Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 124 din  9 iulie 1997

pentru ratificarea Acordului de cooperare economica si tehnica dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Mozambic, semnat la Bucuresti la 18 septembrie 1996

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 156 din 15 iulie 1997


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    ARTICOL UNIC
    Se ratifica Acordul de cooperare economica si tehnica dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Mozambic, semnat la Bucuresti la 18 septembrie 1996.

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 22 aprilie 1997, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                   PRESEDINTELE SENATUI
                        PETRE ROMAN

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 23 iunie 1997, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

             p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                    ANDREI IOAN CHILIMAN

                           ACORD
de cooperare economica si tehnica intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Mozambic

    Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Mozambic, denumite in continuare parti,
    dorind sa consolideze pe mai departe relatiile economice dintre Romania si Republica Mozambic,
    in scopul dezvoltarii cooperarii economice si tehnice dintre cele doua tari, in baza cerintelor etapei de tranzitie spre economia de piata,
    au convenit urmatoarele:

    Art. 1
    Partile, in conformitate cu legile si reglementarile in vigoare in tarile lor, vor promova dezvoltarea, in continuare, a cooperarii economice si tehnice dintre Romania si Republica Mozambic.
    Cooperarea economica si tehnica romano-mozambicana va viza principalele sectoare ale economiilor celor doua tari si va avea ca scop, in principal, urmatoarele:
    a) sa contribuie la dezvoltarea economiilor nationale ale celor doua tari, inclusiv printr-o mai buna aprovizionare cu materii prime, produse industriale, bunuri de larg consum;
    b) sa creeze conditii pentru folosirea mai eficienta a resurselor umane, materiale si a capacitatilor de productie din cele doua tari;
    c) sa incurajeze si sa promoveze investitiile reciproce.
    Domeniile specifice ale posibilei cooperari viitoare romano-mozambicane sunt mentionate in anexa la prezentul acord.
    Art. 2
    Partile convin ca principalele forme in care va avea loc cooperarea economica si tehnica bilaterala sunt urmatoarele:
    a) lucrari de prospectiune, explorare si exploatare a unor zacaminte de minerale utile si combustibili;
    b) elaborarea de studii, proiecte si documentatii tehnice pentru obiective economice;
    c) construirea si punerea in functiune de obiective socioeconomice, precum si extinderea si modernizarea unor capacitati de productie existente;
    d) utilizarea in comun a unor capacitati de productie disponibile in cele doua tari;
    e) crearea de societati mixte de productie si de comercializare, banci mixte, agentii comerciale, oficii tehnico-comerciale, depozite de marfuri in consignatie, intre agentii economici romani si mozambicani;
    f) folosirea, de catre partea mozambicana, a facilitatilor oferite de zonele libere din Romania pentru prelucrarea si tranzitul materiilor prime si al produselor energetice catre tarile limitrofe si cele din Europa Centrala si de Vest, pe Fluviul Dunarea;
    g) transferul de tehnologie, de know-how, documentatii, publicatii, informatii tehnice, schimbul de experienta, licente si patente;
    h) pregatirea de cadre in institutiile de invatamant din cele doua tari.
    Formele de cooperare economica si tehnica mentionate mai sus nu sunt limitative, agentii economici din cele doua tari putand folosi orice alte forme de interes reciproc.
    Art. 3
    Cele doua parti vor incuraja persoanele fizice si juridice care, in conformitate cu legile si reglementarile nationale in vigoare in cele doua tari, sunt autorizate sa efectueze acte de comert (denumite in continuare comercianti), sa intre in relatii directe si sa realizeze operatiuni de cooperare economica si tehnica.
    Conditiile concrete de participare la realizarea de actiuni si obiective in baza prezentului acord vor fi convenite pe baza de contracte si de alte intelegeri care vor fi incheiate de comerciantii din cele doua tari.
    Comerciantul care, in baza unui contract, beneficiaza de asistenta tehnica, va lua masurile necesare pentru a asigura conditiile de lucru pentru persoanele sau grupurile de persoane trimise de cealalta parte contractanta, in vederea realizarii actiunilor si obiectivelor de cooperare economica si tehnica, stabilite in baza proiectului de acord.
    Art. 4
    Platile pentru toate tranzactiile rezultand din punerea in aplicare a prezentului acord vor fi efectuate in devize liber convertibile si in conformitate cu reglementarile privind schimbul valutar in vigoare in fiecare tara. Aceasta nu impiedica insa incheierea altor aranjamente de plata, asa cum vor fi convenite de catre comercianti.
    Art. 5
    Comerciantii, ca parti contractante, vor lua masurile necesare pentru a asigura protectia si folosirea, in limitele legii si potrivit scopului, a patentelor, marcilor de comert si de fabrica, a drepturilor de autor, a secretelor comerciale si a altora similare, care sunt proprietatea lor, fiind protejate in conformitate cu legile si reglementarile specifice in vigoare in fiecare tara, cat si cu acordurile si intelegerile internationale la care ele sunt parti.
    Art. 6
    Documentatia tehnica si alte informatii, care se vor schimba intre agentii economici din cele doua tari, in legatura cu tranzactiile lor convenite in conformitate cu prezentul acord, vor fi folosite numai de catre partea care le-a primit si nu vor fi transmise unei terte parti, decat cu acordul scris al partii care a furnizat asemenea documentatie si informatii.
    Art. 7
    In scopul diversificarii cooperarii bilaterale, partile sunt de acord sa negocieze, direct sau prin entitati corespunzatoare autorizate, si alte acorduri si aranjamente asupra unor domenii specifice care pot include forme de cooperare diverse si reciproc avantajoase.
    Art. 8
    Partile convin ca aspectele legate de cooperarea economica si tehnica bilaterala sa fie examinate in cadrul sesiunilor Comisiei mixte guvernamentale romano-mozambicane de cooperare economica si tehnica. Presedintii celor doua parti in comisia mixta vor face propuneri si recomandari pentru incurajarea si sprijinirea realizarii, in acest domeniu, de operatiuni de interes reciproc intre comerciantii din cele doua tari.
    Art. 9
    Prevederile acestui acord nu afecteaza si nu vor afecta alte intelegeri bilaterale existente sau pe cele care se vor incheia, precum si drepturile si obligatiile partilor, care rezulta din acordurile multilaterale la care ele sunt parti.
    De asemenea, prevederile acestui acord nu vor limita drepturile fiecarei parti de a adopta si de a aplica masurile necesare pentru protectia securitatii nationale, sanatatii si vietii oamenilor, animalelor si plantelor, pentru protectia patrimoniului national cu valoare artistica, istorica si arheologica si a resurselor epuizabile.
    Eventualele diferende care ar putea aparea in legatura cu interpretarea si aplicarea acestui acord vor fi solutionate amiabil, in cadrul Comisiei mixte guvernamentale romano-mozambicane de cooperare economica si tehnica sau pe canale diplomatice, la cererea oricareia dintre parti.
    Art. 10
    Partile convin, de asemenea, sa sprijine solutionarea prompta si echitabila, pe cale amiabila, a oricarui diferend care ar putea sa rezulte din implementarea tranzactiilor incheiate intre comerciantii din cele doua tari, in baza prezentului acord.
    In cazurile in care solutionarea diferendelor nu se poate realiza pe cale amiabila, partile vor incuraja folosirea arbitrajului pentru solutionarea acestora. Asemenea arbitraje pot fi prevazute in contractele sau intelegerile separate care se incheie intre agentii economici din cele doua tari.
    Prezentul articol nu va fi interpretat ca o limitare adusa partilor la contract de a conveni asupra oricarei forme de arbitraj sau de solutionare a diferendelor, pe care o prefera si o accepta reciproc ca fiind cea mai corespunzatoare necesitatilor lor specifice.
    Art. 11
    Prezentul acord va intra in vigoare la data la care partile isi notifica reciproc ca au fost indeplinite toate cerintele lor legale pentru intrarea sa in vigoare. El va fi valabil pe o perioada de 5 ani, dupa care se va prelungi automat, pe perioade succesive de un an, daca nici una dintre parti nu notifica celeilalte in scris, pe cale diplomatica, cu 90 de zile inainte, intentia sa privind incetarea valabilitatii acordului.
    La intrarea sa in vigoare, prezentul acord inlocuieste urmatoarele documente care isi inceteaza valabilitatea:
    - Acordul de cooperare economica si tehnico-stiintifica pe termen lung, semnat la Maputo la 17 noiembrie 1978;
    - Acordul de cooperare tehnica, semnat la Maputo la 17 noiembrie 1978;
    - Protocolul pentru dezvoltarea cooperarii economice si tehnico-stiintifice, semnat la Bucuresti la 17 septembrie 1980;
    - Programul de cooperare tehnico-economica si schimburi comerciale pe termen lung, semnat la Maputo la 19 iulie 1983.
    Incetarea valabilitatii acestor acorduri nu va afecta executarea contractelor incheiate in timpul valabilitatii lor, care vor fi derulate pana la executarea lor integrala.
    Art. 12
    Prezentul acord poate fi completat sau modificat cu acordul celor doua parti contractante. Completarile sau modificarile respective vor intra in vigoare in conformitate cu prevederile art. 11 din prezentul acord si nu vor prejudicia drepturile si obligatiile rezultand din acord sau din contractele incheiate pe baza acestuia inainte de data efectuarii acestor completari sau modificari.
    Art. 13
    Prevederile prezentului acord vor continua sa se aplice, dupa expirarea sa, tuturor contractelor si intelegerilor incheiate in perioada valabilitatii sale, dar care nu au fost realizate in intregime la data expirarii, pana la indeplinirea tuturor obligatiilor care decurg din contractele si intelegerile respective.
    Semnat la Bucuresti la 18 septembrie 1996, in cate doua exemplare originale, fiecare in limbile romana, engleza si portugheza, toate textele fiind egal autentice.
    In caz de divergente de interpretare, textul in limba engleza va prevala.

               Pentru Guvernul Romaniei,
               Dan Ioan Popescu

               Pentru Guvernul Republicii Mozambic,
               Leonardo Santos Simao

    ANEXA 1

                           LISTA
domeniilor de activitate si a obiectivelor economice care vor putea face obiectul cooperarii economice si tehnice romano-mozambicane

    1. Realizarea de obiective in domeniul agroalimentar.
    2. Cooperarea in domeniul agriculturii si zootehniei.
    3. Construirea de obiective industriale, locuinte si obiective socioculturale.
    4. Infiintarea de societati mixte romano-mozambicane, pentru cultivarea bumbacului in provincia Zambezia.
    5. Cooperarea in domeniul asamblarii de autoturisme "Dacia" si "Aro" in Mozambic.
    6. Acordarea de asistenta tehnica si pregatirea de cadre pentru repararea locomotivelor si a tractoarelor romanesti, livrate anterior.
    7. Cooperarea in domeniul exploatarii petrolului si a carbunelui in zona Moatize.
    8. Participarea Societatii Comerciale romanesti "Rompetrol"   S.A. la exploatarea zacamantului de gaze naturale de la Pande.
    9. Constituirea unor societati mixte cu activitate de import export.



SmartCity5

COMENTARII la Legea 124/1997

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 124 din 1997
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu