., in cel mult 35 de zile calendaristice dupa sfarsitul lunii respective. Stocul de arierate la sfarsitul lunii martie 2004 a fost de 42.262 miliarde lei.

    VII. Limite minime privind ratele de colectare agregate cumulate pentru Societatea Comerciala "Distrigaz Sud" - S.A., Societatea Comerciala "Distrigaz Nord" - S.A., Societatea Comerciala "Termoelectrica" - S.A. si Societatea Comerciala "Electrica" - S.A.

    Se vor stabili limite minime pentru ratele de incasari cumulate ale urmatoarelor companii:
    - rata combinata (criteriu de performanta) pentru societatile comerciale Distrigaz Nord si Distrigaz Sud (tinte indicative pentru ratele de incasare ale fiecarei companii);
    - rata combinata pentru incasarile Societatii Comerciale "Termoelectrica" - S.A., inclusiv pentru unitatile de productie transferate la autoritatile locale (criteriu de performanta), atat pentru energie termica, cat si pentru energie electrica. Vor fi stabilite tinte indicative pentru ratele de incasare la: (i) electricitate, atat pentru Societatea Comerciala "Termoelectrica" - S.A., cat si pentru unitatile de productie transferate la autoritatile locale; (ii) energia termica furnizata de Societatea Comerciala "Termoelectrica" - S.A.; (iii) energia termica a unitatilor transferate;
    - rata de incasare pentru Societatea Comerciala "Electrica" - S.A. (criteriu de performanta).
    Limitele pentru ratele de colectare sunt definite dupa cum urmeaza:
    (i) Societatea Comerciala "Termoelectrica" - S.A. si unitatile de la autoritatile locale (sectorul termic), Societatea Comerciala "Distrigaz Nord" - S.A. si Societatea Comerciala "Distrigaz Sud" - S.A.: facturile pentru energia termica si gaze naturale sunt luate in calcul devansat cu o luna. Definitia ratei de incasare mobile pe 12 luni c(m) pentru luna m = 1,2 ... 12:
    c(m) = suma [incasari pentru energia termica (m): incasari pentru energia termica (m-12)] impartit la suma [valori facturate pentru energia termica (m-1): valori facturate pentru energia termica (m-13)].
    (ii) Societatea Comerciala "Termoelectrica" - S.A. si unitatile de la autoritatile locale (sectorul de energie electrica); Societatea Comerciala "Electrica" - S.A.: definitia ratei de incasare mobile pe 12 luni c(m) pentru luna m = 1,2 ... 12:
    c(m) = suma [incasari pentru energia electrica (m): incasari pentru energia electrica (m-12)] impartit la suma [valori facturate pentru energia electrica (m): valori facturate pentru energia electrica (m-12)].
    Utilizandu-se aceste definitii, ratele de incasare la sfarsitul lunii decembrie 2003 au fost de 87,9 pentru Societatea Comerciala "Termoelectrica" - S.A. si unitatile externalizate, 98,1 pentru Societatea Comerciala "Electrica" - S.A. si 98,8 pentru cele doua companii de distributie a gazelor naturale.
    Datele pentru aceste companii vor fi colectate de Ministerul Economiei si Comertului si raportate lunar Fondului. Veniturile rezultate din actiunile obtinute in urma conversiei datoriilor nu vor fi incluse in incasari, cu exceptia cazului in care aceste actiuni sunt vandute pentru numerar. Ministerul Economiei si Comertului va include in acest raport si datele cu privire la valorile facturate si incasate, inregistrate de Societatea Comerciala "Distrigaz Nord" - S.A., Societatea Comerciala "Distrigaz Sud" - S.A., Societatea Comerciala "Electrica" - S.A. si Societatea Comerciala "Termoelectrica" - S.A., precum si informatii cu privire la posibilele deconectari si reconectari pentru urmatoarele companii: a) industriale; b) termice:
    a) Societatea Comerciala "Siderurgica" - S.A., Societatea Comerciala "COS" - S.A. Targoviste, Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului "Minvest" - S.A. Deva Filiala "Rosiamin" Rosia Montana - S.A., Societatea Comerciala "Moldomin" - S.A., Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului "Minvest" - S.A. Deva Filiala Balan - S.A., Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare - S.A., Societatea Comerciala "Industria Sarmei" - S.A. Campia Turzii, Societatea Comerciala "Gavazzi Steel" - S.A., Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului "Minvest" - S.A. Deva Filiala "Ariesmin" Baia de Aries - S.A., Societatea Comerciala "Turnu" - S.A., Societatea Comerciala "Combinatul de Utilaj Greu" Cluj - S.A., Societatea Comerciala "Apaterm" - S.A. Galati, Societatea Comerciala "Tractorul UTB" - S.A., Societatea Comerciala "Chimcomplex" - S.A. Onesti, Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului "Minvest" - S.A. Deva Filiala "Bradmin" - S.A., Apa Nova Bucuresti - S.A. (R.G.A.B.), Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului "Minvest" - S.A. Deva Filiala "Certej" - S.A., Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului "Minvest" - S.A. Deva Filiala Poiana Rusca "Teliuc" - S.A., Societatea Comerciala "Siderca" - S.A., Societatea Comerciala "Electrocarbon" - S.A., Societatea Comerciala "Tepro" - S.A. Iasi, Societatea Comerciala "Nitramonia" - S.A., Societatea Comerciala "Viromet" - S.A., Societatea Comerciala "Amonil" - S.A. Slobozia, Societatea Comerciala "Oltchim" - S.A. Ramnicu Valcea, Societatea Comerciala "Sere Codlea" - S.A., Societatea Comerciala "Uzinele Sodice Govora" - S.A., Societatea Comerciala "Republica" - S.A., Fabrica de Zahar "Bod" - S.A., Societatea Comerciala "Stirom" - S.A. Bucuresti, Societatea Comerciala "Danubiana" - S.A., Societatea Comerciala "Gerom" - S.A. Buzau, Societatea Comerciala "Colorom" - S.A. Codlea, Societatea Comerciala "Roman" - S.A. Brasov, Compania Nationala "Romarm" - S.A. Bucuresti Filiala Societatea Comerciala "Metrom" - S.A., Compania Nationala "Romarm" - S.A. Bucuresti Filiala Societatea Comerciala "Carfil" - S.A., Societatea Comerciala "Stiaz" - S.A. Azuga, Societatea Comerciala "Faur" - S.A. Bucuresti, Societatea Comerciala "Upsom" - S.A. Ocna Mures, Societatea Comerciala "Bicapa" - S.A. Targoviste, Societatea Comerciala "Stipo" - S.A. Dorohoi, Societatea Comerciala "Ampellum" - S.A. Zlatna, Compania Nationala "Romarm" - S.A. Bucuresti Filiala Societatea Comerciala Uzina Mecanica "Cugir" - S.A., Societatea Comerciala "Melana Savinesti" - S.A., Societatea Comerciala "Letea" - S.A. Bacau, Societatea Comerciala "Rafo" - S.A. Onesti, Societatea Comerciala "Fortus" - S.A. Iasi, Societatea Comerciala "Ambro" - S.A. Suceava, Societatea Comerciala "Stratusmob" - S.A. Blaj, Societatea Comerciala "Sticla Turda" - S.A., Societatea Comerciala "Iris" - S.A. Cluj, Societatea Comerciala "Metalurgica" - S.A. Aiud; .
    b) Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti, Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Constanta, Societatea Comerciala "Apaterm" - S.A. Galati, Societatea Comerciala "Aptercol" - S.A. Braila, Regia Autonoma de Termoficare Cluj-Napoca, Societatea Comerciala "Citadin" - S.A. Aninoasa, Societatea Comerciala "Aqua Calor" - S.A., Regia Autonoma "Energomur" Targu Mures, Societatea Comerciala "Apaterm" - S.A. Deva, Societatea Comerciala "Termica" - S.A. Botosani, Societatea Comerciala "Termoficare" - S.A. Petrosani, Societatea Comerciala "Dalkia" - S.R.L. Ploiesti, Societatea Comerciala "Universal" - S.A. Lupeni, Societatea Comerciala "Energie Termica" - S.A. Sibiu, Societatea Comerciala "Termoloc" - S.A. Bacau, Societatea Comerciala "Proditerm" - S.A. Bistrita, Regia Autonoma de Interes Local Hunedoara, Regia Autonoma Comunala Satu Mare, Societatea Comerciala "ENET" - S.A. Focsani, Societatea Comerciala "CET Braila" - S.A., Regia Autonoma "Termoficare Craiova", Societatea Comerciala "CET Govora" - S.A., Regia Autonoma Municipala Buzau, Regia Autonoma "Termo" Brasov, Societatea Comerciala "Termica" - S.A. - Targoviste, Societatea Comerciala "Aquaterm - S.A. Targu Jiu, Societatea Comerciala "Aquaterm" AG 98" - S.A. Pitesti, Societatea Comerciala "Goscomroman" - S.A.
    De asemenea, pentru monitorizarea platilor efective in sectorul de electricitate, Ministerul Economiei si Comertului va include in aceste raportari urmatoarele tabele privind platile lunare:
    a) un tabel continand sumele facturate de catre producatorii de electricitate la Societatea Comerciala "Electrica" - S.A., sumele platite de Societatea Comerciala "Electrica" - S.A. generatorilor de electricitate si rata de colectare (raportul dintre cea de-a doua coloana si prima coloana). Tabelul va contine linii separate pentru sumele facturate si colectate, aferente taxei de dezvoltare, si astfel sumele facturate si colectate de Societatea Comerciala "Electrica" - S.A. ar trebui sa nu includa taxa de dezvoltare;
    b) 4 tabele cu rate de colectare de la Societatea Comerciala "Termoelectrica" - S.A., cuprinzand sumele facturate si incasate de la companiile distribuitoare de electricitate. Primul tabel va contine totalul sumelor facturate si incasate, tabelul al doilea va contine sumele facturate si incasate la Societatea Comerciala "Electrica" - S.A., tabelul al treilea va contine sumele facturate si incasate la Societatea Comerciala "Hidroelectrica" - S.A., iar tabelul al patrulea va contine sumele facturate si incasate de la alti consumatori de energie. Astfel, sumele din tabelele 2 - 4 ar trebui sa fie corelate cu sumele din tabelul 1. Fiecare tabel ar trebui sa cuprinda sumele facturate si incasate de diversele centrale, Societatea Comerciala "Termoelectrica" - S.A. si termocentralele Rovinari, Turceni, Craiova si Deva.
    Pentru perioada ianuarie 2004 - aprilie 2004, aceste tabele vor fi realizate retroactiv. Incepand cu luna aprilie 2004, aceste tabele vor fi incluse in raportarile lunare privind ratele de colectare.
    Cursul de schimb (ROL/USD) utilizat pentru calcularea cresterii anuale la producator la gaze naturale de minimum 25 USD/1.000 mc (paragraful 23 din MPEF), la 1 ianuarie in fiecare an din perioada 2005 - 2007, nu va fi mai scazut decat media cursului de schimb din luna noiembrie precedenta majorarii respective.

    VIII. Plafoane pentru preluarea datoriei intreprinderilor fata de banci la bugetul general consolidat si emiterea de garantii guvernamentale interne pentru creditele bancare acordate intreprinderilor

    Plafoanele se aplica stocului cumulat al datoriei interne de la sfarsitul lunii martie 2004, nou-garantata sau preluata la bugetul general consolidat. Pentru scopurile programului, preluarea datoriilor intreprinderilor catre banci la bugetul general consolidat este considerata echivalenta cu emiterea de garantii pentru preluarea datoriei intreprinderilor fata de banci. Aceasta limita include orice imprumut a carui dobanda este platita sau garantata de Guvern, chiar daca rambursarea imprumutului nu este garantata. Bugetul general consolidat este definit in sectiunea a III-a a acestui memorandum. Criteriul se aplica si la folosirea resurselor AVAS pentru recapitalizarea intreprinderilor sau drept colateral pentru imprumuturi bancare. Imprumuturile in valuta vor fi convertite la cursuri de schimb contabile convenite prin consultari cu personalul Fondului.
    Aceste plafoane exclud:
    - contractarea sau garantarea datoriei externe, pentru care au fost stabilite limite separate in sectiunea a IX-a a acestui memorandum;
    - datoria transferata in procesul de restructurare bancara, privatizare sau lichidare a intreprinderilor de stat;
    - preluarea unei datorii ca rezultat al activarii unei garantii sau depozit colateral.
    Datele pentru monitorizare vor fi furnizate lunar Fondului de catre M.F.P. Stocul garantiilor si datoriei preluate, dupa cum a fost prezentat in aceasta sectiune, a fost de 746 miliarde lei la sfarsitul lunii martie 2003.

    IX. Plafoane privind contractarea sau garantarea datoriei externe

    Plafoanele se aplica stocului cumulat pentru fiecare an al datoriei externe nou-contractate sau garantate de bugetul general consolidat. Bugetul general consolidat este definit in sectiunea a III-a a prezentului memorandum. Acest criteriu de performanta se aplica nu numai datoriei, asa cum este definita la pct. 9 din Liniile directoare ale Fondului, privind Criteriile de performanta referitoare la datoria externa, adoptate la 24 august 2000 [(Decizia Consiliului Directorilor Executivi nr. 12.274-(00/85)], ci si angajamentelor contractate sau garantate pentru care nu a fost primita valoarea. Plafoanele se aplica, de asemenea, oricarei preluari de imprumuturi la stocul datoriei, care nu au fost contractate sau garantate anterior de bugetul general consolidat. Sunt excluse din plafoane datoriile catre Fond si imprumuturile "punte" de la BRI, banci straine, guverne straine sau orice alte institutii financiare. Datoria, in limitele plafoanelor, va fi denominata in dolari S.U.A., la cursul de schimb valabil la data la care contractul de imprumut sau garantie devine efectiv. Imprumuturile considerate concesionate sunt, de asemenea, excluse din plafoane. Datoria extrabugetara include toate datoriile entitatilor nebugetare de la creditorii din sectorul privat, garantate de M.F.P. Imprumuturile pentru importurile de combustibili pentru Societatea Comerciala "Distrigaz Sud" - S.A., Societatea Comerciala "Distrigaz Nord" - S.A., Societatea Comerciala "Termoelectrica" - S.A. si cele 23 de unitati producatoare de energie termica, care au fost transferate de la Societatea Comerciala "Termoelectrica" - S.A. la autoritatile locale, sunt incluse in plafoanele generale, dar sunt excluse din plafoanele pentru datoria garantata extrabugetara.
    Imprumuturile concesionale sunt definite ca acele imprumuturi cu element nerambursabil de cel putin 35% din valoarea imprumutului, utilizandu-se rate de discount pentru valute specifice, pe baza ratelor de referinta ale dobanzii comerciale (CIRRS) ale OCDE, in vigoare la momentul contractarii sau garantarii imprumutului.
    Plafonul privind contractarea si garantarea datoriei externe cu maturitatea mai mare decat un an include o emisiune Eurobond in suma de 600 milioane euro (paragraful 19 din MPEF). In cazul in care Eurobondul nu este emis sau este emis intr-o suma mai mica, plafonul se va ajusta cu valoarea neemisa, cumulat incepand cu sfarsitul lunii martie, dupa cum urmeaza:
    Iunie 2004        0 milioane USD;
    Septembrie 2004   780 milioane USD;
    Decembrie 2004    780 milioane USD
    Numai pentru ajustare va fi utilizat un curs de schimb 1,3 USD/1 EUR.
    Plafoanele vor fi monitorizate pe baza datelor furnizate lunar Fondului de catre M.F.P. Stocul datoriei acumulat de la 1 ianuarie pana la sfarsitul lunii martie 2004 a fost de 157 milioane USD, pentru datoria cu scadenta mai mare de un an (nefiind nimic contractat extrabugetar), 1 milion USD pentru subplafonul datoriei cu scadenta intre 1 an si 3 ani (fara datoria extrabugetara), zero pentru datoria cu scadenta mai mica de un an.
    Neacumularea de catre Guvern a arieratelor la plati externe va fi un criteriu de performanta monitorizat pe o baza continua. Pentru scopurile programului, arieratele aferente garantiilor de stat executate sunt definite ca plati externe datorate pe o perioada mai mare de 30 de zile.

    X. Tinte indicative pentru plafoanele privind masa monetara

    Masa monetara este definita ca fiind pasivele sistemului bancar fata de sectorul nebancar. Masa monetara include depozitele in valuta ale rezidentilor, dar exclude depozitele statului si ale institutiilor monetare straine si ale altor nerezidenti. Pentru scopurile programului, depozitele care sunt exprimate in valuta vor fi convertite in lei la cursurile de schimb contabile convenite prin consultari cu personalul Fondului.
    Datele privind masa monetara vor fi monitorizate pe baza datelor din situatia monetara lunara, care va fi furnizata lunar Fondului de catre B.N.R. Stocul masei monetare la 31 martie 2004 a fost de 481.460 miliarde lei.

    XI. Tinte indicative pentru plafoanele privind expunerea totala a sectorului bancar catre intreprinderile de stat

    Expunerea totala acopera toate creditele, aconturile, detinerea de datorie si expunerea extrabilantiera ale bancilor rezidente catre intreprinderile de stat. De asemenea, datele privind imprumuturile vor fi raportate separat de expunerea totala.
    Intreprinderi de stat sunt toate regiile autonome, societatile nationale si societatile comerciale al caror actionar majoritar este Guvernul, in sens larg, asa cum este definit in sectiunea a III-a a acestui memorandum. In scopul monitorizarii, datoria in valuta va fi convertita in lei la cursurile valutare leu/dolar de la sfarsitul lunii, stabilite prin consultari cu personalul Fondului. Creditul in monede convertibile, altele decat dolarul S.U.A., va fi convertit la cursurile valutare respective fata de dolarul S.U.A., dupa cum se specifica in sectiunea a II-a a acestui memorandum. Datele referitoare la imprumuturile acordate de catre sectorul bancar intreprinderilor de stat vor fi monitorizate pe baza datelor lunare furnizate de catre B.N.R.
    Valoarea expunerii totale, raportata la B.N.R., va include (pe baza cumulata de la sfarsitul lunii martie 2004):
    (i) expunerea catre societatile in care capitalul majoritar a fost transferat sectorului privat. In acest scop, AVAS si ministerele implicate vor furniza lunar B.N.R. actualizari ale portofoliului lor;
    (ii) orice anulare de datorie sau de sume extrabilantiere;
    (iii) orice preluare de datorie sau de elemente extrabilantiere, de catre Guvern sau de catre alte institutii publice.
    In plus, B.N.R. va raporta lunar date cu privire la expunerea totala a sistemului bancar catre intreprinderile de stat cu un stoc mai mare de 100 miliarde lei, pentru fiecare intreprindere. Stocul de expunere a sectorului bancar catre intreprinderile de stat, la cursurile de schimb mentionate in program, a fost de 49.260 miliarde lei la 31 martie 2004, din care catre B.C.R., 17.377 miliarde lei.

    XII. Tinte indicative privind finantarea deficitului sectorului public in sens larg

    Finantarea deficitului sectorului public este monitorizata lunar si elaborata de M.F.P., pe baza datelor furnizate de B.N.R. si C.N.V.M. Aceasta consta in finantarea bugetului general consolidat, asa cum este definit in sectiunea a III-a, si a intreprinderilor de stat.
    Finantarea bugetului general consolidat consta in finantarea externa neta, finantarea nebancara si finantarea bancara. Finantarea externa neta cuprinde obligatiunile suverane si imprumuturile pentru sustinerea balantei de plati, finantarea proiectelor in cadrul bugetului general consolidat, operatiunile de leasing ale ministerelor si autoritatilor locale, bonurile de trezorerie emise pe piata interna, detinute de nerezidenti (calculate separat in lei si in valuta). Finantarea nebancara cuprinde veniturile din privatizare (venituri totale din privatizare pentru toate componentele sectorului guvernamental, independent daca sunt transferate la Trezoreria Statului), recuperarea activelor (incasarile AVAS din valorificarea activelor transferate la bugetul consolidat), obligatiuni municipale (emise de autoritatile locale pe piata interna sau externa, calculate ca diferenta intre valoarea de emisiune si cea de rascumparare pe parcursul lunii), bonuri de trezorerie si obligatiuni detinute de catre public (calculate separat in lei si in valuta). Finantarea bancara este definita ca totalul obligatiunilor si bonurilor de trezorerie in lei detinute de banci, bonurilor de trezorerie si obligatiunilor in valuta detinute de banci, creditelor bancare in lei si in valuta, reducerea depozitelor guvernamentale in lei (o valoare pozitiva indica o scadere a depozitelor) si reducerea depozitelor guvernamentale in valuta (o valoare pozitiva indica o scadere a depozitelor).
    Finantarea intreprinderilor de stat consta in finantarea externa neta, finantarea bancara si acumularea de arierate. Finantarea externa neta cuprinde obligatiunile si bonurile garantate de stat (exclusiv garantiile expirate si incluzand garantiile de stat pentru importurile de combustibili), obligatiunile si bonurile fara garantia statului, imprumuturile garantate de stat (exclusiv garantiile expirate) si imprumuturile fara garantia statului. Finantarea bancara este definita ca suma cu care se majoreaza creditul catre intreprinderile de stat (calculat separat in lei si in valuta) si descresterea depozitelor intreprinderilor de stat (calculat separat in lei si in valuta; o valoare pozitiva indica o reducere a depozitelor). Acumularea de arierate este definita ca fiind cresterea arieratelor catre bugetul general consolidat pentru un grup de 72 de intreprinderi de stat monitorizate, exclusiv dobanzile si penalitatile specificate prin lege.
    Fluxurile lunare de finantare sunt aproximate pe baza urmatoarei metodologii:
    (i) pentru stocurile in lei - variatia stocurilor dintre sfarsitul lunilor respective;
    (ii) stocurile de valuta exprimate in lei sunt mai intai convertite in stocuri USD, utilizandu-se cursul de schimb lei/USD de la sfarsitul lunii. Dupa aceea variatia stocurilor in USD este convertita in lei, utilizandu-se cursul de schimb lunar mediu lei/USD;
    (iii) Fluxurile in valuta exprimate in USD sunt convertite in lei, utilizandu-se cursul de schimb lunar mediu lei/USD;
    (iv) conversia in USD a stocurilor si fluxurilor in alte valute, altele decat USD, se realizeaza conform conventiei de raportare a institutiei (de obicei, cursul de schimb de pe piata sau cel de la momentul incheierii tranzactiei ori cel de la sfarsitul lunii).
    Principalii furnizori de date sunt:
    (i) Ministerul Finantelor Publice pentru:
    - obligatiuni suverane si imprumuturi pentru sustinerea balantei de plati;
    - finantarea bugetara a proiectelor;
    - incasari din privatizare;
    - recuperare de active;
    - obligatiuni si titluri garantate de stat;
    - imprumuturi garantate de stat (exclusiv garantiile expirate);
    - acumularea arieratelor celor 72 de intreprinderi de stat monitorizate catre bugetul general consolidat.
    (ii) Banca Nationala a Romaniei pentru:
    - operatiuni de leasing ale ministerelor si autoritatilor locale;
    - bonuri de trezorerie emise pe piata interna, detinute de nerezidenti;
    - bonuri de trezorerie si obligatiuni detinute de agentii nebancari;
    - bonuri de trezorerie si obligatiuni in lei si in valuta detinute de banci;
    - imprumuturi in lei si in valuta, inclusiv pentru AND;
    - reducerea depozitelor guvernamentale in lei si in valuta, inclusiv depozite ale AND;
    - bonuri si obligatiuni emise extern de intreprinderile de stat fara garantia statului;
    - imprumuturi externe ale intreprinderilor de stat fara garantia statului;
    - imprumuturi interne ale intreprinderilor de stat;
    - reducerea depozitelor intreprinderilor de stat in banci rezidente.
    (iii) CNVM pentru obligatiunile emise de autoritatile locale.

    Tabelul nr. 1*)

    *) Tabelul nr. 1 este reprodus in facsimil.

    Romania: Criterii de performanta cantitative si tinte indicative pentru 2004*1)

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    A - Adj.
    B - Act.
________________________________________________________________________________
                             31 martie   30 iunie     31 septembrie 31 decembrie
                                2004        2004          2004          2004
                            ____________________________________________________
                              Prog.  A B   Prog.  A B    Prog.  A B   Prog.  A B
________________________________________________________________________________
 1. Plafoane pentru         -122.235     -146.830      -171.896     -162.996
    activele interne nete
    medii ale Bancii
    Nationale a Romaniei*2)
 2. Tinte pentru nivelul       7.304        7.922         8.786        8.533
    minim al activelor
    externe nete ale Bancii
    Nationale a Romaniei*2)
 3. Tinte indicative pentru  481.460      503.615       535.999      586.105
    plafoane privind baza
    monetara
 4. Tinte indicative          49.260       50.569        52.491       55.998
    privind expunerea
    sectorului bancar la
    intreprinderile de stat
    Din care: expunerea BCR   17.377       17.851        18.737       20.355
 5. Plafoane pentru fondul    13.581       28.378        42.621       57.698
    de salarii agregat al
    intreprinderilor de
    stat monitorizate
    (cumulativ)
 6. Plafoane privind           9.917       24.727        28.735       47.106
    deficitul bugetului
    general consolidat
    (cumulativ)*4)
 7. Plafoane privind          54.866       54.318        53.367       52.033
    arieratele
    intreprinderilor
    private catre bugetul
    general consolidat*5)
 8. Tinte indicative pentru   42.262       41.206        40.176       39.171
    plafoanele privind
    arieratele
    intreprinderilor de
    stat monitorizate,
    catre bugetul general
    consolidat*6)
 9. Tinte indicative           3.852       23.139        37.704       68.416
    privind finantarea
    sectorului public in
    sens larg (cumulative)
10. Nivel minim privind
    ratele de colectare
    agregate pentru:
    a. Distrigaz Nord si        96,0         96,0          96,0         96,0
       Distrigaz Sud
       (agregat)
       - Distrigaz Nord         96,0         96,0          96,0         96,0
         (tinta indicativa)
       - Distrigaz Sud          96,0         96,0          96,0         96,0
         (tinta indicativa)
    b. Termoelectrica,          88,0         89,0          90,5         92,0
       inclusiv unitatile
       externalizate
       (agregat pentru
       energie termica si
       electrica)
       - Agregat pentru         90,0         91,5          93,0         94,5
         Termoelectrica si
         unitatile
         externalizate la
         electricitate
         (tinta indicativa)
       - Termoelectrica         82,0         83,0          84,0         85,0
         incalzire centrala
         (tinta indicativa)
       - energie termica        82,0         83,0          84,0         85,0
         la unitatile
         externalizate
         (tinta indicativa)
    c. Electrica                96,0         96,0          96,0         96,0
11. Plafoane privind             746          746         1.600        1.600
    preluarea datoriilor
    intreprinderilor de
    catre banci si emiterea
    de garantii interne de
    catre guvern (cumulat)
12. Plafoane privind
    contractarea si
    garantarea datoriei
    externe (cumulativ)*3)
    a. maturitate de un an         0            0             0            0
       si mai putin de
       un an
    b. maturitate intre un         1           20           300          600
       an si trei ani
       din care:
       extrabugetare               1           20           300          400
    c. maturitate de peste       157        1.375         3.400        4.550
       un an
       din care:
       extrabugetare               1          775         1.100        1.553
________________________________________________________________________________
    *1) Criteriile de performanta si tintele indicative prin program sunt definite in Memorandumul Tehnic de Intelegere (MTI).
    Cifrele pentru sfarsitul lunii iunie, sfarsitul lunii septembrie si sfarsitul lunii decembrie sunt criterii de performanta, daca nu este precizat altfel, cifrele pentru sfarsitul lunii martie au caracter informativ.
    *2) La cursul de schimb de la 31 decembrie 2003 (asa cum e specificat in MTI, Sectiunea II), si rezerve minime obligatorii de 18 procente.
    *3) Neacumularea de arierate la platile externe de catre guvern va fi un criteriu de performanta continuu
    *4) Bugetul general consolidat asa cum este definit in MTI.
    *5) Metodologia pentru evaluarea arieratelor sectorului privat este prezentata in MTI.
    *6) Metodologia pentru evaluarea arieratelor intreprinderilor de stat este prezentata in MTI.

    Tabelul nr. 2

    Romania: Preconditii, criterii de performanta si obiective structurale

________________________________________________________________________________
                             Masurile                                   Stadiul
________________________________________________________________________________
 Preconditii:
 - Rectificarea bugetelor companiilor monitorizate aflate in
   proprietatea statului, pana la sfarsitul lunii aprilie, in
   concordanta cu programul de personal si salarizare pentru anul
   2004, cum se specifica in paragraful 22
 - Impunerea unei inghetari a salariilor la companiile din subordinea
   AVAS, care inregistreaza pierderi (paragraful 29)
 - Publicarea oficiala pana la 15 martie 2004 a unui program
   trimestrial pentru aducerea preturilor la gura sondei pentru gaze
   naturale la paritatea de import, pana in anul 2007, astfel cum s-a
   prezentat in paragraful 23                                           Realizat
 - Cresterea pretului la gaze naturale la utilizatorul final cu 5% pe
   1 aprilie si 1 iulie 2004, asa cum este specificat in paragraful 23  Realizat
 - Referitor la privatizarea Societatii Nationale a Petrolului
   "Petrom" - S.A. (paragraful 27) se va decide ca:
   (i) intreaga suma de arierate catre bugetul general consolidat
   va fi anulata la momentul transferului de actiuni;                   Realizat
   (ii) Guvernul va prelua responsabilitatea pentru indemnizatiile de
   mediu; si
   (iii) nu vor fi penalitati pentru deviatiile postprivatizare
   privind nivelul de salariati inclus in planul de afaceri al
   investitorului
 - Aprobarea Guvernului si publicarea unei strategii pentru
   restructurarea sectorului minier, inclusiv un plan de actiune
   pentru anul 2004, si o hotarare privind 30 de mine ce vor fi
   inchise pana la sfarsitul lunii iunie 2004, in concordanta cu
   paragraful 33                                                        Realizat
 - Reducerea personalului in mine prin concedierea a 4.000 de
   salariati pana la sfarsitul lunii iunie in concordanta cu
   paragraful 33                                                        Realizat
 - Emiterea unei hotarari a Guvernului pana la sfarsitul lunii martie
   2004 privind publicarea pe site a declaratiilor anuale de venit
   auditate si bilanturile companiilor monitorizate aflate in
   proprietatea statului si situatiile lor financiare trimestriale,
   astfel cum este mentionat in paragraful 36                           Realizat
 - Initierea procedurilor de faliment pana la sfarsitul lunii martie
   2004 impotriva primilor 5 rau-platnici privati in ceea ce priveste
   obligatiile fiscale, inclusiv Societatea Comerciala "RAFO" - S.A.
   Onesti, cum se specifica in paragraful 18                            Realizat
 - Reducerea numarului de angajati cu 15.000 de salariati in 33 de
   companii mari din portofoliul AVAS, inclusiv 2.600 de concedieri la
   Societatea Comerciala "Roman" - S.A. Brasov, astfel cum se
   specifica in paragraful 29                                           Realizat
 - Semnarea unui contract de privatizare pentru o companie si
   initierea procedurilor de lichidare printr-o decizie a adunarilor
   generale ale asociatilor pentru 5 companii proprietate de stat, in
   perioada 1 ianuarie - 15 aprilie 2004, astfel cum prevede
   paragraful 29                                                        Realizat
 - Inaintarea catre Parlament, pana la 1 aprilie 2004, a legislatiei
   pentru eliminarea procedurii de apel extraordinar al procurorului
   general pentru toate cazurile (paragraful 41)                        Realizat
 - Aprobarea de catre Guvern pana la 31 mai 2004 a unei strategii de
   reforma a sistemului de incalzire centralizata, convenita cu Banca
   Mondiala, astfel cum prevede paragraful 25                           Realizat
 - Realizarea tranzactiei finale cu BERD si CFI privind cumpararea
   unui pachet de actiuni la B.C.R. (paragraful 35)                     Realizat
 - Ajustarea preturilor la electricitate la consumatorul final,
   efectiv la 1 iulie 2004, pentru a le aduce la nivelul recuperarii
   costurilor (inclusiv rentabilitatea capitalului pentru companiile
   de distributie)
   Ajustarea preturilor la electricitate si incalzire la Societatea
   Comerciala "Termoelectrica" - S.A., efectiv de la 1 iulie 2004,
   pentru a le mentine la nivelul recuperarii costurilor. Hotararile
   relevante ale reglementatorului vor fi convenite cu Fondul
   (paragraful 24)
 - Adoptarea unei noi legi a B.N.R., asa cum specifica paragraful 37,
   pana la 30 iunie 2004
 - Aprobarea unei ordonante de urgenta pana la 10 iunie 2004, prin
   care sa se anuleze toate subventiile si distribuirea de combustibil
   de catre companiile aflate in proprietatea statului catre 15
   centrale de incalzire ineficiente, astfel cum se specifica in
   paragraful 25                                                        Realizat
 - Pentru fiecare dintre cele 15 centrale de incalzire, pana la
   30 iunie 2004 initierea procedurii de faliment de catre stat sau
   furnizorii de combustibil apartinand statului ori a unei hotarari a
   autoritatilor locale responsabile de inchiderea respectivelor
   centrale (paragraful 25)
 - Aprobarea Parlamentului pentru un pachet de legi privind
   atributiile Consiliului Superior al Magistraturii, statutul
   magistratilor si organizarea judiciara pana la 30 iunie 2004
   (paragraful 41)
 - Aprobarea legislatiei de intarire a procedurilor existente privind
   declararea activelor pana la 30 iunie 2004, astfel cum se specifica
   in paragraful 42                                                     Realizat
 - Invitatie la depunere de oferte pentru 2 distribuitori de gaze
   naturale, Societatea Comerciala "Distrigaz Nord" - S.A. si
   Societatea Comerciala "Distrigaz Sud" - S.A., in concordanta cu
   paragraful 28                                                        Realizat

   Criterii de performanta structurala:
   Continue:
 - Salariul minim nu va depasi 2,8 milioane lei in anul 2004
   (paragraful 21)
   Pana la 20 iulie 2004:
 - Aprobarea unui buget rectificat in concordanta cu tinta de deficit
   revizuita (paragraful 12)
 - Hotarare a Guvernului privind cresterea pretului national de
   referinta pentru energie termica cu 12%, efectiv de la
   1 august 2004 (paragraful 25)
 - Aprobarea legislatiei pentru eliminarea procedurii de apel
   extraordinar al procurorului general pentru toate cazurile
   (paragraful 41)
   Pana la 30 septembrie 2004:
 - Cresterea preturilor la gaze naturale la utilizatorul final cu 5%,
   efectiv de la 1 octombrie (paragraful 23)
 - Implementarea a 4.000 de concedieri in sectorul minier
   (paragraful 33)
 - Rambursarea arieratelor acumulate in sistemul sanitar in anul 2002,
   astfel cum s-a specificat in protocoalele convenite cu furnizorii
   (paragraful 17)
   Pana la 31 decembrie 2004:
 - Cresterea preturilor la gaze naturale la utilizatorul final prin
   noul mecanism, efectiv de la 1 ianuarie 2005 (paragraful 23)
 - Ajustarea preturilor la electricitate la utilizatorul final,
   efectiv de la 1 ianuarie 2005, pentru a le mentine la nivelul
   recuperarii costurilor (inclusiv rata rentabilitatii capitalului
   pentru companiile distribuitoare). Ajustarea preturilor la
   electricitate si energie termica la Societatea Comerciala
   "Termoelectrica" - S.A., efectiv din 1 ianuarie 2005, pentru a le
   mentine la nivelul recuperarii costurilor. Hotararile relevante ale
   reglementatorului vor fi convenite cu expertii Fondului
 - Aprobarea de catre Guvern a unui act care ar subordona
   administratia vamala si Garda Financiara ministrului finantelor
   publice, efectiv din 1 ianuarie 2005 (paragraful 15)

   Obiective structurale:
   Continue:
 - Cei mai mari rau-platnici industriali la cele 4 utilitati vor
   ramane deconectati sau la nivelul minim de furnizare, pana cand vor
   fi primite sumele restante pentru toate facturile din decembrie
   2002. Facturile companiilor pentru nivelul minim de furnizare vor
   fi platite de catre Guvern (paragraful 26)
 - Guvernul se va abtine de la introducerea oricaror scutiri fiscale
   sau a altor facilitati fiscale ori amanarea celor care expira
   (paragraful 14)
 - Agentia de reglementare in domeniul electricitatii va elabora
   rapoarte privind ajustarile necesare la preturile la electricitate
   si energie termica si convenirea lor cu expertii Fondului
   (paragraful 24)
 - Daca oricare unitate a Societatii Comerciale "Roman" - S.A. Brasov
   nu isi plateste facturile la energie, companiile de utilitati sau
   M.F.P. vor initia imediat procedurile de lichidare (paragraful 30)
   Pana la 31 mai 2004:
 - Desemnarea de lichidatori de catre AVAS pentru 15 rau-platnici care
   nu isi platesc facturile la utilitati (inclusiv Societatea
   Comerciala "Republica" - S.A., Societatea Comerciala "Combinatul de
   Utilaj Greu" Cluj - S.A. si Societatea Comerciala "Turnu" - S.A.),
   astfel cum se specifica la paragraful 29
   Pana la 30 iunie 2004:
 - AVAS va privatiza sau va lichida 6 companii mari (paragraful 29)
   Pana la 30 septembrie 2004:
 - AVAS va privatiza sau va lichida alte 6 noi companii
   (paragraful 29)
________________________________________________________________________________



SmartCity5

COMENTARII la Legea 468/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 468 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu