E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 284 din 15 august 1947

pentru cedarea catre Banca Nationala a Romaniei a aurului, valutelor efective si altor mijloace de plata straine

ACT EMIS DE: MINISTERUL INDUSTRIEI SI COMERTULUI

ACT PUBLICAT IN:            MONITORUL OFICIAL  NR. 186 din 15 august 1947


SmartCity3


    Art. 1
    Persoanele stabilite in tara, avand in proprietate sau posesiune cu orice titlu, valorile specificate mai jos la art. 2, sunt obligate a le ceda Bancii Nationale a Romaniei contra platii in lei, la cursul oficial, in termen de 15 zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial.
    Se considera stabilite in tara, in spiritul legii de fata, persoanele fizice sau juridice, al caror domiciliu sau asezare obisnuita, resedinta sau sediu central se afla in Romania; sucursalele unei intreprinderi din strainatate, precum si stabilimentele strainilor aflate in Romania, fie ca sunt sau nu independente din punct de vedere juridic, se considera stabilite in tara, chiar daca sediul lor central s-ar afla in strainatate; de asemenea cetatenii straini care locuiesc in tara mai mult de sase luni.
    Art. 2
    Se va ceda:
    a) Aurul sub orice forma, precum si medaliile jubiliare emise in baza Decretului-lege nr. 656 din 1944, cu urmatoarele exceptiuni: aurul sub formele prevazute de art. 6 din Legea nr. 638 din 1946; salbele confectionate din ducati mari si mici austriaci (galbeni mari si mici); mahmudelele si icusarii, precum si colectiile numismatice ce se vor recunoaste ca atare de Banca Nationala a Romaniei, inlauntrul termenului de cedare fixat de prezenta lege. Aceste exceptiuni sunt limitative. Bijuteriile confectionate din monezi de aur batute dupa anul 1800 nu sunt exceptate;
    b) Valutele efective:
    Prin valute efective se inteleg monetele de metal sau de hartie, precum si biletele de banca de orice fel, batute sau emise in strainatate;
    c) Cecurile si ordinele de plata exprimate in moneta straina;
    d) Disponibilul in conturi si creantele in valuta straina in tara si strainatate.
    Printr-un comunicat ce va apare in Monitorul Oficial odata cu prezenta lege, Banca Nationala a Romaniei va stabili felul valutelor si devizelor prevazute de punctele b, c si d, ce urmeaza a fi cedate.
    Art. 3
    Sunt obligate sa cedeze valorile specificate la art. 2 si stabilite prin comunicatul Bancii Nationale a Romaniei:
    a) Persoanele fizice;
    b) Persoanele juridice prin reprezentantii lor legali;
    c) Persoanele incapabile sau puse in interdictie, prin reprezentantii lor legali;
    d) Persoanele care, pe baza unei dispozitiuni legale din ordinul unei autoritati sau prin testament poseda valori supuse cedarii (sindicul falimentului, curator si executor testamentar etc.);
    e) Asociatiile de persoane fara personalitate juridica sau fara patrimoniu, prin reprezentantii lor legali;
    f) Institutiile de stat si regiile autonome.
    Persoanele mai sus prevazute nu sunt obligate sa justifice provenienta valorilor aratate la art. 2.
    Art. 4
    Persoanele care in conformitate cu dispozitiunile prezentei legi au obligatia de cedare a valorilor specificate la art. 2 si care la data publicarii in Monitorul Oficial a legii de fata se afla in strainatate sunt obligate a efectua operatiunea de cedare in termen de 15 zile de la data intrarii lor in tara.
    Art. 5
    Persoanele, stabilite in tara care vor dobandi cu orice titlu, gratuit sau oneros, una din valorile specificate la art. 2, pe alta cale decat pe baza unei autorizatiuni dupa intrarea in vigoare a prezentei legi sunt obligate a le ceda Bancii Nationale a Romaniei, personal sau prin intermediul unei banci autorizate, in termen de 15 zile de la dobandirea lor.
    Art. 6
    Persoanele care vor dobandi calitatea de persoana stabilita in tara, astfel cum este definita in art. 1, alin. 2, din prezenta lege, sunt obligate a ceda Bancii Nationale a Romaniei, personal sau prin intermediul unei banci autorizate, in termen de 10 zile de la data cand dobandesc aceasta calitate, valorile specificate la art. 2.
    Art. 7
    Persoanele, asa dupa cum sunt definite de art. 1, avand proprietate sau posesiune cu orice titlu valorile enumerate mai jos, sunt obligate a le declara Bancii Nationale a Romaniei, in termen de 15 zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial, fara a fi obligate a justifica provenienta valorilor.
    Art. 8
    Se va declara:
    a) Valutele si devizele neprevazute de comunicatul Bancii Nationale a Romaniei, mentionate in ultimul alineat al art. 2;
    b) Acreditivele, biletele la ordin, cambiile, orice efecte de comert exprimate in moneda straina, precum si toate creantele asupra strainatatii neprevazute in comunicatul Bancii Nationale a Romaniei, asupra cedarii;
    c) Valori mobiliare emise in strainatate (valori mobiliare straine), precum si cupoanele de dobanda si dividendele lor;
    d) Participatiuni la companii si societati si in general participatiuni sub orice forma, la intreprinderile aflate in strainatate;
    e) Bunuri imobiliare aflate in strainatate si drepturi imobiliare (drepturi miniere, drepturi succesorale, drepturi de proprietate asupra vaselor de transport, etc.).
    Declararea valorilor ramane obligatorie, indiferent de faptul ca ele trebuiau declarate, sau au fost declarate in trecut, in conformitate cu dispozitiunile altor legi.
    Art. 9
    Daca valorile, enumerate la art. 8, punctele a - c, se afla depuse la o Banca, declaratia lor va fi trimisa Bancii Nationale a Romaniei, prin intermediul bancii respective. Bancile sunt obligate a face declaratiuni din proprie initiativa, in cazul cand persoanele obligate a declara valorile depuse la acele banci, nu au facut-o pana cel mai tarziu cu 2 zile inainte de expirarea termenului.
    Art. 10
    Asupra valorilor supuse declaratiunii, nu se va putea dispune, decat cu aprobarea prealabila a Bancii Nationale a Romaniei.
    Art. 11
    Actul de dispozitiune facut cu nerespectarea prevederilor de mai sus, este considerat ca nul.
    Art. 12
    Sunt supuse obligatiunii de declarare a valorilor mentionate la art. 8, persoanele fizice si juridice, precum si asociatiunile care se incadreaza in dispozitiunile art. 3, 4, 5 si 6.
    Art. 13
    Sunt scutiti de obligatiunea cedarii si declararii reprezentantii diplomatici si consulari, functionarii de cariera, care nu sunt cetateni romani, impreuna cu functionarii lor subalterni, supusi ai Statului reprezentant si care, in afara serviciului lor, nu exercita nici o profesiune, meserie sau orice alta activitate lucrativa in Romania.
    Art. 14
    Cine incalca dispozitiunile prezentei legi se pedepseste cu confiscarea valorilor necedate sau nedeclarate, cu inchisoare de la 5 - 25 ani si cu amenda egala cu incincitul valorilor confiscate, fara a se putea acorda circumstante atenuante.
    Daca valorile necedate sau nedeclarate nu pot fi confiscate, indiferent din ce cauza, infractorii vor fi condamnati sa plateasca in folosul Statului o suma egala cu de cinci ori echivalentul in lei a obiectului infractiunii; aceasta suma se dubleaza in caz de necedarea aurului sau valutelor efective prevazute in comunicatul Bancii Nationale a Romaniei.
    Infractiunile la prezenta lege se constata si se judeca conform prevederilor Legii pentru comertul de devize din 1 octombrie 1932, cu modificarile ulterioare.
    Valorile confiscate in folosul Statului, vor fi lichidate pentru Stat la cursul oficial.
    Banca Nationala a Romaniei va retine din contravaloarea in lei a valorii confiscate, 25% pentru cheltuielile sale de urmarire si 20% pentru a fi distribuite drept prime, din care 10% denuntatorului si 10% constatatorului, afara de cazul cand agentii constatatori sunt functionari ai Bancii Nationale a Romaniei sau membri ai Corpului judecatoresc, in care caz prima cuvenita lor se va retine de Banca Nationala a Romaniei pentru acoperirea cheltuielilor provocate cu urmarirea infractiunilor la legea de fata.
    Art. 15
    Obligatiile prevazute in legea devizelor si in Legea circulatiei metalelor pretioase (638/1946) sunt si raman in vigoare.
    Art. 16
    Dispozitiunile Legii nr. 656 din 1944, privitor la circulatia medaliilor comemorative de aur, sunt si raman abrogate; se abroga deasemenea dispozitiunile art. 7, pct. b din Legea nr. 638 din 1946.
    Art. 17
    Cedarile si declaratiunile se vor face la sediile Bancii Nationale a Romaniei din Bucuresti si din provincie.
    Art. 18
    Banca Nationala a Romaniei este autorizata a lua masurile necesare, pentru aplicarea si executarea dispozitiunilor din prezenta lege.SmartCity5

COMENTARII la Legea 284/1947

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 284 din 1947
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat OUG 96 2021
    GET YOUR EX LOVER BACK. This is my testimony of life that I will tell everyone. I have been married for 25 years Another woman had a spell to get me away from my lover, My husband left me and the children and we suffered for 2 years until I saw post about where this man Dr Omokpo has helped so many people recover their broken marriages and relationships   to get their ex lovers back. I decided to send him a message about my broken marriage and family  about how my husband left me and  for him to help me bring back my loving husband home, This great man told me what to do and I followed him as he instructed. After 48 hours, as he told me, I saw a car enter the compound. I was shocked when I saw my husband. As I share my testimony with you my husband came back to me and the kids and that's why I'm happy to put all of you to meet this man for solutions to your problem and bring your lover back to you and mend your broken marriage or your relationship restored back to happiness as you wished. Contact this great man via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Ordin 1471 2020
    Ești bărbat sau femeie de afaceri? Sunt CEO-ul companiei de împrumut Thomas și vreau să știți cu toții că suntem instruiți să împrumutăm împrumuturi numai celor care au nevoie de împrumut pentru a-și sărbători Ajunul de Crăciun într-un mod mai bun ca niciodată și, de asemenea, celor care au nevoie pentru sprijin financiar, așa că, așa că, dacă aveți nevoie de un împrumut sau un împrumut de Crăciun pentru a vă îndepărta datoriile sau facturile, atunci ne puteți contacta prin e-mailul nostru din VIA (tinvestor53@gmail.com) pentru mai multe detalii despre această tranzacție împrumută fonduriWhatsApp “: +16892107004
ANONIM a comentat Decretul 244 1978
    De ce apare decretul asta in 2021, mai exista RSR? As vrea sa stiu care este legislatia actuala, nu date istorice.
ANONIM a comentat Hotărârea 5 2019
    Save Your Relationship and Get Your Ex Boyfriend/Girlfriend Back! contact: +1(662)-493-2087 is certainly the best spell caster online and his result is 100% guarantee… I don't know how to really thank Dr. PATRICK for what he did for me. My Name is Libby Eva from the UK, i have been dating this man who I loved very much for over four years now without any problem in our relationship. so at a point he changed so suddenly after returning from the office and started behaving so strangely. it even got to the extent that he told me it was over and i should never call him again. This was a person that loved me with everything that he had. When I told my friend Jenny what happened, she introduced me to a great spell caster called DR PATRICK, the chief priest of all spell caster. At first sight this man told me all my problems. It was his secretary that used a charm on him. Dr PATRICK told me not to worry that he will help me solve the problem. The following day, I was in the house in a sober mood when I first received a message from my boyfriend that he was very sorry and before I dropped the phone, he called me again to say he was on his way home and that he was truly sorry for everything. To my greatest surprise, one week later he engaged me and we got married. All Thanks to DR PATRICK. You can contact him through the following means Email: drpatrickspellcaster@gmail.com Mobile Number: +1 662 493 2087 Blog: https://drpatrickspellcast.blogspot.com Facebook pages https://www.facebook.com/Drpatrickspellcaster11
ANONIM a comentat Hotărârea 5 2019
    Save Your Relationship and Get Your Ex Boyfriend/Girlfriend Back! contact: +1(662)-493-2087 is certainly the best spell caster online and his result is 100% guarantee… I don't know how to really thank Dr. PATRICK for what he did for me. My Name is Libby Eva from the UK, i have been dating this man who I loved very much for over four years now without any problem in our relationship. so at a point he changed so suddenly after returning from the office and started behaving so strangely. it even got to the extent that he told me it was over and i should never call him again. This was a person that loved me with everything that he had. When I told my friend Jenny what happened, she introduced me to a great spell caster called DR PATRICK, the chief priest of all spell caster. At first sight this man told me all my problems. It was his secretary that used a charm on him. Dr PATRICK told me not to worry that he will help me solve the problem. The following day, I was in the house in a sober mood when I first received a message from my boyfriend that he was very sorry and before I dropped the phone, he called me again to say he was on his way home and that he was truly sorry for everything. To my greatest surprise, one week later he engaged me and we got married. All Thanks to DR PATRICK. You can contact him through the following means Email: drpatrickspellcaster@gmail.com Mobile Number: +1 662 493 2087 Blog: https://drpatrickspellcast.blogspot.com Facebook pages https://www.facebook.com/Drpatrickspellcaster11
ANONIM a comentat Legea 144 2008
    I feel so blessed again in my marriage after Prof Remmy(+27660670249) brought back my husband that separated with me for good 3 months. AM NATALIE KEYMAN from MEMPHIS,USA . i really ain't know what would be enough to thank Prof Remmy for his powerful helping hand in my life. My husband separated with me for 3 years hence being in pain & agony without him. I searched for help everywhere but nothing worked out not until I met Prof Remmy who I contacted online through his website (https://www.psychicremmy.com/). I explained my situation to him and he promised that my husband will get back to me within 48 hours. I believed in him and as he prepared a powerful love spell to bring back my husband permanently. Thomas called me exactly within 48 hours as Prof Remmy had said initially before performing the rituals. He pleaded and said he needs me back and now we are living happily again for the past 9 months. Everyone out there reading my article that needs help should contact him... Email: psychicremmy@gmail.com or Visit: (https://www.psychicremmy.com/).
ANONIM a comentat Hotărârea 5 2019
    Life has not been easy with me after my marriage was broken when my husband filled for a divorced but I thank God for using LORD ZAKUZA who's like a God on Earth to get my broken marriage restored with his powerful spell. I suffered for depression for 6 months but today, I am so happy for getting to know LORD ZAKUZA for his spell has really made me to believe that of a truth spells are real and they work. I adhered to every bit of instructions given to me by LORD ZAKUZA for he promised me that he will make me happy and proud and really, all that happened and my husband came back to me with his knees on the ground begging me for forgiveness within 48 hours after I got in touch with him and now we are perfectly bonded again for life. I can boldly say to everyone out there that LORD ZAKUZA spells is really the best and most powerful. I'm forever grateful to him till the end of time. So, you can get connected with him on Email via: Lordzakuza7@gmail.com or WhatsApp with this number +1 (740) 573-9483.
ANONIM a comentat Hotărârea 5 2019
    Life has not been easy with me after my marriage was broken when my husband filled for a divorced but I thank God for using LORD ZAKUZA who's like a God on Earth to get my broken marriage restored with his powerful spell. I suffered for depression for 6 months but today, I am so happy for getting to know LORD ZAKUZA for his spell has really made me to believe that of a truth spells are real and they work. I adhered to every bit of instructions given to me by LORD ZAKUZA for he promised me that he will make me happy and proud and really, all that happened and my husband came back to me with his knees on the ground begging me for forgiveness within 48 hours after I got in touch with him and now we are perfectly bonded again for life. I can boldly say to everyone out there that LORD ZAKUZA spells is really the best and most powerful. I'm forever grateful to him till the end of time. So, you can get connected with him on Email via: Lordzakuza7@gmail.com or WhatsApp with this number +1 (740) 573-9483.
ANONIM a comentat Decizia 385 2016
    I want to thank a very kind and powerful psychic who brought back my ex wife who left me she told me she wants to be alone and left me and the kids I was devastated everyday i keep thinking how i would live without her one day i was online when I found Priest Ade website then i contacted him, He told me not to worry she will be back in 24hours after he cast his love spell i had some doubt though but i just did all he instructed and had a little faith, To my greatest surprise the next day she was back to me and the family she told me she was sad because she couldn't get pregnant since we have been trying but Priest Ade also solved that now she is 3 weeks pregnant I'm so excited i highly recommend him he is powerful and can help you too with different problems email him now at ancientspiritspellcast@gmail.com OR ancientspiritspellcast@yahoo.com And his website https://ancientspiritspell.wordpress.com OR WhatsApp +234 905 472 7023
ANONIM a comentat Hotărârea 1118 1956
    Buna ziua, Aceasta este pentru a informa publicul larg că doamna Della Taylor, o persoană privată Împrumutătorul de împrumut are o oportunitate financiară pentru toți cei care au nevoie de acest lucru ajutor financiar. ea ne dă un împrumut la 3%, rata dobânzii pentru persoane fizice, companii și companii sub un punct de vedere și statut clar și inteligibil. a lua legatura ne astăzi prin e-mail la: Dellastaylors@yahoo.com WhatsApp + 1 (209) 251-1529
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu