E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (1) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 11 din 31 iulie 1990  * Republicata

privind incuviintarea adoptiei

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 159 din 24 iulie 1995


SmartCity3


    *) Republicata in temeiul art. III din Legea nr. 65 din 22 iunie 1995, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 128 din 27 iunie 1995, dandu-se articolelor o noua numerotare.
    Legea nr. 11/1990 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 95 din 1 august 1990 si a mai fost republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 159 din 26 iulie 1991.

    Art. 1
    Incuviintarea adoptiei este de competenta instantelor judecatoresti.
    Cererea pentru incuviintarea adoptiei se introduce la judecatoria in raza careia domiciliaza cel care adopta.
    Cererea pentru incuviintarea adoptiei unui copil parasit, din parinti necunoscuti sau care, din orice alte cauze, se afla in ingrijirea unei institutii de ocrotire, se introduce la instanta in raza careia se afla sediul institutiei de ocrotire.
    Cererea pentru incuviintarea adoptiei facuta de un strain sau de un cetatean roman cu domiciliul ori resedinta in strainatate se introduce la tribunalul in raza caruia domiciliaza cel ce urmeaza a fi adoptat.
    In cazul in care cel ce urmeaza a fi adoptat este cetatean roman cu domiciliul sau resedinta in strainatate, cererea adresata instantei romane este de competenta Tribunalului Municipiului Bucuresti.
    Art. 2
    In scopul supravegherii si sprijinirii actiunilor de ocrotire a minorilor prin adoptie si al realizarii cooperarii internationale in aceasta materie, se infiinteaza, ca organ guvernamental, Comitetul Roman pentru Adoptii.
    Comitetul Roman pentru Adoptii colaboreaza cu autoritati centrale din strainatate care au atributii in domeniul protectiei copiilor si al adoptiilor internationale, precum si cu organizatii autorizate de acestea, in orice probleme de interes reciproc in domeniul adoptiei.
    Art. 3
    Strainii sau cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate pot adopta numai copii aflati in evidenta Comitetului Roman pentru Adoptii si care nu au putut fi incredintati sau adoptati in tara, in intervalul de cel putin 6 luni de la luarea in evidenta.
    De la prevederile alineatului precedent sunt exceptati sotul care adopta copilul celuilalt sot, adoptatorii care sunt rude pana la gradul al patrulea inclusiv cu unul dintre parintii minorului sau care adopta persoane majore cu conditiile art. 67 din Codul familiei.
    In vederea incredintarii spre adoptie internationala, institutiile de ocrotire a minorilor sunt obligate sa transmita Comitetului Roman pentru Adoptii evidenta copiilor aflati in ocrotire.
    Art. 4
    Strainii sau cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate, care vor sa adopte copii aflati in evidenta mentionata la art. 3, se vor adresa Comitetului Roman pentru Adoptii exclusiv prin autoritatea centrala care functioneaza in statul lor in domeniul protectiei copiilor si cooperarii adoptiei internationale sau, in lipsa unei asemenea autoritati, prin organisme de adoptii legal constituite in tarile lor, cu care Comitetul Roman pentru Adoptii a incheiat acorduri de colaborare.
    Cererea, impreuna cu actele prevazute la art. 5, va fi transmisa de Comitetul Roman pentru Adoptii, spre solutionare, instantei competente, in termen de 18 luni de la inregistrare.
    Cu exceptia prevazuta la art. 3 alin. 2, este oprita adoptia internationala a copiilor din familie.
    Art. 5
    La cererea pentru incuviintarea adoptiei se vor atasa urmatoarele acte:
    a) Acte privind adoptatul:
    - certificat de nastere, in copie legalizata;
    - certificatele de nastere si, dupa caz, de casatorie sau deces ale parintilor firesti ai minorului, in copie legalizata;
    - declaratie autentificata de consimtamant la adoptie, data de parintele sau parintii firesti, tutore sau ocrotitorii legali, ori, dupa caz, avizul autoritatii tutelare;
    - certificat medical privind starea de sanatate a minorului, eliberat, dupa caz, de policlinica judeteana, municipala sau de sector;
    - confirmarea Comitetului Roman pentru Adoptii, in cazul adoptiei internationale, ca minorul se afla in evidenta mentionata la art. 3 si ca exista garantii pentru ca minorul sa intre si sa locuiasca in statul de primire, cat si pentru urmarirea evolutiei lui dupa adoptie.
    b) Acte privind adoptatorii:
    - declaratie autentificata in care adoptatorii sa precizeze daca adoptarea se face cu efecte depline sau cu efecte restranse;
    - certificatele de nastere si de casatorie, in copie legalizata;
    - certificate privind antecedentele penale;
    - certificate privind starea de sanatate;
    - un act, eliberat de autoritatile straine competente, din care sa rezulte ca pot sa adopte, potrivit legislatiei tarii respective;
    - ancheta sociala efectuata de autoritatile straine competente de la domiciliul adoptatorilor, in care sa se arate opinia acestora cu privire la adoptie.
    Art. 6
    Instanta solutioneaza cererea pentru incuviintarea adoptiei in camera de consiliu, in complet constituit din 2 judecatori, cu respectarea conditiilor de fond prevazute de lege.
    Judecarea cererii se face cu citarea celor prevazuti la art. 70 din Codul familiei si a autoritatii tutelare, precum si cu participarea procurorului. In cazul adoptiei internationale, va fi citat si Comitetul Roman pentru Adoptii.
    Instanta poate administra orice proba admisa de lege.
    Efectuarea anchetei sociale este obligatorie. In cazul prevazut de art. 1 alin. 4, ancheta sociala se face de catre organele judetene sau al municipiului Bucuresti.
    Art. 7
    In cazul in care adoptatorul sau cel ce urmeaza a fi adoptat este strain, fiecare este supus, in ceea ce priveste conditiile de fond pentru incheierea adoptiei, legii sale nationale, daca legea straina nu incalca ordinea publica de drept international privat roman.
    Art. 8
    In cazul in care adoptia priveste un copil pentru care este necesara punerea sub tutela, dar aceasta nu a fost inca instituita, instanta judecatoreasca va incuviinta adoptia cu avizul autoritatii tutelare competente a intocmi ancheta sociala.
    In situatiile prevazute de art. 109 din Codul familiei, cand copilul se afla intr-o institutie de ocrotire sau intr-o unitate medico-sanitara, cererea de decadere a parintelui din drepturile parintesti poate fi facuta si de conducerea institutiei sau unitatii.
    In cazul copilului aflat intr-o institutie de ocrotire sau, dupa caz, intr-o unitate medico-sanitara, parintii pot declara in scris, in forma autentica, ca sunt de acord ca, dupa trecerea a 6 luni de la data declaratiei, acesta sa fie adoptat de persoana aleasa de Comitetul Roman pentru Adoptii, fara a mai fi necesar un nou consimtamant al lor la adoptie.
    Art. 9
    In conditiile legii, cei care justifica un interes legitim pot interveni in procesul privind incuviintarea adoptiei.
    Art. 10
    Instanta se va pronunta asupra cererii de incuviintare a adoptiei prin hotarare, avand in vedere ca minorul sa poata beneficia in tara straina de garantiile si normele echivalente acelora existente in cazul unei adoptii nationale.
    Hotararea prevazuta la alin. 1 este supusa cailor de atac in conditiile si in termenele prevazute de Codul de procedura civila.
    In cazurile prevazute de art. 1 alin. 4, intocmirea noului act de nastere al copilului adoptat, cu toate efectele filiatiei firesti, se va face de catre consiliul local pe raza caruia isi are domiciliul sau resedinta adoptatul, iar in cazurile prevazute de art. 1 alin. 5, de catre Consiliul Local al Sectorului 1, municipiul Bucuresti.
    Cetatenia adoptatului este supusa legii cetateniei romane.
    Art. 11
    Comitetul Roman pentru Adoptii, cu sprijinul reprezentantelor diplomatice si consulare romane si pe alte cai admise de normele internationale va depune diligentele necesare pe langa autoritatile sau organizatiile statului al carui cetatean a adoptat un copil roman, pentru ca acesta sa beneficieze de garantiile si normele echivalente acelora existente in cazul unei adoptii nationale.
    Art. 12
    Fapta parintelui, tutorelui sau ocrotitorului legal, care pretinde sau primeste, pentru sine sau pentru altul, bani ori alte foloase materiale in scopul adoptiei unui copil se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
    Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si fapta persoanei care, in vederea obtinerii unui folos material necuvenit, intermediaza sau inlesneste adoptarea unui copil.
    Banii, valorile sau orice alte bunuri primite se confisca, iar daca acestea nu se gasesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor in bani.
    Art. 13
    Cererile pentru incuviintarea adoptiei, in curs de solutionare la organele de autoritate tutelara, vor fi inaintate de indata instantelor competente, potrivit dispozitiilor prezentei legi.
    Cererile de anulare sau desfacere a adoptiei urmeaza aceleasi reguli de competenta ca cele pentru incuviintarea acesteia.
    Art. 14
    Dispozitiile prevazute in capitolul III din Codul familiei se modifica in mod corespunzator prevederilor din prezenta lege.
    Articolele 73 si 74 din Codul familiei, Decretul nr. 137 din 23 martie 1956, precum si orice alte dispozitii contrare prezentei legi se abroga.

    NOTA:
    Potrivit art. II din Legea nr. 65/1995, cererile pentru incuviintarea adoptiei, aflate pe rolul instantelor judecatoresti, vor fi solutionate potrivit reglementarii in vigoare la data introducerii cererii.SmartCity5

COMENTARII la Legea 11/1990

 
14.11.2013 11:21:54  Anonim  a scris :
"Fapta parintelui, tutorelui sau ocrotitorului legal, care pretinde sau primeste, pentru sine sau pentru altul, bani ori alte foloase materiale in scopul adoptiei unui copil se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani. Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si fapta persoanei care, in vederea obtinerii unui folos material necuvenit, intermediaza sau inlesneste adoptarea unui copil." Mi-am gasit fata, dupa 23 de ani,data spre adoptie in 1990 la o fam de francezi(mincinosi). Din vorbele lor am aflat ca o persoana din Timisoara le-a inlesnit sau mai bine zis a intermediat adoptia. Cerand numele acelui om,au refuzat categoric sa mi-l dea. Probabil ca este ceva putred la mijloc si eu nu am voie sa aflu. Niste gunoaie!!!!!
   
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat OUG 106 2020
    Aveți nevoie de un împrumut rapid și urgent, cu o rată a dobânzii relativ mică, de până la 3%? Oferim credite de afaceri, credite personale, credite pentru locuințe, credite auto, credite pentru studenți, credite de consolidare a datoriilor e.t.c. indiferent de scorul dvs. de credit. Avem garanția că oferim servicii financiare numeroșilor noștri clienți din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de împrumut, împrumuturile pot fi procesate și transferate împrumutatului în cel mai scurt timp posibil, contactați-ne prin e-mail: (midland.credit2@gmail.com) și asistați la o experiență financiară care schimbă viața.
ANONIM a comentat Legea 198 2017
    Sunt Alexander Magnus, un împrumutat privat și legitim. Căutați un împrumut de afaceri, împrumut de Crăciun, împrumuturi personale, credite ipotecare, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare negarantate, garanție, capital de risc etc. ... Sau pur și simplu refuzați un împrumut de la o bancă sau instituție financiară pentru unul sau mai multe motive? Sunteți soluțiile potrivite pentru credit! Oferim împrumuturi întreprinderilor și persoanelor fizice cu o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3%. Deci, dacă sunteți interesat de un împrumut urgent și garantat. Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne trimiteți un e-mail astăzi Via: alexandermagnus.loan@gmail.com
ANONIM a comentat OUG 153 2002
    Ești bărbat sau femeie de afaceri? Sunteți într-o mizerie financiară sau aveți nevoie de fonduri pentru a vă începe propria afacere? Trebuie să plătiți împrumuturile datoriei lor sau să vă achitați facturile sau să începeți o afacere plăcută? Aveți un scor de credit scăzut și vă va fi greu să obțineți împrumut de capital de la băncile locale / alte instituții financiare? Aveți nevoie de un împrumut sau finanțare din orice motiv, cum ar fi: a) Împrumut personal, extinderea afacerii, b) Înființarea afacerii, educație, c) Consolidarea datoriilor, d) Împrumuturi cu bani grei Oferim împrumut la o rată a dobânzii redusă de 3% și cu garanție și nu Garanție, oferim împrumuturi personale, împrumuturi de consolidare a datoriilor, risc capital Capital, împrumut de afaceri, împrumut pentru educație, ipotecă sau Împrumuturi pentru orice motiv". Cu toate acestea, metoda noastră oferă posibilitatea de a specifica valoarea împrumutului necesar și, de asemenea, durata pe care o puteți permite, vă oferă o șansă reală de a obține fondurile de care aveți nevoie! Aceste împrumuturi personale pot fi aprobate indiferent de creditul dvs. și există o mulțime de clienți fericiți care susțin această cerere. Dar nu veți obține doar împrumutul personal de care aveți nevoie; Aceasta este promisiunea noastră: garantăm cea mai mică rată pentru toate împrumuturile cu beneficii colaterale gratuite. Ne străduim să lăsăm o impresie pozitivă de durată prin depășirea așteptărilor clienților mei în tot ceea ce fac. Scopul nostru este să vă tratăm cu demnitate și respect, oferind în același timp servicii de cea mai înaltă calitate. E-mail: midland.credit2@gmail.com Nume companie: MIDLAND CREDIT HOME Vizitați-ne la: www.midlandcreditonline.com
ANONIM a comentat Decretul 460 2020
    Mi-am luat deja cardul ATM programat și gol pentru a retrage zilnic 5.500 USD timp de șase luni. Sunt atât de fericit de acest lucru, deoarece l-am primit pe al meu săptămâna trecută și l-am folosit pentru a obține deja 33.000 de dolari. Georg Bednorz Hackers dă cărțile pentru a ajuta pe cei săraci și nevoiași, deși este ilegal, dar este ceva drăguț și el nu este ca alte escrocherii care pretind că au cărțile ATM goale. Nimeni nu este prins când folosește cardul. primește-l pe al tău de la Georg Bednorz Hackers astăzi! Trimiteți un e-mail la georgbednorzhackers@gmail.com sau trimiteți-i un mesaj text / WhatsApp prin +1 (262) 355-8285
ANONIM a comentat OUG 75 2005
    Oferim împrumuturi persoanelor care au nevoie de asistent financiar cu o dobândă mică de 3%. Pentru a obține un împrumut cu această companie, puteți spune suma exactă a împrumutului de care aveți nevoie și timpul în care puteți rambursa împrumutul. deci, dacă sunteți interesat, vă rugăm să ne contactați cu detaliile de mai jos. E-mail: protonloan2020@hotmail.com sau WHATSAPP +1 (204) 410-2623
ANONIM a comentat OUG 75 2005
    Oferim împrumuturi persoanelor care au nevoie de asistent financiar cu o dobândă mică de 3%. Pentru a obține un împrumut cu această companie, puteți spune suma exactă a împrumutului de care aveți nevoie și timpul în care puteți rambursa împrumutul. deci, dacă sunteți interesat, vă rugăm să ne contactați cu detaliile de mai jos. E-mail: protonloan2020@hotmail.com sau WHATSAPP +1 (204) 410-2623
ANONIM a comentat OUG 153 2002
    Ești bărbat sau femeie de afaceri? Sunteți într-o mizerie financiară sau aveți nevoie de fonduri pentru a vă începe propria afacere? . Acordăm împrumuturi legitime persoanelor serioase sau firmelor de afaceri care au nevoie de împrumuturi. Suntem o firmă de împrumut înregistrată, care este pregătită să satisfacă nevoile persoanelor care aspiră să fie mai mari în prima linie a acumulării de capital. Împrumuturile noastre sunt oferite la o rată a dobânzii subvenționată, care este favorabilă tuturor cetățenilor din întreaga lume și din diferite țări. .Suntem pregătiți să vorbim cu dvs. despre cum vă putem satisface nevoile financiare. Dacă sunteți interesați de această ofertă extraordinară, contactați-ne astăzi pentru un împrumut urgent. Aveți o idee de afaceri, dar nu aveți finanțe, aveți un istoric de credit slab, solicitați soluții pentru soluționarea problemei dvs. așteptați răspunsul dvs. urgent la acest AD sau trimiteți-ne un e-mail la: (midland.credit2@gmail.com) Imprumuturi personale Împrumuturi pe zi Finanțarea vehiculelor Imprumut pentru casa Consilierea datoriei Împrumut de afaceri Împrumut de student Împrumut de consolidare Împrumut medical De asemenea, sunt disponibile asigurări de viață / proprietate. Contactați-ne astăzi la adresa de e-mail :( midland.credit2@gmail.com) Pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Legea 198 2017
    Sunteţi în nevoie de un împrumut rapid şi urgent cu o rată a dobânzii relativ scăzută la 3%? Oferim credite de afaceri, credite personale, credite acasă, credite auto, student credite, credite de consolidare a datoriilor etc indiferent de scorul de credit. Suntem garantați că vom oferi servicii financiare numeroșilor noștri clienți din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de creditare, împrumuturile pot fi procesate și transferate împrumutatului în cel mai scurt timp posibil, contactați-ne prin e-mail:(midland.credit2@gmail.com) și asistați la o experiență financiară în schimbare.
ANONIM a comentat Ordin 400 2020
    Căutați un împrumut de afaceri, împrumuturi personale, ipoteci, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare a datoriilor, împrumuturi negarantate, capital de risc etc. Sunteți la locul potrivit Soluțiile dvs. de împrumut! Sunt un creditor privat care împrumută persoane fizice și companii la o rată a dobânzii scăzută și la o rată a dobânzii accesibilă de 3%. Contactați-ne prin e-mail: jx.finance447@gmail.com
ANONIM a comentat Legea 535 1945
    Căutați un împrumut de afaceri, împrumuturi personale, ipoteci, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare a datoriilor, împrumuturi negarantate, capital de risc etc. Sunteți la locul potrivit Soluțiile dvs. de împrumut! Sunt un creditor privat care împrumută persoane fizice și companii la o rată a dobânzii scăzută și la o rată a dobânzii accesibilă de 3%. Contactați-ne prin e-mail: jx.finance447@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu