E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 139 din 29 decembrie 1995

Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 303 din 30 decembrie 1995


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania este persoana juridica de drept public, autonoma, neguvernamentala, apolitica si fara scop patrimonial. Ea isi desfasoara activitatea cu caracter umanitar, ca organizatie de ajutor voluntar, auxiliara a autoritatii publice.
    Art. 2
    (1) Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania se organizeaza si functioneaza pe baza statutului propriu, ca singura societate de Cruce Rosie, atat in timp de pace, cat si in timp de razboi, in baza legii si a Conventiilor de la Geneva din 1949 la care Romania este parte.
    (2) Principiile fundamentale, morale si juridice dupa care se desfasoara activitatea Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania sunt cele ale Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie: umanitate, impartialitate, neutralitate, independenta, voluntariat, unitate si universalitate.
    Art. 3
    (1) Activitatea Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania este deschisa tuturor, iar actiunile sale umanitare se desfasoara pe intreg teritoriul tarii.
    (2) Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania participa la activitati cu caracter international, organizate in conformitate cu conventiile incheiate in acest domeniu, la care Romania este parte, precum si la alte actiuni internationale cu caracter umanitar.
    Art. 4
    (1) Emblema Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania, adoptata la fondarea acesteia, in data de 4 iulie 1876, este prevazuta in anexa care face parte integranta din prezenta lege.
    (2) Emblema Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania reprezinta o cruce, alcatuita din cinci patrate egale, de culoare rosu vermion, asezata pe fond alb si inconjurata de doua cercuri concentrice de aceeasi culoare. In spatiul dintre cele doua cercuri este inscrisa, cu litere majuscule de culoare rosu vermion, pe fond alb, inscriptia: SOCIETATEA NATIONALA DE CRUCE ROSIE - ROMANIA -
    Art. 5
    (1) Emblema, ca semn indicativ, se foloseste, in timp de pace, de catre:
    a) Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania, in timpul manifestarilor sau al campaniilor pentru colecta de fonduri;
    b) terte persoane juridice asociate la actiuni de natura celor prevazute la lit. a);
    c) mijloacele de transport;
    d) posturile de prim-ajutor, daca sunt destinate exclusiv ingrijirii gratuite.
    (2) Autorizatia pentru folosirea acestei embleme in cazurile prevazute la lit. b)-d) se emite de catre Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania.
    (3) In timp de conflict armat, emblema, ca semn indicativ, se foloseste, in exclusivitate, de catre Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania.
    Art. 6
    (1) Emblema, ca semn protector, poate fi folosita in timp de pace de catre Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania.
    (2) In timp de conflict armat, emblema, ca semn protector, se foloseste de catre:
    a) serviciile sanitare ale fortelor armate;
    b) Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania, numai pentru personalul propriu si pentru materialele prin care isi da concursul serviciului sanitar oficial, supunandu-se regulamentelor militare;
    c) spitalele civile, recunoscute ca atare de stat si autorizate sa utilizeze emblema in scop de protectie;
    d) alte societati de ajutor voluntar autorizate in acest sens, numai pentru personalul si materialele afectate in exclusivitate serviciilor sanitare, supuse regulamentelor militare.
    (3) Autorizarea folosirii emblemei ca semn protector, in caz de conflict armat, se face de catre Guvernul Romaniei.
    Art. 7
    Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania functioneaza in spatiile proprii si in cele repartizate in acest sens pana in prezent, precum si in alte spatii locative care se pun la dispozitie de catre consiliile locale, judetene sau al municipiului Bucuresti, dupa caz, in vederea desfasurarii activitatii, si beneficiaza de aceleasi masuri de protectie pe care legea le stabileste in favoarea institutiilor publice.
    Art. 8
    Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania, fiind o institutie de utilitate publica, are, in aceasta calitate, dreptul de a cere concursul tuturor autoritatilor publice, iar acestea au obligatia de a-l acorda.
    Art. 9
    Sediul central al Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania este in municipiul Bucuresti.

    CAP. 2
    Scopul si principalele atributii ale Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania

    Art. 10
    Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania actioneaza, in orice imprejurare, in scopul prevenirii si alinarii suferintelor oamenilor, fara nici o deosebire in ceea ce priveste nationalitatea, rasa, religia, varsta, sexul, apartenenta militara, sociala sau politica.
    Art. 11
    Principalele atributii ale Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania sunt:
    a) sa actioneze in caz de conflict armat, iar in timp de pace sa se pregateasca si sa actioneze, ca auxiliara a autoritatilor publice, in toate domeniile prevazute de Conventiile de la Geneva din 1949 si in favoarea tuturor celor aflati in suferinta, atat persoane civile, cat si militare;
    b) sa contribuie la ameliorarea starii de sanatate, la prevenirea imbolnavirilor si la alinarea suferintelor prin programe de intrajutorare in beneficiul colectivitatii;
    c) sa organizeze, la nivel national sau local, dupa caz, servicii de ajutoare de urgenta in favoarea victimelor dezastrelor, indiferent de cauzele si natura acestora;
    d) sa recruteze, sa instruiasca si sa puna la dispozitie personalul necesar pentru realizarea misiunii sale;
    e) sa promoveze participarea copiilor si a tinerilor la activitatile specifice;
    f) sa autorizeze folosirea emblemei, pe timp de pace, conform legii;
    g) sa organizeze si sa participe la actiuni internationale de ajutorare a victimelor, indiferent de cauzele si de natura dezastrelor;
    h) sa faca cunoscut opiniei publice, in special copiilor si tineretului, actiunile sale, cat si pe cele ale Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, precum si Principiile fundamentale ale Crucii Rosii, idealurile pacii, respectului si intelegerii intre toti oamenii si toate popoarele;
    i) sa incheie conventii de colaborare si sa alcatuiasca programe de actiune comune cu alte societati sau asociatii care desfasoara activitati umanitare, cu ministere si alte institutii de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, in vederea realizarii misiunii sale umanitare;
    j) sa participe, pe baza programelor initiate de Ministerul Sanatatii, la recrutarea donatorilor de sange, la combaterea unor epidemii si la alte actiuni.
    Art. 12
    Presa, radioul si televiziunea asigura, in mod gratuit, popularizarea actiunilor umanitare organizate de Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania.

    CAP. 3
    Componenta, organizare si patrimoniu

    Art. 13
    (1) Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania este deschisa tuturor cetatenilor, fara deosebire de nationalitate, rasa, sex, religie, profesiune, apartenenta sociala sau politica.
    (2) Calitatea de membru al Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania, drepturile si obligatiile corespunzatoare se reglementeaza conform statutului si regulamentului, adoptate de adunarea generala.
    Art. 14
    Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania este organizata pe principiul teritorialitatii, conform statutului si regulamentului propriu.
    Art. 15
    Patrimoniul Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania este format din bunuri mobile si imobile, provenind din:
    a) cotizatii;
    b) donatii si legate testamentare;
    c) sponsorizari, contributii in numerar si bunuri din partea oricarei persoane fizice sau juridice, romane sau straine;
    d) venituri din organizarea de manifestari publice, tombole, baluri si alte asemenea actiuni, precum si din activitati productive specifice, compatibile cu obiectivele sale;
    e) editarea si vanzarea de periodice proprii, publicatii si carti privind domeniul sau de activitate.
    Art. 16
    Anual se vor stabili, prin legea bugetului de stat, cheltuieli pentru cotizatia de membru al Federatiei Internationale a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie si a contributiei la finantarea Comitetului International al Crucii Rosii, precum si pentru asigurarea realizarii atributiilor Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania, prevazute la art. 11 lit. a)-d), e), g) si h).
    Art. 17
    (1) Bunurile mobile si imobile din patrimoniul Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania, precum si materialele pe care aceasta le primeste sau le expediaza, in tara sau in strainatate, in vederea realizarii misiunii sale umanitare, sunt scutite de orice fel de impozite sau taxe.
    (2) Actiunile in justitie pentru valorificarea drepturilor sale de orice natura sunt scutite de taxa de timbru.
    Art. 18
    In caz de catastrofe, calamitati naturale, precum si in timp de conflict armat, transportul personalului Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania, aflat in misiune, in baza legitimatiei de serviciu, este gratuit pe orice mijloc de transport care apartine regiilor autonome sau societatilor comerciale.
    Art. 19
    Anual, in cursul lunilor mai si septembrie, se organizeaza "Luna Crucii Rosii din Romania".
    Art. 20
    (1) In cursul lunilor mai si septembrie, toate institutiile de cultura si organizatiile sportive vor percepe un tarif suplimentar de 200 de lei, cu ocazia manifestarilor culturale si sportive organizate in aceste luni.
    (2) Perceperea tarifului suplimentar se va face pe baza unui timbru care poarta emblema Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania, emis de aceasta si care se aplica pe bilete.
    (3) Sumele realizate din vanzarea timbrelor vor fi depuse in contul Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania.
    Art. 21
    Pe data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga: Decretul nr. 561/1973 privind organizarea si functionarea formatiunilor sanitare voluntare ale Societatii de Cruce Rosie din Republica Socialista Romania; Decretul nr. 281/1981 privind organizarea "Saptamanii Crucii Rosii" din Republica Socialista Romania, precum si alte dispozitii contrare.

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 20 decembrie 1995, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

            PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                    ADRIAN NASTASE

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 20 decembrie 1995, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                PRESEDINTELE SENATUI
            prof. univ. dr. OLIVIU GHERMAN

    ANEXA 1

                              EMBLEMA
    SOCIETATII COMERCIALE DE CRUCE ROSIE DIN ROMANIA SE AFLA IN MONITORUL OFICIAL AL ROMANIEI NR. 303 DIN 30 DECEMBRIE 1995.
SmartCity5

COMENTARII la Legea 139/1995

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 139 din 1995
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Ordin 82 2021
    DO YOU NEED A PERSONAL/BUSINESS/INVESTMENT LOAN? CONTACT US TODAY VIA WhatsApp +19292227023 Email drbenjaminfinance@gmail.com HELLO Loan Offer Alert For Everyone! Are you financially down and you need an urgent credit/financial assistance? Or are you in need of a loan to start-up/increase your business or buy your dream house. GET YOUR INSTANT LOAN APPROVAL 100% GUARANTEED TODAY NO MATTER YOUR CREDIT SCORE. WhatsApp:+19292227023 Email: drbenjaminfinance@gmail.com
ANONIM a comentat Ordin 1471 2020
    O zi buna Ai nevoie de un împrumut în toate scopurile? Aveți o problemă financiară? Bridge Finance este garantat prin furnizarea de servicii financiare clienților la o rată a dobânzii favorabilă. Împrumuturile noastre sunt simple și rapide. Contactați-ne astăzi pentru a obține împrumutul de care aveți nevoie. Putem egala orice buget cu o rată a dobânzii de 2% față de bugetul dvs. Dacă sunteți interesat, vă rugăm să contactați acum (bridgecoparate@gmail.com)
ANONIM a comentat Ordin 2605 2019
    My name is Patricia Dooley, i am here to share testimony on how i benefited from wilson investment platform i never believed,i invested $850 worth of bitcoin with him i received my profit of $7,225.00 without stress and i am reinvesting with them, i had paid my necessary bills and i reinvested again thanks Mr Wilson for helping me .. if you need help earning contact Mr Wilson on whats-app: +27633586789 or email: wilsontradeszone@gmail.com
ANONIM a comentat Ordin 1718 2004
    de mai mult de un an nu se mai respecta ordinul capitolul 3 articol 8 punctul 5 in sensul ca nu se mai acorda hrana in timpul dializei pe motiv de a nu se mai transmite virusul sars cov 2! se transmite virusul prin mincare? cum transmitem virusul daca nu il avem? anumiti medici pun stetoscopul de la un bonlav la altul fara niciun fel de dezinfectie, este corect? medicul sef se comporta precum dumnezeu pe pamint fara a tine cont de drepturile bonlavilor, tratindui ca pe o turma de sclavi. CINE VEDE?
ANONIM a comentat OUG 94 2014
    Aceasta este pentru a informa publicul larg că în prezent acordăm împrumut persoanelor care au nevoie de ajutor financiar la o rată a dobânzii scăzută de 3%. Dacă sunteți interesat să solicitați un împrumut, contactați-ne pentru mai multe informații prin: E-mail: protonloan2020@hotmail.com Mobil / Whatsapp: +44 (752) 064-7201
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    Are 700 de modificari, chiar crezi ca le vei primi?
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    Are 700 de modificari, chiar crezi ca le vei primi?
ANONIM a comentat Ordin 1471 2020
    Aveți nevoie de un împrumut rapid și urgent, cu o rată a dobânzii relativ mică, de până la 3%? Oferim credite de afaceri, credite personale, credite pentru locuințe, credite auto, credite pentru studenți, credite de consolidare a datoriilor e.t.c. indiferent de scorul dvs. de credit. Suntem garantați că oferim servicii financiare numeroșilor noștri clienți din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de împrumut, împrumuturile pot fi procesate și transferate împrumutatului în cel mai scurt timp posibil, contactați-ne prin e-mail: (midland.credit2@gmail.com) și asistați la o experiență financiară care schimbă viața.
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    O zi buna Ai nevoie de un împrumut în toate scopurile? Aveți o problemă financiară? Bridge Finance este garantat prin furnizarea de servicii financiare clienților la o rată a dobânzii favorabilă. Împrumuturile noastre sunt simple și rapide. Contactați-ne astăzi pentru a obține împrumutul de care aveți nevoie. Putem egala orice buget cu o rată a dobânzii de 2% față de bugetul dvs. Dacă sunteți interesat, vă rugăm să contactați acum (adrianbay0008@gmail.com)
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Vreau să apreciez împrumuturile Karin Sabine pentru mine un împrumut de 40.000 EUR. dacă aveți nevoie de un împrumut urgent, evitați să fiți înșelați de creditori falși și aplicați prin firma de împrumut real prin e-mail sabinhelps@gmail.com whatsapp +79267494861 ..
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu