E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (1) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 11 din 31 iulie 1990  * Republicata

privind incuviintarea adoptiei

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 159 din 24 iulie 1995


SmartCity3


    *) Republicata in temeiul art. III din Legea nr. 65 din 22 iunie 1995, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 128 din 27 iunie 1995, dandu-se articolelor o noua numerotare.
    Legea nr. 11/1990 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 95 din 1 august 1990 si a mai fost republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 159 din 26 iulie 1991.

    Art. 1
    Incuviintarea adoptiei este de competenta instantelor judecatoresti.
    Cererea pentru incuviintarea adoptiei se introduce la judecatoria in raza careia domiciliaza cel care adopta.
    Cererea pentru incuviintarea adoptiei unui copil parasit, din parinti necunoscuti sau care, din orice alte cauze, se afla in ingrijirea unei institutii de ocrotire, se introduce la instanta in raza careia se afla sediul institutiei de ocrotire.
    Cererea pentru incuviintarea adoptiei facuta de un strain sau de un cetatean roman cu domiciliul ori resedinta in strainatate se introduce la tribunalul in raza caruia domiciliaza cel ce urmeaza a fi adoptat.
    In cazul in care cel ce urmeaza a fi adoptat este cetatean roman cu domiciliul sau resedinta in strainatate, cererea adresata instantei romane este de competenta Tribunalului Municipiului Bucuresti.
    Art. 2
    In scopul supravegherii si sprijinirii actiunilor de ocrotire a minorilor prin adoptie si al realizarii cooperarii internationale in aceasta materie, se infiinteaza, ca organ guvernamental, Comitetul Roman pentru Adoptii.
    Comitetul Roman pentru Adoptii colaboreaza cu autoritati centrale din strainatate care au atributii in domeniul protectiei copiilor si al adoptiilor internationale, precum si cu organizatii autorizate de acestea, in orice probleme de interes reciproc in domeniul adoptiei.
    Art. 3
    Strainii sau cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate pot adopta numai copii aflati in evidenta Comitetului Roman pentru Adoptii si care nu au putut fi incredintati sau adoptati in tara, in intervalul de cel putin 6 luni de la luarea in evidenta.
    De la prevederile alineatului precedent sunt exceptati sotul care adopta copilul celuilalt sot, adoptatorii care sunt rude pana la gradul al patrulea inclusiv cu unul dintre parintii minorului sau care adopta persoane majore cu conditiile art. 67 din Codul familiei.
    In vederea incredintarii spre adoptie internationala, institutiile de ocrotire a minorilor sunt obligate sa transmita Comitetului Roman pentru Adoptii evidenta copiilor aflati in ocrotire.
    Art. 4
    Strainii sau cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate, care vor sa adopte copii aflati in evidenta mentionata la art. 3, se vor adresa Comitetului Roman pentru Adoptii exclusiv prin autoritatea centrala care functioneaza in statul lor in domeniul protectiei copiilor si cooperarii adoptiei internationale sau, in lipsa unei asemenea autoritati, prin organisme de adoptii legal constituite in tarile lor, cu care Comitetul Roman pentru Adoptii a incheiat acorduri de colaborare.
    Cererea, impreuna cu actele prevazute la art. 5, va fi transmisa de Comitetul Roman pentru Adoptii, spre solutionare, instantei competente, in termen de 18 luni de la inregistrare.
    Cu exceptia prevazuta la art. 3 alin. 2, este oprita adoptia internationala a copiilor din familie.
    Art. 5
    La cererea pentru incuviintarea adoptiei se vor atasa urmatoarele acte:
    a) Acte privind adoptatul:
    - certificat de nastere, in copie legalizata;
    - certificatele de nastere si, dupa caz, de casatorie sau deces ale parintilor firesti ai minorului, in copie legalizata;
    - declaratie autentificata de consimtamant la adoptie, data de parintele sau parintii firesti, tutore sau ocrotitorii legali, ori, dupa caz, avizul autoritatii tutelare;
    - certificat medical privind starea de sanatate a minorului, eliberat, dupa caz, de policlinica judeteana, municipala sau de sector;
    - confirmarea Comitetului Roman pentru Adoptii, in cazul adoptiei internationale, ca minorul se afla in evidenta mentionata la art. 3 si ca exista garantii pentru ca minorul sa intre si sa locuiasca in statul de primire, cat si pentru urmarirea evolutiei lui dupa adoptie.
    b) Acte privind adoptatorii:
    - declaratie autentificata in care adoptatorii sa precizeze daca adoptarea se face cu efecte depline sau cu efecte restranse;
    - certificatele de nastere si de casatorie, in copie legalizata;
    - certificate privind antecedentele penale;
    - certificate privind starea de sanatate;
    - un act, eliberat de autoritatile straine competente, din care sa rezulte ca pot sa adopte, potrivit legislatiei tarii respective;
    - ancheta sociala efectuata de autoritatile straine competente de la domiciliul adoptatorilor, in care sa se arate opinia acestora cu privire la adoptie.
    Art. 6
    Instanta solutioneaza cererea pentru incuviintarea adoptiei in camera de consiliu, in complet constituit din 2 judecatori, cu respectarea conditiilor de fond prevazute de lege.
    Judecarea cererii se face cu citarea celor prevazuti la art. 70 din Codul familiei si a autoritatii tutelare, precum si cu participarea procurorului. In cazul adoptiei internationale, va fi citat si Comitetul Roman pentru Adoptii.
    Instanta poate administra orice proba admisa de lege.
    Efectuarea anchetei sociale este obligatorie. In cazul prevazut de art. 1 alin. 4, ancheta sociala se face de catre organele judetene sau al municipiului Bucuresti.
    Art. 7
    In cazul in care adoptatorul sau cel ce urmeaza a fi adoptat este strain, fiecare este supus, in ceea ce priveste conditiile de fond pentru incheierea adoptiei, legii sale nationale, daca legea straina nu incalca ordinea publica de drept international privat roman.
    Art. 8
    In cazul in care adoptia priveste un copil pentru care este necesara punerea sub tutela, dar aceasta nu a fost inca instituita, instanta judecatoreasca va incuviinta adoptia cu avizul autoritatii tutelare competente a intocmi ancheta sociala.
    In situatiile prevazute de art. 109 din Codul familiei, cand copilul se afla intr-o institutie de ocrotire sau intr-o unitate medico-sanitara, cererea de decadere a parintelui din drepturile parintesti poate fi facuta si de conducerea institutiei sau unitatii.
    In cazul copilului aflat intr-o institutie de ocrotire sau, dupa caz, intr-o unitate medico-sanitara, parintii pot declara in scris, in forma autentica, ca sunt de acord ca, dupa trecerea a 6 luni de la data declaratiei, acesta sa fie adoptat de persoana aleasa de Comitetul Roman pentru Adoptii, fara a mai fi necesar un nou consimtamant al lor la adoptie.
    Art. 9
    In conditiile legii, cei care justifica un interes legitim pot interveni in procesul privind incuviintarea adoptiei.
    Art. 10
    Instanta se va pronunta asupra cererii de incuviintare a adoptiei prin hotarare, avand in vedere ca minorul sa poata beneficia in tara straina de garantiile si normele echivalente acelora existente in cazul unei adoptii nationale.
    Hotararea prevazuta la alin. 1 este supusa cailor de atac in conditiile si in termenele prevazute de Codul de procedura civila.
    In cazurile prevazute de art. 1 alin. 4, intocmirea noului act de nastere al copilului adoptat, cu toate efectele filiatiei firesti, se va face de catre consiliul local pe raza caruia isi are domiciliul sau resedinta adoptatul, iar in cazurile prevazute de art. 1 alin. 5, de catre Consiliul Local al Sectorului 1, municipiul Bucuresti.
    Cetatenia adoptatului este supusa legii cetateniei romane.
    Art. 11
    Comitetul Roman pentru Adoptii, cu sprijinul reprezentantelor diplomatice si consulare romane si pe alte cai admise de normele internationale va depune diligentele necesare pe langa autoritatile sau organizatiile statului al carui cetatean a adoptat un copil roman, pentru ca acesta sa beneficieze de garantiile si normele echivalente acelora existente in cazul unei adoptii nationale.
    Art. 12
    Fapta parintelui, tutorelui sau ocrotitorului legal, care pretinde sau primeste, pentru sine sau pentru altul, bani ori alte foloase materiale in scopul adoptiei unui copil se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
    Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si fapta persoanei care, in vederea obtinerii unui folos material necuvenit, intermediaza sau inlesneste adoptarea unui copil.
    Banii, valorile sau orice alte bunuri primite se confisca, iar daca acestea nu se gasesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor in bani.
    Art. 13
    Cererile pentru incuviintarea adoptiei, in curs de solutionare la organele de autoritate tutelara, vor fi inaintate de indata instantelor competente, potrivit dispozitiilor prezentei legi.
    Cererile de anulare sau desfacere a adoptiei urmeaza aceleasi reguli de competenta ca cele pentru incuviintarea acesteia.
    Art. 14
    Dispozitiile prevazute in capitolul III din Codul familiei se modifica in mod corespunzator prevederilor din prezenta lege.
    Articolele 73 si 74 din Codul familiei, Decretul nr. 137 din 23 martie 1956, precum si orice alte dispozitii contrare prezentei legi se abroga.

    NOTA:
    Potrivit art. II din Legea nr. 65/1995, cererile pentru incuviintarea adoptiei, aflate pe rolul instantelor judecatoresti, vor fi solutionate potrivit reglementarii in vigoare la data introducerii cererii.SmartCity5

COMENTARII la Legea 11/1990

 
14.11.2013 11:21:54  Anonim  a scris :
"Fapta parintelui, tutorelui sau ocrotitorului legal, care pretinde sau primeste, pentru sine sau pentru altul, bani ori alte foloase materiale in scopul adoptiei unui copil se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani. Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si fapta persoanei care, in vederea obtinerii unui folos material necuvenit, intermediaza sau inlesneste adoptarea unui copil." Mi-am gasit fata, dupa 23 de ani,data spre adoptie in 1990 la o fam de francezi(mincinosi). Din vorbele lor am aflat ca o persoana din Timisoara le-a inlesnit sau mai bine zis a intermediat adoptia. Cerand numele acelui om,au refuzat categoric sa mi-l dea. Probabil ca este ceva putred la mijloc si eu nu am voie sa aflu. Niste gunoaie!!!!!
   
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Stimați solicitanți de împrumut. Te afli în vreo dificultate financiară? Vrei să începi propria afacere? Această companie de împrumut a fost înființată organizații pentru drepturile omului din întreaga lume cu unicul scop de a ajuta cei săraci și oamenii cu dificultăți financiare ale vieții. Dacă doriți să aplicați pentru un împrumut, reveniți la noi cu detaliile de mai jos e-mail: elenanino0007@gmail.com Nume: Suma împrumutului necesară: Durata împrumutului: Numar de telefon mobil: Vă mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze ÎNCREDERE Elena
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu