E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 133 din 21 iulie 2000

pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 102/1998 privind formarea profesionala continua prin sistemul educational

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 346 din 25 iulie 2000


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    ARTICOL UNIC
    Se aproba Ordonanta Guvernului nr. 102 din 27 august 1998 privind formarea profesionala continua prin sistemul educational, emisa in temeiul art. 1 pct. 10 lit. g) din Legea nr. 148/1998 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 321 din 28 august 1998, cu urmatoarele modificari:
    1. Titlul ordonantei va avea urmatorul cuprins:
    "Ordonanta privind organizarea si functionarea sistemului de educatie permanenta prin institutiile educationale"
    2. Articolul 1 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 1
    Educatia permanenta si promovarea sociala a persoanei se realizeaza, in conditiile prezentei ordonante, prin institutii educationale, in corelare cu nevoile individuale si cu cerintele si exigentele economiei de piata si ale practicii sociale intr-o societate democratica."
    3. Articolul 2 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 2
    (1) Educatia permanenta prin sistemul educational se realizeaza prin programe specifice, initiate si organizate de institutii publice si private cu activitate in domeniu, in spiritul parteneriatului social, utilizandu-se metode interactive cu accent pe demersurile multimedia: educatie prin corespondenta, educatie la distanta, videoconferinte, instruire asistata de calculator si altele.
    (2) Finantarea cheltuielilor legate de derularea acestor programe se asigura din alocatii de la bugetul de stat si/sau de la bugetele locale, contributii ale participantilor, organizatii sindicale si patronale, din Fondul national al formarii profesionale, constituit in conditiile legii, din Fondul pentru plata ajutorului de somaj, din fonduri existente cu aceasta destinatie, precum si din alte surse."
    4. Articolul 3 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 3
    (1) Educatia permanenta prin sistemul educational asigura:
    a) completarea educatiei de baza, prin educatie recurenta sau compensatorie;
    b) formarea profesionala continua prin: perfectionarea pregatirii profesionale si dobandirea unor noi calificari profesionale;
    c) educatia civica prin dobandirea competentelor si a atitudinilor necesare exercitarii drepturilor si asumarii responsabilitatilor sociale ale fiecarui cetatean;
    d) educarea, cultivarea aptitudinilor si a intereselor individuale ale cetateanului pentru indeplinirea unui rol social activ.
    (2) Educatia permanenta prin sistemul educational se poate realiza prin participarea celor interesati la programele organizate in cadrul institutional sau prin studiu individual. Examinarea finala si certificarea se realizeaza in conditiile legii."
    5. Articolul 4 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 4
    Educatia permanenta prin sistemul educational se realizeaza prin institutii educationale organizate ca persoane juridice de drept public sau privat, in conditiile legii:
    a) unitati si institutii de invatamant din sistemul preuniversitar si superior;
    b) scoli populare de arta, universitati populare, case de cultura, camine culturale, centre de cultura, biblioteci, muzee, case si cluburi ale tineretului sau sindicatelor, alte institutii publice si private;
    c) centre pentru formare profesionala continua din sistemul Ministerului Educatiei Nationale, Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, Ministerului Culturii, al altor ministere ori din subordinea autoritatilor publice locale;
    d) organizatii neguvernamentale, asociatii profesionale."
    6. Articolul 5 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 5
    Metodologia, criteriile de autorizare a institutiilor in domeniul educatiei permanente prin sistemul educational, precum si modalitatile de examinare finala si certificare a pregatirii profesionale sunt elaborate, in conditiile legii, de catre:
    a) Ministerul Educatiei Nationale, pentru programele mentionate la art. 3 alin. (1) lit. a);
    b) Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si Ministerul Educatiei Nationale, pentru programele mentionate la art. 3 alin. (1) lit. b);
    c) Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Culturii si institutiile interesate, pentru programele mentionate la art. 3 alin. (1) lit. c) si d);
    d) Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, pentru programele de formare profesionala continua."
    7. Articolul 6 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 6
    (1) Institutiile educationale prevazute la art. 4 pot elibera, in conditiile prevazute la art. 5 si ale celorlalte prevederi legale in vigoare, diplome educationale sau certificate de absolvire, dupa caz, cu evidentierea competentelor dobandite.
    (2) Diplomele educationale si certificatele de absolvire pot avea, dupa caz, valabilitate nationala sau locala."
    8. Articolul 7 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 7
    Educatia permanenta prin sistemul educational este asigurata de catre formatori, specialisti pe domenii, din tara sau din strainatate, remunerati conform legislatiei in materie."
    9. Articolul 8 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 8
    Organizarea si durata programelor de educatie permanenta prin sistemul educational, pe domenii de activitate, se realizeaza in conformitate cu normele metodologice emise de institutiile prevazute la art. 5."

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 3 februarie 2000, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                   p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR,
                               VASILE LUPU

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 20 iunie 2000, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                       p. PRESEDINTELE SENATUI,
                           ULM NICOLAE SPINEANUSmartCity5

COMENTARII la Legea 133/2000

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 133 din 2000
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Hotărârea 153 2018
    articolul 4 interzice acordarea a doua sporuri cumulate anexa 1-6 si 8 ,cum ramine cu personalul care lucreaza cu aparate de electoterapie in sectiile de recuperare,medicina fizica ?la care spor se incadreaza?
ANONIM a comentat Legea 149 2018
    Cine face propunerea conform art.10,alin 2,este ambigu
ANONIM a comentat Decretul 721 2015
    Buna ziua,acest decret prezidential nu a fost pus in aplicare niciodata,cetatenii romani care traiesc si muncesc in aceasta regiune a Germaniei sunt nevoiti sa parcurga intre 300 km si 600 km pana la München unde este Consulatul General al Romaniei si sa piarda zile intregi pentru rezolvarea unor probleme care ar fi foarte usor sa le rezolve la Stuttgart daca Ministerul Afacerilor Externe si-ar face treaba. La Munchen sediul Consulatului are un spatiu foarte mic unde isi desfasoara activitatea iar cetatenii sunt nevoiti sa stea afara in strada sa astepte formandu-se cozi de peste 100 de persoane pe zi.Ultima data cand am fost la Consulat am stat 10 ore acolo iar toaleta nu functiona,cetatenii fiind obligati sa mearga la cafenele si restaurante daca aveau nevoi fiziologice.Cel mai grav lucru este faptul ca femeili cu ,copii mici nu au un loc unde sa stea cu ei,sa-i schimbe sau sa le dea mancare.S-au adus obiceiurile din Romania si aici si acest lucru este foarte grav.Personalul in schimb este destul de amabil dar lipsa spatiului si a personalului duce la aceste situatii neplacute. De aceea este urgent neesar deschiderea Consulatului la Stuttgart !!!! Prioritatile MAE se pare ca sunt altele cum ar fi mutarea Ambasadei Romaniei in Israel. Cetatenii sunt ultima lor prioritate.Probabil pana in noiembrie 2019 se va deschide totusi consulatul pentru a crea cadru legal pentru alegerile prezidentiale.In zona Baden Württemberg traiesc peste 250.000 romani si aceste voturi vor conta pentru viitorul presedinte,asa ca poate se indura cineva si de acest cetateni uitati de autoritatile din tara !!!
ANONIM a comentat Hotărârea 757 2008
    In aceasta hotarare de guvern intra si asistentii medicali care lucreaza in sectiile de radioterapie,care fac iradierea bolnavilor oncologici???
ANONIM a comentat Legea 58 1974
    in1990 mai era in vigoare intreb
ANONIM a comentat Hotărârea 559 1990
    Din păcate această hotărâre prevede incadrarea în grupe indiferent de activitatea desfășurată a celor care lucrează în industria chimică( directori, contabili, economiști) fără deosebire adică un operator chimist este încadrat în grupă la fel ca și directorul. Ținînd cont de anul ”hotărârii” în care revoluția încă se mișca prin intreprinderi este de înțeles..oarecum.
ANONIM a comentat Decizia 589 2006
    La Pucioasa DB nu a fost nici-o revolutie,si totusi orasul este plin de revolutionari,????
ANONIM a comentat Legea 406 2001
     Aceasta lege , este depasita ...nu mai santem in anii '90 cand un candidat la presedentie nu avea unde locui..in zilele noastre , alesii au chiar cate 6 case (unele aducandu-le venituri subtantiale din chirii ) asa ca se impune ca "alesii " nostri sa revada si sa aduca ceva modificari legii , un singur articol ar fi suficient..sa se faca mentiunea ca prevederile nu se aplica celor care detin deja mai mult de 2 spatii..este imoral ca unuia care are peste 2 imobile cu destinatie de locuit sa ii mai dam o vila sau palat si pe cele personale sa le inchirieze
ANONIM a comentat Ordin 67 2017
    Exista vreun template pentru Raport?
ANONIM a comentat Hotărârea 1202 2010
    Nu am gasit niciunde cum se calculeaza tariful pe unitatea de masura (metri cadere/luna) x ore functionare. Cum sa calculez metri cadere / luna???
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu