Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 815 din 14 iulie 2005

privind stabilirea criteriilor de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse "televizoare"

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 728 din 11 august 2005


SmartCity3


    In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 8 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 189/2002 privind stabilirea procedurii de acordare a etichetei ecologice,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    Prezenta hotarare stabileste criteriile de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse "televizoare".
    Art. 2
    Prevederile prezentei hotarari se aplica grupului de produse "televizoare", care cuprinde echipamente electronice alimentate de la retea, proiectate sa receptioneze, sa decodeze si sa afiseze semnale de transmisie TV, fie analogice, fie digitale, transmise prin semnale de satelit, de cablu sau de antena, si care au o dimensiune a ecranului de 25 cm (63,5 inch) ori mai mult.
    Art. 3
    Performanta de mediu a produselor prevazute la art. 2 si compatibilitatea utilizarii acestora cu cerintele de mediu se evalueaza pe baza criteriilor de acordare a etichetei ecologice, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
    Art. 4
    (1) Cerintele specifice de evaluare, verificare si incercare sunt indicate pentru fiecare criteriu de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse "televizoare". Metodele de evaluare, verificare si incercare, altele decat cele indicate pentru fiecare criteriu de performanta, se utilizeaza cu acceptul autoritatii competente pentru acordarea etichetei ecologice - Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, denumita in continuare autoritate competenta.
    (2) Operatorul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa furnizeze declaratii, documentatii, analize, rapoarte de incercare sau documentatie suplimentara care sa demonstreze conformitatea produsului cu cerintele criteriilor de acordare a etichetei ecologice. Acestea trebuie sa provina de la operatorul economic - producator, importator, prestator de servicii sau comerciant si/sau furnizorul/furnizorii acestuia, dupa caz.
    Art. 5
    Numarul de cod atribuit grupului de produse "televizoare" in scopuri administrative este "022".
    Art. 6
    (1) Prezenta hotarare se aplica pana la data de 31 martie 2007.
    (2) Criteriile de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse "televizoare" se modifica in functie de progresul tehnic si se aproba prin hotarare a Guvernului.
    Art. 7
    Prezenta hotarare intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    Art. 8
    Prezenta hotarare transpune Decizia Comisiei Europene 2002/255/CE privind stabilirea criteriilor ecologice pentru acordarea etichetei ecologice comunitare televizoarelor, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 87/2002.

                  PRIM-MINISTRU
             CALIN POPESCU-TARICEANU

                       Contrasemneaza:
                       Ministrul mediului si gospodaririi apelor,
                       Sulfina Barbu

                       Ministrul economiei si comertului,
                       Codrut Ioan Seres

                       Ministrul integrarii europene,
                       Ene Dinga

    ANEXA 1

                                 CRITERII
de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse "televizoare"

    Criteriile de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse "televizoare" promoveaza cu precadere:
    a) reducerea pagubelor sau a riscurilor asupra mediului, legate de utilizarea energiei - incalzirea globala, acidifierea, epuizarea resurselor neregenerabile -, prin reducerea consumului de energie;
    b) reducerea pagubelor asupra mediului, legate de utilizarea de resurse naturale prin incurajarea refolosirii, a reciclarii si intretinerii unui televizor;
    c) reducerea pagubelor asupra mediului sau a riscurilor determinate de utilizarea substantelor periculoase, prin reducerea utilizarii acestora.
    Prezentele criterii incurajeaza punerea in aplicare a celor mai bune practici - folosirea optima a mediului si constientizarea aspectelor de mediu de catre consumatori. Mai mult, marcarea componentelor din plastic incurajeaza reciclarea.
    Prezentele criterii sunt stabilite la niveluri care promoveaza etichetarea televizoarelor produse cu impact redus asupra mediului.

    Cerinte de evaluare si verificare

    Pentru fiecare criteriu sunt indicate cerintele specifice de evaluare si verificare.
    Daca este cazul, se pot folosi metode de incercare diferite de cele indicate pentru fiecare criteriu, daca autoritatea competenta care evalueaza cererea apreciaza ca acestea sunt echivalente.
    Daca este posibil, incercarile ar trebui efectuate de laboratoare acreditate corespunzator sau de laboratoare care indeplinesc cerintele din Standardul SR EN ISO CEI 17025:2001 si care au competenta de a efectua incercarile relevante.
    Daca este cazul, autoritatea competenta poate solicita documentatie suplimentara care sa demonstreze conformitatea produsului cu cerintele criteriilor de acordare a etichetei ecologice si poate efectua verificari independente.
    Se recomanda autoritatii competente sa tina seama de aplicarea sistemelor de management de mediu, conform Ordinului ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului nr. 50/2004 privind stabilirea procedurii de organizare si coordonare a schemelor de management de mediu si audit (EMAS) in vederea participarii voluntare a organizatiilor la aceste scheme sau conform Standardului SR EN ISO 14001:1997, in momentul evaluarii cererilor sau al verificarii respectarii criteriilor.

    NOTA:
    Aplicarea respectivelor sisteme de management nu este obligatorie.

    Criterii

    1. Reducerea consumului de energie
    a) Televizorul trebuie sa aiba un comutator de inchidere plasat in partea din fata si foarte vizibil.
    b) Consumul pasiv in stand-by al televizorului trebuie sa fie </= 1,0 wati.
    Consumul pasiv in stand-by reprezinta consumul de energie cand televizorul este conectat la o sursa de energie, nu produce sunet sau imagine si asteapta sa fie comutat in modurile "oprit", "stand-by activ" sau "pornit" la primirea unui semnal direct sau indirect, de exemplu de la o telecomanda.
    c) La televizoarele care au un receptor/decodor digital integrat (IRD), consumul activ in stand-by al televizorului trebuie sa fie </= 9,0 wati.
    Consumul activ in stand-by reprezinta consumul de energie cand televizorul este conectat la o sursa de energie, nu produce nici sunet, nici imagine si schimba/recepteaza date cu/de la o sursa externa.
    d) Televizorul trebuie sa aiba un indice de randament energetic in modul pornit (EEI_on) sub 65% din consumul in cazul de baza al unui televizor de acelasi format. Indicele de randament energetic in modul pornit (EEI_on) se obtine din ecuatia:

    EEI_on = P_on / P_on,bc,

    in care:
    P_on = consumul de energie masurat al televizorului in modul pornit;
    P_on,bc = consumul de energie standard in cazul televizorului in modul pornit. Acesta se calculeaza cu formula urmatoare:

    P_on,bc = 16 + 16 x idd +

      0,75 x format x scrnsize + digit x 33 + 0,38 x scrnarea
    + -------------------------------------------------------,
                     0,825

    in care:
    - digit este egal cu 1 daca televizorul are procesare digitala pentru scanarea imaginii si 0 daca nu are asemenea procesare;
    - format este egal cu 0,80 pentru un ecran standard (raportul dimensiunilor 4:3) si 0,87 pentru ecran lat (raportul dimensiunilor 16:9);
    - scrnsize - diagonala ecranului, in cm;
    - scrnarea - suprafata ecranului in dm^2, egala cu scrnsize x scrnsize x 0,48/100 pentru un ecran standard (raportul dimensiunilor 4:3) si scrnsize x scrnsize x 0,427/100 pentru ecran lat (raportul dimensiunilor 16:9);
    - idd este egal cu 1 daca televizorul are un decodor digital integrat pentru transmisia de semnale digitale, in celelalte cazuri fiind egal cu 0.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte un raport de incercare care sa ateste ca nivelul consumului de energie, in fiecare dintre aceste moduri, a fost masurat utilizandu-se procedurile prevazute in Standardul SR EN 50301:2003 (metode de masurare la receptoare pentru transmisie de emisiuni de televiziune). Raportul trebuie sa specifice consumul de energie masurat in fiecare mod, consumul calculat in modul pornit in cazul de baza si procentajul calculat al consumului in modul pornit in cazul de baza.

    2. Durata de utilizare
    Producatorul are obligatia sa ofere un termen de garantie pentru produs, care sa asigure ca televizorul va functiona cel putin 2 ani. Aceasta garantie este valabila de la data livrarii produsului catre consumator.
    Piesele de schimb electronice compatibile se asigura de producator, reprezentantul sau autorizat sau de importator o perioada de cel putin 7 ani de la data fabricarii ultimului televizor din seria respectiva de fabricatie.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa declare conformitatea produsului cu aceste cerinte.

    3. Preluarea si reciclarea
    Producatorul are obligatia sa preia gratuit pentru reciclare televizoare si orice componenta care a fost inlocuita, cu exceptia celor care au fost deteriorate de utilizator.
    In plus, produsul trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
    a) producatorul verifica demontarea unitatii de sistem si elaboreaza un raport de demontare care este pus la dispozitie tertilor, la cerere. Din raport trebuie sa rezulte urmatoarele calitati ale conexiunilor:
    - sunt usor de gasit si accesibile;
    - sunt standardizate, pe cat posibil;
    - sunt accesibile cu instrumente obisnuite;
    b) materialele incompatibile si periculoase sunt separabile;
    c) 90% (in volum) din materialele plastice si metalice din carcasa si sasiu sunt reciclabile din punct de vedere tehnic;
    d) 90% (in greutate) din sticla folosita la tubul catodic este reciclabila din punct de vedere tehnic;
    e) daca sunt necesare etichete, acestea trebuie sa fie usor de dezlipit sau inseparabile de aparat;
    f) piesele din material plastic trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
    - sa nu contina plumb sau cadmiu adaugat in mod intentionat;
    - sa fie dintr-un singur polimer sau din polimeri compatibili, cu exceptia carcasei, care trebuie sa fie facuta din maximum doua tipuri de polimeri separabili;
    - sa nu contina elemente incastrate din metal, care sa nu poata fi separate;
    g) componentele din material plastic care au o masa mai mare de 25 g trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
    - nu trebuie sa contina substantele ignifuge prevazute in tabelul urmator:
__________________________________________________
       Denumirea                         Nr. CAS
__________________________________________________
decabromdifenil eter                   13654-09-6
monobromdifenil eter                     101-55-3
dibromdifenil eter                      2050-47-7
tribromdifenil eter                    49690-94-0
tetrabromdifenil eter                  40088-47-9
pentabromdifenil eter                  32534-81-9
hexibromdifenil eter                   36483-60-0
heptabromdifenil eter                  68928-80-3
octabromdifenil eter                   32536-52-0
nonabromdifenil eter                   63936-56-1
decabromdifenil eter                    1163-19-5
clorparafine cu lungimea catenei
de 10 - 13 atomi de C, continut
de clor > 50% din greutate             85535-84-8
__________________________________________________

    - nu trebuie sa contina substante ignifuge sau preparate ale acestor substante, carora le sunt atribuite sau le pot fi atribuite, in momentul aplicarii, urmatoarele fraze de risc: R45 (poate cauza cancer), R46 (poate provoca modificari genetice ereditare), R50 (foarte toxic pentru organismele acvatice), R51 (toxic pentru organismele acvatice), R52 (nociv pentru organismele acvatice), R53 (poate provoca efecte adverse pe termen lung asupra mediului acvatic), R60 (poate afecta fertilitatea) sau R61 (poate provoca in timpul sarcinii efecte adverse asupra copilului), in conformitate cu Hotararea Guvernului nr. 490/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea si ambalarea substantelor si preparatelor chimice periculoase;
    - trebuie sa fie prevazute cu un marcaj permanent de identificare a materialului, in conformitate cu Standardul SR ISO 11469:1998. Acest criteriu nu se aplica materialelor plastice extrudate si ghidului de lumina de ecran de afisare plat.
    Evaluare si verificare: Agentul economic si/sau furnizorii care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa declare conformitatea produsului cu aceste cerinte. Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte autoritatii competente care evalueaza cererea de acordare a etichetei ecologice o copie a raportului de demontare.

    4. Instructiuni pentru utilizator
    Produsul se introduce pe piata insotit de manualul de utilizare care furnizeaza informatii relevante pentru consumator, oferind recomandari privind utilizarea sa corecta din punct de vedere al mediului:
    a) informatii ca televizorul trebuie oprit cu ajutorul comutatorului de inchidere plasat pe aparat, daca urmeaza sa nu mai fie folosit un anumit interval de timp, pentru ca astfel se face economie de energie;
    b) informatii ca produsul consuma electricitate in modul stand-by si cum poate fi micsorat acest consum;
    c) informatii ca energia consumata in timpul folosirii poate fi redusa semnificativ daca nivelul de stralucire a imaginii este redus, scazandu-se astfel si costurile totale de functionare;
    d) informatii despre termenul de garantie si despre disponibilitatea pieselor de schimb;
    e) informatii despre faptul ca produsul a fost proiectat pentru a permite reciclarea corespunzatoare si ca nu trebuie aruncat;
    f) indicatii despre modul in care consumatorul poate utiliza oferta de preluare a producatorului;
    g) informatii ca produsul a primit eticheta ecologica, insotit de o scurta explicatie despre semnificatia acestui fapt, precum si indicatia ca se pot gasi mai multe informatii despre eticheta ecologica pe pagina web a Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor: http://www.mappm.ro.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa declare conformitatea produsului cu aceste cerinte si sa prezinte o copie a instructiunilor de folosire autoritatii competente care evalueaza solicitarea.

    5. Declaratia de mediu
    Produsul trebuie insotit de o declaratie de mediu disponibila pentru consumator. Respectivul document trebuie sa fie in conformitate cu recomandarile Raportului tehnic 70 al Asociatiei Europene a Producatorilor de Calculatoare ECMA "Atribute ecologice legate de produs".
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa declare conformitatea produsului cu aceasta cerinta si sa prezinte o copie a declaratiei de mediu autoritatii competente care evalueaza solicitarea.

    6. Informatii care figureaza pe eticheta ecologica
    Rubrica a 2-a a etichetei ecologice trebuie sa contina urmatorul text:
    a) consum foarte mic de energie;
    b) proiectat sa permita reciclarea.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa declare conformitatea produsului cu aceasta cerinta si sa prezinte o copie a etichetei ecologice, asa cum apare pe ambalaj si/sau pe produs si/sau pe documentatia insotitoare.



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 815/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 815 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 815/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu