Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 88 din 22 februarie 1992

pentru aprobarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Federal al Austriei privind relatiile economice bilaterale

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN:            MONITORUL OFICIAL  NR. 48 din 23 martie 1992


SmartCity3


    Guvernul Romaniei hotaraste:

    ARTICOL UNIC
    Se aproba Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Federal al Austriei privind relatiile economice bilaterale, semnat la Viena la 10 decembrie 1991.

                ACORD
intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federal al Austriei privind relatiile economice bilaterale.

    Guvernul Romaniei si Guvernul Federal al Austriei, denumite in continuare parti contractante,
    animate de dorinta de a consolida relatiile economice bilaterale existente si de a promova schimburile comerciale si cooperarea economica, industriala, tehnica si tehnico-stiintifica pe baza egalitatii in drepturi si avantajului reciproc,
    fiind convinse ca un nou acord privind relatiile economice bilaterale creaza premize favorabile si o baza adecvata pentru dezvoltarea in continuare a relatiilor economice bilaterale,
    in concordanta cu prevederile legale in vigoare in cele doua state,
    tinand seama de obligatiile cuprinse in  documentul final al Confederatiei de la Bonn cu privire la colaborarea economica in Europa,
    pornind de la principiile economice de piata, au convenit urmatoarele:
    Art. 1
    Partile contractante se obliga ca, in cadrul prevederilor legale in vigoare, sa faciliteze si sa promoveze relatiile economice bilaterale intre intreprinderile, organizatiile, societatile si institutiile din cele doua state, denumite in continuare intreprinderi.
    Art. 2
    (1) Partile contractante se conduc, in domeniul schimburilor bilaterale de marfuri, dupa prevederile Acordului general pentru tarife vamale si comert - G.A.T.T. si, ca urmare, isi acorda reciproc clauza natiunii celei mai favorizate, conform art. 1 al Acordului general pentru tarifele vamale si comert G.A.T.T.
    (2) Conform prevederilor paragrafului (1), partile contractante convin ca clauza natiunii celei mai favorizate nu se refera in special la concesiile, avantajele sau exceptarile pe care una dintre partile contractante le acorda sau le va acorda:
    a) statelor vecine pentru facilitarea traficului de frontiera;
    b) statelor care participa, impreuna cu ea, la o uniune vamala sau la o zona de comert liber sau preferential, care exista deja sau care va fi creata in viitor;
    c) statelor terte, ca urmare a aplicarii conventiilor multilaterale la care cealalta parte contractanta nu participa;
    d) pentru importurile de marfuri, care sunt acordate uneia dintre partile contractante de catre terte state sau de catre institutii si organizatii internationale in cadrul programelor de ajutorare.
    Art. 3
    (1) In cadrul posibilitatilor lor, conforme prevederilor legale in vigoare in statul respectiv, partile contractante vor sprijini si promova in mod deosebit cooperarea in domeniile economic, industrial, tehnic si tehnico-stiintific ca de exemplu:
    - agricultura si silvicultura
    - zootehnie si culturi vegetale
    - industrie si meserii
    - energie
    - minerit
    - constructii
    - protectia mediului si tehnologii pentru mediul inconjurator
    - transporturi si telecomunicatii
    - turism
    - sistemul bancar, de asigurari si de credit
    - cercetarea aplicativa
    - formarea de cadre.
    (2) Partile contractante convin ca in urmatoarele domenii exista posibilitati deosebite de cooperare:
    - explorarea, exploatarea, prelucrarea si utilizarea materiilor prime;
    - utilizarea superioara a capacitatilor de productie existente;
    - extinderea programului de productie si crearea de noi capacitati de productie;
    - introducerea si aplicarea de noi tehnologii de productie;
    - proiectarea, construirea si exploatarea unor noi instalatii industriale si utilaje de transport, precum si extinderea si modernizarea instalatiilor deja existente, pe baza celor mai inalte standarde disponibile la data respectiva privind tehnologiile de protectie a mediului inconjurator;
    - constituirea de intreprinderi mixte si efectuarea de investitii directe in domeniile productiei, comertului si serviciilor;
    - constituirea de filiale, reprezentante comerciale si alte forme de cooperare convenite intre intreprinderile din cele doua state;
    - promovarea transferului de tehnologie si a schimbului de know-how;
    - schimbul de informatii statistice si tehnice, documentatie, publicatii, licente, brevete si altele;
    - realizarea in comun de proiecte in terte state.
    (3) In cadrul prevederilor legale existente in cele doua state, partile contractante vor promova in mod deosebit schimbul de experienta si informatii, inclusiv privind conceptele de restructurare si optimizare, strategiile tehnologice, precum si mecanismele si posibilitatile de constituire a economiei de piata, ca si cooperarea in formarea de cadre si pregatirea manageriala.
    Art. 4
    Platile intre Romania si Republica Austria se efectueaza in valuta liber convertibila, in concordanta cu prevederile legale privind devizele in vigoare, in momentul respectiv, in fiecare din cele doua state.
    Art. 5
    Comertul dintre intreprinderile din cele doua state se realizeaza la preturi conforme pietei.
    Art. 6
    (1) Avand in vedere importanta pe care o au atat finantarea, cat si acordarea de credite pentru dezvoltarea relatiilor economice bilaterale, partile contractante vor depune eforturi ca sa puna la dispozitie finantari si credite in conditii favorabile, in cadrul prevederilor legale in vigoare in cele doua state.
    (2) Partile contractante isi afirma disponibilitate de a promova programe de dezvoltare economica in statul partener si de a contribui la realizarea si extinderea unor astfel de actiuni.
    Art. 7
    (1) Partile contractante initiaza consultari, de indata ce, in comertul dintre cele doua state, o marfa este importata in astfel de cantitati sau in astfel de conditii, incat cauzeaza sau ameninta sa cauzeze producatorului intern al unei marfi similare sau nemijlocit concurente, un prejudiciu grav.
    (2) In cazul in care in aceste consultari partile contractante stabilesc de comun acord ca exista o situatie din cele mentionate in paragraful (1), exporturile vor fi limitate sau vor fi adoptate alte masuri pentru a preveni sau a inlatura prejudiciul.
    (3) In cazul in care partile contractante nu ajung la un consens, partea contractanta care a solicitat consultarile este libera sa limiteze importurile marfii respective, in masura si pe durata necesara, pentru prevenirea sau inlaturarea prejudiciului. Cealalta parte contractanta este libera, in aceste conditii, sa deroge de la obligatiile sale fata de prima parte contractanta pentru un volum de comert substantial echivalent.
    (4) In cazurile in care o amanare ar cauza un prejudiciu grav, pot fi adoptate masuri temporare fara consultari prealabile; consultarile trebuie sa fie initiate imediat.
    (5) La alegerea masurilor in conformitate cu prevederile acestui articol, partile contractante vor prefera masurile care sa prejudicieze cel mai putin functionarea in continuare a acestui acord.
    Art. 8
    Partile contractante sunt de acord ca:
    - intensificarea schimbului de informatii si a contactelor intre intreprinderile din cele doua tari,
    - crearea unui climat investitional favorabil constituirii de intreprinderi mixte si efectuarii de investitii directe,
    - cooperarea in domeniul serviciilor,
    - cooperarea in domeniul transporturilor combinate si pe calea ferata,
    - utilizarea Canalului Dunare - Marea Neagra si a instalatiilor portuare, precum si folosirea cat mai buna a zonelor libere din Romania,
    - organizarea si realizarea de targuri, expozitii, seminarii, simpozioane, schimb de misiuni economice si de experti constituie mijloace adecvate pentru dezvoltarea, in continuare, a relatiilor economice bilaterale.
    Art. 9
    Partile contractante recunosc utilitatea si necesitatea unei mai intense participari a intreprinderilor mici si mijlocii la relatiile economice bilaterale.
    Art. 10
    (1) Partile contractante recomanda ca rezolvare a diferendelor sa se realizeze in primul rand prin solutii amiabile, cu acordul reciproc.
    (2) In cadrul prevederilor legale in vigoare:
    a) Partile contractante promoveaza solutionarea prin instante de arbitraj a diferendelor dintre intreprinderile din cele doua state in legatura cu operatiunile comerciale si de cooperare, precum si a celor in legatura cu constituirea de intreprinderi mixte si investitii directe;
    b) Partile contractante convin ca, la fiecare supunere a unei probleme litigioase unei instante de arbitraj, fiecare parte in litigiu isi poate alege liber propriul arbitru, indiferent de cetatenia acestuia.
    Partile in litigiu pot hotari separat modul de numire a arbitrilor la aparitia unui diferend, la care cel de-al treilea arbitru care prezideaza sau arbitrul judecator unic, care trebuie numit de comun acord, poate sa fie si cetatean al unui stat tert;
    c) Partile contractante promoveaza aplicarea regulilor de arbitraj elaborate de catre Comisia Natiunilor Unite pentru Dreptul Comercial International - UNCITRAL si recurgerea la o instanta de arbitraj a unui semnatar al Conventiei privind recunoasterea si executarea sentintelor arbitrale straine incheiate la New York la 10 iunie 1958.
    Art. 11
    Modificarile prezentului acord sau expirarea valabilitatii sale nu au nici o influenta asupra derularii contractelor incheiate anterior intre intreprinderile din cele doua state.
    Art. 12
    (1) Prin prezentul acord se constituie Comisia mixta romano-austriaca pentru relatiile economice bilaterale, care se va intruni la cererea uneia dintre partile contractante, alternativ, in Romania si Austria.
    (2) Din sarcinile deosebite ale acestei comisii mixte fac parte, intre altele
    - examinarea desfasurarii relatiilor economice bilaterale;
    - identificarea  si convenirea unor noi posibilitati precum si promovarea colaborarii economice viitoare;
    - urmarirea realizarii obiectivelor prezentului acord, precum si recomandari pentru extinderea acestora;
    - elaborarea de propuneri pentru perfectionarea conditiilor cooperarii economice, industriale, tehnice si tehnico-stiintifice dintre intreprinderile celor doua state.
    Art. 13
    In cazul aderarii uneia dintre partile contractante/ambelor parti contractante la Spatiul Economic European - S.E.E. si/sau la Comunitatile Economice Europene - C.E.E., se va deroga automat de la acele prevederi ale prezentului acord care contravin prevederilor legale in vigoare pentru partea contractanta/partile contractante ca participanta/participante la S.E.E. si/sau ca membra/membre a/ale C.E.E. sau care trebuie sa fie reglementate in alt mod.
    Art. 14
    (1) Prezentul acord intra in vigoare in prima zi a celei de-a treia luni care urmeaza lunii in care partile contractante si-au comunicat reciproc ca au fost indeplinite prevederile lor legale interne in vigoare, pentru intrarea in vigoare a acestui acord.
    (2) Prezentul acord se incheie pe o durata de un an si se prelungeste de fiecare data pentru inca un an, daca nu va fi denuntat in scris, pe cale diplomatica, de catre una dintre partile contractante, cu 3 luni inainte de expirarea valabilitatii sale.
    (3) Prin intrarea in vigoare a prezentului acord, isi inceteaza valabilitatea - Acordul pe termen lung de colaborare economica si cooperare industriala si tehnica, din 14 iulie 1975
    si
    - Acordul pe termen lung privind schimburile comerciale, din 20 mai 1976.
    Incheiat la Viena, la 10 decembrie 1991, in doua exemplare originare, fiecare in limba romana si in limba germana, ambele texte fiind egal autentice.

              Pentru Guvernul Romaniei,
              Dr. Napoleon Pop

              Pentru Guvernul Federal
              al Austriei,
              Josef G. Tschach

       PRESEDINTELE                                Viena, 10 decembrie 1991
       DELEGATIE AUSTRIECE

    Mult stimate domnule secretar de stat,
    In legatura cu Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Federal al Austriei privind relatiile economice bilaterale, semnat de noi astazi, am onoarea sa constat ca:
    1. Partile contractante convin ca, in legatura cu art. 5 si art. 7:
    - sa se mentina, in continuare, "procedura de avizare", aplicata pana in prezent de catre partea austriaca;
    - "consultarile" sa fie realizate de catre ministerul competent pentru relatiile economice externe bilaterale ale acelei parti contractante care cauzeaza sau ameninta sa cauzeze un prejudiciu grav, cu Sectia comerciala a ambasadei celeilalte parti contractante.
    2. Pentru a facilita accesul pe piata austriaca al marfurilor romanesti in actuala faza a dezvoltarii economiei de piata, in prezent, in cadrul prevederilor sale juridice interne, Austria aplica in mod autonom in schimbul de marfuri cu Romania, la import taxele vamale preferentiale in cadrul Sistemului Generalizat de Preferinte (S.G.P.).
    In legatura cu aceasta, nu poate deriva nici o pretentie sau un drept al Romaniei fata de state terte la un tratament analog sau similar, sau la mentinerea in viitor a acestui tratament de catre Austria.
    Cu rugamintea sa confirmati primirea scrisorii mele, folosesc cu placere prilejul pentru a va asigura, domnule presedinte, de deosebita mea consideratie.

                         Josef G. Tschach
                         Presedintele delegatiei romane,
                         domnul secretar de stat,
                         Dr. Napoleon Pop

       PRESEDINTELE                            Viena, 10 decembrie 1991
       DELEGATIEI ROMANE

    Mult stimate domnule sef de departament,
    Dau curs cu placere solicitarii Dumneavoastra si am onoarea sa confirm primirea si continutul scrisorii Dumneavoastra, care are urmatorul text:
    "In legatura cu Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Federal al Austriei privind relatiile economice bilaterale, semnat de noi astazi, am onoarea sa constat ca:
    1. Partile contractante convin ca, in legatura cu art. 5 si art. 7:
    - sa se mentina, in continuare, "procedura de avizare", aplicata pana in prezent de catre partea austriaca;
    - "consultarile" sa fie realizate de catre ministerul competent pentru relatiile economice externe bilaterale al acelei parti contractante care cauzeaza sau ameninta sa cauzeze un prejudiciu grav, cu Sectia comerciala a ambasadei celeilalte parti contractante.
    2. Pentru a facilita accesul pe piata austriaca al marfurilor romanesti in actuala faza a dezvoltarii economiei de piata, in prezent, in cadrul prevederilor sale juridice interne, Austria aplica in mod autonom in schimbul de marfuri cu Romania, la import, taxele vamale preferentiale in cadrul Sistemului Generalizat de Preferinte (S.G.P.). In legatura cu aceasta, nu poate deriva nici o pretentie sau un drept al Romaniei fata de state terte la un tratament analog sau similar, sau la mentinerea in viitor a acestui tratament de catre Austria.
    Cu rugamintea sa confirmati primirea scrisorii mele, folosesc cu placere prilejul pentru a va asigura, domnule presedinte, de deosebita mea consideratie".
    Folosesc cu placere aceasta ocazie pentru a va asigura, domnule presedinte, si din partea mea de deosebita mea consideratie.

                     Dr. Napoleon Pop
                     Presedintele delegatiei austriece,
                     domnul sef de departament
                     Mag. Dr. Josef G. Tschach



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 88/1992

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 88 din 1992
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 88/1992
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu