E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a modificat niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 236 din  2 iunie 2003

privind organizarea pietei tutunului brut in Romania

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 408 din 11 iunie 2003


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Prezenta lege reglementeaza organizarea pietei tutunului brut.
    Art. 2
    Clasificarea soiurilor de tutun este prevazuta in anexa nr. 1 la prezenta lege.
    Art. 3
    In sensul prezentei legi, termenii de mai jos au urmatorul inteles:
    a) livrare - toate operatiunile care au loc pentru predarea tutunului de la producator la unitatea prim-procesatoare;
    b) grupuri de producatori - asocierea liber consimtita intre producatorii de tutun, persoane fizice si persoane juridice, constituita in vederea cultivarii si comercializarii tutunului brut;
    c) unitatea prim-procesatoare - toate persoanele juridice autorizate conform legilor in vigoare pentru prima procesare a tutunului;
    d) prima procesare a tutunului - transformarea tutunului brut in produs stabil, stocat si conditionat in baloturi sau colete omogene de calitate corespunzatoare exigentelor de utilizare finala;
    e) primul cumparator - unitatea prim-procesatoare, parte contractanta cu producatorul;
    f) lot - partea din totalul productiei care face obiectul unei livrari de fiecare producator, divizata in una sau mai multe parti distincte pe clase de calitate;
    g) atestat de control - documentul eliberat de catre prim-procesator sau contractant, care certifica cantitatea, calitatea si pretul platit;
    h) prag de prim-procesare - cantitatea maxima de tutun ce urmeaza a fi supusa operatiilor de prima transformare a tutunului frunza;
    i) atestat de cota - documentul eliberat de autoritatea competenta a statului, care atesta cota atribuita producatorului de tutun;
    j) varietate de tutun - tipurile de tutun cultivate, care contin mai multe soiuri;
    k) prima de productie - sprijinul financiar acordat de stat producatorilor de tutun brut, in vederea sustinerii costurilor de productie.

    CAP. 2
    Grupurile de producatori

    Art. 4
    In vederea cultivarii si comercializarii tutunului brut, producatorii de tutun se pot organiza in grupuri de producatori.
    Art. 5
    Grupurile de producatori recunoscute de autoritatea competenta a statului fac obiectul prezentei legi.
    Art. 6
    Recunoasterea unui grup de producatori se acorda la solicitarea in scris a grupului de producatori.
    Art. 7
    Pentru a fi recunoscut, grupul de producatori trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
    a) sa fie constituit la initiativa membrilor sai;
    b) sa fie constituit in scopul adaptarii unitare a productiei membrilor sai la exigentele pietei;
    c) sa dispuna de un statut care sa stabileasca functionarea grupului de producatori;
    d) sa fie afiliat la asociatiile profesionale si interprofesionale pe produs;
    e) sa aiba personalitate juridica.
    Art. 8
    Grupul de producatori trebuie sa cuprinda un numar de membri, persoane fizice si juridice, care pot produce o cantitate minima de 25 de tone de tutun brut atestat de cota; in regiunile de cultura izolate, grupul de producatori trebuie sa produca o cantitate ce reprezinta minimum 10 tone de tutun brut atestat de cota.
    Art. 9
    (1) Autoritatea statului care recunoaste grupurile de producatori este Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, prin directiile generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene si a municipiului Bucuresti.
    (2) In termen de 60 de zile de la depunerea cererii de recunoastere, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor decide recunoasterea grupului de producatori, potrivit prevederilor prezentei legi.
    Art. 10
    Anual, prin asociatiile profesionale si interprofesionale pe produs, se intocmeste situatia cu datele care au stat la baza recunoasterii grupurilor de producatori si se comunica Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor pana la data de 15 noiembrie.
    Art. 11
    (1) Neindeplinirea conditiilor prevazute la art. 6 - 8, precum si furnizarea de date eronate atrag retragerea recunoasterii.
    (2) Recunoasterea este retrasa si daca ajutorul specific este utilizat in alte scopuri decat cele prevazute de lege.
    (3) Dupa ce recunoasterea este retrasa, grupul de producatori trebuie sa redepuna cererea de recunoastere.

    CAP. 3
    Unitatea prim-procesatoare

    Art. 12
    (1) Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor autorizeaza unitatea prim-procesatoare pentru incheierea contractelor de cultura cu producatorii de tutun.
    (2) Unitatea prim-procesatoare solicita, in scris, Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor autorizarea, care este decisa in termen de 60 de zile de la data depunerii cererii.
    (3) Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor retrage autorizarea unitatii prim-procesatoare in cazul in care conditiile de autorizare nu mai sunt respectate.
    Art. 13
    Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca unitatile prim-procesatoare pentru a obtine autorizatia de functionare se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor.

    CAP. 4
    Contractul de cultura

    Art. 14
    Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor determina, pentru fiecare grupa de varietate, zonele de productie pe baza criteriului de calitate, cu consultarea asociatiilor profesionale si interprofesionale recunoscute. Zonele de productie pentru tutun se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor.
    Art. 15
    (1) Intre unitatea prim-procesatoare si producatorii de tutun brut se incheie contracte de cultura.
    (2) Prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor se stabileste contractul-tip de cultura a tutunului brut si modul de inregistrare a acestuia.
    Art. 16
    (1) Contractul de cultura se incheie pana cel tarziu la data de 31 ianuarie a anului de recolta.
    (2) Contractele de cultura incheiate sunt prezentate, spre a fi inregistrate, Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor prin unitatile teritoriale subordonate, nu mai tarziu de 10 zile lucratoare de la data semnarii lor, cu exceptia situatiilor de forta majora.
    (3) Contractul va avea ca anexa lista nominala a membrilor grupului si suprafetele aferente fiecaruia, atunci cand unitatea prim-procesatoare incheie contracte de cultura cu un grup de producatori.

    CAP. 5
    Primele de productie

    Art. 17
    Se instituie un sistem de prime de productie stabilite anual, pentru fiecare varietate de tutun, valoarea totala a acestora fiind acordata din bugetul de stat.
    Art. 18
    (1) Prima de productie acordata producatorului se stabileste anual prin hotarare a Guvernului.
    (2) Valoarea primei de productie se fixeaza anual pe kilogram de tutun frunza uscata.
    (3) Prima de productie cuprinde o parte fixa, o parte variabila si un ajutor specific.
    (4) Partea variabila a primei de productie reprezinta intre 30 si 45% din valoarea primei. Procentul se stabileste anual o data cu valoarea totala a primei de productie.
    (5) Partea fixa a primei de productie se plateste producatorilor individuali, nemembri ai unui grup, si grupurilor de producatori care o distribuie, corespunzator productiei livrate, fiecarui membru al grupului.
    (6) Partea variabila a primei de productie este platita numai grupurilor de producatori care o distribuie fiecarui membru al grupului, in functie de valoarea totala obtinuta de la unitatea prim-procesatoare.
    (7) Grupurile de producatori primesc un ajutor specific de pana la 2% din totalul primei de productie, in vederea dezvoltarii activitatii lor.
    Art. 19
    (1) Prima de productie se acorda in urmatoarele conditii:
    a) tutunul sa provina dintr-o zona de productie determinata pentru fiecare soi;
    b) tutunul sa corespunda cerintelor calitative prevazute in anexele nr. 2 si 2a) la prezenta lege;
    c) livrarea tutunului de la producator la unitatea prim-procesatoare sa se realizeze in limita contractului de cultura incheiat.
    (2) Aplicarea sistemului de prima de productie in baza contractului de cultura se reglementeaza prin hotarare a Guvernului.

    CAP. 6
    Cotele de productie

    Art. 20
    (1) Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, in baza strategiei sectorului si a contractelor de cultura inregistrate, stabileste anual o cantitate totala de tutun brut, denumita prag de prim-procesare.
    (2) Strategia sectorului tutun brut este realizata de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor impreuna cu asociatiile profesionale si interprofesionale.
    Art. 21
    Pentru asigurarea respectarii pragului de prim-procesare, se stabileste un sistem de cote de productie alocate fiecarui cultivator de tutun proportional cu media cantitatilor livrate pentru prim-procesare, in perioada a 3 ani precedenti ultimului an de recolta, repartizate pe grupe de varietati.
    Art. 22
    (1) Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor poate transfera catre grupele de varietati, inainte de data limita prevazuta pentru incheierea contractelor de cultura, cantitati de tutun, in limita respectarii pragului de prim-procesare.
    (2) Transferul cantitatilor prevazut la alin. (1) se realizeaza prin compensare tona pe tona.
    Art. 23
    In limita a 10% din pragul de prim-procesare se creeaza o rezerva nationala de cota de productie pentru tutunul brut.
    Art. 24
    Subventiile nu se acorda pentru cantitatile care depasesc cotele stabilite, conforme cu atestatele de cote.
    Art. 25
    Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor asigura si dispune de baza de date privind productia, livrarile si toti producatorii. Aceasta baza de date este necesara si pentru transferul de cote de productie intre producatori. Baza de date se realizeaza prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor, cu consultarea asociatiilor profesionale si interprofesionale.
    Art. 26
    Programele de reconversie a cultivatorilor se pun in aplicare individual, pentru fiecare cultivator, numai prin acordul acestuia de a parasi sectorul. In paralel se aplica un program de reasezare a cotei corespunzatoare cultivatorului care paraseste sectorul, fie prin anularea cotei corespunzatoare cultivatorilor si, implicit, prin reducerea pragului total de prim-procesare, fie prin realocarea cotei respective altui cultivator si mentinerea pragului total de prim-procesare.
    Art. 27
    Programele de reconversie a productiei si cultivatorilor de tutun se pun in aplicare in conditiile stabilite prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor, impreuna cu asociatiile profesionale si interprofesionale, in functie de fixarea primei de reconversie acordate producatorilor si de stabilirea cultivatorilor care pot beneficia de prima de reconversie.

    CAP. 7
    Controlul pietei tutunului brut

    Art. 28
    Piata tutunului brut este supusa urmatoarelor controale:
    a) controlul administrativ al livrarilor, al corectitudinii evidentei acestora si al respectarii contractelor de cultura;
    b) controlul platii primelor catre grupurile de producatori si producatorii membri si/sau producatorii individuali nemembri ai unui grup de producatori;
    c) controlul respectarii conditiilor de recunoastere a grupurilor de producatori;
    d) controlul unitatilor prim-procesatoare, in sensul respectarii conditiilor de autorizare in vederea incheierii contractelor de cultura cu producatorii.
    Art. 29
    Organismele de control, in sensul respectarii dispozitiilor prezentei legi, au acces la:
    a) instalatiile de productie si procesare;
    b) datele contabile, stocurile unitatilor prim-procesatoare, la alte documente ajutatoare controlului si pot obtine copii ale documentelor si/sau extrase de cont;
    c) evidenta datelor referitoare la productii realizate, volumul livrarilor, pretul de cumparare platit producatorilor;
    d) obtinerea tuturor informatiilor utile pentru a verifica daca tutunul livrat a fost efectiv procesat;
    e) controlul sumelor varsate, prin operatiuni bancare, de unitatile prim-procesatoare catre producatori, corespunzatoare calitatii tutunului livrat;
    f) controlul anual al suprafetelor plantate de producatorii individuali;
    g) solicitarea oricarei informatii si/sau document care faciliteaza controlul.
    Art. 30
    Organismul responsabil cu activitatea de control si precizarile referitoare la desfasurarea acestei activitati sunt stabilite prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor.

    CAP. 8
    Dispozitii finale

    Art. 31
    In vederea sprijinirii si stimularii productiilor de tutun brut, cercetarea si dezvoltarea se vor realiza si prin constituirea unui fond in cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor din cota de 2% din primele acordate producatorilor.
    Art. 32
    (1) In caz de litigii privind calitatea tutunului livrat, unitatea prim-procesatoare se poate adresa unei comisii de arbitraj.
    (2) Dispozitiile legale privind arbitrajul, cuprinse in Codul de procedura civila, raman aplicabile.
    Art. 33
    In termen de 60 de zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor impreuna cu Ministerul Finantelor Publice vor emite norme metodologice de aplicare a acesteia, aprobate prin hotarare a Guvernului.
    Art. 34
    Anexele nr. 1, 2 si 2a) fac parte integranta din prezenta lege.

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 8 mai 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                       p. PRESEDINTELE SENATUI,
                           ALEXANDRU ATHANASIU

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 13 mai 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                     PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                             VALER DORNEANU

    ANEXA 1

                                 SITUATIA
soiurilor (varietatilor) de tutun cultivate in Romania si clasificarea lor pe grupe de varietati

 ____________________________________________________
|Nr. |   Soiul (varietatea)    | Grupa de varietati  |
|crt.|                         |                     |
|____|_________________________|_____________________|
|  1.| Djebel (oriental)       | Light air cured     |
|    |                         | Sun cured           |
|____|_________________________|_____________________|
|  2.| Molovata (oriental)     | Light air cured     |
|    |                         | Sun cured           |
|____|_________________________|_____________________|
|  3.| Ghimpati (semioriental) | Light air cured     |
|    |                         | Sun cured           |
|____|_________________________|_____________________|
|  4.| Baragan (mare consum)   | Sun cured           |
|____|_________________________|_____________________|
|  5.| Virginia                | Flue cured          |
|____|_________________________|_____________________|
|  6.| Burley                  | Light air cured     |
|____|_________________________|_____________________|

    ANEXA 2

                           CARACTERISTICI DE CALITATE
                 pentru soiurile de tutun cultivate in Romania

 ______________________________________________________________________________
|                               Caracteristica                                 |
|______________________________________________________________________________|
|    Soiul   |                           Clasele                               |
|            |_________________________________________________________________|
|            |   Superior   |      I       |      II    |    III    |    IV    |
|____________|______________|______________|____________|___________|__________|
|                                     0                                        |
|______________________________________________________________________________|
|      1     |      2       |      3       |      4     |     5     |     6    |
|____________|______________|______________|____________|___________|__________|
| Culoare                                                                      |
|______________________________________________________________________________|
|Djebel      |Galben,       |Galben,       |Rosu de     |Castaniu,  |Toate     |
|Molovata    |portocaliu,   |portocaliu si |toate       |brun si    |culorile  |
|            |culoare       |portocaliu-   |nuantele    |brun-verzui|          |
|            |uniforma      |roscat        |            |           |          |
|            |              |Se admite     |            |           |          |
|            |              |nuanta verzuie|            |           |          |
|            |              |de-a lungul   |            |           |          |
|            |              |nervurii.     |            |           |          |
|____________|______________|______________|____________|___________|__________|
|Ghimpati    | -            |Galben,       |Rosu de     |Castaniu,  |Toate     |
|            |              |portocaliu si |toate       |brun si    |culorile  |
|            |              |portocaliu-   |nuantele;   |brun-verzui|          |
|            |              |roscat        |galben si   |           |          |
|            |              |Se admite     |portocaliu  |           |          |
|            |              |nuanta verzuie|cu usoara   |           |          |
|            |              |de-a lungul   |nuanta      |           |          |
|            |              |nervurii.     |verzuie pe  |           |          |
|            |              |              |fondul      |           |          |
|            |              |              |culorii de  |           |          |
|            |              |              |baza        |           |          |
|____________|______________|______________|____________|___________|__________|
|Virginia    |Galben si     |Galben si     |Rosu de     |Castaniu,  |Toate     |
|uscat la    |portocaliu    |portocaliu-   |toate       |brun si    |culorile  |
|caldura     |deschis,      |roscat        |nuantele    |brun-verzui|          |
|artificiala |culoare       |Se admite     |            |           |          |
|            |uniforma      |nuanta verzuie|            |           |          |
|            |              |de-a lungul   |            |           |          |
|            |              |nervurii.     |            |           |          |
|____________|______________|______________|____________|___________|__________|
|Virginia    | -            |Galben,       |Rosu de     |Castaniu,  |Toate     |
|uscat la    |              |galben-verzui |toate       |brun si    |culorile  |
|soare       |              |si portocaliu-|nuantele;   |brun-verzui|          |
|            |              |roscat        |galben si   |           |          |
|            |              |              |portocaliu  |           |          |
|            |              |              |cu o usoara |           |          |
|            |              |              |nuanta      |           |          |
|            |              |              |verzuie pe  |           |          |
|            |              |              |fondul      |           |          |
|            |              |              |culorii de  |           |          |
|            |              |              |baza        |           |          |
|____________|______________|______________|____________|___________|__________|
|Burley      | -            |Portocaliu,   |Rosu de     |Brun si    |Toate     |
|            |              |rosu deschis, |toate       |brun-verzui|culorile  |
|            |              |rosu,         |nuantele    |           |          |
|            |              |castaniu,     |Se admite   |           |          |
|            |              |culoare       |nuanta      |           |          |
|            |              |uniforma      |galbena pe  |           |          |
|            |              |              |fondul      |           |          |
|            |              |              |culorii de  |           |          |
|            |              |              |baza.       |           |          |
|____________|______________|______________|____________|___________|__________|
|Baragan     | -            |Galben,       |Rosu de     |Castaniu,  |Toate     |
|            |              |portocaliu si |toate       |brun si    |culorile  |
|            |              |rosu deschis  |nuantele,   |brun-verzui|          |
|            |              |              |galben si   |           |          |
|            |              |              |portocaliu  |           |          |
|            |              |              |Se admite   |           |          |
|            |              |              |usoara      |           |          |
|            |              |              |nuanta      |           |          |
|            |              |              |verzuie pe  |           |          |
|            |              |              |fondul      |           |          |
|            |              |              |culorii de  |           |          |
|            |              |              |baza.       |           |          |
|____________|______________|______________|____________|___________|__________|
| Etajul foliar                                                                |
|______________________________________________________________________________|
|Djebel      |Frunze de     |Frunze de submijloc,       |Frunze din toate      |
|Molovata    |mijloc,       |mijloc, subvarf si varf    |etajele               |
|            |subvarf, varf |                           |                      |
|____________|______________|___________________________|______________________|
|Ghimpati    | -            |Frunze de submijloc,       |Frunze din toate      |
|            |              |mijloc, subvarf si varf    |etajele               |
|____________|______________|___________________________|______________________|
|Virginia    |Frunze de     |Frunze de     |Frunze de   |Frunze din toate      |
|uscat la    |submijloc,    |submijloc,    |submijloc,  |etajele               |
|caldura     |mijloc,       |mijloc,       |mijloc,     |                      |
|artificiala |subvarf       |subvarf       |subvarf si  |                      |
|            |              |              |varf        |                      |
|____________|______________|______________|____________|______________________|
|Virginia    | -            |Frunze de     |Frunze de   |Frunze din toate      |
|uscat la    |              |submijloc,    |submijloc,  |etajele               |
|soare,      |              |mijloc,       |mijloc      |                      |
|Baragan     |              |subvarf       |subvarf si  |                      |
|            |              |              |varf        |                      |
|____________|______________|______________|____________|______________________|
|Burley      | -            |Frunze de     |Frunze de   |Frunze din toate      |
|            |              |submijloc,    |submijloc,  |etajele               |
|            |              |mijloc si     |mijloc      |                      |
|            |              |subvarf       |subvarf si  |                      |
|            |              |              |varf        |                      |
|____________|______________|______________|____________|______________________|
| Maturitate                                                                   |
|______________________________________________________________________________|
|Toate       | -            |Frunze coapte | -          |Se admit frunze usor  |
|soiurile    |              |              |            |trecute din copt      |
|            |              |              |            |si mai putin coapte   |
|            |              |              |            |fara a fi necoapte.   |
|____________|______________|______________|____________|______________________|
| Lungimea maxima a frunzelor, in centimetri                                   |
|______________________________________________________________________________|
|Djebel      | 15           | 20           | 20         | 25        |Orice     |
|Molovata    |              |              |            |           |marime    |
|____________|______________|______________|____________|___________|__________|
| Lungimea minima a frunzelor, in centimetri                                   |
|______________________________________________________________________________|
|Virginia    | 25           | 25           |Orice marime                       |
|uscat la    |              |              |                                   |
|caldura     |              |              |                                   |
|artificiala |              |              |                                   |
|____________|______________|______________|___________________________________|
|Burley      | -            | 35           | 35         |Orice marime          |
|____________|______________|______________|____________|______________________|
| Finetea si elasticitatea tesutului foliar                                    |
|______________________________________________________________________________|
|Toate       |Frunze cu tesut fin si       |Frunze cu   |Orice calitate a      |
|soiurile    |elastic                      |tesut       |tesutului foliar care |
|            |                             |elastic     |sa permita            |
|            |                             |            |industrializarea      |
|____________|_____________________________|____________|______________________|
| Miros                                                                        |
|______________________________________________________________________________|
|Toate       |Nu se admite miros strain.                                       |
|soiurile    |                                                                 |
|____________|_________________________________________________________________|
| Deprecieri calitative cauzate de deteriorari mecanice, boli si daunatori     |
| (% maxim admis din suprafata frunzei)                                        |
|______________________________________________________________________________|
|Toate       | 5            | 10           | 15         | 20        |30        |
|soiurile    |              |              |            |           |Se admite |
|            |              |              |            |           |inceput de|
|            |              |              |            |           |mucegai pe|
|            |              |              |            |           |cotoarele |
|            |              |              |            |           |frunzelor.|
|____________|______________|______________|____________|___________|__________|
| Gradul de amestec (% maxim admis in acelasi ambalaj)                         |
|______________________________________________________________________________|
|Toate       |5% din clasa I|10% din clasa |15% din     |25% din    |30% din   |
|soiurile    |              |a II-a        |clasa       |celelalte  |celelalte |
|            |              |              |a III-a     |clase      |clase     |
|____________|______________|______________|____________|___________|__________|
| Impuritati (% maxim admis)                                                   |
|______________________________________________________________________________|
|Toate       | 1            | 1            | 1          | 1         | 1        |
|soiurile    |              |              |            |           |          |
|____________|______________|______________|____________|___________|__________|
| Starea de umiditate, in procente (limite minime, maxime admise) si           |
| calificativele analizei organoleptice                                        |
|______________________________________________________________________________|
|Djebel,     |13 ... 19     |13 ... 19     |13 ... 22   |13 ... 22  |13 ... 22 |
|Molovata,   |uscat si tras |uscat si tras |uscat, tras,|uscat,     |uscat,    |
|Virginia    |              |              |jilav       |tras, jilav|tras,     |
|uscat la    |              |              |            |           |jilav     |
|caldura     |              |              |            |           |          |
|artificiala |              |              |            |           |          |
|____________|______________|______________|____________|___________|__________|
|Ghimpati,   | -            |13 ... 19     |13 ... 22   |13 ... 22  |13 ... 22 |
|Virginia    |              |uscat, tras   |uscat, tras,|uscat,     |uscat,    |
|uscat la    |              |              |jilav       |tras, jilav|tras,     |
|soare       |              |              |            |           |jilav     |
|Baragan     |              |              |            |           |          |
|____________|______________|______________|____________|___________|__________|
|Burley      | -            |15 ... 21     |15 ... 24   |15 ... 24  |15 ... 24 |
|            |              |uscat, tras   |uscat, tras,|uscat,     |uscat,    |
|            |              |              |jilav       |tras, jilav|tras,     |
|            |              |              |            |           |jilav     |
|____________|______________|______________|____________|___________|__________|

    ANEXA 2a)

 ______________________________________________________________________________
|Calificativul |        Starea de umiditate      |    Modul de constatare      |
|atribuit      |                                 |                             |
|______________|_________________________________|_____________________________|
|Tutun uscat   |13 ... 16% pentru toate soiurile |Frunzele de tutun stranse in |
|              |de tutun, cu exceptia soiului    |mana fosnesc fara a se       |
|              |Burley, la care este de          |sfarama.                     |
|              |15 ... 18%                       |                             |
|______________|_________________________________|_____________________________|
|Tutun tras    |16,1 ... 19% pentru toate        |Frunzele de tutun stranse in |
|              |soiurile de tutun, cu exceptia   |mana nu se sfarama si isi    |
|              |soiului Burley, la care este     |revin repede la forma        |
|              |18,1 ... 21%                     |initiala.                    |
|______________|_________________________________|_____________________________|
|Tutun jilav   |19,1 ... 22% pentru toate        |Frunzele de tutun stranse in |
|              |soiurile de tutun, cu exceptia   |mana isi revin greu la forma |
|              |soiului Burley, la care este     |initiala, fara insa ca ele sa|
|              |21,1 ... 24%                     |se lipeasca.                 |
|______________|_________________________________|_____________________________|



SmartCity5

COMENTARII la Legea 236/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 236 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu