E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 133 din 28 octombrie 1996

pentru transformarea Fondurilor Proprietatii Private in societati de investitii financiare

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 273 din  1 noiembrie 1996


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Incepand cu 1 noiembrie 1996, cele cinci Fonduri ale Proprietatii Private, infiintate in baza Legii nr. 58/1991, se reorganizeaza si se transforma in societati de investitii financiare.
    Art. 2
    (1) Societatile de investitii financiare prevazute la art. 1 functioneaza ca societati comerciale pe actiuni conform Legii nr. 31/1990, avand urmatorul obiect de activitate:
    a) administrarea si gestionarea actiunilor la societatile comerciale pentru care s-au emis actiuni proprii, corespunzator certificatelor de proprietate si cupoanelor nominative de privatizare subscrise de cetateni in conformitate cu prevederile art. 4 alin. (6) din Legea nr. 55/1995;
    b) gestionarea portofoliului de actiuni si efectuarea de investitii financiare in vederea maximizarii valorii propriilor actiuni in conformitate cu reglementarile legale in vigoare.
    (2) Societatile de investitii financiare emit actiuni nominative, in limita capitalului social initial, determinat conform art. 3 si le distribuie cetatenilor care au optat pentru schimbul titlurilor de privatizare la Fondurile Proprietatii Private.
    (3) Actiunile emise si distribuite cetatenilor de catre societatea de investitii financiare nu pot fi rascumparate de aceasta; ele sunt liber transmisibile prin cesiune si negociabile pe piata valorilor mobiliare, in conditiile legii.
    (4) Societatile de investitii financiare incredinteaza, pentru pastrare, pe baze contractuale, valorile mobiliare corespunzatoare participatiilor sale, unei societati de depozitare care este autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, in vederea efectuarii operatiunilor prevazute la art. 42 din Ordonanta Guvernului nr. 24/1993, aprobata prin Legea nr. 83/1994.
    Art. 3
    (1) Capitalul social initial al fiecarei societati de investitii financiare se va determina, dupa finalizarea procesului de alocare a actiunilor societatilor comerciale in urma subscrierilor efectuate direct pentru acestea de catre cetatenii romani indreptatiti, prin insumarea valorilor nominale ale actiunilor dobandite de Fondurile Proprietatii Private in schimbul carnetelor complete sau incomplete cu certificate de proprietate si al cupoanelor nominative de privatizare subscrise de cetateni la acestea, conform Legii nr. 55/1995.
    (2) Capitalul social initial se poate majora cu valoarea actiunilor ce se cuvin titularilor de certificate de proprietate conform art. 4 alin. (4) din prezenta lege.
    (3) In termen de 30 de zile de la data determinarii capitalului social, societatile de investitii financiare vor proceda la inregistrarea mentiunilor corespunzatoare la Registrul comertului, potrivit legii, iar in termen de 60 de zile de la aceasta data vor emite certificate de actionar in favoarea cetatenilor care au subscris titlurile de privatizare la Fondurilor Proprietatii Private.

    CAP. 2
    Stabilirea si plata dividendelor cuvenite cetatenilor indreptatiti din veniturile Fondurilor Proprietatii Private

    Art. 4
    (1) Cetatenii care au primit personal certificate de proprietate, in temeiul Legii nr. 58/1991, si care au participat cu unul sau cu mai multe astfel de certificate de proprietate la procesele de privatizare initiate si concretizate in temeiul Legii nr. 55/1995 sunt indreptatiti sa primeasca, cu titlu de dividende, sub forma de actiuni, cota parte din veniturile cuvenite Fondurilor Proprietatii Private pana la 31 martie 1996, rezultate din dividendele incasate sau de incasat de la societatile comerciale arondate, inclusiv cele rezultate din utilizarea acestor dividende, precum si cele rezultate din vanzarile de actiuni din cota aferenta fondurilor.
    (2) Pana la 31 decembrie 1996, societatile comerciale au obligatia platii dividendelor restante catre Fondurile Proprietatii Private la care acestea erau arondate.
    (3) Cota-parte ce se va distribui cetatenilor romani indreptatiti, sub forma de actiuni cu titlu de dividende, reprezinta diferenta dintre veniturile Fondurilor Proprietatii Private, potrivit alin. (1), si totalul cheltuielilor de functionare ale Fondurilor Proprietatii Private de la infiintare pana la data de 31 decembrie 1996, cota determinata potrivit legislatiei in vigoare.
    (4) Corespunzator sumelor determinate conform prevederilor alin. (3), societatile de investitii financiare vor emite si vor distribui pe propria cheltuiala actiuni in favoarea beneficiarilor legii.

    CAP. 3
    Dispozitii finale

    Art. 5
    (1) Societatile de investitii financiare rezultate din transformarea Fondurilor Proprietatii Private vor avea urmatoarele denumiri:
    - "Societatea de Investitii Financiare Banat - Crisana - S.A.", cu sediul in municipiul Arad, judetul Arad;
    - "Societatea de Investitii Financiare Moldova - S.A.", cu sediul in municipiul Bacau, judetul Bacau;
    - "Societatea de Investitii Financiare Transilvania - S.A.", cu sediul in municipiul Brasov, judetul Brasov;
    - "Societatea de Investitii Financiare Muntenia - S.A.", cu sediul in municipiul Bucuresti;
    - "Societatea de Investitii Financiare Oltenia - S.A.", cu sediul in municipiul Craiova, judetul Dolj.
    (2) Valoarea actiunilor societatilor de investitii financiare distribuite in contul dividendelor cuvenite detinatorilor de certificate de proprietate va fi cuprinsa in capitalul social inregistrat la 31 decembrie 1996.
    (3) Societatile de investitii financiare vor plati dividende actionarilor lor dupa primul exercitiu financiar.
    Art. 6
    (1) Consiliile de administratie ale Fondurilor Proprietatii Private isi vor continua activitatea pana la constituirea organelor de conducere ale societatilor de investitii financiare, potrivit Legii nr. 31/1990.
    (2) In termen de 10 zile de la data primei adunari generale a actionarilor societatii de investitii financiare, care se va intruni in termen de cel mult 6 luni de la data prevazuta la art. 1 din prezenta lege, consiliile de administratie ale Fondurilor Proprietatii Private, numite de Parlamentul Romaniei in anul 1994, isi vor depune mandatul si vor prezenta raportul de gestiune celor doua Camere ale Parlamentului, care se vor reuni in sedinta comuna.
    (3) In cazul in care, in urma operatiunii de regularizare prevazute la art. 3 alin. (5) din Legea nr. 55/1995, numarul actionarilor la unele societati comerciale se reduce sub minimumul prevazut de lege, acestea vor functiona, pana la cesionarea actiunilor, cu actionarii sau cu unicul actionar prevazut in actul de regularizare, urmand ca dispozitiile prevazute de lege cu privire la adunarile generale ale actionarilor si la administratori sa se aplice corespunzator.
    Art. 7
    Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare va stabili, in termen de 60 de zile de la data inregistrarii prevazute la art. 3 alin. (3) din prezenta lege, normele de incadrare in dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 24/1993, aprobata prin Legea nr. 83/1994, si ale Legii nr. 52/1994.
    Art. 8
    In termen de 30 de zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Fondurile Proprietatii Private vor elabora statutele societatilor de investitii financiare care vor fi aprobate de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
    Art. 9
    Pe data intrarii in vigoare a prezentei legi, prevederile art. 14 din Legea nr. 58/1991, astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 88/1996, se abroga.

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 15 octombrie 1996, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constitutia Romaniei.

            p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                          MARTIAN DAN

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 15 octombrie 1996, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constitutia Romaniei.

                    PRESEDINTELE SENATUI
               prof. univ. dr. OLIVIU GHERMANSmartCity5

COMENTARII la Legea 133/1996

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 133 din 1996
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Legea 133/1996
Legea 297 2004
privind piata de capital
Legea 513 2002
pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 26/2002 privind organismele de plasament colectiv in valori mobiliare
OUG 54 1998
pentru finalizarea procesului de privatizare cu titlu gratuit
Hotărârea 12 1997
pentru aprobarea Normelor metodologice privind regularizarea cotelor de capital social detinute de Fondul Proprietatii de Stat si de societatile de investitii financiare rezultate in urma transformarii Fondurilor Proprietatii Private in temeiul Legii nr. 133/1996 la societatile comerciale prevazute in art. 2 din Legea nr. 58/1991
Hotărârea 1174 1996
privind unele masuri pentru finalizarea procesului de privatizare cu titlu gratuit, instituit prin Legea nr. 55/1995 pentru accelerarea procesului de privatizare
Decretul 528 1996
privind promulgarea Legii pentru transformarea Fondurilor Proprietatii Private in societati de investitii financiare
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu