Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 741 din  3 iulie 1990

privind impozitul pe beneficiu la unitatile economice de stat

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 86 din  7 mai 1992


SmartCity3


    Guvernul Romaniei hotaraste:

    Art. 1
    Unitatile economice de stat sunt obligate sa plateasca la bugetul statului o parte din acumularea realizata din activitatea totala, sub forma impozitului pe beneficiu, potrivit prezentei hotarari.
    Art. 2
    Impozitul pe beneficiu se datoreaza de catre unitati economice, precum si de catre centrale, companii, trusturi, societati comerciale, grupuri si alte unitati asimilate acestora*), pentru unitatile componente cu gestiune economica, fara personalitate juridica din: industrie, constructii, transporturi, telecomunicatii, aprovizionare tehnico-materiala, comert, turism, informatica, cercetare, proiectare contractari-achizitii, cultura si arta, agricultura de stat, silvicultura si prestari de servicii.
    Intreprinderile producatoare de energie electrica, carbune si minereuri nu
au obligatia calcularii si varsarii la buget a impozitului pe beneficiu.
---------------
    *) Denumite in continuare in prezenta hotarare "unitati platitoare".

    Art. 3
    Unitatile prevazute la art. 2 din prezenta hotarare nu mai efectueaza varsaminte din beneficiu la bugetul statului.
    Art. 4
    Impozitul pe beneficiu se calculeaza cu cote progresive, diferentiate in functie de nivelul rentabilitatii unitatii platitoare.
    Cotele de impozit sunt cele prevazute in anexa la prezenta hotarare si se aplica asupra beneficiului impozabil.
    Beneficiul impozabil reprezinta diferenta dintre veniturile din activitatea totala si cheltuielile aferente acestora, din care se scad sumele care, potrivit legii, se suporta direct din rezultatele financiare.
    Art. 5
    Rentabilitatea care se are in vedere la incadrarea unitatilor platitoare in cotele de impozit se determina ca raport intre beneficiul impozabil si cheltuielile totale de productie sau de circulatie.
    Art. 6
    Impozitul pe beneficiu se calculeaza lunar, in functie de beneficiul efectiv realizat si de rentabilitatea realizata, cumulat de la inceputul anului.
    Varsamintele din impozitul pe beneficiu se efectueaza lunar, se recalculeaza si regularizeaza cu bugetul statului cumulat de la inceputul anului pe baza realizarilor din Situatia principalilor indicatori economico-financiari si a bilanturilor contabile pe 20 ale lunii urmatoare in cursul anului si pe 25 ianuarie pentru bilantul la 31 decembrie. In cazul in care ziua de plata este nelucratoare, varsamantul se efectueaza in ziua lucratoare imediat urmatoare acesteia.
    Sumele varsate in plus la bugetul statului fata de cele efectiv datorate se compenseaza cu sumele datorate pentru perioada imediat urmatoare sau se restituie unitatilor platitoare in termen de 5 zile de la cererea acestora.
    Varsamantul se efectueaza la bugetul republican sau local in functie de subordonarea unitatii platitoare.
    Beneficiul ramas dupa plata impozitului pe beneficiu se utilizeaza de unitatile platitoare pentru constituirea fondurilor proprii, potrivit reglementarilor legale in vigoare.
    Art. 7
    In situatia in care, dupa plata impozitului pe beneficiu, unele unitati platitoare nu pot sa-si asigure constituirea fondurilor proprii, potrivit legii, Ministerul Finantelor poate acorda, in cazuri bine justificate, reduceri ale cotelor de impozit.
    Cererile pentru reducerea cotelor de impozit, precum si datele de fundamentare  a acestora, avizate de ministere sau alte organe centrale sau locale, dupa caz, vor fi depuse de unitatile platitoare la Ministerul Finantelor.
    Art. 8
    Unitatile platitoare care utilizeaza cel putin 80% din beneficiul ramas dupa plata impozitului pentru investitii in scop productiv beneficiaza de o reducere a cotei de impozit cu 20%, urmand ca sumele sa fie folosite cu aceeasi destinatie.
    Calculul si regularizarea cu bugetul statului a sumelor aferente reducerii cotei de impozit se face pana la data de 20 ianuarie a anului urmator si se reflecta in beneficiul unitatilor respective, al anului de baza.
    Art. 9
    Unitatile platitoare au obligatia de a depune la directiile financiare judetene si la directia generala financiara a municipiului Bucuresti, pana la data de 15 noiembrie a fiecarui an, declaratia de impunere pentru anul urmator, potrivit modelului stabilit de Ministerul Finantelor.
    Unitatile nou infiintate au obligatia de a depune declaratia de impunere in termen de 30 zile de la data inregistrarii acestora la organele in drept.
    Art. 10
    Obligatia calcularii si raspunderea pentru efectuarea platii in termen a impozitului pe beneficiu revine unitatilor platitoare.
    Neplata impozitului pe beneficiu datorat bugetului statului la termenele legale, atrage dupa sine plata unei majorari de 0,05% la suta asupra sumei datorate, pentru fiecare zi de intarziere.
    In cazuri justificate, Ministerul Finantelor poate aproba reducerea sau scutirea de plata a majorarilor de intarziere.
    Art. 11
    Verificarea corectei determinari a sumelor datorate bugetului statului ca impozit pe beneficiu, precum si a modului in care sunt respectate prevederile prezentei hotarari se face de catre organele financiare si bancare.
    Art. 12
    Ministerul Finantelor va lua masuri pentru a introduce modificarile corespunzatoare in indicatorii financiari pe anul 1990, pe baza datelor prezentate de organele tutelare ale unitatilor platitoare.
    Art. 13
    Prevederile prezentei hotarari se aplica experimental, incepand cu data de 1 ianuarie 1990, urmand ca, pe baza bilantului contabil la 30 iunie 1990, sa se efectueze recalcularea si regularizarea cu bugetul statului a varsamintelor.
    In functie de rezultatele obtinute in anul 1990, Ministerul Finantelor va prezenta, pana la data de 15 martie 1991, propuneri de imbunatatire a prevederilor referitoare la impozitul pe beneficiu.
    Art. 14
    Pe data prezentei hotarari, orice alte prevederi contrare se abroga.

                      PRIM-MINISTRU
                       PETRE ROMAN

    ANEXA 1

            COTELE DE IMPOZIT PE BENEFICIU
---------------------------------------------------
     Rentabilitatea          Cota de impozit
---------------------------------------------------
   pana la 5%                      54%
   de la 5,1% la 10%               55%
   de la 10,1% la 15%              56%
   de la 15,1% la 20%              57%
   de la 20,1% la 25%              58%
   peste 25%                se preia ca impozit
                            beneficiul aferent
                            rentabilitatii care
                              depaseste 10,5%
                                                   


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 741/1990

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 741 din 1990
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Ordin 1103 2019
    O zi buna Aveți nevoie de un împrumut pentru fiecare scop? Te afli într-o problemă financiară? Firma de împrumut Bridge Finance este garantată în furnizarea de servicii financiare clienților cu o dobândă favorabilă. Împrumuturile noastre sunt ușoare și rapide. Contactați-ne astăzi pentru a obține împrumutul de care aveți nevoie. Putem asorta orice împrumut cu o rată a dobânzii de 2%. Dacă sunteți interesat, vă rugăm să ne contactați imediat prin (adrianbay0008@gmail.com)
ANONIM a comentat Legea 36 1995
    Obținerea unui împrumut legitim a fost întotdeauna o problemă uriașă Pentru atât de mulți clienți care au nevoi financiare. Problema creditului necorespunzător și a garanțiilor sunt ceva de care clienții sunt întotdeauna îngrijorați atunci când solicită un împrumut de la un creditor legitim. Dar MIDLAND CREDIT FIRM.a făcut această diferență în industria creditelor. MIDLAND CREDIT FIRM a fost acreditat de consiliul organizației de creditare pentru a acorda împrumuturi clienților locali și internaționali cu o dobândă de 3%. Ni s-a oferit privilegiul de a răspunde nevoilor dvs. financiare. Problema creditului nu ar trebui să te împiedice să obții împrumutul de care ai nevoie. Serviciile noastre includ următoarele: - * Împrumuturi pentru investitori *Consolidarea datoriilor * A doua ipotecă * Împrumuturi de afaceri *Imprumuturi personale * Împrumuturi internaționale Fără securitate socială și fără cec de credit, 100% garanție. Tot ce trebuie să faceți este să ne anunțați exact ce doriți și cu siguranță vom face ca visul dvs. să devină realitate. MIDLAND CREDIT FIRM spune DA atunci când băncile dvs. spun NU. În cele din urmă, finanțăm o firmă de împrumuturi la scară mică, intermediari, instituții financiare la scară mică pentru că avem capital nelimitat. Pentru detalii suplimentare despre cumpărarea unui împrumut de la noi: Răspundeți imediat la acest e-mail: midland.credit2@gmail.com Nume companie: MIDLAND CREDIT HOME Email companie midland.credit2@gmail.com ID NMLS al companiei: 315276. Site-ul companiei: midlandcreditonline.com Motto: Investiția pentru generații.
ANONIM a comentat Decretul 62 2019
    Sunt Marie Reilly, o împrumutată împrumutată privată și legitimă. Ești un bărbat sau o femeie de afaceri? Aveți vreo mizerie financiară sau aveți nevoie de fonduri pentru a vă începe propria afacere? Aveți nevoie de un împrumut pentru a începe o scară plăcută mică și o afacere medie? Aveți un scor de credit scăzut și vă este greu să obțineți împrumuturi de capital de la băncile locale și alte institutii financiare ?. - Intermediarii / Consultanții / Brokerii sunt bineveniți să aducă clienții lor și sunt protejați 100%. Părțile interesate ar trebui să mă contacteze pentru mai multe informații via: mariereillyfinancialaid@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 118 2010
    povești de adormit copii.statul aruncă bani pe pază gratuită a suprafețelor mici de pădure decât să fie interesat să le cumpere.praf aruncat în ochii opiniei publice privind preocuparea statului pentru păstrarea acestei avuții naționale.
ANONIM a comentat Hotărârea 118 2010
    povești de adormit copii.statul aruncă bani pe pază gratuită a suprafețelor mici de pădure decât să fie interesat să le cumpere.praf aruncat în ochii opiniei publice privind preocuparea statului pentru păstrarea acestei avuții naționale.
ANONIM a comentat Hotărârea 153 2018
    articolul 4 interzice acordarea a doua sporuri cumulate anexa 1-6 si 8 ,cum ramine cu personalul care lucreaza cu aparate de electoterapie in sectiile de recuperare,medicina fizica ?la care spor se incadreaza?
ANONIM a comentat Legea 149 2018
    Cine face propunerea conform art.10,alin 2,este ambigu
ANONIM a comentat Decretul 50 2018
    Salutare tuturor, Aici vine o companie care acordă tot felul de pe termen scurt și pe termen lung. Dacă sunteți interesat să obțineți unul dintre noi, trimiteți-ne un e-mail pentru cererea dvs. prin: kenabrighten@diplomats.com sau vizitați site-ul nostru kabusinesshome.com Mulțumesc. Publicul public.
ANONIM a comentat Rectificare 99 2018
    Salutare tuturor, Aici vine o companie care acordă tot felul de pe termen scurt și pe termen lung. Dacă sunteți interesat să obțineți unul dintre noi, trimiteți-ne un e-mail pentru cererea dvs. prin: kenabrighten@diplomats.com sau vizitați site-ul nostru kabusinesshome.com Mulțumesc. Publicul public.
ANONIM a comentat Decretul 721 2015
    Buna ziua,acest decret prezidential nu a fost pus in aplicare niciodata,cetatenii romani care traiesc si muncesc in aceasta regiune a Germaniei sunt nevoiti sa parcurga intre 300 km si 600 km pana la München unde este Consulatul General al Romaniei si sa piarda zile intregi pentru rezolvarea unor probleme care ar fi foarte usor sa le rezolve la Stuttgart daca Ministerul Afacerilor Externe si-ar face treaba. La Munchen sediul Consulatului are un spatiu foarte mic unde isi desfasoara activitatea iar cetatenii sunt nevoiti sa stea afara in strada sa astepte formandu-se cozi de peste 100 de persoane pe zi.Ultima data cand am fost la Consulat am stat 10 ore acolo iar toaleta nu functiona,cetatenii fiind obligati sa mearga la cafenele si restaurante daca aveau nevoi fiziologice.Cel mai grav lucru este faptul ca femeili cu ,copii mici nu au un loc unde sa stea cu ei,sa-i schimbe sau sa le dea mancare.S-au adus obiceiurile din Romania si aici si acest lucru este foarte grav.Personalul in schimb este destul de amabil dar lipsa spatiului si a personalului duce la aceste situatii neplacute. De aceea este urgent neesar deschiderea Consulatului la Stuttgart !!!! Prioritatile MAE se pare ca sunt altele cum ar fi mutarea Ambasadei Romaniei in Israel. Cetatenii sunt ultima lor prioritate.Probabil pana in noiembrie 2019 se va deschide totusi consulatul pentru a crea cadru legal pentru alegerile prezidentiale.In zona Baden Württemberg traiesc peste 250.000 romani si aceste voturi vor conta pentru viitorul presedinte,asa ca poate se indura cineva si de acest cetateni uitati de autoritatile din tara !!!
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu