E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a modificat niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 880 din  1 ianuarie 1965

privind acordarea de ajutoare materiale in cadrul asigurarilor sociale de stat

ACT EMIS DE: CONSILIUL DE MINISTRI


SmartCity3


    Dreptul angajatilor la ajutoare materiale in cadrul asigurarilor sociale de stat constituie unul din drepturile fundamentale ale oamenilor muncii, garantat prin Constitutia Republicii Populare Romane. Acest drept se realizeaza din fonduri de stat, angajatii fiind scutiti de plata oricarei contributii.
    Cresterea venitului national ca urmare a dezvoltarii continue a economiei nationale a creat conditii pentru imbunatatirea acordarii ajutoarelor materiale in cadrul asigurarilor de stat.
    In acest scop, Consiliul de Ministri al Republicii Populare Romane si Consiliul Central al Sindicatelor din Republica Populara Romana hotarasc:
    Art. 1
    Angajatii au dreptul la ajutoare materiale:
    a) pentru incapacitate temporara de munca;
    b) pentru prevenirea imbolnavirilor, refacerea si intarirea sanatatii;
    c) in caz de maternitate;
    d) in caz de deces.

    CAP. 1
    Ajutoare pentru incapacitate temporara de munca

    Art. 2
    Angajatii cu contracte de munca pe durata nedeterminata (permanenti) au dreptul, in cazul incapacitatii temporare de munca determinata de boala sau accident, la ajutoarele care se acorda din prima zi de incapacitate si pana la data insanatosirii. Aceste ajutoare se acorda si celor care se afla in perioada de proba in vederea angajarii lor definitive.
    In cazul in care organele medicale competente au dat aviz de pensionare, ajutoarele se acorda pana la sfarsitul lunii urmatoare aceleia in care s-a dat avizul. Inauntrul acestui termen, intreprinderea sau institutia este obligata a intocmi dosarul de pensionare, completat cu toate actele necesare, si a-l depune la oficiul de prevederi sociale al sfatului popular raional sau orasenesc in raza careia domiciliaza angajatul.
    Daca incapacitatea temporara de munca s-a ivit in timpul concediului de odihna sau a concediului fara plata, ajutorul se acorda numai in cazul cand angajatul a fost internat intr-o unitate medico-sanitara sau daca organul medical i-a prescris un concediu mai mare de 7 zile.
    Art. 3
    Angajatii cu contracte de munca pe durata determinata sau pentru o lucrare determinata (temporari sau sezonieri) au dreptul, in cazul pierderii temporare a capacitatii de munca din cauza de boala sau accident, la ajutoarele care se acorda pe o durata de cel mult 65 de zile lucratoare in cursul unui an calendaristic.
    Angajatii aratati in alineatul precedent primesc aceste ajutoare numai daca au o vechime in munca de cel putin 4 luni in ultimele 12 luni premergatoare concediului medical, sau de 10 luni in ultimii doi ani premergatori concediului medical.
    In cazul in care incapacitatea de munca se datoreste unui accident in munca, accident in legatura cu munca sau unei boli profesionale, ajutoarele se acorda pe toata durata incapacitatii, indiferent de vechimea in munca.
    Art. 4
    Pensionarii de invaliditate gradul III si pensionarii urmasi care au calitate de angajati primesc ajutoare in cazul incapacitatii temporare de munca in aceleasi conditii ca si ceilalti angajati.
    Ceilalti pensionari care au si calitatea de angajati primesc in perioada incapacitatii temporare de munca, in loc de ajutoare, pensia integrala.
    Art. 5
    Cuantumul ajutoarelor pentru incapacitate temporara de munca determinata de boala sau accident (in afara cazurilor prevazute la art. 7) se stabileste in raport cu vechimea neintrerupta in munca, pe baza salariului tarifar, astfel:
    - pana la 2 ani...................50%
    - de la 2-5 ani.................. 70%
    - de la 5-8 ani.................. 80%
    - peste 8 ani.................... 90%
    Pentru angajatii sezonieri care au in fiecare an o activitate periodica in aceeasi unitate sau in alte unitati, cuantumul ajutoarelor se stabileste in raport cu timpul rezultat din insumarea perioadelor lucrate anterior acordarii concediului medical.
    Angajatii in varsta de 14-18 ani cu o vechime neintrerupta in munca pana la 2 ani au dreptul, in cazul incapacitatii temporare de munca, la ajutoare in cuantum de 60% din salariul tarifar lunar.
    Art. 6
    Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca din cauza unui accident care nu are legatura cu munca sau a unei boli obisnuite se acorda pentru primele 3 zile calendaristice de concediu medical in proportie de 50% din cuantumul cuvenit.
    Beneficiaza din prima zi de cuantumul integral al ajutorului ce li se cuvine angajatii aflati in incapacitate temporara de munca ca urmare a unui accident in munca, accident in legatura cu munca, a unei boli profesionale si in caz de tuberculoza.
    De asemenea beneficiaza din prima zi de cuantumul integral al ajutorului ce li se cuvine angajatii aflati in incapacitate temporara datorita bolilor transmisibile sau urgentelor medico-chirurgicale stabilite de Ministerul Sanatatii si Prevederilor Sociale.
    Ajutoarele pentru prevenirea imbolnavirilor, refacerea si intarirea sanatatii, precum si cele pentru maternitate se acorda din prima zi in cuantumul integral cuvenit.
    Art. 7
    Cuantumul ajutoarelor pentru incapacitate temporara de munca provocata de un accident in munca, de un accident in legatura cu munca, de o boala profesionala sau de tuberculoza este de 90% din salariul tarifar, indiferent de natura contractului de munca si de vechimea neintrerupta in munca.

    CAP. 2
    Ajutoare pentru prevenirea imbolnavirilor, refacerea si intarirea sanatatii

    Art. 8
    Angajatii cu contracte de munca pe durata nedeterminata au dreptul la ajutoare pentru prevenirea imbolnavirilor, refacerea si intarirea sanatatii.
    Aceste ajutoare se acorda in cazul:
    a) trecerii temporare in alta munca sau reducerii programului de lucru din cauza bolii sau accidentului;
    b) trimiterii la tratament balneoclimateric;
    c) carantinei.
    De asemenea angajatii au dreptul la ajutoare pentru procurarea de proteze.
    Art. 9
    Angajatii cu contracte de munca pe durata nedeterminata au dreptul la ajutoare pentru trecerea temporara in alta munca sau in cazul reducerii programului de lucru din cauza bolii sau accidentului, numai daca la noul loc de munca primesc o retributie inferioara celei avute.
    Trecerea temporara la o munca mai usoara sau reducerea programului de lucru cu 1/4 din durata normala se acorda la propunerea medicului, de catre conducerea unitatii, cu avizul favorabil al comitetului sindicatului din intreprindere sau institutie pe o durata de cel mult 90 de zile calendaristice intr-un an calendaristic.
    Cuantumul lunar brut al ajutorului este egal cu diferenta dintre salariul tarifar avut anterior trecerii in alta munca sau reducerii programului de lucru si salariului tarifar al noului loc de munca, fara a putea depasi 25% din salariul tarifar de incadrare avut anterior.
    Art. 10
    Angajatii cu contracte de munca pe durata nedeterminata trimisi in timpul concediului de odihna pentru tratament in statiunile balneoclimaterice beneficiaza de ajutoare care se acorda pentru zilele de tratament balnear ce depasesc durata concediului de odihna, la care se adauga 2-3 zile pentru transport si pentru readaptarea la conditiile de viata de la domiciliu, dupa venirea din statiune.
    Cei care sunt in incapacitate temporara de munca si sunt trimisi la tratament balneoclimateric de organele medicale competente primesc ajutor pe toata durata tratamentului.
    Cuantumul ajutoarelor pentru trimiterea la tratament balneoclimateric se stabileste in conditiile prevazute de art. 5.
    Art. 11
    Angajatii cu contracte de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata, carora li se interzice sa mearga la lucru de catre organele medicale, din cauza unei boli molipsitoare, beneficiaza de un ajutor pentru carantina pe durata stabilita prin actele normative in vigoare.
    Ajutoarele pentru carantina se acorda in cuantum de 90% din salariul tarifar, indiferent de natura contractului de munca si de vechimea neintrerupta in munca.
    Art. 12
    Angajatii cu contracte de munca pe durata nedeterminata au dreptul la ajutoare pentru proteze chirurgicale, dentare, oculare si auditive, centuri abdominale si aparate ortopedice.
    Ajutoarele se acorda in urmatoarele procente din costul protezei:
    - 100% angajatilor cu un salariu tarifar lunar de pana la 700 de lei;
    - 75% celor cu un salariu tarifar de la 701-1000 de lei;
    - 50% celor cu un salalriu tarifar lunar de la 1001- 1200 de lei.
    Aceste ajutoare se acorda in proportie de 100%, indiferent de marimea salariului tarifar lunar si de natura contractului de munca:
    - celor care au suferit un accident in munca sau accident in legatura cu munca;
    - celor suferinzi de boli profesionale.

    CAP. 3
    Ajutoare in caz de maternitate

    Art. 13
    Angajatele au dreptul la ajutoare de maternitate pentru:
    a) sarcina si lehuzie;
    b) ingrijirea copilului bolnav.
    Art. 14
    Angajatele au dreptul la un concediu platit pentru maternitate de 112 zile, din care 52 zile inainte de nastere si 60 de zile dupa nastere. Concediile de sarcina si lehuzie se compenseaza intre ele.
    In cazul in care copilul se naste mort sau moare dupa nastere, durata concediului de lehuzie este de 42 de zile calendaristice.
    Daca moartea copilului survine dupa 42 de zile de la nastere, concediul de lehuzie inceteaza.
    Art. 15
    Cuantumul ajutoarelor pentru sarcina si lehuzie este de:
    - 90% din salariul tarifar lunar pentru angajatele cu o vechime neintrerupta in munca de peste 12 luni;
    - 70% din salariul tarifar lunar pentru angajatele cu o vechime neintrerupta in munca de 6-12 luni;
    - 50% din salariul tarifar lunar pentru angajatele cu o vechime neintrerupta in munca de pana la 6 luni.
    Art. 15^1
    Cuantumul ajutorului pentru sarcina si lehuzie pentru angajatele care nasc al treilea copil si urmatorii este de 100% din salariul tarifar lunar, indiferent de vechimea neintrerupta in munca^1.
--------------------------
    ^1. Acest articol s-a introdus ca urmare a modificarii aduse hotararii Consiliului de Ministri si a Consiliului Central al Uniunii Generale a Sindicatelor nr. 880/1965 de catre H.C.M. si C.C. al U.G.S.R. nr. 2489/1966.

    Art. 16
    Contractele de munca ale angajatelor care se gasesc in concediu de maternitate nu pot fi desfacute din initiativa celui care angajeaza.
    Art. 17
    Angajatele care au copii in varsta pana la 2 ani au dreptul la ajutor pentru ingrijirea acestora in caz de imbolnavire. Durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se stabileste de Ministerul Sanatatii si Prevederilor Sociale si Consiliului Central al Sindicatelor.
    Angajatele cu contracte de munca pe durata determinata beneficiaza de acest ajutor numai daca indeplinesc conditiile de vechime in munca prevazute de art. 3, alin. 2.
    Cuantumul ajutorului pentru ingrijirea copilului bolnav se stabileste in conditiile prevazute la art. 5.

    CAP. 4
    Ajutor in caz de deces

    Art. 18
    Angajatii au dreptul la un ajutor in cuantum de 500 de lei in cazul decesului unui membru de familie pe care il intretin.
    La decesul angajatului se acorda membrilor de familie ai acestuia sau persoanelor din afara familiei care au suportat cheltuielile ocazionate de deces un ajutor in cuantum de 800 de lei.
    Angajatii cu contracte de munca pe durata determinata beneficiaza de ajutorul de deces numai daca indeplinesc conditiile de vechime prevazute in art. 3, alin. 2 din prezenta hotarare.
    Pentru angajatii cu contracte de munca pe durata determinata decedati in urma unui accident de munca, a unui accident in legatura cu munca sau a unei boli profesionale, ajutorul de deces se acorda celor prevazuti in alin. 2 de mai sus, fara a se cere indeplinirea conditiilor de vechime.
    Art. 19
    Se considera membri de familie intretinuti de angajat pentru a se acorda ajutorul prevazut de art. 18:
    a) sotul (sotia);
    b) copii in varsta pana la 18 ani, sau, daca urmeaza o scoala (inclusiv invatamantul superior), pana la terminarea acesteia^1; copiii incapabili de munca, indiferent de varsta, daca si-au pierdut capacitatea de munca inainte de implinirea varstei de 18 ani sau inainte de terminarea scolii, in care timp se aflau in intretinerea parintilor;
------------------
    ^1. In Legea privind pensiile de asigurari sociale de stat si pensia
suplimentara nr. 27/1966 se stabileste ca varsta nu poate depasi 25 de ani.

    c) parintii si bunicii angajatului sau ai sotiei (sotului) acesteia, care au un venit lunar de cel mult 500 de lei.
    Art. 20
    Copil, in intelesul art. 19, este cel rezultat din casatorie sau din afara casatoriei, ori infiat, precum si copilul pe care angajatul l-a luat pentru a-l creste in conditiile prevazute de art. 88 din Codul familiei.
    Parinti, in intelesul art. 19, sunt fie parintii firesti, fie cei care au infiat pe angajat.

    CAP. 5
    Norme pentru stabilirea si acordarea drepturilor de ajutoare

    Art. 21
    Pentru calcularea ajutoarelor prevazute in prezenta hotarare se ia in considerare salariul tarifar de incadrare al angajatului in luna in care s-a produs incapacitatea temporara de munca. Acest salariu se imparte la 25,5 obtinindu-se salariul pe o zi, asupra caruia se aplica procentele prevazute in hotarare, suma rezultata inmultindu-se apoi cu numarul zilelor lucratoare cuprinse in perioada concediului medical acordat.
    Pentru angajatii retribuiti cu ora, salariul tarifar lunar este cel de incadrare corespunzator la 204 ore.
    Pentru angajatii ale caror salarii tarifare orare sunt stabilite prin hotarari ale Consiliului de Ministri pentru regim de lucru redus, salariul tarifar lunar de incadrare se va determina prin inmultirea acestor salarii cu numarul mediu lunar al orelor de lucru prevazute de regimul de munca de care beneficiaza.
    Pentru pensionarii de invaliditate gr. III salariul tarifar lunar pe baza caruia se calculeaza ajutoarele este cel rezultat din insumarea salariului tarifar de incadrare corespunzator muncii prestate si a cotei-parti din pensia de invaliditate ce li se plateste pe timpul cat sunt angajati.
    La salariul tarifar se adauga sporurile pentru conditiile deosebite de munca, precum si orice alte sume care potrivit dispozitiilor legale fac parte integranta din acest salariu.
    Pentru angajatii retribuiti pe baza de cota procentuala, salariul de calcul pentru determinarea ajutoarelor materiale se stabileste de catre Comitetul de Stat pentru Probleme de Munca si Salarii impreuna cu Consiliul Central al Sindicatelor prin corelare cu salariile tarifare prevazute pentru functiile similare ale angajatilor remunerati cu salarii tarifare.
    Angajatii care se afla in incapacitate temporara de munca la data aplicarii in unitatile din care fac parte a unei majorari de salariu, stabilita prin hotarare a Consiliului de Ministri, beneficiaza de ajutoare recalculate pe baza salariilor tarifare majorate.
    In celelalte cazuri, modificarile de salarii care au avut loc in perioada incapacitatii de munca nu se iau in considerare la calculul ajutoarelor.
    Art. 22
    Angajatii care cumuleaza mai multe functii remunerate vor primi ajutorul numai de la unitatea la care au functia de baza, calculat la salariul tarifar al acestei functii.
    Angajatii care indeplinesc mai multe fractiuni de norma vor primi ajutorul de la unitatea unde au functia de baza, calculat prin insumarea salariilor tarifare ale functiilor indeplinite, fara a putea depasi salariul unei norme intregi.
    Art. 23
    Cuantumul minim al ajutorului pentru incapacitate temporara de munca, tratament balneoclimateric, carantina, sarcina si lehuzie si pentru ingrijirea copilului bolnav este de 18 lei pe zi.
    Pentru angajatii care indeplinesc o jumatate de norma, precum si in cazul prevazut la art. 6, alin. 1 cuantumul minim al ajutoarelor, mentionat in alineatul precedent, se reduce la jumatate.
    Art. 24
    Angajatii cu contracte de munca pe durata nedeterminata ale caror contracte au fost desfacute in baza art. 16^4, art. 19 pentru situatiile prevazute la art. 133^1 litera c, art. 20 lit. a, b, d, h, i, j, ori 20 alin. ultim din Codul muncii beneficiaza de ajutoare in cazul in care la data desfacerii contractului de munca se gaseau in incapacitate temporara de munca sau daca aceasta incapacitate s-a ivit in intervalul de 90 de zile de la data desfacerii contractului de munca.
    Ei au dreptul la ajutoare de deces in conditiile prevazute la art. 18 si 19 in cazul in care decesul survine in cursul perioadei de 90 de zile de la desfacerea contractului de munca sau in timp ce se gasesc in incapacitate temporara de munca si primesc ajutoare pentru aceasta.
    De aceleasi drepturi beneficiaza si tinerii care au satisfacut stagiul militar, in cazul in care incapacitatea de munca sau decesul unui membru de familie survine in perioada de 90 de zile de la data lasarii la vatra, cu conditia, ca inainte de satisfacerea stagiului militar sa fi avut calitatea de angajat, sau de la data incetarii activitatii salariate inainte de efectuarea stagiului militar si pana la incorporare sa nu fi trecut mai mult de 60 de zile.
    Angajatele ale caror contracte de munca au fost desfacute pentru unul din motivele indicate de alin. 1 beneficiaza de ajutorul de maternitate in cazul in care nasterea s-a produs in perioada de 9 luni de la desfacerea contractului de munca.
    Art. 25
    Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca nu se acorda angajatilor:
    a) care nu respecta tratamentul medical prescris sau nu se prezinta la vizita medicala indicata pentru urmarirea bolii;
    b) care simuleaza boala.
    Angajatii care in ultimele 30 de zile premergatoare concediului medical pentru pierderea temporara a capacitatii de munca au 2 absente nemotivate, nu primesc ajutorul de boala pentru primele 5 zile calendaristice de concediu medical, iar cei care au in acest interval 3 sau mai multe absente nemotivate, nu primesc ajutorul pe primele 7 zile calendaristice de concediu medical.
    Prevederile alineatului precedent nu se aplica angajatilor aflati in incapacitate temporara de munca provocata de un accident in munca, de un accident in legatura cu munca, de o boala profesionala, de tuberculoza, precum si de boli transmisibile sau urgente medico-chirurgicale stabilite de Ministerul Sanatatii si Prevederilor Sociale.
    Art. 26
    Vechimea neintrerupta in munca in vederea acordarii ajutoarelor prevazute in aceasta hotarare se stabileste potrivit prevederilor dispozitiilor art. 133 si art. 133^1 din Codul muncii.
    La stabilirea vechimii neintrerupte in munca a pensionarilor de invaliditate reincadrati sau mentinuti in munca se ia in considerare si timpul lucrat inaintea pensionarii. Perioada in care au primit numai pensia de invaliditate si nu au prestat munca nu se include in acest calcul.
    In acelasi fel se stabileste vechimea neintrerupta si pentru angajatii care au fost pensionari de invaliditate, daca s-au incadrat in munca in termen de 90 de zile de la data incetarii calitatii de pensionar de invaliditate.
    Art. 27
    Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, cele pentru trecerea temporara in alta munca sau pentru reducerea duratei de lucru pentru motiv de boala sau accident, ajutoarele pentru carantina, tratament balneoclimateric, cele pentru sarcina si lehuzie, precum si cele pentru ingrijirea copilului bolnav se acorda pe baza certificatelor medicale eliberate de organele medicale in conformitate cu instructiunile Ministerului Sanatatii si Prevederilor Sociale si ale Consiliului Central al Sindicatelor.
    In cazul in care concediile medicale depasesc 6 luni in interval de un an, se vor face propuneri de pensionare.
    In caz de tuberculoza pulmonara, propunerile de pensionare se fac dupa expirarea concediilor medicale de un an acordate in ultimii doi ani. In caz de tuberculoza pulmonara operata si tuberculoza osteoarticulara, propunerile de pensionare se fac dupa expirarea concediilor de un an si jumatate acordate in ultimii doi ani.
    In caz de tuberculoza meningeala, urogenitala si peritoneala se acorda concedii medicale de un an cu drept de prelungire de catre organele medicale competente pana la un an si jumatate acordate in ultimii doi ani.
    Pentru alte forme de tuberculoza extrapulmonara se acorda concedii medicale de 6 luni cu drept de prelungire de catre organele medicale competente pana la maximum 12 luni in decursul unei perioade de 2 ani.
    Atunci cand organele medicale constata ca bolnavul nu poate fi recuperat in perioadele de concedii medicale aratate mai sus, il trimit la comisia de expertiza medicala a capacitatii de munca in vederea pensionarii sau prelungirii concediului in limitele termenelor prevazute mai sus.
    In situatii deosebite, Ministerul Sanatatii si Prevederilor Sociale impreuna cu Consiliul Central al Sindicatelor pot prelungi concediile medicale cu inca 3 luni, la propunerea organelor medicale competente, in scopul recuperarii bolnavului.
    Art. 28
    Ajutoarele prevazute in prezenta hotarare se acorda pe baza ordinelor de plata de pe certificatele de concediu medical, completate si calculate de catre organele administrative ale unitatilor la care lucreaza cei in cauza si aprobate de presedintele comitetului sindicatului din intreprinderea sau institutia respectiva si in mod exceptional de presedintele comitetului sindical de sectie daca are imputernicirea consiliului local al sindicatelor. Ordinele de plata sunt, de asemenea, avizate in prealabil de responsabilul cu asigurarile sociale din biroul grupei sindicale din care face parte cel in cauza.
    Ajutoarele materiale se achita o data cu plata celei de-a doua chenzine, scazindu-se din cuantumul cuvenit avansul achitat la prima chenzina.
    Ajutoarele de deces se achita la data cererii pe baza actelor doveditoare.
    In situatiile prevazute de art. 24, precum si in situatia trecerii de la o unitate la alta prin transfer, in cazul in care incapacitatea temporara de munca s-a ivit inainte de prezentarea la noua unitate, ajutoarele se achita de unitatea la care a lucrat angajatul sau de forul tutelar al acesteia.

    CAP. 6
    Dispozitii finale

    Art. 29
    Unitatile sunt obligate a restitui fondului de asigurari sociale sumele platite drept ajutor in cazul cand incapacitatea temporara de munca a fost provocata de un accident in munca sau o imbolnavire profesionala determinata de neaplicarea legislatiei de igiena si protectie a muncii, precum si in cazul nerespectarii normelor privind acordarea concediilor medicale, calcularea si plata ajutoarelor materiale. Raspunderea unitatilor priveste intregul prejudiciu cauzat. Cei vinovati raspund disciplinar, material si penal, dupa caz, potrivit reglementarilor legale in vigoare.
    Sumele platite in plus ca ajutoare in cadrul asigurarilor sociale de stat vor fi recuperate de la cei care le-au primit prin grija administratiei unitatii respective. In cazul in care sumele nu pot fi recuperate de la acestia, raspunderea materiala revine celor care se fac vinovati de producerea daunei.
    Art. 30
    Ajutoarele necerute la timp sau neachitate la timp pe baza actelor justificative legale pot fi solicitate de angajat timp de un an, socotit din ziua restabilirii capacitatii de munca sau din ziua decesului membrului de familie, dupa caz.
    Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca cuvenite angajatilor decedati vor fi achitate mostenitorilor legali ai acestora, iar in lipsa lor persoanei in grija careia se afla angajatul la data decesului si pot fi reclamate in termenul prevazut de alineatul precedent.
    Art. 31
    Contestatiile in legatura cu stabilirea si acordarea ajutoarelor se pot face la organele sindicale ierarhic superioare comitetelor sindicatelor din intreprinderi sau institutii, inclusiv Comitetului Central al Sindicatelor.
    Deciziile organelor ierarhic superioare se dau motivat in termen de 30 de zile si sunt obligatorii.
    Art. 32
    Bolile profesionale, in intelesul prezentei hotarari, sunt cele prevazute in actele normative in vigoare.
    Art. 33
    Hotararea Consiliului de Ministri si a Consiliului Central al Sindicatelor nr. 115/1958 privind acordarea de ajutoare materiale in cadrul asigurarilor sociale, hotararea Consiliului de Ministri si a Consiliului Central al Sindicatelor nr. 453/1958 privind modificarea si completarea unor dispozitii din Hotararea Consiliului de Ministri si a Consiliului Central al Sindicatelor nr. 115/1958 privind acordarea de ajutoare materiale in cadrul asigurarilor sociale, Hotararea Consiliului de Ministri nr. 454/1958 privind unele masuri pentru aplicarea Hotararii Consiliului de Ministri si a Consiliului Central al Sindicatelor nr. 115/1958, Hotararea Consiliului de Ministri si a Consiliului Central al Sindicatelor nr. 650/1960 pentru modificarea art. 9, 13 si 28 din Hotararea Consiliului de Ministri si a Consiliului Central al Sindicatelor nr. 115/1958 privind acordarea de ajutoare materiale in cadrul asigurarilor sociale, precum si orice alte dispozitii contrare prezentei legi se abroga.
    Art. 34
    Dispozitiile prezentei hotarari intra in vigoare pe data de 1 septembrie 1965.
                                                 


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 880/1965

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 880 din 1965
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Hotărârea 5 2019
    It’s a privilege to share this to the world. You deserve all the praise that comes to you. DR Amber has been a blessing to me since our encounter on the internet. He alone knows it all. I love him so much for his kindness, care, honesty and his help in the life of everyone that has come in contact with him. If not for DR Amber how would I have been able to survive this hardship. His spell made me a LOTTO MAX winner of 60 Million Dollars making my whole life beautiful and amazing. The numbers he gave me to play the lottery was a life changing number from grass to grace and I want to say I’m forever grateful to him. Thank you sir for being a blessing to the helpless. Anyone reading this that needs help can communicate with DR Amber online for indeed he has no match. Website: amberlottotemple.com OR Email: amberlottotemple@yahoo.com
ANONIM a comentat Ordin 1471 2020
    Bună, sunteți în căutarea unui împrumut de consolidare a datoriilor, împrumuturi negarantate, împrumuturi pentru afaceri, împrumuturi ipotecare, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi personale, capital de risc etc! Sunt creditor privat, acord împrumuturi companiilor și persoanelor fizice cu dobânzi mici și rezonabile de 2%. E-mail la: christywalton355@gmail.com
ANONIM a comentat Legea 243 2021
    Hello everyone, I want to use this medium to thank a great spell caster called Dr Grceondu for transforming my life financially, i have been playing lottery game for long but have never won any reasonable amount, I contacted Dr Graceondu after i red about him on the internet on how he help a lady with a lottery winning numbers and the lady won a very big amount of money, so i contacted him and He instructed me on what to do which i did and he told me to give him some time to prayers, on the second day he sent me some numbers and he said i should go and play them, so i went to play the numbers he gave me, after two day the result came out, and i went to check and to my greatest surprise my name came out as one of the winners i won $45 million, i still cant believe what happened to me that i am now a millionaire over night, i just want to say a very big thank you to Dr Graceondu i have never seen a powerful man like him, I will advice everyone out there to contact Dr Graceondu if you want to win big in your lottery game. You can reach him via his email, drgraceondu12@gmail.com or WhatsApp him +15204677763, you can also visit his Website. https://drgraceonduadodo.com
ANONIM a comentat Decretul 1231 2021
    i will never stop until the whole World knows about the MOST powerful priest maurice whose contact details I saw in a comment section here few weeks ago, so and i decided to contact him because i was badly in need of help TO SAVE MY MARRIAGE, I explained my situation to PRIEST MURICE. that Everything was going down the drain as my husband WAS constantly cheating on me with other women and he physically abuse me. priest maurice promised to help that my husband will change and will love me unconditionally in less than a week as far that my heart still beats for him. I FOLLOWED HIS INSTRUTION and he prepared a spell for me and my husband called me exactly when priest maurice said. He pleaded and said he needs me back since then he have been the sweetest man on earth. anyone out there reading this comment that need a effect spell caster Can reach him on email:psychicspellsolution@gmail.coM whatsapp:+1(571)3573337
ANONIM a comentat Ordin 12 2006
    Mai este in vigoare acest ordin, din moment ce aven Regulamentul (CE) 396:2005, revizuit 2019, referitor la rezidurile de pesticide din alimente, inclusiv din fructe si legume?
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 390 2018
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Rectificare 353 2008
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat OUG 114 2021
    Într-un cuvânt, wow!! Nu pot să cred că banii sunt deja în contul meu. Multumesc, multumesc, multumesc! De obicei, ați transformat o sarcină lungă, consumatoare de timp și intimidantă într-o experiență foarte plăcută și simplificată. Nu pot să vă mulțumesc vouă și doamnei Della Taylor pentru suficientă asistentă. Dna Della Taylor Împrumuturi pentru un sistem excelent și pentru un serviciu excelent. Ambele sunt grozave! dacă aveți nevoie de un împrumut de urgență, îi puteți e-mail la Dellastaylors@yahoo.com WhatsApp pe +1 (209) 251-1529
ANONIM a comentat Decizia 2 2007
    I never use to believe in spell casting until i met Lord Zuma a powerful spell caster who helped me to be a happy person again. i reside in USA. After 4 years of Broken marriage, my husband left me with two kids. I felt like my life was about to end and i almost committed suicide, i was emotionally down for a very long time. Thanks to a Great spell caster called Lord Zuma which i met online on one faithful day when I was browsing through the internet, i came across a lot of testimonies about this particular Great spell caster how he has helped so many people. he has helped people to bring back their Ex lover, some testified that he restores womb, cure cancer and other sickness, and so on. I also came across a testimony, it was about a woman called Sandra, she testified about how his spell made her to be pregnant after so many years of bareness and at the end of her testimony she dropped Lord Zuma's email address. After reading all these, i decided to give it a try and i contacted him and explained my problem to him and he assured me that in less than 48 hours, my husband will call me and beg for forgiveness but i thought it will not work. When he had finished casting the spell, the next day my husband called me and he was begging for forgiveness just as Lord Zuma said. This is not brain washing and after the spell has been cast, i realized that my husband love me like never before and the spell caster opened him up to know how much i love him and how much love we need to share. We are even happier now than before. Lord Zuma is really a gifted man and i will not stop publishing him because he is a wonderful man. If you have a problem and you are looking for a real and a genuine spell caster to solve all your problems contact Lord Zuma now on spiritualherbalisthealing@gmail.com or just visit https://spiritualherbal.blogspot.com and see so many he has helped that are testifying about his good work. He will help you solve all your problems. Once again thank you Lord Zuma for your good deeds. His whatsapp number +1 506 800 1647
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 880/1965
Legea 19 2000
privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale
Ordonanţa 16 1997
privind acordarea de ajutoare pentru procurarea de dispozitive medicale destinate corectarii si recuperarii deficientelor organice sau functionale ori corectarii unor deficiente fizice
Precizari 947 1992
privind aplicarea prevederilor Legii nr. 49/1992 pentru modificarea si completarea unor reglementari din legislatia de asigurari sociale
Precizari 181679 1992
privind aplicarea prevederilor Legii nr. 49/1992 pentru modificarea si completarea unor reglementari din legislatia de asigurari sociale
Legea 49 1992
pentru modificarea si completarea unor reglementari din legislatia de asigurari sociale
Decretul-lege 70 1990
privind modificarea si completarea unor reglementari referitoare la pensii, asigurari sociale si ocrotiri sociale
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu