E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a modificat niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 312 din  8 iulie 2003

privind producerea si valorificarea legumelor de camp

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 537 din 25 iulie 2003


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Prezenta lege reglementeaza politica agricola in domeniul legumiculturii, privind producerea si valorificarea legumelor de camp in conditiile organizarii comune de piata.
    Art. 2
    Dezvoltarea durabila a legumiculturii in Romania are in vedere functiile economice, ecologice si de sprijinire a activitatilor din zonele rurale.
    Art. 3
    Organul de specialitate al administratiei publice centrale care asigura reglementarea si implementarea strategiilor si politicilor in domeniul legumiculturii este Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului.
    Art. 4
    Politica agricola in domeniul producerii si valorificarii legumelor, pepenilor si ciupercilor cultivate are in vedere urmatoarele obiective:
    a) dezvoltarea durabila a exploatatiilor agricole de profil, prin ameliorarea sistemelor de producere si profit ale producatorilor agricoli;
    b) diversificarea productiei din punct de vedere cantitativ si calitativ, pentru satisfacerea nevoilor consumatorilor;
    c) intarirea organizatorica a pietei produselor, in sensul repartizarii echitabile a veniturilor intre producatori, procesatori si comercianti;
    d) elaborarea strategiilor consolidate si a politicilor structurale, in colaborare cu organizatiile profesionale si interprofesionale si cu autoritatile administratiei publice locale si centrale;
    e) constructii institutionale pentru aplicarea mecanismelor de reglementare a pietei;
    f) antrenarea cercetarii si a invatamantului in sprijinirea fermierilor legumicultori.
    Art. 5
    (1) In sensul prezentei legi, legumele de camp au urmatoarele sisteme de cultura:
    a) producerea legumelor in camp, in spatii protejate cu mase plastice si in rasadnite;
    b) producerea pepenilor;
    c) producerea rasadurilor;
    d) producerea semintelor de legume;
    e) producerea ciupercilor.
    (2) Dupa directiile de valorificare, productia de legume de camp are urmatoarele destinatii:
    a) consum in stare proaspata;
    b) prelucrare industriala.
    (3) Criteriile de clasificare a legumelor de camp se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

    CAP. 2
    Producerea legumelor de camp

    Art. 6
    (1) In Romania, cadrul ecologic ofera conditii climatice naturale favorabile, care necesita zonarea speciilor legumicole.
    (2) Zonarea speciilor legumicole reprezinta aprecierea de ansamblu a factorilor climatici, edafici, economici, sociali si de protectie a mediului, care sa permita delimitarea teritoriala si amplasarea speciilor, a soiurilor si hibrizilor in zonele cele mai favorabile.
    (3) Delimitarea zonelor si actualizarea lucrarilor de zonare si microzonare a speciilor de legume se efectueaza de catre Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, impreuna cu Academia de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti" si institutele de specialitate din domeniu.
    (4) Colectivele de specialisti pentru delimitarea zonelor legumicole se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului.
    (5) Zonele favorabile pentru cultura legumelor de camp se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
    Art. 7
    (1) Terenul cultivat cu legume de camp are categoria de folosinta "teren arabil".
    (2) Fac parte din categoria de folosinta "teren arabil" si suprafetele ocupate cu rasadnite, tunele provizorii, solarii-tunel, solarii cu acoperis in panta, individuale sau bloc, acoperite cu materiale plastice.
    Art. 8
    (1) In exploatatiile agricole se admit la plantare genurile, speciile si soiurile legumicole stabilite de Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, in conditiile prevazute de legislatia in vigoare.
    (2) Categoriile biologice de seminte si material saditor folosite in cultura legumelor de camp sunt urmatoarele:
    a) samanta de prebaza;
    b) samanta de baza;
    c) samanta certificata;
    d) samanta hibrida.
    (3) Producerea, prelucrarea si/sau comercializarea semintelor si a materialului de plantare se realizeaza de agenti economici, persoane fizice sau juridice, autorizati in conditiile legii.

    CAP. 3
    Conditiile de securitate si calitate a legumelor de camp, pepenilor si ciupercilor cultivate

    Art. 9
    Legumele de camp, pepenii si ciupercile cultivate, destinate comercializarii in vederea consumului uman in stare proaspata, se supun standardelor de calitate, care dobandesc caracter de obligativitate.
    Art. 10
    (1) Standardele de calitate se aplica in toate etapele comercializarii pe filiera de produs, din momentul parasirii zonei de productie.
    (2) Legumele de camp, pepenii si ciupercile cultivate, destinate consumului uman in stare proaspata, circula insotite de certificat de conformitate cu standardele de calitate pe filiera de produs, eliberat de organizatia producatoare sau de statia de ambalare.
    (3) Legumele de camp circula fara certificat de conformitate in urmatoarele situatii:
    a) produsele oferite de catre producatori spre livrare sau comercializare, la centrele de sortare si conditionare;
    b) produsele livrate catre fabricile de prelucrare industriala;
    c) produsele destinate consumului propriu.
    Art. 11
    Legumele de camp destinate prelucrarii industriale vor fi insotite de certificat de destinatie industriala.
    Art. 12
    (1) Formularele-tip si modul de utilizare pentru certificatul de conformitate si certificatul de destinatie industriala se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului.
    (2) Legumele, pepenii si ciupercile cultivate, comercializate in stare proaspata sau procesata, destinate consumului uman, se supun controlului de conformitate cu normele de calitate.
    (3) Controlul se face prin sondaj, prin prelevarea de probe, in toate etapele de comercializare pe filiera de produs, de catre Inspectia de stat pentru controlul tehnic in producerea si valorificarea legumelor si fructelor.
    Art. 13
    (1) Analiza produselor privind continutul in reziduuri de pesticide, arseniu, metale grele, azotati si alte substante utilizate pentru protectia plantelor, fertilizatori este obligatorie pentru producatorii de legume de camp, pepeni si ciuperci cultivate.
    (2) Procedurile si responsabilitatile esantionarii pentru determinarea de reziduuri de pesticide si contaminanti la legumele de camp, pepeni si ciuperci cultivate se efectueaza de laboratoarele acreditate, in conditiile legii.
    (3) Agentii economici, persoane fizice sau juridice, pot infiinta laboratoare pentru analiza continutului in contaminanti la legume, pepeni si ciuperci cultivate, cu conditia acreditarii acestora, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
    Art. 14
    Se interzice comercializarea legumelor, pepenilor si a ciupercilor cultivate in stare proaspata sau procesata, destinate consumului uman, care contin reziduuri de pesticide, arseniu si metale grele, azotati sau alte produse, care depasesc nivelurile maxime admise prin actele normative in vigoare.
    Art. 15
    Detinatorii terenurilor agricole cultivate cu legume, pepeni si ciuperci sunt obligati sa tina evidenta tratamentelor utilizate pentru protectia plantelor, fertilizare, tratarea solului sau a depozitelor si a mijloacelor de transport.
    Art. 16
    Stabilirea conformitatii calitatii legumelor, a pepenilor si ciupercilor cultivate in stare proaspata, destinate consumului uman, pe filiera de produs, se realizeaza de catre Inspectia de stat pentru controlul tehnic in producerea si valorificarea legumelor si fructelor, denumita in continuare I.S.C.T.P.V.L.F., organizata ca directie in cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, cu structuri in cadrul directiilor generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene si a municipiului Bucuresti, care se aproba prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului, cu incadrare in cheltuielile de personal si in numarul maxim de posturi aprobate.
    Art. 17
    Atributiile principale ale I.S.C.T.P.V.L.F. sunt urmatoarele:
    a) verifica aplicarea tehnologiilor de cultura;
    b) efectueaza la producatorii agricoli si in pietele angro controlul privind sortarea, ambalarea, etichetarea, depozitarea legumelor, pepenilor si a ciupercilor cultivate, potrivit standardelor de calitate in vigoare;
    c) verifica conformitatea legumelor, pepenilor si a ciupercilor cultivate cu standardele de calitate pe filiera de produs;
    d) controleaza loturile de legume, pepeni si ciuperci cultivate, in stare proaspata sau procesata, destinate exportului sau provenite din import, privind conditiile de securitate si calitate a acestora;
    e) verifica certificatul de conformitate si certificatul de destinatie industriala;
    f) constata savarsirea contraventiilor si aplica sanctiunile prevazute de prezenta lege.
    Art. 18
    Sumele incasate de I.S.C.T.P.V.L.F. din amenzi si prestari de servicii se varsa la bugetul de stat.
    Art. 19
    (1) Prelucrarea industriala a legumelor si a ciupercilor cultivate in scop comercial se face in unitati de productie, conform reglementarilor in vigoare.
    (2) In sensul prezentei legi, unitati de productie sunt unitatile care prelucreaza, depoziteaza, conditioneaza si transporta legumele, ciupercile cultivate si produsele rezultate prin prelucrarea industriala a acestora, destinate consumului uman.
    Art. 20
    (1) Prin prelucrarea industriala a legumelor si ciupercilor de cultura se obtin urmatoarele produse:
    a) conserve de legume in apa;
    b) conserve de legume in bulion;
    c) conserve de legume in otet (acidifiate);
    d) conserve de legume in ulei;
    e) sucuri condimentate;
    f) conserve de legume concentrate;
    g) legume deshidratate, fulgi, fainuri;
    h) produse concentrate deshidratate;
    i) conserve dietetice de legume;
    j) legume conservate prin lactofermentatie;
    k) legume conservate prin sarare;
    l) sucuri si nectaruri de legume;
    m) produse expandate din legume;
    n) bulion;
    o) pasta de tomate.
    (2) Definirea si caracteristicile produselor prevazute la alin. (1) se reglementeaza prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
    Art. 21
    Producatorii si comerciantii de produse industrializate din legume si ciuperci cultivate sunt obligati sa tina evidenta acestora, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
    Art. 22
    Etichetarea pentru comercializare a legumelor, pepenilor si ciupercilor cultivate, in stare proaspata, ambalate, precum si a produselor industrializate din legume si ciuperci cultivate se face conform legislatiei in vigoare.
    Art. 23
    (1) Produsele industrializate din legume si ciuperci cultivate se supun controlului de conformitate cu standardele de calitate care dobandesc caracter de obligativitate pe filiera de produs, precum si controlului de identitate.
    (2) Definirea controlului de conformitate si a controlului de identitate se stabileste prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

    CAP. 4
    Sanctiuni

    Art. 24
    Incalcarea dispozitiilor prezentei legi atrage raspunderea civila sau contraventionala, dupa caz.
    Art. 25
    Constituie contraventii urmatoarele fapte si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
    a) nerespectarea prevederilor art. 9, cu amenda contraventionala de la 15.000.000 lei la 20.000.000 lei;
    b) nerespectarea prevederilor art. 21, cu amenda contraventionala de la 20.000.000 lei la 40.000.000 lei si retragerea produselor de pe piata;
    c) nerespectarea prevederilor art. 10 alin. (1) si (2), art. 22 si ale art. 23 alin. (1), cu amenda contraventionala de la 40.000.000 lei la 60.000.000 lei;
    d) nerespectarea prevederilor art. 13 alin. (1), cu amenda contraventionala de la 80.000.000 lei la 100.000.000 lei si confiscarea produselor de pe piata;
    e) nerespectarea prevederilor art. 15, cu amenda contraventionala de la 130.000.000 lei la 150.000.000 lei.
    Art. 26
    Sanctiunile prevazute la art. 25 se aplica atat persoanelor fizice, cat si persoanelor juridice.
    Art. 27
    Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute de prezenta lege se fac prin proces-verbal incheiat de organele de control abilitate din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, potrivit atributiilor ce le revin prin lege.
    Art. 28
    Prevederile prezentei legi, referitoare la contraventii, se completeaza cu dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile ulterioare.

    CAP. 5
    Dispozitii finale

    Art. 29
    Conditiile de producere si valorificare a legumelor, pepenilor si ciupercilor cultivate, in stare proaspata sau industrializata, normele de comercializare, precum si alte masuri se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi, aprobate prin hotarare a Guvernului, la initiativa Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, cu avizul Ministerului Sanatatii, al Ministerului Finantelor Publice si al Ministerului Integrarii Europene, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi.
    Art. 30
    Prezenta lege intra in vigoare la 90 de zile de la data publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 26 iunie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                   p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR,
                             VIOREL HREBENCIUC

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 26 iunie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                          PRESEDINTELE SENATUI
                             NICOLAE VACAROIU



SmartCity5

COMENTARII la Legea 312/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 312 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu