E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (1) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 11 din 31 iulie 1990  * Republicata

privind incuviintarea adoptiei

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 159 din 24 iulie 1995


SmartCity3


    *) Republicata in temeiul art. III din Legea nr. 65 din 22 iunie 1995, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 128 din 27 iunie 1995, dandu-se articolelor o noua numerotare.
    Legea nr. 11/1990 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 95 din 1 august 1990 si a mai fost republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 159 din 26 iulie 1991.

    Art. 1
    Incuviintarea adoptiei este de competenta instantelor judecatoresti.
    Cererea pentru incuviintarea adoptiei se introduce la judecatoria in raza careia domiciliaza cel care adopta.
    Cererea pentru incuviintarea adoptiei unui copil parasit, din parinti necunoscuti sau care, din orice alte cauze, se afla in ingrijirea unei institutii de ocrotire, se introduce la instanta in raza careia se afla sediul institutiei de ocrotire.
    Cererea pentru incuviintarea adoptiei facuta de un strain sau de un cetatean roman cu domiciliul ori resedinta in strainatate se introduce la tribunalul in raza caruia domiciliaza cel ce urmeaza a fi adoptat.
    In cazul in care cel ce urmeaza a fi adoptat este cetatean roman cu domiciliul sau resedinta in strainatate, cererea adresata instantei romane este de competenta Tribunalului Municipiului Bucuresti.
    Art. 2
    In scopul supravegherii si sprijinirii actiunilor de ocrotire a minorilor prin adoptie si al realizarii cooperarii internationale in aceasta materie, se infiinteaza, ca organ guvernamental, Comitetul Roman pentru Adoptii.
    Comitetul Roman pentru Adoptii colaboreaza cu autoritati centrale din strainatate care au atributii in domeniul protectiei copiilor si al adoptiilor internationale, precum si cu organizatii autorizate de acestea, in orice probleme de interes reciproc in domeniul adoptiei.
    Art. 3
    Strainii sau cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate pot adopta numai copii aflati in evidenta Comitetului Roman pentru Adoptii si care nu au putut fi incredintati sau adoptati in tara, in intervalul de cel putin 6 luni de la luarea in evidenta.
    De la prevederile alineatului precedent sunt exceptati sotul care adopta copilul celuilalt sot, adoptatorii care sunt rude pana la gradul al patrulea inclusiv cu unul dintre parintii minorului sau care adopta persoane majore cu conditiile art. 67 din Codul familiei.
    In vederea incredintarii spre adoptie internationala, institutiile de ocrotire a minorilor sunt obligate sa transmita Comitetului Roman pentru Adoptii evidenta copiilor aflati in ocrotire.
    Art. 4
    Strainii sau cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate, care vor sa adopte copii aflati in evidenta mentionata la art. 3, se vor adresa Comitetului Roman pentru Adoptii exclusiv prin autoritatea centrala care functioneaza in statul lor in domeniul protectiei copiilor si cooperarii adoptiei internationale sau, in lipsa unei asemenea autoritati, prin organisme de adoptii legal constituite in tarile lor, cu care Comitetul Roman pentru Adoptii a incheiat acorduri de colaborare.
    Cererea, impreuna cu actele prevazute la art. 5, va fi transmisa de Comitetul Roman pentru Adoptii, spre solutionare, instantei competente, in termen de 18 luni de la inregistrare.
    Cu exceptia prevazuta la art. 3 alin. 2, este oprita adoptia internationala a copiilor din familie.
    Art. 5
    La cererea pentru incuviintarea adoptiei se vor atasa urmatoarele acte:
    a) Acte privind adoptatul:
    - certificat de nastere, in copie legalizata;
    - certificatele de nastere si, dupa caz, de casatorie sau deces ale parintilor firesti ai minorului, in copie legalizata;
    - declaratie autentificata de consimtamant la adoptie, data de parintele sau parintii firesti, tutore sau ocrotitorii legali, ori, dupa caz, avizul autoritatii tutelare;
    - certificat medical privind starea de sanatate a minorului, eliberat, dupa caz, de policlinica judeteana, municipala sau de sector;
    - confirmarea Comitetului Roman pentru Adoptii, in cazul adoptiei internationale, ca minorul se afla in evidenta mentionata la art. 3 si ca exista garantii pentru ca minorul sa intre si sa locuiasca in statul de primire, cat si pentru urmarirea evolutiei lui dupa adoptie.
    b) Acte privind adoptatorii:
    - declaratie autentificata in care adoptatorii sa precizeze daca adoptarea se face cu efecte depline sau cu efecte restranse;
    - certificatele de nastere si de casatorie, in copie legalizata;
    - certificate privind antecedentele penale;
    - certificate privind starea de sanatate;
    - un act, eliberat de autoritatile straine competente, din care sa rezulte ca pot sa adopte, potrivit legislatiei tarii respective;
    - ancheta sociala efectuata de autoritatile straine competente de la domiciliul adoptatorilor, in care sa se arate opinia acestora cu privire la adoptie.
    Art. 6
    Instanta solutioneaza cererea pentru incuviintarea adoptiei in camera de consiliu, in complet constituit din 2 judecatori, cu respectarea conditiilor de fond prevazute de lege.
    Judecarea cererii se face cu citarea celor prevazuti la art. 70 din Codul familiei si a autoritatii tutelare, precum si cu participarea procurorului. In cazul adoptiei internationale, va fi citat si Comitetul Roman pentru Adoptii.
    Instanta poate administra orice proba admisa de lege.
    Efectuarea anchetei sociale este obligatorie. In cazul prevazut de art. 1 alin. 4, ancheta sociala se face de catre organele judetene sau al municipiului Bucuresti.
    Art. 7
    In cazul in care adoptatorul sau cel ce urmeaza a fi adoptat este strain, fiecare este supus, in ceea ce priveste conditiile de fond pentru incheierea adoptiei, legii sale nationale, daca legea straina nu incalca ordinea publica de drept international privat roman.
    Art. 8
    In cazul in care adoptia priveste un copil pentru care este necesara punerea sub tutela, dar aceasta nu a fost inca instituita, instanta judecatoreasca va incuviinta adoptia cu avizul autoritatii tutelare competente a intocmi ancheta sociala.
    In situatiile prevazute de art. 109 din Codul familiei, cand copilul se afla intr-o institutie de ocrotire sau intr-o unitate medico-sanitara, cererea de decadere a parintelui din drepturile parintesti poate fi facuta si de conducerea institutiei sau unitatii.
    In cazul copilului aflat intr-o institutie de ocrotire sau, dupa caz, intr-o unitate medico-sanitara, parintii pot declara in scris, in forma autentica, ca sunt de acord ca, dupa trecerea a 6 luni de la data declaratiei, acesta sa fie adoptat de persoana aleasa de Comitetul Roman pentru Adoptii, fara a mai fi necesar un nou consimtamant al lor la adoptie.
    Art. 9
    In conditiile legii, cei care justifica un interes legitim pot interveni in procesul privind incuviintarea adoptiei.
    Art. 10
    Instanta se va pronunta asupra cererii de incuviintare a adoptiei prin hotarare, avand in vedere ca minorul sa poata beneficia in tara straina de garantiile si normele echivalente acelora existente in cazul unei adoptii nationale.
    Hotararea prevazuta la alin. 1 este supusa cailor de atac in conditiile si in termenele prevazute de Codul de procedura civila.
    In cazurile prevazute de art. 1 alin. 4, intocmirea noului act de nastere al copilului adoptat, cu toate efectele filiatiei firesti, se va face de catre consiliul local pe raza caruia isi are domiciliul sau resedinta adoptatul, iar in cazurile prevazute de art. 1 alin. 5, de catre Consiliul Local al Sectorului 1, municipiul Bucuresti.
    Cetatenia adoptatului este supusa legii cetateniei romane.
    Art. 11
    Comitetul Roman pentru Adoptii, cu sprijinul reprezentantelor diplomatice si consulare romane si pe alte cai admise de normele internationale va depune diligentele necesare pe langa autoritatile sau organizatiile statului al carui cetatean a adoptat un copil roman, pentru ca acesta sa beneficieze de garantiile si normele echivalente acelora existente in cazul unei adoptii nationale.
    Art. 12
    Fapta parintelui, tutorelui sau ocrotitorului legal, care pretinde sau primeste, pentru sine sau pentru altul, bani ori alte foloase materiale in scopul adoptiei unui copil se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
    Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si fapta persoanei care, in vederea obtinerii unui folos material necuvenit, intermediaza sau inlesneste adoptarea unui copil.
    Banii, valorile sau orice alte bunuri primite se confisca, iar daca acestea nu se gasesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor in bani.
    Art. 13
    Cererile pentru incuviintarea adoptiei, in curs de solutionare la organele de autoritate tutelara, vor fi inaintate de indata instantelor competente, potrivit dispozitiilor prezentei legi.
    Cererile de anulare sau desfacere a adoptiei urmeaza aceleasi reguli de competenta ca cele pentru incuviintarea acesteia.
    Art. 14
    Dispozitiile prevazute in capitolul III din Codul familiei se modifica in mod corespunzator prevederilor din prezenta lege.
    Articolele 73 si 74 din Codul familiei, Decretul nr. 137 din 23 martie 1956, precum si orice alte dispozitii contrare prezentei legi se abroga.

    NOTA:
    Potrivit art. II din Legea nr. 65/1995, cererile pentru incuviintarea adoptiei, aflate pe rolul instantelor judecatoresti, vor fi solutionate potrivit reglementarii in vigoare la data introducerii cererii.SmartCity5

COMENTARII la Legea 11/1990

 
14.11.2013 11:21:54  Anonim  a scris :
"Fapta parintelui, tutorelui sau ocrotitorului legal, care pretinde sau primeste, pentru sine sau pentru altul, bani ori alte foloase materiale in scopul adoptiei unui copil se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani. Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si fapta persoanei care, in vederea obtinerii unui folos material necuvenit, intermediaza sau inlesneste adoptarea unui copil." Mi-am gasit fata, dupa 23 de ani,data spre adoptie in 1990 la o fam de francezi(mincinosi). Din vorbele lor am aflat ca o persoana din Timisoara le-a inlesnit sau mai bine zis a intermediat adoptia. Cerand numele acelui om,au refuzat categoric sa mi-l dea. Probabil ca este ceva putred la mijloc si eu nu am voie sa aflu. Niste gunoaie!!!!!
   
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decizia 2 2007
    About five months ago, I was looking to get a mortgage loan for my house but my F I C O credit score was at 511 and the lender needed it above 700. Luckily a friend of mine had gotten similar services from a group of elite professionals a few months back called H A C K M A V E N S. So he advised me to contact them and when I presented my case, it only took them a week and I had my score fixed to 732. They kept to their promises just as I was advised. I strongly recommend these elite professionals all day and any day. You can reach out to them by Email: H A C K M A V E N S 5 @ G M A I L. C O M or Call/Text/WhatsApp: + 1 (2 0 9) 4 1 7 – 1 9 5 7. GOODLUCK!
ANONIM a comentat Hotărârea 908 2010
    I have been suffering from (HERPES SIMPLEX VIRUS) disease for the past four years and had constant pain, especially in my private parts. During the first year, I had faith in God that i  would be healed someday. This disease started circulating all over my body and I have been taking treatment from my doctor, few weeks ago I came on search on the internet if I could get any information concerning the prevention of this disease, on my search I saw a testimony of someone who has been cured from (HERPES VIRUS) by this Man Dr. harry and she gave the email address of this man and advise we should contact him for any sickness that he would be of help, so I wrote to Dr. harry telling him about my (HERPES VIRUS) he told me not to worry that I was going to be cured!! hmm I never believed it,, well after all the procedures and remedy given to me by this man few weeks later I started experiencing changes all over me as the Dr harry assured me that I have been cured, after some time I went to my doctor to confirmed if I have be finally healed behold it was TRUE, So friends my advice is if you have Any Type of Sickness Or Relationship Problem contact Dr. HARRY Email:: (drharrysolution@gmail.com Or What'sApp:: +2349036417079 .       
ANONIM a comentat Legea 421 2002
     Buna ziua!As dori cateva precizari privind LEGEA nr. 421 din 27 iunie 2002 - privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparținând domeniului public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale si HOTĂRÂREA nr. 152 din 22 februarie 2023 - pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparținând domeniului public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale. In acest sens un vehicul care se afla pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale de cel puțin 6 luni si din punct de vedere estetic arata impecabil dar are itp-ul expirat de cel putin 6 luni de zile este considerat abandonat? Daca un vehicul DACIA LOGAN arata impecabil dar are ITP-ul expirat din 2014 si se afla pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale este considerat abandonat? Pana la urma ce criterii primeaza!? Aspectul estetic al vehiculului, valoarea de piata al acestuia sau faptul ca are ITP-ul expirat de cel putin 6 luni!? Si ma rezum doar la ITP ca de cele mai multe ori nu are nici asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie. Si ar mai fi un caz particular si anume o SKODA care arata din punct de vedere estetic impecabil, are ITP-ul la zi dar nu are asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie de cca 2 ani. Poate fi consideat vehicul abandonat? In acest sens pe langa raspunsul dumneavoastra ati putea sa detaliati aceste aspecte si lamuriri la principalele posturi de televiziune nationale? Va multumesc. Expand Delete Move to Forward Reply More
ANONIM a comentat Hotărârea 5 2019
    My name is Matt. I'm here to say a very big thanks to Priest Salami and his great Oracle for saving my marriage. No one would have believe that I and my wife will ever come back together again as lovers. But this great spell caster reunited us in just 48hours. Priest Salami is truly a real and honest online spell caster. Contact him now on: purenaturalhealer@gmail.com. Whatsapp number: +2348143757229
ANONIM a comentat Decizia 2 2007
    Hi everyone i want to share my amazing testimony on how Dr Wealth transformed my financial life, i still finds it difficult to believe that i now worth millions of dollars, am from US i have been playing lotto for so long and i have never win any reasonable amount, i was glancing through things online and i came across a testimony of a woman who won a very huge amount of money with the help of Dr Wealth who prayed for her and gave her a winning numbers to play, and surprisingly her name came out among the winners she won 36 million dollars, so i also decided to try my luck i contacted Dr Wealth and i also asked him for help and he told me what i needed to do which was a very easy task which i did and on the second day after he has made prayers for me he gave me some numbers and told me that i should go and play them so i went to play the number in the morning and on Tuesday i went to check the result there i got the shock of my life, i saw my name amongst the winners list i won an amount i have never dreamed of, my mouth was open and i didn't know what to say, i just want the world to know that there is a great man called Dr Wealth, if you have been playing lotto game and you never won i will advice you to contact Dr Wealth for help and i promise he will never fail you, here are his contacts, you can email him on Drwealthmag@gmail.com you can also WhatsApp him on +13022040295. GOODLUCK!
ANONIM a comentat Decizia 2 2007
    Hi everyone i want to share my amazing testimony on how Dr Wealth transformed my financial life, i still finds it difficult to believe that i now worth millions of dollars, am from US i have been playing lotto for so long and i have never win any reasonable amount, i was glancing through things online and i came across a testimony of a woman who won a very huge amount of money with the help of Dr Wealth who prayed for her and gave her a winning numbers to play, and surprisingly her name came out among the winners she won 36 million dollars, so i also decided to try my luck i contacted Dr Wealth and i also asked him for help and he told me what i needed to do which was a very easy task which i did and on the second day after he has made prayers for me he gave me some numbers and told me that i should go and play them so i went to play the number in the morning and on Tuesday i went to check the result there i got the shock of my life, i saw my name amongst the winners list i won an amount i have never dreamed of, my mouth was open and i didn't know what to say, i just want the world to know that there is a great man called Dr Wealth, if you have been playing lotto game and you never won i will advice you to contact Dr Wealth for help and i promise he will never fail you, here are his contacts, you can email him on Drwealthmag@gmail.com you can also WhatsApp him on +13022040295. GOODLUCK!
ANONIM a comentat Decizia 2 2007
    Hi everyone i want to share my amazing testimony on how Dr Wealth transformed my financial life, i still finds it difficult to believe that i now worth millions of dollars, am from US i have been playing lotto for so long and i have never win any reasonable amount, i was glancing through things online and i came across a testimony of a woman who won a very huge amount of money with the help of Dr Wealth who prayed for her and gave her a winning numbers to play, and surprisingly her name came out among the winners she won 36 million dollars, so i also decided to try my luck i contacted Dr Wealth and i also asked him for help and he told me what i needed to do which was a very easy task which i did and on the second day after he has made prayers for me he gave me some numbers and told me that i should go and play them so i went to play the number in the morning and on Tuesday i went to check the result there i got the shock of my life, i saw my name amongst the winners list i won an amount i have never dreamed of, my mouth was open and i didn't know what to say, i just want the world to know that there is a great man called Dr Wealth, if you have been playing lotto game and you never won i will advice you to contact Dr Wealth for help and i promise he will never fail you, here are his contacts, you can email him on Drwealthmag@gmail.com you can also WhatsApp him on +13022040295. GOODLUCK!
ANONIM a comentat Legea 119 2003
    I WANT MY EX LOVER BACK LOVE SPELL TO BRING BACK YOUR EX LOVER & BROKEN RELATIONSHIPS OR MARRIAGE BACK. Thanks to Dr Omokpo for helping me save my broken marriage that almost led to divorce forever. I am so happy now and my heart is filled with joy because this great man has brought back my husband with his love spell. I am grateful for the great help he have bring to me and my family If you have any relationship problems health issues or you want to get your Ex lover back contact this great spell caster on email: dromokpo@gmail.com His WhatsApp number: +2348065941096
ANONIM a comentat Ordin 1471 2020
    Bună ziua, doamnelor și domnilor, aveți nevoie de asistență financiară? Eu sunt Susan Benson. Sunt creditor și, de asemenea, consultant financiar. Ai nevoie de un împrumut pentru afaceri, împrumut personal, împrumut ipotecar sau împrumut pentru a-ți finaliza proiectul? Dacă răspunsul dvs. este da, vă voi recomanda să contactați firma mea. Oferim tot felul de servicii de împrumut, inclusiv împrumuturi pe termen lung și scurt, împrumuturi garantate și negarantate și multe altele. Pentru mai multe informații, scrieți-ne prin e-mail: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) sau trimiteți-mi un mesaj direct pe WhatsApp prin: +447360502110 și primiți un răspuns într-o clipă. Un împrumut de la o companie reală și competentă este ceea ce aveți nevoie pentru a vă atinge obiectivul și suntem o companie cuprinzătoare de servicii financiare și ne angajăm să vă ajutăm să vă îndepliniți toate aspirațiile. Suntem specializați în furnizarea de soluții de finanțare structurată persoanelor și companiilor în cel mai eficient și rapid mod. * Puteți aplica pentru un împrumut oricând și oriunde. * Sumă flexibilă - Tu decizi cât vrei să împrumuți. * Finanțare directă rapidă - Primiți împrumutul în 24 de ore de la aprobare. * Rata dobânzii flexibilă de 3%. * Rate ridicate de aprobare * Rambursare flexibilă - Trebuie să alegeți Data rambursării, fie săptămânal, lunar sau anual, pentru o durată de 1-30 de ani. * Aplicație simplă online. * Îndrumare și expertiză personalizate. * Fără taxe ascunse Nu pierdeți o oportunitate din cauza lipsei de finanțare. Contactați compania mea acum, vă putem ajuta cu un împrumut, deoarece am ajutat numeroase persoane și organizații care s-au confruntat cu dificultăți financiare în întreaga lume. Pentru mai multe informații despre oferta noastră de împrumut, vă rugăm să ne trimiteți cererea dvs. de împrumut prin E-mail: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com WhatsApp: +447360502110 Intermediarii/Consultanții/Brokerii sunt bineveniți să-și aducă clienții și sunt 100% protejați. În deplină încredere, vom lucra împreună pentru beneficiile tuturor părților implicate.
ANONIM a comentat Acord 0 2007
    Bună ziua, vreau să folosesc acest mediu pentru a vă împărtăși o companie de împrumut care mă ajută să obțin un împrumut comercial cu Termeni înțeleși. oferă toate tipurile de împrumut. E-mail de contact: (infomichealfinanceltd@gmail.com) sau whatsapp +1(469)972-4809.
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu