Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 11 din 26 iulie 1974

Legea pomiculturii

ACT EMIS DE: MAREA ADUNARE NATIONALA

ACT PUBLICAT IN: BULETINUL OFICIAL  NR. 105 din 29 iulie 1974


SmartCity3


    In temeiul art. 57 din Constitutia Republicii Socialiste Romania semnam si dispunem sa fie publicata in Buletinul Oficial al Republicii Socialiste Romania Legea pomiculturii nr. 11 din 26 iulie 1974.

                          NICOLAE CEAUSESCU
                            PRESEDINTELE
                    REPUBLICII SOCIALISTE ROMANIA

    Pomicultura, datorita caracterului si insusirilor sale economice, are o deosebita importanta pentru cresterea potentialului agriculturii si intensivizarea acesteia, contribuind la valorificarea cu eficienta economica sporita a conditiilor naturale favorabile de clima si sol din tara noastra.
    In contextul masurilor privind dezvoltarea multilaterala si armonioasa a agriculturii noastre socialiste, se impune acordarea unei atentii deosebite fata de patrimoniul pomicol al carui scop principal este satisfacerea consumului de fructe al populatiei, asigurarea cu materie prima a industriei prelucratoare si sporirea disponibilitatilor pentru livrare la export.
    Pentru indeplinirea acestui scop, de mare importanta pentru economia noastra nationala, pomicultura este chemata sa produca fructe in cantitati tot mai mari, de calitate superioara, din cele mai valoroase soiuri, cu coacere esalonata in timp, pentru prelungirea perioadei de consum, din speciile de mare interes economic, mult solicitate atit pe piata interna, cit si la export, in stare proaspata si conservata.
    In lumina acestor considerente, pentru valorificarea cit mai completa a conditiilor naturale si folosirea eficienta a fondurilor de investitii la infiintarea plantatiilor, dotarea tehnica, construirea capacitatilor de pastrare, conditionare si prelucrare a fructelor, se cere o riguroasa fundamentare stiintifica si folosirea sustinuta a progresului tehnic, in vederea cresterii randamentului si sporirii eficientei economice a pomiculturii.
    Pentru realizarea acestor obiective, Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor, Academia de Stiinte Agricole si Silvice prin Institutul de cercetari pentru pomicultura si statiunile experimentale, cit si catedrele de specialitate din invatamintul superior agricol, au obligatia de a-si intensifica activitatea in directia obtinerii de soiuri noi si selectii clonale valoroase, cu insusiri de productie si de calitate superioara celor existente in cultura, la toate speciile pomicole; verificarii, in conditiile tarii noastre, a soiurilor portaltoiurilor din sortimentul mondial si extinderii in cultura a celor cu caracteristici deosebite; perfectionarii sistemului si metodelor de producere a materialului saditor pomicol garantat, autentic si sanatos; stabilirii tehnologiilor moderne de infiintare si intretinere a plantatiilor de pomi, arbusti fructiferi si capsuni, in conditii de aplicare a unui grad avansat de mecanizare si chimizare; gasirii si promovarii formelor superioare de organizare a productiei si a muncii in pomicultura; stimularii si dezvoltarii acestei activitati de productie la gospodariile populatiei.

    In vederea realizarii acestor masuri, Marea Adunare Nationala a Republicii Socialiste Romania adopta prezenta lege.

    CAP. 1
    Patrimoniul pomicol

    Sectiunea 1
    Dispozitii generale
    In Republica Socialista Romania, conservarea si dezvoltarea patrimoniului pomicol, ridicarea valorii biologice si a potentialului productiv al plantatiilor constituie o obligatie pentru toate organizatiile socialiste si locuitorii patriei noastre detinatori de pomi.
    Pomii si arbustii fructiferi din plantatii in masiv sau razleti, de orice fel, cit si pepinierele pomicole, alcatuiesc, in totalitatea lor, patrimoniul pomicol al tarii.
    Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor raspunde de indeplinirea planului de dezvoltare a pomiculturii si cresterea productiei de fructe. In acest sens, impreuna cu comitetele executive ale consiliilor populare judetene si al municipiului Bucuresti, va lua toate masurile pentru ridicarea potentialului de rodire a plantatiilor existente si infiintarea de noi plantatii moderne, potrivit programului de dezvoltare a pomiculturii.
    Art. 2
    Cultura pomilor si arbustilor fructiferi se dezvolta cu precadere in zonele si bazinele pomicole consacrate, indeosebi in zona colinara, cit si in jurul centrelor mari de consum, pe terenuri amenajate corespunzator cerintelor de executare mecanizata a lucrarilor.
    La plantare se vor folosi speciile si soiurile de pomi si arbusti fructiferi, potrivit zonarii acestora, stabilita de Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor.
    Art. 3
    Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor, impreuna cu Academia de Stiinte Agricole si Silvice, cu consultarea organelor centrale interesate, a comitetelor executive ale consiliilor populare judetene si al municipiului Bucuresti, elaboreaza programul de dezvoltare in perspectiva a pomiculturii, pe zone naturale de productie si bazine specializate, cit si in profil teritorial, tinind seama de nevoile economiei.
    Art. 4
    Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor, prin Academia de Stiinte Agricole si Silvice si Comisia de stat pentru incercarea si omologarea soiurilor, raspunde de imbunatatirea continua a sortimentului pomicol si introducerea in productie a soiurilor noi cu insusiri calitative si economice superioare.
    Art. 5
    Academia de Stiinte Agricole si Silvice coordoneaza activitatea Institutului de cercetari pentru pomicultura, a statiunilor experimentale pomicole, cit si activitatea de cercetare a cadrelor didactice de la catedrele de specialitate din invatamintul superior agricol si raspunde de realizarea programelor de cercetare, precum si de elaborarea unor tehnologii superioare de productie, specifice fiecarei specii pomicole.
    Art. 6
    Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor, impreuna cu comitetele executive ale consiliilor populare judetene si al municipiului Bucuresti, organizeaza evidenta patrimoniului pomicol si raspund de utilizarea eficienta a plantatiilor pomicole detinute de toate organizatiile socialiste, precum si de activitatea de indrumare in plantarea si exploatarea pomilor si arbustilor fructiferi, de catre gospodariile populatiei.

    Sectiunea a II-a
    Producerea, circulatia, folosirea si controlul calitatii materialului saditor
    Art. 7
    Producerea materialului saditor pomicol se asigura de Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor prin reteaua de pepiniere organizate in unitati agricole de stat, autorizate potrivit legii.
    Pepinierele pomicole isi vor organiza si desfasura activitatea in concordanta cu nevoile de material saditor necesar realizarii programului de dezvoltare a pomiculturii, intocmit pe fiecare judet si municipiul Bucuresti.
    Art. 8
    Este interzisa producerea sau folosirea de material saditor din alte specii si soiuri si in alte proportii decit cele stabilite de catre Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor, in concordanta cu programul de dezvoltare a pomiculturii.
    Art. 9
    Pepinierele vor fi organizate si inzestrate corespunzator pentru a produce material saditor de calitate superioara, liber de boli si daunatori. Acestea sint obligate sa evidentieze in registrul de pepiniera cantitatea si autenticitatea materialului produs, tehnologia aplicata si destinatia data.
    Unitatile care produc sau cele care livreaza materialul saditor raspund de autenticitatea si calitatea acestuia si vor suporta, potrivit legii, daunele provocate unitatilor beneficiare, prin livrarea de material necorespunzator.
    Materialul saditor elita, liber de viroze, destinat pentru inmultire - portaltoii, ramurile altoaie, butasii, drajonii, stolonii de capsuni - va fi asigurat de catre Academia de Stiinte Agricole si Silvice prin Institutul de cercetari pentru pomicultura si statiunile experimentale, care raspund de aceasta.
    Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor va asigura, in procesul de productie, circulatie si folosire, controlul de calitate al materialului saditor, potrivit legii.
    Art. 10
    Preluarea materialului saditor pomicol de la pepiniere si desfacerea acestuia catre beneficiari se asigura de catre unitatile de specialitate ale Ministerului Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor, pe baza de contracte incheiate, de regula, pe lunga durata.

    Sectiunea a III-a
    Infiintarea plantatiilor de pomi si arbusti fructiferi
    Art. 11
    Sint destinate pentru infiintarea plantatiilor de pomi si arbusti fructiferi:
    a) terenurile situate in bazinele pomicole specializate si alte suprafete care, prin lucrarile de zonare a productiei agricole, sint destinate producerii fructelor;
    b) terenurile rezultate in urma defrisarii plantatiilor imbatrinite ori neproductive si care urmeaza a fi replantate imediat sau dupa o perioada de odihna;
    c) terenurile nisipoase, care pot fi valorificate intensiv prin plantatii pomicole.
    Pentru inregistrarea plantatiilor pomicole existente, in zonele si bazinele consacrate pot fi folosite, in conditiile legii, si alte categorii de terenuri, situate intre plantatii, care, potrivit proiectelor de organizare si amenajare a teritoriului, se valorifica eficient prin cultura pomilor si arbustilor fructiferi.
    Art. 12
    Organizatiile agricole socialiste pot infiinta plantatii de pomi si arbusti fructiferi numai pe baza autorizatiei de plantare, eliberata de catre organul agricol judetean, cu respectarea prevederilor din proiecte si a normelor tehnice stabilite de Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor.
    Infiintarea plantatiilor pomicole se va face cu executarea prealabila a lucrarilor de organizare si amenajare a teritoriului, corespunzator nevoilor acestora, asigurindu-se realizarea tuturor lucrarilor de prevenire si combatere a eroziunii solului.
    Art. 13
    Plantatiile noi se vor executa de catre organizatiile agricole socialiste, pe baza de studii si proiecte de executie. Se va urmari, prin intregirea plantatiilor existente si infiintarea plantatiilor noi, sa se organizeze intr-o masura cit mai mare unitati specializate, dotate cu toate utilitatile necesare desfasurarii eficiente a procesului de productie si valorificare.
    Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor va asigura, prin organele sale teritoriale, ca prin lucrarile de refacere, intregire si creare de noi plantatii pomicole sa se realizeze bazine incheiate si specializarea productiei de fructe, urmarind aplicarea unitara si complexa a solutiilor tehnice, in intocmirea proiectelor si executarea lucrarilor de infiintare a plantatiilor, in organizarea fermelor pomicole specializate, cit si in efectuarea de catre acestea a tuturor lucrarilor de intretinere si exploatare a plantatiilor pomicole, conform tehnologiilor, pentru obtinerea unei productii si a unei eficiente economice ridicate.
    Art. 14
    Plantarile de pomi si arbusti fructiferi la gospodariile populatiei se vor face potrivit planului de dezvoltare a productiei agricole in profil teritorial, tinind seama de prevederile programului din zona, cu respectarea normelor tehnice si a recomandarilor organelor agricole de specialitate, in scopul asigurarii necesarului de fructe pentru consumul local si pentru fondul de stat.
    Comitetele executive ale consiliilor populare le revine sarcina de a sprijini gospodariile populatiei in realizarea plantarilor de pomi din toate speciile, dind prioritate ciresilor, visinilor, nucilor, caisilor, arbustilor fructiferi si capsunilor, asigurind totodata infrumusetarea curtilor, localitatilor si imbunatatirea conditiilor de mediu.
    Art. 15
    Defrisarea pomilor si arbustilor fructiferi din plantatiile in masiv, cu exceptia celor neproductivi care trebuie inlocuiti si a celor de pe terenurile scoase, potrivit legii, din productia agricola, este interzisa pentru toate categoriile de detinatori.
    Defrisarea plantatiilor intrate in declin si neeconomice de pe terenurile proprietate de stat sau obsteasca se va face numai pe baza de autorizatie eliberata de organul agricol judetean, cu respectarea prevederilor legale privind casarea mijloacelor de baza.
    Plantatiile in masiv intrate in declin, necorespunzatoare, apartinind gospodariilor populatiei, vor putea fi defrisate, dupa caz, numai cu aprobarea comitetelor executive ale consiliilor populare comunale, orasenesti sau municipale, care sint obligate sa asigure concomitent realizarea plantarii unui numar cel putin echivalent de pomi sau arbusti fructiferi, pentru a nu diminua patrimoniul pomicol din unitatea teritorial-administrativa.

    Sectiunea a IV-a
    Intretinerea pomilor si arbustilor fructiferi
    Art. 16
    Detinatorii de pomi si arbusti fructiferi sint obligati sa execute, la timp si corespunzator normelor tehnice, lucrarile de ingrijire necesare: taierile anuale de formare si fructificare, lucrarea si fertilizarea anuala a soiurilor, combaterea bolilor si daunatorilor, completarea golurilor si inlocuirea pomilor debili, imbatriniti sau fara productie.
    Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor, prin Academia de Stiinte Agricole si Silvice, raspunde de elaborarea si imbunatatirea permanenta a tehnologiilor de cultura pentru fiecare specie pomicola, corespunzator metodelor avansate de mecanizare si chimizare, care sa asigure obtinerea de productii mari, de calitate superioara si cu economicitate ridicata.
    Organizatiile agricole socialiste raspund de aplicarea tehnologiilor stabilite de Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor si de luarea tuturor masurilor necesare realizarii parametrilor tehnico-economici proiectati la infiintarea plantatiilor.
    Art. 17
    Combaterea bolilor si daunatorilor in pomicultura constituie o sarcina obligatorie pentru toate organele si organizatiile socialiste, precum si pentru toti locuitorii tarii, detinatori de pomi si arbusti fructiferi.
    Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor, impreuna cu Ministerul Economiei Forestiere si Materialelor de Constructii si comitetele executive ale consiliilor populare judetene sau al municipiului Bucuresti, dupa caz, vor intocmi programe comune de tratamente si combatere a bolilor si daunatorilor pentru zonele limitrofe intre plantatiile pomicole si fondul forestier.
    Actiunile de combatere a bolilor si daunatorilor se vor face in mod organizat prin unitati de stat specializate, care vor aplica tratamentele unitar, pe zone si bazine pomicole, pentru toti detinatorii de pomi si arbusti fructiferi, sub indrumarea si controlul organelor agricole de specialitate, la termenele si in conditiile stabilite de acestea.
    Tratamentele se vor face cu mijloacele tehnico-materiale si financiare ale statului, beneficiarii urmind sa plateasca o taxa fixa, anual.
    Cultivatorii de pomi si arbusti fructiferi care contracteaza vinzarea de fructe la fondul de stat vor beneficia de inlesniri privind costul tratamentelor, in raport cu valoarea productiei livrate, potrivit conditiilor ce vor fi prevazute in contract.
    Art. 18
    Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor, Ministerul Industriei Constructiilor de Masini Grele si comitetele executive ale consiliilor populare judetene, prin intreprinderile de industrie locala, vor asigura, fiecare potrivit profilului sau, producerea tractoarelor, masinilor agricole, aparaturii si uneltelor specifice pomiculturii, prevazute in sistema de masini, conform prevederilor programelor anuale, cit si imbunatatirea permanenta a acesteia, pentru a ridica economicitatea mecanizarii lucrarilor de infiintare si intretinere a plantatiilor, de ingrijire a pomilor, precum si cele de recoltare, transport, conditionare, pastrare si valorificare a fructelor.
    Art. 19
    Ministerul Industriei Chimice va asigura producerea cantitatilor si sortimentelor de pesticide de mare eficacitate, pentru aplicarea tratamentelor de combatere a bolilor si daunatorilor in pomicultura, potrivit nevoilor stabilite de comun acord cu Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor.

    Sectiunea a V-a
    Cultura si protectia nucului
    Art. 20
    Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor si Ministerul Economiei Forestiere si Materialelor de Constructii, impreuna cu comitetele executive ale consiliilor populare judetene si al municipiului Bucuresti, raspund de luarea masurilor de extindere a culturii nucului in toate zonele favorabile si de plantare in localitati, pe aliniamentele soselelor si drumurilor, folosind material saditor selectionat, conform prevederilor programului de dezvoltare a culturii nucului in tara noastra.
    Ministerului Economiei Forestiere si Materialelor de Constructii ii revine sarcina de a-si asigura in mai mare parte nevoile de material lemnos de nuc, necesar unitatilor de industrializare, prin plantarea de nuci pe terenuri din fondul forestier.
    Contravaloarea materialului saditor livrat din pepinierele statului unitatilor agricole socialiste, gospodariilor populatiei, intreprinderilor si institutiilor, care se angajeaza sa cultive nuci, va fi suportata de la buget.
    Art. 21
    Distrugerea sau degradarea nucilor este interzisa.
    Taierea si transportul arborilor de nuc, din afara fondului forestier, se fac numai pe baza de autorizatie de taiere si transport, emisa de organele agricole judetene sau ale municipiului Bucuresti si numai in urmatoarele cazuri:
    a) nuci care au cel putin 1/3 din coroana uscata;
    b) nuci aflati pe suprafete pe care s-a autorizat construirea de obiective sau plantarea cu pomi ori vita de vie si a caror taiere nu se poate evita;
    c) nuci dezradacinati din cauze naturale.
    Art. 22
    Autorizatia de taiere si transport al arborilor de nuc in cazurile prevazute in art. 21 se elibereaza numai daca proprietarul sau cel care ii are in administrare directa ori in folosinta se obliga sa planteze pe teren propriu sau pe terenul repartizat de organele locale ale administratiei de stat, in termenul stabilit de acestea, trei nuci tineri pentru fiecare nuc ce urmeaza a fi taiat.
    Art. 23
    Exploatarea nucilor si plantatiilor speciale de nuc din fondul forestier, pentru obtinerea de material lemnos, se va face potrivit prevederilor amenajamentelor silvice.
    Art. 24
    Valorificarea lemnului de nuc se face numai catre unitatile Ministerului Economiei Forestiere si Materialelor de Constructii, care, la solicitarea detinatorilor, vor asigura in conditiile legii si operatiunile de taiere si transport.

    Sectiunea a VI-a
    Cultura si protectia dudului
    Art. 25
    Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor, Ministerul Economiei Forestiere si Materialelor de Constructii, impreuna cu comitetele executive ale consiliilor populare judetene si al municipiului Bucuresti, vor lua masuri de extindere a culturii dudului prin plantarea acestuia pe marginea soselelor, drumurilor si cailor ferate, in curtile gospodariilor populatiei, prin infiintarea plantatiilor intensive in unitatile agricole socialiste, in toate zonele favorabile, folosind material saditor hibrid si altoit.
    Plantatiile de dud intensive se vor infiinta sub indrumarea tehnica a organelor agricole sau silvice, pe terenuri corespunzatoare, cu respectarea tehnologiei de plantare, intretinere si exploatare, stabilita de Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor.
    Plantarea duzilor pe aliniamentele soselelor, drumurilor si cailor ferate se va face cu acordul si sprijinul Ministerului Transporturilor si Telecomunicatiilor.
    Art. 26
    Comitetele executive ale consiliilor populare judetene si al municipiului Bucuresti vor lua masuri de infiintare a plantatiilor de dud intensive, pe terenuri agricole proprietate de stat afectate scolilor de cultura generala pentru practica productiva sau diferitelor asezaminte si pe alte terenuri rezerve de stat, situate in vatra satului, care pot fi destinate acestui scop.
    Art. 27
    Materialul saditor de dud se va asigura de catre pepiniere specializate, organizate potrivit programului de dezvoltare a sericiculturii, din hibrizii si soiurile de dud inscrise in lista oficiala a soiurilor si hibrizilor de plante agricole.
    Art. 28
    Contravaloarea materialului saditor de dud destinat infiintarii de plantatii intensive, livrat din pepinierele statului unitatilor agricole socialiste, scolilor si altor institutii, va fi suportata de la buget.
    Art. 29
    Plantatiile de dud, duzii de pe marginea soselelor, drumurilor si cailor ferate, cit si din fondul silvic, reprezinta sursa de furajare a viermilor de matase si se vor exploata exclusiv in acest scop, de catre crescatorii care au incheiate contracte pentru cresterea viermilor de matase, pe baza repartizarii facute de catre comitetul executiv al consiliului popular local.
    Art. 30
    Pentru asigurarea bazei furajere a cresterii viermilor de matase se interzice taierea coroanei duzilor in perioada de iarna. Lucrarile de taiere se vor executa in lunile mai - iunie, dupa recoltarea frunzelor, potrivit tehnologiei stabilite de catre Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor.
    Art. 31
    Defrisarea duzilor din plantatiile intensive, cu exceptia celor calamitati sau uscati, se va putea face numai cu autorizatie eliberata de catre comitetele executive ale consiliilor populare judetene, municipale, orasenesti sau comunale, dupa caz.
    Art. 32
    Detinatorii plantatiilor de duzi sau ai duzilor razleti sint obligati sa asigure combaterea omizii paroase a dudului, in conditiile stabilite de organele de specialitate, sub indrumarea tehnica si controlul acestora.

    CAP. 2
    Organizarea si valorificarea productiei pomicole

    Sectiunea I
    Organizarea productiei pomicole
    Art. 33
    In scopul asigurarii conditiilor necesare sporirii productiei de fructe si imbunatatirii calitatii acesteia, prin introducerea si generalizarea tehnologiilor moderne si folosirea rationala a bazei tehnico-materiale, Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor, cu sprijinul comitetelor executive ale consiliilor populare judetene si al municipiului Bucuresti, vor promova sistemul de organizare si retribuire a muncii in acord global, organizarea productiei pomicole in ferme specializate si alte forme superioare de organizare a productiei si a muncii in pomicultura.
    Art. 34
    In zonele si localitatile cu conditii favorabile extinderii pomiculturii se pot constitui, potrivit legii, asociatii ale producatorilor individuali. Pentru dezvoltarea productiei de fructe, acestea vor beneficia de sprijinul statului, constind din: acordarea gratuita de asistenta tehnica de specialitate, credite de investitii pentru infiintarea de noi plantatii, refacerea si modernizarea celor existente, credite de productie, precum si aprovizionarea cu materiale, unelte si mijloace mecanice necesare executarii lucrarilor in plantatii, asigurarea valorificarii productiei prin contractarea si preluarea acesteia.

    Sectiunea a II-a
    Valorificarea fructelor
    Art. 35
    Valorificarea fructelor se face prin unitati socialiste specializate, cit si direct de catre producatori, cu respectarea prevederilor legale.
    Art. 36
    Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor raspunde de organizarea si realizarea, intr-o conceptie unitara, in cadrul zonelor si bazinelor pomicole, a capacitatilor necesare pentru conditionarea, pastrarea si industrializarea fructelor, asigurind o valorificare superioara a acestora pentru intreaga agricultura.

    CAP. 3
    Indrumarea si stimularea dezvoltarii pomiculturii

    Art. 37
    Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor va infiinta, ca organ consultativ, in cadrul Consiliului productiei vegetale, Comisia nationala pentru pomicultura, avind, in principal, urmatoarele atributii:
    a) elaborarea de propuneri pentru orientarea si zonarea pomiculturii in perspectiva, in functie de necesitatile consumului intern de fructe in stare proaspata, pentru industrializare si largirea exportului;
    b) avizarea programului de dezvoltare a pomiculturii si a principalelor masuri tehnice si economice privind pomicultura.
    Componenta Comisiei nationale pentru pomicultura si modul de lucru al acesteia se stabilesc de catre Consiliul de conducere al Ministerului Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor.
    Art. 38
    In scopul stimularii extinderii culturii pomilor si arbustilor fructiferi, respectarii sortimentelor stabilite pentru consum intern si export, ingrijirii exemplare a plantatiilor, intrarii la timp pe rod si cu potential superior de productie a noilor plantatii, Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor va organiza plantatii si livezi model pe terenurile organizatiilor agricole socialiste si gospodariilor populatiei, va institui concursuri pentru desemnarea celor mai bune ferme, unitati si producatori individuali, in faze judetene si pe tara, si va acorda premii, distinctii si alte stimulente.
    Art. 39
    Pentru mobilizarea tuturor cetatenilor tarii la dezvoltarea culturii pomilor si arbustilor fructiferi si a productiei de fructe, Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor va organiza anual, impreuna cu comitetele executive ale consiliilor populare judetene si al municipiului Bucuresti, "saptamina pomiculturii", perioada in care se vor realiza actiuni sustinute de plantari de pomi, lucrari de intretinerea livezilor si pomilor, in fiecare localitate.

    CAP. 4
    Raspunderi si sanctiuni

    Art. 40
    Incalcarea dispozitiilor prevazute in prezenta lege atrage raspunderea disciplinara, contraventionala, materiala, civila sau penala, dupa caz.
    Art. 41
    Livrarea cu stiinta sau din neglijenta de material saditor pomicol necorespunzator standardelor de stat sau normelor interne, savirsita in conditiile art. 248 sau 249 din Codul penal, constituie infractiune si se pedepseste, dupa caz, potrivit prevederilor acestor articole.
    Art. 42
    Vinzarea fara autorizatie a materialului saditor pomicol din soiurile si hibrizii cu regim de licenta, catre cetatenii straini sau intreprinderi straine, constituie infractiune si se pedepseste potrivit art. 302 din Codul penal.
    Art. 43
    Incalcarea prevederilor art. 21 si 24 din prezenta lege cu privire la taierea si valorificarea nucului constituie infractiune si se pedepseste cu amenda.
    Art. 44
    Faptele care constituie contraventii la dispozitiile art. 6, 7, 8, 9, 10, 12, 13, 15, 16, 17, 22, 31 si 32, precum si alte contraventii la dispozitiile prezentei legi, vor fi stabilite si sanctionate prin hotarire a Consiliului de Ministri.
    Amenzile pot fi aplicate si persoanelor juridice.

    CAP. 5
    Dispozitii finale

    Art. 45
    Criteriile de repartizare pe teritoriu a speciilor si soiurilor de pomi si arbusti fructiferi, modul de efectuare a studiilor si lucrarilor pentru stabilirea bazinelor pomicole, introducerea si tinerea la zi a evidentei patrimoniului pomicol, modul si conditiile de eliberare a autorizatiei de infiintare a plantatiilor pomicole, precum si de defrisare a acestora, regulile pentru efectuarea lucrarilor agrotehnice de baza si de combatere a bolilor si daunatorilor, regulile pentru pastrarea, prelucrarea si valorificarea fructelor, precum si alte masuri de executare a prezentei legi, se stabilesc prin norme tehnice obligatorii, emise de ministrul agriculturii, industriei alimentare si apelor.
    Art. 46
    Prezenta lege intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Buletinul Oficial al Republicii Socialiste Romania.
    Art. 47
    Dispozitiile contrare prezentei legi, prevazute in Decretul nr. 134/1954, privind protectia nucului si valorificarea lemnului de nuc, publicat in Buletinul Oficial nr. 20 din 29 aprilie 1954, Hotarirea Consiliului de Ministri nr. 305/1964 privind unele masuri pentru extinderea plantatiilor si cresterea productiei de nuci si valorificarea rationala a lemnului de nuc, publicata in Colectia de hotariri si dispozitii ale Consiliului de Ministri nr. 23 din 2 iunie 1964, precum si orice alte dispozitii contrare, se abroga.

    Aceasta lege a fost adoptata de Marea Adunare Nationala in sedinta din 26 iulie 1974.

                               Presedintele
                          Marii Adunari Nationale,
                              NICOLAE GIOSAN



SmartCity5

COMENTARII la Legea 11/1974

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 11 din 1974
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu