Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 812 din 4 august 2010

pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 852/2006 privind aprobarea Metodologiei de acordare a cotei individuale de lapte, precum si a modului de alocare si reconstituire a rezervei nationale de lapte

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 570 din 11 august 2010



In temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007 de instituire a unei organizări comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole („Regulamentul unic OCP"), cu modificările ulterioare,

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. I. - (1) Titlul Hotărârii Guvernului nr. 852/2006 privind aprobarea Metodologiei de acordare a cotei individuale de lapte, precum şi a modului de alocare şi reconstituire a rezervei naţionale de lapte, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 569 din 30 iunie 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:

„HOTĂRÂRE

privind aprobarea Metodologiei gestionării cotelor de lapte de vacă în România"

(2) Metodologia de acordare a cotei individuale de lapte, precum şi a modului de alocare şi reconstituire a rezervei naţionale de lapte, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 852/2006, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

1.  Titlul metodologiei se modifică şi va avea următorul cuprins:

„METODOLOGIA

gestionării cotelor de lapte de vacă în România"

2. Articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 1. - Incepând cu data de 1 aprilie 2007, comercializarea laptelui, respectiv livrarea laptelui sau vânzarea directă a laptelui şi a produselor lactate, se face numai de către deţinătorii de cotă, în limita cantităţilor deţinute pe fiecare componentă a cotei individuale de lapte."

3. Articolele 2, 3 şi 4 se abrogă.

4.  La articolul 5, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 5. - (1) Producătorul de lapte, deţinător de cotă cu vânzări directe, ţine evidenţa vânzărilor sale directe pentru fiecare an de cotă într-un document-tip numit Caietul fermierului, elaborat de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, denumită în continuare autoritate competentă."

5. La articolul 5 alineatul (2) lit. B, litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:

,,d) vândută direct consumatorilor finali."

6.  La articolul 5, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:

„(5) Producătorul de lapte, deţinător de cotă de vânzări directe, are obligaţia de a transmite autorităţii competente, după încheierea anului de cotă, înainte de data de 15 mai, declaraţia anuală, pentru justificarea cantităţii de lapte şi de produse lactate vândute direct."

7. Articolul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 6. - (1) Pentru a opera pe teritoriul României cumpărătorul de lapte este aprobat de autoritatea competentă în condiţiile în care deţine capacitatea informaţională compatibilă cu sistemul de administrare a cotei de lapte şi se angajează să transmită declaraţiile solicitate de autoritatea competentă.

(2) Condiţiile de aprobare şi formularistica sunt stabilite prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(3) Cumpărătorul are obligaţia de a înregistra toate cantităţile care îi sunt livrate şi de a transmite autorităţii competente înainte de data de 15 mai a fiecărui an declaraţia anuală pentru fiecare producător, care justifică cel puţin cantitatea şi procentul de grăsime al laptelui livrat.

(4) Cumpărătorul are obligaţia de a înregistra toate cantităţile care îi sunt livrate şi de a transmite autorităţii competente până la data de 25 a fiecărei luni rapoarte lunare privind cantităţile cumpărate şi conţinutul de grăsime."

8. Articolul 7 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 7. - (1) Rezerva naţională a cotei de lapte, denumită în continuare rezerva naţională, reprezintă cantitatea nealocată din cota naţională de lapte necesară restructurării sectorului de producţie al laptelui de vacă.

(2)   Rezerva naţională se calculează anual de către autoritatea competentă şi se alimentează prin:

a)  reţinerea unui procent din cantitatea cotei vândută în cadrul tranzacţiilor între producători;

b)  reţinerea cantităţilor de cotă neutilizate, ca urmare a inactivităţii producătorilor;

c)  reţinerea cotele producătorilor care declară că nu mai îndeplinesc calitatea de producător agricol;

d)  reţinerea cotele producătorilor care declară că laptele produs în exploataţie este folosit în exclusivitate pentru autoconsum;

e) penalizarea producătorilor care nu depun în termenul legal stabilit declaraţiile anuale;

f) suplimentarea cotei naţionale a României.

(3)  Cantităţile de lapte din rezerva naţională se acordă în funcţie de disponibil, pe baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi comunicate Comisiei Europene."

9. Articolele 9,10 şi 12 se abrogă.

10. Articolul 13 se modificaşi va avea următorul cuprins:

„Art. 13. - (1) In cazul producătorului care în timpul anului de cotă nu realizează cel puţin 85% din cota individuală, cota se diminuează cu cantitatea neutilizată, cu excepţia situaţiei în care capacitatea de producţie a producătorului este afectată temporar, temeinic justificată şi cu acceptul autorităţii competente, sau în situaţii în care cantitatea în cauză este neutilizată datorită unor cauze de forţă majoră.

(2) Autoritatea competentă retrage cota individuală de lapte de vânzări directe pe baza declaraţiei producătorului care în timpul anului de cotă nu a comercializat nicio cantitate de lapte şi/sau produse lactate, pentru care a deţinut cotă individuală de lapte.

(3) Producătorul căruia i s-a retras cota individuală de lapte ca urmare a inactivităţii beneficiază de restituirea parţială sau totală a cotei individuale de lapte acordate iniţial, dacă până la sfârşitul celui de-al doilea an de la declararea inactivităţii reîncepe activitatea şi solicită restituirea acesteia.

(4)  Pentru producătorul care deţine cotă individuală pentru componenta de livrări şi vânzări directe, inactivitatea se calculează cumulat pentru cantitatea de livrări şi vânzări directe şi distinct pe fiecare componentă.

(5)  Retragerea cantităţilor de lapte prevăzute la alin. (1) şi (2) se stabileşte prin decizia autorităţii competente şi se comunică producătorilor, decizie ce poate fi contestată în termen de 30 de zile de la data primirii acesteia."

11. Articolul 14 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 14. - (1) Cota individuală de lapte poate fi transferată la cerere între producători, parţial sau în totalitate, temporar pentru anul de cotă în curs sau permanent.

(2)  Cota individuală de lapte poate fi transferată, temporar sau permanent, cu sau fără întreaga suprafaţă de teren a exploataţiei sau o parte din această suprafaţă, conform opţiunii producătorilor stipulate într-un contract încheiat între părţi, pe care îl aduc la cunoştinţa autorităţii competente.

(3) In cazul transferului permanent al exploataţiei în totalitate sau numai a efectivului de animale, dreptul asupra cotei aferente este transferat cumpărătorului.

(4) In cazul dării în folosinţă a exploataţiei în totalitate sau numai a efectivului de animale, cota aferentă revine celui care a primit folosinţa, pe toată durata contractului.

(5) Cumpărătorul, posesorul sau un alt titular al exploataţiei, după caz, trimite la autoritatea competentă documentul care atestă tranzacţia realizată, în termen de 10 zile de la data semnării acestuia.

(6)  Reprezentantul autorităţii competente, pe baza documentului prevăzut la alin. (5), înregistrează în registrul producătorilor transferul cantităţii cotei individuale cumpărătorului sau altui posesor titular al exploataţiei.

(7)  Autoritatea competentă emite decizia de aprobare/respingere a transferului cantităţii de cotă, decizie care poate fi contestată în termen de 30 de zile de la data emiterii.

(8) Data finală de solicitare a transferului cotei individuale de lapte este 31 ianuarie a fiecărui an de cotă.

(9)  Transferurile pot avea loc numai între producătorii ale căror exploataţii agricole sunt situate pe teritoriul aceleiaşi filiale regionale, corespunzătoare regiunilor de dezvoltare rurală, cu excepţia cazurilor în care cota este moştenită."

12.   După articolul 14 se introduce un nou articol, articolul 141, cu următorul cuprins:

„Art. 141. - (1) In cazul decesului producătorului de lapte deţinător de cotă, cota individuală de lapte a acestuia se transmite moştenitorilor în condiţiile legii.

(2) Până la data ieşirii din indiviziune, persoana căreia potrivit legii sau convenţiei îi revine atribuţia de a administra cota individuală de lapte va depune o cerere de înregistrare provizorie însoţită de dovada deţinerii acestei calităţi la autoritatea competentă care va opera înscrierea temporară a administratorului.

(3)  In termen de 14 zile de la data ieşirii din indiviziune, moştenitorul sau, după caz, moştenitorii defunctului are/au obligaţia de a transmite autorităţii competente o copie de pe actul care atestă calitatea de moştenitor, precum şi cota individuală de lapte ce a revenit acestora, în vederea înregistrării definitive.

(4) In cazul în care exploataţia revine, potrivit legii, statului, cota aferentă acelei exploataţii intră la rezerva naţională."

13. Articolul 15 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 15. - (1) In cazul transferului permanent, 5% din cantitatea cotei individuale transferate permanent revin la rezerva naţională.

(2) Procentul prevăzut la alin. (1) nu se reţine în următoarele situaţii:

a) în situaţia în care cota individuală de referinţă este supusă transferului permanent între rude de gradul I sau între soţi;

b) în situaţia fuziunii pentru persoanele juridice;

c)  în situaţia fuziunii unor exploataţii aparţinând aceluiaşi proprietar.

(3) Transferul permanent al cotei individuale este permis pentru o cantitate minimă de 1.000 kg, cu excepţia cazului în care cota individuală este mai mică de 1.000 kg."

14.  La articolul 16, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 16. - (1) Transferul temporar se aprobă de autoritatea competentă pentru partea din cota individuală de lapte neutilizată de producător şi este valabil numai pentru anul de cotă în curs."

15. Articolele 17 şi 18 se abrogă.

16. Articolul 19 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 19. - (1) Cota individuală de lapte poate fi supusă conversiei parţiale sau totale, temporar sau permanent, de la livrări la vânzări directe sau de la vânzări directe la livrări, la solicitarea producătorului.

(2)  Autoritatea competentă emite decizia de aprobare/respingere a conversiei prevăzute la alin. (1), care poate fi contestată în termen de 30 de zile de la data emiterii.

(3) Conversiile temporare ale cotelor individuale de lapte se realizează în timpul anului de cotă. Conversia se aplică numai pentru cantitatea disponibilă din momentul solicitării până la sfârşitul anului de cotă.

(4) Termenul final de depunere a solicitărilor prevăzute la alin. (1) este ultima zi a lunii februarie a fiecărui an.

(5)  Conversiile permanente ale cotelor individuale de lapte se realizează în timpul anului de cotă. Conversia permanentă se aplică numai pentru cantitatea disponibilă din momentul solicitării până la sfârşitul anului de cotă şi se aplică şi pentru anii următori de cotă. Solicitările se depun până la data de 15 decembrie."

17. Articolul 21 se abrogă.

18. Articolul 23 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 23. - Realocarea se realizează la nivel naţional de către autoritatea competentă, pe baza unui coeficient de realocare, calculat separat pentru cota de lapte pentru livrări şi pentru cota de lapte pentru vânzări directe. Coeficientul de realocare reprezintă raportul sumei cotelor individuale neutilizate din cota naţională şi a rezervei naţionale la suma depăşirilor cotelor individuale."

19.  La articolul 25, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 25. - (1) Taxa pe excedent în sectorul laptelui reprezintă suma pe care România o datorează Comunităţii Europene ca urmare a comercializării unei cantităţi de lapte de vacă peste cota naţională atribuită."

20. La articolul 25, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:

„(11) Taxa pe excedent se stabileşte de către autoritatea competentă după realocarea la nivel naţional, separat pentru livrări şi vânzări directe."

21.  La articolul 25, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(2) Taxa pe excedent datorată, rezultată din depăşirea cotei individuale de livrări, este plătită de cumpărători, care colectează de la producători sumele datorate de aceştia în scopul achitării înainte de data de 1 septembrie a fiecărui an a taxei către autoritatea competentă."

22.  La articolul 25, după alineatul (2) se introduc patru noi alineate, alineatele (21)-(24), cu următorul cuprins:

„(21) Producătorul cu cotă de livrări care livrează lapte unui cumpărător neaprobat trebuie să plătească taxă pentru întreaga cantitate livrată.

(22)   Cumpărătorul neautorizat care preia lapte de la producători este obligat să plătească taxa pe întreaga cantitate de lapte achiziţionată.

(23)  Cumpărătorul plăteşte autorităţii competente taxa pe excedent, în cazul în care preia cantităţi de lapte de la un producător nedeţinător de cotă.

(24) Taxa datorată, rezultată din depăşirea cotei individuale de vânzări directe, este plătită direct de producători autorităţii competente."

23.  La articolul 25, alineatul (6) se abrogă.

24.  La articolul 25, alineatul (7) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(7) Valoarea taxei pentru producătorul care nu deţine cotă individuală de lapte pentru vânzări directe se calculează la nivelul producţiei medii pe cap de animal, obţinută la nivel naţional."

25.  La articolul 26, alineatele (1), (2) şi (4) se abrogă.

26. Articolul 27 se abrogă.

27. In cuprinsul articolului 28, la literele b) şi c), sintagma „DACL" se înlocuieşte cu sintagma „organismele de control", iar la literele d), e), g), i) şi j) cu sintagma „autoritate competentă".

28.  La articolul 30, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură."

29. Articolul 32 se abrogă.

Art. II. - Hotărârea Guvernului nr. 852/2006 privind aprobarea Metodologiei de acordare a cotei individuale de lapte, precum şi a modului de alocare şi reconstituire a rezervei naţionale de lapte, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 569 din 30 iunie 2006, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta hotărâre, se republică, dându-se textelor o nouă numerotare.

PRIM-MINISTRU

EMIL BOC

Contrasemnează:

p. Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,

Adrian Rădulescu,

secretar de stat

Ministrul finanţelor publice,

Sebastian Teodor Gheorghe Vlădescu

Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene,

Bogdan Mănoiu


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 812/2010

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 812 din 2010
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu