E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a modificat niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 880 din  1 ianuarie 1965

privind acordarea de ajutoare materiale in cadrul asigurarilor sociale de stat

ACT EMIS DE: CONSILIUL DE MINISTRI


SmartCity3


    Dreptul angajatilor la ajutoare materiale in cadrul asigurarilor sociale de stat constituie unul din drepturile fundamentale ale oamenilor muncii, garantat prin Constitutia Republicii Populare Romane. Acest drept se realizeaza din fonduri de stat, angajatii fiind scutiti de plata oricarei contributii.
    Cresterea venitului national ca urmare a dezvoltarii continue a economiei nationale a creat conditii pentru imbunatatirea acordarii ajutoarelor materiale in cadrul asigurarilor de stat.
    In acest scop, Consiliul de Ministri al Republicii Populare Romane si Consiliul Central al Sindicatelor din Republica Populara Romana hotarasc:
    Art. 1
    Angajatii au dreptul la ajutoare materiale:
    a) pentru incapacitate temporara de munca;
    b) pentru prevenirea imbolnavirilor, refacerea si intarirea sanatatii;
    c) in caz de maternitate;
    d) in caz de deces.

    CAP. 1
    Ajutoare pentru incapacitate temporara de munca

    Art. 2
    Angajatii cu contracte de munca pe durata nedeterminata (permanenti) au dreptul, in cazul incapacitatii temporare de munca determinata de boala sau accident, la ajutoarele care se acorda din prima zi de incapacitate si pana la data insanatosirii. Aceste ajutoare se acorda si celor care se afla in perioada de proba in vederea angajarii lor definitive.
    In cazul in care organele medicale competente au dat aviz de pensionare, ajutoarele se acorda pana la sfarsitul lunii urmatoare aceleia in care s-a dat avizul. Inauntrul acestui termen, intreprinderea sau institutia este obligata a intocmi dosarul de pensionare, completat cu toate actele necesare, si a-l depune la oficiul de prevederi sociale al sfatului popular raional sau orasenesc in raza careia domiciliaza angajatul.
    Daca incapacitatea temporara de munca s-a ivit in timpul concediului de odihna sau a concediului fara plata, ajutorul se acorda numai in cazul cand angajatul a fost internat intr-o unitate medico-sanitara sau daca organul medical i-a prescris un concediu mai mare de 7 zile.
    Art. 3
    Angajatii cu contracte de munca pe durata determinata sau pentru o lucrare determinata (temporari sau sezonieri) au dreptul, in cazul pierderii temporare a capacitatii de munca din cauza de boala sau accident, la ajutoarele care se acorda pe o durata de cel mult 65 de zile lucratoare in cursul unui an calendaristic.
    Angajatii aratati in alineatul precedent primesc aceste ajutoare numai daca au o vechime in munca de cel putin 4 luni in ultimele 12 luni premergatoare concediului medical, sau de 10 luni in ultimii doi ani premergatori concediului medical.
    In cazul in care incapacitatea de munca se datoreste unui accident in munca, accident in legatura cu munca sau unei boli profesionale, ajutoarele se acorda pe toata durata incapacitatii, indiferent de vechimea in munca.
    Art. 4
    Pensionarii de invaliditate gradul III si pensionarii urmasi care au calitate de angajati primesc ajutoare in cazul incapacitatii temporare de munca in aceleasi conditii ca si ceilalti angajati.
    Ceilalti pensionari care au si calitatea de angajati primesc in perioada incapacitatii temporare de munca, in loc de ajutoare, pensia integrala.
    Art. 5
    Cuantumul ajutoarelor pentru incapacitate temporara de munca determinata de boala sau accident (in afara cazurilor prevazute la art. 7) se stabileste in raport cu vechimea neintrerupta in munca, pe baza salariului tarifar, astfel:
    - pana la 2 ani...................50%
    - de la 2-5 ani.................. 70%
    - de la 5-8 ani.................. 80%
    - peste 8 ani.................... 90%
    Pentru angajatii sezonieri care au in fiecare an o activitate periodica in aceeasi unitate sau in alte unitati, cuantumul ajutoarelor se stabileste in raport cu timpul rezultat din insumarea perioadelor lucrate anterior acordarii concediului medical.
    Angajatii in varsta de 14-18 ani cu o vechime neintrerupta in munca pana la 2 ani au dreptul, in cazul incapacitatii temporare de munca, la ajutoare in cuantum de 60% din salariul tarifar lunar.
    Art. 6
    Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca din cauza unui accident care nu are legatura cu munca sau a unei boli obisnuite se acorda pentru primele 3 zile calendaristice de concediu medical in proportie de 50% din cuantumul cuvenit.
    Beneficiaza din prima zi de cuantumul integral al ajutorului ce li se cuvine angajatii aflati in incapacitate temporara de munca ca urmare a unui accident in munca, accident in legatura cu munca, a unei boli profesionale si in caz de tuberculoza.
    De asemenea beneficiaza din prima zi de cuantumul integral al ajutorului ce li se cuvine angajatii aflati in incapacitate temporara datorita bolilor transmisibile sau urgentelor medico-chirurgicale stabilite de Ministerul Sanatatii si Prevederilor Sociale.
    Ajutoarele pentru prevenirea imbolnavirilor, refacerea si intarirea sanatatii, precum si cele pentru maternitate se acorda din prima zi in cuantumul integral cuvenit.
    Art. 7
    Cuantumul ajutoarelor pentru incapacitate temporara de munca provocata de un accident in munca, de un accident in legatura cu munca, de o boala profesionala sau de tuberculoza este de 90% din salariul tarifar, indiferent de natura contractului de munca si de vechimea neintrerupta in munca.

    CAP. 2
    Ajutoare pentru prevenirea imbolnavirilor, refacerea si intarirea sanatatii

    Art. 8
    Angajatii cu contracte de munca pe durata nedeterminata au dreptul la ajutoare pentru prevenirea imbolnavirilor, refacerea si intarirea sanatatii.
    Aceste ajutoare se acorda in cazul:
    a) trecerii temporare in alta munca sau reducerii programului de lucru din cauza bolii sau accidentului;
    b) trimiterii la tratament balneoclimateric;
    c) carantinei.
    De asemenea angajatii au dreptul la ajutoare pentru procurarea de proteze.
    Art. 9
    Angajatii cu contracte de munca pe durata nedeterminata au dreptul la ajutoare pentru trecerea temporara in alta munca sau in cazul reducerii programului de lucru din cauza bolii sau accidentului, numai daca la noul loc de munca primesc o retributie inferioara celei avute.
    Trecerea temporara la o munca mai usoara sau reducerea programului de lucru cu 1/4 din durata normala se acorda la propunerea medicului, de catre conducerea unitatii, cu avizul favorabil al comitetului sindicatului din intreprindere sau institutie pe o durata de cel mult 90 de zile calendaristice intr-un an calendaristic.
    Cuantumul lunar brut al ajutorului este egal cu diferenta dintre salariul tarifar avut anterior trecerii in alta munca sau reducerii programului de lucru si salariului tarifar al noului loc de munca, fara a putea depasi 25% din salariul tarifar de incadrare avut anterior.
    Art. 10
    Angajatii cu contracte de munca pe durata nedeterminata trimisi in timpul concediului de odihna pentru tratament in statiunile balneoclimaterice beneficiaza de ajutoare care se acorda pentru zilele de tratament balnear ce depasesc durata concediului de odihna, la care se adauga 2-3 zile pentru transport si pentru readaptarea la conditiile de viata de la domiciliu, dupa venirea din statiune.
    Cei care sunt in incapacitate temporara de munca si sunt trimisi la tratament balneoclimateric de organele medicale competente primesc ajutor pe toata durata tratamentului.
    Cuantumul ajutoarelor pentru trimiterea la tratament balneoclimateric se stabileste in conditiile prevazute de art. 5.
    Art. 11
    Angajatii cu contracte de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata, carora li se interzice sa mearga la lucru de catre organele medicale, din cauza unei boli molipsitoare, beneficiaza de un ajutor pentru carantina pe durata stabilita prin actele normative in vigoare.
    Ajutoarele pentru carantina se acorda in cuantum de 90% din salariul tarifar, indiferent de natura contractului de munca si de vechimea neintrerupta in munca.
    Art. 12
    Angajatii cu contracte de munca pe durata nedeterminata au dreptul la ajutoare pentru proteze chirurgicale, dentare, oculare si auditive, centuri abdominale si aparate ortopedice.
    Ajutoarele se acorda in urmatoarele procente din costul protezei:
    - 100% angajatilor cu un salariu tarifar lunar de pana la 700 de lei;
    - 75% celor cu un salariu tarifar de la 701-1000 de lei;
    - 50% celor cu un salalriu tarifar lunar de la 1001- 1200 de lei.
    Aceste ajutoare se acorda in proportie de 100%, indiferent de marimea salariului tarifar lunar si de natura contractului de munca:
    - celor care au suferit un accident in munca sau accident in legatura cu munca;
    - celor suferinzi de boli profesionale.

    CAP. 3
    Ajutoare in caz de maternitate

    Art. 13
    Angajatele au dreptul la ajutoare de maternitate pentru:
    a) sarcina si lehuzie;
    b) ingrijirea copilului bolnav.
    Art. 14
    Angajatele au dreptul la un concediu platit pentru maternitate de 112 zile, din care 52 zile inainte de nastere si 60 de zile dupa nastere. Concediile de sarcina si lehuzie se compenseaza intre ele.
    In cazul in care copilul se naste mort sau moare dupa nastere, durata concediului de lehuzie este de 42 de zile calendaristice.
    Daca moartea copilului survine dupa 42 de zile de la nastere, concediul de lehuzie inceteaza.
    Art. 15
    Cuantumul ajutoarelor pentru sarcina si lehuzie este de:
    - 90% din salariul tarifar lunar pentru angajatele cu o vechime neintrerupta in munca de peste 12 luni;
    - 70% din salariul tarifar lunar pentru angajatele cu o vechime neintrerupta in munca de 6-12 luni;
    - 50% din salariul tarifar lunar pentru angajatele cu o vechime neintrerupta in munca de pana la 6 luni.
    Art. 15^1
    Cuantumul ajutorului pentru sarcina si lehuzie pentru angajatele care nasc al treilea copil si urmatorii este de 100% din salariul tarifar lunar, indiferent de vechimea neintrerupta in munca^1.
--------------------------
    ^1. Acest articol s-a introdus ca urmare a modificarii aduse hotararii Consiliului de Ministri si a Consiliului Central al Uniunii Generale a Sindicatelor nr. 880/1965 de catre H.C.M. si C.C. al U.G.S.R. nr. 2489/1966.

    Art. 16
    Contractele de munca ale angajatelor care se gasesc in concediu de maternitate nu pot fi desfacute din initiativa celui care angajeaza.
    Art. 17
    Angajatele care au copii in varsta pana la 2 ani au dreptul la ajutor pentru ingrijirea acestora in caz de imbolnavire. Durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se stabileste de Ministerul Sanatatii si Prevederilor Sociale si Consiliului Central al Sindicatelor.
    Angajatele cu contracte de munca pe durata determinata beneficiaza de acest ajutor numai daca indeplinesc conditiile de vechime in munca prevazute de art. 3, alin. 2.
    Cuantumul ajutorului pentru ingrijirea copilului bolnav se stabileste in conditiile prevazute la art. 5.

    CAP. 4
    Ajutor in caz de deces

    Art. 18
    Angajatii au dreptul la un ajutor in cuantum de 500 de lei in cazul decesului unui membru de familie pe care il intretin.
    La decesul angajatului se acorda membrilor de familie ai acestuia sau persoanelor din afara familiei care au suportat cheltuielile ocazionate de deces un ajutor in cuantum de 800 de lei.
    Angajatii cu contracte de munca pe durata determinata beneficiaza de ajutorul de deces numai daca indeplinesc conditiile de vechime prevazute in art. 3, alin. 2 din prezenta hotarare.
    Pentru angajatii cu contracte de munca pe durata determinata decedati in urma unui accident de munca, a unui accident in legatura cu munca sau a unei boli profesionale, ajutorul de deces se acorda celor prevazuti in alin. 2 de mai sus, fara a se cere indeplinirea conditiilor de vechime.
    Art. 19
    Se considera membri de familie intretinuti de angajat pentru a se acorda ajutorul prevazut de art. 18:
    a) sotul (sotia);
    b) copii in varsta pana la 18 ani, sau, daca urmeaza o scoala (inclusiv invatamantul superior), pana la terminarea acesteia^1; copiii incapabili de munca, indiferent de varsta, daca si-au pierdut capacitatea de munca inainte de implinirea varstei de 18 ani sau inainte de terminarea scolii, in care timp se aflau in intretinerea parintilor;
------------------
    ^1. In Legea privind pensiile de asigurari sociale de stat si pensia
suplimentara nr. 27/1966 se stabileste ca varsta nu poate depasi 25 de ani.

    c) parintii si bunicii angajatului sau ai sotiei (sotului) acesteia, care au un venit lunar de cel mult 500 de lei.
    Art. 20
    Copil, in intelesul art. 19, este cel rezultat din casatorie sau din afara casatoriei, ori infiat, precum si copilul pe care angajatul l-a luat pentru a-l creste in conditiile prevazute de art. 88 din Codul familiei.
    Parinti, in intelesul art. 19, sunt fie parintii firesti, fie cei care au infiat pe angajat.

    CAP. 5
    Norme pentru stabilirea si acordarea drepturilor de ajutoare

    Art. 21
    Pentru calcularea ajutoarelor prevazute in prezenta hotarare se ia in considerare salariul tarifar de incadrare al angajatului in luna in care s-a produs incapacitatea temporara de munca. Acest salariu se imparte la 25,5 obtinindu-se salariul pe o zi, asupra caruia se aplica procentele prevazute in hotarare, suma rezultata inmultindu-se apoi cu numarul zilelor lucratoare cuprinse in perioada concediului medical acordat.
    Pentru angajatii retribuiti cu ora, salariul tarifar lunar este cel de incadrare corespunzator la 204 ore.
    Pentru angajatii ale caror salarii tarifare orare sunt stabilite prin hotarari ale Consiliului de Ministri pentru regim de lucru redus, salariul tarifar lunar de incadrare se va determina prin inmultirea acestor salarii cu numarul mediu lunar al orelor de lucru prevazute de regimul de munca de care beneficiaza.
    Pentru pensionarii de invaliditate gr. III salariul tarifar lunar pe baza caruia se calculeaza ajutoarele este cel rezultat din insumarea salariului tarifar de incadrare corespunzator muncii prestate si a cotei-parti din pensia de invaliditate ce li se plateste pe timpul cat sunt angajati.
    La salariul tarifar se adauga sporurile pentru conditiile deosebite de munca, precum si orice alte sume care potrivit dispozitiilor legale fac parte integranta din acest salariu.
    Pentru angajatii retribuiti pe baza de cota procentuala, salariul de calcul pentru determinarea ajutoarelor materiale se stabileste de catre Comitetul de Stat pentru Probleme de Munca si Salarii impreuna cu Consiliul Central al Sindicatelor prin corelare cu salariile tarifare prevazute pentru functiile similare ale angajatilor remunerati cu salarii tarifare.
    Angajatii care se afla in incapacitate temporara de munca la data aplicarii in unitatile din care fac parte a unei majorari de salariu, stabilita prin hotarare a Consiliului de Ministri, beneficiaza de ajutoare recalculate pe baza salariilor tarifare majorate.
    In celelalte cazuri, modificarile de salarii care au avut loc in perioada incapacitatii de munca nu se iau in considerare la calculul ajutoarelor.
    Art. 22
    Angajatii care cumuleaza mai multe functii remunerate vor primi ajutorul numai de la unitatea la care au functia de baza, calculat la salariul tarifar al acestei functii.
    Angajatii care indeplinesc mai multe fractiuni de norma vor primi ajutorul de la unitatea unde au functia de baza, calculat prin insumarea salariilor tarifare ale functiilor indeplinite, fara a putea depasi salariul unei norme intregi.
    Art. 23
    Cuantumul minim al ajutorului pentru incapacitate temporara de munca, tratament balneoclimateric, carantina, sarcina si lehuzie si pentru ingrijirea copilului bolnav este de 18 lei pe zi.
    Pentru angajatii care indeplinesc o jumatate de norma, precum si in cazul prevazut la art. 6, alin. 1 cuantumul minim al ajutoarelor, mentionat in alineatul precedent, se reduce la jumatate.
    Art. 24
    Angajatii cu contracte de munca pe durata nedeterminata ale caror contracte au fost desfacute in baza art. 16^4, art. 19 pentru situatiile prevazute la art. 133^1 litera c, art. 20 lit. a, b, d, h, i, j, ori 20 alin. ultim din Codul muncii beneficiaza de ajutoare in cazul in care la data desfacerii contractului de munca se gaseau in incapacitate temporara de munca sau daca aceasta incapacitate s-a ivit in intervalul de 90 de zile de la data desfacerii contractului de munca.
    Ei au dreptul la ajutoare de deces in conditiile prevazute la art. 18 si 19 in cazul in care decesul survine in cursul perioadei de 90 de zile de la desfacerea contractului de munca sau in timp ce se gasesc in incapacitate temporara de munca si primesc ajutoare pentru aceasta.
    De aceleasi drepturi beneficiaza si tinerii care au satisfacut stagiul militar, in cazul in care incapacitatea de munca sau decesul unui membru de familie survine in perioada de 90 de zile de la data lasarii la vatra, cu conditia, ca inainte de satisfacerea stagiului militar sa fi avut calitatea de angajat, sau de la data incetarii activitatii salariate inainte de efectuarea stagiului militar si pana la incorporare sa nu fi trecut mai mult de 60 de zile.
    Angajatele ale caror contracte de munca au fost desfacute pentru unul din motivele indicate de alin. 1 beneficiaza de ajutorul de maternitate in cazul in care nasterea s-a produs in perioada de 9 luni de la desfacerea contractului de munca.
    Art. 25
    Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca nu se acorda angajatilor:
    a) care nu respecta tratamentul medical prescris sau nu se prezinta la vizita medicala indicata pentru urmarirea bolii;
    b) care simuleaza boala.
    Angajatii care in ultimele 30 de zile premergatoare concediului medical pentru pierderea temporara a capacitatii de munca au 2 absente nemotivate, nu primesc ajutorul de boala pentru primele 5 zile calendaristice de concediu medical, iar cei care au in acest interval 3 sau mai multe absente nemotivate, nu primesc ajutorul pe primele 7 zile calendaristice de concediu medical.
    Prevederile alineatului precedent nu se aplica angajatilor aflati in incapacitate temporara de munca provocata de un accident in munca, de un accident in legatura cu munca, de o boala profesionala, de tuberculoza, precum si de boli transmisibile sau urgente medico-chirurgicale stabilite de Ministerul Sanatatii si Prevederilor Sociale.
    Art. 26
    Vechimea neintrerupta in munca in vederea acordarii ajutoarelor prevazute in aceasta hotarare se stabileste potrivit prevederilor dispozitiilor art. 133 si art. 133^1 din Codul muncii.
    La stabilirea vechimii neintrerupte in munca a pensionarilor de invaliditate reincadrati sau mentinuti in munca se ia in considerare si timpul lucrat inaintea pensionarii. Perioada in care au primit numai pensia de invaliditate si nu au prestat munca nu se include in acest calcul.
    In acelasi fel se stabileste vechimea neintrerupta si pentru angajatii care au fost pensionari de invaliditate, daca s-au incadrat in munca in termen de 90 de zile de la data incetarii calitatii de pensionar de invaliditate.
    Art. 27
    Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, cele pentru trecerea temporara in alta munca sau pentru reducerea duratei de lucru pentru motiv de boala sau accident, ajutoarele pentru carantina, tratament balneoclimateric, cele pentru sarcina si lehuzie, precum si cele pentru ingrijirea copilului bolnav se acorda pe baza certificatelor medicale eliberate de organele medicale in conformitate cu instructiunile Ministerului Sanatatii si Prevederilor Sociale si ale Consiliului Central al Sindicatelor.
    In cazul in care concediile medicale depasesc 6 luni in interval de un an, se vor face propuneri de pensionare.
    In caz de tuberculoza pulmonara, propunerile de pensionare se fac dupa expirarea concediilor medicale de un an acordate in ultimii doi ani. In caz de tuberculoza pulmonara operata si tuberculoza osteoarticulara, propunerile de pensionare se fac dupa expirarea concediilor de un an si jumatate acordate in ultimii doi ani.
    In caz de tuberculoza meningeala, urogenitala si peritoneala se acorda concedii medicale de un an cu drept de prelungire de catre organele medicale competente pana la un an si jumatate acordate in ultimii doi ani.
    Pentru alte forme de tuberculoza extrapulmonara se acorda concedii medicale de 6 luni cu drept de prelungire de catre organele medicale competente pana la maximum 12 luni in decursul unei perioade de 2 ani.
    Atunci cand organele medicale constata ca bolnavul nu poate fi recuperat in perioadele de concedii medicale aratate mai sus, il trimit la comisia de expertiza medicala a capacitatii de munca in vederea pensionarii sau prelungirii concediului in limitele termenelor prevazute mai sus.
    In situatii deosebite, Ministerul Sanatatii si Prevederilor Sociale impreuna cu Consiliul Central al Sindicatelor pot prelungi concediile medicale cu inca 3 luni, la propunerea organelor medicale competente, in scopul recuperarii bolnavului.
    Art. 28
    Ajutoarele prevazute in prezenta hotarare se acorda pe baza ordinelor de plata de pe certificatele de concediu medical, completate si calculate de catre organele administrative ale unitatilor la care lucreaza cei in cauza si aprobate de presedintele comitetului sindicatului din intreprinderea sau institutia respectiva si in mod exceptional de presedintele comitetului sindical de sectie daca are imputernicirea consiliului local al sindicatelor. Ordinele de plata sunt, de asemenea, avizate in prealabil de responsabilul cu asigurarile sociale din biroul grupei sindicale din care face parte cel in cauza.
    Ajutoarele materiale se achita o data cu plata celei de-a doua chenzine, scazindu-se din cuantumul cuvenit avansul achitat la prima chenzina.
    Ajutoarele de deces se achita la data cererii pe baza actelor doveditoare.
    In situatiile prevazute de art. 24, precum si in situatia trecerii de la o unitate la alta prin transfer, in cazul in care incapacitatea temporara de munca s-a ivit inainte de prezentarea la noua unitate, ajutoarele se achita de unitatea la care a lucrat angajatul sau de forul tutelar al acesteia.

    CAP. 6
    Dispozitii finale

    Art. 29
    Unitatile sunt obligate a restitui fondului de asigurari sociale sumele platite drept ajutor in cazul cand incapacitatea temporara de munca a fost provocata de un accident in munca sau o imbolnavire profesionala determinata de neaplicarea legislatiei de igiena si protectie a muncii, precum si in cazul nerespectarii normelor privind acordarea concediilor medicale, calcularea si plata ajutoarelor materiale. Raspunderea unitatilor priveste intregul prejudiciu cauzat. Cei vinovati raspund disciplinar, material si penal, dupa caz, potrivit reglementarilor legale in vigoare.
    Sumele platite in plus ca ajutoare in cadrul asigurarilor sociale de stat vor fi recuperate de la cei care le-au primit prin grija administratiei unitatii respective. In cazul in care sumele nu pot fi recuperate de la acestia, raspunderea materiala revine celor care se fac vinovati de producerea daunei.
    Art. 30
    Ajutoarele necerute la timp sau neachitate la timp pe baza actelor justificative legale pot fi solicitate de angajat timp de un an, socotit din ziua restabilirii capacitatii de munca sau din ziua decesului membrului de familie, dupa caz.
    Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca cuvenite angajatilor decedati vor fi achitate mostenitorilor legali ai acestora, iar in lipsa lor persoanei in grija careia se afla angajatul la data decesului si pot fi reclamate in termenul prevazut de alineatul precedent.
    Art. 31
    Contestatiile in legatura cu stabilirea si acordarea ajutoarelor se pot face la organele sindicale ierarhic superioare comitetelor sindicatelor din intreprinderi sau institutii, inclusiv Comitetului Central al Sindicatelor.
    Deciziile organelor ierarhic superioare se dau motivat in termen de 30 de zile si sunt obligatorii.
    Art. 32
    Bolile profesionale, in intelesul prezentei hotarari, sunt cele prevazute in actele normative in vigoare.
    Art. 33
    Hotararea Consiliului de Ministri si a Consiliului Central al Sindicatelor nr. 115/1958 privind acordarea de ajutoare materiale in cadrul asigurarilor sociale, hotararea Consiliului de Ministri si a Consiliului Central al Sindicatelor nr. 453/1958 privind modificarea si completarea unor dispozitii din Hotararea Consiliului de Ministri si a Consiliului Central al Sindicatelor nr. 115/1958 privind acordarea de ajutoare materiale in cadrul asigurarilor sociale, Hotararea Consiliului de Ministri nr. 454/1958 privind unele masuri pentru aplicarea Hotararii Consiliului de Ministri si a Consiliului Central al Sindicatelor nr. 115/1958, Hotararea Consiliului de Ministri si a Consiliului Central al Sindicatelor nr. 650/1960 pentru modificarea art. 9, 13 si 28 din Hotararea Consiliului de Ministri si a Consiliului Central al Sindicatelor nr. 115/1958 privind acordarea de ajutoare materiale in cadrul asigurarilor sociale, precum si orice alte dispozitii contrare prezentei legi se abroga.
    Art. 34
    Dispozitiile prezentei hotarari intra in vigoare pe data de 1 septembrie 1965.
                                                 


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 880/1965

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 880 din 1965
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 410 2011
    Do You Need A Loan To Consolidate Your Debt At 1.0%? ValidusCapital@execs.com ( ValidusCapital@techie.com ) Or A Personal Loans * Business Loans etc. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Via E-mail: ValidusCapital@execs.com ( ValidusCapital@techie.com ) We Offers Financial Consulting To Client, ValidusCapital@execs.com ( ValidusCapital@techie.com ) Companies Seeking Debt / Loan Financing And Seeking For Working Capital To Start A New Business Or To Expand Existing Business. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Via E-mail: ValidusCapital@execs.com ( ValidusCapital@techie.com )
ANONIM a comentat Decizia 91 2019
    Bună ziua, Ai nevoie de ajutor financiar urgent pentru nevoile tale personale sau de afaceri? Obținerea unui împrumut legitim a fost întotdeauna o problemă majoră pentru clienții care se confruntă cu probleme financiare și au nevoie urgentă de o soluție. Întrebarea despre credit și garanții este ceea ce clienții se preocupă întotdeauna atunci când caută un creditor credibil. Aveți grijă să nu pierdeți victima diferitelor fraude de împrumut online și să pierdeți în cele din urmă banii câștigați cu greu. Dacă aveți nevoie de un credit credibil și de încredere: Consolidarea datoriei, Împrumuturi de afaceri, Împrumuturi personale, Împrumuturi pentru construcții și împrumuturi auto pentru orice relație: info@loanlogics.online sau pastordonaldloanfirm@gmail.com nu există nicio garanție de securitate socială și credit, 100% garanție . Tot ce trebuie să faci este să știi exact ce vrei și să te asiguri că îți vei realiza visele EMAIL. pastordonaldloanfirm@gmail.com WhatsApp us +12899600524
ANONIM a comentat Legea 734 2018
    Dragi solicitanți de împrumuturi Aveți dificultăți financiare? Vrei să începi propria ta afacere? Această companie de împrumut a fost înființată organizații pentru drepturile omului din întreaga lume cu scopul unic de a ajuta săracii și persoanele cu dificultăți financiare din viață. Dacă doriți să solicitați un împrumut, reveniți la noi cu detaliile de mai jos e-mail: elenanino0007@gmail.com Nume: Suma necesară: Durata împrumutului: Numar de mobil: Mulțumesc și binecuvântează Dumnezeu ÎNCREDERE Elena
ANONIM a comentat Ordin 1164 2018
    Dragi solicitanți de împrumuturi Aveți dificultăți financiare? Vrei să începi propria ta afacere? Această companie de împrumut a fost înființată organizații pentru drepturile omului din întreaga lume cu scopul unic de a ajuta săracii și persoanele cu dificultăți financiare din viață. Dacă doriți să solicitați un împrumut, reveniți la noi cu detaliile de mai jos e-mail: elenanino0007@gmail.com Nume: Suma necesară: Durata împrumutului: Numar de mobil: Mulțumesc și binecuvântează Dumnezeu ÎNCREDERE Elena
ANONIM a comentat Cuantum - 2014
    DO YOU NEED AN AFFORDABLE LOAN TODAY? We have provided over $1 Billion in business loans to over 15,000 business owners just like you. We use our own designated risk technology to provide you with the right business loan so you can grow your business. Our services are fast and reliable, loans are approved within 24 hours of successful application. We offer loans from a minimum range of $10,000 to a maximum of $200 million. Do you find yourself in a bit of trouble with unpaid bills and don’t know which way to go or where to turn? What about finding a reputable Debt Consolidation firm that can assist you in reducing monthly installment so that you will have affordable repayment options as well as room to breathe when it comes to the end of the month and bills need to get paid? Dr. Jayden Martin Home Loans is the answer. Reduce your payments to ease the strain on your monthly expenses. Email (jaydenmartinhomeloans@gmail.com) Phone: +1 (929)277-5237 DO YOU NEED 100% FINANCE? we give out loans with an affordable interest rate of 2% JAYDEN MARTIN HOME LOANS, (jaydenmartinhomeloans@gmail.com) aims is to provide Excellent Professional Financial Services. Our services include the following: *Truck Loans * Personal Loans * Debt consolidation loans * Car Loans * Business Loans * Education Loans * Mortgage *Refinancing Loans * Home Loans We give you loan with a low interest rate of 2% and loan duration of 1 to 30 years to pay back the loan (secure and unsecured). Do not keep your financial problems to yourself in order for you not to be debt master or financial stress up, which is why you must contact us quickly for a solution to your financial problems. It will be a great joy to us when you are financially stable. Email (jaydenmartinhomeloans@gmail.com) Phone: +1 (929)277-5237 NOTE:Bear in mind that it will only take less than 24 Hours to process your file is 100% Guaranteed no matter your Credit Score. Yours Sincerely, Dr. Jayden Martin +1 (929)277-5237 We are certified and your privacy is 100% safe with us. Worry no more about your loans or finances. Get your instant loan approval
ANONIM a comentat Legea 4 1966
    DO YOU NEED AN AFFORDABLE LOAN TODAY? We have provided over $1 Billion in business loans to over 15,000 business owners just like you. We use our own designated risk technology to provide you with the right business loan so you can grow your business. Our services are fast and reliable, loans are approved within 24 hours of successful application. We offer loans from a minimum range of $10,000 to a maximum of $200 million. Do you find yourself in a bit of trouble with unpaid bills and don’t know which way to go or where to turn? What about finding a reputable Debt Consolidation firm that can assist you in reducing monthly installment so that you will have affordable repayment options as well as room to breathe when it comes to the end of the month and bills need to get paid? Dr. Jayden Martin Home Loans is the answer. Reduce your payments to ease the strain on your monthly expenses. Email (jaydenmartinhomeloans@gmail.com) Phone: +1 (929)277-5237 DO YOU NEED 100% FINANCE? we give out loans with an affordable interest rate of 2% JAYDEN MARTIN HOME LOANS, (jaydenmartinhomeloans@gmail.com) aims is to provide Excellent Professional Financial Services. Our services include the following: *Truck Loans * Personal Loans * Debt consolidation loans * Car Loans * Business Loans * Education Loans * Mortgage *Refinancing Loans * Home Loans We give you loan with a low interest rate of 2% and loan duration of 1 to 30 years to pay back the loan (secure and unsecured). Do not keep your financial problems to yourself in order for you not to be debt master or financial stress up, which is why you must contact us quickly for a solution to your financial problems. It will be a great joy to us when you are financially stable. Email (jaydenmartinhomeloans@gmail.com) Phone: +1 (929)277-5237 NOTE:Bear in mind that it will only take less than 24 Hours to process your file is 100% Guaranteed no matter your Credit Score. Yours Sincerely, Dr. Jayden Martin +1 (929)277-5237 We are certified and your privacy is 100% safe with us. Worry no more about your loans or finances. Get your instant loan approval
ANONIM a comentat Legea 40 1997
    Sunt creditor privat și investitor, aveți nevoie de o finanțare legitimă, onestă, de încredere și repede? Te pot ajuta cu un împrumut de garanție 100%, ofer afaceri, finanțări imobiliare și împrumuturi individuale, Mai mult, finanțez tot felul de proiecte. Aplicați astăzi prin e-mail: ruthhuntfinancialservice@gmail.com pentru informații suplimentare.
ANONIM a comentat Legea 4 2015
     We are direct providers of Fresh Cut BG, SBLC and MTN which are specifically for lease, our bank instrument can be engage in PPP Trading, Discounting, signature project (s) such as Aviation, Agriculture, Petroleum, Telecommunication, construction of Dams, Bridges, Real Estate and all kind of projects. We do not have any broker chain in our offer or get involved in chauffer driven offers. We deliver with time and precision as sethforth in the agreement. Our terms and Conditions are reasonable, below is our instrument description. The procedure is very simple; the instrument will be reserved on euro clear to be verified by your bank, after verification an arrangement will be made for necessary bank documents and stock testing expenses, the cost of the Bank Guarantee will be paid after the delivery of the MT760, DESCRIPTION OF INSTRUMENTS: 1. Instrument: Bank Guarantee (BG/SBLC) (Appendix A) 2. Total Face Value: Eur 5M MIN and Eur 10B MAX (Ten Billion USD). 3. Issuing Bank: HSBC Bank London, Credit Suisse and Deutsche Bank Frankfurt. 4. Age: One Year, One Month 5. Leasing Price: 6% of Face Value plus 2% commission fees to brokers. 6. Delivery: Bank to Bank swift. 7. Payment: MT-103 or MT760 8. Hard Copy: Bonded Courier within 7 banking days. We are ready to close leasing with any interested client in few banking days, if interested do not hesitate to contact me direct. wrightjames931@gmail.com Regards, Wright Skype; wrightjames931@gmail.com
ANONIM a comentat Decizia 49 1997
    DO YOU NEED AN AFFORDABLE LOAN TODAY? We have provided over $1 Billion in business loans to over 15,000 business owners just like you. We use our own designated risk technology to provide you with the right business loan so you can grow your business. Our services are fast and reliable, loans are approved within 24 hours of successful application. We offer loans from a minimum range of $10,000 to a maximum of $200 million. Do you find yourself in a bit of trouble with unpaid bills and don’t know which way to go or where to turn? What about finding a reputable Debt Consolidation firm that can assist you in reducing monthly installment so that you will have affordable repayment options as well as room to breathe when it comes to the end of the month and bills need to get paid? Dr. Jayden Martin Home Loans is the answer. Reduce your payments to ease the strain on your monthly expenses. Email (jaydenmartinhomeloans@gmail.com) Phone: +1 (929)277-5237 DO YOU NEED 100% FINANCE? we give out loans with an affordable interest rate of 2% JAYDEN MARTIN HOME LOANS, (jaydenmartinhomeloans@gmail.com) aims is to provide Excellent Professional Financial Services. Our services include the following: *Truck Loans * Personal Loans * Debt consolidation loans * Car Loans * Business Loans * Education Loans * Mortgage *Refinancing Loans * Home Loans We give you loan with a low interest rate of 2% and loan duration of 1 to 30 years to pay back the loan (secure and unsecured). Do not keep your financial problems to yourself in order for you not to be debt master or financial stress up, which is why you must contact us quickly for a solution to your financial problems. It will be a great joy to us when you are financially stable. Email (jaydenmartinhomeloans@gmail.com) Phone: +1 (929)277-5237 NOTE:Bear in mind that it will only take less than 24 Hours to process your file is 100% Guaranteed no matter your Credit Score. Yours Sincerely, Dr. Jayden Martin +1 (929)277-5237 We are certified and your privacy is 100% safe with us. Worry no more about your loans or finances. Get your instant loan approval
ANONIM a comentat Decizia 319 2017
    Bună ziua, sunt Ruth Hunt, creditor privat și creditor legal. Căutați un împrumut de afaceri, împrumuturi personale, împrumuturi ipotecare, împrumuturi pentru autoturisme, împrumuturi pentru studenți, credite de consolidare fără garanții, garanții, capital de risc etc ... Sau pur și simplu refuzați un împrumut de la o bancă sau o instituție financiară din unul sau mai multe motive? Sunteți soluțiile potrivite pentru credit! Oferim împrumuturi întreprinderilor și persoanelor fizice cu dobândă redusă și accesibilă de 3%. Deci, dacă sunteți interesat de un împrumut urgent și securizat. Pentru mai multe informații, trimiteți-ne un e-mail de astăzi Via: ruthhuntfinancialservice@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 880/1965
Legea 19 2000
privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale
Ordonanţa 16 1997
privind acordarea de ajutoare pentru procurarea de dispozitive medicale destinate corectarii si recuperarii deficientelor organice sau functionale ori corectarii unor deficiente fizice
Precizari 947 1992
privind aplicarea prevederilor Legii nr. 49/1992 pentru modificarea si completarea unor reglementari din legislatia de asigurari sociale
Precizari 181679 1992
privind aplicarea prevederilor Legii nr. 49/1992 pentru modificarea si completarea unor reglementari din legislatia de asigurari sociale
Legea 49 1992
pentru modificarea si completarea unor reglementari din legislatia de asigurari sociale
Decretul-lege 70 1990
privind modificarea si completarea unor reglementari referitoare la pensii, asigurari sociale si ocrotiri sociale
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu